Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Powershift - cudowne ozdrowienie
Chciałem się podzielić historią cudownego ozdrowienia Powrshifta w Mondeo EB 2.0 i paroma refleksami z tym związanymi:
Mondeo z Powershiftem używam na spółkę z żoną jako wakacyjny dzieciowóz mniej więcej od dwóch lat. Od samego początku skrzynia:
- szarpała przy łagodnym ruszaniu
- ruszaniu pod górę
- zmiany z 1 na 2
- ręcznej zmianie biegów
Szarpanie wzmagało się przy zagrzanej skrzyni.
ASO forda odwiedzałem "w temacie skrzyni" 3-4 razy.
- początkowo serwis twierdził że coś takiego jak kalibracja skrzyni nie istnieje w naturze ale odpłatnie aktualizowali firmware w skrzyni myląc przy okazji skrzynię z PCM za co również chcili mnie "skasować" (mimo że tego nie zamawiałem i tradycyjnie skończyło się utarczkami słownymi z serwisem i gestem "dobrej woli" nie płacenia za coś czego nie zamawiałem). Skrzynia przestała poszarpywać przy zmianie z 1 na 2 (czyli nowy firmware poprawił logikę przełaczania)ale pozostałe atrakcje pojawiały się w dalszym ciągu.
- Serwis stwierdził że kalibrację wykonuje się tylko przy wymianie oleju w skrzyni. Więc znowu: odpłatna wymiana - olej podobno czarny przepalony (co nie dziwi mnie biorąc pod uwagę jak działała) przy przebiegu ok 35 tys km, no cóż... efekt szarpania - trochę rzadziej, "akcenty" postawione nieco inaczej ale generalnie dalej szarpie, nie jedzie płynnie.
- Kolejna próba zgłoszenia szarpania - bezcenna informacja od opiekuna serwisowego że kalibracji serwisowego że sprzęgieł nie można regulować/kalibrować bo w tej skrzyni sprzęgieł nie ma (????!!!! - WTF !)- normalnie zamilkłem i zamknałem się w sobie.....nie wiem czy nie zostawiłem auta bo się poddałem czy dlatego że się bałem że już z serwisu nie odjedzie.
Powoli zacząłem myśleć o skrzyni nazywając ją pieszczotliwie "PowerShit" :-(. Byłem już tak zirytowany że rozważałem sprzedaż bo miałem dość "kopania się z koniem"
W końcu zaświeciło "słoneczko nadziei" i umówiłem się z kolegą Mayakiem, mając nadzieję że może ta mityczna kalibracja coś jednak da... No i po 25 minutach byłem bardzo Mayakowi wdzięczny.
Skrzynia działa w tej chwili płynnie. Auto rusza łagodnie na płaskim, pod górę, zmienia płynnie biegi 1-2 w trybie automatycznym i manualnym. No w końcu "banan" na twarzy... :-D DUŻE PODZIĘKOWANIA !
Teraz parę refleksji:
- nie oczekuję że każdy specjalista serwisowy w ASO będzie wiedział coś więcej o Powershifcie coś więcej niż to że istnieje. Żeby był choć jeden kumaty serwisant który wie "o co common ! Informacja o braku sprzęgieł w skrzyni - po prostu bezcenna !!! Profesjonalizm że hu hu !
- Ja rozumiem że ASO chce mnie kasować ale to co przeszedłem z tą skrzynią powoduje że uważam się po prostu za wulgarnie "narżniętego". Poza kasą zmarnowali mój czas, pieniądze i nagadali głupot sprzecznych z jakimkolwiek zdrowym rozsądkiem.
- Nie wiem co spece z ASO robili - bo chyba nie kalibrację ! Po pierwsze na początku nie wierzyli nie wiedzieli że owa mityczna kalibracja istnieje, a potem najwyraźniej albo nie wykonali kalibracji za którą wzięli kasę albo ją skopali - co obserwując jak wykonuje Mayak - nie bardzo wyobrażam sobie jak można to skopać. Fakt jest taki że po operacji naszego kolegi skrzynia działa zdecydowanie inaczej. Nie wiem teraz czy ASO zatrudnia idiotów czy sabotazystów. Mnie przynajmniej "strzeliła pierdząca żyłka".
- Ostatnia rzecz która mnie niebotycznie "zapienia" to brak rzetelnej informacji co zostało zrobione w moim aucie - nie wiem może sami nie wiedzą i boją się przyznać ? jestem dużym facetem i jak wchodzę do sklepu z elektroniką to mi tłumaczą najpierw że droga a potem że skomplikowana ale auta do jasnej ciasnej mimo "naćkania" elektroniką mają jeszcze trochę mechaniki i uważam że bym zrozumiał gdyby ktoś wykazał się minimum wiedzy i dobrą wolą. Po prostu szkoda słów.
Tak czy inaczej wszystko dobrze co dobrze się kończy :-D
orion512 20-08-2014, 21:04 To napisz jeszcze o które aso chodziło aby je omijać szerokim łukiem :)
juri2069 18-11-2014, 15:01 A czy jeżeli automat chodzi dobrze to też trzeba coś tam kalibrować itd ???
Oczywiście nie mówie o regularnych wymianach oleju tylko czy coś dodatkowo szukać?
Rocznik 2010 przebieg 180 000 km
Karwos00 19-11-2014, 20:58 U mnie ASO nawet nie chciało sprawdzić oleju w skrzyni biegów (zapobiegawczo chciałem po sprowadzeniu) - powiedzieli że nie wiedzą jak i nie chcą odpiąć żadnej taśmy (chociaż pokazałem im zdjęcie). A pan miecio w warsztacie podniósł samochód obejrzał i po zdjęciu doszedł że wskazana na zdjęciu śruba jest na bank od sprawdzenia - przed jej znalezieniem nawet opisał jak powinna wyglądać.
U mnie olej w skrzyni sprawdza się na wyłączonym silniku 5 min po zgaszeniu - korkiem jak w skrzyni manualnej.
Wg mnie część serwisów po prostu robi wg książeczki, nic nie wiedząc sami z siebie - nie ma na kartce - znaczy nie umiem.
