Zobacz pełną wersję : Zmiana ori sprężyn na dedykowane do ST

bati1990
13-06-2014, 16:39
Witam, zamierzam zakupić sprężyny H&R dedykowane pod Mondeo MK3 wersję ST, spręzyny o oznaczeniach przód 29365 VA natomiast tył 29365 2 HA, czy do mojego Mondeo z 2003 podejdą?? Mam silnik TDCI 130KM i czy do benzyny i diesla są różne sprężyny?? Pozdrawiam!

MAG
13-06-2014, 17:26
Nie chce mi się szukać, ale masz kombi czy hatchback/sedan?

Jeśli masz kombi i sprężyny rzeczywiście są dedykowane do ST220 (pierwsze słyszę o takich), to musisz sprawdzić czy masz amory nivo (bo takie ma ST220 kombi)

Jeśli masz htb/sedan to springi będą pasować

Thelesia1987
13-06-2014, 17:55
też mam myśl położyć troche mondka...i tak chodzi mi po głowie jakiś zawias...na gwint mnie nie stać...ogólnie teraz stoi jak koza (kombi)

---i też mnie ciekawi czy zmiana spreżyn na jakieś sportowe czy też z modelu ST coś da...też wyczytałem na forum że aby tył położyć trzeba by było z tyłu zmienić amory.....ALE NIECH WYPOWIEDZĄ SIĘ ZNAJĄCY TEMAT

bati1990
13-06-2014, 18:33
a wiec tak, mam kombi, amorki z nivo na 99%, sprezyny wlasnie te: http://olx.pl/oferta/ford-mondeo-mk3-kombi-st220-3-0-czesci-sprezyny-obniazajace-h-r-CID5-ID5UfXj.html#950e595dd9

a jak jest z tymi sprezynami do diesla a do benzyny ? bo ponoc rowniez sie roznia...

MAG
14-06-2014, 21:43
Springi od diesela do benzyny V6 pasują i w druga strone też - nie pasują natomiast springi od 4-cylindrowych silników benzynowych.

Nie ma sprężyn obniżających pasujących do amorów nivo - opis na stronie H&R mówi jasno, że tylko do aut bez zawieszenia nivo (a ponieważ wszystkie kombi ST220 mają nivo w standardzie ...)

Jeśli jesteś gotów pójść na układ niższych springów ze standardowymi amorami nivo na własną odpowiedzialnośc, to technicznie nie ma przeciwwskazań, ale auto może troszkę mniej harmonijnie sie prowadzić (nivo napompuje tylny amor i go podniesie prawie do standardowej wysokości pomimo krótszej spreżyny.

Zwykłe sprężyny od nivo sa dużo bardziej miękkie niż do zwykłych amorów.

Thelesia1987
14-06-2014, 21:53
nom i właśnie oglądałem już tą aukcję z tymi sprężynami i gdybym je zakupił to przód siądzie na pewno a aby siadł tył musiałbym wymienić też tylne amory na te "niwo" ? dobrze rozumuje...?

czy poprostu mam amory niwo w moim kombi i chciał nie chciał nie ma krótszego zamiennika aby położyć tył....???

z wypowiedzi "MAG" wnioskuje że
jeżeli założe te sprężyny na tył z tymi amorami "niwo" to tył i tak nie siądzie...?

W TAKIM RAZIE KOMBI NIE DA SIĘ WOGÓLE POŁOŻYĆ...?!?!?!

prosze o jakieś łopatologicznie wyjaśnienie...

bati1990
15-06-2014, 11:07
Wychodzi na to, ze aby tyl siadl nizej, powinny byc zalozone amorki od zwyklego mk3 bez nivo:) ja juz te sprezynki mam nagrane, wiec tylko kwestia zalozenia i gitara!! Wiec dzieki za sugestie i pozdrawiam!!

MAG
15-06-2014, 23:01
nom i właśnie oglądałem już tą aukcję z tymi sprężynami i gdybym je zakupił to przód siądzie na pewno a aby siadł tył musiałbym wymienić też tylne amory na te "niwo" ? dobrze rozumuje...?

czy poprostu mam amory niwo w moim kombi i chciał nie chciał nie ma krótszego zamiennika aby położyć tył....???

z wypowiedzi "MAG" wnioskuje że
jeżeli założe te sprężyny na tył z tymi amorami "niwo" to tył i tak nie siądzie...?

W TAKIM RAZIE KOMBI NIE DA SIĘ WOGÓLE POŁOŻYĆ...?!?!?!

prosze o jakieś łopatologicznie wyjaśnienie...
Łopatologicznie, to przy amorach nivo nie da się obniżyć mocno tyłu auta - po założeniu sportowych sprężyn tył zrobi się baaaaaardzo sztywny i może będzie minimalnie niżej niż seryjnie, więc jedyną opcją na glebę w kombi jest montaż zwykłych amorów z tyłu.

Matek24
08-07-2014, 05:01
Witam tez chce robic troche glebe i powiedcie mi czy te sprezyny podejda do mojego mk3?
http://www.ebay.de/itm/Eibach-Federn-Ford-Mondeo-BA7-Turnier-1-6-2-0-E10-35-019-03-22-/291181242870?pt=DE_Autoteile&hash=item43cbc129f6 ?
Juz sie dowiedzialem ze nie beda pasowaly... Ale znalazlem sprezyny MTS Technic obnizajace 30/30 w dobrej cenie. Wie ktos czy do nich musze wymienic amortyzatory na takie z krotkim skokiem czy moge zostawic seryjne?