Zobacz pełną wersję : *abs i spadek napięcia aku*

bartimo
05-02-2007, 10:21
Witajcie.
Czy jest możliwe, że słaby akumulator (360Ah i 240A), który przy rozruchu ma spadek napięcia do prawie 10V będzie powodował błąd testu abs i zapalenie się kotrolek od ręcznego i abs? Kiedyś przez przypadek czytałem gdzieś (nie pamiętam gdzie), że napięcie poniżej 10.5V może spowodować błąd w działaniu czujników abs, a tym samym całego abs.
Jak ostro ruszę z miejsca zaraz po odpaleniu, to widać jak światła przygasają i kontrolki (ręczny i abs) gasną, ale nie zawsze - czasem świecą przez cały czas.

pozdrawiam

llechu
05-02-2007, 10:31
To znaczy, że czasem ci się test ABS powiedzie (jak przygasa to testowana jest pompa ABS), a czasem nie. Jeśli nie przygasa, znaczy, że test się nie odbywa. A jak aku jest słaby to na 100% będzie przygasać przy teście nawet jak pompa jest sprawna. Test się odbywa przy pierwszym ruszeniu do przodu jak auto osiągnie tak 4-5km/h.

mexxmen30
05-02-2007, 10:38
w focusie miałem tak ze był saby prad rozruchowy i wariowały zegary podczas zapaania a na drodze podczas hamowania zapalay sie kontrolki ABS i recznego i ABS nie działal auto wpadao w poslizg bardzo niebezpieczna sprawa pomogła wymiana aku na nowy , ale gosciu od aku nie był pewien czy to aku bo niby na miernikach bylo oki ale jak go 3 razy podpio pod mierniki i troche postal to samo wyszło ze za słaby prad rozruchowy do tego jeszcze zarowki 100 co ciagna prad i ABS wariowal :fcp13

bartimo
05-02-2007, 11:53
Dzięki za odpowiedzi.
Wiem, że aku jest za słaby (kupiłem taki z autem) i chcę go wymienić. Dodam jeszcze, że problem z tymi kontrolkami pojawił się jak zrobiło się zimno. Zanim jednak pojadę na diagnostykę ABS, kupię nowe aku i sprawdzę. Może wszystko wróci do normy i nie wydam niepotrzebnie 80 pln na diagnostykę.
Jakiej firmy akumulator i o jakich parametrach polecacie do tego modelu? Mam kombi 1.8 + lpg, elektrykę, klimę, grzane fotele.

llechu
05-02-2007, 11:57
Było na forum sporo o akumulatorach. Wiele osób polecało aku f-my Budget. do tego auta 55-60Ah (bo te twoje 360Ah to chyba jakaś pomyłka jest - takie aku to do Stara albo Jelcza :fcp12 ).

Skolmi
05-02-2007, 12:06
Mi spadek napięcia przy rozruchu (w spore mrozy) powoduje nie tyle zapalanie, co późniejsze niż zwykle gaśnięcie kontrolki.

bartimo
05-02-2007, 12:13
Poprawka: 36Ah , a nie 360Ah.
Pomyliłem się przy pisaniu i nie zauważyłem tego.

llechu
05-02-2007, 12:35
No to ten trochę za mały był. Jak będziesz kupował to zwróć uwagę z której strony masz plus a z której minus bo są 2 wersje :-)