Zobacz pełną wersję : [modyfikacja] Mondeo MK4 Tutorial do dołożenia Keyless Entry (bezkluczykowe otwieranie auta)
Pełny i skończony a co najważniejsze działający Tutorial spod mojej ręki do pobrania tutaj:
http://chomikuj.pl/peszt/Do*c5*82o*c...Y+w+MONDEO+MK4
Pozdrawiam,
Peszt.
A może całość (bez chomika) podwiesić pod Ford Garage w jakimś dziale? Np fotorelacje z napraw.
Właśnie po to powstał ten post...już wysłałem prośbę o podwieszenie do fotorelacji.
Co do chomika... plik jest większy niż dozwolony na forum, dlatego chomik to jedyne rozwiązanie jakie znam by trwale można było go pobierać. Jak znasz inny serwis to podaj, też tam mogę wkleić plik...byle by był trwały, bo pełno jest takich serwerów ale plik po 2-3 dniach znika.
Może na Dropbox'ie ? Trzeba się zarejestrować ale szybki i pojemny serwer.
Szkoda tylko, że aby pobrać plik trzeba dokonać płatności na chomiku.
A to ja nie wiedzialem o tym.. uzylem konta, ktor zalozylem sto lat temu. Po weekendzie wrzuce na jakies darmowe serwery...dajcie linki do serwerow a ja tam wrzuce pdf..nie pobierajcie z chomika jak trzeba placic..nie o to chodzi.
Szkoda tylko, że aby pobrać plik trzeba dokonać płatności na chomiku.
Czy to tutek niestety tylko do Mondeo?
Jeśli kolega nie ma nic przeciwko wrzuciłem na swojego Dropboxa, jeśli jest to problemem skasuję plik.
Keyless Entry Mondeo (https://dl.dropboxusercontent.com/u/82833037/Keyless_Entry_w_Mondeo_mk4.pdf)
No co Ty...oszalales...super, ze tak zrobiles:)...im wiecej mozliwosci pobrania tym lepiej:)...po to to zrobilem, by korzystac z tego:).Do kolegi ktory napisal nizej...mysle, ze dokladnie tak samo mozna zmienic kuge, smaxa i kazdegi innego forda...o ile w ogole jest tala opcja dostepna dla modelu
Jeśli kolega nie ma nic przeciwko wrzuciłem na swojego Dropboxa, jeśli jest to problemem skasuję plik.
Keyless Entry Mondeo (https://dl.dropboxusercontent.com/u/82833037/Keyless_Entry_w_Mondeo_mk4.pdf)
motorek26 06-07-2014, 13:03 Jeśli kolega nie ma nic przeciwko wrzuciłem na swojego Dropboxa, jeśli jest to problemem skasuję plik.
Keyless Entry Mondeocoś nie działa otwiera sie tylko pusta nowa karta
Cos zle sciagnales...sprawdzilem link i mi sie tutorial dobrze sciagnal...z danymi:).
coś nie działa otwiera sie tylko pusta nowa karta
Robert9011 20-07-2014, 08:52 Witam,
jako, że to mój pierwszy post na tym forum, pragnę się serdecznie przywitać. w środę stałem się właścicielem Forda Mondeo MK4 i od razu założyłem tu konto.
w moim Mondeo oczywiście jest opcja keyfree power, już na szybko pobiegłem podejżeć czy mam odpowiednie złączki w drzwiach, są!
przeczytałem cały tutorial i tak się zastanawiam czy nie możnaby zamontować sobie keyfree tylko do przednich drzwi kierowcy? w mojej sytuacji, gdy to ja zawsze noszę kluczyk i to ja go prowadzę byłoby to rozwiązanie optymalne i być może nie tak koszto i czasochłonne...? co myśli o tym autor?
Mysle, ze by zadzialalo... kosztowo jest taniej...jest kilka ale...
1. Jak tak zrobisz to najprawdopodobniej bedzie w komputerze wywalalo bledy...na uzytkowanie nia ma to wplywu...wiec mozna z tym zyc.
2.Nie wiem jak alarm i immobilajzer beda sie zachowywac.
3.Samo kupno wiazek i zamkow w drzwi nie jest najdrozsze...wiec szkoda z tego rezygnowac.
4.Jak juz zaczniesz uzywac keyless entry to nie bedziesz juz bez niego mogl zyc... zaczniesz sie wnerwiac, ze otwieraja Ci sie tylko przednie drzwi (w ogole to nie widze sensu takiego dzialania).Mnie to juz szlak trafia, ze nie mam otwierania w bagazniku...szukam juz wiazki by to uruchomic:).
Reasumujac... zrob sobie calosc...ewentualnie na raty...jezeli koszty sa za duze...najpierw przod...potem tyl...ciekawe tylko jak alarm bedzie sie zachowywal.
