Witam.
Postanowiłem domontować sobie tempomat i utknąłem na programowaniu PCM.
Zgodnie z opisem w IDS w opcjach związanych z prędkością pojazdu zaznaczam wyposażony i klikam dalej. Po krótkiej chwili dostaję komunikat - Kod usterki: 0-0x0 851082.
Przy próbie ponownego programowania PCM -
brak odpowiedzi z PCM; możliwe przyczyny : FEPS open circuit, stacyjka w położeniu 0.
Czy czeka mnie wymiana PCM czy może jest to usterka typu słaby kontakt na gnieździe PCM?
Wtryski mogę programować. Samochód jeździ, żadnych problemów.
kuczyk13
16-10-2014, 12:32
Witam w klubie błędu 0 0x0 851082 :P
Pozdr
kuczyk13 poradziłeś sobie z tym błedem? Bo nie wiem czy mam zamówić nowy PCM.
kuczyk13
16-10-2014, 19:58
Poki co to utknąlem na tym bledzie. Z tego co wiem to jest jakis konflikt z blokiem VID i vcm gryzie sie z informacjami wysylanymi przez vcma.
speed-car
21-10-2014, 22:14
Ktos poradził sobie z tym problemem??:(
Na razie jestem na etapie literatury. Na amerykańskim forum doczytałem się, żeby spróbować odłączyć wszystkie moduły poza pcm i spróbować zaprogramować. W innym poscie koleś po wyskoczeniu błędu odłączył kabel IDS-a i po ponownym podłączeniu udało mu się zaprogramować. Może jutro poćwiczę w realu i dam znać.
kuczyk13
27-10-2014, 10:48
Jakis postęp z tym błędem?
Na razie brak postępów /brak czasu/. Odłączanie modułów na razie nie rozwiązało sprawy /wyciągałem bezpieczniki/. Musze jeszcze oblukać złącze C200 czy dobrze siedzi.
No to dzisiaj powalczyłem z PCM. Wymieniłem na inny /używany/.
Na moje szczęście PCM był z samochodu z tempomatem tak więc aktywowanie tempomatu nie było potrzebne. Jednak próba aktualizacji softu skończyła się błędem.
Z tym że otrzymywałem dwa różne błedy. Jeden 0x0851082 a drugi o przerwanym obwodem. Moduł programowałem mając go podłączone od stony silnika / na wypadek jakiejś niespodzianki mój stary PCM siedział sobie w kabinie/.
Po objawach wnioskuję, że problem leży w połączeniach elektrycznych gniazda C200 lub słabej masy. Ze względu na brak czasu, "piękną" aurę za oknami oraz fakt iż nowy PCM ma aktywowany tempomat walkę z błędem pozostawiam do wiosny.
kuczyk13
07-01-2015, 11:31
Hipesz mam pytanie, czy podczas wymiany PCMa musiałeś wprowadzić jakieś dane czy po prostu go podmieniłeś?
Pozdrawiam
Hipesz mam pytanie, czy podczas wymiany PCMa musiałeś wprowadzić jakieś dane czy po prostu go podmieniłeś?
Pozdrawiam
Pewnie tylko zaprogramował pestkę imo do PCM
Danych nie wprowadzałem. Uruchomiłem IDS-a, potem połaczenie z samochodem, dalej programowanie modułu. IDS przepisał mi dane wtrysków ale kluczy /PATS/ juz nie /Wyskoczył mi błąd programowania jak przy aktywacji tempomatu/. Musiałem zaprogramować kluczyki od nowa i jak na razie wszystko śmiga pieknie