Zobacz pełną wersję : koszt montażu gadżetów w s-maxie

wgpol
10-10-2014, 17:16
Witajcie
planuje zakup s-maxa od dłuższego czasu..
i jak widać nie spieszy mi się :)
wymysliłem sobie zeby może przyjrzeć sie temu modelowi

http://olx.pl/oferta/ford-s-max-2-2-tdci-175-km-salon-polska-CID5-ID7jiz3.html#f46b67e0b6

Pytanie do Was
jaki koszt byłby montażu :

1-tempomatu,
2- grzanych i ewentualnie wentylowanych foteli,
3-nawigacji, głównie zależy mi na bluetooth, żeby telefon był na głośnikach,
4- nie wiem co tam można po taniości pomocnego dodać

Taka droga ma sens?

maciek8791
10-10-2014, 18:11
Pytanie do Was
jaki koszt byłby montażu :

1-tempomatu,
2- grzanych i ewentualnie wentylowanych foteli,
3-nawigacji, głównie zależy mi na bluetooth, żeby telefon był na głośnikach,
4- nie wiem co tam można po taniości pomocnego dodać

Taka droga ma sens?

Witam,

Twoja droga jest droga, którą wielu wybrało przed Tobą :)

Te tematy są wałkowane na forum :

1. Tempomat - potrzebujesz tylko przyciski, które można zapożyczyć z kierownicy od mondeo czy smaxa, jest tego mnóstwo na allegro. Koszt od 300 do 500 zł w zależności od tego za ile kupisz kiere lub same przyciski, potem trzeba to zakodować (prędzej kupisz kierownice niż same przyciski. Temat szeroko opisywany na forum zapraszamy do lektury :)

2. Grzane i wentylowane fotele - ostatnio ładne fotele pokazały się około godziny 11:00 jakiś tydzień temu - skóra podgrzewana z s-maxa polifcie, cena 3500 zł za 7 foteli (bez pasów do 3 rzędu). Jak chciałem na drugi dzień rano o 9 podjechać to już nie było. Także ustaw sie w kolejce i czekaj (ja też na nie czatuje). To chyba najtrudniejszy mod bo po prostu naprawdę nie ma skąd wziąć tych foteli.

3. Z navi i Bluetooth to są dwie osobne sprawy. W fordzie Bluetooth występuje osobno jako moduł. Kupno nawi nawet najnowszej (koszt ok. 2500 zł) nie da Ci Bluetooth - osobno moduł. Moduł jest jeden niezależnie od radia - czy masz zwykłe radio , czy radio sony, czy dużą navi - ten sam moduł obsługuje wszystkie te urządzenia. Ceny modułów wahają się od 200 zł do 500 zł za wersje z USB pod którą podłączysz pen-drive. Niestety do tego potrzebujesz okablowanie i mikrofon co wiąże się z dodatkowymi kosztami, w dziale audio masz cały wątek o dołozeniu Bluetooth.
Temat ten jest chyba na wszystkie możliwe sposoby przewałkowany w dziale audio.

Co do samej navi to najnowsza kosztuje ok 2500, obsługuje karty SD, jest spolszczona i regularnie wychodzą mapy w cenie ok. 250-350 zł które co roku trzeba kupować, ewentualnie jest starsza wersja navi z dvd koszt ok. 1500 zł (ale nie ma do niej spolszczenia).

4. Natomiast co można dodać po taniości do SMAXA - chyba tylko choinkę zapachową bo nic innego mi nie przychodzi do głowy :lol:

wgpol
10-10-2014, 19:36
maciek8791 wstępnie zrobiłem rozeznanie odnośnie cen kierownicy i navi:)
dzieki za odp. szczególnie za temat telefonu czyli bluetooth, w takim razie navi mnie ni einteresuje...
mam pytanie odnośnie okablowania do tych podzespołów czy one już są poprowadzone w aucie? czy tego sie tak nie dowiem? trzeba rozebrać i zobaczyć?
bo jeśli jest taka instalacja to jest duże ułatwienie:)

latar
10-10-2014, 22:22
To słuszna droga jeżeli szukasz 2.2. Jeśli chodzi o 2.0 to egzemplarzy jest znacznie więcej i łatwiej coś znaleźć.
Tu więcej info o modach:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=192878

c-matix
10-10-2014, 23:26
4. Natomiast co można dodać po taniości do SMAXA - chyba tylko choinkę zapachową bo nic innego mi nie przychodzi do głowy :lol:

I ta informacja chyba oddaje całe info czy opłaca się dodawać tyle dodatkowego wposażenia ręcznie.

tedi_k
11-10-2014, 00:23
...czy opłaca się dodawać tyle dodatkowego wposażenia ręcznie.