Najlepsze wspomnienia mam z serwisu Mitsubishi w Suwałkach - nie dość że nie naciągają to jeszcze starają się żeby było jak najmniej po kieszeni i dokładnie opisują co i jak. Jak będę miał coś do zrobienia przy C-maxie najpierw pojadę do nich.
nabuchodonozor 20-12-2014, 20:19 a co ile wymienia się olej w skrzyneczce?
mam 172 tysie i zastanawiam się jak się do tego zabrać ?
może ktoś polecić jakiegoś dobrego fachowca na wschodzie? :)
juri2069 20-12-2014, 20:25 Co 60 tys przewiduje producent.
nabuchodonozor 20-12-2014, 20:38 W końcu zaświeciło "słoneczko nadziei" i umówiłem się z kolegą Mayakiem, mając nadzieję że może ta mityczna kalibracja coś jednak da... No i po 25 minutach byłem bardzo Mayakowi wdzięczny.:-D
a jak można się z tym fantastycznym kolegą umówic???
to kolega z forum, http://www.forum.fordclubpolska.org/member.php?u=5638
olej i filtr co 60 tyś lub 3 lata
nabuchodonozor 20-12-2014, 21:06 dzięki
wildthink 20-12-2014, 22:15 Polecam wykonać adaptację (kalibrację) skrzyni i sprzęgieł. Robiłem 2 dni temu i różnica w jeździe jest znacząca. Automat przerzuca biegi zdecydowanie płynniej, bez patrzenia na obrotomierz - praktycznie nie wyczuwalne. U mnie przebieg 168000km, a czy była wcześniej robiona - nie wiem. Do 160000 serwisowany w ASO w DE.
nabuchodonozor 21-12-2014, 16:18 właśnie chciałbym to zrobić, tylko chyba będę się musiał pofatygować do Warsaw do kolegi Mayak'a :)
A możesz podesłać numer Vin na priv to popatrzę
nabuchodonozor 22-12-2014, 15:20 dla fachowca wszystko... :)
U mnie kalibracje sprzegieł w PS robiono nawet wtedy kiedy zażyczyłem sobie tylko i wyłącznie update softu w modułach.
Podpinają do ids i procedura jest praktycznie automatyczna. Update sterownika skrzyni konczy sie adaptacją.
po wymianie oleju też.
Ciezko mi zrozumieć ze ktores ASO nie robi zgodnie z procedurą ktora jest tak lopatologicznie napisana ze dziecko jest w stanie zrobic wiekszosc czynnosci serwisowych. Zgladalem kiedys w to i napisano: podnieś pojazd
sprawdz czy jest dobrze podniesiony
wez klucz oczkowy 10
klucz znajduje sie w pomocniku warszatatowym w 3 szufladzie po lewej stronie
odkreć srube nr 5, zgodnie z rysunkiem nr 3, odkreca sie przeciwnie do ruchu wskazowek zegara
itp itd.
juri2069 28-12-2014, 20:45 A serwisy ASO potrafią lub robią taką kalibrację? Przewiduje to producent skrzyni?
oczywiście!!
kalibrację sprzęgieł i wybieraka w skrzyniach PowerShift robi się IDSem i w przypadku wgrywania aktualizacji softu skrzynii, to przeprowadzenie kalibracji jest zalecane
juri2069 29-12-2014, 08:31 Dzwoniłem do szanownych Panów z ASO i uzyskałem następujące informacje:
-czy jest nowe oprogramowanie do skrzyni da się sprawdzić tylko i wyłącznie osobiście podpinając kompa ( a nie po vinie )
-jeżeli nie ma nowego oprogramowania to żadna kalibracja nic nie da, bo kalibracja to wgranie tylko nowego oprogramowania nadanego , ulepszonego przez producenta
-i że nie ma czegoś takiego jak rozkalibrowanie skrzyni nawet po przebiegu rzędu 200 000 km
Czy dobrze mi powiedzieli ?:)
Oczywiście nie mam problemów ze skrzynią , ale zawsze profilaktycznie można coś ulepszyć , poprawić , sprawdzić i wtedy spokojnie jeździć.
Ktoś na forum pisał że nie powinno być czuć zmiany biegów a ja jednak czuje :D Może jestem zbyt czuły :P Żona tam nie narzeka :D
O oprogramowaniu dobrze powiedzieli - nie sprawdzą inaczej niż podpinając kompa.
O kalibracji bredzą od rzeczy, ale w tym przypadku to dość powszechne w ASO (nie tylko Ford). Nawet jak wiedzą że trzeba robić kalibrację, to często robią ją źle.
lukas_ko 31-12-2014, 00:20 Cześć wam. Jestem rolnikiem i posiadam dwa duże ciągniki rolnicze o mocy 240 KM oba ze skrzyniami FulPowerschift. Czyli 19 biegów przełączanych ręcznie lub automatycznie. Skrzynie są mechaniczne sterowane elektrozaworami hydraulicznymi które to odpowiadają za napełanianie olejem sprzęgieł (w uproszczeniu) sprzęgieł jest chyba 6 i są ponumerowame A B C D E F oraz R jako rewers do tyłu. I w zależności od eksploatacji (ilości przepracowanych motogodzin) skrzynie się kalibruje zazwyczaj wówczas jak juz szarpie. I teraz olej w skrzyni wraz z różną temperaturą ma różną gęstość a co za tym idzie inaczej skrzynia reaguje na zmianę biegów jak olej ma 90 stopni C a inaczej jak teraz zimą olej ma temperaturę -7 stopni gdzie jego gęstość/płynność jest jak miód płynny.
Do prawidłowej kalibracji trzeba rozgrzać olej do pewnej temperatury w przypadku tych ciągników jest to 50 stopni Celsjusza. I wówczas kalibracje mogę wykonać automatycznie lub ręcznie.
I teraz ważne! Jeżeli wykonam kalibracje w temperaturze oleju skrzyni przy jakiej będę najczęściej pracował to skrzynia będzie najplynniej pracowała ale wiadomo że np z rana gdy olej jest zimny to skrzynia będzie zawsze szarpać bo olej jest gesty i kalibracja była robiona przy innej temperaturze oleju.
Teraz pytanie do Focusa 2.0 TDCI 163 KM i Powerschifta czy to co opisałem wyżej w ciągnikach ma podobne zastosowanie w Focusie czy też powinno się robić kalibracje skrzyni częściej np gdy wyczuwam juz lekkie szarpniecia.
Ponieważ każde szarpnięcia powodują pewne przeciążenia w skrzyni które skutkują zmniejszeniem trwałości poszczególnych podzespołów tej skrzyni. Przynajmniej tak jest w ciągnikach rolniczych.
Pytam się ponieważ zależy mi na bezawaryjności/trwałości skrzyni aby jak najdłużej służyła. Tym bardziej że mam podniesioną moc do 200 KM
Ponieważ każde szarpnięcia powodują pewne przeciążenia w skrzyni które skutkują zmniejszeniem trwałości poszczególnych podzespołów tej skrzyni.
to przesada w odniesieniu do aut osobowych
Pytam się ponieważ zależy mi na bezawaryjności/trwałości skrzyni aby jak najdłużej służyła. Tym bardziej że mam podniesioną moc do 200 KM
moim zdaniem, to powyższe dwa zdania są sprzeczne - albo trwałość, albo 200KM
Jeśli chodzi o przeprowadzanie adaptacji w osobowym, to robi się to tylko IDSem (więc nie we własnym zakresie) i wymagane jest aby silnik był nagrzany
lukas_ko 31-12-2014, 09:58 Wszystko ok, ale pytanie jest czy robić kalibracje częściej aby zawsze ta skrzynia pracowała w jak największym optymlnym ustawieniu (najpłynniejsza zmiana biegów) czy czekać i robić to co 60 tyś km jak przypada wymiana oleju w skrzyni.
Co do trwałości wiem że 200 KM to jest większy wysiłek dla skrzyni ale staram się nie ruszać jakoś ostro a najbardziej zależało mi na elastyczności w trakcie jazdy.
