Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Alarm Cobra 4415 nie działa dobrze

sebastiangora
09-06-2014, 22:54
Witam

Z tej strony Sebastian, jestem nowym użytkownikiem zarówno tego forum jak i mondeo MK4 Kombi, którego zakupiłem 2 dni temu.

Widzę, że forum doskonale działa więc może i koledzy podzielą się swoją wiedzą. Mianowicie - w samochodzie zamontowany jest alarm Cobra AK/AC 4415 Can (wg instrukcji). Alarm posiada taką czarną "pastylkę" obok hamulca ręcznego, guzik i czerwona dioda. Z intrukcji wyczytałem iż alarm po zamknięciu pilotem (fordowskim) drzwi, powinien zaświecić diodę na 25 sekund a później dioda powinna migać. Niestety u mnie po zamknięciu samochodu kierunki migają dwa razy ale dioda nie mrugnie ani razu.
Nie wiem więc czy alarm w ogóle nie działa, a może trzeba go jakoś ustawić?
Będę wdzięczny za wasze podpowiedzi. Dodam tylko, że dioda działa gdyż jak wcisnę przycisk na tej pastylce to dioda obok przycisku raz mignie.

Pozdrawiam
Sebastian G

petrus1
09-06-2014, 23:05
dioda działa gdyż jak wcisnę przycisk na tej pastylce to dioda obok przycisku raz mignie
Mogłeś dezaktywować alarm lub włączyć tryb serwisowy. Ten przycisk służy właśnie do tego, lecz potrzebny jest kod. Najczęściej jest to kod fabryczny, bo mało kto go zmienia. Stąd sprawdź czy masz do alarmu instrukcję, ewentualnie ściągnij z sieci i aktywuj alarm.

sebastiangora
09-06-2014, 23:37
Mogłeś dezaktywować alarm lub włączyć tryb serwisowy. Ten przycisk służy właśnie do tego, lecz potrzebny jest kod. Najczęściej jest to kod fabryczny, bo mało kto go zmienia. Stąd sprawdź czy masz do alarmu instrukcję, ewentualnie ściągnij z sieci i aktywuj alarm.

Dziękuję za odpowiedź.

Alarm może był zdeaktywowany wcześniej. Ja dopiero dziś dotarłem do ksiązeczki, w której jest podany pin. Nie mogłem więc go sam zdezaktywować nie znając wcześniej procedury.

W instrukcji jest napisane, że nawet jeśli alarm jest zdeaktywowany to po ponownym wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki i zamknięciu auta z pilota alarm powinien być ponownie aktywny a nie jest.

Jak go więc aktywowac? Jest jakaś specjalna procedura znając kod pin ?

pankrakus
10-06-2014, 05:59
Witam

Zacznij od sprawdzenia czujników otwarcia auta - czy wszystkie działają

proste sprawdzenie - wsiadasz do auta, włączasz alarm, wewnętrzną klamką otwierasz auto => powinien właczyć się alarm

Dodatkowy czujnik, powinien być pod maską

Poszukaj w internecie, instrukcji serwisowej - tam będą opisane procedury programowania funkcji alarmu

Nie wiem jak w tym modelu Cobry ale w innych modelach był kluczyk wyłączający syrenę

Opisy dla innych modeli Cobry
http://chomikuj.pl/a_krakow/Alarm_Cobra_instrukcja

pozdrawiam
Arturek

sebastiangora
10-06-2014, 14:30
Witam

Zacznij od sprawdzenia czujników otwarcia auta - czy wszystkie działają

proste sprawdzenie - wsiadasz do auta, włączasz alarm, wewnętrzną klamką otwierasz auto => powinien właczyć się alarm

Dodatkowy czujnik, powinien być pod maską

Poszukaj w internecie, instrukcji serwisowej - tam będą opisane procedury programowania funkcji alarmu

Nie wiem jak w tym modelu Cobry ale w innych modelach był kluczyk wyłączający syrenę

Opisy dla innych modeli Cobry
http://chomikuj.pl/a_krakow/Alarm_Cobra_instrukcja

pozdrawiam
Arturek

Zrobiłem jak napisałeś, autko zareagowało jedynie mignięciem kierunków przy otwieraniu drzwi od środka i cisza.

