Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jak programować Gem ?
rafael12 02-08-2014, 08:01 Witam, czy jest ktoś ze speców na forum którzy mają dostęp do danych serwisowych? Upalił mi się Gem, kupiłem nowy o tych samych numerach tyle że okazało się że jest on z anglika. Mój mechanik zamontował go zakodował kluczyki, itd. tyle że część rzeczy działa odwrotnie np. otwieranie szyb, regulacja lusterek no i część urządzeń mi nie działa np. grzanie szyb i jeszcze parę innych,a nie które komputer pokazuje że mam i krzyczy o awarii bo fizycznie ich nie mam np. alarm, czujnik maski itd. tylko Gem ma go wgrane. Majster twierdzi że potrzebne są dane powykonawcze dla mojego numeru VIN,a on ma jakiś kłopot z dostępem do tych.Jeśli się mylę niech koledzy mnie poprawią ale czy jest możliwość aby ktoś mi wysłał te dane drogą elektroniczną na PW a ja je przekaże mechanikowi do wgrania. Z góry dziękuję z pomoc.
Witam, czy jest ktoś ze speców na forum którzy mają dostęp do danych serwisowych?
Twój region to kolega " mm32"
pozdr leszcz
Witam, czy jest ktoś ze speców na forum którzy mają dostęp do danych serwisowych?
Wydaje mi się, że przy pomocy Elmconfig-a możesz sam sobie ściągnąć.
Wydaje mi się, że przy pomocy Elmconfig-a możesz sam sobie ściągnąć.
dokładnie tak!
2min roboty elmconfigiem - wpisać swój vin, pobrać na podstawie vinu fabryczną konfigurację z serwera forda i zapisać do nowego BCMa
albo:
odczytać konfigurację z IPC (zegary) i zapisać w nowym BCM
dokładnie tak!
2min roboty elmconfigiem - wpisać swój vin, pobrać na podstawie vinu fabryczną konfigurację z serwera forda i zapisać do nowego BCMa
albo:
odczytać konfigurację z IPC (zegary) i zapisać w nowym BCM
Kolega dobrze rzecze ale niektóry się boja lub nie mają odwagi do tego wiec lepiej polecić kogoś kto ogarnie to koledze w kilka chwil.
A tak w ogóle to myślę że kolega już to ma zrobione tylko zapomniał o tym temacie i nie poinformował nas o zakończeniu akcji :D
Jakbyś miał jakiś problem z ogarnięciem GEM'a to chętnie pomogę ;).
rafael12 05-08-2014, 23:20 Witam, przepraszam że się nie odzywałem lecz mam takie godziny i charakter pracy że nie mogłem odezwać się wcześniej. Ale do rzeczy, mój mechanik twierdzi że od kilku dni jest kłopot z połączeniem się z serwerem forda i proponuje skopiowanie Gema z innego forda, choć może się to udać to myślę że pewnych rzeczy może nie być w tamtym fordzie i może być kłopot jak pisałem wcześniej teraz mam już takie anomalie. Ale odczytać konfiguracje z IPC to ciekawa sprawa, jutro mam w końcu wolne więc jadę do warsztatu, i nawinę nowinki :) na pewno odpiszę co i jak. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie
Bump: Jakbyś miał jakiś problem z ogarnięciem GEM'a to chętnie pomogę ;).
Dziękuje jeśli jutro się nie uda u mechanika, to z chęcią skorzystam z pomocy. Swoją drogą mam już kabel elm327, tylko dobrać odpowiedni program i będę mógł w przyszłości pomóc komuś i sobie :) .łączyłem go z forscanem i działa bardzo dobrze :)
od kilku dni jest kłopot z połączeniem się z serwerem forda
z Warszawy da się, więc z Pomorza także powinno
proponuje skopiowanie Gema z innego forda
kiepski pomysł, lepiej podjedź do kol. mm32
rafael12 05-08-2014, 23:43 Witam mayak, skoro tak mówisz to spróbujemy jutro raz jeszcze ściągnąć dane z serwera, jeśli się nie uda to skorzystam z pomocy kolegi mm32a a kopiowanie Gema sobie odpuszczę. Dzięki za informacje
Jeszcze jest opcja abyś dał VIN a pociągniemy Tobie i na serwer Ci wrzucę do swojego Synology -- dostaniesz linka dla siebie :D
rafael12 06-08-2014, 20:44 Witam, jeszcze nic nie zdziałałem, byliśmy umówieni na dzisiaj ale ostatecznie wizyta przełożona na poniedziałek. ps. Mój Vin WF0GXXGBBG8K76079 .Jeśli dobrze rozumiem jeśli będę miał plik zapodam go przez elmconfiga i zrobione? a czy przy tym nie trzeba będzie kodować kluczyków itd.?