Dodatkowo to jest Focus który jest dużo lżejszy niż np S-max gdzie ta sama skrzynia musi przenieść moc na koła w dużo cięższym aucie wiec w Focusie obciążenia ze względu na masę auta są juz dużo mniejsze.
lukas_ko 02-01-2015, 19:46 Kolego "mayak" czy możesz odpowiedzieć na powyższe pytanie.
nie jestem konstruktorem tej skrzynii i nawet nie jestem jej użytkownikiem, więc ciężko mi o własne zdanie poza gdybaniem - duże doświadczenie z użytkowania PowerShifta ma tedi_k (drugie auto z PSem) i z tego co kojarze, to on robił ze dwa razy adaptację, więc wydaje mi się, że jeśli nic się nie dzieje, to nie częściej niż co te 60kkm - albo i rzadziej, bo nie ma co popadać w paranoję.
Skrzynia przenosi moment obrotowy silnika na koła, więc ma u Ciebie dużo więcej roboty (jest zaprojektowana na prznoszenie maksymalnie 450Nm, a u Ciebie jest pewno ponad 400Nm więc bardzo blisko limitu), a różnica masy Focus-Smax nie ma to dużo do rzeczy IMO.
PS ma limit 400 Nm, dlatego przy silniku 2.2 tdci jest już stosowany hydrokinetyczny durashift. Z zasłyszenia wiem że zbliżanie sie do granicy momentu i efektywne jego wykorzystanie w większości wypadków kończy się przedwczesnym zużyciem tarcz sprzęgłowych tudzież awarią skrzyni ale nie wiem w jakim zakresie.
juri2069 03-01-2015, 12:21 Czyli z tego wynika co piszesz że wszelakie CHIPY 2.0 tdci są zbliżone do 400 Nm , więc co idzie w parze przy ostrzejszej jeździe powoduje to szybsze zużycie automatu i nie tylko.
Z Waszych wypowiedzi morał jest taki że nie jest to do końca bezpieczny chip
Tak. Zbliżanie sie z momentem do wartosci 400 ryzykujemy awarią PSa. Ja mam normalne 163 KM i PS. Wstępnie nawet ugadywałem sie na chipa u kolegi heko ale poźniej mi przeszło.
lukas_ko 03-01-2015, 18:12 Co wy za bzdury piszecie Powerschift ma limit 450 NM zapytajcie kogoś kumatego w serwisie Forda.
Zresztą na tym forum było wielokrotnie pisane że skrzynia przyjmuje maksymalnie 450NM
Wiec 400 NM przy rozsądnej eksploatacji (braku zbyt częstego ostrego ruszania) nic jej nie może zrobić chyba że skrzynia była katowana, brak wymiany oleju brak kalibracji i dodatkowo auto miało na liczniku 200-250 tyś km i ktoś cofnął na 100 a później uzytkownicy piszą że skrzynia po roku dalszej eksploatacji szarpie lub pada.
Mój Focus po modyfikacji ma 200 KM i 400NM wiec jest jeszcze 50 NM zapasu.
Powerschift ma limit 450 NM
Dokładnie.... tu jest fajnie to opisane... : http://www.prnd.pl/dwusprzeglowa-skrzynia-biegow-powershift-volvo-ford,4,26.html
Spotkałem się z informacjami że limit to jednak 450Nm, tym nie mniej nie mam wątpliwości kiedy pożyje dłużej: przenosząc fabryczne 340Nm czy też 400coś
Okej - 400Nm ją nie zabija, ale ciężko wmówić że przedłuża jej żywotność :D
Konie nie są tak kluczowe jak moment obrotowy. Skrzynia PS policzona jest na przenoszenie max 450Nm momentu. Przy 200PS zapewne moment masz w tych granicach. A jak pracują mechanizmy na granicy swoich dopuszczalnych parametrów umiesz chyba sobie wyobrazić...
PS do 400 Nm, dlatego nie da sie kupić 2.2 420 Nm z PS, tylko z DS
lukas_ko 04-01-2015, 03:23 Koledzy nie wiem skąd u was takie przeświadczenie że jak jest 200 KM to musi być 450 NM poczytajcie w dziale tuning i zobaczcie ile NM mają 2.0 TDCI ze skrzynią Powerschift. W zalaczniku zdjęcie moich parametrów po zmierzeniu na hamowni.
juri2069 04-01-2015, 08:44 Nikt nie napisał że musi być 450 Nm tylko że przy chipie ok 200 KM można się zbliżyć do 400 Nm. Czytaj uważnie
lukas_ko 04-01-2015, 08:53 Nikt nie napisał że musi być 450 Nm tylko że przy chipie ok 200 KM można się zbliżyć do 400 Nm. Czytaj uważnie
Jest jeszcze jedna różnica że w manualnej skrzyni biegów po chipie na 200 km wychodzi około 400-420NM
Bump: Skrzynia PS policzona jest na przenoszenie max 450Nm momentu. Przy 200PS zapewne moment masz w tych granicach.
Taki był dokładny cytat.
Teraz wychodzi nowy focus mondeo z silnikiem 2.0 TDCI 185 KM i ciekawe czy połączą to ze skrzynią Powerschift?
Staje się już nudne - Łukasz jeśli upierasz się ze chipem zapewniłeś długie życie skrzynki to niech Ci tak będzie. Nawet więcej, osobiście Ci tego życzę ! :)
lukas_ko 04-01-2015, 09:51 Staje się już nudne - Łukasz jeśli upierasz się ze chipem zapewniłeś długie życie skrzynki to niech Ci tak będzie. Nawet więcej, osobiście Ci tego życzę ! :)
Koledzy ja nigdzie nie mówiłem że zwiększjąc moc silnika zwiększyłem tym samym żywotnośćskrzyni.
Odpowiedziałem jedynie na nie prawdziwe informacje że skrzynia Powerschift nie ma limitu 400NM tylko jej maksymalne obciążenie/limit przekazania NM to 450.
Następnie odpowiedziałem że mój Focus po chipie nie ma ponad 400NM ani nie jest w okolicach 450NM
Moje pytanie w tym forum w tym temacie dotyczyło czy robić częściej kalibracje skrzyni biegów czy jest sens niż jest fabrycznie zslecane co 60 tyś kmi tyle w temacie.
Pozdrawiam wszystkich
1. Nie ma żadnego "fabrycznego zalecenia" robienia kalibracji skrzyni PS co 60kkm. Jest tylko zalecenie wymiany oleju co 60kkm.
2. Niektórzy najwyraźniej nie rozumieją słowa "zapewne" jako tworzącego zdanie warunkowe... Ja miałem po chipie 2.0TDCi 155PS i 397Nm momentu. Czy przy 200PS nie ma prawa być powyżej 420NM??? No chyba, że tuner był jakiś słabawy...Taki był sens mojego zdania - gdzie w nim "nieprawdziwe informacje"???
lukas_ko 04-01-2015, 13:44 Ja miałem po chipie 2.0TDCi 155PS i 397Nm momentu. Czy przy 200PS nie ma prawa być powyżej 420NM??? No chyba, że tuner był jakiś słabawy...
