Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Wymiana reflektorów z przedliftowych na poliftowe - czy się opłaca? dużo przeróbek?
Witam,
dziś miałem mały incydent (na drodze) z sarenką. Na szczęście prędkość za wielka nie była a i sarna przeżyła, jednak swoim dupskiem walnęła w lewy reflektor, co poskutkowało wyłamaniem wszystkich górnych zaczepów, następnie wyskoczyła żarówka i przytopiła odbłyśnik, więc z reflektora już raczej nic.
I teraz mam zagwozdkę, bo używany w przyzwoitym stanie na alledrogo kosztuje min 80zł (bez przesyłki). Ja w swojej foczce mam już trochę zmatowiałe, więc dziwnie by wyglądało, jakby jeden był ładny a drugi nie. Przez to, że H4 są jakie są a i lampy w idealnym stanie nie były, jeździłem na żarówkach Osram NightBreaker +. Komplet tani nie jest a teraz tak czy inaczej musiałbym go doliczyć do kosztów reflektorów.
Pytanie: Czy opłaci mi się zakup reflektorów z wersji poliftowej i przerobienie elektryki tak, by ta z mojej podeszła do nowych lamp? Czy dać sobie spokój z przeróbkami i kupować zwykłe?
Pytam, bo widziałem, jak świecą lampy poliftowe i bardzo mnie się to spodobało, że na zwykłych żarówkach efekt jest, jak u mnie przy NightBreaker'ach (chyba, że źle mówię, bo to już było dawno, jak widziałem, więc mnie poprawcie). I wtedy próbowałbym jakoś wymodzić, by w miejsce kierunków na zderzaku zorganizować lampy do jazdy dziennej. No i jak wygląda wymiana żarówek w takich reflektorach? Chodzi mi o dostęp - niestety łapska mam niemałe :)
Pewnie część Was pomyśli, że dziwak jestem, że nie chcę wymienić tylko jednej lampy, ale... tak już chcę mieć. :) Jutro jeszcze popytam w lokalnym sklepie za cenami lamp. Jednakże Wasze opinie będą dla mnie cenne.
Pozdrawiam.
PS: zapytanie odnośnie E11 w poście #13
W przełączniku zmiany świateł mijania/drogowe należy zmostkować 2 piny jakie nie pamiętam, poza tym są inne kostki w lampach też do ogarnięcia, opis był gdzieś na forum. Ja wymieniłem i uważam że świecą lepiej
A jak sprawa ma się z dostępem do żarówek i czy to, że moja foka ma halogeny w niczym nie będzie przeszkadzać? W sensie, czy nie będzie to specjalnie kolidować z ewentualną modyfikacją?
Udało mi się wyczytać, że są to piny 8 i 9 w jakiejś kostce, ale która to jest?
Dostęp jest ciężki, wymieniałem żarówki już kilka razy przeważnie w zimę, ale używając kilku niecenzuralnych słów dałem rade ;)
Opis całej operacji wymiany lampy:
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=21081
Dla porównania, jak szła Ci wymiana żarówek w przedliftowych lampach?
Nie wiem bo nigdy nie wymieniałem, były dość żywotne Motorcrafty, jeździłem ok 2 lata na nich, a potem wymiana lamp na poliftowe
Czy opłaci mi się zakup reflektorów z wersji poliftowej i przerobienie elektryki tak, by ta z mojej podeszła do nowych lamp?
Po stokroć tak, lampy nie masz po to żeby ładnie na aucie wyglądały tylko po to żeby było bezpiecznie dla Ciebie i innych użytkowników drogi. Lampy po lifcie świecą o wiele lepiej niż przedliftowe. Komplet zwykłych używanych lamp po lifcie można kupić już naprawdę za śmieszne pieniądze, kostki do lamp też na szrocie powinno się dostać bez problemu bo w bardzo wielu autach są stosowane.
A wymiana żarówek to pikuś i zupełnie nie ma da czym się zastanawiać. Chyba lepiej pomęczyć się raz przy wymianie żarówki ale za to więcej widzieć na drodze?
