Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Chińskie nawigacje - prośba o opinie
soulraver 20-09-2014, 16:14 Witam .
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Mondeo mk4 . Jedyne co chcę zmienić w wyposażeniu to radio . Posiadam te podstawowe srebrne no i oczywiście jest problem z mp-kami. pomyślałem , że zamiast kupowania zmieniarki czy huba może warto w tej samej cenie lub ciut drożej zakupić chinską nawigację . Czy ktoś z forumowiczów posiada taką , z którą nie ma żadnych problemów ,bo jak poczytałem na forum to jest masa tandety. Jeżeli ktoś ma godną polecenia prosiłbym o podanie modelu.Dzieki :D
Rozumiem, że te 1.400 postów w tym wątku http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=52214 nie zadowalają kolegi zupełnie?
soulraver 20-09-2014, 22:04 Nie zadawalają bo przejrzałem część z nich i nie mogłem znaleźć a nie chcę spędzać całego dnia na szukaniu w 1400 dpowiedzi..... tym bardziej , że sporo z nich jest nie na temat...
p_swiderski 25-09-2014, 19:53 Nie zadawalają bo przejrzałem część z nich i nie mogłem znaleźć a nie chcę spędzać całego dnia na szukaniu w 1400 dpowiedzi..... tym bardziej , że sporo z nich jest nie na temat...
To w skrócie. Ja dawno temu wymieniłem fabryczne radio na nawigację + modół z USB i jest lepiej niż dobrze. Szczególnie jak masz CONVERS+.
soulraver 25-09-2014, 22:07 Dzięki za konkretną dpowiedź. A masz może linka do tej navi albo nazwę . Byłbym bardzo wdzięczny bo na necie jest masa tego a nie chcę się naciać na jakiś chłam. Dzięki
Kolega p_swiderski ma FABRYCZNĄ navi TravelPilot NX (7", dotykową) oraz FABRYCZNY moduł BT/VC... Tylko taki zestaw sensownie współpracuje z convers+...
soulraver 26-09-2014, 10:42 Ja conversa nie mam. Zależy mi tylko na nawigacji i żeby współpracowała z kierownicą . Oryginalna kosztuje dość sporo. Może jest jakiś dobry chiński zamiennik dedykowany. Ewentualnie nie dedykowany który będzie można zamocować w miarę możliwości.
No to cofnij się ze 3-4 strony w wątku o stacjach multimedialnych i poczytaj http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=52214&page=136. Wszystko jest. Popatrz na przykład na ten "wynalazek" http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2209266&postcount=1378
p_swiderski 26-09-2014, 17:12 dobry chiński zamiennik dedykowany
Tego to niestety się nie da. A jak już chcesz chińczyka, to sprawdź chociaż czy ma RDS, bo widziałem już takie które nie mają. Żaden Ci nic sensownego na convers+ nie wyświetli, ale w tym przypadku nie ma to znaczenia.
Tak jak napisał Tedik_k mam fabrycznego NX DVD. Poszukaj, na pewno trafisz w znośnej cenie. MOże z jakiegoś rozbitka?
kuba1961 26-09-2014, 21:00 A ile chcesz wydać kasy.
http://www.gms.pl/ to lepsze chińczyki
ja kupiłem uniwersalną stacje i jestem zadowolony.
soulraver 27-09-2014, 19:04 Kuba a działają ci przyciski na kierownicy ? Na tej stronce niestety nie ma dedykowanej navi do mondeo...ale radyjka fajne :)
kuba1961 27-09-2014, 21:00 Tak, w modelu który kupiłem działają przyciski na kierownicy. A jeżeli wybierzesz inny zadzwoń do ich i sprawdź. Muszę przyznać ze dzisiaj kupiłbym ten za 999zl bo po co mi odtwarzacz płyt, pilot czy druga strefa. Ja mam 6701 luxury.