W dziale tuning przy temacie "tuning 2.0 TDCI" było poruszane że wszystkie samochody ze skrzynią Powerschift mają mniej NM niż ten sam silnik ze skrzynią manualną. Może to wynikać ze złego pomiaru jak i większych strat na samej skrzyni w przeniesieniu napędu. Jak i w rodzaju samej hamowni jej ustawień itp.
Byłem Citroenem C5 2.0 HDI 138 KM katalogowo 2010r. Na dwóch hamowaniach w Poznaniu i na pierwszej hamowni wyszło raptem 117 km a na drugiej 139 KM.
I dlatego wychodzą różne wyniki w NM. Ponoć najdokladniejsza jest hamownia inercyjna
Ale ten mój 155PS/397Nm to był C-max z PowerShift! Może jednak podjedź zmierzyć do Heko? Błędny pomiar nie zmienia faktu, że PS nie lubi mieć za dużo momentu obrotowego... Na pewno nie jest wskazane żyłowanie powyżej 420Nm.
Heko jakoś nie ma problemu z błędnymi pomiarami, choć samo mierzenie PS nie należy do łatwych.
lukas_ko 04-01-2015, 19:53 Ale ten mój 155PS/397Nm to był C-max z PowerShift! Może jednak podjedź zmierzyć do HeKo
No właśnie chciałem u niego robić modyfikacje, ale mam do niego około 500 km w jedną stronę. I na Wawelu bywam naprawdę rzadko.
Z drugiej strony nie obrażając jego hamowni i jego bezcennego doświadczenia ale słyszałem... że HeKo nie ma najnowszej hamowni i ponoć tam gdzie robiłem jest dokładniejsza... Ponoć właśnie hamownia HeKo pokazała by odrobinę więcej NM.
Niestety nie jestem w tym temacie aż tak dobry aby powiedzieć gdzie leży prawda i aby rozwiać wszelkie wątpliwości trzeba będzie kiedyś podjechać do HeKo i zmierzyć Focusa na jego sprzęcie. Ale jeśli już wyjdą różnice to nie powinny być zbyt rozbierzne i to może być różnica około 10NM. Co i tak w moim przypadku nie przekroczy wartości 400NM.
Prawda jest taka że różnice w pomiarze są na pewno i tak samo jest z hamowniami do mierzenia mocy ciągników rolniczych tez występują rozbieżności w pomiarze.
boruch13 05-01-2015, 19:21 Szanowni koledzy,
to z innej beczki zapytam: kupiłem MKIV z PS 203KM i ma w papierach 93kkm., wymieniać olej czy nie? Sprzedawca (autoryzowany) zapewniał mnie, że przy 60 kkm. był wymieniony, ale papieru na to nie ma. Czy po ewentualnej wymianie, potrzebna jest adaptacja skrzyni?
jeśli dobrze pracuje to nie potrzeba
boruch13 05-01-2015, 20:34 Czy dobrze pracuje, hmm? Nie wiem, pierwszy mój automat. Przy przełączaniu z D na R lub P mam wrażenie, że jest głuchy odgłos jak w bęben. A może za szybko przełączam? W czasie jazdy wszystko ok., uczę się :-)
2.0EB z początku produkcji miewają problemy ze stu spaleniem stukowym (detonację) i powinny mieć wgrany najnowszy soft AYB - niedawno wgrywałem a w sterowniku były bledy związane ze złym spalaniem
boruch13 06-01-2015, 12:02 Nie podejrzewam stukowego spalania, bo jestem 300km. po przeglądzie w ASO i mam nadzieje, że pamiętali o podłączeniu kompa. Niemniej... :)
Dali gwarancje na 12 mcy, to ich będę męczył gdyby coś było nie tak. Na razie cieszę się z jazdy "jak młody pies pchłami", a już trochę kilometrów w życiu przejechałem. Zrobię kilka tysięcy to się pochwalę wrażeniami.
Dorzucę opis mojego przypadku. Mondeo rocznik 2011, 2.0 TDCi 163 KM, przebieg 125 kkm, wymiana oleju w skrzyni 3 miesiące temu (przy 121 kkm). Skrzynia szarpała przy ruszaniu i nieznacznie przy zmianie biegu z 1 na 2. Zgłosiłem przy okazji przeglądu w ASO Forda. Soft był już najnowszy, ale wykonali "programowanie ustawień widełek wybieraka biegów i sprzęgieł skrzyni biegów" (tak się pewnie nazywa kalibracja w oficjalnym cenniku). Problem zniknął, skrzynia działa perfekcyjnie.
wykonali "programowanie ustawień widełek wybieraka biegów i sprzęgieł skrzyni biegów" (tak się pewnie nazywa kalibracja w oficjalnym cenniku). Problem zniknął, skrzynia działa perfekcyjnie.
Ile taka usługa w ASO kosztuje...????
boruch13 01-02-2015, 18:09 Też jestem ciekaw, bo mam wrażenie, że na moje 94kkm. nikt oleju nie wymieniał i nie kalibrował skrzyni.
juri2069 14-02-2015, 17:40 No i mnie dopadła pryjemność odwiedzenia Mayaka w stolicy. Co prawda skrzynia chodziła dobrze ale o samochód dba się bardziej niż o żonę więc profilaktycznie chciałem dokonac kalibracji ( może była odczuwalna zmiana biegów)
No i jestem bardzo zadowolony bo teraz jak się nie wsłuchasz w obroty to nie wiesz kiedy zmienia biegi. Chodzi tak płynnie że nie wiedziałem że może tak chodzić :)
Nie ma już odczuwalneej zmiany biegów i , nazwałbym to , odczuwalnego " luzu".
Skrzynia chodzi moim zdaniem tak jak ma chodzić.
Przy okazji nowszy soft silnika oraz ulepszony conwers.
Po 400 km jestem bardzo zadowolony z jazdy
Polecam kolegę Mayaka oraz jego wiedzę i umiejętności. :)
Ja też potwierdzę sensowność update oprogramowania skrzyni i adaptacji sprzęgieł. Zrobił mi to Mayak przy okazji upgradu do 163km i Convers. Przed całą operacją skrzynia pracowała bardzo dobrze, nie miałem do jej pracy żadnych zastrzeżeń. Ale po "zabiegu" pracuje jeszcze lepiej, normalnie "masełko", wogóle żadnych najmniejszych szarpnięć, ciągnie równiutko. No nie wyobrażam sobie, żeby mogło być jeszcze lepiej. Wydaje mi się, że ludzie którzy mają jakieś zastrzeżenia co do pracy skrzyni, którym czasem szarpnie powinni się pofatygować do Mayaka. Tylu zadowolonych kolegów na forum nie może się mylić. Oczywiście jest jeszcze kolega Tedi_k na południu ale jeśli okolice Wa-wy to najbliżej jest Mayak.
Pozdro!
...jest jeszcze kolega Tedi_k na południu ...
No i ma taki plan aby pobyć nadal:one:
Polecam wykonać adaptację (kalibrację) skrzyni i sprzęgieł. Robiłem 2 dni temu i różnica w jeździe jest znacząca. Automat przerzuca biegi zdecydowanie płynniej, bez patrzenia na obrotomierz - praktycznie nie wyczuwalne. U mnie przebieg 168000km, a czy była wcześniej robiona - nie wiem. Do 160000 serwisowany w ASO w DE.
jadę właśnie na kalibrację, zobaczymy co wyjdzie, napiszę
nabuchodonozor 26-02-2015, 08:44 jadę właśnie na kalibrację, zobaczymy co wyjdzie, napiszę
i jkie wrażenia kolego ?
i jkie wrażenia kolego ?
