Zobacz pełną wersję : Citroen C5 III

Novy911
11-08-2014, 08:35
Witam serdecznie , obecna sytuacja rodzinna zmusiła mnie do szukania nowego większego auta :) Takowo ze smutkiem po 2 latach wyzbywam się swojej foki i poszukuję kombi do kwoty około 30-max 35tys zł. Narazie faworytem jest Citroen C5 III którego szukam dopiero od paru dni. Trafiłem na tą aukcję:

http://allegro.pl/exclusive-2-0-beznyana-full-opcja-navi-skora-chrom-i4501551953.html

Co o nim myślicie ? Dzwoniłem , Pan ma podesłać vin za jakąś godzine. Przebieg niby w 100% prawdziwy z całą historią auta, (z tym że powiedział że do serwisu citroena nie pojedzie bo są tam bajkopisarze i partacze). Samochód znajduje się w stargardzie, niby w 100% bezwypadkowy oglądał go od spodu i z zewnątrz , ale nie ma na chwilę obecną miernika i nie potwierdzi że wszędzie jest oryginalny lakier bo świeżo go sprowadził:D, z miłą chęcią podjechałbym go sprawdzić osobiście , ale też za bardzo nie wiem do jakiego sprawdzonego serwisu się tam udać ?

jarhel74
11-08-2014, 08:53
W ASO są bajkopisarze, a ON jedyny uczciwy :D
Moja rada- jedź do serwisu citroena przynajmniej na komputer. Cytryna "nie pozwala" wszystkim skanerom prawidłowo sczytywać błędów- tylko wizyta w aso da pewność co do błędów w kompie. A we francach sprawdzenie elektroniki to podstawa.
Poza tym jak na moje oko trochę tani- jak kilkukrotnie pisał Czesław, nowe C5 dobrze trzymają cenę. Już tak szybko nie tanieją, jak poprzednie generacje.

xander!
11-08-2014, 09:13
Na oględziny to warto i tak mieć swój miernik. Ja osobiście bym jechał do ASO albo z kimś kto zna się na samochodach.

Myślę, że kolega czesław się wypowie w temacie to zobaczymy ;)

Novy911
11-08-2014, 09:41
Dzieki za odpowiedzi. W takim razie postaram się namówić gościa na aso i czekam na inne wpisy. Planuję właśnie zakupić jakiś miernik , orientuje się ktoś z was czy te z allegro po 100zł dają radę ? Czy kupować jednak te z sondą za 250 ? Ogólnie jak z fordami zdążyłem się zaprzyjaźnić i wiem na co zwracać uwagę przy zakupie, tak citroen'y są dla mnie zupełną nowością i za bardzo nie wiem za czym się rozglądać.

Przeglądałem trochę mobile.de i cena 30-35tys zł przy tym wyposażeniu i roczniku występuje bardzo często.

A czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się na temat firmy http://www.lesniewscy.eu/ ? Bo zastanawiam się czy nie wykupić usług takiej firmy. Czy gwarancja autoprotect polska cokolwiek daje , czy jest to tylko ładnie brzmiąca nazwa ? :)

Atlis
11-08-2014, 10:01
Napisz na forum Citroën.

kocur
11-08-2014, 10:40
Pytanie od kogo kupujesz to auto - kto jest właścicielem czy Francuz czy Polak - napisane jest "pierwszy właściciel". Sprawdzić komplet papierów żeby nie kupować od widma.

Drugie pytanie - faktura czy tradycyjny shit zwany f-ra marża?

Co do ASO koledzy napisali - jak się boi jechać to niech szuka innego klienta.