Pozdrawiam
no, co widze przedliftowego to reflektory sa matowe - jak w lanosach. w poliftowych tego nie widzialem
berthold61 12-08-2014, 21:59 a ja tu czegoś nie kumam bo przecież poliftowy ma inne kształty to co ty chcesz wymienić też błotniki i maskę silnika ??? bo przecież to się z tym wiąże
ja kupowałem tuningowe reflektory komplet za 500 zł i już na soczewkach i śmiało mogę powiedzieć że świecą lepiej niż ori -----był mały dzwon i prawy pękł za dobrą używkę wołali 250 zł to wziołem za 500 nówki tuning
a ja tu czegoś nie kumam bo przecież poliftowy ma inne kształty to co ty chcesz wymienić też błotniki i maskę silnika ???
W tym wątku jest mowa o MK1 pomyliły ci się generacje.
Kamils37 12-08-2014, 22:11 Wymieniaj na polifty :)
Roboty z tego co czytałem niedużo, ładniej wyglądają i lepiej świecą
Pozdr
Dzięki wielkie za Wasze rady. Udało mi się wyrwać całkiem niezły reflektor oryginalny za 40zł, więc póki co na nim będę jeździł, ale w przyszłości, gdy jeszcze będę dosiadał fokę, na 100% zdecyduję się na wymianę na poliftowe.
Temat do zamknięcia.
Witam ponownie,
żeby nie zakładać nowego tematu edytowałem tytuł i robię mały up :)
Otóż nachodzi mnie pytanie: czy dopuszczalna jest jazda z reflektorami z homologacją E11? W końcu jako kraj UE obowiązują wszystkie homologacje unijne? Oczywiście wtedy kwestia rozchodzi się o przesłony, które jak mniemam w brytolach charakteryzują się:
----\____ ----\____ a nie ____/---- ____/----. Macie jakieś pomysły na "modyfikację" przysłony?
Ja tam mógłbym jeździć na E11 ale nie chcę oślepiać innych kierowców. Pytam, bo lampy z brytoli są dosłownie za śmieszne pieniądze w porównaniu do takich np z E4.
Z góry dzięki za odpowiedź.
moim zdaniem, jak sie miski przy kontroli skapną, nie masz dowodu
Nie można na takich lampach jeździć, jak zamontujesz takie lampy to żadna stacja kontroli pojazdów nie powinna Ci przedłużyć dowodu. Nie mówiąc o tym że będziesz strasznie utrudniał życie innym kierowcom i sobie, bo będziesz oślepiał jadących z przeciwka a sam będziesz "widział" w nie tą co trzeba stronę.
U nas lampy mają bardziej oświetlać pobocze przed autem.
Żadnych focusowych lamp nie przerobisz na nasze. W niektórych autach np w xenonach są odpowiednie dźwigienki do przestawiania, ale nie w Fordzie i nie w focusie. Także zapomnij o angielskich lampach.
Poza tym dobrze szukając na Allegro komplet normalnych poliftowych lamp można już kupić za jakieś 200 zł. Moim zdaniem to jest śmieszna cena jak za taką poprawę bezpieczeństwa swojego i innych na drodze.
Pozdrawiam
Polifty świecą zdecydowanie lepiej. Wymiana jest prosta tylko trzeba adapterki zrobić(opisałem to na forum już). Kupić też można ale się nie opłaca.
@Fulara (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=206307) @moons (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=7102) Dzięki za odpowiedzi. Zatem będę szukał dalej poliftowych lamp.
@K9Darek (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=105054) przegrzebię forum w poszukiwaniu schematu. Muszę też poszukać wtyczek pasujących do lamp poliftowych. Zrobię sobie przelotki z przedliftowych na poliftowe wykorzystując gniazda z lamp przedliftowych.