Takie , że nie odpisał tak jest wniebowzięty :D
hand-ball 24-01-2016, 17:36 Panowie orientujecie sie czy ktos w Dolnoslaskim robi adaptacje??? Do kolegi TediK jak i Mayaka mam rownie daleko. Pozdrawiam.
Chyba jeszcze raz będę prosił kolegę Mayaka o aktualizację i kalibrację. Znowu zaczął poszarpywać przy starcie. Najgorsze jest to, że nie potrafię ustalić konkretnych okoliczności kiedy to się może zdarzyć. Szarpanie pojawia się i znika be widocznego/określonego zestawu okoliczności.
orion512 26-01-2016, 14:20 Też u siebie miałem poszarpywanie po pierwszym update.
Niedawno pojawiła się nowa wersja softu do powershiftów.
Wczoraj sobie ogrywałem. Pisałem o tym tutaj
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2523849&postcount=204
Jak na razie żadnego pooszarpywania już nie zaobserwowałem.
Więc możesz też spróbować. Na pewno nie zaszkodzi :)
Witam. Chciałbym sprawdzić Powershift (szarpie), wymienić olej i filtr, ewentualnie wykonać kalibrację, wgrać najnowszy soft, podnieść też moc silnika do 163 KM. Wiem, że dobrzy w tym są koledzy mayak i tedi_k jednak jestem z zachodniopomorskiego. Gdzie najbliżej mnie jest jakiś fachowiec od tych spraw? Mondeo polift z 2011, 2.0 140km.
Bump:
daniel66 27-01-2016, 13:44 thalion niestety na wymianę oleju i filtru musisz się umówić z serwisem.
Szykuj coś w granicach 750-1100 zł. Zależy gdzie znajdziesz :) Nie wiem czy wykonają Ci aktualizacje softu, bo chyba jest niewielu fachowców którzy to robią (chyba, że się mylę)
Resztę jak najbardziej ogarną Ci koledzy z forum - zagadaj do leszcz, bo on jest bliżej lub do kolegi z Poznania ale w tym momencie wyleciało mi z głowy kto tam urzęduje :P
lub do kolegi z Poznania ale w tym momencie wyleciało mi z głowy kto tam urzęduje krystianen
daniel66 27-01-2016, 13:54 Dokładnie! Dzięki Mayak :)
lukas_ko 27-01-2016, 18:40 Co do aktualizacji softu to jedź do Bemo-motors w Szczecinie powinni bez najmniejszego problemu typ zrobić tak samo jak wymianę oleju i kalibracje
krystianen 27-01-2016, 19:02 Witam. Chciałbym sprawdzić Powershift (szarpie), wymienić olej i filtr, ewentualnie wykonać kalibrację, wgrać najnowszy soft, podnieść też moc silnika do 163 KM. Wiem, że dobrzy w tym są koledzy mayak i tedi_k jednak jestem z zachodniopomorskiego. Gdzie najbliżej mnie jest jakiś fachowiec od tych spraw? Mondeo polift z 2011, 2.0 140km.
Bump:
Jak do Poznania ci blizej to zapraszam...
hand-ball 28-01-2016, 16:18 Krystianen nie wybierasz się gdzieś na Lubin?? Moze na gielde?? Hehe. Chetnie bym zrobil nowego softa i adaptacje skrzyni.
krystianen 28-01-2016, 17:48 Ja niestety nie ale moze gdzies w okolicach Zielonej Gory tedi_k zlapiesz :)
hand-ball 28-01-2016, 17:55 Rozmawialem z Tedim_k, w przyszla sobote prawdopodobnie bedzie we Wroclawiu, ale to poznym wieczorem i nie wiem czy mi sie uda wyskoczyć.
...w przyszla sobote prawdopodobnie bedzie we Wroclawiu, ale to poznym wieczorem....
Nie późnym wieczorem, tylko normalnie w dzień. Będę dostępny w okolicach Żmigrodzkiej w sobotę 30.01 ok. godz14. A późno wieczorem to trzeba do mnie dzwonić w celu umówienia się...:)
thalion niestety na wymianę oleju i filtru musisz się umówić z serwisem.
Szykuj coś w granicach 750-1100 zł. Zależy gdzie znajdziesz :) Nie wiem czy wykonają Ci aktualizacje softu, bo chyba jest niewielu fachowców którzy to robią (chyba, że się mylę)
Resztę jak najbardziej ogarną Ci koledzy z forum - zagadaj do leszcz, bo on jest bliżej lub do kolegi z Poznania ale w tym momencie wyleciało mi z głowy kto tam urzęduje :P
Dzięki. Co najpierw zrobić?
daniel66 29-01-2016, 07:27 1. Umówić się w serwisie (bądź inna firma) na wymianę oleju, filtra. Jeśli będą kumaci to zrobią Ci od razu adaptację i wgrają nowy soft do skrzyni. Jednak o to musisz się upomnieć :)
2. Jeśli będą rozkładać ręce, bo nie wiedzą co do adaptacja umawiasz się z którymś z naszych w/w kolegów i oni Ci to ogarną.
3. Twój silnik można także podnieść u naszych forumowych kolegów na 163 PS
krystianen 02-02-2016, 17:59 Pytanie do kolegów którzy ostatnio aktualizowali PS. U kolegi z forum w MK4 ids nie widzi możliwości aktualizacji TCM. Ma ktoś jakiś pomysł ? IDS v86
http://images.tinypic.pl/i/00751/wbtedtdecjs9_t.jpg (http://www.tinypic.pl/wbtedtdecjs9)
ids nie widzi możliwości aktualizacji TCM
Bywa ....
A masz nowszą odsłonę oprogramowania ?
Nie robiłeś przez UW ?
pozdr Tomek
krystianen 02-02-2016, 20:03 Mam uww i tam jest nowsza wersja. Tylko aktualizowanie TCMa UCDSem jest dosc nie pewne, (tak slyszalem)
taka rosyjska ruletka !! :D :D :D
Witam. Dzięki daniel66 i lukas_ko za rady. PS w Mondeo po wymianie oleju i filtra w Bemo Szczecin (1000 PLN) oraz po adaptacji u kolegi krystianena. Cieszy poprawa płynności. Zrobiliśmy ;) jeszcze podniesienie KM i spolszczenie nawi. Duże dzięki krystianen. Myślę jeszcze o zmianie wyświetlacza na convers. Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/licznik-zegary-convers-ford-mondeo-mk4-lift-tdci-i5951919042.html. Nada się?
...Znalazłem coś takiego ...Nada się?
OK. Nawet cena nie jest "zabijająca"...
krystianen 04-02-2016, 22:23 Beda precyzyjnym masz tez najnowszy soft w skrzyni i zrobione adaptacje wybierakow i sprzegla.
