DD
22-07-2007, 10:11
Czy ktoś wie gdzie mozna kupić mocowanie ISOFIX do Mondeo MKIII ?
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Domontowanie mocowań ISOFIX DD 22-07-2007, 10:11 Czy ktoś wie gdzie mozna kupić mocowanie ISOFIX do Mondeo MKIII ? aksel 22-07-2007, 10:36 Witam Może ktoś przy okazji napisać co to jest":-) może przyda sie na przyszłość :-) Pulse 22-07-2007, 10:45 Isofix to system mocowania w aucie fotelika dla dzieci. W skrócie polega to na tym że fotelik jest przytwierdzony bezpośrednio do punktów mocowania stanowiących integralną część karoserii. Potrzebny jest też do tego specjalny fotelik, który zostaje zablokowany w tych punktach. Przewaga tego rozwiązania polega na tym że fotelik jest bardzo stabilny w przeciwieństwie to typowych fotelików mocowanych do kanapy pasami bezpieczeństwa. Foteliki z systemem Isofix są znacznie droższe od standardowych a jeśli chodzi o system Isofix w aucie to wydaje mi się, że nie ma takiego czegoś jak "dokupić mocowanie Isofix". Samochód albo posiada taki system albo nie. Zamówić można go przy zakupie nowego auta a jeśli masz auto z rynku wtórnego i nie jesteś pewien czy masz Isofix to poprostu podnieś siedzisko tylej kanapy i sprawdź czy są punkty mocowania fotelika. aksel 22-07-2007, 10:48 aha, już wiem o co chodzi:-) dzięki ;-) Rom 22-07-2007, 17:09 Zgadza się nie da się dołożyć tzn da ale ja bym tego nie robił. Pracuje w firmie która produkuje siedziska samochodowe i na mocowanie ISOFIX jest specjalna norma prawna na podstawie której mocujemy do siedzisk takie mocowanie (mnóstwo testów itp). To jest połączenie bezpieczeństwa. Barracuda 24-05-2009, 00:04 Witam, szukajka nie dała mi satysfakcjonujących odpowiedzi, więc pozwalam sobie podnieść temat jeszcze raz. Moja rodzina powiększyła się i mam 2 miesięczną córeczkę, moje Mondeo zdaje się być słabo przyjazne zamontowaniu fotelika bo: 1) z przodu nie da się wyłączyć poduszki (przynajmniej ani ja ani pan z ASO forda w GDA nie umieliśmy znaleźć wyłącznika 2) z tyłu pasy są na tyle krótkie, że ciężko włożyć fotelik. Fotelik to bardzo popularne maxi cosi dla niemowlaków (do 9 czy 13 kg - już nie pamiętam). Żeby było ciekawiej, w skodzie Octavii, niby aucie o klasę gorszym nie ma takich problemów... można wyłączyć poduchę z przodu, a długość pasa z tyłu jest w sam raz. No i pytanie co robić, nie zawsze chcę jeździć Octavią. Macie jakieś doświadczenia>? może są jakieś adaptery do pasów z tyłu, żeby były trochę dłuższe.? p.s. nie piszcie że nasze systemy IPS nie włączają poduszki jak masa pasażera (obiektu) na siedzeniu jest poniżej iluś tam kg, bo nie bardzo temu ufam, tym bardziej że jest jak wół w instrukcji i na naklejkach żeby fotelika do przodu nie wstawiać. MAXIMUS_00 24-05-2009, 06:30 Z tego co się orientuję to w Mondeo nie ma ręcznego wyłączenia poduchy powietrznej- niestety (jak piszesz Skoda jest samochodem klasę niżej ale wypuszczonym na rynek parę lat później niż mondeo ), niestety Ford tego robiąc lifting nie ulepszył. Jest za to czujnik który powoduje że można przewozić dziecko gdy poducha się automatycznie wyłącza, a wyłącza się gdy jest w fotelu czujnik nacisku. Niestety nie wszystkie go mają. On ile pamiętam to do 9kg można obciążać fotel, później już poducha się załącza ale i tak ford zaleca wożenie dzieci z tylu nawet z tym zabezpieczeniem. Barracuda 28-06-2009, 12:12 Dzięki MAXIMUS, tak jak pisałem, mam czujniki ale nie wierzę tego typu urządzeniom na tyle aby dziecko w foteliku posadzić na przednim siedzeniu. Tym bardziej że są znaczki żeby nie sadzać. Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia w tym temacie w Mondeo? Ja póki co wymyśliłem żeby zapinać fotelik trochę inaczej zapinać, w innej kolejnośi, czyli najpierw ten uchwyt boczny bliżej siebie, potem ten drugi boczny ale nie wpinać pasa w zatrzask, i potem ten z tyłu fotelika (za głową dziecka) i dopiero na koniec wpinać pas w zatrzask. Wtedy jakoś daje radę, ale wciąż jest trudniej niż zwykle - czyli w Octavii/ :( Pinki 28-06-2009, 13:20 Ja korzystam z fotelika Tako http://www.tako.net.pl/allegro/collection/fotel_sttf/fotelik_sttf_c04_350.jpg i z przodu faktycznie dziecka nie wożę (3 miesiące) Więc dziecko jeździ z tyłu z żona albo ze mną. co do pasów to wystarczają ale faktycznie nie ma rewelacji. Ford stosuje system mocowania fotelika ISOFIX z tego co wiem napewno jest w Mondeo MK4 i Focusie 2 ale też mi się wydaje, że w MK3 coś takiego było - choć u mnie mimo niemal pełnego możliwego wyposażenia (bez ksenonów) tego nie ma ale może dlatego, że to przed lift 2002 wiec będę się skłaniał do pomysłu, że jest to opcja