Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Uszkodzony chrom na kierownicy

kamil8623
24-08-2014, 12:47
Witam
Macie może jakiś pomysł na to uszkodzenie? ew. jak zabezpieczyć żeby dalej nie postępowało.
http://zapodaj.net/f751e19daee1b.bmp.html
wymiana całego środka kierownicy jak na razie nie wchodzi w grę bo to trochę za droga sprawa.

mojmistrz
24-08-2014, 14:51
Lakier srebrny do paznokci+bezbarwny lakier do paznokci ? :D

piti000
24-08-2014, 15:08
poszukaj może w necie albo na szrocie
http://allegro.pl/ford-c-max-mk2-focus-mk3-nowy-model-kierownica-i4486295841.html

kamil8623
24-08-2014, 15:15
myślałem o tym:P ale te krawędzie przy przycisku są postrzępione i lekko odstają od plastiku, więc nawet jak bym coś lakierem pokombinował na tej części, która już się oderwała to nie będę miał pewności, że reszta się nie będzie odrywać.

Bump: co do allegro, to zdobyłem kierownicę z wystrzeloną poduszką ale tej ramki chromowej nie idzie oderwać.

piti000
24-08-2014, 15:23
tej ramki chromowej nie idzie oderwać
a przełożyć poduszkę ?

mojmistrz
24-08-2014, 18:42
Wyrównaj i delikanie zmatuj papierem ściernym, odtłuść, pomaluj ;) powinno trzymać bez problemu. Ewentualnie lakier bezbarwny do paznokci, zastąp lakierem w sprayu.

Atlis
24-08-2014, 19:26
Też tak mam, no może ciut mniej... Chyba dam okleić lub pomalować.

Forfiter2012
24-08-2014, 20:05
Ah ten fordowski chrom :D Najlepiej jak da rade to rozebrać kierownicę i okleić ten element jakąś porządną (nie najtańszą na allegro) folią i powinno być ok.

kamil8623
24-08-2014, 21:15
a przełożyć poduszkę ?
Też nie ma takiej opcji bo plastik z oderwanej części, tam gdzie wystrzeliła poduszka jest połączony z chromem

Bump: Wyrównaj i delikanie zmatuj papierem ściernym, odtłuść, pomaluj ;) powinno trzymać bez problemu. Ewentualnie lakier bezbarwny do paznokci, zastąp lakierem w sprayu.
a w ogóle dostanę taki kolor w sprayu, czy chodzi Ci o stricte bezbarwny w sprayu? zastanawiałem się żeby podjechać do mieszalni farb, może tam by mi coś dobrali pod kolor.

Bump: Też tak mam, no może ciut mniej... Chyba dam okleić lub pomalować.

Ah ten fordowski chrom :D Najlepiej jak da rade to rozebrać kierownicę i okleić ten element jakąś porządną (nie najtańszą na allegro) folią i powinno być ok.

Na razie chciałbym spróbować sam coś pokombinować jak się nie uda to też pewnie będę myślał o oklejeniu. Sam element chromowany jest z poduszki a nie z samej kierownicy, więc żeby to ładnie pomalować/okleić to trzeba by to było najpierw zdjąć a nie wydaje mi się żeby to było jakieś super łatwe ;)

mojmistrz
24-08-2014, 22:04
Bezbarwny w sprayu, chyba, że chcesz się bawić w demontaż elementu, wedy do malowania weź się porządnie ;) kup chrom w sprayu, lakier bezbarwny, drobny papier ścierny i do roboty. Jeśli chcesz to zrobić na już, to jakiś metaliczny lakier do paznokci i bezbarwny spray.

gaxxx
25-08-2014, 10:02
kurcze blaszka, mam to samo, i co chwile paluchem zawadzam i powiększam to uszkodzenie. a na gwarancji tego nie naprawiają, niby element zużywalny ale może warto spróbować?

mmisza
25-08-2014, 10:05
Mnie gałkę zmiany biegów wymienili bez mrugnięcia oka w poprzedniej MK3 - a przeszkadzało mi tylko to że ta srebrna obwódka się wytarła :)

tedi_k
25-08-2014, 10:36
...a na gwarancji tego nie naprawiają, niby element zużywalny ...?