Same w sobie te zegary sa ok tylko nie maja szybki (sprzedawca napisal o tym opisie) szukaj dalej...
daniel66 04-02-2016, 22:23 Wal do artur1970 lub orion512
thalion jaki masz Przebieg w Mdo?
...Same w sobie te zegary sa ok tylko nie maja szybki (sprzedawca napisal o tym opisie) szukaj dalej...
Sorki... Popatrzyłem na zdjęcie, a w tekście jest, że to sam "werk" bez obudowy zupełnie...
Chciałem po taniości. Ten chyba będzie w porządku http://allegro.pl/convers-ford-mondeo-mk4-lift-tdci-europa-nysa-i5120974634.html
artur1970 04-02-2016, 22:38 Będą ok.
Wal do artur1970 lub orion512
thalion jaki masz Przebieg w Mdo?
prawie 182000
po wymianie oleju i filtra w Bemo Szczecin (1000 PLN)
Tak zdrożało przez niecały rok...???? Mnie w maju policzyli 700 z groszami....Które BEMO....
Adaptację powinni zrobić po wymianie sami.....
Bemo na Pomorskiej. Adaptacji nie zrobili (przynajmniej mnie o tym nie poinformowali).
stingerA6 05-02-2016, 20:47 Drogo. U mnie (100 km) dalej cena wymiany z adaptacją to 800 (minus mój rabat 10%).
...wymiany z adaptacją ...
Moim zdaniem żadne ASO nie zrobi już adaptacji, bo w nowych IDSach jest taki WIELKI OSTRZEGACZ, że wątpię by któryś diagnosta miał na tyle silne nerwy by go zignorować...
Moim zdaniem żadne ASO nie zrobi już adaptacji
Nie wiem czy fizycznie zrobili bo sami wiecie że na teren warsztatu nie wpuszczają....bynajmniej fakturze mam .....
hand-ball 07-02-2016, 09:21 No to ja juz zglupialem, ciezko sie z nimi dogadac, wydaje sie jakby nie wiedzieli o co chodzi i mowia, ze adaptacja sie zrobi w ciagu dwoch dni, czyli skrzynia zapamieta jazde. Wgrali mi nowego softa, nastepnie wymienili olej. W innym watku miwicie, ze po tych czynnosciach musza zrobic adaptacje, to ja juz nie wiem... Wydrukowali mi jeszcze takie cos, ale to chyba tylko soft i nic o adaptacji tam nie bedzie?
Bump: No nie wiem jak sie wrzuca screeny. Cd zdjec :)
Bump:
Marcin L. 07-02-2016, 10:20 No to ja juz zglupialem, ciezko sie z nimi dogadac, wydaje sie jakby nie wiedzieli o co chodzi i mowia, ze adaptacja sie zrobi w ciagu dwoch dni, czyli skrzynia zapamieta jazde.
No to bzdury mówią.
Ja jeździłem z pół roku, później wymieniłem olej, było nieco lepiej, ale nadal źle.
Nic się samo nie skalibrowało, ani nie nauczyło.
Dopiero adaptacja u Mayaka cudownie wyleczyła wszystkie objawy.
bo w nowych IDSach jest taki WIELKI OSTRZEGACZ, że wątpię by któryś diagnosta miał na tyle silne nerwy by go zignorować
Z ciekawości - co konkretnie jest napisane?
Bo z tego co widzę po wątkach, to raczej nikomu ta adaptacja nie zaszkodziła, a w wielu przypadkach poprawa była ogromna.
hand-ball 07-02-2016, 10:47 Nastepne fotki, nie wiem czy ma to jakies znaczenie, ale dodaje. Czyli wychodzi na to, ze na adaptacje musze sie wybrac do Sulechowa :)
W tych wydrukach brak śladu wykonania reprogramowania TCM i wykonania procedur. Nie wyklucza to oczywiście, że były zrobione - ale w papierach ich nie widać...
Co do "ostrzegacza" - na wejściu w procedury adaptacyjne PowerShifta polecenie brzmi "Wybierz przycisk TAK dla potwierdzenia, że został wymieniony moduł sterujący TCM lub zespół sprzęgieł". Jak się naciśnie NIE, to wychodzi i niczego nie robi.
hand-ball 07-02-2016, 16:44 No to dzieki Panie Tadeuszu :) Czyli jade wykonac adaptacje i bede mial swiety spokoj, 10 min i mam spokojna głowe. Pozdrawiam.
masterek 19-02-2016, 09:27 jaki limit nM ma skrzynia DURASHIFT w S-max 2,2 200KM?
Co wy za bzdury piszecie Powerschift ma limit 450 NM zapytajcie kogoś kumatego w serwisie Forda.
Zresztą na tym forum było wielokrotnie pisane że skrzynia przyjmuje maksymalnie 450NM
Wiec 400 NM przy rozsądnej eksploatacji (braku zbyt częstego ostrego ruszania) nic jej nie może zrobić chyba że skrzynia była katowana, brak wymiany oleju brak kalibracji i dodatkowo auto miało na liczniku 200-250 tyś km i ktoś cofnął na 100 a później uzytkownicy piszą że skrzynia po roku dalszej eksploatacji szarpie lub pada.
Mój Focus po modyfikacji ma 200 KM i 400NM wiec jest jeszcze 50 NM zapasu.
daniel66 11-04-2016, 20:55 Panowie i jak sprawuje się nowe oprogramowanie w PSach? Warto aktualizować do najnowszej wersji? :) jakieś spostrzeżenia uwagi na tak na nie?:>
hand-ball 14-04-2016, 17:31 Panowie i jak sprawuje się nowe oprogramowanie w PSach? Warto aktualizować do najnowszej wersji? :) jakieś spostrzeżenia uwagi na tak na nie?:>
Zdecydowanie warto, wymiana oleju i adaptacja poprawia prace skrzyni. Pozdrawiam.
juri2069 14-04-2016, 17:51 Kolega Orion też chwalił najnowszy soft do skrzyni. Choć nie wiadomo czy to oprogramowanie czy adaptacja u niego pomogły :)
daniel66 14-04-2016, 18:28 U mnie nie ma ślizgania padania itd. Pytam bo zaraz mi przyjdzie zmienić olej i zastanawiam się czy aktuskizacja do najnowszego softu jest na tak czy na nie bo są różne opinie :)
Panowie i jak sprawuje się nowe oprogramowanie w PSach? Warto aktualizować do najnowszej wersji? :) jakieś spostrzeżenia uwagi na tak na nie?:>
Jaka jest najnowsza i z kiedy?
najnowsza jest kalibracja -AM z (chyba) jesieni 2015
daniel66 15-04-2016, 20:14 Czyli z tego co pamietam u mnie chyba było AM bo niwszwj aktualizacji nie było... Gdzie ew. to sprawdzić w forscsnie ?