dodatkowa dikileiden 28-06-2009, 13:48 witam,ja czasem wożę moim MK3 bratanka w takim samym foteliku jak ty masz maxi cosi dla niemowlaków i bez problemu owijam pas wokół niego,tylko trzeba dobrze pas naciągnąć i jak zapniesz pas to fotelik ani nie drgnie,na foteliku masz naklejkę jak zakładać pas na fotelik jeżeli nie posiada się mocowań isofix.Spróbuj jeszcze raz założyć napewno się uda,no i zakładaj tyłem do kierunku jazdy. gorciu 28-06-2009, 14:48 Te posiadam fotelik maxi-cosi i woże 5-kies synka, ale tylko na tylnym siedzniu za kierowca lub pasazerem. NA srodkowym miejscu pas jest jeszce krotszy, wiec tam w ogole odpada zamontowanie fotelika. A co do zapinania pasow to masz racje - nie latwo jest to zrobic. Ja przeplatam ten nad nozkami dziecka, potem wpinam go samochodu i przekladam ten za pleckami dziecka lekko unoszac fotelik tak, aby pas poprostu "przeszedl" za fotelik. Na koncu usadawiam fotlik pod odpowiednim katem. pozdrawiam jason1980 28-06-2009, 16:54 Wczesniej mielismy taki fotelik http://cgi.ebay.co.uk/MAXI-COSI-CABRIOFIX-INFANT-CAR-SEAT_W0QQitemZ290322894280QQcmdZViewItemQQptZUK_Ba by_CarSeats_EH?hash=item439897cdc8&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A3|66%3A2|39%3A1|240%3A1318|301%3A0| 293%3A1|294%3A50 teraz mamy taki http://cgi.ebay.co.uk/Maxi-Cosi-Priori-XP-Topline-WAGTAIL-BRAND-NEW_W0QQitemZ380132953337QQcmdZViewItemQQptZUK_Bab y_CarSeats_EH?hash=item5881b08cf9&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A3|66%3A2|39%3A1|240%3A1318|301%3A1| 293%3A1|294%3A50 . W obu przypadkach fotelik byl montowany z tylu i zadnych problemow z dlugoscia pasow. Wszystko bylo i jest ok. Moze pas Ci sie zblokowal i nie chce sie rozwinac do konca. Pozdrawiam Paleczny 29-06-2009, 05:17 Witam Ja naszego małego skrzata (3 miesiące) wożę w foteliku maxi cosi i nie mam problemu z pasami. Czy to możliwe, żeby były dłuższe niż u Was? Pasy z tyłu po lewej lub prawej stronie są wystarczająco długie. Po zapięciu fotelika zostaje jeszcze jakies 20 - 25 cm do wyciągnięcia. Pas środkowy jest praktycznie takiej samej długości i też bez problemów się zapina. Pozdro RECONDO 29-06-2009, 07:53 Z tego co się orientuję to w Mondeo nie ma ręcznego wyłączenia poduchy powietrznej- niestety (jak piszesz Skoda jest samochodem klasę niżej ale wypuszczonym na rynek parę lat później niż mondeo ), niestety Ford tego robiąc lifting nie ulepszył. Jest za to czujnik który powoduje że można przewozić dziecko gdy poducha się automatycznie wyłącza, a wyłącza się gdy jest w fotelu czujnik nacisku. Niestety nie wszystkie go mają. On ile pamiętam to do 9kg można obciążać fotel, później już poducha się załącza ale i tak ford zaleca wożenie dzieci z tylu nawet z tym zabezpieczeniem. Przed FL był czujnik obciążenia, po FL już nie. W obu przypadkach poduszka i tak odpalała bez względu na obciążenie. bastek_m 29-06-2009, 10:20 ... W obu przypadkach poduszka i tak odpalała bez względu na obciążenie. Skąd takie informacje posiadasz, widziałem na własne oczy odpaloną poduchę kierowcy a pasażera pozostała nienaruszona właśnie ze względu na jego brak. Klimek 29-06-2009, 10:27 BARRACUDA, jak tez uzywam tego fotelika maxi cosi i nie ma problemow z pasami z tylu. Faktem jest ze srodkowy pas jest krotczy i ciezko zapiac - ale DA RADE ! Jezeli chcesz sobie ulatwic zycie (wydajac troche kasy) to polecem podstawe ISOFIX. Mozna ja zamontowac w pasy - bo tutaj Mondeo tez sie nie wykazal i nie zainstalowal hakow ISOFIX. Potem tylko "wklikujesz" fotelik w baze. Sam tego nie mam ale widzialem u znajomego (nie w mondeo, takze proponuje sprawdzic przed zakupem). Z przodu NIE WOLNO przewozic dziecka tylem do kier jazdy!!! Neistety, Mondeo tak ma. :( RECONDO 29-06-2009, 13:25 skąd takie informacje posiadasz, widziałem na własne oczy odpaloną poduchę kierowcy a pasażera pozostała nienaruszona właśnie ze względu na jego brak. docento kuzek 29-06-2009, 15:30 a moze masz cos namieszane z tyi pasami, sam od dawna woze w mondku z tyłu dwa foteliki (chico key, ramatti costam) i pas spokojnie starcza. (zreszta podobnie jest w nowej fieście przy czym tu jest wygodniej ze wzdledu na isofix). krisoporanku 07-07-2009, 10:33 a ja mam pytanie z innej troche beczki. Mianowicie wożę dzieciaka z tyłu ale tam mam poduszki w oparciach przednich foteli. czy yo niebezpieczne??? Rupek 07-07-2009, 11:24 Ja mam ten sam problem jedynym rozwiązaniem jakie udało się mi zastosować jest wyciągnięcie na maksimum pasa bezpieczeństwa i zablokowanie go w rękach żeby nie wracał do pozycji pierwotnej i wtedy zapinam powoli jednak też z lekkimi nerwami fotelik jednak jest