Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Nie działa centralny zamek oraz alarm
CzerwonaMalyna 09-06-2014, 13:20 Witam. Kilka dni temu kupiłem focusa 99r, 1.6, kombi, poprzedni właściciel twierdził iż centralny zamek jeszcze jakiś czas temu działał, ale wariował min. tak jak już czytałem na forum ( losowo otwierał/zamykał drzwi itp) w efekcie podobno sam przestał działać podobnie jak alarm. Poczytałem trochę na tym forum że te przekaźniki itp znajdują się za schowkiem. Zdemontowałem go i znalazłem sporo gadżetów min "puszkę" od alarmu, jakąś luźną kostkę, coś z pokrętełkiem i lampeczką (która nie świeci). Pod maską zrobiłem też zdjęcia alarmu, dodam że przy przełączaniu tym kluczykiem nie ma żadnej reakcji.
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi uporządkować tą plątaninę kabli i uruchomić alarm i centralny. A dodatkowo mam problem z otwieraniem tylnej klapy z przycisku w kabinie. też czytałem że to kable pękają itp. fakt, kilka miało popękaną otulinę ale zaizolowałem i dalej nic. muszę go otwierać z kluczyka każdorazowo. Załączam fotki.
Pozdrawiam wszystkich
Hugo_Chavez 09-06-2014, 15:02 Co do otwieranie klapy z przycisku w aucie to radzę sprawdzić bezpieczniki.
CzerwonaMalyna 09-06-2014, 15:07 Podobno poprzedni właściciel sprawdzał i to nie to:/
Ale może coś przeoczył albo pomylił i nie chciał się przyznać... mógłbyś mi udzielić informacji w którym miejscu szukać tych bezpieczników?... podejrzewam że to któryś z tych pod kierownicą... ale który konkretnie za to powinien odpowiadać?... Bo może to jest to! po klikaniu nie ma żadnej reakcji jakby był odłączony, a wyjmowałem przycisk i jest wszystko ok, nawet go przeczyściłem i przedmuchałem.
Dzięki za odp.
Hugo_Chavez 09-06-2014, 15:22 http://obrazki.elektroda.pl/7382778900_1306590420.jpg
CzerwonaMalyna 09-06-2014, 15:48 Patrzę, patrzę i nie widzę tam nic co by dotyczyło tylnej klapy. Ale spoko, to nie o to głównie chodzi. Zależy mi bardziej na centralnym zamku i alarmie
yaarofox 09-06-2014, 16:11 po zdemontowaniu w kabinie skrzynki z bezpiecznikami, sprawdz żółty bezpiecznik po 2stronie w/w skrzynki
CzerwonaMalyna 09-06-2014, 17:02 BINGO! przepalony. Jadę po nowy i zobaczymy co się stanie jak go wymienię:)
Napiszę po powrocie. Pzdr.
CzerwonaMalyna 09-06-2014, 19:34 Wymieniłem! Działa przycisk otwierania klapy, działa centralny zamek!! Nawet nie wiesz Yaarofox jak mi pomogłeś:) Chyba mamy tą samą wersję fokusa. Strzał w 10! DZIĘKI!! Został problem z alarmem. to jest firma "LANGEFORD" widać nawet tą puszkę na zdjęciach które wkleiłem wcześniej. Masz jakiś pomysł co to może być że nie działa? A i jeszcze jedno.... jak konserwować siłowniki aby centralny był cały czas sprawny?
Pozdrawiam.
foka 1.6 16V 04-04-2015, 22:49 cześć niestety nie mogę wpisywać do swojego postu i napiszę tutaj dzięki za odp.
Sprawdziłem to co pisałeś nie mam alarmu jest ta centralka z różową naklejką,sprawdziłem bezpieczniki są w porządku ten z tyłu za bezpiecznikami żółty też jest dobry przycisk od tylnej klapy wymieniłem na nowy jak go przycisnę słychać jak styki działają w centralce ale klapy nie otwiera zamek rozebrałem w drzwiach kierowcy przeczyściłem i nic nadal tak samo czyli zamyka tylko drzwi kierowcy a resztę nie, trzeba obejść do o koła i od strony pasażera zamknąć resztę drzwi co mianowicie może być przyczyną tego że tak się dzieje jest jedna rzecz której nie sprawdziłem bo się nie znam czy dochodzi prąd do tego zamka jak to sprawdzić najprościej
Trzeba usunąć czerwone gumki w zamkach one powodują że zamek nie otwiera/zamyka wszystkich drzwi zwłaszcza jak jest zimno ale niekoniecznie. Tu masz instrukcje jak to zrobić
http://focusmk1.wordpress.com/2014/11/04/moduly-ctm-zv-gem/
Tu możesz zobaczyć jaki masz moduł komfortu:
http://focusmk1.wordpress.com/2014/11/05/moduly-komfortu-ct
Tak jeszcze dodam na temat otwierania klapy bagażnika, dopóki centralny nie odblokuje drzwi, nie będzie możliwe otwarcie bagażnika, to jest standardowe zabezpieczenie.
Jeżeli wyjmiesz kostkę zasilająca z zamka to powinien się centralny zamknąć lub otworzyć, po włożeniu tez powinna być reakcja centralnego.
CzerwonaMalyna 05-04-2015, 12:16 Mogą być to też gumki tylko z tego co czytałem to sztywnieją w ujemnych temp. jak jest cieplej wracają do elastyczności. Tu chyba chodzi o zamek. Bo to on nie przesyła sygnału do reszty drzwi gdy jest zamykany. Prąd sprawdzisz zwykłym miernikiem ja jakiś czas temu kupiłem za 10 w auchan. na yt znajdziesz instrukcję jak zrobić pomiar i będziesz wiedział czy prąd jest czy nie:) Ja też z elektroniki jestem zielony. Co do klapy tylnej to sprawdzałeś przelotkę między dachem a klapą? może gdzieś Ci się zwierają kable i nie otwiera. Jak nie to to może też zamek nie domaga? W końcu nasze focusy mają 15lat:) to już emeryci:)
Wesołych:)
U mnie z tymi gumkami było przy dodatnich temp i to nawet 5-10 stopni, czasami pomaga sikniecie w zamek wd40 i może się odblokuje ale to tylko na 2-3 dni.
michas83 12-01-2021, 07:18 Mam taki problem zawsze w zimę. Albo mi nie działa zamek centralny, albo działa ale po kilku chwilach załącza się sam alarm, pomimo zamknięcia wszystkich drzwi. Kiedy jest zimno, muszę zamykać kluczem, ale często nie zamykają się wtedy wszystkie drzwi.
Co zrobić?
Wyżej masz napisane, czerwone gumki w zamkach. Było wiele tematów z tym problemem.
|