W tym tygodniu kupiłem uniwersalną GMS-6401, w sumie po tych kilku dniach uważam, że spełnia oczekiwania i jestem zadowolony.
Sterowanie z kierownicy działa i nie wymagało, żadnych dodatkowych przejściówek czy interface -ów, można sobie poustawiać jak się chce.
Mam mondeo MK4 po liftingu, w wersjach przed liftingiem może być inaczej.
Jedna uwaga, kupowałem razem z montażem i zanim się zdecydowałem rozmawiałem z kilkoma firmami montującymi takie stacje.
Niektórzy zdrowo sobie pogrywali, chcieli mi wcisnąć przejściówkę do sterowania z kierownicy która nie jest potrzebna i za montaż liczyli sobie 300 - 400 PLN.
Po poszukiwaniach znalazłem firmę w której montaż był gratis jeśli się kupi u nich (cena za urządzenie była normalna) dopłaciłem tylko (jeśli chodzi o stacje) za ramkę i separator antenowy (ramka była dużo tańsza niż na popularnym serwisie aukcyjnym).
soulraver 28-09-2014, 20:34 no faktycznie te radyjko za 999 GMS 6321 prezentuje się świetnie. Chyba się na nie skusze. A jak to wygląda z mocowaniem radyjka i ramką .Dużo modyfikacji trzeba porobić?
kuba1961 29-09-2014, 11:51 Dokupiona maskownica ma uchwyty z otworami do mocowania radia. Ostrzegam stosować krótkie śruby !!!! Wszystko montuje się bez przycinania wiercenie itd. Pamiętaj krótkie śruby.
wildthink 01-10-2014, 23:17 W tym tygodniu kupiłem uniwersalną GMS-6401, w sumie po tych kilku dniach uważam, że spełnia oczekiwania i jestem zadowolony.
Sterowanie z kierownicy działa i nie wymagało, żadnych dodatkowych przejściówek czy interface -ów, można sobie poustawiać jak się chce.
Mam mondeo MK4 po liftingu, w wersjach przed liftingiem może być inaczej.
Jedna uwaga, kupowałem razem z montażem i zanim się zdecydowałem rozmawiałem z kilkoma firmami montującymi takie stacje.
Niektórzy zdrowo sobie pogrywali, chcieli mi wcisnąć przejściówkę do sterowania z kierownicy która nie jest potrzebna i za montaż liczyli sobie 300 - 400 PLN.
Po poszukiwaniach znalazłem firmę w której montaż był gratis jeśli się kupi u nich (cena za urządzenie była normalna) dopłaciłem tylko (jeśli chodzi o stacje) za ramkę i separator antenowy (ramka była dużo tańsza niż na popularnym serwisie aukcyjnym).
A co z wyświetlaczem converse+. Współpracuje i wyświetla co trzeba, czy echo? Czy jakiekolwiek inne radio (stacja multimedialna) gada z conversem?
kuba1961 02-10-2014, 12:23 Niektóre droższe gadają. W wątku ktoś pisał o takich urządzeniach. Ale cena nie jest atrakcyjna. Lepiej wtedy na Allegro kupić oryginalny zestaw forda do swojego samochodu.
Nie mam Convers więc nie mam takiego problemu.
Co do oryginalnej nawigacji forda to, też rozważałem taką opcję.
Z tego co się zorientowałem pokrycie map w oryginalnej pozostawia wiele do życzenia. Ktoś w jakimś innym wątku pisał, że nawigacji fabrycznej używa pomocniczo, a do szczegółów ma Automapę na pałąku.
Pominąłem koszt aktualizacji fordowskiej navi, ale za to z converse będzie działać
wildthink 02-10-2014, 20:34 Niektóre droższe gadają. W wątku ktoś pisał o takich urządzeniach. Ale cena nie jest atrakcyjna. Lepiej wtedy na Allegro kupić oryginalny zestaw forda do swojego samochodu.