to o wiele lepszy sposób niż zapinać fotelik i jednocześnie wyciągając pas bo w pewnym momencie pod pewnym kątem pas się blokuje i trzeba kombinować.Pozdrawiam Pinki 07-07-2009, 11:26 tyłu ale tam mam poduszki w oparciach przednich foteli jak każde mk3 ma przynajmneij chyba 4 jaśki :) boczne nei powinny zagrażać bo ne chronią bok a niebezpieczeństwo sie pojawia przy odpaleniu wprost jaśka w dziecko abraham07 30-08-2010, 15:34 Witam wszystkich i mam pytanie ? W moim mondeo zaczepy do systemu isofix ukryte są pod tapicerką oparcia tylnych siedzeń u dołu oczywiście z tego co czytałem jeśli się chce zamontować fotelik z isofix trzeba na dolnym szwie w miejscach zaczepów rozpruć ją i gotowe i tu moje główne pytanie czy ktoś z was zrobił coś takiego a jeśli tak to czy bez problemu można wpiąć i wypiąć fotelik bo jeśli się dobrze orientuje jeśli ktoś ma te zaczepy na wierzchu tak fabrycznie powinien mieć metkę na tylnym siedzeniu i specjalne obszyte nacięcie w miejscach zaczepów isofix i taka mała prośba o foto jak to wygląda fabrycznie z góry dzie... Luk@s 06-09-2010, 18:27 Nie ma takiego co by mu się chciało zdjęcie cyknąć:diabel2: 1olek 06-09-2010, 19:37 bo chyba nikt tego nie ma ;) raTek 26-10-2010, 08:21 po obu stronach kanapy dokladnie wyczuwalne sa te zaczepy pod tapicerka. chetnie bym zobaczyl u kogos jak sobie z tym pruciem poradzil bo za niecaly miesiac musze kupic wózek i fotelik jakis i nie wiem czy z isofixem czy na pasy? baza iso starcza w przypadku recaro na nastepny przedzial wagowy fotelika ale nie wiem czy sie w to bawic. zdania sa podzielone. wy jak rozwiazaliscie problem? Luk@s 26-10-2010, 09:50 Kupiłem fotelik recaro na pasy. Nie będę kombinował. Często ktoś jeździ mi na tylnej kanapie i ISOFIX troszkę by przeszkadzał. dikileiden 26-10-2010, 12:47 Też sprawdzałem u siebie i są wyczuwalne po dwa uchwyty po obu stronach tylnej kanapy. Niestety żeby dostać się do uchwytów trzeba rozpruć tapicerkę ,powinny być dostępne jakieś plastyki - wkładki pilotujące jak na zdjęciu poniżej nr.2 Sebastian_R 26-10-2010, 13:04 Tapicerkę najlepiej rozpruć rozcinając po szwie po ok 4-5 cm z każdej ze stron - robota na 5 minut z ostrym nożykiem. W zależności od mocowania krzesełka i częstotliwości jego wyjmowania można wstawiać plastikowe wkładki. IMO przydatność mocowania ISOFIX sprawdza się w wyższym przedziale wagowym dziecka - wtedy gdy dziecko zapinane jest w normalny pas. Bez ISOFIXA nawet przy mocniejszym hamowaniu dziecko "bierze na klatę" swoją masę plus fotelik. W przypadku fotelików z własnymi pasami ISOFIX nie ma takiego znaczenia. pozdrawiam wbbmzg 26-10-2010, 15:14 dziecko "bierze na klatę" swoją masę plus fotelik powiem tak: błędnie to sobie wyobrażasz, bardzo błędnie Przecież pasami auta mocuje się fotelik - dziecko ma w foteliku oddzielne pasy - dla siebie. Jedyne co dziecka bierze na klatę jadąc twarzą w kierunku jazdy przy zderzeniu czołowym to jego masa i tego w co jest ubrane. ps. w zdecydowanej większości wypadków najbezpieczniej jest przewozić dziecko tyłem do kierunku jazdy na środku tylnej kanapy. Sebastian_R 26-10-2010, 16:05 Przecież pasami auta mocuje się fotelik - dziecko ma w foteliku oddzielne pasy - dla siebie. Doczytaj to co napisałem. Oddzielne pasy są w fotelikach dla dzieci małych - wagowo chyba do ok. 18 kg. powyżej tej wagi są foteliki gdzie przypinasz dziecko (i fotelik) pasami samochodowymi - nie ma tam małych pasów dla dziecka. W przypadku dzieci w wieku od 4-5 lat nie posadzisz tyłem do kierunku jazdy, można stosować tzw. poddupniki lub foteliki. Pozdrawiam arturek 26-10-2010, 16:14 np. http://www.ford-esklep.pl/pl_PL/p/Uchwyt-fotelika-dzieciecego-ISOfix-do-FORD-Focus/2750 http://allegro.onet.pl/foteliki-samochodowe-nania-befix-15-36kg-fotelik-i1274056911.html http://www.sezam.nazwa.pl/sezami/photo/nania2010/befix/1.jpg albo po odpięciu górnej części http://www.sezam.nazwa.pl/sezami/photo/nania2010/befix/5.jpg 2) Dołożenie ISOFIX https://i.imgur.com/AhMhlMf.jpg https://i.imgur.com/kw5zWoT.jpg https://i.imgur.com/wcLHzlO.jpg 3) Fotelik wbudowany w siedzisko w mondeo mk3 https://i.imgur.com/kuszSyU.jpg pozdrawiam Arturek karloss 26-10-2010, 18:31 Tak jak napisał kolega Sebastian_R najlepiej rozpruć tapicerkę na szwie na dolnej krawędzi siedziska. Sam tak zrobiłem w dosłownie 5 minut, nie ma co szukać plastików okalających, szkoda czasu na pierdoły. A jak ktoś z Was ma małe dziecko i fotelik, który ma własne pasy dla dziecka, to nie ma co zawracać sobie głowy isofixem, tylko zamocować pasami w aucie i po sprawie, dopiero przy większym foteliku, dla starszego dziecka isofix