Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Co zrobić aby znikł komunikat otwarcia maski?
mmarcino82 25-07-2014, 15:17 Mam problem z komunikatem otwarcia maski samochodu.
Zdiagnozowałem problem z linką i planuje ją wymienić i tymczasowo muszę pomagać sobie śrubokrętem aby poprawić ułożenie zatrzasku i aby maska sie zamknęła. Niestety następnie po zamknięciu maski kiedy odpalę samochód to wyświetla mi sie komunikat że mam otwartą maskę. Dziwne jest również to że kolejnego dnia jak wsiadam do samochodu to ten komunikat mi sie nie pali do momentu ponownego otwarcia i zamknięcia maski. Po zamknięciu sytuacja powtarza sie jak poprzednio.
Bolec, który dotyka maski został wyczyszczony ze śladów korozji, popsikałem wszędzie wd40 a po mimo tego cały czas nie poprawia mi sie ta sytuacja.
Czy ktoś z was miał podobny problem i go rozwiązał, lub wie co mogę zrobić aby to naprawić?
mucha_fkp 25-07-2014, 16:40 Prawdopodobnie uszkodził ci się czujnik w zamku, odepnij z niego kostkę to chwilowo rozwiąże problem póki nie wymienisz zamka lub linki, powinno pomoc
Po odpięciu kostki od zamka komunikat będzie na stałe... Aby komunikat znikł, trzeba piny w kostce ze sobą zewrzeć.
mucha_fkp 25-07-2014, 18:16 Po odpięciu kostki od zamka komunikat będzie na stałe... Aby komunikat znikł, trzeba piny w kostce ze sobą zewrzeć.
Tak dokładnie to prawda teraz mnie oświeciło :-) ale bierzesz drucik robisz zworkę i komunikat zniknie
FUGAZI111 12-09-2014, 08:17 Witam u mnie tez czujnik otwarcia maski wariowal i pokazywal ze maska otwarta jednoczesnie wtedy nie dzialalo mi podwojne ryglowanie drzwi.Pomoglo wyregulowanie maski na tych ogranicznikach po lewej i prawej stronie ktore sie wkreca lub wykreca.Po wyregulowaniu maski tak ze po obu stronach wysokosc maski rownala sie z blotnikami problem znikl.
czy każde mondeo mk4 ma czujnik otwarcia maski? nigdy nie dostrzegłem takiego komunikatu u siebie. widze oczywiscie komunikaty otwarcia drzwi i bagażnika.
gregor75 12-09-2014, 23:12 Włącz zapłon , otwórz maskę i sprawdź wyświetlacz. Komunikat powinien się wyświetlać, no chyba że ktoś już zworkę robił .
na zapalonym silniku np. dolewam płynu spryskiwacza, nie ma żadnego komunikatu. chyba trzeba się przyjrzeć zamkowi
Tylko samochody z alarmem fabrycznym mają czujnik otwarcia maski w zamku - a w związku z tym także komunikat o otwartej masce.
westblack 14-09-2014, 20:52 Tylko samochody z alarmem fabrycznym mają czujnik otwarcia maski w zamku
Mój nie ma alarmu a czujnik jest.
A po czym poznajesz, że nie ma alarmu (w szczególności obwodowego)? Jak mi podasz VIN, to Ci powiem czy ma czy nie ma... Na oko to tego nijak nie widać...
westblack 14-09-2014, 22:14 Alarm=syrena. Brak syreny to brak alarmu. Kmunikaty o otwartych drzwiach/masce to inna inszość. :D
Witam
Mam pytanie trochę nie w temacie
Wymieniłem zamek pokrywy silnika na taki z bolcami i nie mam komunikatu "otwarta pokrywa komory silnika"
Czy wiecie jak uaktywnić ten komunikat?
norbertm 28-11-2015, 20:03 Szukalem i nieznalazlem dlatego pytam. Mam alarm otwarta klapa silnika, poczytalem na forum popsikalem wd 40 i bez zmian-zamowilem dzis nowy zamek. Jak sobie psikalem tym WD-40 to zobaczylem ze pod zamkiem jest kabelek tak wepchniety w (nie wiem jak to nazwac) w plastikowa obudowe? ( nie mowie o kabelku idacym do zamku klapy). wyciagnalem to i troche takie to przyrdzewiale i ledwo sie trzyma. Chcialem sie zapytac czy ktos wie co to jest za przewod? Najpierw jest jedna wiazka i pozniej sie rozszczepia, jedna czesc wiazki idzie do zamku klapy a druga pod zamkiem tak wepchnieta w obudowe.
Dzieki za odpowiedzi.
Najprawdopodobniej jest to wtyczka od radaru tempomatu aktywnego ACC.
norbertm 29-11-2015, 23:33 Czyli moge to sobie tam czyms przywiazac zeby mi to nie latalo jak sie wypnie, bo acc nie mam tylko ta sama koncowka jest. Dzieki za szybka odpowiedz
bartoszek 30-11-2015, 06:21 U mnie nie było alarmu, ale wiązka była wpięta w zamek maski. Niestety w zamku mimo obecności gniazda brakowało pinów i oczywiście samego czujnika.
Czujnik krańcowy z jaguara za 10 zł i blaszka za 1 zł załatwiły sprawę.
fordfocus2 30-11-2015, 06:36 westblack fabryczny alarm nie ma syreny w przedziale silnikowym tak jak to mają dostawki
artur1970 30-11-2015, 07:55 Mondeo ma i proszę nie wprowadzać w błąd. :027:
Witam wszystkich Forumowiczów
Czy ktoś wie skąd wychodzą przewody do kostki od czujnika maski przedniej, mam zamek z czujnikiem, rozebrałem przód aua i kabla nie znalazłem, prawdopodobnie ktoś go wyciął, chciałem założyć zworkę na kablach bo ciągle wyświetla się komunikat o nie zamkniętej klapie przedniej jednak nie wiem skąd wychodzą w stronę czujnika. Szukałem w schematach elektrycznych jednak dla mnie to czarna magia.
Z góry dziękuje za pomoc
acquaristic 01-04-2016, 22:52 Witam Odświeżę trochę temat. Czy jest jakaś możliwość dostania się do tego czujnika lub jego przeczyszczenia. Wyświetla mi się komunikat otwarta klapa. Odpiąłem kostkę i zbocznikowałem - komunikat znikł - więc to na pewno zamek. Czy jedyną możliwością naprawy jest wymiana na nowy?
...Czy jedyną możliwością naprawy jest wymiana na nowy?
Niestety raczej tak...
|