Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Demontaż zamka maski silnika

inzmamon
14-08-2014, 14:21
Witam,

Chciałbym wymontować zamek maski silnika FOCUS mk. 1 2003 r. i nie bardzo wiem jak się za to zabrać żeby przy okazji nie poniszczyć plastików. Zamek cały jest ubabrany smarem więc nie widać żadnych śrubek. Może ktoś z kolegów doradzi jak wymontować zamek tak by nic przy okazji nie uszkodzić.

Basra
15-08-2014, 11:27
Witam

Zamek skręcony jest dwoma śrubami, których główki zrywa się przy jego dokręcaniu.Musisz je rozwiercić.

pozdrawiam

inzmamon
26-08-2014, 14:47
Dziękuję za poradę, na razie wymyłem z zew. na ile się dało i nasmarowałem, chodzi trochę lepiej.

moons
26-08-2014, 15:11
Zamek skręcony jest dwoma śrubami, których główki zrywa się przy jego dokręcaniu.Musisz je rozwiercić.

Że co???? Dostęp jest tragiczny ale zamek normalnie się odkręca. Od strony chłodnicy są dwie śruby. Trzeba zdemontować kratkę przed zamkiem, też dwie śruby, a potem odpowiedni klucz, zgrabne rączki i można odkręcić zamek. Ostatecznie można opuścić chłodnicę i wtedy odkręcanie zamka pójdzie o wiele łatwiej.
Pozdrawiam

Basra
01-09-2014, 19:34
Witam

Moons, masz rację.Zapytanie było o zamek.Mój opis dotyczył wymiany bębenka, zamka pokrywy silnika.Za błąd przepraszam.

pozdrawiam