Kolejne pytanie - autem można odjechać na kołach - na zdjęciach nie widać tablic - jest zarejestrowany u nas? Ma przegląd, w pełni opłacony - czy tylko gość tak pieprzy jak struty :)
Nie wiem co oznaczają "oryginalne metalowe tablice" - oryginalne wywozowe czy w ogóle auto jest zarejestrowane jeszcze za granicą - wtedy w ogóle masakra.

jarhel74
11-08-2014, 11:13
Tylko do ceny z mobile musisz doliczyć koszty sprowadzenia, opłaty (w zasadzie z opisu nie wynika jednoznacznie czy opłacony czy nie) no i marżę sprzedającego.
A wtedy cena robi się wyższa.
Jeśli jesteś zadowolony z forda, może lepiej przesiąść się na mondeo?
Szczerze mówiąc , gdybym zastanawiał się nad C5 to tylko z hydrauliką. Jeśli sprężynowiec , to wolałbym mondeo. A hydraulika nie jest taka straszna, jak wszyscy uważają.

xander!
11-08-2014, 13:16
czy w ogóle auto jest zarejestrowane jeszcze za granicą - wtedy w ogóle masakra.

Czemu maskara, zanosi oryginalne tablice do wydziału komunikacji i rejestruje auto ;)

Forfiter2012
11-08-2014, 13:27
A hydraulika nie jest taka straszna, jak wszyscy uważają.

Toż to wtedy jak byś jechał wozem 2 klasy wyżej, oczywiście o sporcie zapomnij. Citroen to tylko z hydrauliką. Mieliśmy mieć takie firmówki ale jak na złość nie chcieli dać żadnego rabatu ( a reklamy w TV swoje ) byłem zachwycony tym autem a tak skończyliśmy w czeskich mercedeasach :(

Novy911
11-08-2014, 13:49
A jak z awaryjnością tego zawieszania i kosztami naprawy ? bo wiadomo że słychać tylko te złe informacje , a o dobrych nikt nie bedzie pisał. Koszta naprawy niby są potężne , ale wielowahacz w focusie też do najtańszych nie nalezy :) Swoją drogą Pan z pierwszego ogłoszenia chyba coś ma do ukrycia , bo VIN'u nie podesłał.

Zależy mi na benzynie 2.0 (w tym roczniku to najmocniejszy silnik) i manualnej skrzyni , bo słyszałem sporo negatywnych opini o tej montowanej w tych c5'kach.
znalazłem jeszcze coś takiego:
http://otomoto.pl/citroen-c5-2-0i-16v-navi-skora-f-ra-vat23-C34142715.html

erniio
11-08-2014, 14:02
Wiesz może do którego komisu dzwoniłeś?

potraff
11-08-2014, 14:12
Pierwszy z allegro ma niby 10 poduszek, taaa. Nie wiem czemu ale ja szukając auta omijałem allegro, bajkopisaże dla mnie tam wystawiają ogłoszenia.
Drugi vat marża.
Mi się c5tka bardzo podobała, ale była poza zasięgiem finansowym, a tym, że ja hydro szukałem.
Co do cen zawieszenia, aukurat myślałem też o mk2 (a tam tylko hydro) to nie jest to tak drogie, są w cenie podobnych do innych aut. Z tym, że warto mieć namiar na dobry warsztat.

jarhel74
11-08-2014, 15:40
Chodziło o to,że zawieszenie nie jest straszne w sensie serwisu i kosztów. Porównywalne do "normalnych" samochodów (nabicie sfery lub wymiana na ogół tańsza niż wymiana klasycznego amorka).To nie stare CX czy XM, gdzie w razie awarii zawieszenia traciliśmy i hamulce. Ważne ,żeby elektronika nie była kombinowana, bo ta może sprawić więcej problemów (szczególnie ważne w przypadku powypadkowych aut naprawianych "po kosztach" gdzieś w szopie). A komfort jazdy niesamowity.