się przydaje. tlopuc 27-10-2010, 09:39 Nie ma co dyskutować isofix jest bezpieczniejszy i już. Jak ktoś nie wierzy niech poszuka sobie testów np. ADAC. Może przy fotelikach dla niemowlaków ta różnica jest mniejsza ale jest. Minusem jest cena gdyż fotelików z tym systemem jest mniej i są dużo droższe. Ale wydajemy na samochód np. 30tyś a na foteliku dla dziecka chcemy oszczędzić. arturek 27-10-2010, 10:29 [...]Ale wydajemy na samochód np. 30tyś a na foteliku dla dziecka chcemy oszczędzić. Ja - TAK Bo gaśnica, foteliki i poduszki to "pic na wodę" aby wyciągnąć od nas kasę. Testy zderzeniowe robi się przy 50km/h - w realu każde auto ma przynajmniej 70km/h => auta gną się jak kartka papieru. Zobacz ile było wypadków śmiertelnych chociaż były poduszki i pasy. Czy myslisz, że przeżyjesz czołówkę z TIRem? Jak chcesz się zabezpieczyć przed wypadkami, to nie używaj samochodu - bo jeśłi Ty jeździsz po mistrzowsku to zawsze może ktoś w Ciebie wjechać bez Twojej winy. pozdrawiam Arturek Sebastian_R 27-10-2010, 10:54 [QUOTE=arturek;1530205]Ja - TAK Czy myslisz, że przeżyjesz czołówkę z TIRem? Nie chodzi o czołówkę z TIR'em ale o to żeby przy np stłuczce dziecko nie uszkodziło sobie odcinka szyjnego kręgosłupa (bardzo częsta kontuzja) czy przy 50 km/h nie wleciało przez przednia szybę. Oczywiście - jak zawsze - należy fotelik wybierać rozsądnie, np. gadżet w postacie głośnika zamontowany w foteliku może zrobić więcej "szkody" niż pożytku. pozdrawiam raTek 27-10-2010, 13:44 a mi w sklepie powiedziano ze niektore foteliki bez isofixa sa lepsze bo np raczka za ktora nosimy fotelik wygina sie na tyle ze oprzemy ja o oparcie kanapy i koles dal przyklad fotelika recaro ze z baza iso jest mistrz a bez bazy sredniakiem zwyklym. planuje zakupic wózek x-landera i do niego jest fotelik x-car ktory bez bazy ponoc ma rewelacyjne opinie i wyniki testow. jesli recaro to tylko z iso. w tym przypadku baza iso starcza na drugi fotel z kolejnego przedzialu wagowego ale... adaptery aby zalozyc fotelik na stelaz wozka mialy sie pojawic a ich nie ma nadal :) do konca listopada zamierzam kupic wóz i nadal nie wiem nic. przystosowanie do stelaza ma podobno maxi cosi ale czy baza jest na kolejne foteliki tego nie iwem. kolejna opinia kolesia ze sklepu to fakt iz do 1 fotelika iso nie jest takie wazne. najbardziej iso sprawdza sie niby w fotelikach gdzie dziecko zapina sie pasami z auta a nie fotelika. nadal nie wiem co wybrac :D Luk@s 27-10-2010, 14:02 a mi w sklepie powiedziano ze niektore foteliki bez isofixa sa lepsze bo np raczka za ktora nosimy fotelik wygina sie na tyle ze oprzemy ja o oparcie kanapy i koles dal przyklad fotelika recaro ze z baza iso jest mistrz a bez bazy sredniakiem zwyklym. Jaśniej bo nie kumam. karloss 27-10-2010, 14:19 najbardziej iso sprawdza sie niby w fotelikach gdzie dziecko zapina sie pasami z auta a nie fotelika. nadal nie wiem co wybrac :D Tutaj masz rację, olej te wszystkie wynalazki - serio, to jest wyciąganie kasy zwłaszcza od młodych rodziców (sam się o tym przekonałem). Dopiero jak kupisz fotelik zapinany razem z dzieckiem pasem w aucie wtedy skorzystanie z isofixa jest bardzo wygodne - fotelika nie musisz za każdym razem przypinać pasem, gdy jest pusty. Nie wspomnę o podawaniu przez producentów przedziałów wagowo/wiekowych dla danych fotelików, że niby starcza jeden na 4 lata, jaaasne (właśnie takiego Concorda Ultimaxa, który dla mojej niespełna 2-letniej córki był za mały - wymieniłem). Nie wspomnę już o maxi cosi ten z rączką do noszenia, to jest dopiero wał, jaki kit wciska producent jeżeli chodzi o wagę i wiek dziecka do kiedy można go używać. raTek 27-10-2010, 19:43 Jaśniej bo nie kumam. hmmm... a wiec powoli i duzymi literami :))) fotelik, w tym wypadku recaro, ktory mozna uzywac z iso i bez w testach wyglada bardzo przecietnie kiedy uzyjemy go tylko i wylacznie na pasy a z baza iso wyniki ma duuuuzo lepsze. podobnie bywa z fotelikami innych firm. trzeba dopytac, doczytac i wtedy widac roznice. jesli chodzi natomiast o foteliki ktore bedziemy uzywac bez bazy iso najlepsze wyniki maja fotele w ktorych raczka ( za ktora nosimy fotelik jako nosidlo ) ma taka regulacje ze przytwierdzajac go pasami oczywiscie tylem do kierunku jazdy opieramy/skladamy jak az do momentu az oprze sie o oparcie kanapy samochodwoej. fotelik recaro takiej opcji nie ma (wiem bo ogladalem) a to ponoc chroni mocno przed cofnieciem czy przesunieciem - dokladnie juz nie pamietam bo ogladalem milion foteli i wozkow ) za duzo info na raz :) w kazdym razie fotelik recaro bez bazy jest ponoc duzo gorszy niz wspomniany wczesniej