Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Wymiana mieszka zmiany biegów wraz z ramką po liftingu
Witam,
potrzebuję pomocy w sprawie wymiany mieszka zmiany biegów wraz z ramką. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaka jest sekwencja czynności podczas wymiany?
1. Odkręcić gałkę
2. ??????
3.????
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Boniek88 25-09-2014, 16:47 Ramka jest na zatrzaski. wystarczy zdjąć.
kubaw20055 25-09-2014, 17:59 Mieszek z ramką wypinamy z zatrzasków do góry, następnie odkręcamy gałkę w lewo (gałka dodatkowo jest połączona z mieszkiem opaską zaciskową, którą trzeba rozpiąć lub rozciąć, żeby oddzielić te elementy) ;)
Dziekuje za pomoc. Udalo sie
szamot666 08-05-2018, 10:37 Przepraszam że odkopię temat: podarł mi się mieszek i można kupić same mieszki bez tej srebrnej ramki lub z nią ale zrobioną dużo gorzej. Czy tą ramkę można przełożyć do nowego mieszka? Chcę kupić ten http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Mieszek-dzwigni-zmiany-biegow-Focus-Mk2-FL/5244#
Ja dosłownie tydzień temu wymieniałem u siebie. Kupiłem zamiennik z ramką na allegroszu za ...20zł Jakość ramki oryginalnej i tej zamiennej prawie identyczna. Mieszek z innego materiału ale mi to nie przeszkadza...i zapłaciłem 20zł
Czy tą ramkę można przełożyć do nowego mieszka?
Oczywiście, tak zrobiłem w swoim. Trzeba ostrożnie wyjąc te zszywki, usunąć stary mieszek, przymierzyć nowy, nakłuć dziurki i włożyć zszywki z powrotem.
https://lh3.googleusercontent.com/PozyOKQisQikDix7RJn-0SPwPwjsNUHfp1hdZK_7ymnmJsnvYE1Q5LJkVkiJjQoHA7dcGC TCzGThzIgilLyrutn35iekHgxiTV317MEjo9eleTZqhxa7IDP7 qgjmCuqz4AA0U7Faj3Xd3YS-uZUT-fhSwKhz8VoR9a2AXkinNGjMimuWljMB-2j6oJJXkDgFT-qt82EcVPdsP83QxmusDeu1O9l2YIETmbU0hu1RuaGXQ6bzBQhi E7ZjqCRUC2SIVPE2y9tnh6pBGBCj8fjN3H3cxMDlznEV-d3jC7Qql4JZmWlrep1xLLcQmJSnEU9SBN_ikxlcYwXXT51tIkV D9BvIyHFft1cSkk8LpCOy-r2-lx3u88w5EclyLKlgnZdW_9TSQ6iVQGT_c_Q9003jyXeN6oRFf1 025mczjZI2sWhMkPzSDuadaUxP4vLbsVyYZWOFx3YfI-QE5C5V9t-dEoimpEURudHxdzgYTZ6HRluzSKPz8bJLy21naX3WVRQYIfGSK 8ChHjwUc3EaYjmS8ZNefRzsJaIrmNrxl2iq4LJyGVBqU8vPiqu ZkbyQ4g7ZzQE5_lxPdit0o9StYfZPjNJZFpm61oxoxp7v_HCS= w707-h476-no
Jeśli ci nie przeszkadza, że to z prawdziwego zwierza, to za 20 zł można kupić mieszek skórzany. Fabryczny/oryginalny to guma na szmacie - dlatego się przeciera/pęka na zgięciach. Naprawdę nie rozumiem jaki jest sens kupienia takiego dziadostwa za 55 zł.
szamot666 16-05-2018, 08:10 Dzięki za odpowiedź. Jeśli faktycznie nie ma różnicy to wezmę te tańsze. A jakieś linki moglibyście zapodać?
USS_Missouri 08-06-2020, 15:43 Dzień dobry
Nie bardzo wiem, gdzie mam napisać post a więc pozwolę się do tego przykleić...
Ford C max 2007 rok po lifcie 1,6ccm, benzyna, skrzynia "5".
Opis: Kilka tygodni temu pękła mi wewnętrzna ramka mieszka skrzyni - czarna ramka, która do mieszka przymocowana jest zszywkami. Samej ramki w wersji po lifcie nie idzie kupić, chyba, że w serwisie..... za 720 zł. Kupiłem więc na portalu aukcyjnym mieszek wraz ramką. za około 50 zł.
Nie chciałem wymieniać mieszka, bo oryginalny jest w doskonałym stanie, więc wypiąłem nową ramkę z nowego mieszka i przymocowałem do starego mieszka w samochodzie. Niestety ramka wypada.... z mocowania zatrzasków...., które są na konsoli skrzyni..
I teraz prośba: istnieje możliwość, że ponownie odepnę ramkę i zamocuję do mieszka tego nowego ale.....
jak odkręca - wyjmuje się gałkę zmiany biegów w C max 1,6 ccm po lifcie i jak wówczas zdejmuje się mieszek od "góry"?
czy istnieje możliwość, że kupiłem ramkę i mieszek od manualnej skrzynie biegów ale "6" i stąd jakaś "różnica?
Proszę o pomoc.