W 4 poście masz link opisujący przekładkę
Ok, przejrzałem temat z linku kolegi piti000 ale mam pytania:
1) pytanie, które zostało poruszone w tamtym temacie, ale nie ma odpowiedzi: Który kierunkowskaz (w przypadku, gdy zdecyduję się na zostawienie działających w zderzaku) jest bardziej "OK"? W sensie, czy diagnosta czy misiek/krawężnik nie przyczepi mi się do tego, że któreś z tych nie działają? Zapewne zdecyduję się na umieszczenie kierunkowskazów w lampach a w te w zderzaku kupię białe szkiełka i na razie zostawię.
2) rozumiem, że w lampach poliftowych, jak włączy się światła drogowe, to świecą one razem z mijania? Jak to się ma do elektryki? Nic się nie jara po drodze ze względu na większe obciążenie? I jak dobrać się do manetki włączania świateł, żeby zewrzeć rzekome piny 8 i 9?
3) gdybym w miejsce kierunkowskazów w zderzaku kupił białe szkiełka i próbował tam zrobić światła do jazdy dziennej (zwykła żarówka bądź LED) włączane z postojówkami to ma to rację bytu od strony prawa? W sensie włączam postojówki to i te mi się włączają.
Wybaczcie za pytania, ale wolę się dopytać nim zrobię coś, czego bym później żałował :) Poza tym mam nadzieję, że i potomności się to przyda.
1 zostawiłem oryginalne kierunki tych w lampach nie podłączałem, przechodzi przeglądy nikt nawet nie zwrócił uwagi, miśki także nie, a przyczepili się o rozstaw dziennych bo są 3 cm za blisko siebie, podejrzewam że nie skumali ze w lampach są kierunki
2 świecą razem nic się złego nie dzieje gdyż jest to na osobnych bezpiecznikach i osobne przewody do drogowych i mijania idą. Aby dostać się do manetki zdejmujesz obudowę stacyjki od spodu przykręcona na 2 wkręty o ile dobrze pamiętam i na zatrzaski górna połówka z dolną, masz wtedy doskonały dostęp do manetki jest też wysuwana.
3 światła do jazdy dziennej muszą mieć na kloszu wybitą homologacje,m więc od strony prawnej odpada. Jeżeli chcesz wykorzystać kierunki z lamp to zderzak "zakleić" albo spróbować jakieś oryginalne dzienne wstawić w miejsce po kierunkach
Rozumiem,
potrzebuję jeszcze małego uświadomienia: http://allegro.pl/lampa-reflektor-para-przod-ford-focus-mk1-i4498702749.html
Gość pisze, że pochodzenie GB ale na reflektorach naklejone jest E4. Jeżeli gość nie wie, co sprzedaje a cena jest za komplet, to nic tylko brać, nie?
Tomaszstn 22-08-2014, 19:02 Poszukaj inne aukcje na allegro, wydaje mi się że na tych z anglika również pisz E4 więc raczej gość wie co sprzedaje
E4 oznacza kraj w jakim była nadana homologacja i w tym wypadku jest to Holandia, więc lampa z takim oznaczeniem może być przystosowana do ruchu prawo LUB lewostronnego, ta z aukcji jest do lewostronnego o czym informuje sprzedający. Konsekwencje z montażu tych lamp to nieprawidłowe oświetlenie drogi, negatywnie wpływające na bezpieczeństwo twoje jak i innych uczestników ruchu. Myślę ze nie było by miło jak kierowca jadący z naprzeciwka oślepiony skasuje ci autko, w dodatku jak policja połapie się że lampy były niehalo to wina spadnie na ciebie, poza tym nie przejdzie przeglądu
dlaczego szkoda wam 200 zł i szukacie okazji za 40 zł... 10 piw mniej tygodniowo i będzie na lampy....
dlaczego szkoda wam 200 zł i szukacie okazji za 40 zł... 10 piw mniej tygodniowo i będzie na lampy....