Forfiter2012
11-08-2014, 17:41
Jak robiliśmy do pracy zestawienie ew. kosztów to właśnie hydroactiv wychodziło +/- to samo sprężynowiec na wielowahaczu. Prawda też taka że citroen robi to wiele lat i ma doświadczenie które procentuje przed zakupem wyspecjalizowany warsztat w tym zawieszeniu i ogień :D

Novy911
12-08-2014, 06:45
Dzięki za takie odpowiedzi :) w takim razie postaram się odnaleźć c5 z hydro. Aczkolwiek znalezienie takiego egzemplarza w przyzwoitym stanie na allegro lub otomoto graniczy z cudem. I tu przychodzą zachodnie granice, gdzie mój niemiecki niestety stoi na średnim poziomie , a po angielsku raczej sprawy nie załatwie. Leśniewscy o których wcześniej pisałem mają zaporową ofertę, napisałem jeszcze do wymarzoneauto.pl , zobaczymy.

Tomsio
12-08-2014, 07:37
....... Leśniewscy o których wcześniej pisałem mają zaporową ofertę, napisałem jeszcze do wymarzoneauto.pl , zobaczymy.

Są i na tym forum osoby, które sprowadzają auta :) i nie są to tylko fordy proponuje poczytać forum bardzo łatwo się zorientować, kto zajmuje się sprowadzaniem aut z za zachodniej granicy :) nie będę pisał loginów, bo przez nikogo auta nie sprowadzałem (choć mam taki zamiar) a nie chce nikogo reklamować :)

tu link do tematu o osobach komisach sprowadzających auta:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=209537

potraff
12-08-2014, 08:27
Tylko hydro to ok 10tys więcej przeważnie od ze zwykłym zawieszeniem. No może plus minus pare zł.

Novy911
12-08-2014, 11:04
coś takiego znalazłem , co o nim myślicie ?

http://otomoto.pl/citroen-c5-2-0-16v-benzyna-140-ps-exclusive-C34114613.html

jarhel74
12-08-2014, 13:55
Mocno lakoniczny opis- nawet nie wiadomo czy krajowy, czy sprężynowiec. No i nie ma magicznego bezwypadkowy- czyli na pewno bity.
Dzwoń i wypytaj o szczegóły.

sterowiec68
12-08-2014, 14:13
A ja bym zaczął od tego czy jest to oferta od osoby prywatnej czy handlarza. Jeśli to pierwsze, no cóż , nie każdy umie się dobrze ogłosić. Zadzwoń i się dopytaj.

Novy911
12-08-2014, 14:15
Był sprowadzany , rzekomo na oryginalnym lakierze , hydraulika. O 14 go oglądali , miałem dzwonić po VIN. Zadzwoniłem , ale niestety już sprzedany :/

potraff
12-08-2014, 15:09
Ma normalny hamulec reczny, więc to normalne zawieszenie. Hydro ma reczny na przycisk.

Forfiter2012
12-08-2014, 17:39
No właśnie ja nic nie chciałem pisać że to nie hydro :) powinien mieć taki guzik do regulacji zawieszenia na tunelu środkowym po tym najłatwiej rozpoznać.

jarhel74
12-08-2014, 18:15
Ale ciekawą informację podaliście,że hydro jest dużo droższe od sprężynowca. Nie śledziłem cen, ale mnie to trochę zaskoczyło. Zawsze "fachowcy" odradzali cytryny ze względu na "awaryjne" hydro. Dlatego citroen wymyślił , że będzie robił to samo auto z 2 rodzajami zawieszenia. Czyli teoretycznie wszyscy bojący się awangardowych rozwiązań stosowanych przez citroena powinni kupować sprężynowca . A więc i popyt na te auta powinien być większy. A większy popyt to i wyższe ceny. Okazuje się jednak ,że stereotypy powoli ulegają zmianie i klienci zaczynają doceniać hydro (również jego niezawodność)

Novy911
13-08-2014, 07:06
a co myślicie o tym egzemplarzu ?

http://allegro.pl/skoda-octavia-mod-2011-1-6-tdi-dsg-skora-17-i4485155747.html

Już zaczynam też szukać w innych markach.

dawid
13-08-2014, 07:35
popytaj tutaj
http://forum.skodaclub.pl/

siwy05
13-08-2014, 09:31
a co myślicie o tym egzemplarzu ?

http://allegro.pl/skoda-octavia-mod-2011-1-6-tdi-dsg-skora-17-i4485155747.html

Już zaczynam też szukać w innych markach.