Przecież wszystkie powyższe mody to standard - robimy je taśmowo. Co masz przeciw nim?

juri2069
11-10-2014, 08:59
czy opłaca się dodawać tyle dodatkowego wposażenia ręcznie.

Ale jak kolege stać to niech sobie dodaje :Pczemu twierdzisz że go tylko na choinke stać ?

c-matix
11-10-2014, 09:24
nie twierdze że niech nie robi, tylko czy nie lepiej szukać już lepszej wersji, niż dokładać. Jeśli ma czas to prosze bardzo.
Co do choinki nie twierdze że tylko na nią go stać , bo jeśli by tak było nie szukał by S-maxa, każdy inaczej odbiera, humor wiec tu dyskusji nie ma.

sterowiec68
11-10-2014, 10:12
Mnie pewnie by się nie chciało. A może i chciało, ale takie rzeczy trzeba robić na efekcie nowości. Bo im się dłużej jeździ ,tym bardziej się człowiek przyzwyczaja do tego co ma a pieniądze przydają się w zupełnie innym celu.
No i jeszcze jeden aspekt. Za powiedzmy 4 lata auto sprzedajemy i kupiec wrzuca go tutaj z prośbą ,,chłopaki to jest VIN , pomóżcie,, ... No to chłopaki pomagają i nic się nie zgadza :). Potem się tłumacz , że ja sam, bo chciałem , żeby był wypas ,no i w ogóle takie tam. Nie będziesz miał faktur, to Cię potraktują jakbyś składaka wciskał. Wątpię, żeby samodzielne przeróbki przy odsprzedaży, dawały taki plus jak fabryczny wypas.

maciek8791
11-10-2014, 12:51
Nie gniewaj się ale jest odwrotnie niż myślisz.
To raczej u nas na forum każdy sprawdza po etis. 99% klientów którzy idą kupić auto na komis czy z ogłoszenia, nie wie nawet co to jest ETIS. Patrzą natomiast tak : "OOO MA SKÓRĘ, MA NAVI" itd. Także takie modzenie jak dołożenie skóry, tempomatu czy navi tylko pomoże przy sprzedaży auta. Rozumiem kombinacje w stylu zmiana zderzaka z przed na poliftowy itp. ale żeby po dołożeniu skóry ktoś Ci zarzucał że to składak - nie no sorry to tak nie działa :)

pozdrawiam - Maciej

sterowiec68
11-10-2014, 13:44
Ja się nie gniewam :). Podałem tylko hipotetyczną sytuację i wcale nie nieprawdopodobną , bo coraz więcej ludzi wie o co chodzi z ViN. I prawda, że każdy chce jak najlepiej wyposażony samochód ale za jak najmniejsze pieniądze :). I będzie się chwytał każdego kruczka , żeby zbić cenę.

bobanr
12-10-2014, 19:15
Temat ogólny więc i ja zapytam.

Jaki byłby koszt wymiany przedniej szyby zwykłej na szybę grzaną (koszt szyby, przełożenie, aktualizacji oprogramowania, no i włącznik grzania - w mondeo miałem osobny przycisk od grzanej szyby). Oczywiście obie szyby z filtrem IR oraz automatyką czujnika deszczu (tego nie ujmujcie w kosztach).

latar
12-10-2014, 19:38
Przekładałem w Focusie. Założyłem oryginalną akustyczną z IR, 1150 pln z wymianą w niezależnym warsztacie. Szybę załatwił warsztat. Istalacja elektryczna była. Potrzebowałem:
- przekaźnik z allegro z wysyłką 50 zeta
- dwa bezpieczniki 2x15 zeta
- przycisk na konsole, 65 z allegro z wysyłką
Razem ~1300 plnów.
Kabel mialem ale ewentualny koszt ~100 zeta.

wgpol
12-10-2014, 21:43
pytanie dodatkowe:)
czy do tego S-maxa z 2008 będą pasowały fotele, podłokietnik, kierownica z poliftowych wersji ?
dzięki za odpowiedz

c-matix
12-10-2014, 22:12
Tak, myśle że tak

wgpol
13-10-2014, 13:20
Jest ktoś może z Rzeszowa i wie gdzie można zrobić przegląd przed zakupem auta?

Myślę, że podjade na serwis aby uzyskać historie auta, a żeby zrobić przegląd przed zakupem to należy się umówić na konkretną godzinę, a ciężko mi powiedzieć o ktorej bym był...

