Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wymiana przegubów - jeden oryginał czy dwa zamienniki?

eddek
12-09-2014, 08:53
Odpowiedź wydaje się oczywista, lepiej kupić oryginał. Czy aby na pewno?
Koszt jednego przegubu zewnętrznego to 300 zł, a za 250 zł można dostać niemiecki lub włoski zamiennik całej lewej półośki, czyli dwóch przegubów.
Ile wytrzyma ten zamiennik? Dodam, że chcę za rok sprzedać auto, ale nie chcę się naciąć przypadkiem na podwójny koszt wymiany.

Myślałem o jednym z tych dwóch (Dedra Technik to polski producent?):
http://allegro.pl/polos-lewa-przegub-wewnetrzny-ford-mondeo-mk3-wawa-i4587799776.html
http://allegro.pl/polos-ford-mondeo-mk-3-2000-2006-lewa-nowa-i4540802300.html

Deryll
12-09-2014, 12:38
A ja tobie proponuje wybrać się na szrot i poszukać całych półosiek. Dobra używka będzie lepsza niż nowy zamiennik. Ja już przejechałem 60k km na używce (tej dłuższej) i jest super.

remlen
12-09-2014, 12:49
A ja przejechałem 12 kkm na półośce z przegubami (nowa za 250 zł.) z all... i i też jest dobrze

paoloWawa
12-09-2014, 13:57
Ja mam u siebie już obie nowe półosie kupione na alledrogo bodajże za 199zł/sztuka. Póki co nie mogę wiele powiedzieć bo przebieg na nich symboliczny (ok 3 tys. km), na razie śmigam :D

eddek
13-09-2014, 12:42
Chyba zaryzykuję z kupnem zamiennika.
Jeśli jest ktoś jeszcze, kto tak zrobił, proszę o napisanie ile już przejechał na takim zestawie z Allegro.

Abback
13-09-2014, 19:12
Kolego włoskie przeguby pół roku wytrzymują, a w najlepszym przypadku rok czasu i tam raz, że w wewnątrz przegubu są marnej jakości frezy to i pierścień zabezpieczający to jakaś lipa .... Nie zdziw się jak Ci pewnego dnia półoś wpadnie w przegub zewnętrzny i w tedy prócz przegubu, będzie do wymiany półoś :)

Za 150 zł można kupić całą półoś z dwoma oryginalnymi przegubami (zewnętrzny + wewnętrzny) bez jakichkolwiek luzów i ta opcja jak dla Ciebie byłaby najbardziej korzystna - wiem co piszę, bo sam taki używek założyłem u siebie po tym jak 8 miesięcy temu wymieniłem przegub zewnętrzny na zamiennik ... Jak już chcesz przegub to albo oryginał albo opcja używanej półosi z dwoma przegubami :)

eddek
13-09-2014, 19:23
Co myślisz o polskim producencie DEDRA TECHNIK?
http://allegro.pl/polos-lewa-przegub-wewnetrzny-ford-mondeo-mk3-wawa-i4587799776.html

Abback
13-09-2014, 20:23
Używana półoś z dwoma przegubami z rocznika '04-'05 osiągalna w granicach 150 zł i na takiej półosi o ile nie ma luzów można przejechać 2-3 razy więcej km niż w przypadku zamiennika lub taniego za przeproszeniem ****a oferowanego na alle****o ....

Ps. Kiedyś co Polskie było najlepsze (przykład fabryki FSO), a teraz to co w Polsce to ściągane z Chin, a u Nas oferowane jako produkt Polski :)

remlen
14-09-2014, 07:55
Przecież na tą co podał z linka ma 36 miesięcy gwarancji więc po co mu stara używana?

murzyn6666
15-09-2014, 21:06
ciekawe jak z tą gwarancją. Może tylko na lakier ;] ja osobiście co do przegubu zewnętrznego wraz półośką polecam szrot. Na wewnętrznym się przejechałem, ale zewnętrzny z półośką polecam. W zależności od szrotu 120-150 zł. Na takiej używce zrobiłem już 40 tysi i jest git. dla pewności zmieniłem gumę i smar.

eddek
16-09-2014, 08:13
W zeszłym roku wymieniałem oba przeguby z prawej strony. Zewnętrzny kupiłem oryginał, ale miesiąć później rozsypał mi się na drodze wewnętrzny. Ponad 700 zł w sklepie, więc kupiłem całą półośkę używaną. Dobrze, że miałem już zewnętrzny, bo ten używany był rozwalony. Wewnętrzny jeździ do dziś.

Z lewej strony nie będę się bawić w używki, czy wymiany na raty. Zamówiłem wczoraj ten polski zamiennik. Nie powinno być tak źle. :)

esen1a
14-07-2015, 15:18
Odkopię temat... eddek jak się sprawuje/sprawował ten zamiennik DEDRA TECHNIK?
Ktoś poleca tą firmę?

Tatin22
16-07-2015, 10:49
Ja zamawiałem całą długą prawą. Nie mam na niej za dużo km (około 2500), ale zaraz po wymianie jechałem nad morze i jak na razie nic się nie dzieje ;)

Wzebr76
12-08-2016, 19:14
Witajcie! Wiem że to już stary temat, ale wracam do niego bo mam te półosie i chcę Was ostrzec przed kupnem tego złomu.
Dajcie sobie spokój z DEDRA TECHNIK, kupiłem je na obie strony w odstępie około 6-7 m-cy, z jednej po pół roku wywaliło smar z pod osłony zewnętrznego przegubu (pękła guma), a z drugiej po około roku, zadzwoniłem do sprzedawcy w tej sprawie, powiedział że gwarancja dotyczy każdego elementu półosi, kazał napisać e-mail w sprawie reklamacji i czekać, napisałem już 3 albo 4 i czekam od ponad dwóch miesięcy na odpowiedz.
Wymieniłem już gumy (osłony) bo szkoda było mi przegubów i okazuje się że przeguby też niedługo będą znów do wymiany, a mają dopiero około 10,5k km lewa i około 22,5k km prawa. Wspomnę że autko w 90% jeździ po autostradzie.
Jeszcze jakieś pytania? Jak dla mnie te półosie to złom, a gwarancja to fikcja. Nie dożyją trzech lat, a o gwarancji zapomnijcie.
Pozdrawiam.