Był pewnie gdzieś bity, skoro nie ma magicznego "bezwypadkowy", ja zawsze odradzam DSG w używanym aucie z jednego powodu - skrzynia jest dość awaryjna tak jak większość dwusprzęgłowych, a koszty są spore bo mamy dwa sprzęgła i dwumasę. 7 biegowa wersja jest projektowana na 250Nm i tyle ma 105KM 1,6TDI. Oczywiście wszystko zależy od eksploatacji i wymian oleju.

jarhel74
13-08-2014, 15:39
Do tego jeszcze siada elektronika w DGS. Te skrzynie to fajna sprawa w aucie które ma gwarancję. Później może być drogo.
Po drugie- octavia kojarzy mi się ze starszym panem w kapeluszu, który ma klapki na oczach i jedzie 80km/h, albo z przedstawicielem handlowym. A to nie są dobre skojarzenia.

latar
13-08-2014, 15:48
Widze, że nie tylko ja boję się "dziadów" w kapeluszu:P

czeslaw555
13-08-2014, 15:52
C5 z pierwszego linku :
po
1. nie kupuj "sprężynowca" będziesz żałował, ja mam taką C5 z hydro i to jest to co potrzeba do jazdy w komfortowych warunkach.
Hydro zawieszenie poznasz po tym że nie maręcznego hamulca, jest elektryczny
2. C5 "sprężyna" są tanie bo mniej warte, poszukaj w google test obu wersji a dowiesz się dlaczego hydro jest lepsze
3. auto wygląda jak po lakierce... może się mylę ale tak wygląda
Trzeba by podjechać z Lexią i obadać to auto, ale czy warto jechać ? Lepiej szukaj hydro..
Właśnie wróciłem z poszukiwań C5 z hydro + navi, ksenony, takie auta kosztują dużo więcej, np. z przebiegiem do ok 120 tys.km trzeba dać od 13 tys € i więcej. Mam na myśli dobre auta, bez jakiś wad ukrytych. Z dużymi przebiegami będą tańsze...
4. Hydro zawieszenie, jak auto nie było bite wtedy jest mało awaryjne i wcale nie jest drogie w utrzymaniu. To mity o awaryjności i kosztach.
Moje ma 2 z przodu i nic się nie dzieje...
A jak z awaryjnością tego zawieszania i kosztami naprawy ? to jest wersja "sprężyna" więc ceny jak w każdym innym aucie...
5. Niemcy raczej nieczęsto montują haki, Holendrzy w tym celują

Bump: A czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się na temat firmy http://www.lesniewscy.eu/ ? myślisz że mają jakieś tajemne dojścia ? Szukają aut jak każdy i jak każdy handlujący muszą zarobić ...

Bump: znalazłem jeszcze coś takiego:
http://otomoto.pl/citroen-c5-2-0i-16...C34142715.html zastanów się, może jednak lepiej brać hydro ?

Bump: coś takiego znalazłem , co o nim myślicie ?

