Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] nie działające radio, brak napięcia na kosce
Regnarus 06-09-2014, 16:57 Pewnie jakiś banalny problem, ale nie mogę znaleźć rozwiązania.
Nie działa mi radio, jeszcze wczoraj działało i dziś padło. Brak też jest napięcia na kosce od radia. Bezpiecznik 58 sprawdzilem i jest ok. Czy jest jeszcze jakiś inny bezpiecznik?
EDIT: sprawdziłem dokładnie i napięcie podtrzymujące na radiu jest, brakuje 12V głównych po przekręceniu kluczyka, inny bezpiecznik? może przekaźnik?
(tablica i zegary się podświetlają po przekręceniu kluczyka)
W FF2 nie ma na radiu napięcia "po stacyjce"... Radio działa tylko na napięciu akumulatora. Sygnał załączenia zapłonu wysyłany jest do radia po szynie CAN.
Trzeba zrobić prosty test - radio załącza się przy wyłączonym zapłonie w trybie "1 hour" czy nie? Jeśli nie - to raczej coś padło w radiu...
Regnarus 06-09-2014, 20:01 W FF2 nie ma na radiu napięcia "po stacyjce"... Radio działa tylko na napięciu akumulatora. Sygnał załączenia zapłonu wysyłany jest do radia po szynie CAN.
Trzeba zrobić prosty test - radio załącza się przy wyłączonym zapłonie w trybie "1 hour" czy nie? Jeśli nie - to raczej coś padło w radiu...
nie mam oryginalnego radia,
same radio jest na pewno sprawne, przy podłączeniu "na krótko" załącza się normalnie,
problemem jest brak napięcia na zasilaniu radia po włączeniu zapłonu,
z tego co piszesz problemem jest brak sygnału od/do szyny CAN, gdzie w tym wypadku szukać problemu?
nie mam oryginalnego radia,
same radio jest na pewno sprawne, przy podłączeniu "na krótko" załącza się normalnie,
problemem jest brak napięcia na zasilaniu radia po włączeniu zapłonu,
z tego co piszesz problemem jest brak sygnału od/do szyny CAN, gdzie w tym wypadku szukać problemu?
CAN "Controller Area Network" to dwuprzewodowa, szeregowa magistrala komunikacyjna pomiędzy modułami samochodu, czego elementem jest fabryczne radio. Jeśli radio nie jest oryginalne, to ktoś dorobił + po zapłonie. Może w tym tkwi problem? Trudno określic co autor miał na myśli i skąd wziął + na zasilanie radia po włączeniu zapłonu.
Tak jak napisał radek70 - jeśli radio nie jest oryginalne i działało, to ktoś dorabiał + po zapłonie. Jak to zrobił - musisz sobie trochę "pogrzebać"... My na pewno nie zgadniemy...
Regnarus 06-09-2014, 22:35 bardzo dziekuje za informację
nie jestem pierwszym właścicielem ale na 99% instalacja radia jest oryginalna i nie modyfikowana, a samochod byl kupipny bez radia fabrycznego,
Regnarus 07-09-2014, 19:18 nikt nic więcej nie pomoże?
wygląda na to, że jesli była robiona jakaś przeróbka przy instalacji radia to dołożono dodatkowy bezpiecznik,
nie ma go w głównej skrzynce bezpieczników nad nogami pasażera, sprawdziłem wszystkie i wszystkie są sprawne,
podejrzewam, że takich i podobnych przeróbek robionych było i jest sporo więc wszystkie są pewnie robione podobnie,
więc i owy bezpiecznik może dokładany jest w podobnym miejscu? gdzie go szukać?
...podejrzewam, że takich i podobnych przeróbek robionych było i jest sporo więc wszystkie są pewnie robione podobnie,
...
Chyba żartujesz?:027: Co "elektryk" to na dziwniejsze pomysły potrafi wpaść...
Jaką sztuką jest popatrzenie gdzie biegnie przewód od napięcia "po stacyjce" z kostki radia? Nie bardzo możemy to zrobić za Ciebie i kolejne "HELP" nic w tej kwestii nie zmieni... Latarka i oglądać do samochodu a nie pisać na forum...
Regnarus 07-09-2014, 20:42 Chyba żartujesz?:027: Co "elektryk" to na dziwniejsze pomysły potrafi wpaść...
Jaką sztuką jest popatrzenie gdzie biegnie przewód od napięcia "po stacyjce" z kostki radia? Nie bardzo możemy to zrobić za Ciebie i kolejne "HELP" nic w tej kwestii nie zmieni... Latarka i oglądać do samochodu a nie pisać na forum...
nie mam garazu i nie mam ogrodka, samochod stoi na ulicy i nie ma spacjalnie warunkow na to by siedziec przy samochodzie i grzebac,
probowalem sledzic cala wiazke kabli ale jedyne co moge rozebrac bez klopotu to schowek pasazera, wiazka idzie w strone tablicy bezpiecznikow a potem idzie do gory i leci przy podszybiu w strone stacyjki i ten zolto zielony przewód tez chyba idzie w tamta strone,
moze w srode jak bede mial wolne od pracy zajrze pod kierownice, chyba tam latwo mozna zdjec panel
wiem ze moge zmostkowac zasilanie radia ale wtedy bedzie gralo tez bez zaplonu, czego chcialbym uniknac,
powiedzmy ze nie uda mi sie znalesc problemu i rozwiazania, to moze z tablicy bezpiecznikow da rade podpiac sie po jakis inny obwod (szyby elektryczne?) i poprowadzic zasilanie do radia? albo cos innego co daje +12 po zapłonie.
o troche wyrozumialosci prosze, wiem ze niby wszystko mozna sprawdzic samemu, ale brak czasu/miejsca i warunkow to uniemozliwia, dlatego wole zapytac (po to przeciez są fora) i byc troche naprowadzony aby nie tracic tyle czasu
Ewentualnie sprawdź może F68 7,5A (lub wręcz go wymień) - w początkowych rocznikach FF2 "IGN SENSE" na 16 pinie quadlocka występował i był prowadzony przez ten bezpiecznik. Potem z tego zrezygnowano. Nigdy nie widziałem instalacji z tym przewodem, więc napisałem, że jej nie było...
Regnarus 08-09-2014, 01:01 Ewentualnie sprawdź może F68 7,5A (lub wręcz go wymień) - w początkowych rocznikach FF2 "IGN SENSE" na 16 pinie quadlocka występował i był prowadzony przez ten bezpiecznik. Potem z tego zrezygnowano. Nigdy nie widziałem instalacji z tym przewodem, więc napisałem, że jej nie było...
bezpiecznik F68 jest sprawny
szukam i szukam w sieci cale godziny i w koncu znalazlem schemat elektryczny:
http://oi59.tinypic.com/214dpc.jpg
wedlug tego schematu przed bezpiecznikiem F68 jest jeszcze F11... tylko gdzie on jest? chociaż on odpowiada chyba za wiele ukladow w aucie bo to po prostu bezpiecznik stacyjki, a wszystko inne mi w samochodzie działa
jutro sprawdze napiecie na F68, po zapłonie chociaz pewnie bedzie wszystko ok, a to bedzie oznaczac mechaniczne uszkodzenie przewodu, bo wedlug schematu nic już tam po drodze nie ma
....szukam i szukam w sieci cale godziny i w koncu znalazlem schemat elektryczny:
http://oi59.tinypic.com/214dpc.jpg
...
A po wpisaniu do naszej szukajki słów "schematy FF2" miałbyś po kilku minutach wszystko - na przykład z tego postu http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2206979&postcount=16 ... I do tego kompletne a nie fragmenty...
|
|