Witam,
jako, że to mój pierwszy post na tym forum, pragnę się serdecznie przywitać. w środę stałem się właścicielem Forda Mondeo MK4 i od razu założyłem tu konto.
w moim Mondeo oczywiście jest opcja keyfree power, już na szybko pobiegłem podejżeć czy mam odpowiednie złączki w drzwiach, są!
przeczytałem cały tutorial i tak się zastanawiam czy nie możnaby zamontować sobie keyfree tylko do przednich drzwi kierowcy? w mojej sytuacji, gdy to ja zawsze noszę kluczyk i to ja go prowadzę byłoby to rozwiązanie optymalne i być może nie tak koszto i czasochłonne...? co myśli o tym autor?
Świetny tutek, brawo ;) Dodać w pełnej formie do fotorelacji z napraw, a nie jako link do pliku.
Aktualizacja tematu... w sedanach nie trzeba wymieniać wiązki ani dokładać przycisk w bagażniku jak pisałem w tutorialu... wystarczy podpiąć antenę pod zderzakiem i wszystko zacznie działać:).
macie Chłopy DropBOX-a :)
Tutorial do dołożenia Keyless Entry (https://www.dropbox.com/s/2wonromv6i6axc3/Keyless_Entry_w_Mondeo_mk4.pdf?dl=0)
Artykuł warty uwagi, dla wszystkich, którzy mają lub chcą mieć Keyless Entry:
http://zaufanatrzeciastrona.pl/post/trywialna-metoda-wlaman-do-nowoczesnych-samochodow-ujawniona/
TL;TR: Jak już macie ten system, to nie zostawiajcie drogich gratów w aucie.
Aktualizacja tematu... w sedanach nie trzeba wymieniać wiązki ani dokładać przycisk w bagażniku jak pisałem w tutorialu... wystarczy podpiąć antenę pod zderzakiem i wszystko zacznie działać:).
W każdym mondeo klapa się będzie otwierać zaraz po podpięciu anteny pod zderzakiem. Przycisk w klapie jest do zamykania auta. Żeby go podłączyć trzeba poprowadzić jeden kabel do wiązki w środku auta a drugi połączyć z masa od lampki rejestracji. Nie da się pomylić tylko jedno wolne miejsce we wtyczce.
Po 2009 roku zmieniono wiązkę klapy z dwóch wtyczek na jedna do podłączenia do auta.
Zmieniono tez piny w kostkach każdych drzwi. Trzeba zamienić miejscami niebieskie z niebieskim i zielone z zielonym. Tak dla każdych drzwi.
http://images67.fotosik.pl/805/06c90eaa941e42c8.jpg
przeczytałem owy poradnik i świetna sprawa ale dużo też roboty przy nowym autku a będzie to MK4 zamówię to w opcji :P
Mowisz o wolnym miejscu we wtyczce od wiazki bagaznika...tej zielonej co jest w bagazniku???Mozesz zrobic zdjecie o ktore miejsce Ci chodzi???
Bump: A tak z innej beczki..dolozylem sobie kamere cofania pod nx i wszystko jest ok...ale jak wlacze swiatla to zaczynam miec zaklocenia na obrazie...wiecie moze co jest nie tak...jakis filtr potrzebny???
http://images66.fotosik.pl/855/0c962478a1ef64edgen.jpg
pierwszy z lewej w górnym rzędzie.
Moj mondek 2010 rok ma już inna wtyczkę, ale tak samo było tylko jedno wolne miejsce.
flyingcharly 10-02-2016, 16:31 Odświeżam wątek.
Czy jest możliwość przeróbki klapy bagażnika na elektryczną, żeby mmożna było ją zamykać przyciskiem i żeby sama się podnosiła po naciśnięciu przycisku?
Mam Galaxy z 2013 roku
Co bym potrzebował jeżeli jest to możliwe?
Dziękuję
Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi modułami RFA (końcówka BC, CA, BD, DA) ??
Ja u siebie mam z końcówką BC (mam Ford Power) czy chcąc dołożyć keyless entry myszę wymieniać moduł?
Wg Ecat-a (niezbyt świeżego) wygląda to następująco:
7S7T-19G481-CA Od: 19-02-2007 Do: 02-02-2009 Z f.rozr.bez klucz. Od: 19-02-2007 Do: 02-02-2009 Z układem zamka centr. bez kluczyka
7S7T-19G481-AC Od: 19-02-2007 Do: 08-10-2007 Z układem zamka centr. bez kluczyka
7S7T-19G481-BC Od: 19-02-2007 Do: 08-10-2007 Z f.rozr.bez klucz.
7S7T-19G481-DA Od: 19-02-2007 Do: 02-02-2009 Z f.rozr.bez klucz.
7S7T-19G481-AD Od: 19-02-2007 Do: 11-01-2008 Z układem zamka centr. bez kluczyka
7S7T-19G481-BD Od: 19-02-2007 Do: 10-01-2008 Z f.rozr.bez klucz.