Przez ELMconfig to sam Ci ściągnie tę konfigurację. Wstawia się VIN w odpowiednie pole (VIN oczywiście...) centralnej konfiguracji, naciska guzik "Load CCD from AsBuild" i już. Oczywiście trzeba mieć net w laptopie... Jeśli moduł BCMi (GEM jak tu piszecie...) miał już raz zaprogramowane klucze, to one zostaną po tym reprogramowaniu i nie trzeba ich znowu programować.
BTW - Jeśli tego dotychczas nie robiłeś, to radze udać się jednak do kolegi mm32. Zawsze to lepiej uczyć się od tych co mają wiedzę i wprawę niż na własnych błędach...
Witam, jeszcze nic nie zdziałałem, byliśmy umówieni na dzisiaj ale ostatecznie wizyta przełożona na poniedziałek. ps. Mój Vin WF0GXXGBBG8K76079 .Jeśli dobrze rozumiem jeśli będę miał plik zapodam go przez elmconfiga i zrobione? a czy przy tym nie trzeba będzie kodować kluczyków itd.?
dawaj emaila na PW to Ci prześlę ten plik
A czym się różni wczytanie pliku do ELMconfig od zaczytania konfiguracji z AsBuild? Koledzy - komplikujecie. Napisałem to 2 posty wyże!
Nie no ja czytam ale skoro nie umieli połączyć się i wczytać potrzebnych danych to stąd ten pomysł .
Nie zamierzam niczego komplikować .
leszcz
ps. jak tylko zrobię sobie kabel (30m) to odezwę sie do Ciebie tedi_K celem "zdalnego pulpitu" w wiadomym celu ..... no i jeszcze kupić muszę licencję bez limitu
Tyle, że nie napisali "czym" nie umieli... Wątpię aby był to ELMconfig...
Do tego MND4 ELMconfig ściąga CCD z AsBuild "od strzału"...
No i od razu jak czytałem post kolegi zapodałem mu kontakt z mm32.
rafael12 10-08-2014, 20:59 Witam, w końcu miałem dzisiaj wolne i mogłem się zająć autkiem .
dzięki uprzejmości "leszcz" który przysłał mi plik z konfiguracją, chwila grozy i niepewności aż wgrałem go i autko działa jak nowe :) !
Mam tylko pytanie czy ma może ktoś tłumaczenia do tych ustawień programu elmconfig
na koniec jeszcze raz wielkie podziękowania dla wszystkich którzy zainteresowali się tym wątkiem, a szczególnie dla "leszcz-a" fajnie że są takie fora jak to i tacy ludzie :)
chyba przesadzasz . Ważne że ok i sam zrobiłeś .
pozdr leszczu
a czy tym programem idzie też programować gem w MK3?
Witam posiadam identyczny problem co autor postu. Posiadam do dyspozycji delphi de150e mozna nim skopiowac konfiguracje bez problemu tylko gdzie znalesc europejska podpowie ktos?
rafael12 29-05-2018, 08:03 Hej kolego, wydaje mi się że musisz uśmiechnąć się do kolegów z forum którzy mają dostęp do danych w serwisie, ktoś podeśle Tobie plik do Twojego samochodu (wymagany Vin) i działasz. Ja tak zrobiłem.
Remigiusz1 01-01-2024, 22:35 A może mi ktoś podesłać plik As-Built z konfiguracja dla mojego Forda Focusa z ElMConfig, bo nie mogę w domu ściągnąć tego pliku. Bez kabla nie pokazuje portu i wtedy tylko OFFLINE. Jak wkładam kabel (vLinkerFS) do USB to jest Port i mam ONLINE, ale jak chce wygenerować plik As-Built to mam komendę: "Requested data not found in Asbuilt." - Mój VIN to: WF0WXXGCDW5A49825. Będę bardzo wdzięczny za ten plik (gotowiec). Dziękuję z góry za pomoc!
WF0WXXGCDW5A49825
Plik .ab w załączniku.
Remigiusz1 05-01-2024, 08:02 Dziękuję tomao! Ja taki sam plik ściągnąłem z Forda. Pytanie tylko jak wgrać ten plik? ELMConfig tego pliku nie czyta. Jak to wgrać lub przerobić na plik dla ELMconfig? Wiesz, jak to zrobić? Pliki ELMconfig mają końcówkę ".elm". Jak zamieniam rozszerzenie pliku z Forda z ".ab" na ".elm" to rozszerzenie staje się nie do użytku. - Moje pytanie: Jak wgrać ten plik, lub jak go zmienić, żebym mógł go wgrać do ELConfig, lub jak w ogóle go wgrać i jakim programem? Z góry dziękuję za pomoc!
|