Czy ktoś z forumowiczów posiada właśnie ten model alarmu i wie jak go uzbroić?

arturek
10-06-2014, 15:04
Witam

Poszukaj pod maską syreny alarmu => w kupionym aucie, miałem taki problem, że był urwany kabel idący do syreny alarmu

Moim zdaniem to nie jest kwestia aktywacji jakiejś funkcji tylko usterka alarmu => sugeruję wizytę w serwisie alarmów

pozdrawiam
Arturek

pankrakus
10-06-2014, 15:24
Witam

Instrukcja montażu alarmu Cobra 44xx

http://chomikuj.pl/a_krakow/Alarm_Cobra_instrukcja/Cobra_44xx_instrukcja_programowanie,3945526400.rar

pozdrawiam
pankrakus

sebastiangora
10-06-2014, 17:14
Witam

Instrukcja montażu alarmu Cobra 44xx

http://chomikuj.pl/a_krakow/Alarm_Cobra_instrukcja/Cobra_44xx_instrukcja_programowanie,3945526400.rar

pozdrawiam
pankrakus

Dzięki wielkie za pdfy. Szukałem tego w sieci, bez skutku.
Właśnie wróciłem do domu, po nieudanej walce z alarmem.
Próbowałem robić wszystko tak jak w instrukcji i nic, kierunki nie migają na potwierdzenie, echo. I oto odkryłem, że ten "wyłacznik" alarmu pod maską jest totalnie skorodowany i wg mnie nie dostaje on przepływu na masę karoserii po otwarciu maski. Zapewne stąd cały cyrk gdyż nie została spełniona jedna z wytycznych czyli otwarcia maski. Wyczyszczę ten przycisk, zobaczymy co będzie dalej. Mam nadzieję,że wtedy alarm zadziała.

No i po czyszczeniu, sprawdziłem obwód wpinając się miernikiem w przewód przy syrenie i dalej sprawdzałem przepływ poprzez przycisk, aż do masy samochodu na bloku silnika, przepływ jest przy otwartej masce.

Czy ktoś przeprowadzał programowanie alarmu z serii 44xx ?
Wykonuję kroki zgodnie z instrukcją, otwarcie auta z pilota, otwarcie drzwi, maski, zapłon ON (choć tu nie rozumiem co oznacza w instrukcji zapłon +15), wbijam pin, po czym wg instrukcji powinny mignąć kierunkowskazy ale nie migają. Pin jest poprawny gdyż na pastylce zapala się na dłuższą chwilę dioda.
Może po prostu ta wersja nie miga, nie wiem. Nie rozumiem jednak tych tabelek, mógłby mi ktoś w tym pomóc?

Martini3g
10-06-2014, 19:08
U mnie w mondku też jest alarm cobra (nie pamiętam jaki model) i też mam totalnie skorodowany czujnik otwarcia maski (oba kabelki odpadły), a alarm normalnie działa tzn jak otwieram drzwi to wyje... (poza sytuacją gdy otwieram maskę).

volf31
10-06-2014, 20:07
Czy syrena alarmu jest na kluczyk ?

sebastiangora
10-06-2014, 20:13
Czy syrena alarmu jest na kluczyk ?

A tego nie wiem ... jak to sprawdzić, gdzie szukać?

I jeśli jest to ... ?

arturek
10-06-2014, 21:54
Witam

Może to Ci pomoże

W innym modelu alarmu, tak wygląda wyłacznika alarmu na kluczyk

http://www.republika.pl/fefk/alarm.jpg

pozdrawiam
Arturek

sebastiangora
10-06-2014, 21:56
Witam

Może to Ci pomoże

W innym modelu alarmu, tak wygląda wyłacznika alarmu na kluczyk

http://www.republika.pl/fefk/alarm.jpg

pozdrawiam
Arturek

Sprawdziłem przed chwilą, mam wejście na kluczyk !
Teraz już za późno ale rano sprawdzę co się stanie po przekręceniu go.
Możliwe, że alarm po prostu został przez poprzedniego właściciela wyłączony z powodu awarii jednego z czujników, prawda? Jutro wiele się okaże mam nadzieję ;)

sebastiangora
11-06-2014, 08:49
Oj głupi już z tego jestem, może jednak ktoś doświadczony w cobrach pomoże.

