Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Montaż relingów dachowych (kombi)

Łukasz CIN
08-07-2014, 11:21
Witam
Chciałbym do mojej Foczki założyć chromowane relingi dachowe. Takie jak na obrazku.
http://data.motor-talk.de/data/galleries/0/30/2811/39379368/img-0234-8089691353672310924.JPG
Teraz mam tylko czarne listwy w miejscu gdzie powinny być relingi. Nie wygląda to dobrze. Pytałem w ASO czy założą mi takie relingi i niestety usłyszałem że oni tego nie robią. Gwarancja już się skończyła więc nie muszę już pytać ASO o zdanie, dlatego postanowiłem zrobić to sam.
Widziałem takie relingi a różnych aukcjach (z demontażu) http://allegro.pl/relingi-dachowe-ford-focus-iii-mk3-kombi-i4345333533.html i pewnie można coś takiego założyć. Zdejmowałem już te czarne listwy i wiem że są w dachu gotowe otwory pod relingi, więc da się to zrobić bez wiercenia.

Czy ktoś z Was robił coś takiego i może mi opisać jak to wykonać?
Myślę że inni też myślą o wymianie czarnych listw na relingi ;)

Łukasz CIN
18-07-2014, 21:34
Dobra już wiem jak to zrobić.
Szkoda że na forum nikt nie był mi w stanie pomóc. :oops:

xywameg
21-07-2014, 21:07
Super extra się pochwaliłeś ale może tak coś więcej byś się podzielił. Skoro nikt Ci nie pomógł to widocznie nikt nie wiedział i nie chciał Tobie głupot pisać. Ale jak już wiesz to napisz sam jestem tym zainteresowany.

fabi76
21-07-2014, 23:10
Popieram, podziel się wiedzą sam zastanawiałem się czy jest potem możliwość dołożenia relingów .

xywameg
23-07-2014, 12:39
Zobacz kolego jak to jest, Ty się dziwisz ,że ludzie nie wiedzą i nie chcą Ci pomóc (nagadać głupot) a reszta się dziwi, że Ty wiesz i też nie chcesz pomóc

Matych
23-07-2014, 22:29
Napiszcie mu to na priv,bo to taki "forumowicz"jak potrzebował to tu trafił i już zapomniał że istniejemy.Może zrozumie.
A co do relingów,montowałem w MK2 myślę że w MK3 jest podobnie trzeba wiercić otwory w miejscy śrub,i przykręcać od dołu opuszczając podsufitkę no i kurtyna może przeszkadzać ale w mk2 jest na srubach i można ją odkręcić wtedy jest lepszy dostęp.

Łukasz CIN
30-07-2014, 08:45
Ok już Wam wyjaśniam.
Zadzwoniłem do starego znajomego, który ma warsztat blacharsko-lakierniczy i zapytałem czy jest to możliwe. Po oględzinach stwierdził że da się to zrobić i może się tego podjąć. Nic nie trzeba wiercić, otwory montażowe są już w dachu. Ostrzegał jedynie że mogą być problemy z podsufitką i kurtynami.
Ze względu na dużą odległość i brak czasu próbę montażu zrobimy we wrześniu i wtedy postaram się zrobić jakąś fotorelacje na forum.

Tak więc Panowie spokojnie i bez nerwów, nie każdy zagląda na forum codziennie.

xywameg
31-07-2014, 18:01
I krótko i rzeczowo i można?... Czekamy do września też spodziewałem się, że wszystko jest tylko, bałem się zdejmowania posufitki.

andre98
22-09-2014, 15:03
Ja też mam foczke z 2012 w kombi bez relingów. Jakims cudem udało mi się kupić po jednym z powypadkowych z niemiec (po stówce za każdy) 8) Były delikatnie podrapane więc wpadłem na cudowny pomysł że je zrobię na lustro :mad: Chyba skończe z czytaniem postów jak to sie robi i jakie to łatwe. Przestrzegam, jeżeli się nie znacie tak jak ja nie dotykajcie. Szlifuje je i mnie szlak trafia. Ale wracając do wątku, montaż jest banalnie prosty, tak jak pisał przedmówca w dachu są przygotowane otwory zaślepione gumowymi zatyczkami. Najwiecej zachodu jest z podsufitką, trzeba bardzo uważać żeby jej nie połamać, jest bardzo delikatna. Przyklejona do dachu klejem 8) Dlatego Najlepiej mieć kogoś do pomocy aby delikatnie ją odginała gdy bedziecie przykręcać reling. Kurtyny wcale nie przeszkadzają, ale zaopatrzcie się w klucz nasadowy z grzechotką z 10 cm przedłużką. (każdy naprostrzy zestaw kluczy ją ma)
To w zupełności wystarczy. O demontażu plasików, uszczelek nie wspominam bo to chyba oczywiste.