Chyba żartujesz? Osłona poduszki kierowcy jako "element zużywalny"? :shock:
Kpiny jakieś! Jeśli samochód na gwarancji to do boju!

Atlis
25-08-2014, 10:45
tedi_k - tak jak nie wymienią ci gumy na pedałach, to jest mała szansa by zmienili poduszkę, która jest sprawna, tylko jest kawałek chromu wytarty. ale spróbować można.

kamil8623
25-08-2014, 11:47
Jeszcze, żeby to był samochód kupiony w PL to pewnie już dawno bym uderzył do ASO o to, ale niestety jest to samochód sprowadzony - powypadkowy, więc raczej nie ma takiej opcji ;) będę próbował pobawić się w malarza. Jak skończę to podzielę się swoimi wynikami :)

Matych
25-08-2014, 12:02
W mk2 to samo badziewie

tedi_k
25-08-2014, 14:33
tedi_k - tak jak nie wymienią ci gumy na pedałach...

A jednak wymieniali na gwarancji poduszki w Mondeo MK4/S-maxie jak znaczek Forda na poduszce się odbarwiał... Tak więc nie ma to nic wspólnego z gumą na pedałach... Podobnie miałem w Focusie MK1 wymieniany na gwarancji mieszek lewarka zmiany biegów jak derma popękała...

Forfiter2012
25-08-2014, 14:38
Na razie chciałbym spróbować sam coś pokombinować jak się nie uda to też pewnie będę myślał o oklejeniu. Sam element chromowany jest z poduszki a nie z samej kierownicy, więc żeby to ładnie pomalować/okleić to trzeba by to było najpierw zdjąć a nie wydaje mi się żeby to było jakieś super łatwe ;)

To ja właśnie o tym piszę żeby samemu okleić taki mały element to nie jakoś super trudny a możesz kupić więcej foli jak by okleina nie wyszła za pierwszym razem. W ar kierownicę można rozebrać na części bez problemu podejrzewam że i tutaj da radę moim zdaniem lepiej się to sprawdzi niż lakiery chociaż pewnie lakiery też spowodują że uszkodzenie się nie powiększy tylko folia będzie lepiej wyglądać całościowo.

tedi_k
25-08-2014, 14:50
...żeby samemu okleić taki mały element to nie jakoś super trudny ....

Bo kolega nie demontował tego elementu z poduszki FF3. Wymieniałem w jednej sprawnej poduszce ten chrom (jeszcze gorszy niż na zdjęciu) na taki całkiem dobry z wystrzelonej... Ile się nakląłem i namęczyłem to moje... Operacja praktycznie nie do zrobienia bez strat w sprzęcie... Chromowa ramka zespolona jest z resztą "jednorazowo" - co jest logiczne, ale koliduje z tą koniecznością wymiany jak się złuszczy...
Moim zdaniem nie da się tego okleić folią. Tylko dogadanie się na jakimś szrocie na tanią wystrzeloną poduszkę z ramką w dobrym stanie i pomęczyć się jak ja.

kamil8623
25-08-2014, 14:57
Bo kolega nie demontował tego elementu z poduszki FF3. Wymieniałem w jednej sprawnej poduszce ten chrom (jeszcze gorszy niż na zdjęciu) na taki całkiem dobry z wystrzelonej... Ile się nakląłem i namęczyłem to moje... Operacja praktycznie nie do zrobienia bez strat w sprzęcie... Chromowa ramka zespolona jest z resztą "jednorazowo" - co jest logiczne, ale koliduje z tą konieczności wymiany jak się złuszczy...
Moim zdaniem nie da się tego okleić folią. Tylko dogadanie się na jakimś szrocie na tanią wystrzeloną poduszkę z ramką w dobrym stanie i pomęczyć się jak ja.