Rano włączyłem syrenę i wyje. Okazało się, że "wyła" wcześniej gdyż przy podniesionej masce czy otwartych drzwiach migały kierunki od strony pasażera a ja nie wiedziałem dlaczego. Wyła więc wtedy i wyciszona syrena.

Syrena wyje gdy tylko otworze drzwi. I nie da sie jej wylaczyc z pilota, trzeba ja po prostu zgasic kluczykiem i po zamknieciu tego co zostalo otwarte jakos ucicha po czasie.

Czyzby wiec faktycznie alarm nie rozpoznawal kluczyka i nie wspolpracuje z nim a otwarcie drzwi traktuje jak wlamanie ? Wiecie moze jak sprawdzic czy takie kluczyki (piloty forda) sa zaprogramowane (wpółpracujące z alarmem) czy tez nie ?

Jak probuje przejsc w ten tryb programowania wg instrukcji to po wpisaniu drugiej cyfry zaswieca sie dioda na dluzej ... a powinna dopiero po 4 cyfrze. Wg skroconej instrukcji tak sie wlacza alarm awaryjnie, bez uzycia pilota (w przypadku gdy jest on np uszkodzony). Czyli pasowalaby tu wersja, ze alarm nie rozpoznaje pilota. Wie ktoś co z tym fantem zrobić?

A może jest wśród Was ktoś na górnym ślasku kto potrafi okiełznać ten alarm, oczywiście odpłatnie ?

andrzej1512
15-06-2014, 20:15
Witam, rozwiązałeś problem z alarmem? Mam ten sam problem.

Pozdrawiam

Ryktyk
22-09-2014, 22:19
Dołączam się do tematu.
Jestem nowym właścicielem MONDEO 4 i co za tym idzie nowym forumowiczem, wiec z góry wybaczcie za niedociągnięcia.
Mam podobny problem i nie umiem sobie z nim poradzić. Kupiłem forda z alarmem, lecz nie mam możliwości dotarcia do PIN, jest to cobra 4415. Więc odnalazłem centralkę z której odczytałem poniżej kodu kreskowego cztery cyfry. Po wklepaniu tych cyfr zaczęło coś się dziać, dioda zaczęła pulsować. I dopiero zaczął sie problem nie mogę nic zmienić. Po wielu próbach wklepywania PIN raz migają mi kierunkowskazy przez około 20 razy, dioda cały czas pulsuje, raz nie migają, a dioda pulsuje w innym tempie. Wszelkie próby wykonywane zgodnie z instrukcje kończą się niczym.
Nie umiem wysłowić się w sposób ścisły i zrozumiały, więc zwracam się do Was. Jeśli znajdzie się osoba, która zechce mi pomóc proszę o informację w jaki sposób mogę się skontaktować.

1maciek
02-04-2015, 11:10
zdaje się, że mam podobny problem: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2380808
czy ktoś znalazł rozwiązanie?

szneider
06-07-2015, 09:20
U mnie pojawił się problem z alarmem wczoraj po powrocie z nad jeziorka. Zamknąłem auto z pilota i po wejściu do domu zobaczyłem, że migają kierunkowskazy. Kilkukrotnie otwierałem i zamykałem auto i nic to nie dało, po jakiejś minucie kierunkowskazy się włączają. Przy zamknięciu auta z pilota nastepują trzy błyski, wcześniej wydawało mi się, że były tylko dwa. Uzbrajałem również z podniesioną maską i wówczas, po jakimś czasie wystepuje tylko jedno mignięcie na kilkadziesiąt sekund. Po uzbrojeniu alarmu dioda świeci się ciągłym swiatłem. Spędziłem chyba wieczorem z 1,5 godziny zanim przestało migać.