7S7T-19G481-CC Od: 02-02-2009 Do: 23-09-2011 Z układem zamka centr. bez kluczyka Od: 02-02-2009 Do: 23-09-2011 Z f.rozr.bez klucz.
7S7T-19G481-CB Od: 02-02-2009 Do: 15-03-2010 Z f.rozr.bez klucz. Od: 02-02-2009 Do: 15-03-2010 Z układem zamka centr. bez kluczyka
7S7T-19G481-CD Od: 23-09-2011 Z f.rozr.bez klucz. Od: 23-09-2011 Z układem zamka centr. bez kluczyka
Dzięki bardzo ;)
edit
Czy klamki i zamki w polifcie są takie same jak w przedlifcie?
Panowie podepną się do tematu :) Kupuję mondeo mk4 po lifcie 2013r HB titanium. Niestety nie ma on Key Power czy jakoś tak się to nazywa chodzi mi o to, żeby odpalać z przycisku nie wkładając kluczyka do stacyjki.
Moje pytanie brzmi: Czy da się to przerobić tak, żeby mieć tą funkcję ? Co jest do tego potrzebne ?
Wyczytałem w tym tutorialu, że dwa piloty łezki i sam przycisk, ale to pewnie nie wszystko.
Proszę o odpowiedź :) Pozdrawiam
Możecie wrzucić na nowo tutorial, bo i na chomiku i Dropbox nie ma..... Pozdrawiam
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
pretorian2 28-05-2018, 18:50 https://drive.google.com/open?id=1p26awk8DuC3GaETWLxCDHQ253pj97Am9
jestem po dokładce keyless entry jakby co ...
https://drive.google.com/open?id=1p26awk8DuC3GaETWLxCDHQ253pj97Am9
jestem po dokładce keyless entry jakby co ...
Dzięki wielkie. Chodzi mi po głowie dołożenie, ale jak na razie zbieram informacje jaki koszt. I mały widzę że nie będzie. Dostałem info od jednego z sprzedających że klamki, wiązki, zamki to 1500 zł, a widzę że jeszcze moduł itp. Hmm n słabo. Qrde jak bym znalazł wszystko na raz to czemu nie..... Muszę jeszcze sprawdzić ta wiązkę czy mam kostkę....
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
pretorian2 28-05-2018, 20:41 Graty z malowaniem 2 przednich klamek powinny zamknąć się w granicach 1500-1800, dolicz jeszcze programowanie immo w poliftach jest "trudniej". Paradoksalnie moduł KVM(RFA) był najtańszy i najłatwiej go znaleźć. Generalnie warto w poprzednim mk4 miałem keyless entry fabrycznie no a w obecnym to mod "must have" warty każdej wydanej złotówki. Ściągnij sobie "słonia" czyli gumę łączącą karoserię z drzwiami i będziesz wiedział czy masz wiązkę. Wciskasz go od góry i ciągniesz w stronę drzwi. Jak potrzebujesz wersji budżetowej to możesz założyć na początek tylko stronę kierowcy i reszta będzie działać normalnie. Do tego troszkę kłopotliwy był przycisk w klapie tylnej.
Czy ktoś ogarniał ten temat z dokładaniem wiązki po stronie auta?
Pytanie do posiadaczy keyless entry. Mam w smaxie 2012 fabryczny system ale zastanawia mnie fakt że aby otworzyć drwi kierowcy muszę pociągnąć za klamkę dwa razy. Od strony pasażerów drzwi otwierają się za jednym pociągnięciem. Jak jest u was? Da się to jakoś przeprogramować?
Klamka poprzez otwarcie wciska microswitch. Wtedy keyless sprawdza sygnał z klucza i otwiera.
Widocznie u Ciebie ten switch już szwankuje
Nastukane na szklanym ekranie
Efekt jest taki że pierwsze pociągnięcie odryglowuje zamki wszystkich drzwi. Dopiero drugie otwiera drzwi. Gdyby switch był zepsuty to wydaje mi się że nie byłoby to powtarzalne ale dzięki za trop sprawdzę.
Hmmm... dziwne to :-) gdyby najpierw odblokowywał kierowcę a później resztę to rozumiem. Ale w ten sposób... dziwne
Nastukane na szklanym ekranie
Panowie a kojarzy ktoś czy części z przedlifta będą pasowały do polifta?? Bo mam rozbitego przedlifta z tym systemem, a teraz kupiłem polifta tylko z keyless power i nie wiem czy bawić się w przekładkę??
W temacie wiązek wbudowanych w auto, kolega Peszt pisał w tutorialu że od ghia powinny być wiązki do keyless, otóż takiego h...a ja mam titanium x że wszystkim co się da a p....ej wiązki do Keyless nie i generalnie jestem zły z tego powodu.
Nie masz się co pieklić, tak już bywa. Ford rzadko daje coś na zapas.
EDIT: cofam pytanie bo sumie się okazało, że brak instalacji (w końcu to tylko wersja titanium x)
|