A jak połamiecie to zapraszam, mam dwa komplety wnętrz do kombi MK3 i wiele wiele innych :)

powodzenia

edmun
22-09-2014, 16:43
Nie wiem czy to cos pomoze, ale to jedyne co posiadam na temat relingow do MK3 Wagon:

http://dc532.4shared.com/img/NADvA7hRce/1489e070020/Focus__C346__Roof_Rack_Base_Sy.pdf (http://www.4shared.com/office/NADvA7hRce/Focus__C346__Roof_Rack_Base_Sy.html)
http://www.4shared.com/office/NADvA7hRce/Focus__C346__Roof_Rack_Base_Sy.html

oraz link alternatywny

https://www.sendspace.com/file/098vcz

Łukasz CIN
25-10-2014, 16:02
Dawno tu nie zaglądałem.
Ja niestety nie mogę się doczekać za kolegą, który miał mi to zrobić.
Chyba sam się za to w końcu zabiorę skora andre98 twierdzi że to nie takie trudne.

Łukasz CIN
27-10-2014, 13:09
Ja też mam foczke z 2012 w kombi bez relingów. ..., montaż jest banalnie prosty, tak jak pisał przedmówca w dachu są przygotowane otwory zaślepione gumowymi zatyczkami... O demontażu plasików, uszczelek nie wspominam bo to chyba oczywiste.

Mógłbyś opisać jak zdemontować te boczne plastiki. Próbowałem się do tego dobrać, ale po zdjęciu uszczelek drzwi nic więcej nie udało mi się zrobić. Nie wiem czy do demontażu tych plastików potrzebne są jakieś narzędzia? Czy tylko ciągniemy za plastiki aż zatrzaski puszczą? Nie mam też pomysłu jak zabrać się za słupek D w bagażniku :(:(:(

headbanger
09-09-2016, 09:18
Mógłbyś opisać jak zdemontować te boczne plastiki. Próbowałem się do tego dobrać, ale po zdjęciu uszczelek drzwi nic więcej nie udało mi się zrobić. Nie wiem czy do demontażu tych plastików potrzebne są jakieś narzędzia? Czy tylko ciągniemy za plastiki aż zatrzaski puszczą? Nie mam też pomysłu jak zabrać się za słupek D w bagażniku :(:(:(

Ja najpierw odkręciłem dolny boczek pod który wchodzi ta osłona słupka z nacieciami jak wywietrzniki :) a później go troche odgiąłem i to wystarczyło. osłonę słupka trzeba zdecydowanie szarpnąć żeby zaczepy w karoserii puściły.

jurant89
13-02-2017, 20:38
witam i jak tam zamontowal ktoś relingi??

michalczewski.k
16-02-2017, 19:10
Ja poszedłem na łatwiznę, relingi (kupione używane) zostały zamontowane w ASO w Warszawie na Ostroroga w warsztacie blacharsko-lakierniczym. Zapłaciłem....hym muszę odszukać, pewnie mam dokumenty w samochodzie ale wydaje mi się, że zdjęcie podsufitki, boczków i montaż wycenili na ok 300PLN. Samochód był do odbioru tego samego dnia popołudniu.

Buczo_007
23-08-2019, 19:05
Witam
Odświeżę trochę temat orientuje się ktoś gdzie na śląsku zamontują takie relingi?
Z góry dzięki za pomoc

postaskis
25-04-2021, 15:21
... O demontażu plasików, uszczelek nie wspominam bo to chyba oczywiste.

Czy listwy na dachu są przyklejone czy może na jakiegoś rodzaju zatrzaski ?

simon317
26-04-2021, 20:54
Czy listwy na dachu są przyklejone czy może na jakiegoś rodzaju zatrzaski ?

Te listwy są na zatrzaski. Proponuję ściągać od przodu auta.

Stasi85
02-10-2021, 09:40
Witam,
Mam problem z listwami dachowymi w mk3 kombi. Czy ktoś wie w jaki sposób je bezpiecznie zdemontować?Chodzi o to że z listew zaczęła odchodzić fabryczna powłoka i chciałbym je jakoś odnowić.Nawiasem mówiąc wie ktoś co to za powłoką bo w dotyku przypomina zamsz czy coś takiego. Proszę o info jak się zabrać do takiej renowacji.

clubGRANT
02-10-2021, 12:23
Demontowałem te plastikowe listwy w mk3 kombi, aby zamontować relingi.
Jeżeli chcesz je odzyskać to musisz delikatnie podważać ku górze zaczynając od przodu, jeżeli natomiast nie zależy na ich stanie to chwyć ręką od przodu i rwij w górę, w obu przypadkach demontaż jest ręczny bez użycia narzędzi - mi to zajęło 5 sekund na listę i nadawał się do powtórnego montażu.
Według mnie to zwykły nie malowany plastik, ja bym zdemontował, zmatował i pomalował zwykłym czarnym matowym sprayem.

Stasi85
04-10-2021, 12:34
Z tego co widać w miejscach gdzie odeszła oryginalna powłoka listwa najprawdopodobniej jest aluminiowa.