W pełni się zgadzam. Albo robić coś porządnie albo wcale
Nie kupujcie podróbek bo wywalicie kasę w błoto. Schematy sam dawałem chyba z 2 razy(są 2 możliwości podpięcia). W razie pytań możesz śmiało pisać np. na GG. Ja zrobiłem sobie adaptery na spinki i mogę wymieniać lampy codziennie i zajęłoby mi to nie więcej niż 5 minut.
Mi się lampy trafiły super tanio bo 35 Euro za obie.
Witam,
przepraszam za brak odpowiedzi z mojej strony, ale wynikło to z braku czasu, tym samym dzięki za cenne informacje ;) Mam jeszcze jedno pytanie: bo w sumie nie wiadomo, czy lampa za stówkę będzie w pełni OK - każdy sprzedający, jeżeli się go zapytam, będzie mówił, że sprawna i kompletna etc a jak przyjdzie co do czego, to okaże się być inaczej. Zastanawiam się, czy nie odżałować 360zł i nie kupić nowych lamp poliftowych DEPO. Tylko, z tego, co powiedział mi sprzedawca w lokalnym sklepie, lampy są bez silniczków regulacji wysokości świateł. Dużo jest zabawy, żeby takowy silniczek przełożyć ze starej lampy do nowej? No i druga sprawa, jak się ma jakość lampy do tych, stosowanych w fokach z "tamtych" lat?
Kolego @K9Darek (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=105054) jak będę się zabierał za zmianę lamp, to pewnie się odezwę do Ciebie :)
Ja wymieniałem na Depo już parę lat śmigam i jestem zadowolony, a silniczki wyciągasz bez problemu i przekładasz
Jak to bez regulacji? O.o Co za chore produkty?
Jakość? Czego? Jakość tego DEPO czy jakość oświetlenia porównując PL i FL?
Tomaszstn 25-08-2014, 21:57 Wrzucę tu również i moje zapytanie:
1. Czytam ten wątek i również się zastanawiam, chciałbym doprecyzować, czy silniczki z lamp przedliftowych pasują do lamp poliftowych, wtyczki te same?
2. Koledze pewnie chodziło, jak się ma jakość świecenia nowych Depo do ori poliftowych, wg mnie powinno być to samo ;)
3. Z pół roku temu widziałem na allegro takie gotowe przejściówki do lamp poliftowych ale teraz nie mogę znaleźć, może któryś z kolegów byłby w stanie coś takiego zrobić?
@K9Darek (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=105054) chodziło mi o jakość DEPO i jakość światła :) Przepraszam, nie doprecyzowałem zapytania.
Co do regulacji: tak mi powiedział znajomy w sklepie, że reflektory są bez silniczków do regulacji wysokości. A specjalnie o to zapytałem, bo przeglądając fora, alledrogo i strony sklepów internetowych z reflektorami natknąłem się na wersje kompletne, jak i takie bez dekielków czy silniczków.
Witam, ja miałem w swojej starej foczce 2 komplety Depo ,jedne cale srebrne,drugie czarne ,chodzi o kolor wypełnienia klosza, i jeszcze te pierwsze mogły by być w porównaniu do oryginalnych ale te czarne to pomyłka takie cienie dają .Radził bym jednak zakup używanych ,ale oryginalnych fordowskich lamp ,co najwyżej po zakupie zwrócić się do kogoś kto by zrobił im polerkie jeśli by była potrzebna.
@DuathNie wiem, ja założyłem ori i świeciły zdecydowanie lepiej.
@ameczjeśli tak zrobisz to dodaj lakierowanie bezbarwnym. Dłużej się utrzyma bo sama polerka to rok, może dwa..
@ameczjeśli tak zrobisz to dodaj lakierowanie bezbarwnym. Dłużej się utrzyma bo sama polerka to rok, może dwa..
Ja tylko zwracam uwagę na to co lepiej świeci(oryginały bez porównania do nowych Depo) ,a nie jak zabezpieczyć powierzchnie reflektorów po ich ewentualnym polerowaniu , ale uwaga jak najbardziej trafna i przydatna.