Mam oryginalne, działające radio z navi, ale rozważałem podmianę ze względu na mapy, które mają pokrycie - no takie jakie mają, a do tego jedna aktualizacja ma rok, do tego za jaką kasę. Automapa ma aktualizacje co kwartał i jest za mniejsze pieniądze. Ale jak z conversem większość (tych za rozsądne pieniądze) nie gada to pozostanę z oryginałem i kupię najnowszą aktualizację na 2015r.
A te droższe to za ile i jakie to są?
Szukając navi zastanawiałem się nad takim urządzeniem.
http://www.eonon.com/Car-GPS/Specific-Car-GPS/Ford/D5161.html
lub u nas:
http://allegro.pl/convers-ford-eonon-focus-mondeo-gps-dvd-divx-i4636007676.html
Chińczycy podają, że obsługuje convers-a, ale czy w pełni nie wiem.
Musiał by się wypowiedzieć ktoś kto ma takie urządzenie i conversa.
Najlepiej wypytaj kogoś kto to montuje
kuba1961 02-10-2014, 21:03 Ktoś pisał kiedyś o jakiejś która gadała z Conversem. nawet jakiś link filmiku ludzi z wschodu był zamieszczony. Nie pamiętam.
Ja dla lepszej mapy i odtwarzania z USB plików muzycznych wybrałem swoje GMS. Priorytetem był brak kabli i potrzeby parowania telefonu po wejściu do samochodu. No kamerka ułatwia życie.
wildthink 02-10-2014, 23:33 Szukając navi zastanawiałem się nad takim urządzeniem.
http://www.eonon.com/Car-GPS/Specific-Car-GPS/Ford/D5161.html
lub u nas:
http://allegro.pl/convers-ford-eonon-focus-mondeo-gps-dvd-divx-i4636007676.html
Chińczycy podają, że obsługuje convers-a, ale czy w pełni nie wiem.
Musiał by się wypowiedzieć ktoś kto ma takie urządzenie i conversa.
Najlepiej wypytaj kogoś kto to montuje
Tanio nie jest, szczególnie kupując u nas. Możliwości spore, ale raczej się nie skuszę, ciekawe jak z jakością dźwięku w porównaniu do fabrycznego radia.
Tanio nie jest, szczególnie kupując u nas. Możliwości spore, ale raczej się nie skuszę, ciekawe jak z jakością dźwięku w porównaniu do fabrycznego radia.
1. Jakość dźwięku zdecydowanie lepsza niż w 6000CD.
2. Współpraca z Conversem raczej symboliczna. Jest cały wątek w dziale m.in. o Eononie.
3. Jakość wykonania pozostawia sporo do życzenia. Było kilka sztuk na forum (u mnie też) i wszystko padło.
Pozdrawiam
kura2000 06-10-2014, 22:59 GMS wypuścił właśnie nowy model do Forda - nazywa się ROCKER 1119
http://allegro.pl/rocker-rc-1119-ford-mondeo-autoryzowany-dealer-i4653782295.html
Wygląda na przyzwoity, choć ciekawe jak z responsywnością ekranu, Nie widziałem nigdzie na youtube więc nie wiem.
Dynavin spóźnia się ze swoim N6-FO
Miałem nawet preorder w jednym z niemieckich sklepów, ale po czekaniu 30 dni z zamrożonymi środkami zdecydowałem się ostatecznie na Pioneera Avic-F960BT bo mieli dobrą cenę - dużo taniej niż najtańszy sklep w PL :)
No i troche upodate do Apple Carplay zadecydował o wyborze pioneera.
Osobiście jednak gdybym nie brał Pioneera, ani innej markowej typu Alpine czy nawet Clarion to zdecydowałbym się na Dynavina N6
Jeszcze przez chwilę byłem bliski zakupu Parrot Asteroid Smart bo na androidzie daje duże możliwości. To praktycznie komputer w aucie :), ale zdecydowałem, że nie wykorzystam 90% opcji więc odpuściłem :)
Z dedykowanych do Forda szedłbym jednak w "markowe" chińczyki czyli GMS lub Dynavin.
