Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Przednia szyba się rozwarstwia

siara82
14-07-2014, 16:36
Witam podpowiedzcie mi czy jest czym się martwić ponieważ zauważyłem na przedniej szybie tak jakby się odklejała u góry ale do kabiny jeszcze mi nie leci bo sprawdzałem czy wasze Smaxie też tak mają. Jak sobie z tym poradzić mam nadzieje tylko że nie trzeba całej szyby odklejać.

bartoszek
14-07-2014, 16:41
Szyba ci się rozwarstwia.
Standard w Mondeo mk4 i Smaxi`e :)

siara82
14-07-2014, 16:47
Ale to znaczy że nie mam czym martwić te modele tak mają i to nie jest puszczający klej? że woda nie poleci zapomniałem napisać że szyba oryginał.

radza
14-07-2014, 17:44
u mnie podobnie...
Może da się to jakoś uszczelnić, np. wypełniając ubytki za pomocą strzykawki lub innego czegoś?
Jest na to jakiś sposób, czy może cała szyba do wymiany?

wip
14-07-2014, 17:52
wg mnie cała do wymiany. Wymieniałem w tym roku, oczywiście poza ASO

Gregonio
14-07-2014, 18:07
Znawcy tematu, podpowiedzcie, czy jak wymienię*szybę z ogrzewanej na nieogrzewaną/wyciszającą, to nie będą mi wyskakiwały błędy, że ogrzewanie przedniej szyby nie działa?

petrus1
14-07-2014, 18:11
Siara. U kolegi w Mondeo Mk4 wyglądało to podobnie. Udało mu się wymienić na gwarancji. Teraz w tej nowej ma jeszcze gorzej bo po całym obwodzie ma takie rozwarstwienia. Na forum pisało się o jakieś wadliwej serii ale nigdzie nie znalazłem numeru lub oznaczeń tej serii.
Tak jak wip pisał - szyba do wymiany, ale obserwuj przez pierwszy rok czy się nie rozwarstwia. W razie czego może uda się wymienić na taką, która się nie rozwarstwia.

eclipse
14-07-2014, 21:20
Witam podpowiedzcie mi czy jest czym się martwić

jest .......... nieszczelność/ rozwarstwienie spowoduje że przestanie grzać szyba .

GREGIRIO wrzuć fotki tego błędu bo jestem ciekaw jak to wygląda . Mi szwankuje szyba grzana przednia a błędy nie pokazuje .

Gregonio
14-07-2014, 21:28
GREGIRIO wrzuć fotki tego błędu bo jestem ciekaw jak to wygląda . Mi szwankuje szyba grzana przednia a błędy nie pokazuje .[/QUOTE]

Jeszcze ich nie ma :-). Pytam, czy jak wymienię na taką bez drutów, które mnie w nocy wkurzają to czy się pojawią jakieś komunikaty?

lysyG
14-07-2014, 22:06
Nie powinny pojawiać się błędy. Przecież jeździ kupę samochodów z niedziałającym ogrzewaniem i ludzie nic nie piszą o błędach a dowiadują się o tym na jesień jak zaczynają parować szyby.

siara82
14-07-2014, 22:15
najbardziej mi zależy żeby nie leciała woda do środka to że później możliwe ze zniknie ogrzewanie szyby to pal licho jest jeszcze ogrzewanie nawiewem wiem że to wygodnie mieć grzałki w szybie ale nie wiem ile jeszcze nim pojeżdżę a wymiana to na pewno ze dwójkę pochłonie...

lysyG
14-07-2014, 22:18
Co ty ze 1300 - 1400 zł max z wymianą. I to szyba Pilingtona.

siara82
15-07-2014, 09:10
na razie jak nie leje mi się do budy i jest podgrzewanie szyby to nie wymieniam poczekam aż padnie wszystko i wymienię macie jakieś sprawdzone firmy oprócz ASO

gemmini
15-07-2014, 11:34
Właśnie wczoraj zauważyłem na szybie w moim aucie. Rozumiem, że wymiana to tylko kwestia czasu...