Witam
Koledzy byłem u wuja mechanika na wymianie oleju w silniki i wszystkich filtrów z ciekawości podłączyłem jego autocoma pod swoje auto i znalazłem takie funkcje, którą z nich można przeprowadzić po wymianie oleju i filtrów s skrzyni biegów z PS, czy można obydwie ? czy coś może się niedobrego stać ? Jak może obydwie to w jakiej kolejności ?
https://abload.de/thumb/1k7s0b.jpg (http://abload.de/image.php?img=1k7s0b.jpg) https://abload.de/thumb/21fsf1.jpg (http://abload.de/image.php?img=21fsf1.jpg)
To jest procedura tzw. adaptacji. Rób obydwie :)
Jak na razie mam zrobione pytam tak na przyszłość. Pytanie czy ten program przeprowadzi to prawidłowo, a co sądzicie o vxdiag ?
[QUOTE=Marcin L.;2531664]No to bzdury mówią.
Ja jeździłem z pół roku, później wymieniłem olej, było nieco lepiej, ale nadal źle.
Nic się samo nie skalibrowało, ani nie nauczyło.
Dopiero adaptacja u Mayaka cudownie wyleczyła wszystkie objawy.
Czesc, jak sie skontaktowac z Mayakiem? Dzieki
Pamulasty2 09-07-2018, 21:37 czy ktos robi adaptacje i aktualizaje do powershift na podkarpaciu ??
Krisowiec 11-07-2018, 09:36 Podpinam się z pytaniem kto ogarnia dobrze PS na Śląsku/ Małopolsce? Adaptacje wymiana oleju
Piotr_V6 13-07-2018, 06:49 Nie robi się żadnej procedury komputerem po wymianie oleju !!!!!!!!!!!
Podpinam się z pytaniem kto ogarnia dobrze PS na Śląsku/ Małopolsce?
kol tedi_k w Katowicach może zrobić adaptację
Nie robi się żadnej procedury komputerem po wymianie oleju !!!!!!!!!!!
Nie robi się - chyba, że zachowanie skrzyni wskazuje na taką potrzebę. Wówczas procedury adaptacyjne - TYLKO PO WYMIANIE OLEJU !!!!
mefisto0987 26-07-2018, 11:12 Witam Panowie. Po dwukrotnej wymianie oleju w PS dalej podszarpuje, po rozgrzaniu jeszcze bardziej. Wiec została mi adaptacja jako ostatnia szansa. Czy w okolicach Wałbrzycha ewentualnie Wrocławia wykonuje ktoś adaptację czy muszę do Katowic gonić?
Kolegę Polarny możesz łapać we Wrocku.
mefisto0987 27-07-2018, 08:36 Kolegę Polarny możesz łapać we Wrocku.
Dzięki Dudi_81.
Piotr_V6 05-08-2018, 21:28 Witam
Koledzy byłem u wuja mechanika na wymianie oleju w silniki i wszystkich filtrów z ciekawości podłączyłem jego autocoma pod swoje auto i znalazłem takie funkcje, którą z nich można przeprowadzić po wymianie oleju i filtrów s skrzyni biegów z PS, czy można obydwie ? czy coś może się niedobrego stać ? Jak może obydwie to w jakiej kolejności ?
https://abload.de/thumb/1k7s0b.jpg (http://abload.de/image.php?img=1k7s0b.jpg) https://abload.de/thumb/21fsf1.jpg (http://abload.de/image.php?img=21fsf1.jpg)
Po wymianie oleju nie przeprowadza się adaptacji w ten sposób nie jest to konieczne przeprowadza się skrzynie przez kolejne przełożenia wybieraka po 20s każde
Marcin L. 10-08-2018, 11:58 Nie robi się - chyba, że zachowanie skrzyni wskazuje na taką potrzebę. Wówczas procedury adaptacyjne - TYLKO PO WYMIANIE OLEJU !!!!
Jako ciekawostkę dodam, że tym razem zrobiłem kalibrację PRZED wymianą oleju. Było nieco lepiej, ale bez rewelacji. Następnie po przejechaniu 2 tys km wymieniłem olej i... nagle skrzynia zaczęła pracować idealnie. :shock: Bez powtórnej adaptacji.
Na poprzednim oleju przejechałem ok 45 tys. km. Wygląda na to że się szybko zużywa. A przynajmniej ten który miałem - Motul DCTF. Obecnie mam Ravenol ATF DCT/DSG, zobaczymy ile wytrzyma.
W spuszczonym oleju opiłków brak, na filtrze także nie było widocznych gołym okiem zanieczyszczeń. Natomiast sam olej był już bardzo ciemny.
Od wymiany przejechałem już 5 tys. km w tym spory odcinek w trudnych terenach (serpentyny w Chorwacji oraz spory kawałek bocznymi drogami w Alpach) i zaczynam powoli odczuwać moment zmiany na niższych biegach. Tak więc może nie jest przesadą to co ktoś kiedyś napisał - by zmieniać olej co 30 tys. km. :roll:
Piotr_V6 10-08-2018, 15:25 tak by było najlepiej aby zmieniać co 30 tyś km
Witam
Możecie podać namiary na Tedi_k, jestem z południa i chciałbym wyregulować skrzynie biegów.
dzięki
cześć, może ktoś z okolic 3 miasto robi adaptacje PS ?
Piotr_V6 27-10-2018, 19:02 wy wymieniajcie oleje i serwisujcie skrzynie a nie adaptacje tylko obyście robili, to jest naprawdę zbędne jeśli skrzynia jest sprawna, jak masz coś nie tak ze skrzynią to zmień olej i wyczyść mechatronikę
Jak się czyści mechatronikę. Da radę samodzielnie?
Piotr_V6 27-10-2018, 23:16 to już skoro o to pytasz to powiem ci nie bierz się nawet za to.
dołączam się do pytania, jakiś czas temu gdzieś czytałem, że kolega Tedi_k teraz urzeduje w Zielonej Górze?
Tomi1000 28-10-2018, 20:12 Pierwsze słyszę jednak najlepiej zapytać u źródła. Napisać PW lub zadzwonić.
... kolega Tedi_k teraz urzeduje w Zielonej Górze?
Do kolegi dotarł właśnie news sprzed 3,5 roku... Od 2,5 roku nieaktualny...:one:
Zawsze można poszukać kontaktu z kolegą Speedo - tamtejszym stałym mieszkańcem...
Witam.
W lipcu tego roku wymieniałem olej w swoim Powershift. Mechanicy nie zrobili kalibracji. Od wymiany minęło około 3 tys km. Czy sam teraz za pomocą Forscsna oraz kabla Viaken mogę wykonać kalibrację? Czy te 3 tys km już za dużo bo jak czytałem kalibrację należy robić po wymianie oleju.
Pozdrawiam.
slawek-kali 13-09-2020, 11:11 przy wymianie oleju nie wykonuje sie adaptacji.
Jesli skrzynia poszarpuje itp. to taki zabieg moze bardziej zaszkodzić niz pomóc. Usterki mechanicznej w ten sposób nie naprawisz innymi słowy.
przy wymianie oleju nie wykonuje sie adaptacji.
Jesli skrzynia poszarpuje itp. to taki zabieg moze bardziej zaszkodzić niz pomóc. Usterki mechanicznej w ten sposób nie naprawisz innymi słowy.
Mam przeciąganie biegów z 1 na 2 i z 2 na 3 tylko na zimnej skrzyni. Reszta chodzi okej. A jak się nagrzeje to wszystkie chodzą płynnie i elegancko. Czytałem że kalibracja sprzęgieł może pomóc.
