Zobacz pełną wersję : Co powiecie na temat STAG-4 ECO

Jakubkk
17-07-2014, 16:05
Witam, panowie interesuje mnie pare wiadomosci na temat instalacji lpg jaka mi zainstalowali do forda mondeo mk3 z 2003r 1.8 110km. Mam tylko dane z ksiazki gwarancyjnej i wiecej nic nie wiem bo akurat mnie nie było jak zona oddawała i odbierałaauto a sami praconicy nic nie powiedzieli, tylko żeby za 1000kkm przyjechać.

REDUKTOR;AC 01
ZBIORNIK 51L GZWM.SA
UKŁAD STERUJACY STAG; STAG 4 ECO
LISTWA TRYSKOWA ACW 01

Dodam że przejehałem dopiero 330km na butli to ok. 12.5 litra. Całość to prawie trasa. ZA 1000km kazali przyjechac na regulację. Powiedzcie os o tym gazie i czy to normalne ze tak duzo pali... Znajomi mówią że przez ten tyś do regulacji to normalne. Mam nadzieje że tutaj wypowiedzą się osoby które mi powiedzą cos na temat tego gazu, jak dbac i wogóle. sam nic na ten temat nie wiem bo jeżdżę dizlem. Pozdrawiam. MONDEOMANIAKÓW

jaho2000
17-07-2014, 17:47
12.5 na mieście bez regulacji to chyba norma. BTW, aleś się dał podejść z tym ECO. Szkoda było pare zł na wersje plus, która ma więcej opcji regulacji?

Jakubkk
17-07-2014, 20:04
te spalanie to trasa a nic innego mi nie zaproponowali. Tak że przyjechałem i chciałem założyc gaz. krzyknął 2200 i tyle. nic innego nie proponował. czyli co szajs jakis? taki zwyklak? powiedz cos wiecej. ja sie na tym nie znam. jakby powiedział wiecej to i tak pewnie bym założył. chciałem sekwencje i tyle. jakie sa te regulacje co mówisz? i niby więcej

jaho2000
18-07-2014, 18:02
no po prostu wersja Economiczna, zawsze możesz podjechać żeby ci zamienili na 4 plus. Struna kiedyś mi o tym pisał, że Eco ma uboższe oprogramowanie i tyle. Nie ustawisz tak dokładnie jak sie znasz.

Struna
21-07-2014, 13:52
ECO to straszna lipa, nie ma korekt po temperaturze, więc zawsze się będzie rozjeżdżac.

Jakubkk
25-07-2014, 11:35
Może pojadę do nich to zamienią na plusa i elektrozawór bo jest na wstecznym

Struna
25-07-2014, 12:02
wielozawór jak już, a jego "zmiana" wiąże się z obróceniem butli o 180 stopni.

jedi6667
25-07-2014, 21:38
Sorki że się wtrącę w temat.
Czytam w tym temacie o nowej instalacji, silnik kolega ma mniejszy od mojego o 0,5l, moja instalacja ma już 9 lat (sekwencja na wtryskach MagicJet, sterownik diego, reduktor nn) nic nie wymieniane, jedynie filtry gazu. Mi na tym starzywie w trasie przy 100-110km/h zjada +- 10l, po mieście już są schody bo 14-18l jak go cisnę.
Teraz myślę że przez tyle lat technika poszła sporo do przodu, cuda bajery jakieś "eco, plus itp." cena tych bajerów do góry ale spalanie jest takie samo a nawet większe jak w tych instalacjach z przed kilku lat, do tego kosztowne strojenia.
Pytanie, jest sens ładować kasę w takie nowości które nic nie dają a tylko zabierają (kasę)?

Struna
26-07-2014, 09:34
Dawniej ludzie mieli wychodki, a teraz armatura, kanaliza itd. Sporo zachodu - a jest sens? Skoro do wychodka też można. :)

jedi6667
26-07-2014, 11:12
Dawniej ludzie mieli wychodki, a teraz armatura, kanaliza itd. Sporo zachodu - a jest sens? Skoro do wychodka też można. :)

Twoje porównanie ma się nijak do mojego, porównujesz zmianę komfortu i wygody do tego czego nie widać i nie zmienia komfortu jazdy i spalania, więc jest sens przepłacać?

Ok, więcej już się nie wcinam.

Struna
26-07-2014, 17:15
Ależ widać, podepnij auto pod diagnoskop i zobaczysz kolosalną różnicę. To że Ty jej nie dostrzegasz nie oznacza że takowej nie ma.