przeze mnie x-car. jesli mowimy o fotelu z baza iso recaro ma mistrza! ogolnie dwa pierwsze foteliki nie sa jakos szczegonie polecane z baza iso ale do ostatniej klasy wiekowej - REWELACJA :) ja chyba odpuszcze iso w 1 foteliku bo ten fotelik starcza tak naprawde na 7-9 miesiecy. przyklad mam za plotem - siostra mieszka obok i przerabiala to z dwoma szkrabami juz :) rafar 18-02-2011, 11:10 Czy ktoś kto rozpruł tapicerkę i używa tych isofixów może wrzucić zdjęcie? Macałem oparcia foteli w swoim mondku mk3 i nie mogę nic znaleźć pod tapicerką... Prawdopodobnie nie mam tych uchwytów ale zdjęcie pomogło by znaleźć właściwe miejsce gdzie tego szukać. Z góry dzięki. jarkarol 18-02-2011, 11:28 Czy ktoś kto rozpruł tapicerkę i używa tych isofixów może wrzucić zdjęcie? Macałem oparcia foteli w swoim mondku mk3 i nie mogę nic znaleźć pod tapicerką... Prawdopodobnie nie mam tych uchwytów ale zdjęcie pomogło by znaleźć właściwe miejsce gdzie tego szukać. Z góry dzięki. poprostu podnies tylna kanape i bedziesz widzial mocowanie ISOFIX bo to nic innego jak "uszy" przyspawane do blachy samochodu pod kanapa - tak najlatwiej sprawdzic - a jesli chodzi o naciecia to w moim teraz mam od nowosci ale jak mialem Lagune II to byly tam wszyte metki ISOFIX i obok nich u mnie w jednym z miejsc wystarczylo pchnac mocno palcem i szewki puscily na odcinku okolo 3 cm, w drugim musialem uzyc nozyka do tapet. Dziury byly specjalnie "zaprojektowane" ale nie dociete do konca. Po wycieciu nawet nie musialem uzywac tych zoltych plastikow na dziury. Mysle ze w Mondeo bedzie bardzo podobnie. rafar 18-02-2011, 16:52 poprostu podnies tylna kanape i bedziesz widzial mocowanie ISOFIX bo to nic innego jak "uszy" przyspawane do blachy samochodu pod kanapa - tak najlatwiej sprawdzic - a jesli chodzi o naciecia to w moim teraz mam od nowosci ale jak mialem Lagune II to byly tam wszyte metki ISOFIX i obok nich u mnie w jednym z miejsc wystarczylo pchnac mocno palcem i szewki puscily na odcinku okolo 3 cm, w drugim musialem uzyc nozyka do tapet. Dziury byly specjalnie "zaprojektowane" ale nie dociete do konca. Po wycieciu nawet nie musialem uzywac tych zoltych plastikow na dziury. Mysle ze w Mondeo bedzie bardzo podobnie. Ja wiem jak wyglądają "uszy" isofix. Myślę, że piszesz o swoim mondeo mk4, w którym isofixy wyglądają tak jak w focusie (wystają między siedziskiem a oparciem, są zamocowane do blachy za siedzeniami). Ten wątek jest o mondeo mk3, w którym podobno isofixy są schowane w dolnej części oparcia, pod tapicerką, stanowią element oparcia ;) Niektórzy (jak widać wyżej w tym wątku) znaleźli te schowane uchwyty, ja macałem i nie znalazłem a rozcinać tapicerki w ciemno nie chcę ;) Luk@s 18-02-2011, 17:31 Skoro u mnie są w totalnym golasie to chyba we wszystkich MK3 są:D rafar 18-02-2011, 23:38 Skoro u mnie są w totalnym golasie to chyba we wszystkich MK3 są:D No widzisz, ja mam przeciwieństwo totalnego golasa i jakoś nie mogę zlokalizować tych uchwytów pod tapicerką oparcia... Jak masz czas to pstryknij fotkę, będę wiedział gdzie dokładnie szukać ;) Z góry dzięki. Luk@s 19-02-2011, 11:56 Wrzucę jutro jak wrócę do domu;) SILWE 19-02-2011, 15:55 Wałkowany temat był też na forum Mondeo Klub Polska. Część Mondeo ma te uchwyty schowane pod tapicerką, a cześć ich nie posiada. Wydaje mi się, że mają je w większości auta z przed roku 2003 lub 2005. Wg mojej teorii ( podkreślam mojej) ford na początku montował elementy różnych dodatków, dzięki temu po wybraniu przez klienta dodatkowych opcji wyposażenia diler mógł łatwo te elementy doposażyć - np. podświetlenie nóg w Mondeo - w wielu modelach jest gotowa instalacja, a brak jedynie żarówek - ale to się tyczy aut z początku produkcji. Chyba po drugim liftingu w 2005r w autach już nie było tylu dodatkowych elementów ( typu różne instalacje elektryczne i inne elementy). Natomiast jeżeli chodzi bezpośrednio o ISOFIX to z informacji jakie posiadam nie udało się jeszcze w 100% stwierdzić czy te uchwyty to ISOFIX czy jakiś element kanapy. Oficjalnie dilerzy nic o tym nie wiedzą i kategorycznie odradzają wpinanie do tego fotelika. Podobno w Mondeo nie było ISOFIXów, natomiast jeden z kolegów pokazał skan instrukcji obsługi forda mondeo bodajże z 2001r. i tam informacja, że twoje autoa zawiera elementy mocowania fotelików dla dzieci - i tyle. w związku z tym - !!!!! Bezwzględnie nawet jeżeli macie te uchwyty pod tapicerką przypinajcie dziecko także pasem bezpieczeństwa. Same uchwyty na pewno poprawią stabilność mocowania fotelika, ale nie powierzajcie im bezpieczeństwa waszych dzieci jeżeli niema pewności w 100% co