Minus dynavina to serwis w niemczech, ale na youtube widać już wersje montowane np w BMW i ekran ma świetną responsywność, a menu ładne, kafelkowe w stylu Windows 8
maciek8791 07-10-2014, 18:01 http://www.ebay.de/itm/Autoradio-Android-4-1-A9-1080P-WIFI-GPS-Navi-Ford-Focus-Galaxy-Mondeo-C-S-Max-/271544186517?pt=Technik_Auto_Hi_Fi_Navigation_Einb au_Navigationssysteme&hash=item3f394b7695
Witam ja osobiście brałbym tylko android.
Chodzi o dwie rzeczy : po pierwsze google maps, zero problemów z aktualizacjami, uwzględnia sytuacje na drodze!!! Podpiął bym modem 3g do tego i jazda w dodatku odbieram na panelu meile albo jak chce coś sprawdzić w google to sprawdzam.
Nie sądze żeby coś miało podjazd do tego rozwiązania (zwłaszcza jeśli chodzi o aktualizacje map i w ogóle google maps). Jeszcze by mi odpadł problem kosztów instalacji modułu BT usb także chyba się zdecyduje na rozwiązanie powyżej.
pozdrawiam - Maciek
kuba1961 07-10-2014, 20:08 Odbieranie maili w samochodowym zestawie multimedialnym to jest coś rewelacyjnego. A już pisanie ich na tym ekranie to jest po prostu bajka. Zapomniałeś o SMS-ach, Gadu-Gadu itd. No i przeglądanie stron internetowych. Fenomenalne.
No i nikt tu nie wspomina o wsparciu dla live cam... Szczególnie jak się ma jakąś miłą towarzyszkę podróży (może być przygodna)...:one:
Też bym wolał coś na Androidzie.
Internet i maile mnie nie obchodzą ale można wrzucić Waze, Yanosika czy nowego Sygica. Takiego wyboru na CE6.0 nie ma ;)
Co do GMS, najnowszy model Rocker 1119:
"AUDIO jak FLAC, OGG...APE, AAC (całkowicie nieakceptowane) czy MP3 / WMA o kompresji powyżej 192 bitrate. Stosowanie plików MP3 o kompresji 320 bitrate może spowodować czasowe zablokowanie pracy urządzenia i spowolnienie pracy map GPS. " - strzał w kolano, mp3 są słabej jakości a zwłaszcza 128 kbps. Wielka szkoda.
A te droższe to za ile i jakie to są?
Zenec?
wildthink 07-10-2014, 22:05 Zenec?
Nawet oni nie chwalą się współpracą z convrsem, a z opinii użytkownika z tego forum dowiadujemy się że nie. A cena - pominę ją milczeniem.
Co do GMS, najnowszy model Rocker 1119:
"AUDIO jak FLAC, OGG...APE, AAC (całkowicie nieakceptowane) czy MP3 / WMA o kompresji powyżej 192 bitrate. Stosowanie plików MP3 o kompresji 320 bitrate może spowodować czasowe zablokowanie pracy urządzenia i spowolnienie pracy map GPS. " - strzał w kolano, mp3 są słabej jakości a zwłaszcza 128 kbps. Wielka szkoda.
A co do tego Rocker'a RC 1119 - gdzie znalazłeś info o odtwarzanych formatach i ograniczeniach mp3. Bo jeżeli to prawda to faktycznie lipa - dziś byle smartfon, nawet stary telefon radzi sobie z każdą mp3.
edit:
znalazłem w instrukcji obsługi - na OSTATNIEJ stronie - nieładnie.
Prawdopodobnie ten Rocker, to żadna nowość, przypuszczam, że to któryś z modeli który jest obecnie w sprzedaży z obudową do Forda.