siara82
15-07-2014, 14:31
gemmini witaj w klubie hehe może jeszcze ktoś ma to zrobimy masowy zakup szyb w parze taniej hehe

jaskierster
15-07-2014, 16:48
podepnę się pod temat, też mi się rozwarstwiała szyba więc nie będzie aż takiego off topu ;) mam pytanie do znawców, czy możliwe jest i ile może kosztować usługa wycięcia i ponownego wklejenia tej samej szyby, tudzież uszczelnienia jej dookoła, szyba mi gwizda powyżej 120 kmh a już nie mam siły przekonywać ASO że to prawdopodobnie jakaś nieszczelnoć po wklejeniu

wip
15-07-2014, 17:16
Też mi świszczała tak od 110 i żałuję, że nie upierałem się o naprawę gwarancyjną. Jak wymieniałem rozwarstwioną już po gwarancji to szklarz powiedział, że nie był dobrze rozłożony klej w oryginale. I tak samo mam jeszcze przy bocznym trójkącie. Teraz przy nowej przedniej mam zdecydowanie ciszej.

gemmini
15-07-2014, 17:27
Byłem dziś w jednym z serwisów w Warszawie celem regulacji wycieraczki uderzającej o słupek. Przy okazji poprosiłem o wycenę wymiany szyby.
I teraz uwaga, kabaret: Szyba podgrzewana, z czujnikiem, zielona : 2190zł,
maskownica przy słupku 275 zł sztuka (na pewno się zniszczą przy wymianie) i robocizna 190zł + 190zł + 160 zł kleje...
Total: 3280zł
Właściwie to już nie słuchałem dlaczego 190zł jest dwa razy... Chyba demontaż starej i montaż nowej. I co ciekaw pan stwierdził, że to duża kwota i spytał czy mam ubezpieczenie szyb :)

jaskierster
15-07-2014, 20:12
no więc pytanie pozostaje: czy da się to naprawić ?

Gregonio
15-07-2014, 20:43
Co ty ze 1300 - 1400 zł max z wymianą. I to szyba Pilingtona.
No nie wiem. Wyceniałem wczoraj w Car-Glass szybę do mojego Smaxa, bo kamieniem oberwałem i usłyszałem cenę 5100 z montażem (IR i ogrzewanie).

PS. Tylko ja mam dodatkowe ubezpieczenie w Allianz więc muszę tylko wybrać ASO, czy inny serwis i rozliczają bezgotówkowo :-)

wip
15-07-2014, 20:45
@gemmini
zdecydowanie za drogo. Ja już nie pamiętam dokładnie ceny, ale w serwisie szyb (nie daj boże ASO Forda) za szybę zieloną, z czujnikiem, podgrzewaniem i tzw. "cichą" dałem chyba z 1200? Oryginalny Piklington. Oczywiście musiałem dokupić boczne maskownice z listewkami w które się je wciska, bo faktycznie ulegają zniszczeniu.
PS. IR był droższy o około 400. Ale odradzono mi bo w razie drobnego uderzenia kamyczka nie można jej naprawić.

bobanr
15-07-2014, 21:11
Ale odradzono mi bo w razie drobnego uderzenia kamyczka nie można jej naprawić.

Można. Sam tak naprawiałem w Mondeo. Nie będzie można tego zrobić jeśli kamyk przebije warstwę folii i dojdzie do szyby wewnętrznej, ale w takim przypadku i tak szyba będzie do wymiany (za duże uszkodzenia).

gemmini
15-07-2014, 21:20
Właśnie w tej firmie byłem, bo w innym temacie polecałeś regulację ramienia wycieraczki u nich. Moim zdaniem cena z kosmosu, zarówno w Twoim jak i moim przypadku.
Ta firma specjalizuje się w naprawach dla firm flotowych, leasingowych i z ubezpieczenia, więc ceny są takie jakie są...
Dla porównania jutro napiszę do ASO Forda z prośbą o wycenę takiej naprawy :)

Pozdr

No nie wiem. Wyceniałem wczoraj w Car-Glass szybę do mojego Smaxa, bo kamieniem oberwałem i usłyszałem cenę 5100 z montażem (IR i ogrzewanie).