Tomaszstn 26-08-2014, 20:45 A co z tymi silniczkami? Pasują z przedlifta?
O ile się nie mylę to są identyczne. Jutro mogę luknąć.
Tomaszstn 27-08-2014, 06:48 Ok, dzięki
A co z tymi silniczkami? Pasują z przedlifta?
Tak pasują. Wystarczy przełożyć
Tomaszstn 09-09-2014, 19:18 Tak pasują. Wystarczy przełożyć
ok dzięki
marcink719 26-10-2014, 13:18 Witam,
czy ktoś może polecić jakieś konkretne zamienniki w dobrej cenie? Moje światła świecą gorzej niż lampki rowerowe, bo jest uszkodzona regulacja i w żaden sposób nie można ich wypoziomować. Wydaje mi się, że każde powinny lepiej świecić :/ Pytanie czy nowe zamienniki za 250zł/komplet będą dużo gorsze niż oryginalne używki? Co polecacie?
Obawiam się, że kupując używki będą pourywane zaczepy, albo zdekompletowane lub uszkodzone i wcale nie będą lepiej świecić...
Mowa o wersji poliftowej. Poza tym samochód ma założone lampy z niewiadomo czego i długie świecą inaczej niż powinny fabrycznie czyli tylko długie lub tylko mijania.
W przedliftach tak jest, przecież tam jest żarówka H4 która ma dwa włókna, jak odpalisz oba naraz żarówka idzie z dymem.
Moim zdaniem jeśli chodzi o lampy to lepiej używane niż zamienniki.
Pozdrawiam
marcink719 26-10-2014, 15:17 moons, nie przeczytałeś ze zrozumieniem ;) Mowa o wersji po liftingu, więc mam h7 a nie h4 :) więc dlatego nawet nie wiem jak jest "polutowana" wiązka do lamp bo wersja jest usa ze światłami eu...
USA ma podobnie jak europejski przedlift czyli też na H4, ktoś jak przerabiał lampy to nie spiął dwóch przewodów przy manetce. Poszukaj tematów o przerabianiu lamp, jest tam dokładnie który pin z którym w manetce kierunkowskazów trzeba spiąć ze sobą żeby normalnie światła działy.
Pozdrawiam
witam chcę zmienić reflektory w moim fordzie. Stare mam porysowane a dostałem lepsze przejzyste nie porysowane. tylko z podłączeniem nie umiem sobie poradzić. Czy ktos deliokatnie by mnie poinstruowsł od czego zacząć. Dziękuje
Bump:
mojmistrz 10-11-2015, 12:31 Miałeś przedlift, chcesz wsadzić polift. Musisz przerabiać kostki. Tematów o tym jest masa na forum, nie brakuje dokładnych opisów, linków i schematów. Poszukaj ;)
Xperia Z1 tap tap
... pod haslem wymiana lamp przedliftowych na poliftowe focus mk1 :)
wielkie dzieki za pomoc zrobione
nawet bez schematow mozna sobie poradzic jak sie ma najprostszy multimetr.
A czy można zostawić oba kierunkowskazy działające tzn, te w reflektorze oraz te oryginalne w zderzaku ? mostkując przewody ?
Witam przymierzam się do przekładki w moim focusie lamp na poliftowe. Możecie podesłać schemat przeróbki kabli przy lampach ? Czytając różne watki doczytałem że jeszcze coś trzeba zrobić przy przełączniku. Stare linki do schematów niestety już nie działają.
Darek-gaz 26-01-2023, 15:04 Witam, mam pytanie bo poprzedni właściciel w moim focusie (2000 rok) wymienił lampy na poliftowe z tym że to jest jakaś wersja ciemna jakby przydymiona i ogólnie to za dobrze chyba nie świecą. Znalazłem takie lampy https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-i-mk1-lampy-przod-soczewki-komplet-ID6FaqOx.html
nie wiem czy będą lepiej świecić. Ktoś może takie użytkował, proszę o opinię.
|
|