Nigdzie w dokumentacji nie znalazłem informacji jaki tam montują procesor.
W przypadku uniwersalnych modeli GMS 6501 i 6401 chwalą się "szybkim procesorem CORTEX A9 800MHz ".
W przypadku Rocker -a nie znalazłem takich informacji, więc czyżby procek był słabszy ?
wildthink 08-10-2014, 10:57 To musi być słabizna, jak sobie z navi i mp3 320kbps jednocześnie nie radzi.
Przydałby się sprzęt na androidzie, ale z pełną obsługą kierownicy i conversa. Do tego ekran o rozdzielczości większej niż oferowanej wszędzie 800x480. Czy to takie trudne połączyć średniej klasy smartfona z "radiem" i upakować w całość?
kura2000 15-10-2014, 13:13 No i wymienione:)
Ostatecznie zdecydowałem się na markowy sprzęt i wziąłem Pioneer Avic F960BT.
Montaż wykonany przez firmę firmę MAXPOL - szczerze polecam. Szybko, sprawnie, fachowo. Wszystko działa jak należy. Obsługa fachowa i miła. Wszystkie kabelki usb, hdmi, lightning itp wyprowadzone zgodnie z moim życzeniem :)
Dla osób z wielkopolski podaję namiary:
http://www.radia-maxpol.pl/
Sama stacja jest fenomenalna. Responsywność ekranu idealna. Gdyby ktoś miał więcej pytań to chętnie odpowiem bo w sumie nie wiem o czym szczegółowo napsać :)
Poniżej foto jak wyszło :)
http://images.tinypic.pl/i/00586/bomx439qoell_t.jpg (http://www.tinypic.pl/bomx439qoell)
pankrakus 15-10-2014, 14:02 [...]
Gdyby ktoś miał więcej pytań to chętnie odpowiem bo w sumie nie wiem o czym szczegółowo napsać :)
[...]]
Witam
Mam pytania odnośnie nawigacji:
- jaki program nawigacyjny
- czy jest możliwość odblokowania
- czy można zaktualizować i wgrać "testowe" mapy
- czy jest możliwość instalacji Automapy
- czy przysługuje pierwsza darmowa aktualizacja fabrycznej mapy
Odnośnie starszego AVICa spotkałem sprzeczne opinie
- jedni pisali, że można bez problemu odblokować
- inni pisali, że odblokowanie zmienia funkcjonalność (pozbawia części funkcji)
pozdrawiam
pankrakus
kura2000 15-10-2014, 15:13 - program to Navgate czyli przerobka Igo Primo stworzony przez NNG i Pioneera. W zasadzie to Igo z nieco innym menu :)
- z tego co wiem to nie ma. To model tegoroczny i pewnie minie troche czasu zanim bedzie popularny i ktos sie wezmie za odblokowywanie
- jak wyzej , nie ma map "testowych"
- jak wyzej nie da sie wgrac automapy
- darmowa jedna aktualizacja przysyluguje przez 45 dni od uruchomienia
- starsze avici da sie odblokowac - rosjanie rozwijaja cos takiego jak pioneerus. Na www.avic4111.com mozna poczytac i odblokowywaniu starszych modeli. Nie wczytywalem sie wiec nie dam glowy co dziala, a co nie.
A o tym http://www.aliexpress.com/item/Pure-android-4-2-2-Car-DVD-GPS-for-Ford-Focus-Mondeo-Kuga-S-max-C/1996364058.html ktoś myślał ?? Na papierze wygląda obiecująco...
marcus.pl 15-10-2014, 20:25 kura2000,
mam pytanie, czy uaktualniałeś soft w tym pionierze i czy masz aktywną opcję apple carplay
no i pytanie czy używasz iphona :) jeżeli tak, to jak się sprawuje ta funkcja?
kura2000 15-10-2014, 21:45 Uaktualniłem do najnowszego firmware - chyba 1.06.