to jest. Luk@s 19-02-2011, 19:27 ale nie powierzajcie im bezpieczeństwa waszych dzieci jeżeli niema pewności w 100% co to jest. Ja tam jestem pewny, że to są uchwyty ISOFIX. Chociaż nie używam ich bo mam fotelik zapinany na pasy. Speedy_xx 19-02-2011, 20:21 To powiedz skąd ta pewność.Ja też uważąm ,że to ISOFIXy, ale jak bym miał dać to komuś na piśmie to bym się powstrzymał. Luk@s 20-02-2011, 08:47 Bo tak samo wygląda to w innych autach. Zresztą to nie jest jakiś skomplikowany wynalazek. Zdjęcie nie zrobiłem sam, brak czasu. Miejsca gdzie u mnie są uszy od ISOFIX-a zaznaczyłem kolorem czerwonym. Musisz w tych miejscach dokładnie oblukać oparcie kanapy od spodu. SILWE 22-02-2011, 17:39 Pokaż mi mondeo MK3 które fabrycznie ma ISOfix-a na wyposażeniu. ( nie wycinane z tapicerki tylko takie które wyjechało z tym z salonu) Ja jeszcze nie słyszałem o takim i nie widziałem takiego auta. Nie uważasz że to trochę dziwne, że nawet dilerzy o tym nie słyszeli? Luk@s 22-02-2011, 20:01 SILWE każdy decyduje sam za siebie. Dla mnie wygodniejszy był fotelik na pasy (baza isofix zabiera jedno miejsce z tyłu). A diler nie jest żadnym wyznacznikiem, oni mają własny świat;) redds 22-02-2011, 20:16 Ja bardziej stawiam, że Ford coś tam kombinował z Isofixem ale nie przeszli badań lub podobnych. Zakupując fotelik nie odważyłem się montować swojego dziecka do czegoś takiego. Jeśli byłoby tak jak mówicie to Ford w opcji by to udostępniał a tak nie jest z czego mi wiadomo. Całkowicie z tego się wycofał. lukrasz 24-02-2011, 09:29 Panowie, z MKP mieliśmy wizytę w FORD Bieranowski Bydgoszcz i pytaliśmy o ten isofix. Kierownik serwisu powiedział że znają temat i dzwonili kiedyś do inżynierów Forda z tym pytaniem. Dostali odpowiedź, że w emkaczy nie było isofix i żeby broń boże nie montować do tego fotelika. Ale zrobicie jak uważacie oczywiście... rafar 24-02-2011, 13:52 Wałkowany temat był też na forum Mondeo Klub Polska. Część Mondeo ma te uchwyty schowane pod tapicerką, a cześć ich nie posiada. Wydaje mi się, że mają je w większości auta z przed roku 2003 lub 2005. Wg mojej teorii ( podkreślam mojej) ford na początku montował elementy różnych dodatków, dzięki temu po wybraniu przez klienta dodatkowych opcji wyposażenia diler mógł łatwo te elementy doposażyć - np. podświetlenie nóg w Mondeo - w wielu modelach jest gotowa instalacja, a brak jedynie żarówek - ale to się tyczy aut z początku produkcji. Chyba po drugim liftingu w 2005r w autach już nie było tylu dodatkowych elementów ( typu różne instalacje elektryczne i inne elementy). Bardzo prawdopodobna teoria. Księgowi w Fordzie w ramach cięć kosztów mogli wpłynąć na standardowe wyposażenie. Ford w skali globalnej miał poważne finansowe problemy, teraz wychodzi powoli na plus. Bo tak samo wygląda to w innych autach. Zresztą to nie jest jakiś skomplikowany wynalazek. Dokładnie tak, to są po prostu mocne, porządnie zamocowane uszy o standardowym rozstawie i standardowych wymiarach, nic skomplikowanego. Jako sztywny element na pewno mocniej trzymają fotelik niż elastyczny pas, który nie zawsze jest dobrze napięty i może być przez przypadek odpięty (np. jak się ma 3 foteliki z tyłu to łatwo o przypadkowe odpięcie jednego z pasów po prawej stronie, tam gdzie są dwa zapięcia obok siebie). Zdjęcie nie zrobiłem sam, brak czasu. Miejsca gdzie u mnie są uszy od ISOFIX-a zaznaczyłem kolorem czerwonym. Musisz w tych miejscach dokładnie oblukać oparcie kanapy od spodu. Dzięki. Chodziło mi raczej o zbliżenie jednego ucha lub obu tak żeby zobaczyć, w którym dokładnie miejscu wychodzą z fotela i jak głęboko siedzą. Wczoraj przyłożyłem do oparcia fotelik z isofixami i w odpowiednich miejscach jeszcze raz szukałem pod tapicerką tych legendarnych, ukrytych uchwytów. W moim mondku (połowa 2006) niestety takich nie ma. Ja bardziej stawiam, że Ford coś tam kombinował z Isofixem ale nie przeszli badań lub podobnych. Zakupując fotelik nie odważyłem się montować swojego dziecka do czegoś takiego. Jeśli byłoby tak jak mówicie to Ford w opcji by to udostępniał a tak nie jest z czego mi wiadomo. Całkowicie z tego się wycofał. Dwa albo trzy lata temu słyszałem w jednym z ASO, że nie chciało się Fordowi załatwiać homologacji, czekali na zmianę modelu w 2007. Bez homologacji isofix w mondeo mk3 nie mógł być na liście dostępnych opcji. Podobnie wcześniej było z focusem – czekali na mk2 chociaż do mk1 można zamontować te same uchwyty co do mk2. Nawet fabrycznie zrobione są w focusie mk1 za oparciem otwory z zaślepkami żeby przykręcić płytki z uchwytami (w focusie uszy isofix wychodzą szparą między oparciem a