Zgadzam się z Tobą, rozebrałem tą poduszkę, którą miałem po wystrzale i jak zobaczyłem jat to wszystko jest ze sobą połączone to zrezygnowałem bo uznałem że gra nie warta świeczki w kontekście poświęconego czasu do uzyskanych rezultatów;) no i tylko mnie w tym uświadomiłeś ;) Spróbuje pacnąć lakierem zobaczymy co wyjdzie.

fedyk1
25-08-2014, 19:54
Witam, widzę że nie jestem jedyny który ma podobny problem, widzę że kolega ma trochę gorzej niż ja. U mnie wystarczyło niezawodną kropelką skleić i trzyma jak nowe. A wiadomo że co kropelka sklei żadna siła nie rozklei:-)
Pzodrawiam

tedi_k
26-08-2014, 13:44
...takie pierdoły w aucie tej klasy nigdy nie były.

Chrom idzie do kosza wraz wystrzeloną poduszką (jest jej częścią). Uszkodzenia tego chromu są wadą fabryczną - plastik jest źle przygotowany i chrom potrafi się złuszczyć sam z siebie. Jak się zauważy to odpowiednio wcześnie (jak jeden z kolegów w tym wątku) to można odwarstwione pokrycie chromowe przykleić (choćby na "kropelkę"), ale jak już odpadnie to jest problem.
"W tej klasie aut" niestety Ford potrafi mieć takie wtopy - pewnie księgowi kazali inżynierom znaleźć tańszego producenta tego elementu - no to się znalazł tańszy i niestety gorszy...

Forfiter2012
26-08-2014, 13:49
Chromowa ramka zespolona jest z resztą "jednorazowo" - co jest logiczne, ale koliduje z tą koniecznością wymiany jak się złuszczy...
ja.

Nie nie robiłem ale w innym samochodzie kierownice można było spokojnie rozebrać a ta plastikowa ramka była na 3 śrubki - co było logiczne bo tam ta ramka była jakby do ramion kierownicy a tutaj jest zintegrowana z poduszką, i tam można było spokojnie rozebrać np do oklejenia czy nowego obszycia nie sądziłem że Ford tak to ulepszył i ułatwił. A sama osłona poduszki pewnie nie występuje a poduszka kosztuje zyliard...

tedi_k
26-08-2014, 13:53
...sama osłona poduszki pewnie nie występuje a poduszka kosztuje zyliard...

Jaki kolega domyślny:shock::p:wink:

Atlis
26-08-2014, 21:29
Poduszka z ramką kosztują 600 zł, czyli mniej więcej pierdilion...

Pitol321
04-09-2014, 19:56
@Fulara
Ja mogę Ci wkleić zdjęcie mojej kiery przy 71tys km MK3 i też fabryka...
Mogę wkleić zdjęcie kiery MK2 przy 126tyś km - też fabryka WoW! - Moderator posprzątał wątek... :wink:

Nie ma to jak uogólniać, każdy ma tak jak dba...
Nawyki, przeznaczenie, sposób użytkowania, rodzaje tras jakie się robi wpływa na ogólny stan auta - obojętnie czy to MK3 czy duży fiat.

A jeśli nie chcemy dawać "robić się w bambuko", czy naciągać na "planowane postarzanie", to generalnie w obecnych czasach pozostaje nam jaskinia, ognisko i strój ludzi pierwotnych.

senatorusa
04-09-2014, 20:31
Też mi odchodzi chrom z kiery, niestety nawet jak była gwarancja, to ASO nie chciało słyszeć o wymianie, nauczyłem sie z tym żyć:lol:

wydra
04-09-2014, 20:31
moje MK1 ma 10 lat i ma kierownicę jak z fabryki
Tylko, że nie ma żadnych srebrnych wstawek.

