Zobacz pełną wersję : MicroCat, Ecat, TIS, IDS

danio2500
11-06-2014, 14:16
Witam. Jestem tu nowy, więc przeprasza z góry jeśli w złym miejscu utworzyłem post. Mam pytanie odnośnie programów komputerowych do Forda. Czym się różnią oraz do czego służą te programy:

1. Microcat
2. Ecat
3. TIS
4. IDS
5. ETIS

Z góry dzięki za pomoc :)

wrzoch
11-06-2014, 22:56
Microcat i Ecat to katalogi części do Fordów. Z tych aplikacji korzystają ludziki w ASO jak przychodzisz zamówić jakąś część.

TIS i eTIS to zbiór instrukcji serwisowych, schematów i wszystkiego (prawie) co się może przydać kiedy trzeba zdiagnozować lub naprawić usterkę (w miarę powszechną). Z tych korzystają mechanicy w ASO.

IDS to interfejs diagnostyczny. Sam program bez odpowiedniego interfejsu, to raczej nic CI nie da, jeśli go w ogóle dostaniesz. Tego też używają mechanicy do diagnostyki usterek. Darmową (program, bo interfejs trzeba kupić) namiastką jest ElmConfig/ForScan w połączeniu z ELM327.

danio2500
12-06-2014, 22:05
Dzięki za pomoc, bardziej pomocny jest TIS czy eTIS ?

wrzoch
12-06-2014, 22:19
Jeśli chodzi o eTis to zapoznaj się z cennikiem.
http://www.etis.ford.com/home/charging.do

TISa znajdziesz w sieci jak się uprzesz. Niekoniecznie będzie to legalne, nie wiadomo co do niego "dołożyli" łaskawcy, którzy postanowili go spiracić. Wybór należy do Ciebie. Ja się odcinam ;)

Niektóre procedury są strasznie naciągane, z drugiej strony możesz się dowiedzieć dlaczego w ASO ta sama czynność kosztuje X razy tyle co w normalnym warsztacie (i ile dodatkowo czyt. niepotrzebnie wymienią Ci części, za które zapłacisz). Przykład:
- Wymiana podkładki pod wtryskiem, przy okazji której wymienią Ci przewody paliwowe (wdg ASO są jednorazowego użytku), ustalacz (który jeśli odpowiednio wcześnie zareagujesz nie ma prawa w jakikolwiek sposób się uszkodzić) i uszczelkę (która zazwyczaj jest dobra i nie puszcza)
- Wymiana przepływomierza razem z rurą w przypadku uszkodzenia ... rury (rura jakieś 450, przepływka więcej niż drugie tyle + oczywiście roboczogodzina jeśli nie więcej)

To samo dotyczy się Microcata i eCata.

W sumie zaletą posiadania dojścia do Microcata jest to, że:
a) możesz znaleźć każdą część i iść już z jej numerem do ASO (czasem znalezienie części zajmuje panom w ASO tyle czasu, że szkoda gadać, a przez telefon jak się chcesz czegoś dowiedzieć, to w ogóle porażka)
b) będziesz znał orientacyjną cenę. Nawet w starszych wersjach ceny pi razy drzwi pokrywają się z obecnymi
c) przekonasz się, że teksty w stylu "tutaj są setki tysięcy części, ale system nie jest doskonały" to gadka w stylu "idź sobie koleś, nie wiem gdzie to jest, nie chce mi się już szukać pierdółki za 5PLN"

wojtekn
13-06-2014, 07:18
Microcat względem Ecata ma bardzo nie aktualne numery, bo jak to w Fordzie często się one zmieniają. ;)
Ceny tez mogą odbiegać od obecnych. :wink:
Dlaczego :?: Bo Microcat nie jest już wspierany od kilku lat przez Forda. :p
Lecz nie da się ukryć że jest pomocny. :D