siedziskiem). a_iverson 24-02-2011, 17:37 Pokaż mi mondeo MK3 które fabrycznie ma ISOfix-a na wyposażeniu. ( nie wycinane z tapicerki tylko takie które wyjechało z tym z salonu) Ja jeszcze nie słyszałem o takim i nie widziałem takiego auta. Nie uważasz że to trochę dziwne, że nawet dilerzy o tym nie słyszeli? Ja mam fabryczny system isofix w mondeo. Luk@s 24-02-2011, 18:28 Ja mam fabryczny system isofix w mondeo. No to mamy rozbieżności. Może jest jeszcze ktoś kto ma fabryczny ISOFIX (niezacerowany)g:) Andrzej 24-02-2011, 21:23 Ja mam fabryczny system isofix w mondeo. Może po prostu poprzedni właściciel go "wycerował"? a_iverson 25-02-2011, 18:55 Poprzednim właścicielem był mój ojciec, a on kupił z salonu w Niemczech. norbi333 25-02-2011, 22:39 Według instrukcji obsługi isofix można było zamówić u dilera a_iverson 26-02-2011, 08:39 Według instrukcji obsługi isofix można było zamówić u dilera W salonie forda też tak mówią, natomiast ojciec nie zamawiał isofix'a. Auto już stało wyposażone w ten system, spodobało się nam i takie kupiliśmy. Na marginesie, kosztowało w 2003 roku 15900Euro, a w Pl taka sama opcja 85000, to przy kursie 4,5 za euro wynosił ok 18,900Euro Andrzej 26-02-2011, 09:25 kosztowało w 2003 roku 15900Euro, a w Pl taka sama opcja 85000, to przy kursie 4,5 za euro wynosił ok 18,900Euro o kurde... spora różnica... Luk@s 26-02-2011, 16:38 Czyli na pewno był ISOFIX dostępny. Homologacja w takim przypadku musiała być. Wychodzi, że spokojnie można "odcerować" i z czystym sumieniem wsadzić dzieciaka w fotelik z tym wynalazkiem:) MINIO_STW 26-02-2011, 19:46 a_iverson podeslij foty jesli to nie problem. Dzisiaj u siebie wymacalem tez jakies "uszy" w oparciu ale z rozpruwaniem skorki troche sie jeszcze wstrzymam. dikileiden 01-03-2011, 14:05 Panowie potwierdzam możliwość zamontowania w MK3 bazy maxi cosi FamillyFix do fotelików Maxi Cosi - CabrioFix i Pebble . Tak że MK3 jest wyposażony w uchwyty ISO FIX , tylko że zaszyte tapicerką w oparciu siedzenia , po prawej i lewej stronie. Wystarczy lekko rozpruć na szwie i uchwyty bazy lekko wchodzą w uchwyty ISO FIx . Porównywałem zapięcie fotelika Maxi Cosi CabrioFix zapiętego pasami i zamocowanego na bazie Familly Fix. Powiem tak nie ma porównania , zdecydowanie lepiej fotelik "siedzi" zamontowany za pomocą ISO FIX. Tylko tu pytanie do Forda , dlaczego MK3 wyposażony w uchwyty ISO FIX , te uchwyty zaszywane są tapicerką. A to jest kwestia rozcięcia tapicerki i wszycia metki ISO FIX. Luk@s 01-03-2011, 18:17 Wydaje mi się że tu tyko ekonomia odgrywała rolę. Taniej wdrożyć do produkcji jeden rodzaj oparcia. Kto sobie zamówił i dopłacił miał odcerowane, a żeby nie było że ci co nie zapłacili też mają to zaszywali te uszy. Ale to jest tylko moje gdybanie:one: gravy 09-03-2012, 09:04 W temacie uchwytów schowanych pod tapicerką znalazłem coś takiego: http://www.werner-koester.de/daten/Mondeo_ISOFIX.pdf instrukcja jest po niemiecku, ale generalnie potwierdza to co koledzy opisywali odnośnie nacinania tapicerki. Jest sporo ilustracji, więc nie trzeba sobie nic wyobrażać. Ja postąpiłem zgodnie z tą instrukcją w MK3 z 2001r - ale uwaga! używam tego z fotelikiem 15-36 kg, gdzie dziecko jest przypinane już pasem samochodowym, więc zaczep ten jedynie stabilizuje sam fotel i może odciążyć dziecko podczas ew. wypadku od siły jaka wyzwoli się z masy 7kg fotelika dodatkowo napierającego na dzieciaka z tyłu. Aby jeszcze uzupełnić: w sklepach jak i na stronach producentów MK3 jest podawane jako auto z ISOFIX na siedzeniach 2,4 (dwa skrajne na tylnej kanapie). Szkoda, że zarówno salony Forda jak i "inżynierowie" nie wiedzą o tym. W niemieckiej instrukcji jest jedynie wzmianka o ISOFIX. Przypuszczam, że nieznajomość tematu w zakresie tego modelu może też wynikać z faktu małej popularności takich fotelików w latach 2000-2007 w Polsce. Możliwe też, że ISOFIX w MK3 nie spełnia obecnego standardu (mocowanie do stałych el. nadwozia) i dlatego Ford nie zaleca jego używania. Swoją drogą nie odważyłbym się montować fotelika dla mniejszych dzieci (z własnymi pasami) i opierać się tylko na tym systemie, gdyż faktycznie jest on zintegrowany z oparciem kanapy a nie z nadwoziem. a_iverson 09-03-2012, 12:35 Szkoda, że zarówno salony Forda jak i "inżynierowie" nie wiedzą o tym.. Wiedzą, nie wiedzą, może celowo nie mówią.... ISOFIX to niezbyt bezpieczne rozwiązanie. Kiedyś był w sieci filmik jak cały system razem z fotelikiem wylatuje przez przednią szybę podczas crach testu. Najlepsze zabezpieczenie fotelika to pas samochodowy, a nie tandeta na którą naciągają nas producenci tych systemów