Używam Iphone 5s i apple car działa :)
Co do tego jak się sprawuje to chwilowo mam mieszane uczucia :) Tzn. żeby w pełni to działało to SIRI musi być w języku polskim ( być może kiedyś to nastąpi :) ) bo w tej chwili wiele fajnych funkcji jak czytanie imessage po prostu się nie sprawdza. SIRI nie przeczyta po polsku :(
Aplikacja Spotify jest bardzo uboga i póki co zalicza zwiechy. Apple maps działają fajnie i da się na tym nawigować choć to bardzo proste bo np nie ma asystenta pasa ruchu itp.
Ja chciałem to mieć więc i tak cieszy mnie ta funkcja, ale widać że to jeszcze wersja beta tak naprawdę i update jest konieczny. Apki, telefon ( kontakty ) działają fajnie - wyglądają jak na telefonie.
Minus Apple Carplay to konieczność podłączenia po USB. Jednak póki co szybciej mi odpalać muze automatycznie kiedy wsiadam i radyjko samo zasysa przez BT ostatnią playliste ze spotify z telefonu i od razu gra. To działa bezbłędnie :)
Jeszcze co do połączeń. Ponieważ zarówno tryb APPRADIO jak i tryb APPLE CARPLAY wymagają podłączenia do tego samego wejścia USB 1 ( USB 2 służy jedynie do muzy, filmów itp ) to konieczne jest porobienie przejściówek.
U mnie to funkcjonuje tak - w schowku wyprowadzone mam przewody USB 1, USB 2 i HDMI.
Do USB 1 mam na stałe podpięty kabel lightning.
Do HDMI mam na stałe podpięty cyfrowy adapter apple ( HDMI -> lightning )
Tryb APPRADIO wymaga HDMI natomiast Carplay jedynie lightning.
Dokupiłem kabel CableJihe dockXtender - jedyny, który jest certyfikowany przez apple i obsługuje ładowanie, synchronizację itp.
Kabel ma w schowku żeńskie wejście lightning. Przeprowadzony jest za radiem i wychodzi w popielniczce - końcówka męska.Tą końcówkę mam na stałe wpiętą do iphona.
Natomiast do żeńskiej podpinam:
- adapter apple z hdmi kiedy chcę używać APPRADIO
- kabel lightning kiedy chcę używać Carplay.
Niestety to minus, że nie da się tego zmieniac w czasie jazdy, ale nie widziałem innego rozwiązania, żeby uniknąć dyndajacych kabli i grubego przewodu HDMI na wierzchu.
Trochę zagmatwany opis :) Jak trzeba to mogę zrobić kilka fotek
Nie wiem, ale dla mnie nawigacja ma sens, jak posiada traffic i zgłaszane on-line kontrole policji itp.
Jest szansa na znalezienie coś takiego na rynku ?
M...
kura2000 17-10-2014, 10:49 Prawie każda markowa stacja odpala Waze, ale typowo net w nawigacji to nie kojarzę. Może parrot bo ma możliwość podpiecia modemu 3g.
Markowe maja tez TMC
marcus.pl 17-10-2014, 12:43 kura2000, dzięki za info,
mam jeszcze pytanie, czy można mieć uruchomione jednocześnie "zwykłe" radio i nawigację za pomocą carplay ??
rozumieniem, że bezproblemowo można odczytywać sms-y, a co z maileami ??
kura2000 17-10-2014, 13:08 Dam znac wieczorem. Potestuje wiecej bo teraz nie pamietam dokladnie :)
kura2000 17-10-2014, 18:00 Zwykle radio + nawigacja z apple maps dziala. Podczas komunikatow wycisza radio na chwile. Odczytuje maile. Podczas jazdy znika klawiatura w apple maps wiec cel podasz tylko glosowo. Jak sie zatrzymasz to klawiatura wraca.
kura2000 czy brałeś pod uwagę też srebrną ramkę? Porównywałeś jak wygląda?
kura2000 17-10-2014, 21:31 Na zywo nie, ale dosc duzo ogladalem w necie i obawialem sie troche efektu "telewizorka" ;) jakos tak zbyt prostokatnie dla mnie.