Jakubkk
26-07-2014, 21:27
Mozesz powiedziec cos wiecej na ten temat. Niqe do konca rozumiem. Jakie te różnice. Skoromasz wiedze to sie podziel bo jak narazie to o wychodkach mowisz a mnie to wogole nie interere. Powiedz cos wiecej a nie pojedynczymi slowkami piszesz. Dla mnie gaz to gaz, ma malo palic i nie tracic na mocy , bo to czuc troche. W pon jade na regulacje. Masz jakies rady dla mnie bo ja nawet nie wiem co mam im mowic o co prosic, pytac itd

Struna
28-07-2014, 10:55
nie, żadnych rad dla Ciebie - jedynie sprostowanie Twojego wywodu o braku różnic.

Jakubkk
28-07-2014, 19:16
Byłem u gazownika i zmienił mi te eco na plusa, tylko powiedział że w moim przypadku to mi zbytnio nie pomoże bo samochód i tak nie wykorzysta tego. Powiedział że eco w zupełności wystarczy. Dzięki za te sprostowanie...

Struna
29-07-2014, 11:28
w moim przypadku to mi zbytnio nie pomoże bo samochód i tak nie wykorzysta tegoraczej on ( gazownik ) nie umie użyć możliwości tego sterownika.

jedi6667
29-07-2014, 13:59
Struna to wytłumacz nam co w nim jest takiego niezwykłego, co poprawia itp, sam jestem ciekawy.

Jakubkk
29-07-2014, 14:02
może i masz rację..........

Bump: z tego co sie orientowałem to wiecej mozliwości regulacji...temp, obroty ale jakich i po co? Dla mnie to ma jeździć a nie się ścigać, zresztą nie ma czym.. ledwie 110km

Struna
29-07-2014, 14:16
1. ECO ma mosiężny czwórnik pomiarowy, który mierzy temperaturę wszystkiego tylko nie tego do czego został stworzony - temperatury gazu.
Bezwładność pomiarowa jest koszmarna.
2. PLUS ma już zintegrowany czujnik MAP/PRESS/TEMP. Wykonany z tworzywa ( bezwładność termiczna w porównaniu z mosiężnym klockiem z ECO jest totalnie poprawiona ). Dodatkowo pomiar odbywa się poprzez umieszczony w strudze gazu termistor, reaguje błyskawicznie na zmiany.
3. Możliwość ingerencji w korektę od temperatury gazu ( wewnętrzna jest przesadnie nadaktywna )
4. Możliwość ingerencji w korektę po ciśnieniu ( wewnętrzna sprawdza się przy odchyłkach rzędu +/- 0,2 bara )
5. ISA - tego akurat ja osobiście nie traktuję jako jakiś wielki plus, choć technologicznie i owszem, jest to plusem, ale akurat ta funkcjonalność w rękach niezbyt ogarniętego gazownika może zrobić więcej złego niż dobrego, dobrze użyta robi automatyczne korekty po obrotach.

No ale wszystko to samo się nie zrobi, to są tylko opcje/możliwości, z których można ( zazwyczaj trzeba ) skorzystać aby auto wystroić na gazie w sposób odpowiadający dawkowaniu benzyny.
A że większość gazmenów puszcza tylko autokalibrację na postoju - no cóż.... Toż nawet w instrukcji jest napisane co należy zrobić, ale kto by tam czas na to marnował :)

Ważny jest przecież kolejny montaż a nie porządne strojenie :)

Jakubkk
29-07-2014, 14:44
święta prawda z tym marnowaniem czasu. On mi zmienił te eco na plusa i nic poza tym. To dosłownie trwało 2 min odkręcic śrubki i tyle. Coś tam pogrzebał na postoju w kompie i tyle. Najlepsze jest to że on poświęca klientowi max 5 min bo zawsze jest u niego kolejka... Jakbym miał takie bajery w domu i wiedzę to napewno coś tam bym się pobawił a jak sie nie znam to tylko mi pozostaje patrzeć i słuchać że ktoś mówi szajs i że to ****o. Bo najlepiej tak powiedzieć i się pośmiać....

Struna
29-07-2014, 14:47
program do staga jest darmowy i ogólnodostępny, instrukcja ( rozbudowana o dość szczegółowa ) również. Interfejs kupisz za około 30 pln.

Możesz też wrzucić screeny i ustawienia na forum gazowe, to Ci ktoś zawsze doradzi co i jak poprawić.

jedi6667
29-07-2014, 15:14
Teraz to szacun za wyjaśnienie wszystkiego, dzięki.