Zobacz pełną wersję : 1.6 TDCi 109KM przejście z 10W40 na 5W40
Witam kolegów forumowiczów!!!
Jak w temacie jeżdżę teraz na 10W40 Castrol Magnatec A5/B5.
Muszę wymienić smok oleju, ponieważ kontrolka ciśnienia zapala się czasami na chwilkę czasami na dłużej niezależnie od obrotów. Czujnik sądzę, że jest ok, ponieważ słychać, że ciśnienie jest za małe (bardziej metaliczny dźwięk silnika), z kolei pompa działa bardziej w systemie 0-1, nie może być tak, że momentami podaje olej, a zaraz już nie. Tak więc w poniedziałek jestem umówiony w ASO na wymianę smoka i oleju razem z filtrem oczywiście.
Zastanawiałem się czy zostać na 10W40 i zalać go np jakimś Motullem lub Valvolinem, czy przejść np na 5W40 Edge lub Magnatec i postanowiłem przejść.
Moje pytanie brzmi jaki byście polecili olej który spełnia mniej więcej specyfikacje fordowskie do tego silnika, czy mógłby być np 5W40 Castrol Edge Turbo Diesel? Czy lepiej zalać półsyntetycznym 5W40 Castrol Magnatec Diesel?
Aha samochód z końca 2006 1.6TDCi 109KM z wyciętym DPF-em :D
Przebieg autentyczny 185.000 (samochód kupiony jako roczny z przebiegiem 18.000), na 10W40 jeździ od około 100.000, wymiana oleju zawsze z filtrem co około 10.000.
Z góry dziękuje za sensowne odpowiedzi i pozdrawiam.
Ja mam 1.6TDCi 109KM bez dpf , i zmieniłem w tym miesiącu Castrola 5W na Millers Oils XF Longlife ECO 5w30 razem z płukaniem engine flush millersa i póki co jest bardzo zadowolony, olej spełnia specyfikacje fordowskie także możesz poczytać.
Na 5W30 przejść nie chcę już inna gęstość oleju myślę, że bezpieczniej będzie zostać na W40, tylko jaki?:)
ExpressParts 13-09-2014, 08:26 Z tego co się orientuję, żadna inna lepkość niż 5W30 nie jest zalecana do tego silnika. A olej 10W40 w ogóle nie powinien się w tym silniku znaleźć.
Na 5W30 przejść nie chcę już inna gęstość oleju myślę, że bezpieczniej będzie zostać na W40
Myślę, że jesteś w błędzie, ponieważ wszyscy dookoła zalecają do Twojego silnika olej o lepkości 5W-30. Marka nie ma znaczenia. Byle tylko spełniał odpowiednią normę. Polecam m.in. lekturę instrukcji obsługi :wink:.
A co Cię skłoniło do zalania 10W-40?
W warsztacie się walnęli i zalali mało tego, że 10W40 to jeszcze lotosa. Następna wymiana oleju z powrotem w ASO, doradca serwisowy dzwonił i mówił, że został wlany taki olej, a nie inny i że już nie można wrócić na oryginał (5W30), ponieważ jak stwierdził "parametry" w silniku mogą się pozmieniać itd i w taki o to sposób zostałem na 10W40.
Na 5W30 nie przejdę chociażby ze względu na to, że ford dopuszcza do tego silnika 5W40 i 10W40 (oczywiście jest notka, że może to pogorszyć osiągi, utrudnić rozruch, zwiększyć spalanie i emisję spalin), a oleje W40 zostawiają grubszy film olejowy niż oleje W30,więc są "zdrowsze" dla silnika. Pytanie tylko, który 5W40 wybrać?
Możesz podesłać jakiś link do tego "10W40 Castrol Magnatec A5/B5" ? bo wydaje mi się że albo nie ma A5/B5 albo jeździsz na 5W30
ford teraz leje castrol magnatec professional a5 5w30
Przepraszam A3/B4 specyfikacja
doradca serwisowy dzwonił i mówił, że został wlany taki olej, a nie inny i że już nie można wrócić na oryginał (5W30), ponieważ jak stwierdził "parametry" w silniku mogą się pozmieniać itd
Heheh... To Ci kitu nawciskał. Silnik nie przyzwyczaja się do oleju tak jak np. stopy do butów.
pro-choice 07-10-2014, 13:50 ford teraz leje castrol magnatec professional a5 5w30
Leje to na co ma podpisaną umowę handlową :)
A jak wiadomo nikt nie każe lać tego co dają w ASO ... można przyjść ze swoim olejem i zaleją to, wiadomo że nie może to być "olej rzepakowy" :)
koniecznie trzeba się trzymać zaleceń producenta i wszystko będzie grało. W tym przypadku odpowiednia oliwa o lepkości 5W30 i będzie fruwać.
Może to była wymiana oleju rozszerzona z elektroniczną modyfikacją sterownika silnika extra :))
Do tego silnika w strefie PSA leją 5W40 ford zalewa 5W30. Zmiana oleju w obecnych czasach nie grozi niczym (skrajności pozostawiam poza debatą). Mity, gusła i legendy zamierzchłych czasów o zmianie lepkości czy bazy oleju z syntetyka na jakiś gęstszy żeby wyrównać smarowanie wraz z przebiegiem głoszący mogą sobie w buty wsadzić.
Kupiłem autko z tym samym silnikiem zalałem płukanke i po niej motul 5w30 bo mam dpf ale jak go zabraknie to 5w40 jak nic.
Do tego silnika w strefie PSA leją 5W40 ford zalewa 5W30. Zmiana oleju w obecnych czasach nie grozi niczym (skrajności pozostawiam poza debatą). Mity, gusła i legendy zamierzchłych czasów o zmianie lepkości czy bazy oleju z syntetyka na jakiś gęstszy żeby wyrównać smarowanie wraz z przebiegiem głoszący mogą sobie w buty wsadzić.
Amen.
maciek8791 21-10-2014, 19:39 Leje to na co ma podpisaną umowę handlową :)
A jak wiadomo nikt nie każe lać tego co dają w ASO ... można przyjść ze swoim olejem i zaleją to, wiadomo że nie może to być "olej rzepakowy" :)
koniecznie trzeba się trzymać zaleceń producenta i wszystko będzie grało.
No niestety nie masz racji. np. W ASO FORD ŁÓDŹ nie przyjdziesz ze swoim olejem.
Leją ciepłym moczem na to że przyniesiesz olej z aprobatami - nie wykonują żadnych usług na nie swoim oleju :>
Powiedzieli mi, że dostanę to na piśmie jak będę chciał.
pozdrawiam - Maciej
pro-choice 21-10-2014, 19:55 To trzeba najwidoczniej zmienić serwis, łaski nie robią :)
A ja się nie dziwię, że nie chcą ...w końcu olej to podstawowa rzecz dla silnika - a jak ktoś kupi "lewy" olej? Zaleją taki, silnik padnie i co? Serwis będzie zwracał kasę?
Ja wiem, że można kupić oryginalny w pewnym sklepie, ale PL to kraj w którym kombinatorów nie brakuje ;)
pro-choice 22-10-2014, 06:27 Dlatego tak jak mówisz ... trzeba kupować u certyfikowanych sprzedawców którzy są pewnym źródłem :)
A ja się nie dziwię, że nie chcą
Bo nie zarabiają i dlatego nie chcą.
|
|