Koszt przeglądu to 340zł brutto i obejmuje:

1. Sprawdzenie układu hamulcowego
2. Sprawdzenie układu kierowniczego
3. Sprawdzenie zawieszenia
4. Sprawdzenie grubości lakieru
5. Diagnostyka IDS – odczytanie kodów błędu

taki przegląd zrobie chyba na każdej stacji kontroli, najtrudniej chyba będzie z podłączeniem do komputera...
Stąd moje pytanie - zna ktoś dobre miejsce na taki przegląd ?

latar
13-10-2014, 15:00
1. Stacja diagnostyczna - 20 zeta
2. Stacja diagnostyczna - 20 zeta
3. Stacja diagnostyczna - 20 zeta
4. Kup sobie czujnik - 160 zeta
5. Kup sobie kabel Viaken v3 - 150 zeta
---
razem 370.
W gratisie zostanie Ci czujnik i kabel który i tak musiałbyś kupić jeśli chcesz robić mody.
http://viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html
Kabel od Viakena obsługuje Fordoskie protokoły, Forscanem przeczytasz wszystkie błędy. Nie trezba do tego IDSa.

wgpol
13-10-2014, 16:28
Latar pomysł dobry tylko za pierwszym razem nie ogarnę tego złącza,
ale jak jest tak ogólnodostępne to pewnie na takich stacjach też mają
i podłączą pod komputerek?

(kupie forda kupie kabelek :))

latar
13-10-2014, 17:10
Latar pomysł dobry tylko za pierwszym razem nie ogarnę tego złącza,

Może to i racja. Jak nie masz na podorędziu Mondeo MKIV/Galaxy/S-Maxa to ciężko na szybko ogarnąć.

Wbrew pozorom S-Max to nie VAG i nie każdy "diagnosta" wie gdzie w nim jest złącze OBD2.
W S-Maxie jest pod tą klapką:
http://www.ardio.ru/dlclocs/fordsmax1.jpg
Pod nią znajduje się kolejna klapka, mała przykrywająca tylko złącze:
https://www.youtube.com/watch?v=-wtNtwgOEiQ

Piszę o tym bo jeśli na warsztacie jest trochę ciemno a plastiki czarne to niewiele widać.

maciek8791
13-10-2014, 19:56
Jest ktoś może z Rzeszowa i wie gdzie można zrobić przegląd przed zakupem auta?

Witam. Wybrałbym jednak ASO.

Doświadczenia mam takie że handlarze często współpracują z warsztatami, bo handlarze raczej znają większość warsztatów (w końcu cały czas naprawiają gdzieś te swoje auta i modzą je na "igły")

Miałem takie sytuacje w Gnieźnie np. że mechanik o mało co by
mnie za ręke wziął i patrząc głęboko w oczy tłumaczył : Świetne auto, niech Pan się nie zastanawia w ogóle. Idealne. Sam bym kupił tylko nie mam kasy, to okazja" itd. Auta na szczęście wtedy nie kupiłem.

kael82
13-10-2014, 20:28
Miałem takie sytuacje w Gnieźnie np. że mechanik o mało co by
mnie za ręke wziął i patrząc głęboko w oczy tłumaczył : Świetne auto, niech Pan się nie zastanawia w ogóle. Idealne. Sam bym kupił tylko nie mam kasy, to okazja" itd.
Dlaczego mnie to nie dziwi? Gniezno - to miasto obrosło już legendą.
Wybrałbym jednak ASO.
Moje wrażenia z przeglądu w ASO są bardzo mieszane. Przeczytaj mój post #6 z poniższego wątku:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=212952

wgpol
13-10-2014, 21:12
tak wygląda auto
coś rzuca się w oko?

Bump:

maciek8791
13-10-2014, 23:54
Wziąłeś czujnik lakieru? To coś może powiedzieć o aucie.
Same fotki mówią tyle co nic.

pozdrawiam Maciek

wgpol
14-10-2014, 10:28
pojade na serwis tam niech mierzą

kael82
15-10-2014, 20:08
Heheh... Pewnie nie czytałeś mojej refleksji odnośnie pomiaru grubości lakieru w jednym z ASO. Gdybym nie posiadał swojego miernika to bym uwierzył, że mam całe malowane auto łącznie z wnękami i słupkami. Oczywiście malowane jest, ale tylko (albo aż) prawa strona. Słupki i wnęki mają fabryczny lakier.

wgpol
16-10-2014, 20:36
Auto kupione :)

do zainstalowania:

tempomat - nowa kierownica - będzie pasowala z polifta?
ma takie same mocowania i złącza?
bluetooth + mikrofon + manetka przy kierownicy- czyli instalacja pod telefon
do wymiany podłokietnik i czujniki parkowania przód środkowe- lakier się złuszczył
z czasem fotele podgrzewane i wentylowane jak uda sie upolować
jak ktoś ma z powyższych zestawów prosze o wiadomość

dziekuje za pomoc wcześniejszą i przyszłą:)