Oczywiscie to kwestia gustu i kazdemu moze pasowac inaczej. Mi sie fajnie komponuje z reszta czerni kokpitu i fajnie kontrastuje :)
marcus.pl 18-10-2014, 09:04 kura2000, jeszcze raz dzięki za info
też zastanawiam się na pioneerem, tylko czekam czy programów nawigacyjnych dostosują się do carplay np TomTom lub AM
... no i jeszcze cena :)
kura2000 19-10-2014, 22:25 Spoko
Jakbys potrzebowal jeszcze jakies info to wal.
Cenowo nie jest za ciekawie, ale idzie kupic okazyjnie :)
Licze, ze w przexiagu roku carplay dostanie kilka fajnych apek no i polska siri bylaby tu nieoceniona :)
Automapa chodzi na jakims modelu clariona jakby co
soulraver 05-11-2014, 21:44 A czy posiada ktos chinski zamiennik ktory mu dziala dluzszy czas . Prosilbym o podanie modelu...
bblondyn2 26-11-2014, 00:05 Witam, osobiście używam od 2 dni Rocker 1119. MP3 na początku rzeczywiście bardzo kiepsko. Ale po kilku minutach i prawidłowym ustawieniu equalizera dupę urywa. Wcześniej miałem radyjko SONY i tam szału nie było. Navi oryginał z licencją roczną AutoMapa działa bez problemów przy jednoczesnym słuchaniu radia czy mp3. Bluetooth też ok chociaż po skopiowaniu kontaktów nie wyświetla nazwy dzwoniącego tylko jego numer. Posiadam również kamerę cofania. Bardzo szybko reaguje i po włączeniu wstecznego odrazu obraz pojawia się na ekranie. Duże zastrzeżenia mam do samego uruchamiania się po wejściu do auta (ok 3min). Zauważyłem też, że podczas lekkiego mrozu (-1) dotykowy wyświetlacz nie zawsze reaguje. Po rozgrzaniu jest ok. Więcej za jakiś czas jak jeszcze potestuje. Link do instrukcji po polsku: http://gms.pl/media_library/2014/10/2/141223998250.pdf
Magik-kj 10-03-2015, 10:45 Witam, osobiście używam od 2 dni Rocker 1119. MP3 na początku rzeczywiście bardzo kiepsko. Ale po kilku minutach i prawidłowym ustawieniu equalizera dupę urywa. Wcześniej miałem radyjko SONY i tam szału nie było. Navi oryginał z licencją roczną AutoMapa działa bez problemów przy jednoczesnym słuchaniu radia czy mp3. Bluetooth też ok chociaż po skopiowaniu kontaktów nie wyświetla nazwy dzwoniącego tylko jego numer. Posiadam również kamerę cofania. Bardzo szybko reaguje i po włączeniu wstecznego odrazu obraz pojawia się na ekranie. Duże zastrzeżenia mam do samego uruchamiania się po wejściu do auta (ok 3min). Zauważyłem też, że podczas lekkiego mrozu (-1) dotykowy wyświetlacz nie zawsze reaguje. Po rozgrzaniu jest ok. Więcej za jakiś czas jak jeszcze potestuje. Link do instrukcji po polsku: http://gms.pl/media_library/2014/10/2/141223998250.pdf
I zadowolony jesteś z tej stacji? Rozważam jej zakup.
rafal201988 16-02-2020, 17:42 Witam,
widziałem na forum całkiem dużo tematów na temat wymiany fabrycznego radia w monde mk4 na takie z nawigacją. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad taką modyfikacją u siebie ale... jest trochę aukcji z radyjkami z różną konfiguracją i.
