reinmeiker
30-09-2014, 19:44
Dzień dobry.
Wiem że podobne tematy były ale takiej konkretnej odpowiedzi nie znalazłem. Pewnie teraz też tak będzie ale spróbuje.
Mianowicie wymieniałem ostatnio termostat oleju. Wszystko poszło sprawnie. Problem polega na tym że po wyjęciu starego termostatu wylał się taki brązowy, rdzawy syf.
Moje pytanie dotyczy tego czy wypłukać układ jakimś środkiem na przykład: Prestone albo zalać go wodą destylowaną pojeździć "trochę" zlać i zalać płyn czy tylko zmienić płyn na nowy. Pytam bo zastanawiam się czy owe środki nie rozszczelnią układu gdyż auto ma już swoje lata i nie wiem czy poprzedni właściciel płukał układ.
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie i czy polecacie płukanie układu?
Z góry dziękuję za pomoc.
Mianowicie wymieniałem ostatnio termostat oleju Chyba chodziło o termostat wody. Ja bym przepłukał najpierw tym prestone, wlej niech pochodzi do otwarcia termostatu (chyba ze instrukcja zastosowania mówi inaczej), opróżnij układ i nalej płynu właściwego.
reinmeiker
01-10-2014, 10:52
Chyba chodziło o termostat wody. Ja bym przepłukał najpierw tym prestone, wlej niech pochodzi do otwarcia termostatu (chyba ze instrukcja zastosowania mówi inaczej), opróżnij układ i nalej płynu właściwego.
Mondeo diesel ma 2 termostaty i właśnie ten który wymieniłem jest od chłodzenia układu oleju a znajduje się z boku pompy wody. I po jego wyjęciu wylał się rdzawy syf. Też tak właśnie myślę żeby go przepłukać tylko zastanawiam się czy coś się nie rozszczelni.
gregor75
01-10-2014, 12:26
jeżeli masz wątpliwości co do środków typu Prestone, to przepłucz układ wodą destylowaną i po problemie
jeżeli masz wątpliwości co do środków typu Prestone, to przepłucz układ wodą destylowaną i po problemie
Rdzawy syf, o którym piszesz, to właśnie efekt użycia wody. Pewnie któryś z poprzednich właścicieli "oszczędzał" na płynie chłodzącym i w układzie osadził się kamień. Najlepiej było by teraz wlać jakiegoś odkamieniacza, po czym przepłukać cały układ i zalać właściwym płynem.
reinmeiker
01-10-2014, 12:55
Rdzawy syf, o którym piszesz, to właśnie efekt użycia wody. Pewnie któryś z poprzednich właścicieli "oszczędzał" na płynie chłodzącym i w układzie osadził się kamień. Najlepiej było by teraz wlać jakiegoś odkamieniacza, po czym przepłukać cały układ i zalać właściwym płynem.
I tak też pewnie zrobię że kupię jakiś dobry środek do płukania. A później zaleje nowym płynem. To że ta rdza jest z użycia wody to zdaję sobie z tego sprawę. Moje wątpliwości dotyczą jedynie ewentualnego rozszczelnienia układu...
qrczakos
01-10-2014, 13:19
w focusie mk1 robiłem płukankę układu chłodniczego.
należy kupić preparat - ja miałem chyba k2 flush coś tam
wlać, pojezdzic, spuścić, mozesz nalać wody destylowanej i drugi raz preparat jeżeli zabrudzenia są intensywne, a jak będzie ok nalać płynu właściwego
podrzucę Ci linka do mojego faq z tej operacji to zobaczysz po zdjęciach:)
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=765248&postcount=1
reinmeiker
01-10-2014, 16:46
w focusie mk1 robiłem płukankę układu chłodniczego.
należy kupić preparat - ja miałem chyba k2 flush coś tam
wlać, pojezdzic, spuścić, mozesz nalać wody destylowanej i drugi raz preparat jeżeli zabrudzenia są intensywne, a jak będzie ok nalać płynu właściwego
podrzucę Ci linka do mojego faq z tej operacji to zobaczysz po zdjęciach:)
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=765248&postcount=1
Super. Dzięki.