Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] 1.6 TDCI zatarty kompletnie. Z jakiego innego auta będzie pasował silnik?
DonMariiio 11-10-2014, 16:17 Witam.
Od kilku miesięcy nie mogę nigdzie znaleźć silnika do mojego C-Max'a. Głównie z powodu kodu silnika, który nie zgadza się z żadnym który jest na sprzedaż.
Czy mogę wymienić na silnik z innym kodem, jeśli tak to czy rocznik powinien się zgadzać? Może być starszy i ewentualnie z jakiego innego auta będzie pasował? Z jakimi też kosztami muszę się liczyć?
Proszę pomóżcie.
Parametry:
Ford C-Max 1.6 TDCI
Typ: DM2
Kod silnika (Variante): G8DB1E
Data produkcji 03.07.2009
DonMariiio 12-10-2014, 12:07 Czy nikt nie zna odpowiedzi?
André Fivehundred 12-10-2014, 12:29 Gdybyś podał kod silnika byłoby nieco łatwiej :)
Tu masz kody: http://baza.edpol.pl:8080/partscatalogue/cars.aspx?a=00036&b=05056
Oglądnij czy są jakieś różnice z G8DB , pewnie jakaś drobna zmiana.
Co to jest kompletnie zatarty - wszystko da się zrobić :), jak tylko korbowód
nie wyszedł bokiem :D
DonMariiio 12-10-2014, 13:07 Korbowód nie wyszedł bokiem, ale głowica poszła i panewki na wale oraz turbina. Myślę, że wymiana na inny kompletny silnik będzie tańsza. Nie sądzicie?
Co tak załatwiło silnik :), nie wiem, ale pewnie bym robił silnik, wyjdzie tyle samo jak używany a wiadomo co będzie zrobione. Pewnie koło 5 tyś trzeba liczyć za motor i remont wyjdzie podobnie.
Znajdź ogłoszenie kogoś sprzedającego silnik z podobnego auta i rocznika nich sprawdzi dokładne oznaczenie bo czasami sprzedają a nie do końca wiedzą co :)
http://allegro.pl/silnik-1-6-tdci-focus-2-ii-c-max-g8db-2009r-i4645202494.html
DonMariiio 12-10-2014, 13:52 Co tak załatwiło silnik :), nie wiem, ale pewnie bym robił silnik, wyjdzie tyle samo jak używany a wiadomo co będzie zrobione. Pewnie koło 5 tyś trzeba liczyć za motor i remont wyjdzie podobnie.
Znajdź ogłoszenie kogoś sprzedającego silnik z podobnego auta i rocznika nich sprawdzi dokładne oznaczenie bo czasami sprzedają a nie do końca wiedzą co :)
http://allegro.pl/silnik-1-6-tdci-focus-2-ii-c-max-g8db-2009r-i4645202494.html
Co załatwiło ten silnik? Wstyd się przyznać, ale to tylko moja niewiedza. A co z rocznikiem silnika. Czy może być np. młodszy ponieważ mój C-Max jest z 2009r? Jeśli tak to z czym to się wiąże?
bartosh80 12-10-2014, 15:11 Podstawowe oznaczenie tego silnika to - DV6
- DV6TED4 - 109 KM
- DV6ATDE4 - 90 KM
Pozostałe oznaczenia są konkretnych producentów samochodów silnik ten sam
- Ford - 1,6 TDCI - G8DB/G8DA 109 KM
- Volvo - 1,6 D - D4164T 109 KM
- Mazda - 1,6 CITD - ?
- Peugeot/Citroen - 1,6 HDI - 9HV/9HZ 109 KM
DonMariiio 12-10-2014, 15:43 Ta informacja sporo mi dała. Dzięki wielkie.
bartosh80 12-10-2014, 15:59 Wersja 9HY była bez FAP/DPF i to będą chyba dużo starsze silniki jednak jest to silnik DV6TED4 - przeczytaj wiadomość na PW.
DonMariiio 12-10-2014, 16:08 Wersja 9HY była bez FAP/DPF i to będą chyba dużo starsze silniki jednak jest to silnik DV6TED4 - przeczytaj wiadomość na PW.
Tak czytałem. Jeszcze raz dzięki.
Czyli rozumiem, że silniki takie same, ale mam zwrócić uwagę na posiadanie DPF'a (gdyż mój to posiada) i na wtryski.
A co z turbiną?
Co załatwiło ten silnik? Wstyd się przyznać, ale to tylko moja niewiedza.
No dawaj, dawaj co było przyczyną, to też może uratować nowych lub starych.
bartosh80 12-10-2014, 17:27 Tak czytałem. Jeszcze raz dzięki.
Czyli rozumiem, że silniki takie same, ale mam zwrócić uwagę na posiadanie DPF'a (gdyż mój to posiada) i na wtryski.
A co z turbiną?
Silniki takie same, posiadanie DPF to inna przepustnica i turbina (przy kupnie gołego słupka i tak byś nie wiedział czy silnik posiadał DPF) wtryski takie same ale najlepiej gdyby posiadały identyczne nr.
Turbina identyczna Garrett - GT1544V
DonMariiio 12-10-2014, 17:29 No dawaj, dawaj co było przyczyną, to też może uratować nowych lub starych.
Auto kupiłem z rozwaloną turbiną po okazyjnej cenie więc było warto. Do domu miałem 120 km więc myślałem, że przejadę ten dystans bez sprawnej turbiny i z mniejszą mocą jak to bywa w takich sytuacjach.
Po pierwszych 40 kilometrach zapaliła się czerwona kontrolka ciśnienia oleju więc auto zatrzymałem i wykonałem telefon do przyjaciela po radę, który to jakieś pojęcie na temat samochodów miał w przeciwieństwie do mnie. Okazało się, że pojęcie to on miał podobne do mnie, gdyż stwierdził, że to prawdopodobnie problem z czujnikiem. Dolałem troszkę oleju ( mimo, że poziom był odpowiedni i go nie brakowało) odpaliłem, kontrolka zgasła i jadę dalej. Po około 2 kilometrach zapaliła się na nowo, ale jadę dalej. Wystarczyło jeszcze 8 kilometrów i samochód zgasł. Nie zakręcił nawet rozrusznikiem bo zablokowało go od razu. Resztę te 70Km pojechał na holu do domu
Więc przestrzegam wszystkich! Gdy świeci się czerwona kontrolka (w moim przypadku kontrolka ciśnienia oleju) auto natychmiast gasimy!
Miałem taka samą historie i myślenie przy citroenie C4 Picasso 1.6 hdi i skończyło się tak samo i nowym silnikiem i turbo koszt 3500 z wymianą.
Miałem taka samą historie i myślenie przy citroenie C4 Picasso 1.6 hdi i skończyło się tak samo i nowym silnikiem i turbo koszt 3500 z wymianą.
C-Matix Silnik czy turbo ukradłeś? Czy może mechanik był Ci krewny kupę hajsu?
Pytam, bo coś nie za drogo Cię to wyniosło w sumie.
A co do niewiedzy DonMariiio, to nie mylmy niewiedzy z ignorancją.
Kontrolki mają różne kolory, ale zazwyczaj żółta oznacza, że coś jest źle, a czerwona, że bardzo źle i nie powinno się kontynuować jazdy. Nawet na kursach na prawo jazdy tego uczą. Kolegi mechanika tylko pogratulować. Dalej się kolegujecie?
SWISTAK19 26-04-2016, 10:21 Witam
Czy jeśli mam DV6 TED4 to mogę zastosować DV6 Jxxx lub inny młodszy? Ważne tylko jest G8DB ?
|
|