http://otomoto.pl/citroen-c5-2-0-16v...C34114613.html sprężyna

Bump: oglądałem tego http://otomoto.pl/citroen-c5-2-0hdi-163km-exclusive-lifting-C33911366.html
przebieg może być prawdziwy ale nie działa klima, błąd połączenia z BSI, i wiele podobnych, mógł mieć jakieś zdarzenie przodem, auto w drugim lakierze, pochodzi z Włoch i jest trochę poobcierane. Trudno powiedzieć czy go kupować czy nie ...na + VAT 23%
Oglądałem jeszcze jednego z PL salonu z 2010r z przebiegiem 32 tys km.
Sprzedawca nie pozwolił podpiąć się kompem, pojechaliśmy do ASO , auto miało dużo błędów stałych, źle działały przednie czujniki parkowania, wyciek ze skrzyni, silnika, turbina zarzygana, wyciek ze sfery od hydro!!!
Auto wg.mnie było być może gdzieś podtopione, bo spód auta, okolice silnika mocno zardzewiałe + pęcherze . Pan chciał za auto 50 tys zł . Nierealne za taki stan do przebiegu który też mógł być inny ... . Zrezygnowaliśmy z zakupu., za godz był tel że odda za 48500 zł . nie, dzięki. Po paru dniach cena jego była 48 tys zł .
Dzisiaj już nie widzę tego ogłoszenia, być może ktoś kupił. Kupił ktoś kto niema całkowicie pojęcia o autach, ale stan licznika pewnie zrobił swoje ...

to może być ciekawe auto , choć warto poszukać w google opinii o sprzedawcy , to może jednak auto warte zainteresowania
http://otomoto.pl/citroen-c5-tourer-2-0-hdi-140km-f-vat-23-C34142699.html

Novy911
13-08-2014, 18:32
Witam , dziękuję za wyczerpującą odpowiedź czesław. W takim razie bede zmuszony poszukać innego auta ponieważ na dobrą c5 nie wystarczy mi budżetu , a szkoda bo ładne auta. Dziś pojezdziłem po szczecińskich komisach i jedyny godny uwagi (ale niestety na sprężynach i 1.8, nie był oglądany na podnośniku) był ten model:

http://otomoto.pl/citroen-c5-100-oryginalny-przebieg-1wlasciciel-C33902325.html

przebieg 32 tys. sprzedawca daje gwarancje i chciał już jechać do obojętnie jakiego aso że przebieg realny. Lakier wszędzie oryginalny, ale niestety co za tym idzie sporo małych rysek. W środku plastiki jak nowe. Dziwnym było jedynie , że w książce serwisowej miał jeden wpis w 2012r , a samochód jest z 2009r. , ktoś jest to w stanie wytłumaczyć ? Jeszcze raz dziękuję za opinie. Ale jakie auto w tym przedziale cenowym zatem można kupić żeby mieć fajnie wyposażone i pewne auto ? Zależy mi już na gabarytach i w miare agresywnym wyglądzie :DD, moja foka już niestety za mała pod rodzine :( (30-35tys zł).

Podaje VIN: vf7rd6fyc9l516682

jarhel74
13-08-2014, 20:15
Jakieś demo, które stało gdzieś w markecie i ludzie go porysowali?
Ja bym proponował jednak mondeo. W Twoim budżecie można już znaleźć coś przyzwoitego z rocznika 2007-08.

potraff
13-08-2014, 20:23
Potwierdzam poszukaj mondeo m4. Z tego co pamiętam, to co chciałeś mieć ma już wersja trend (7poduszek, klima automatyczna dwustrefowa, ESP). Ja mam 1.8 tdci 125km/6 biegów. Jak kolega wyżej pisze z tych lat jak poszukasz to znajdziesz trenda (2007-2008 ). Nie siedziałem w C5, ale jak wspominałem interesowałem się nim(też na hydro by mi brakło) więc gabaryty podobne, a nawet na plus dla mondeo. A jazda naprawdę ok, komfort itp. Polecam wsiądź przy okazji i się przejedź.

latar
14-08-2014, 07:52
C5 ma debilny cupholder. Ja wiem, że to może wydawać się głupie nie kupować samochodu bo cupholder jest z czapy ale jak 3x w tygodniu latasz w trasę to lipa. Z resztą nawet wokół komina, jeśli nie ma gdzie butelki z wodą wstawić to lipa. To oczywiście moje osobiste, potężnie subiektywne zdanie.