Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Kombi - automatyczne zamykanie bagażnika
lecter007 04-07-2014, 08:45 Witam,
Mam Mondeo MK4 kombi i takie pytanie - czy da się zamknąć bagażnik podczas jazdy tak, żeby nie można było go otworzyć od zewnątrz? Chodzi mi o to, żeby np. gdy stoję na światłach, nie można było dostać się do bagażnika.
Barjavel 04-07-2014, 08:47 Chyba wystarczy centralny zamknąć od środka i już ;)
Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
lecter007 04-07-2014, 08:51 No właśnie wyczytałem już że automatycznego ryglowania drzwi nie ma. Myślałem że może jest chociaż jakaś opcja automatycznego zamknięcia bagażnika...
No właśnie wyczytałem już że automatycznego ryglowania drzwi nie ma
No to źle wyczytałeś, w ASO i owszem nie da się, ale każdy kto ma ELM Ci to zrobi.
Barjavel 04-07-2014, 13:09 Myślałem raczej o manualnym zamknięciu się od środka tak po prostu klameczką. A to że serwis nie może/nie chcę to już inna sprawa. U mnie w S-Maxie podobno też nie było można a dzięki uprzejmosci kol. z forum cieszę się już od dawna ryglowaniem drzwi po ruszeniu ;)
Robert 68 04-07-2014, 13:21 cieszę się już od dawna ryglowaniem drzwi po ruszeniu
A czy w momencie wypadku drzwi automatycznie się odryglują?
powinny automatycznie z wybuchem poduszek
Robert 68 04-07-2014, 17:58 Powinny....ale tak naprawdę nikt tego nie wie. Pomyślcie o tym bo przy wypadku (odpukać) możecie mieć problem.
kopydleusz 04-07-2014, 21:16 Pomyślcie o tym bo przy wypadku (odpukać) możecie mieć problem.
Serio...?
Jeśli zamek będzie zamknięty, ale nie uszkodzony i będziesz potrzebował pomocy z zewnątrz (od środka zawsze możesz otworzyć, więc tego nie rozpatruję), to szybkę wybije pierwszy lepszy i będzie miał dostęp.
Jeśli zamek będzie zamknięty i uszkodzony, prawdopodobnie drzwi będą pogięte w taki sposób, że i tak ich nie otworzy zwykły człowiek (pomoc strażaków będzie konieczna).
Szczerze pisząc wydaje mi się, że ryzyko utrudnienia dostępu w razie wypadku, jest minimalnie.
To oczywiście tylko moje zdanie.
Wracając do tematu - polecam włączenie opcji, jeśli ktoś chce zwiększyć bezpieczeństwo przewożonego mienia/zmniejszyć ryzyko porwania auta.
Barjavel 05-07-2014, 05:04 No jeśli dla Ciebie ryglowanie jest mało bezpieczne (oczywiście to Twoje zdanie) to po prostu puść sobie dwa kabelki do klapy i zamykaj po ruszeniu auto dodatkowym "pstryczkiem"
pankrakus 05-07-2014, 06:37 Powinny....ale tak naprawdę nikt tego nie wie. Pomyślcie o tym bo przy wypadku (odpukać) możecie mieć problem.
Witam
1) Podstawowa sprawa, każdy człowiek ma prawo decydować co jest dla niego lepsze, a nie państwo / Unia Europejska czy inni => więc darujmy sobie
2) Jeśli jeździsz w mieście, to bezpieczniej jest mieć zaryglowane drzwi i bagażnik aby nie zostać okradzionym na światłach
Częściej zdarzają się kradzieże niż problemy z odryglowaniemj drzwi w razie wypadku.
W poważnym wypadku, ryglowanie nie ma znaczenia, bo i tak potzrebny jest sprzęt strażacki aby dostać się do ofiar
pozdrawiam
pankrakus
Robert 68 05-07-2014, 21:15 Częściej zdarzają się kradzieże niż problemy z odryglowaniemj drzwi w razie wypadku.
A kiedy ostatnio coś Ci ukradziono?
W poważnym wypadku, ryglowanie nie ma znaczenia
Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz.
Podstawowa sprawa, każdy człowiek ma prawo decydować co jest dla niego lepsze, a nie państwo
Takie rzeczy to tylko w ERZE.
powinny automatycznie z wybuchem poduszekHola hola ! Właśnie dlatego ASO mają zablokowane autolock po ruszeniu, bo nie ma automatycznego zwalniania po wybuchu poduszek. Mało tego, jeśli w drzwiach tylnych masz włączone zabezpieczenie przed dziećmi, to nigdy w życiu nie używajcie blokowania drzwi, bo w razie wypadku tych drzwi nie da się otworzyć ani od zewnątrz, ani od wewnątrz :569:
dlatego napisałem "powinny", bazując na doświadczeniu z innych aut, np citroen.
ryglowanie jest tam fabryczne po przekroczeniu 15 kmh, a zwalnianie przez guzik, zgaszenie silnika lub wybuch poduszek - tak pisali w instrukcji
Mało tego, jeśli w drzwiach tylnych masz włączone zabezpieczenie przed dziećmi, to nigdy w życiu nie używajcie blokowania drzwi, bo w razie wypadku tych drzwi nie da się otworzyć ani od zewnątrz, ani od wewnątrz :569:
A to niby dlaczego? Wystarczy odryglować od środka i otworzyć od zewnątrz.
Nie jest do tego nawet sprawnie działający centralny potrzebny, ani napięcie w instalacji. Jeśli nikt w środku nie jest w stanie pomóc i odryglować drzwi, to pozostaje wybicie szyby, co dość często i tak się robi.
Większym problemem wydaje się oklejona szyba folią antywłamaniową, bądź nawet przyciemniającą.
|
|