Co do kierownicy oklej sobie folią termokurczliwą, wzorów i kolorów jest multum.

fanatyk81
05-09-2014, 14:57
Miałem to samo. Wymienili na gwarancji bez mrugniecia okiem. Jedna sprawa. Tego miejsca sie nie dotyka palcami. To nie jest ze zuzycia.

Atlis
05-09-2014, 18:25
Po pierwsze to nie chrom, tylko aluminium a po drugie tego się, jak napisał Fanatyk, nie dotyka. Problem jest prawdopodobnie z klejem, który nie trzyma folię dobrze na krawędzi, potem wystarczy tylko lekko zahaczyć naprzykład szmatką, i folia się łamie.

Ja to mam gdzieś, z pozycji kierowcy tego nie widać, jak baaardzo będę miał potrzebę coś z tym zrobić, to dam ten kawałek pomalować lub okleić folią...

W służbowym Audi A6 (2010) złaziła farba z przycisków po 40tys km i to dopiero wyglądało paskudnie.

Fujara - obawiam się, że nowe auto nie kupujesz z innego powodu niż ze względu na wspieranie systemu, ale mogę się oczywiście mylić.

jvc
05-09-2014, 20:59
Dobra Panowie, 20 postów poleciało w kosmos.
Za kolejne nie na temat polecą ostrzeżenia.

bonzo000
06-09-2014, 21:14
Dobra Panowie, 20 postów poleciało w kosmos.
Za kolejne nie na temat polecą ostrzeżenia.

Mirek jak chcesz być obiektywny to wywal jeszcze posty pana zombi6, bo pisze takie bzdury że aż skręca, a tak w ogóle to możesz moje konto skasować.

jvc
06-09-2014, 23:54
Mirek jak chcesz być obiektywny to wywal jeszcze posty pana zombi6
Faktycznie o jednym poście zapomniałem.

a tak w ogóle to możesz moje konto skasować.
Jak bardzo chcesz to pisz do Jacka, bo tylko on może takie rzeczy zrobić.

kacper69
19-09-2014, 23:41
To ja też się zapisuję do "klubu".
dziś zaczął m się łuszczyć "chrom" na kierownicy.
Chyba szybko, bo auto ma tylko 10 miesięcy, a na dodatek to łuszczenie jest groźne dla zdrowia, go powstają bardzo ostre krawędzie.

bailaga
20-09-2014, 15:20
U mnie też na kierownicy (od spodu) to lekko odłazi. Zamalowałem to bezbarwnym klarem, który mi został. Nie ma też już ostrych krawędzi.

radek70
21-09-2014, 18:02
U mnie też na kierownicy (od spodu) to lekko odłazi.
No właśnie. Problem dotyczy też FF2 FL. Tak jak u Ciebie? Trójramienna, dolne ramie. U mnie wygląda to tak:

bailaga
21-09-2014, 22:54
No właśnie. Problem dotyczy też FF2 FL. Tak jak u Ciebie? Trójramienna, dolne ramie. U mnie wygląda to tak:
Niestety potwierdzam.

kacper69
30-09-2014, 20:17
Co do wymiany elementu kierownicy , z którego chrom odpada, to nie mam dobrych wiadomości.
Sprawdziłem ostatnio , że ten element ( przynajmniej w MK3) jest integralną częścią poduszki powietrznej, podobno nie występuje luzem, trzeba wymienić całą poduszkę na kierownicy,a to są już koszty.

radek70
30-09-2014, 20:27
Sprawdziłem ostatnio , że ten element ( przynajmniej w MK3) jest integralną częścią poduszki powietrznej, podobno nie występuje luzem
W MK2 jest to częśc kierownicy. Daje się wydłubac bez uszkodzeń po zdjęciu poduszki, ale czy występuje osobno? Nie wiem.

senatorusa
01-10-2014, 18:44
W MK2 jest to częśc kierownicy. Daje się wydłubac bez uszkodzeń po zdjęciu poduszki, ale czy występuje osobno? Nie wiem.