maniunio
06-07-2015, 12:13
szneider , u mnie występował ten sam problem z tym, że wyła również syrena. Syrenę wyłączyłem z kluczyka a z kierunkami nic nie mogłem poradzić (włączały się nawet w trakcie jazdy). Po dwóch albo trzech dniach problem ustał ale syreny boję się włączać dlatego niech zostanie tak jak jest. Ogólnie czytałem, że problem ten najczęściej występuje przez zimne luty bądź słabe akumulatorki w syrenie.
Dodatkową rzeczą jest u mnie to, że ten czujnik, który jest poprowadzony do maski, ma zaśniedziałą i pękniętą tą "końcówkę", która ma się z czymś zetknąć i włączyć alarm. Po wchodzeniu do auta, "przycisk" alarmu informował mnie trzema zaświeceniami diody, że włączenie alarmu spowodowało właśnie nieautoryzowane otwarcie maski. Może to Cie na coś naprowadzi.

szneider
06-07-2015, 12:42
U mnie syerna jest włączona. Jak wejdę do środka, uzbroję alarm z pilota i otworzę drzwi pociągając za klamkę to syrena zaczyna wyć. Muszę sprawdzic chyba tę centralkę, poszukac zimnych lutów. Mam jeszcze pytanie gdzie masz zamontowany ten dodatkowy włącznik krańcowy? U mnie zamontowali to na kawałku blachy przykręconej do śruby błotnika.

maniunio
06-07-2015, 13:29
Możesz wytłumaczyć co to jest ten dodatkowy włącznik krańcowy? Nie masz może w aucie takiego "mini przycisku" z diodą? Ja mam taki z prawej strony radia. Jeśli tak to po włączeniu się kierunkowskazów, sprawdź ile razy zaświeci się dioda po wejściu do auta.

szneider
06-07-2015, 14:11
Przycisk oczywiście mam. Ten dodatkowy włącznik krańcowy służy do programowania funkcji centralki alarmowej. Musisz miec podniesioną maskę i otwarte drzwi, żeby programowawać funkcje.

Bump: Jak wszedłem do auta to było teraz sześć mignięć diody.

maniunio
06-07-2015, 15:29
Nie wiem gdzie u mnie się znajduje ten włącznik. Według instrukcji 6 mignięć to próba otwarcia drzwi pasażera. Czyli na tym czujniku powinieneś się skupić

szneider
06-07-2015, 18:58
Spędziłem dzisiaj kilka godzin przy tym badziewiu. Mój alarm to AC/AK 4918 CAN. Wielkiej filozofii z podłączeniem nie ma, linia CAN, sterowanie zamkiem, syrena, dodatkowe czujniki, krańcówka, kierunkowskazy, blokada. Posprawdzane wszystkie przewody od centralki do poszczególnych miejsc, odłączałem czujniki (zostawiłem tylko sygnalizację kierunkowskazów i syrenę) i nadal lipa, kierunki mrugały po jakimś czasie. Posprawdzałem po kolei wszystkie drzwi, maskę, klapę bagażnika. Każde otwarcie i zamknięcie jest potwierdzone komunikatem na zegarach, po uzbrojeniu jak otwieram po kolei drzwi czy podnoszę maskę alarm się włącza, syrena wyje. Zaraz po uzbrojeniu dioda świeci się ciągłym światłem, do momentu aż zaczną mrugać kierunkowskazy i tak za każdym razem. Rozebrałem centralkę i niestety bez stacji na gorące powietrze to za wiele nie zdziałam, poprawiłem kilka lutów, ale nic to nie dało. Na koniec już miałem dość i wyp.... to dziadostwo, skutek jest taki, że alarmu na razie brak, ale kierunkowskazy już się same nie włączają.
Według instrukcji te sześć mignięć diody po rozbrojeniu alarmu, to utrata zasilania. Wychodziłoby z tego, że jednak coś musiało się zepsuć w samej centralce..

maniunio
06-07-2015, 19:52
Faktycznie. Mój błąd co do otwarcia tych drzwi pasażera, ponieważ zasugerowałem się tytułem tematu i szukałem instrukcji dla Cobry 4415. A syrenę masz z własnym zasilaniem? Może ta utrata zasilania oznacza jakiś problem z syreną skoro nie chce wyć, a powinna?

szneider
06-07-2015, 20:01
Syrena wyje jak uzbroję alarm i otworzę drzwi od środka, jak nic nie ruszam to po kilkudziesięciu sekundach włączają się kierunkowskazy. Nie wiem czy ma swoje zasilanie, ale jak dobrze pamiętam to idą do niej z centralki dwa przewody.
Poszperałem trochę w necie i chyba ta syrena jest z własnym zasilaniem.

