Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Uszkodzony chrom na kierownicy
kamil8623 24-08-2014, 12:47 Witam
Macie może jakiś pomysł na to uszkodzenie? ew. jak zabezpieczyć żeby dalej nie postępowało.
http://zapodaj.net/f751e19daee1b.bmp.html
wymiana całego środka kierownicy jak na razie nie wchodzi w grę bo to trochę za droga sprawa.
mojmistrz 24-08-2014, 14:51 Lakier srebrny do paznokci+bezbarwny lakier do paznokci ? :D
poszukaj może w necie albo na szrocie
http://allegro.pl/ford-c-max-mk2-focus-mk3-nowy-model-kierownica-i4486295841.html
kamil8623 24-08-2014, 15:15 myślałem o tym:P ale te krawędzie przy przycisku są postrzępione i lekko odstają od plastiku, więc nawet jak bym coś lakierem pokombinował na tej części, która już się oderwała to nie będę miał pewności, że reszta się nie będzie odrywać.
Bump: co do allegro, to zdobyłem kierownicę z wystrzeloną poduszką ale tej ramki chromowej nie idzie oderwać.
tej ramki chromowej nie idzie oderwać
a przełożyć poduszkę ?
mojmistrz 24-08-2014, 18:42 Wyrównaj i delikanie zmatuj papierem ściernym, odtłuść, pomaluj ;) powinno trzymać bez problemu. Ewentualnie lakier bezbarwny do paznokci, zastąp lakierem w sprayu.
Też tak mam, no może ciut mniej... Chyba dam okleić lub pomalować.
Forfiter2012 24-08-2014, 20:05 Ah ten fordowski chrom :D Najlepiej jak da rade to rozebrać kierownicę i okleić ten element jakąś porządną (nie najtańszą na allegro) folią i powinno być ok.
kamil8623 24-08-2014, 21:15 a przełożyć poduszkę ?
Też nie ma takiej opcji bo plastik z oderwanej części, tam gdzie wystrzeliła poduszka jest połączony z chromem
Bump: Wyrównaj i delikanie zmatuj papierem ściernym, odtłuść, pomaluj ;) powinno trzymać bez problemu. Ewentualnie lakier bezbarwny do paznokci, zastąp lakierem w sprayu.
a w ogóle dostanę taki kolor w sprayu, czy chodzi Ci o stricte bezbarwny w sprayu? zastanawiałem się żeby podjechać do mieszalni farb, może tam by mi coś dobrali pod kolor.
Bump: Też tak mam, no może ciut mniej... Chyba dam okleić lub pomalować.
Ah ten fordowski chrom :D Najlepiej jak da rade to rozebrać kierownicę i okleić ten element jakąś porządną (nie najtańszą na allegro) folią i powinno być ok.
Na razie chciałbym spróbować sam coś pokombinować jak się nie uda to też pewnie będę myślał o oklejeniu. Sam element chromowany jest z poduszki a nie z samej kierownicy, więc żeby to ładnie pomalować/okleić to trzeba by to było najpierw zdjąć a nie wydaje mi się żeby to było jakieś super łatwe ;)
mojmistrz 24-08-2014, 22:04 Bezbarwny w sprayu, chyba, że chcesz się bawić w demontaż elementu, wedy do malowania weź się porządnie ;) kup chrom w sprayu, lakier bezbarwny, drobny papier ścierny i do roboty. Jeśli chcesz to zrobić na już, to jakiś metaliczny lakier do paznokci i bezbarwny spray.
kurcze blaszka, mam to samo, i co chwile paluchem zawadzam i powiększam to uszkodzenie. a na gwarancji tego nie naprawiają, niby element zużywalny ale może warto spróbować?
Mnie gałkę zmiany biegów wymienili bez mrugnięcia oka w poprzedniej MK3 - a przeszkadzało mi tylko to że ta srebrna obwódka się wytarła :)
...a na gwarancji tego nie naprawiają, niby element zużywalny ...?
Chyba żartujesz? Osłona poduszki kierowcy jako "element zużywalny"? :shock:
Kpiny jakieś! Jeśli samochód na gwarancji to do boju!
tedi_k - tak jak nie wymienią ci gumy na pedałach, to jest mała szansa by zmienili poduszkę, która jest sprawna, tylko jest kawałek chromu wytarty. ale spróbować można.
kamil8623 25-08-2014, 11:47 Jeszcze, żeby to był samochód kupiony w PL to pewnie już dawno bym uderzył do ASO o to, ale niestety jest to samochód sprowadzony - powypadkowy, więc raczej nie ma takiej opcji ;) będę próbował pobawić się w malarza. Jak skończę to podzielę się swoimi wynikami :)
tedi_k - tak jak nie wymienią ci gumy na pedałach...
