Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Klima po nabiciu słabo chłodzi

DevonPL
31-07-2014, 20:05
witam panowie/panie :)

Mam problem z klimatyzacją w galaxy mk3 2006r.
Nie wiem co to może być :(
Po napełnieniu i próby szczelności wszystko OK. Klima niby szczelna i nabita.
Szczerze, to na pozycji LOW wieje tak sobie, mało co jakbym lodówkę otworzył.
Wiadomo to duża buda, ale z nawiewów leci takie sobie zimne ?

Jarek G.
31-07-2014, 22:13
Czy ilość czynnika jest adekwatna do ilości stref w klimie?

droopsio
01-08-2014, 08:17
dokładnie :) musisz sprawdzić ile masz czynnika. Ja miałem za mało, a niby też po nabiciu było. Dopiero nabicie poprawnej ilości pomogło i w końcu klima spełnia swoje zadanie

DevonPL
01-08-2014, 16:01
Czy ilość czynnika jest adekwatna do ilości stref w klimie?

Hmm nie wiem, jest nabite według danych z przodu (pod maską), maszyna dobiła do konca - poprzednio ściągneła tylko 5 g - zrobiła - próbę szczelności i ok. Chłodziła tak sobie, wtedy nie było takich upałów wiec sprawdzić nie mogłem :(...

dokładnie :) musisz sprawdzić ile masz czynnika. Ja miałem za mało, a niby też po nabiciu było. Dopiero nabicie poprawnej ilości pomogło i w końcu klima spełnia swoje zadanie

No właśnie była nabijana 1,5 miesiąca temu ...
Ile ma być dokładnie środka ?

wojtekn
01-08-2014, 16:04
Klima tylko z przodu to 600 +- 15, a jeśli masz wersję z kilmą z tyłu to 850 +- 15. :)

DevonPL
01-08-2014, 16:32
Może to głupio zabrzmi, ale jak mam sprawdzić czy mam dwustrefową ? Z tego co powiedział mi "niby" specjalista to mam jedną

wojtekn
01-08-2014, 16:36
A np. dać mi vin na pw to się zobaczy i może wyjdzie odpowiedź. :)

DevonPL
01-08-2014, 16:50
wysłałem, dzięki z góry.

stingerA6
01-08-2014, 17:00
Na panelu klimy górny skrajny klawisz jeśli ma narysowanych trzech ludków to oznacza że masz klimę wymagającą więcej czynnika.

DevonPL
01-08-2014, 17:01
Nie, nie ma tam trzech "ludków" .
Co może być z klimą ? Może filtr kabinowy ?
1,5 miesiąca temu była nabijana, a chłodzi cieniutko :( nie wiem... co robic

stingerA6
01-08-2014, 17:05
Podstawa to nowy filtr kabinowy - jak dobrze pamiętam nad nogami kierowcy. Mocno zapchany może skutecznie tłamsić klimę.

DevonPL
01-08-2014, 17:18
hmmm wymieniany rok temu - to ten http://kaba.net.pl/s-max/filtr_kabinowy/ strasznie cieżko to wygląd, postaram się to zrobić

BSN
01-08-2014, 20:55
Określ czy masz słaby nawiew nawet na maksymalnych obrotach dmuchawy czy mało chłodne powietrze.
W pierwszym przypadku filtr kabinowy.
W drugim słaba sprężarka lub zawór rozprężny do wymiany. Podstawa zdiagnozowania drugiego przypadku to sprawdzenie różnicy ciśnień po stronie wysokiego i niskiego ciśnienia przy pracującej klimie.

wojtekn
02-08-2014, 07:32
hmmm wymieniany rok temu - to ten http://kaba.net.pl/s-max/filtr_kabinowy/ strasznie cieżko to wygląd, postaram się to zrobić

Raz do roku jest wskazane, aby go wymienić. :)

PS: Odpowiedziałem na maila. ;)

DevonPL
02-08-2014, 08:40
Określ czy masz słaby nawiew nawet na maksymalnych obrotach dmuchawy czy mało chłodne powietrze.
W pierwszym przypadku filtr kabinowy.
W drugim słaba sprężarka lub zawór rozprężny do wymiany. Podstawa zdiagnozowania drugiego przypadku to sprawdzenie różnicy ciśnień po stronie wysokiego i niskiego ciśnienia przy pracującej klimie.

Jesli chodzi o stopień nawiewu przy maksmalnym leci malo chłodne powietrze.

Taka diagnoze to tylko w serwisie forda no niestety ale na chwile obecną nie mam tyle kasy :)

Dzis planuje wymienic filtr kabinowy po fotkach to duzo roboty.

BSN
02-08-2014, 09:09
Taka diagnoze to tylko w serwisie forda no niestety ale na chwile obecną nie mam tyle kasy :)

Nie trzeba serwisu forda. Podjedź do klimiarza i Ci sprawdzi. W sumie to przy nabijaniu klimy powinien to kontrolować i w razie rozbieżności szukać przyczyn.
Przy klimatyzacji różnica ciśnień to najważniejszy parametr.

DevonPL
02-08-2014, 09:20
1,5 miesiąca temu robił chyba coś takie... Zrobił próżnie i 20min trzymało ciśnienie chodzi o szczelność tak ?

BSN
02-08-2014, 12:18
Nie, chodzi o wartość ciśnienia po stronie niskiego i wysokiego ciśnienia przy pracującej sprężarce. Jeśli różnica jest za mała to nie zachodzi lub jest zbyt mało wydajny proces sprężania i rozprężania czynnika i tym samym chłodzenia.

DevonPL
02-08-2014, 16:22
Nie, chodzi o wartość ciśnienia po stronie niskiego i wysokiego ciśnienia przy pracującej sprężarce. Jeśli różnica jest za mała to nie zachodzi lub jest zbyt mało wydajny proces sprężania i rozprężania czynnika i tym samym chłodzenia.

Wiec tak.....
Wymieniłem filtr kabinowy (tego inżyniera co projektował to miejscie to bym.... xxx.... masakra, szczerze dwie godziny :( ale wymieniony.

Jeśli chodzi o efekt po wymienieniu to nie ma żadnego, klima dalaj przy LOW na max obrotach chłodzi mało co ...

Pozostaje mi sprawdzić tak jak kolega wyżej napisał sprężarkę,
Czy w Opolskim jest dobry a tani szpec od takich napraw ?

W ZAŁĄCZNIKU KWIT od klimy

tatko
03-08-2014, 09:12
Takie drobne pytanie a zasadnicze. Czy skraplacz (czyli taka chodniczka przed chłodnicą) jest czysty, czy nie jest czymś zapchanym.
Ale podstawa to podłączenie manometrów i sprawdzenie ciśnień.

Pozdrowionka.

DevonPL
07-08-2014, 08:16
Witam, byłem u specjalisty w Oławie na ulicy Bursztynowej 9
Odrazu powiedział ze chłodnica do wymiany bo wygląda jak sitko.
Sprawdził ile zostało środka - zostało 115g,
Teraz trzeba wymienić chłodnice klimatyzacji, a potem sprawdzi sprężakę, bo inaczej tego zdiagnozować nie może, a poco nabijać znowu czynnikiem jak mi znowu "wyparuje". Czekam na koszt chłodnicy :(

Koszt chłodnicy klimatuzacji około 320zł (nie chinczyk) Oryginał 420zł