PS. Tylko ja mam dodatkowe ubezpieczenie w Allianz więc muszę tylko wybrać ASO, czy inny serwis i rozliczają bezgotówkowo :-)

Gregonio
15-07-2014, 21:28
Dla mnie cena nie jest problemem bo płaci Allianz :-). Mi tylko zależy, żeby zamiast szyby z drutami założyli mi tą, która lepiej wycisza.

BTW. Też jestem ciekawy ile kosztuje taka przyjemność w ASO, bo coś mi się wydaje, że trochę mniej ;-). Tyle, że ja mam złe doświadczenia odnośnie wymiany szyb przez ASO (inna marka). Po kilku miesiącach coś zaczęło trzeszczeć!!!. Tak jakby szyba ocierała o metal... Mam nadzieję, że goście którzy wymieniają co dzień kilkanaście szyb zrobią to lepiej niż ASO, które robi to sporadycznie.

gemmini
16-07-2014, 11:14
Wczoraj przypadkiem znalazłem stronę http://www.twojaszyba.pl/. Napisałem czego potrzebuję, dzisiaj na maila dostałe ofertę na szybe wraz z wymianą. Szyba Pilkington, koszt 1050zł... Pewnie trzeba jeszcze doliczyć plastikowe maskownice, ale i tak różnica ogromna.

Pozdrawiam

tombalt
16-07-2014, 11:37
Czy te maskownice są konieczne? kiedyś rozmawiałem z next auto glass w Gliwicach i ponoć wszystko odzyskują, płaci się tylko za szybę i montaż. 3 miesiące temu szyba saintgobain grzana pod czujniki, wyciszana, avangarda z montażem 1300 brutto

gemmini
16-07-2014, 12:52
Z tego co mi powiedziano, to przy wyjmowaniu maskownić bardzo często wyłamują się jakieś dwa zaczepy i po ponownym montażu nie trzymają się one prawidłowo. Mogą przy większej predkości odlecieć. Można je natomiast przykleić, ale przy ewentualnej następnej wymianie trzeba będzie je zniszczyć przy zdejmowaniu.

Bump: A jak odróżnić szybę z wyciszeniem od tej bez?
I co oznacza u Ciebie Avangarda?

Pozdr

Czy te maskownice są konieczne? kiedyś rozmawiałem z next auto glass w Gliwicach i ponoć wszystko odzyskują, płaci się tylko za szybę i montaż. 3 miesiące temu szyba saintgobain grzana pod czujniki, wyciszana, avangarda z montażem 1300 brutto

tombalt
16-07-2014, 13:18
avangarda = niebieska (mam taka od poczatku - super wygląda i przyjemnie w aucie, zielonych nie lubię)
szyba wyciszona - albo jest napis acoustic (pilkington) albo zależy to od wersji. W przypadku saint gobain jak jest niebieska grzana pod czujniki to zawsze jest akustyczna
szybę z wyciszeniem można poznać, jak popatrzysz na nią pod kątem pod słonce przez kropelki jak jest mokra, np. po deszczu to widać niebieską poświatę. w przypadku awangardy, która jest już niebieska to po deszczu wygląda śmiesznie, jakby była czymś pomalowana. Na parkingu stoją cztery auta, lodgy, grand scenic i dwa s-maxy. Wszystkie mają zielone szyby, mój ma niebieską. jak jest sucho to widać że tamte są zielone a moja bezbarwna lub lekko niebieska. Po deszczu to ich są bezbarwne a moja błękitna jak niebo :)

r0ck
16-07-2014, 18:32
mam podobny problem. Około tydzień temu zauważyłem wodę na mieszku zmiany biegów, olałem temat myśląc, że jakoś z rękawa bluzy nakapało. Ale wczoraj leje deszcz i patrzę, że mi z okolic lusterka z podsufitki kapie. Byłem dziś w zakładzie co szyby wymieniają i coś mówili że klej puścił w taśmie i aby to zrobić trzeba wycinać szybę i na nowo wklejać :( Może się orientujecie jakim sposobem woda może się przedostać aby kapała z okolic lusterka?

gin555
17-07-2014, 06:32
U mnie podobnie ale rozwarstwienie tylko kilka mm, w aso 5400 (grzalka + IR) z wymianą, myslalem ze jej poprawie mlotkiem i pojdzie z AC szyby ale ale.... wartosc maxymalna do ktorej ubezpieczyciel pokrywa wymiane to 2500 zl, chyba lepiej przy nastepnym ubezpieczeniu za 100 zl wykupic ochrone znizek i wtedy rzucac mlotkiem :-)

eclipse
17-07-2014, 07:38
..