A jednak wymieniali na gwarancji poduszki w Mondeo MK4/S-maxie jak znaczek Forda na poduszce się odbarwiał... Tak więc nie ma to nic wspólnego z gumą na pedałach... Podobnie miałem w Focusie MK1 wymieniany na gwarancji mieszek lewarka zmiany biegów jak derma popękała...
Forfiter2012 25-08-2014, 14:38 Na razie chciałbym spróbować sam coś pokombinować jak się nie uda to też pewnie będę myślał o oklejeniu. Sam element chromowany jest z poduszki a nie z samej kierownicy, więc żeby to ładnie pomalować/okleić to trzeba by to było najpierw zdjąć a nie wydaje mi się żeby to było jakieś super łatwe ;)
To ja właśnie o tym piszę żeby samemu okleić taki mały element to nie jakoś super trudny a możesz kupić więcej foli jak by okleina nie wyszła za pierwszym razem. W ar kierownicę można rozebrać na części bez problemu podejrzewam że i tutaj da radę moim zdaniem lepiej się to sprawdzi niż lakiery chociaż pewnie lakiery też spowodują że uszkodzenie się nie powiększy tylko folia będzie lepiej wyglądać całościowo.
...żeby samemu okleić taki mały element to nie jakoś super trudny ....
Bo kolega nie demontował tego elementu z poduszki FF3. Wymieniałem w jednej sprawnej poduszce ten chrom (jeszcze gorszy niż na zdjęciu) na taki całkiem dobry z wystrzelonej... Ile się nakląłem i namęczyłem to moje... Operacja praktycznie nie do zrobienia bez strat w sprzęcie... Chromowa ramka zespolona jest z resztą "jednorazowo" - co jest logiczne, ale koliduje z tą koniecznością wymiany jak się złuszczy...
Moim zdaniem nie da się tego okleić folią. Tylko dogadanie się na jakimś szrocie na tanią wystrzeloną poduszkę z ramką w dobrym stanie i pomęczyć się jak ja.
kamil8623 25-08-2014, 14:57 Bo kolega nie demontował tego elementu z poduszki FF3. Wymieniałem w jednej sprawnej poduszce ten chrom (jeszcze gorszy niż na zdjęciu) na taki całkiem dobry z wystrzelonej... Ile się nakląłem i namęczyłem to moje... Operacja praktycznie nie do zrobienia bez strat w sprzęcie... Chromowa ramka zespolona jest z resztą "jednorazowo" - co jest logiczne, ale koliduje z tą konieczności wymiany jak się złuszczy...
Moim zdaniem nie da się tego okleić folią. Tylko dogadanie się na jakimś szrocie na tanią wystrzeloną poduszkę z ramką w dobrym stanie i pomęczyć się jak ja.
Zgadzam się z Tobą, rozebrałem tą poduszkę, którą miałem po wystrzale i jak zobaczyłem jat to wszystko jest ze sobą połączone to zrezygnowałem bo uznałem że gra nie warta świeczki w kontekście poświęconego czasu do uzyskanych rezultatów;) no i tylko mnie w tym uświadomiłeś ;) Spróbuje pacnąć lakierem zobaczymy co wyjdzie.
Witam, widzę że nie jestem jedyny który ma podobny problem, widzę że kolega ma trochę gorzej niż ja. U mnie wystarczyło niezawodną kropelką skleić i trzyma jak nowe. A wiadomo że co kropelka sklei żadna siła nie rozklei:-)
Pzodrawiam
...takie pierdoły w aucie tej klasy nigdy nie były.
Chrom idzie do kosza wraz wystrzeloną poduszką (jest jej częścią). Uszkodzenia tego chromu są wadą fabryczną - plastik jest źle przygotowany i chrom potrafi się złuszczyć sam z siebie. Jak się zauważy to odpowiednio wcześnie (jak jeden z kolegów w tym wątku) to można odwarstwione pokrycie chromowe przykleić (choćby na "kropelkę"), ale jak już odpadnie to jest problem.
"W tej klasie aut" niestety Ford potrafi mieć takie wtopy - pewnie księgowi kazali inżynierom znaleźć tańszego producenta tego elementu - no to się znalazł tańszy i niestety gorszy...
Forfiter2012 26-08-2014, 13:49 Chromowa ramka zespolona jest z resztą "jednorazowo" - co jest logiczne, ale koliduje z tą koniecznością wymiany jak się złuszczy...
ja.