Czytałem że kalibracja sprzęgieł może pomóc.
Ja też czytałem, że adaptacja może pomóc, a prawie popsułem mechanicznie skrzynię bo okazało się, że jeden solenoid umierał, ale dawał radę, a przy adaptacji jak zgubił wartość poprzednią i próbował ustawić nową to wziął z kosmosu. W efekcie po wrzuceniu D auto aż podskakiwało kiedy chciało wrzucić 1 bieg.
Naprawa tania nie była bo trzeba było jednak naprawić usterkę przed kolejną adaptacją więc przy okazji wybrałem wariant bezpieczny = pełna regeneracja skrzyni.
Rokko203 20-02-2021, 10:00 https://youtu.be/_ZXYmYpOQPU
W związku z licznymi pytaniami i brakiem wiedzy -popełniłem post dla potomnych,zbierajac informacje ,jeśli gdzieś się mylę proszę o poprawę. Getrag(producent Power Shifta) po 2014r. przekonstruował 6DCT450 na model 451 gdzie problemy dość skutecznie z PS zostały usunięte. Jednakże ford zachował nazwę 450 dla nowych skrzyń p Przekładnia poprawiona była montowana w:
Mondeo CD391, model rok 2014.75 (10/2014- ) z silnikiem DW10F
Kuga C520 model rok 2015.00
Smax/galaxy CD539E model rok 2015.50
EDge CD539X model rok 2016.00
Zmieniono interwały wymian płynów, zalecając skrócenie ich o ile to możliwe do 40tys. To tylko zalecenie (interwał serwisowy Forda to 60 tys.), zmieniono oprogramowanie skrzyni. W silnikach benzynowych wprowadzono blokadę programową obrotów. Skrzynia jest dostosowana do 7tyś obr./min. Wytrzymuje maksymalnie 450Nm momentu, nie lubi ostrych startów z pod świateł, jest w niej tłumik drgań skrętnych z elementami z tworzywa sztucznego które potrafią pękać, potem pękają sprężyny Sama w sobie nie jest tragedią, jej konstrukcja pochodzi z lat 80 ubiegłego wieku została skonstruowana na potrzeby Porsche 959 ,po czym projekt rozwoju porzucono ze względu na koszty i niepopularność-gdyż w tamtym czasie dominowały skrzynie ze sprzęgłem hydrokinetycznym. Żadna skrzynia automatyczna nie jest bezawaryjna i tania w naprawie. Dla mnie sprawa jest prosta jak cię nie stać(koszt naprawy 5-10 tys. zł) i boisz się tego typu skrzyni-nie kupuj. Zwłaszcza jeśli nie wiesz jak było użytkowane auto i jaki ma prawdziwy przebieg. Największą wadą w PS było użycie materiałów (tworzywa) w konstrukcji separatorów sprężyn i tarcz sprzęgieł które się obierały i opiłkowały. Ten syf krążył po skrzyni we wspólnym oleju i dostawał się do zaworów mechatroniki, co powodowało nierówną pracę a potem jej zużycie i padanie. Cała ta lawina, zaczyna się właśnie w tym miejscu, ponieważ ten tłumik drgań przesuwa się na obudowie sprzęgła, w raz ze sprężynami. Gdy pęknie ,sprężyny zaczynają ścierać obudowę ,powstają zadziorki bardzo niewielkie i obfite opiłkowanie. Po czym sprężyny opierają się o sprężyny i pękają bo nie ma separatora a wszytki te drobiny rozwalają okładziny cierne na tarczach sprzęgieł. To co ludzie błędnie nazywają w tej skrzyni dwumasą -to zespół sprzęgieł z tłumikiem drgań skrętnych pracuje on na mokro. W tym samym oleju który wykorzystuje układ mechatroniki sterujący praca skrzyni. Opiłki i syf zapychają wewnętrzny filtr i dostają się do elektrozaworów które zaczynają wadliwie działać. Pojawiają się szarpnięcia i zawahania. Sama wymiana zespołu sprzęgieł niewiele daje bo to tylko półśrodek, przedłużający agonię. Wcześniej czy póżniej trzeba robić mechatronikę. Niestety czarodziejów bez pojęcia i złodziei po warsztatach tego typu wielu. W 451 konstrukcja skrzyni pozostała taka sama.Natomiast przebudowano zespół mokrych sprzęgieł i pozbyto się z mokrej części sprężyn tłumika drań skrętnych.Role tłumika przejęło koło zamachowe-dwumasowe znajdujące się pomiędzy skrzynią a silnikiem. Największe problemy sprawiają suche skrzynie w starych Focusach i Fiestach. W Australii był nawet zbiorowy proces przeciwko Ford motors ,właściciele mieli naprawiane auta, a nawet mogli żądać zwrotu samochodów, ford zapłacił potężną karę w mln dolarów. Producent zaleca wymianę płynów w skrzyniach co 30tyś mil czyli jakieś 48tyś km. Ale jak widać to nie rzadkie zmiany oleju są tu przyczyną awarii w pierwszej generacji PS Wszyscy wierzą ze jak wymienią olej co 30 tyś to będzie super-niestety nie. Tylko bardzo delikatnie traktowane skrzynie robią duże przebiegi z modelu 450.
Przekładnia poprawiona była montowana w:
Mondeo CD391, model rok 2014.75 (10/2014- ) z silnikiem DW10F
Kuga C520 model rok 2015.00
Smax/galaxy CD539E model rok 2015.50
EDge CD539X model rok 2016.00
a od kiedy w Focusie i Cmax? tak jak Kuga?
reszta opisu dotyczy, jak mniemam, starej (przed 2015) skrzyni, bo nowsza nie ma tego rozlatującego się tłumika drgań skrętnych
Nie wiem Marcin tyle zebrałem info
Arek1201 23-03-2021, 07:26 Cos dla potwierdzenia tego.
https://youtu.be/Sa3CR-7-uoo.
Natomiast przebudowano zespół mokrych sprzęgieł i pozbyto się z mokrej części sprężyn tłumika drań skrętnych.Role tłumika przejęło koło zamachowe-dwumasowe znajdujące się pomiędzy skrzynią a silnikiem.
Piszę zupełnie z ciekawości. Czy uważacie że jest opcja zastąpić tłumik drgań ze starszych skrzyń nowym kołem dwumasowym? Da się to poskładać?
maniak1977 24-11-2023, 21:27 Witam...
Ktoś robi adaptację (kalibrację) skrzyni i sprzęgieł w opolskim lub śląskim?
dzieki z góry na namiary
Cześć,
posiadam Ford Kuga diesel 2.0 ze skrzynią automatyczną PS. Przebieg 182 tyś, od jakiegoś czasu skrzynia zaczęł trochę szarpać jak jest zimna, jak się zagrzeje, to jest zdecydowanie leoiej. Mam do Was pytanie. Czy warto robić regenerację skrzyni, bo z tego co czytałem, to nie ma fachowców żeby taki zabieg wykonali bardzo dobrze, czy zmieniać na manuala ?
|