Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Automatyczne blokowanie drzwi,ustawienia.

Limek
06-06-2014, 08:58
Czy odblokowanie tylnich drzwi (otwieranie z zewnątrz po automatycznym zamknięciu gdy już się zatrzymam) można również ustawić by działały przy otwieraniu drzwi pasażera? Czy jedynie otwierając drzwi kierowcy automatycznie odblokowują się wszystkie? Jak to zmienić? Czasem z moją lepszą połową zawożę dzieci do przedszkola i Żonka się wkurza, że wychodząc z auta tylne drzwi nadal są zablokowane g:~

Limek
08-06-2014, 11:48
Z taką pewną nieśmiałością ;) przypuszczam że brak odpowiedzi (pomimo stosounkow dużej ilości odsłon) może wynikać z następujących przyczyn:
1. napisałem mało zrozumiale pytanie
2. ten typ tak ma i z otwarcie drzwi pasażera (obok kierowcy) nie odblokowuje automatycznie wszystkich drzwi.
3. w moim aucie coś jest nie tak i należy szukać przyczyny.

Będę wdzięczny za każdą merytoryczną odpowiedź na pytanie odnośnie odblokowywania tylnych drzwi.

tedi_k
08-06-2014, 12:28
TTTM. Patrz 2. powyżej.

wip
08-06-2014, 13:12
Jeżeli Ty jesteś kierownikiem, a żona pasażerem to wystarczy, że odblokujesz blokadę w swoich drzwiach bez ich otwierania i wszystkie drzwi będą odlokowane.

eclipse
08-06-2014, 15:13
Czasem z moją lepszą połową zawożę dzieci do przedszkola i Żonka się wkurza, że wychodząc z auta tylne drzwi nadal są zablokowane g:~

W tylnych drzwiach masz blokady otwierania którą można ustawić w dwu położeniach ON-OF (żeby dzieci nie mogły same otworzyć od środka) poczytaj instrukcję obsługi S-max .str.26.

tedi_k
08-06-2014, 17:25
...poczytaj instrukcję obsługi S-max .str.26.

Nieporozumienie. Kolega ma włączone autoblokowanie po ruszeniu. W takiej sytuacji, jak po zatrzymaniu z samochodu wyjdzie tylko pasażerka, to otworzy jedynie swoje drzwi a wszystkie inne pozostaną zablokowane do czasu ruszenia ręką przez kierowcę. W sytuacji włączenia autoblokowania po ruszeniu - jak napisałem wcześniej - TTTM i się nie poradzi inaczej niż przyzwyczajając kierowcę do ruszenia ręką....

lysyG
08-06-2014, 19:13
A jakim cudem ma autoryglowanie drzwi w 2008 roku.

arttk
08-06-2014, 20:44
Normalnie, wystarczy włączyć zamiast słuchać głupot w ASO.

mayak
08-06-2014, 22:43
A jakim cudem ma autoryglowanie drzwi w 2008 roku.

pewno ELMConfigiem

lysyG
08-06-2014, 22:44
Przecie temat na forum wałkowany od ochocho i ponoć nie można. Jak to włączyłeś i gdzie?

tedi_k
08-06-2014, 22:57
Post wyżej mayak napisał - ELMconfigiem. O "niemożności" temat był wałkowany za dawnych czasów. Od ponad roku nie ma problemów. A wcześniej keisim też potrafił...

mayak
08-06-2014, 23:14
chyba żartujesz, albo nic nie czytasz

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=170461
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=170462

Limek
08-06-2014, 23:41
Nie włączałem tej funkcji, taki już odkupiłem :) w etisie mam że: Elek.ryglow.drzwi z elek.zwalnian. miał tak chyba od nowości. Data produkcji 10.2008 składany na rynek nasz krajowy;) na wyświetlaczu mam NUM target ROM 0906.

Czy budowa mechaniczna drzwi kierowcy różni się od drzwi pasażera? Czy jest tam dodatkowy jakiś mikro stycznik? Czy tym które drzwi mają być być odblokowane steruje tylko komputer. Jeśli tak to wyszedł im taki mały babol :) jak na auto rodzinne. (wiadomo podświadomie porównuje się z obecne auto z poprzednikiem i chciało by się mieć najlepsze cechy obu ale tego się nie da :) w sumie drobnostka. Pewnie w autach poliftowych jest to już poprawione :)
Zdumiewa mnie również dlaczego gdy otwieram drzwi to w lampkach w podsufitkach zarówno z przodu jak i z tyłu zapalają się tylko te środkowe zamiast wszystkich zespolonych (tych po bokach na lewą i prawą stronę) wiem z doświadczenia ze scenicem że można to rozwiązać by świeciły razem przy otwarciu drzwi a później jeżeli jest taka potrzeba to mogły być zapalone na lewą lub prawą stronę).
Żeby nie było że szukam dziury w całym to auto daje naprawdę dużo radości z jazdy :). Tutaj Ford się przyłożył, a osoby które odpowiedzialne były za cięcie kosztów w tej firmie pewnie nie jeździły tym autem i cięły gdzie się da.

Dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi.

lysyG
08-06-2014, 23:45
Ooops - sorki. Przespałem nieźle.

tedi_k
09-06-2014, 00:23
...Czy budowa mechaniczna drzwi kierowcy różni się od drzwi pasażera? ...

Tak, różni się.
Jeszcze o tym blokowaniu drzwi - rzeczywiście masz automatyczne ryglowanie drzwi po ruszeniu "fabrycznie" :027: Nie bardzo mi się chce wierzyć, choć z Fordem wszystko jest możliwe...
Co do lampek - lampki "po bokach" są "do czytania mapy". Włącza się je osobnymi guzikami. Tylko środkowe lampki sa sterowane drzwiami.