Bump: Z tego co widać w miejscach gdzie odeszła oryginalna powłoka listwa najprawdopodobniej jest aluminiowa.

clubGRANT
04-10-2021, 15:11
ALuminiowe są tylko i wyłącznie relingi są albo srebrne albo czarne, ale to aluminium, listwy są tylko plastikowe, więc co masz listwy czy relingi?

36ha
04-10-2021, 20:49
Ja swoje czarne relingi montowałem w 2018r. ale z tego co pamiętam montaż nie jest zbyt wymagający. Na pewno trzeba ściągnąć z zatrzasków wszystkie osłony z słupków A,B,C,D.
I tu są dwie szkoły odnośnie podsufitki
-demontaż całej podsufitki/zalecane/
-lub demontaż jednej strony, delikane opuszczenie do dołu/ryzyko deformacji podsufitki/

Ja demontowałem całą podsufitkę , należy odkręcić dwa prawe i dwa lewe uchwyty nad oknami, oraz dwie przednie osłony przeciwsłoneczne , schowek na okulary przy lusterku. W tylnej części trzeba wyciągnąć dwa kołki plastikowe i chyba tyle ,cała podsufitka opada na dół . Teraz to już prosta robota , ściągamy z dachu z zatrzasków dwie plastikowe listwy, wkładamy w otwory montażowe relingi i przykręcamy od wewnątrz i przystępujemy do montażu podsufitki w odwrotnej kolejności.

Korzystając z zdemontowanej podsufitki można przy okazji wygłuszyć dach folią do wygłuszenia

DonDeWU
19-08-2022, 08:35
Panowie .. planuję również u siebie zmianę listew na relingi i mam dwa pytania ..

1) Dobieraliście nakrętki do śrub od relingów czy gdzieś można kupić zestaw?
2) Czy w miejscu śrub uszczelnialiście dodatkowo?

wasi69
19-08-2022, 09:23
1. Tak ASO najlepiej
2. Tak

clubGRANT
19-08-2022, 11:40
Zamiast kupować w aso nie wiadomo za jakie pieniądze zestaw nakrętek ja zamontowałem zwykłe nakrętki samokontrujące z podkładką na klucz 10mm i gwint m6 - coś takiego: https://allegro.pl/oferta/nakretka-sruby-wahacza-febi-bilstein-24383-11694635645?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=18003445430&gclid=CjwKCAjw6fyXBhBgEiwAhhiZsjqU6XXlj3_vofXnqs0l 5bwYBGLowrb13PjfIbE5PhrHS0xqgSUQXRoCJm4QAvD_BwE ,
natomiats co do uszczelnienia o oczywiście że jak najbardziej posmaruj silikonem w miejscach montażowych, jak dobrze pamiętam o po 4 nakrętki na reling.

Bump: Zamiast kupować w aso nie wiadomo za jakie pieniądze zestaw nakrętek ja zamontowałem zwykłe nakrętki samokontrujące z podkładką na klucz 10mm i gwint m6 - coś takiego: https://allegro.pl/oferta/nakretka-sruby-wahacza-febi-bilstein-24383-11694635645?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=18003445430&gclid=CjwKCAjw6fyXBhBgEiwAhhiZsjqU6XXlj3_vofXnqs0l 5bwYBGLowrb13PjfIbE5PhrHS0xqgSUQXRoCJm4QAvD_BwE ,
natomiats co do uszczelnienia o oczywiście że jak najbardziej posmaruj silikonem w miejscach montażowych, jak dobrze pamiętam o po 4 nakrętki na reling.

zmulim
19-08-2022, 12:21
Zamiast silikonu lepiej użyć jakiegoś innego uszczelniacza na bazie poliuretanu - nie będzie powodował korozji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

DonDeWU
22-08-2022, 12:22
Wielkie dzięki za podpowiedzi. Szczerze to nigdy nie słyszałem, żeby silikon powodował korozję ale faktycznie jak poczytałem to zwłaszcza ten na bazie kwasu może tak reagować.

Antej
22-08-2022, 12:41
silikon powodował korozję
Zapach silikonu nie kojarzy Ci sie z żadnym znanym zapachem...octu, kwasu octowego?

Fosgen
14-08-2024, 14:01
Dzień dobry

Czy relingi do mk3 kombi są takie same, kal do mk4?
Wolałem uniknąć zakładania, ale na ori listwach farba zaczęła odłazić a amelinum jakieś chropowate się robi.

tomao
14-08-2024, 14:35
Nie wiem na pewno, ale byłbym bardzo zdziwiony, gdyby pasowały. Numery na pewno mają inne.

Fosgen
14-08-2024, 17:09
A może ktoś z Koleżeństwa ma na zbyciu relingi? Chętnie Wrocław lub niedaleko, żebym mógł podjechać po nie.

pankrakus
15-08-2024, 11:07
Witam

A na Allegro się skończyły?

https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk3-reling-lewy-chrom-oryginal-12128885123

pozdrawiam