Występuje: http://allegro.pl/chromy-na-kierownice-do-focusa-mk2-i4646207360.html

radek70
01-10-2014, 19:50
Paweł, na wiadomym portalu wiele występuje, nawet jak fabryka tego nie przewidziała :) Wcześniej pisałem, że mam kierownicę trzyramienną. Środkowy chrom przy niej, jest zapinany drugim od spodu. Te są do czteroramiennej :)

Oskarr
01-10-2014, 19:52
Co do wymiany elementu kierownicy , z którego chrom odpada, to nie mam dobrych wiadomości.
Sprawdziłem ostatnio , że ten element ( przynajmniej w MK3) jest integralną częścią poduszki powietrznej, podobno nie występuje luzem, trzeba wymienić całą poduszkę na kierownicy,a to są już koszty.

jest prostszy i tańszy sposób jeśli chodzi o MK3 - kupno wystrzelonej poduszki i zabawa w przełożenie chromu z wystrzelonej poduszki ... nie jest lekko ale da się to zrobić....
Kupując kierownicę, za wystrzeloną poduszkę zapłaciłem 40 pln
powodzenia !!!

u08mlap
08-10-2014, 20:13
proponuję CI zakup tego przekładka i po sprawie mnie tam nic nie odłazi mam już drugiego focusa wcześniej MK2 FL 4 lata jeżdziłem i nic teraz Mk3 już 10 miesiąc i też nic nie odłazi
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-powietrzna-kierowcy-Airbag-Focus-Mk3-C-max-Grand-C-max/2707

boncio
08-10-2014, 22:15
już 10 miesiąc nie no rewelacja ;) Tragedią byłoby jakby po tym czasie odłaziło. Moja jest idealna po 3 latach, odpukać...

u08mlap
09-10-2014, 19:40
boncio czytaj wszystkie posty bo kolega kacper69 właśnie napisał że po 10 miesiącach zaczęło odłazić

StanAm2014
05-01-2015, 15:19
Odswiezam. Problem tak jak u kolegi wyzej w MK2, kierownica trójramienna. Na allegro tylko wyciete wzory aluminium na 4-ramienna. Jakies pomysly jak to ladnie zrobic zeby wygladalo?

Damian.M
14-05-2021, 13:33
https://photos.app.goo.gl/6KeT5JB5SthqG2UA9

Przy uszkodzonym chromie można wymienić ten element czy trzeba wymieniać całą poduszkę?

lukaszooo
14-05-2021, 14:12
Nie jest to część wymienna ale da się wymienić choć jest to rzeźba. Ciężko znaleść poduszkę za grosze z ładnym chromem, później wymiana polega na rozwiercaniu zgrzewow a następnie wklejeniu. Robiłem taki patent, mam nawet poduche z niezłym chromem ale tak jak pisałem jest to rzeźba.

Antej
14-05-2021, 14:14
I trzeba dodać że przy demontażu masz duże szanse na wygiecie tej ramki albo zerwanie chromów z dawcy.

Wskazane jest oklejanie folią tego co masz w aucie.

Damian.M
14-05-2021, 15:04
Jak to można okleić i czym?
W tej kwestii jestem laikiem

sabaciontko
14-05-2021, 16:08
To jest jakaś przypadłość w FF MK3. U mnie jest identycznie. Zakleiłem folią zakupioną u chinoli.

tedi_k
14-05-2021, 20:17
...Zakleiłem folią zakupioną u chinoli.

Oklejenie folią to "Pan Pikuś"...:wink:
Dużo bardziej mnie interesuje stan "zgrzewów mocujących" tej nakładki...
Wymieniałem taką raz w życiu i twierdzę, że wymiana w sposób akceptowalny jest "praktycznie niewykonalna"...:diabel2: