Zobacz pełną wersję : [Ka 1996-2008] Zamki w drzwiach od środka się zamykają ale kluczykiem już nie.
Witam, w akcie desperacji postanowiłam się zarejestrować :)
Od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką forda ka. Mam już z nim spory problem. Chodzi o to, że ani drzwi kierowcy ani drzwi pasażera nie chcą się zamknąć na kluczyk. Kluczykiem można kręcić w prawo i w lewo i nic. Zamykają się natomiast od środka rączką.
Wydaje mi się, że samochód nie ma centralnego bo nie widziałam żadnych kabelków w drzwiach i nie mam przy kluczach żadnego pilocika :)
Zamek z tą zapadką został wykręcony z drzwi i nasmarowany i nic. Dalej nie działa.
Myślałam że to kluczyk, ale bagażnik się otwiera ( z trudem ale działa :) )
Bardzo proszę Was forumowicze o pomoc
Pozdrawiam
Paula
Witam, w akcie desperacji postanowiłam się zarejestrować :)
Normalka.
Proponuję sprawdzić zamki czy przez przypadek nie doszło do ich kresu...
Przed kupnem nie zauważyłaś tego...!?
lukaszek_socho 03-09-2014, 11:00 Sprawdź czy jak zamkniesz od środka to możesz otworzyć kluczykiem. Wyrobione wkładki nie sprawiają problemu z zamykaniem a jedynie z otwieraniem. Te wkładki zamknąć dadzą się nawet śrubokrętem, tylko do otwarcia musisz mieć odpowiedni kluczyk.
Jeśli ktoś już rozebrał drzwi to trzeba było wyjąć cały zamek i obadać czy awarii uległa wkładka na kluczyk, zamek drzwi czy cięgna łączące wkładkę z zamkiem.
Kabelki są w gumowej rurce łączącej słupek z drzwiami, między ogranicznikiem a dolną zawiasą. Muszą być przynajmniej dwa do głośnika.
GracKa samochód został zakupiony w rodzinie i było wiadome, że coś jest nie tak:) ale dziękuję za troskę :)
lukaszek_socho przeglądając inne tematy wiedziałam, że jak będziesz to postarasz się mi pomóc;) Jak wrócę z pracy to sprawdzimy to zgodnie z Twoimi sugestiami. Jak coś to się odezwę. Dzięki :)
wiedziałam, że jak będziesz to postarasz się mi pomóc
A nikt inny nie pomagał???
bodzio39 03-09-2014, 15:48 U mojej żony był też taki problem z tymi wkładkami. Zamontowałem centralny zamek z pilotem i jaka różnica :p
"Sprawdź czy jak zamkniesz od środka to możesz otworzyć kluczykiem."
Wczoraj udało mi się sprawdzić jedynie to: Jak zamknę od środka to kluczykiem bez problemu mogę otworzyć drzwi ale już nie zamknąć. I zauważyłam, że jak otwieram kluczykiem drzwi to kluczyk w zamku ładnie mi odbija, ale jeżeli przekręcam kluczyk aby drzwi zamknąć to jakoś i mało mi się przekręca i nie odbija jak przy otwieraniu.
I jeszcze jedno, jak przekręcam kluczyk na otwieranie to ten taki drucik w środku drzwi się rusza, ale jak przekręcam kluczyk aby drzwi zamknąć, to ten drucik co idzie od wkładki praktycznie w ogóle nie reaguje.
Najgorsze jest to ,że taka sytuacja jest i od strony kierowcy i pasażera.
lukaszek_socho 04-09-2014, 08:06 Pisałaś, że zamek był wykręcony z drzwi. Jak drucik był rozłączony z zamkiem to wkładka się przekręcała? Czy teraz jak zamkniesz zamek to da się bez włożonego kluczyka ciągnąc ręką za drucik otworzyć zamek? Być może ktoś coś już grzebał i lewy zamek jest założony z prawej i odwrotnie. Wtedy zamek bez sprawnego kluczyka będzie się otwierał a zamykał tylko dobrym kluczykiem.
Zweryfikuję to jak wrócę. A powiedz mi proszę lukaszek_socho , czy to normalne że ten kluczyk nie odbija we wkładce gdy próbuję zamknąć samochód?jak go przekręcę to zostaje w tej pozycji, a przy otwieraniu odbija do środka ( przepraszam za brak fachowego języka, ale nie znam się na tym)
lukaszek_socho 04-09-2014, 08:59 Pisałaś, że mało Ci się przekręca więc obawiam się, że on nie odbija bo się nie przekręca. Jakby się przekręcił do końca to by i odbijał. U Izy prawe drzwi otwierają się w lewo a lewe w prawo, przy otwieraniu kluczyk idzie tyciu bardziej niż 90° a przy zamykaniu tyciu mniej niż 90°.
bodzio39 04-09-2014, 12:03 Dołączę się do tematu przerabiałem podobną sytuacje u siebie. Kluczykiem nie idzie zamknąć ,nie da się przekręcić o 90 stopni a jak załapie to pare ruchów klamką i drzwi otwarte. Jest to tylko i wyłącznie wina zamka - przynajmniej w moim ka + wyrobione wkładki były. Trzeba zainwestować w zamki też nie wiadomo jakie się trafią używki bo to dość chodliwy towar cena 30 zł. Ja wolałem zainwestować w centralny ,zamki nie ruszane wkładki też .
lukaszek_socho 04-09-2014, 16:31 Zgadzam się, że to mogą być zamki dlatego tymczasowo nie łączę tego tematu z istniejącymi, mówiącymi o wyrobionych wkładkach.
zamki fordowskie trzeba niestety odpowiednio konserwować (WD40 a potem olejek do maszyn precyzyjnych), dodatkowo dbać o kluczyki, w razie potrzeby wymieniać-dorabiać bo potem są problemy, jesli kluczyki są dobre to można kupić samą nową wkładkę i iść zagadać do zakładu który dorabia klucze, dobry fachman ustawi na zapadki pod kluczyk
cześć, okazało się że wkładki są popsute ponadto były zamienione prawa z lewą. Więc problem został rozwiązany. dziękuję za pomoc :)
lukaszek_socho 16-09-2014, 08:48 A nie mówiłem :D :D
...Być może ktoś coś już grzebał i lewy zamek jest założony z prawej i odwrotnie. Wtedy zamek bez sprawnego kluczyka będzie się otwierał a zamykał tylko dobrym kluczykiem.
Temat zamykam. O popsutych wkładkach są już na forum tematy i tam należy się dopisywać. Ten wątek rozwinął się tylko dla tego, że koleżanka przedstawiała dziwne objawy awarii (teraz już wiadomo, ze zawinił ktoś kto zamienił wkładki stronami) i ciężko było stwierdzić czy problemem są wkładki, zamki czy może cięgna łączące jedno z drugim.
|
|