Myślę kolego że to twoja pomyłka i raczej jesteś w błędzie
bo kol. gemini przytoczył faktyczne ceny z ASO

[/QUOTE] ale w serwisie szyb (nie daj boże ASO Forda) za szybę zieloną, z czujnikiem, podgrzewaniem i tzw. "cichą" dałem chyba z 1200? Oryginalny Piklington. Oczywiście musiałem dokupić boczne maskownice z listewkami w które się je wciska, bo faktycznie ulegają zniszczeniu.

Czegoś tu nie rozumiem czy szybę wymieniał kowal ? i nie poradził sobie ze zdjęciem maskownic- listewek ?

PS. IR był droższy o około 400. Ale odradzono mi bo w razie drobnego uderzenia kamyczka nie można jej naprawić.[/QUOTE]
Wygląda na to ze wcisnęli ci Chińską podróbkę i ty to łyknąłeś . Przecież wystarczy popytać w serwisach ASO jaka jest cena takiej szyby z wymianą .

siara82
17-07-2014, 07:58
wczoraj próbowałem ściągnąć listwy są one na zaczepach schodzą idealnie tylko mocowanie tych listew jest wtopione razem z klejem szyby myślę że fachowcy którzy wymieniają na co dzień szybki w s-maxie temat znają i teoretycznie są do uratowania ale nie chciał bym się znaleźć w sytuacji gdzie połamią i powiedzą że trzeba na szybko mocowanie kombinować. 1050 do dobra cena jeszcze.

Gregonio
18-07-2014, 20:34
No niezły numer…. Dziś dostałem pełną wycenę z Car-Glass 7200 pln z wymianą!!! Niezłe, za parę lat może się okazać, że po oberwaniu kamykiem będzie szkoda całkowita ;-)

Ciekawe czy Aliantz zaakceptuje*tą kwotę? Jak nie zaakceptuje to jadę do ASO Lipski i tam wymienię. Z ASO Alliantz nie będzie dyskutował, a i cena będzie ze 2 tys. niższa.

Finalnie Alliantz zgodził się na 5500 pln ;-)

Tommsonn
24-07-2014, 18:42
Jakby ktos potrzebował wymienić szybe w S-maxie, to u mnie ceny sa nastepujące:
Szyba zielona, bez czujnika i grzania 500 zł
Szyba zielona, z czujnikiem 550 zł
Szyba zielona, grzana, bez czujnika 680 zł
Szyba zielona, grzana, z czujnikiem 720 zł
Szyba solaryczna, z wygłuszeniem(IR), grzaniem i czujnikiem 1350 złotych.
Wszystkie ceny z montażem.

petrus1
24-07-2014, 19:01
Są to ceny za Nordglass czy oryginał?

Tommsonn
24-07-2014, 20:04
Oryginały to masz w serwisie Forda za jakies 2-3 razy tyle. Nie nazywaj Pilkingtona oryginałem. Wszystkie szyby są produkcji Nordglass, tylko ta najdroższa, solaryczna przychodziła od Pilkingtona.

petrus1
24-07-2014, 20:30
Nie nazywaj Pilkingtona oryginałem
Nie użyłem nazwy dostawcy na pierwszy montaż. Zapytałem czy jest to oryginał - w domyśle, który posiada LOGO FORDA, czy Nordglass.
Z twojego opisu można domyślić się, że również ta solaryczna Pilkingtona nie posiada LOGO FORDA, bo powinna kosztować 2 -3 razy więcej?

abuu
31-07-2014, 19:49
Jakby ktos potrzebował wymienić szybe w S-maxie, to u mnie ceny sa nastepujące:

Szyba zielona, grzana, z czujnikiem 720 zł

Jako, że szosa lubelska nie jest łaskawa dla mnie (czyt. s-max), skorzystałem z powyższego. Wszystko cacy:) Chłód w poczekalni, gifty dla dzieci. I kolejny kontakt w książce telefonicznej:)
Pzdr
bu

PS. Ceny w wawie (nordglass) wyższe o jakieś 400 parę złotych.

r0ck
01-08-2014, 06:50
Szyba wycięta i wklejona ponownie, coś musiało już być na rzeczy po na szybie było bardzo dużo silikonu /a nie powinno/. Suma sumarum, teraz jest jak powinno być i jest suchutko. U mnie w Białymstoku z montażem szybka 750 zł.

motorek4612
01-08-2014, 20:14
hmmm ja wymieniłem na oryginał bez logo forda na AC i jestem zadowolniony.....

bartoszek
01-08-2014, 20:19
Ja wymieniłem tylną w mondeo mk4 niebieska z ubezpieczenia szyb w Nordglass`ie i wstawili mi szybkę z logo forda.

kurjak
03-08-2014, 21:38
Witam
Wczoraj wywiało mi z przedniej szyby.. no właśnie.. listwę/owiewkę?? która jest wkładana na wcisk między przednią szybę a prawy słupek auta.. nigdzie w żadnej specyfikacji (niestety w necie też) nie mogę znaleźć jak to cudo się nazywa żeby zakupić nową :-) wie ktoś może gdzie TEGO szukać?? Dziękuję i pozdrawiam

Saucerhead
04-08-2014, 10:15
Cześć
Też mam do wymiany taką listwę - połamane zatrzaski po wymianie szyby.
Można ją kupić np tu:
http://ewcar.pl/pl/p/Listwa-boczna-szyby-prawa-S-Max-2006-Ford-1676180/14389198

kurjak
04-08-2014, 11:14
Dzięki, tez juz znalazłem ten sklep :-)
cena niezła jak za kawałek plastiku :-/

artur1970
04-08-2014, 16:34
Witam podpowiedzcie mi czy jest czym się martwić ponieważ zauważyłem na przedniej szybie tak jakby się odklejała u góry ale do kabiny jeszcze mi nie leci bo sprawdzałem czy wasze Smaxie też tak mają. Jak sobie z tym poradzić mam nadzieje tylko że nie trzeba całej szyby odklejać.

Mój sposób na przypadłość naszych szyb - koszt 20 zł.

petrus1
04-08-2014, 18:08
quote=artur1970;2250454][/quote]
To jest pomalowane primerem do szyb czy farbą w spayu?
Samo "zasłonięcie" rozwarstwienia nie rozwiązuje problemu z szybą, ale na pewno wygląda to estetycznej.

artur1970
04-08-2014, 18:32
Jest to pasek folii naklejony na szybę.

"zasłonięcie" rozwarstwienia jest rozwiązaniem dla mojego ego :lol:
problemu z szybą nigdy nie miałem, grzeje dobrze i nie przecieka.

ps.
Jeżeli ktoś z Kolegów jest chętny na taki zabieg to mogę wysłać docięty pasek folii.

siara82
04-08-2014, 19:55
Mój sposób na przypadłość naszych szyb - koszt 20 zł.

dobry bo nie razi w oczy i tanio hehe mi też nie cieknie jak na razie i podgrzewania jest.

petrus1
04-08-2014, 20:47
Jest to pasek folii naklejony na szybę.
Jest to jakaś "cudowna" folia czy "zwykła" np. http://allegro.pl/folia-termokurczliwa-na-slupki-czarna-a79921-i4397458340.html

artur1970
04-08-2014, 21:02
Folia zakładana przez tą firmę

http://www.styling.krakow.pl/index.html

Trwałość ok. 3 lata

petrus1
04-08-2014, 21:05
Jeżeli ktoś z Kolegów jest chętny na taki zabieg to mogę wysłać docięty pasek folii.

To ile chciałbyś za taki pasek?

artur1970
04-08-2014, 21:27
20 zł. + koszt wysyłki

PS.
Jest też możliwość wykonania w tej firmie folii ochronnej na drzwi tył i nadkole mondeo mk4 dwie strony w cenie 55 zł. komplet.

petrus1
04-08-2014, 21:32
Jest też możliwość wykonania w tej firmie folii ochronnej na drzwi tył i nadkole mondeo mk4 dwie strony w cenie 55 zł. komplet.
To już mam założone g:P
Odnośnie foli na szybę to ja pass. Ale metodę kupuję i jak będę w Krakowie / Wieliczce to piwo stawiam :P

artur1970
04-08-2014, 21:34
Ja będę szybciej w Sopocie, bo już 7 sierpnia :lol:

petrus1
04-08-2014, 21:37
No to zapraszam :diabel2:
Jak by co to dalej na PRIV

artur1970
05-08-2014, 15:21
Tak to wygląda w dzień.

szmelcmax
06-08-2014, 15:34
Wygląda całkiem dobrze, ale nie sprawia wrażenia, że tak było od nowości. Zastanawiam się, czy nie było by dobrego efektu przy napełnieniu rozwarstwienia jakąś substancją. Np. folią w płynie. Jak wiadomo po deszczu czy myciu nie widać rozwarstwienia bo wypełnia je woda. Jakiś płyn który się zagęści, przywrze do szkła i nie będzie odparowywał powinien też dać taki efekt.

siara82
07-08-2014, 16:00
Właśnie też się zastanawiałem nad takim rozwiązaniem bo po deszczu jest ładne czarne może by coś wstrzyknąć klej lub folia w płynie albo poszukać jeszcze inny specyfik trzeba poszperać w necie.

gemmini
26-08-2014, 07:17
Koledzy
a skąd wziąć nalepkę z nr rejestracyjnym po /przed? wymianą przedniej szyby?
Pozdrwiam

Gregonio
26-08-2014, 07:33
Koledzy
a skąd wziąć nalepkę z nr rejestracyjnym po /przed? wymianą przedniej szyby?
Pozdrwiam
Wydział komunikacji. Idziesz z dowodem rejestracyjnym, kartą pojazdu (jeśli byłą wydana) i wpłatą do kasy 19 pln. Wypełniasz formularz i drukują na miejscu.

Bump: No niezły numer…. Dziś dostałem pełną wycenę z Car-Glass 7200 pln z wymianą!!! Niezłe, za parę lat może się okazać, że po oberwaniu kamykiem będzie szkoda całkowita ;-)

Ciekawe czy Aliantz zaakceptuje*tą kwotę? Jak nie zaakceptuje to jadę do ASO Lipski i tam wymienię. Z ASO Alliantz nie będzie dyskutował, a i cena będzie ze 2 tys. niższa.

Finalnie Alliantz zgodził się na 5500 pln ;-)

No i szyba wymieniona. Car Glass spisało się nieźle :-). Wszystko rozliczone bezgotówkowo. Oryginalna szyba Forda.

PS. Mam nadzieję, że wody nie będzie pod nogami pasażera ;-)

udy
26-09-2014, 19:44
Cześć
Posiadam od dziś mk4.
2011 rok i niestety ten sam problem co u was.
Mam ac (auto w leasingu) ale nie chce kombinować nic póki co. Ktoś znalazł jakiś sposób jeszcze na zamaskowanie tego rozwarstwienia. Podoba mi się pomysł z wpuszczeniem tam czegoś ale pytanie czy to coś nie rozklei szyby dalej i nie wleci głębiej ...

radza
29-09-2014, 16:57
Miałem podobny problem i podobne dylematy z polisą AC:) Użyłem sposobu artur1970 (patrz kilka postów wcześniej). Wygląda to bardzo estetycznie, właściwie w ogóle nie rzuca się w oczy.

sebastex
30-09-2014, 10:07
Mnie też te rozwarstwianie denerwuje, ale jeszcze bardziej ogrzewanie przedniej szyby - mam pasek na środku tak jak by tam nie grzało. Czy to możliwe, że przez te rozwarswianie??

kkuzi
30-09-2014, 10:41
Mnie też te rozwarstwianie denerwuje, ale jeszcze bardziej ogrzewanie przedniej szyby - mam pasek na środku tak jak by tam nie grzało. Czy to możliwe, że przez te rozwarswianie??

To raczej nie przez to. Ja też mam pasek na środku tak jakby nie grzało, ale przyjrzałem się dokładnie i chyba w tym miejscu nie ma nitek grzejących, jest mała przerwa, może to jest związane z czujnikiem deszczu, który mam...

radza
30-09-2014, 10:48
a mnie się wydaje, że ten niegrzejący pasek po środku szyby jest właśnie wynikiem rozwarstwienia - u mnie jest podobnie.
Czujnik nie ma tu chyba nic do rzeczy bo u mnie akurat pasek nie przechodzi przezeń.
W poprzednim aucie - c-maxie - miałem grzaną szybę oraz czujnik i nie było takich jaj.

kkuzi
30-09-2014, 11:04
a mnie się wydaje, że ten niegrzejący pasek po środku szyby jest właśnie wynikiem rozwarstwienia - u mnie jest podobnie.
Czujnik nie ma tu chyba nic do rzeczy bo u mnie akurat pasek nie przechodzi przezeń.
W poprzednim aucie - c-maxie - miałem grzaną szybę oraz czujnik i nie było takich jaj.

Być może nie przez czujnik, ale ewidentnie jest przerwa w nitkach, nie wiem z jakiego powodu.

pawel2m
30-09-2014, 18:52
Pasek po środku nie grzeje zawsze, przestańcie tworzyć spiskową teorię dziejów.

slawek-kali
30-09-2014, 19:21
dobry bo nie razi w oczy i tanio hehe mi też nie cieknie jak na razie i podgrzewania jest.

http://www.amazon.de/gp/product/B001EXJZ2Q/ref=oh_aui_detailpage_o04_s00?ie=UTF8&psc=1

Lepszy sposob :D wyglada estetycznie i co najwazniejsze zatrzymuje przecieki.
Sprawdzone i polecone z forum forda w Niemczech :)

siara82
01-10-2014, 08:42
to silikon jest czarny ?

slawek-kali
01-10-2014, 09:31
To nie silikon tylko masa uszczelniajaca, ktora mozna pomalowac nawet :)

siara82
02-10-2014, 19:04
akurat mam blisko do sąsiadów niemieckich to się przejadę do marketu zobaczyć.

motorek4612
03-10-2014, 07:08
że ten niegrzejący pasek po środku szyby jest właśnie wynikiem rozwarstwienia - u mnie jest podobnie.
Witam wszystkie grzane szyby w fordzie maja ten pasek, jest to technologiczna przerwa, szyba grzana ma dwie strony lewa i prawą, i osobne zasilania na te strony,popatrzcie na rozpiskę bezpieczników, ten pasek je oddziela.

radza
03-10-2014, 08:08
aaaa to przepraszam za zamieszanie.
Jakiej grubości jest ten pasek?
U mnie ma on około 1,5 - 2 cm i z tego, co pamiętam, nie biegnie środkiem szyby

tombalt
03-10-2014, 14:45
biegnie dokładnie środkiem szyby, wygląda to jak brak jednego włókna grzewczego...
jak Ty masz 2cm, to masz pasek niedziałających włókien (już nie grzeją i grzać nie będą)
Pociesz się, ja mam 20cm po stronie pasażera i 2x 1,5cm po stronie kierowcy

_sobol_
03-10-2014, 15:03
U mnie nie grzeją tylko 3 paski, ale zgadnijcie które... No jasne, jak raz te najbardziej "potrzebne", tj. na wysokości kierowcy, patrząc na wprost...

radza
03-10-2014, 19:41
tombalt, _sobol_, u Was również występuje rozwarstwienie w szybie?

motorek4612
03-10-2014, 19:47
Jakiej grubości jest ten pasek?

Nie pamiętam ale coś około 1 cm.

tombalt
03-10-2014, 22:41
Nie wiem jak wygląda rozwarstwienie, więc chyba u mnie nie ma...

dopawcia
01-11-2014, 20:28
http://www.amazon.de/gp/product/B001EXJZ2Q/ref=oh_aui_detailpage_o04_s00?ie=UTF8&psc=1

Lepszy sposob :D wyglada estetycznie i co najwazniejsze zatrzymuje przecieki.
Sprawdzone i polecone z forum forda w Niemczech :)

ktoś to kupił i spróbował zaaplikować ?
jakby działało to bym pisał się na zakup

kameleon7
02-11-2014, 08:55

Ale jak to sie stosuje? Aplikuje sie to do srodka, znaczy miedzy dwie szyby w miejsce gdzie sie rozwarstwia? Raczej tego typu podejscie jest nie mozliwe poniewaz zawsze zostanie powietrze.

slawek-kali
02-11-2014, 10:26
Nakladasz to w ta luke miedzy szyba i dachem tworzac normalna fuge. Potem czekasz jakies 1-2h az stwardnieje i resztki usuwasz np. karta do bankomatu lub czyms podobnym.
Oczywiscie zeby bylo estetycznie to musisz po nalozeniu przejechac palcem z mydlem, zeby fuga byla jednolita. ;)

dopawcia
02-11-2014, 11:01
Nakladasz to w ta luke miedzy szyba i dachem tworzac normalna fuge. Potem czekasz jakies 1-2h az stwardnieje i resztki usuwasz np. karta do bankomatu lub czyms podobnym.
Oczywiscie zeby bylo estetycznie to musisz po nalozeniu przejechac palcem z mydlem, zeby fuga byla jednolita. ;)

ale to uzupełni te białe luki w miejscach gdzie szyba się odkleja ?? tzn da się to zaaplikować w miejsca klejenia szyby ?

slawek-kali
02-11-2014, 11:11
Oczywiscie nie, jednak zatrzyma to progres rozwarstwiania i uszczelni laczenia zeby woda sie nie wdzierala do wnetrza.
Jest to rozwiazanie dla tych ktorzy nie chca lub nie moga wymienic szyby od razu.

dopawcia
22-11-2014, 17:28
Może ktoś zasugerować jakiś środek do kupienia w polsce żeby to zrobić ?

eclipse
22-11-2014, 19:35
SILIKON lub klej do wklejania szyb .

slawek-kali
22-11-2014, 19:46

Tak ja i kilka innych osob na forum w niemczech.
Ja nie wymienialem szyby, bo szkoda przed zima, ale na wiosne jade do carglass.
Ubezpieczenie i tak placi :one:

japim
09-12-2014, 09:45
Czesc wszystkim.

Dzisiaj spotkalo mnie cos dziwnego (mrozek -1) biala szadz na szybce. Wlaczenie ogrzewania + szybkie ruchy skrobaczka (wiozlem syna do szkoly) i zalezalo mi na czasie.
Oczywiscie mam przerwy w ogrzewaniu (4cm przed kierowca + 2 mniejsze od strony pasazera). Najwieksze zdziwienie dopadlo mnie kiedy w czasie jazdy po nierownej uliczce uzlyszalem skrzypienie po lewej stronie - na wysokosci glowy. Najbardziej intensywne w czasie bocznych przechylow - jakby ocieraly sie o siebie . Pierwsze co mi przyszlo do glowy, to ze mi sie szyba miejscowo odkleila i trze o karoserie. Nawet jadac do pracy wybralem bardziej wyboista droge aby dokladnie potwierdzic moje wrazenia sluchowe. Problem w tym, ze jak caly samochod sie nagrzal to zjawisko troche przycichlo. Czy komus przytrafila sie taka przygoda? Ogladalem z zewnatrz i nie ma sladow rozwarstwiania. Czy ta boczna listwe mozna jakos bezinwazyjnie zdjac i obejrzec czy szyba siedzi? Sa jakies metody weryfikacji - czy to tylko moje urojenia?

Pozdrawiam,
Przemek

petrus1
09-12-2014, 10:41
Sprawdź jeszcze raz w podobnych warunkach. Miałem podobne efekty akustyczne jak pod listwą zostało trochę lodu i na nierównościach miałem wrażenie jakby słupek A "rysował" po szybie. Po odwilży już tego nie było.

szmelcmax
13-12-2014, 21:25
A nie jest to odgłos szyby w drzwiach? Konkretnie jej górna krawędź? U mnie to się zdarza w podobnych warunkach.