Możliwe że ramka jest niedbale wykonana i może źle siadać i stąd wypada . Pierw bym zajrzał jakie są różnice w tej starej i tej co wypada i można też spróbować czymś zablokować zatrzaski by nie miały możliwości wypadania ale w ostateczności możesz pokusić się o inną ramkę używaną ale ori , i ja tak właśnie zrobiłem u siebie bo mi też wypadały zatrzaski
USS_Missouri 09-06-2020, 07:56 Dziękuję.
Niestety nie mogę porównać ze starą ramką gdyż popękała w kilkunastu miejscach i element po elemencie odczepiałem ją od mieszka. Oryginalnej używanej także nie idzie kupić - objechałem chyba wszystkie szroty w promieniu 40 km i wszędzie ta sama odpowiedź:" Nie tylko Pan o to pyta, nie ma. Mamy tylko do wersji przedliftowej ale nie będzie pasowała".
Ale jeszcze drobne pytanie" gałkę lewarka skrzyni biegów jest odkręcana, czy też wyjmuje się w ją jakiś inny sposób?
Pozdrawiam.
krzysztofSJZ 09-06-2020, 13:57 ja kupiłem na allegro komplet mieszek gałę wraz z ramką tą czarną i srebrną jakoś mi nic nie wypada, sam mieszek wedle mnie lepszy jakościowo od ori, u mnie mieszek ori był jak papier a ta czarna ramka rozleciała mi się w palcach, nowy komplet uzywam już ze 2 miechy i nic się nie dzieje, miech i rama jak na razie ok , ale gały już nigdy nie kupię z allegro bo cenią sobie jak żyd za matkę a jakość fatalna, na aukcjach w PRC o wiele taniej i to są te same gały
komplet kupiłem od tego gościa
https://allegro.pl/oferta/galka-biegow-mieszek-ford-fiesta-vi-focus-ii-mk2-8740432825?snapshot=MjAyMC0wNC0wNVQyMDoyMTozMi4xNj ZaO2J1eWVyO2I3OTczNzNiYzY1MzM3MmIxN2ZmODhhMzE1ODhj N2Y1ZjEyMGIzMDc3OTUyYmI5Y2NiMWM3NzBmNDYyZTQ4Y2Y%3D
USS_Missouri 09-06-2020, 16:38 Dziękuję za informacje.
Szkoda, że tak nie zrobiłem. Dziś jednak pojechałem do znajomego mechanika.
Od nowa przymocował ramkę do oryginalnego mieszka, wcześniej trochę za bardzo naciągnąłem i wszystko przymocował. Na razie wszystko jest OK. Nowa ramka jest jednak bardzo cienka i jak powiedział prędzej, czy później popęka.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Czy mieszek od zwykłej wersji FL różni się wymiarowo od wersji FL z podłokietnikiem - wymiary? Podobno w jednym ramka jest większa (?).
Szukam jakiego sensownego zamiennika, coś polecacie?
/Mam podłokietnik/
Tak, różnią się rozmiarami. Sam przerobiłem wielkościowe niedopatrzenie kilka dni temu. Teraz zamówiłem na Allegro bodajże ze sklepu bicar. Powinien być po świętach, dam wtedy znać jak z jakością i czy warto.
Wymieniłem mieszek, jakościowo jest w porządku. Jest chyba odrobine za długi, ale w niczym to nie przeszkadza.
Link: https://allegro.pl/oferta/mieszek-zmiany-biegow-ford-focus-mk2fl-titanium-7574380601 to jest właśnie do wersji z podłokietnikiem
Panowie, tak dla pewności - w FF MK2 FL gałka jest nakręcana ?
Dzięki, żona zabrała forda na wyjazd a ja robię zakupy - wyobraźcie sobie że nie chciała sprawdzić :-)
U mnie ten mieszek trzyma się bardzo dobrze, gorzej jest właśnie z samą gałką - odpadają od niej płatami kawałki plastiku. Niestety akurat gałka która mi się spodobała jest akurat wciskana więc będę szukał dalej :-)
piotreczekna 19-07-2021, 09:10 Witam.
Czy na pewno gałka jest nakręcana? Mam Focus MK2 FL 2008 i próbowałem ją odkręcać w lewo, ale ani drgnie. Musze wymienić gałkę (może od razu mieszek), bo guma się wykruszyła.
Tu https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk2-mk3-mondeo-mk4-kuga-5b-galka-biegow-9957012295 piszą, że gałka jest niegwintowana.
PS. Dodam, że skrzynia 5 biegowa.
cypisowicz 23-09-2021, 10:15 Mieszek z ramką wypinamy z zatrzasków do góry, następnie odkręcamy gałkę w lewo (gałka dodatkowo jest połączona z mieszkiem opaską zaciskową, którą trzeba rozpiąć lub rozciąć, żeby oddzielić te elementy) ;)
Właśnie jak zdjąć tą opaskę? W jaki sposób rozpinamy?
kubaw20055 24-09-2021, 06:51 To jest zwykła trytytka;) Można ją przeciąć i dac nową. Starą też da się otworzyć - wystarczy igłą podważyć pasek, żeby zwolnić zaczep z ząbków blokujących:)
felekkamel 23-11-2022, 11:17 chce wymienic mieszek z gałką , mieszek podnoszę , a galka ani drgnie nie da odkrecić ??? Prosze o pomoc . focus 20087 Mk2 FL
#17 i #18 odpowiedział na to pytanie
|
|