Nie nie robiłem ale w innym samochodzie kierownice można było spokojnie rozebrać a ta plastikowa ramka była na 3 śrubki - co było logiczne bo tam ta ramka była jakby do ramion kierownicy a tutaj jest zintegrowana z poduszką, i tam można było spokojnie rozebrać np do oklejenia czy nowego obszycia nie sądziłem że Ford tak to ulepszył i ułatwił. A sama osłona poduszki pewnie nie występuje a poduszka kosztuje zyliard...
...sama osłona poduszki pewnie nie występuje a poduszka kosztuje zyliard...
Jaki kolega domyślny:shock::p:wink:
Poduszka z ramką kosztują 600 zł, czyli mniej więcej pierdilion...
Pitol321 04-09-2014, 19:56 @Fulara
Ja mogę Ci wkleić zdjęcie mojej kiery przy 71tys km MK3 i też fabryka...
Mogę wkleić zdjęcie kiery MK2 przy 126tyś km - też fabryka WoW! - Moderator posprzątał wątek... :wink:
Nie ma to jak uogólniać, każdy ma tak jak dba...
Nawyki, przeznaczenie, sposób użytkowania, rodzaje tras jakie się robi wpływa na ogólny stan auta - obojętnie czy to MK3 czy duży fiat.
A jeśli nie chcemy dawać "robić się w bambuko", czy naciągać na "planowane postarzanie", to generalnie w obecnych czasach pozostaje nam jaskinia, ognisko i strój ludzi pierwotnych.
senatorusa 04-09-2014, 20:31 Też mi odchodzi chrom z kiery, niestety nawet jak była gwarancja, to ASO nie chciało słyszeć o wymianie, nauczyłem sie z tym żyć:lol:
moje MK1 ma 10 lat i ma kierownicę jak z fabryki
Tylko, że nie ma żadnych srebrnych wstawek.
Co do kierownicy oklej sobie folią termokurczliwą, wzorów i kolorów jest multum.
fanatyk81 05-09-2014, 14:57 Miałem to samo. Wymienili na gwarancji bez mrugniecia okiem. Jedna sprawa. Tego miejsca sie nie dotyka palcami. To nie jest ze zuzycia.
Po pierwsze to nie chrom, tylko aluminium a po drugie tego się, jak napisał Fanatyk, nie dotyka. Problem jest prawdopodobnie z klejem, który nie trzyma folię dobrze na krawędzi, potem wystarczy tylko lekko zahaczyć naprzykład szmatką, i folia się łamie.
Ja to mam gdzieś, z pozycji kierowcy tego nie widać, jak baaardzo będę miał potrzebę coś z tym zrobić, to dam ten kawałek pomalować lub okleić folią...
W służbowym Audi A6 (2010) złaziła farba z przycisków po 40tys km i to dopiero wyglądało paskudnie.
Fujara - obawiam się, że nowe auto nie kupujesz z innego powodu niż ze względu na wspieranie systemu, ale mogę się oczywiście mylić.
Dobra Panowie, 20 postów poleciało w kosmos.
Za kolejne nie na temat polecą ostrzeżenia.
bonzo000 06-09-2014, 21:14 Dobra Panowie, 20 postów poleciało w kosmos.
Za kolejne nie na temat polecą ostrzeżenia.
Mirek jak chcesz być obiektywny to wywal jeszcze posty pana zombi6, bo pisze takie bzdury że aż skręca, a tak w ogóle to możesz moje konto skasować.
Mirek jak chcesz być obiektywny to wywal jeszcze posty pana zombi6
Faktycznie o jednym poście zapomniałem.
a tak w ogóle to możesz moje konto skasować.
Jak bardzo chcesz to pisz do Jacka, bo tylko on może takie rzeczy zrobić.
kacper69 19-09-2014, 23:41 To ja też się zapisuję do "klubu".
dziś zaczął m się łuszczyć "chrom" na kierownicy.
Chyba szybko, bo auto ma tylko 10 miesięcy, a na dodatek to łuszczenie jest groźne dla zdrowia, go powstają bardzo ostre krawędzie.
U mnie też na kierownicy (od spodu) to lekko odłazi. Zamalowałem to bezbarwnym klarem, który mi został. Nie ma też już ostrych krawędzi.
U mnie też na kierownicy (od spodu) to lekko odłazi.
No właśnie. Problem dotyczy też FF2 FL. Tak jak u Ciebie? Trójramienna, dolne ramie. U mnie wygląda to tak:
No właśnie. Problem dotyczy też FF2 FL. Tak jak u Ciebie? Trójramienna, dolne ramie. U mnie wygląda to tak:
Niestety potwierdzam.
kacper69 30-09-2014, 20:17 Co do wymiany elementu kierownicy , z którego chrom odpada, to nie mam dobrych wiadomości.
Sprawdziłem ostatnio , że ten element ( przynajmniej w MK3) jest integralną częścią poduszki powietrznej, podobno nie występuje luzem, trzeba wymienić całą poduszkę na kierownicy,a to są już koszty.
Sprawdziłem ostatnio , że ten element ( przynajmniej w MK3) jest integralną częścią poduszki powietrznej, podobno nie występuje luzem
W MK2 jest to częśc kierownicy. Daje się wydłubac bez uszkodzeń po zdjęciu poduszki, ale czy występuje osobno? Nie wiem.
senatorusa 01-10-2014, 18:44 W MK2 jest to częśc kierownicy. Daje się wydłubac bez uszkodzeń po zdjęciu poduszki, ale czy występuje osobno? Nie wiem.
Występuje: http://allegro.pl/chromy-na-kierownice-do-focusa-mk2-i4646207360.html
Paweł, na wiadomym portalu wiele występuje, nawet jak fabryka tego nie przewidziała :) Wcześniej pisałem, że mam kierownicę trzyramienną. Środkowy chrom przy niej, jest zapinany drugim od spodu. Te są do czteroramiennej :)
Co do wymiany elementu kierownicy , z którego chrom odpada, to nie mam dobrych wiadomości.
Sprawdziłem ostatnio , że ten element ( przynajmniej w MK3) jest integralną częścią poduszki powietrznej, podobno nie występuje luzem, trzeba wymienić całą poduszkę na kierownicy,a to są już koszty.
jest prostszy i tańszy sposób jeśli chodzi o MK3 - kupno wystrzelonej poduszki i zabawa w przełożenie chromu z wystrzelonej poduszki ... nie jest lekko ale da się to zrobić....
Kupując kierownicę, za wystrzeloną poduszkę zapłaciłem 40 pln
powodzenia !!!
proponuję CI zakup tego przekładka i po sprawie mnie tam nic nie odłazi mam już drugiego focusa wcześniej MK2 FL 4 lata jeżdziłem i nic teraz Mk3 już 10 miesiąc i też nic nie odłazi
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-powietrzna-kierowcy-Airbag-Focus-Mk3-C-max-Grand-C-max/2707
już 10 miesiąc nie no rewelacja ;) Tragedią byłoby jakby po tym czasie odłaziło. Moja jest idealna po 3 latach, odpukać...
boncio czytaj wszystkie posty bo kolega kacper69 właśnie napisał że po 10 miesiącach zaczęło odłazić
StanAm2014 05-01-2015, 15:19 Odswiezam. Problem tak jak u kolegi wyzej w MK2, kierownica trójramienna. Na allegro tylko wyciete wzory aluminium na 4-ramienna. Jakies pomysly jak to ladnie zrobic zeby wygladalo?
Damian.M 14-05-2021, 13:33 https://photos.app.goo.gl/6KeT5JB5SthqG2UA9
Przy uszkodzonym chromie można wymienić ten element czy trzeba wymieniać całą poduszkę?
lukaszooo 14-05-2021, 14:12 Nie jest to część wymienna ale da się wymienić choć jest to rzeźba. Ciężko znaleść poduszkę za grosze z ładnym chromem, później wymiana polega na rozwiercaniu zgrzewow a następnie wklejeniu. Robiłem taki patent, mam nawet poduche z niezłym chromem ale tak jak pisałem jest to rzeźba.
I trzeba dodać że przy demontażu masz duże szanse na wygiecie tej ramki albo zerwanie chromów z dawcy.
Wskazane jest oklejanie folią tego co masz w aucie.
Damian.M 14-05-2021, 15:04 Jak to można okleić i czym?
W tej kwestii jestem laikiem
sabaciontko 14-05-2021, 16:08 To jest jakaś przypadłość w FF MK3. U mnie jest identycznie. Zakleiłem folią zakupioną u chinoli.
...Zakleiłem folią zakupioną u chinoli.
Oklejenie folią to "Pan Pikuś"...:wink:
Dużo bardziej mnie interesuje stan "zgrzewów mocujących" tej nakładki...
Wymieniałem taką raz w życiu i twierdzę, że wymiana w sposób akceptowalny jest "praktycznie niewykonalna"...:diabel2:
|
|