Czego oczekuje:
- radio z RDS
- nawigacja (google maps mi w sumie starczy)
- mirrow android
- zestaw głośnomówiący
- kamera cofania
- wideorejestrator
- sterowanie z kierownicy
- fajnie by było gdyby można było w przyszłości podłączyć chociaż jeden ekran w zagłówkach
Mogę na to przeznaczyć plus minus 1500 zł
i teraz dochodząc do sedna mojego "problemu" - mianowicie poszukuje opinii kogoś kto posiada już takie "urządzenia" i może powiedzieć coś o wadach / zaletach?
np. zastanawiam się nad kupnem tego: https://allegro.pl/oferta/android-9-1-radio-nawigacja-ford-mondeo-mk4-s-max-8638332236
czy np. 2GB ramu jest wystarczające? jak szybko się uruchamia radio po przekręceniu kluczyka itp.
dodam że nie interesuje mnie instalacja gier tam...
Pozdrawiam Rafał
https://www.olx.pl/oferta/radio-2-din-android-ford-focus-mondeo-galaxy-c-max-s-max-kuga-CID5-IDGGJ6u.html#03087ed0dd
witam może ktoś montował takie radio i może się wypowiedzieć czy to jest coś warte już znudziło mi się zwykłe fordowskie radio na cd pytałem się sprzedającego nie umiał powiedzieć czy sterowanie przy kierownicy będzie działało
RAM 1GB
odpusc to sobie
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=313366
Wczoraj demontowałem z auta jakieś multi coś i wstawiałem na powrót fabryczne radio.
Właściciel był skłonny oddać za darmo to co miał w aucie.
to jest jakieś fajniejsze radio które mógłbym zamontować z mp3 i fajnym wyglądem bez przerabiania elektryki
Masz wolne minimum 800zł na staję multi?
Przeczytałeś podlinkowany temat?
Sony fabryczne obsługuje mp3, tak samo jak fabryczny FX.
Do tego fabryczny BT z usb i BT streaming i dźwięk będzie lepszy niż z chińskiej stacji do 1k.
będzie trzeba to sie znajdzie wyślij link z jakimś fajnym radyjkiem
Czytałeś podlinkowaną stronę? Tam jest podany link w poście nr7
Witam! Zamierzam kupić radio android do forda mondeo mk4 2009 przedlift. Trochę poczytałem i nie do końca rozumiem o co chodzi z tymi canbusami. Radio isudar ma 16pin a bosion 20. Zależy mi na tym aby to było raczej plug&play a wyczytałem że kupując isudar trzeba coś tam kombinować z kabelkami. Czy to dotyczy tylko osób które mają C+? Oczywiście funkcje na kierownicy chcę mieć, ale C+ nie mam i chyba mi nie jest potrzebny więc? Kupując isudar tak czy siak bede mial cos do modyfikacji przy kablach czy nie?
pzpzpzpzpz 05-01-2022, 12:53 Cześć, kilka dni temu obejrzałem na YouTube filmik, na którym dwóch facetów wymieniło fabryczne radio na stacje multimedialną z androidem i dotykowym ekranem o przekątnej 10 cali - panel prawie, jak z Tesli :)
Widziałem takie stacje na allegro, amazonie i aliexpress. W zalezności od konfiguracji sprzętowej kosztują od 1200-2800 zł. Mozliwość korzystania w aucie np. ze spotify, youtuba czy dużej nawigacji google maps jest kusząca. Stacja multumedialna idealnie wpasowuje się w deską rozdzielczą i przy odrobinie sprytu można ją samemu podłączyć. Czy ktoś z Was ma takie "radio" ?
Link do filmiku https://youtu.be/8nCXEBngQJQ
Mnie bardziej kuszą te nowe 9 cali bo są ładne ramki pod to. Tylko który model dogada się z convers+ to ciężko określić.
A co do samych chinoli - bez zewnetrznych wzmacniaczy to nie zagra dobrze.
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
|