Yoo!
17-12-2017, 20:14
Panowie a co zrobić jak alarm nie wyje.
Alarm sie uzbraja, po otwarciu drzwi mruga, ale nie wyje, jakieś pomysły ?

Yoo!
25-12-2017, 20:39
Ale że nikt ;(

Gregi86
26-12-2017, 08:43
sprawdz syrene i jej podlaczenie

Yoo!
26-08-2021, 12:46
Syrena wyje jak uzbroję alarm i otworzę drzwi od środka, jak nic nie ruszam to po kilkudziesięciu sekundach włączają się kierunkowskazy. Nie wiem czy ma swoje zasilanie, ale jak dobrze pamiętam to idą do niej z centralki dwa przewody.
Poszperałem trochę w necie i chyba ta syrena jest z własnym zasilaniem.Szneider minęło sporo czasu,ale uporałeś się wtedy z tym alarmem. Od jakiegoś czasu mam podobny problem. Uzbrajam alarm, a po chwili kierunki zaczynają mrugać. Ostatnio dzieciak bawił się w samochodzie i zastanawiam się czy mi nie naciskał tego czarnego przycisku.
Jest jakiś sposób, aby przywrócić ustawienia fabryczne w tym alarmie ?

klocolus
26-08-2021, 20:55
Ja u siebie miałem i wywaliłem g*wno, akumulator mi rozładowywał po kilkunastu dniach postoju. Zastąpiłem alarmem fabrycznym z czujnikami ruchu.

Yoo!
29-08-2021, 09:20
Jak montować jakiś inny alarm to tylko dedykowane z Forda czy polecacie coś innego ?

Edit: odłączyłem aku, żeby go podładować, podłączyłem ale na nic się to zdało. Po uzbrojeniu alarmu po kilku sekundach kierunki zaczynają mrugnąć. Przestają i znów mrugają.
Po jakiejś godzinie problem znika i kierunki przestają mrugać.
Macie może namiary na kogoś w okolicach Katowic który się zajmuje alarmami ?

szneider
01-09-2021, 09:12
Pozbyłem się auta i problemu z alarmem, ale chyba ją w diabli odłączyłem całkowicie jak dobrze pamiętam.

wredus
01-09-2021, 09:29
Witam. W Katowicach można zgłosić się do firmy Cartexim. Mieszczą się na ul. Zająca, Katowice-Murcki. Są przedstawicielem firmy Semeco, która dystrybuuje Cobrę w Polsce.
Ewentualnie - 22 618 31 31 do Semeco i spytać serwis o radę.

Yoo!
01-09-2021, 09:35
Ok dzięki za info.
Dodam jeszcze,że kiedyś jak jeszcze nie miałem problemu z alarmem, to taka sama reakcja była przy niedomkniętych drzwiach, ale jak sprawdzam to wszystkie są zamknięte. Zastanawiam się czy jakiś zamek nie szwankuje.

wredus
01-09-2021, 09:53
Do sprawdzenia jest zachowanie diody alarmu podczas tego migania kierunkowskazów. Miga 30 sekund, przestaje i znów zaczyna? To by znaczyło, że alarmuje,a brak wycia syrenki może wynikać z tego, że jest wyłączona (jeśli to analogowa syrenka ze stacyjką do wł/wył) albo uszkodzona.

klocolus
01-09-2021, 20:00
Jak montować jakiś inny alarm to tylko dedykowane z Forda czy polecacie coś innego ?

Mk4 ma w sobie zwykły alarm tylko trzeba aktywować komputerem ewentualnie można dołożyć czujniki ruchu w lampce. Te montowali na potrzeby ubezpieczenia AC bo mają syrenę podtrzymywaną bateryjnie (ta co mi siadła i prąd pobierała rozładowując akumulator)