Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Elm 327 mini bluetooth biały korzystał ktoś
Jasiu1907 12-10-2014, 17:25 Witam zastanawiam się nad zakupem elma
http://allegro.pl/elm-327-bluetooth-mini-obd2-interfejs-bialy-24h-i4673860105.html
tylko potrzebuje wiedzieć czy ktoś już tego używał w foczkach i czy działa bo nie chciał bym puścić np. kompa w aucie z dymem z góry dzięki za odp:wink:
kaczor99 13-10-2014, 18:51 Mam taki używam ,cały czas podpięty do auta . Jednak służy tylko jako urządzenie pomocne w szybkiej diagnostyce w współpracy z Torque. Do pracy z ELMConfig się nie nadaje ,za mała prędkość no i bluetooth nie daje pewności wgrania zmian.
Ja mam niebieski. Działał u mnie w foce z '99-go bez zarzutu. Kompa z dymem nie puścisz.
A się podepnę,
co proponujecie do FF 1.8TDCi z 2003r. Na kablu, nie BT. Też się zainteresowałem ostatnio tematem ale opinii jest mnóstwo, to działa u jednego u innego nie.
Proszę o opinie o
ELM 327 (podobno problemy z komunikacja poniżej 2004r)
Ford F-SUPER (podobno ma działać)
Chodzi mi o kasowanie pojawiających się błędów.
Jasiu1907 02-11-2014, 13:28 Kupiłem i potwierdzam że działa z Torquem :-)
Mam w identycznej obudowie BT ale z wyłącznikiem(wyłącznik jest po przeciwnej stronie złącza).Zapłaciłem ok. 85 pln.Działa bez problemu z Torqe.
Witam też zakupiłem i w moim Focusie mk 2 rok 2005 działa z Torquem a u brata w mk 1 rok 2003, 1.8 tdci nie wykrywa Elm
Odświeżam temat. Czy te niebieskie, chińskie ELM 327 BT za kilkanaście zł chodzą z Focusami MK2 1,6 benzyna?
Oczywiście chodzi tylko o program Forscan na Androida.
Ja dorzucę swoje, że mogę polecić aplikację Piston na androida, jakoś dla mnie bardziej przyjemny niż Torque, ale kto co woli :)
Chodzą.Na telefonie z Torque mi się połączył po Bluetooth.
Niestety z laptopem i Forscanem nie chce się łączyć. Forscan łączy się z nim po Bluetooth a następnie wyświetla komunikat "Nie udało się połączyć z pojazdem, wykryto niskiej jakości klon ELM327. W przeciwieństwie do skanerów OBDII, Forscan wymaga interfejsu w pełni z oryginalnym ELM327. Ten interfejs nie jest w pełni zgodny"
Czy jest jakiś sposób czy wersja Forscana, która ruszy z tym interfejsem? Czy też żadna wersja Forscan nigdy z tym nie współpracowała i nie będzie współpracowała.
Chodzi oczywiście o chiński interfejs Bluetooth.
Taki : http://i.ebayimg.com/images/a/%28KGrHqF,!qUFB,Dn+!HMBQlHzjLt1g~~/s-l300.jpg
Te na BT to są rzeczy do zabawy, a nie do diagnostyki, a już na 101% nie do modyfikacji jakichkolwiek istotnych parametrów pracy pojazdu. Mam taki biały i używam wyłącznie z torque (zabawowo). Do diagnostyki i wprowadzania zmian mam normalny, kablowy, przyzwoity interfejs (viaken).
Interesowało mnie w zasadzie sczytywanie błędów dlatego nie chciałem wydawać 150 na viakena. Ale liczyłem, że z Forscanem po HS can się połączy. Z Forscanem na laptopie się nie łączy. A z Forscanem na telefonie? Na poprzedniej stronie dostałem odpowiedź, że tak dlatego kupiłem tego chińczyka.
Nie mogę w tej chwili sprawdzić sam bo mój stary Szajsung ma androida 2.3.6 a Forscan wymaga min 4
tomi002 pytałeś oryginalnie o to czy taki tani chińczyk chodzi z MK2FL i czy chodzi z Androidem - u mnie chodzi, ale tak jak 99% piszących tutaj - nie jest to do zapisu w samochodzie ale tylko do odczytu. Nic nigdy bym nie próbował zapisać do auta poprzez BT.
Działa Ci ten chiński interfejs z Forscanem na Androidzie?
Ja pytałem o to
Odświeżam temat. Czy te niebieskie, chińskie ELM 327 BT za kilkanaście zł chodzą z Focusami MK2 1,6 benzyna?
Oczywiście chodzi tylko o program Forscan na Androida.
Teraz niestety już Ci nie sprawdzę, bo MK2FL sprzedałem, mam MK3.
Nie kojarzę żeby mi jakikolwiek program na telefonie sprawiał jakiekolwiek problemy a bawiłem się prawie każdym. Na laptopie to wiem, że nie każdy program lubi tanią chińszczyznę ale na telefonie nie miałem żadnych problemów.
Po zagłębieniu się w temat a zwłaszcza po przeczytaniu tematów na forum Forscana dotyczących chińskich klonów ELM327 wiem już na pewno. Te tanie, chińskie ELM327 BT v2.1 (na allegro czasem opisywanych jako v1.5) nigdy nie chodziły i nie mają prawa chodzić z Forscanem ani na androidzie ani na komputerze. Chodzą jedynie ze skanerami na androidzie typu Torque.
Z 12 programów z których korzystałem na telefonie, 12 działało z tanim niebieskim BT ODB2. Może mam po prostu szczęście. Przykro mi tylko że nie mam jak teraz "na żywo" sprawdzić dla Ciebie czy działa mi z MK2FL i ForScanem.
|