isofix. tlopuc 09-03-2012, 16:40 ISOFIX to niezbyt bezpieczne rozwiązanie Bzdury piszesz kolego. Jeżeli wszystko jest w porządku i ma certyfikaty, to jest na pewno bezpieczniejsze rozwiązanie. A jak się pas urwie to fotelik też wypadnie przez przednią szybę??? a_iverson 09-03-2012, 17:17 Jeżeli to są bzdury .... http://www.youtube.com/watch?v=29Z6C7Sul5M&feature=player_embedded http://www.youtube.com/watch?v=ILwDhSw9J0Q&feature=player_embedded http://www.youtube.com/watch?v=tH02zWbug1w&feature=player_embedded ...to co nazwiemy bezpieczeństwem?? Fajnie dzieciak lata?? Isofix to tylko wygoda, z bezpieczeństwem ma tyle wspólnego co wóz drabiniasty z samochodem. Andrzej 09-03-2012, 20:06 Jeżeli to są bzdury .... bo to są testy fotelików, a nie mocowania typu isofix... zwróc uwagę, że na tych testach fotelik się rozłamuje i wylatuje z manekinem, a mocowanie zostaje na miejscu... na moje oko siejesz zamęt... bitabob 09-03-2012, 23:38 Tak jak pisze Qvadrat są to filmy z testu fotelików. Zawiodła baza do fotelika Emmaljunga first class. Co ciekawe, ten sam fotelik montowany bez bazy pasem 3 punkty dostał ocenę dobry. Euro test przeprowadzony przez ADAC w 2009 roku. Fotelik obok to montowany na pasy Renolux 360. To tak a propos rzekomej wyższości pasów na isofixem. Nie słyszałem jeszcze aby fabryczny, prawidłowo użytkowany system w samochodzie zawiódł. Zawodzą foteliki, bazy i to pomimo homologacji. Dlatego warto sprawdzić jak dany fotelik wypadł w niezależnych testach konsumenckich. Mimo tego co powiedziałem wcześniej, z tym isofixem byłbym ostrożny. Nie wiadomo tak naprawdę jakiej jest klasy. Na temat klas isofix i zakresu ich stosowana http://fotelik.blox.pl/2012/02/Klasy-ISOFIX-i-definicja.html Klasa isofix powinna być podana w instrukcji obsługi samochodu. a_iverson 10-03-2012, 07:55 Ja nie piszę, że problem jest po stronie mocowania samochodu... Problem jest z producentami, którzy dostosowują bazy i foteliki do tego systemu. Na marginesie Emmaljunga to największy i "najdroższy" producent wózków i fotelików dziecięcych... a tu taka wtopa... mkaminski100 24-03-2012, 21:19 Jeżeli to są bzdury .... http://www.youtube.com/watch?v=29Z6C7Sul5M&feature=player_embedded http://www.youtube.com/watch?v=ILwDhSw9J0Q&feature=player_embedded http://www.youtube.com/watch?v=tH02zWbug1w&feature=player_embedded ...to co nazwiemy bezpieczeństwem?? Fajnie dzieciak lata?? Te filmy nie maja NIC wspolnego z mocowaniem ISOFIX. To testy fotelikow o zlej konstrukcji. Isofix to tylko wygoda, z bezpieczeństwem ma tyle wspólnego co wóz drabiniasty z samochodem. A jaka to niby wygoda? Dziecko trzeba TAK SAMO zapiac pasem jak w kazdym innym foteliku, tylko dodatkowo trzeba podczas mocowania fotelika do auta trafic w ucha (jezeli nie ma prowadnic). Plus w wielu fotelikach trzeba je kotwiczyc do podlogi za tylna kanapa Z wygoda to tylko tyle, ze fotelik stabilniej stoi i nie lata po kanapie. ...Najlepsze zabezpieczenie fotelika to pas samochodowy, a nie tandeta na którą naciągają nas producenci tych systemów isofix. Przeciez ISOFIX nie zastepuje pasow, a jedynie wspiera baze, zeby miala dodatkowy punkt mocowania...szczegolnie podczas zderzen bocznych. Nie wiem na jakiej podstawie okreslasz ja tandeta, skoro testy fotelikow z tym mocowaniem wypadaja lepiej niz te same foteliki bez tego mocowania. J... Problem jest z producentami, którzy dostosowują bazy i foteliki do tego systemu... System jest montowany od chyba 2001 roku. W Megance czy nawet w glupim Clio z 2002 mamy w standardzie 3 mocowania (2 kanapa + fotel pasazera), a w Mondeo i Focusie z 2005 nic. Wiem, ze moge dolozyc do Focusa za 15 Funtow za punkt, bez mozliwosci montazu na przednim siedzeniu. Czy ktos mozec doszedl czy w Mondeo mozna dolozyc ISOFIX? karloss 24-03-2012, 22:42 Temat wałkowany wiele razy. Powinieneś mieć ukryte pod tapicerką haki (ten isofix) tylko bez plastikowych okładzin. Ot cała filozofia, rozpruć kawałek tapicerki i można się wpiąć fotelikiem. Ja tak mam od ponad 2 lat. a_iverson 25-03-2012, 19:06 Te filmy nie maja NIC wspolnego z mocowaniem ISOFIX. To testy fotelikow o zlej konstrukcji. Czytaj ze zrozumieniem.... właśnie bazy ISOFIX to tandeta, z której wypadają foteliki. System od strony producenta auta jest ok. Andrzej 25-03-2012, 19:46 właśnie bazy ISOFIX to tandeta, z której wypadają foteliki rozumiem, że wszystkie jak jeden i od każdego producenta fotelików to tandeta i na runku nie uświadczę ani jednego dobrego fotelika z ISOFIXem? Tak właśnie można odebrać Twoje generalizujące zdanie... mkaminski100 26-03-2012, 09:32 Czytaj ze zrozumieniem.... właśnie bazy ISOFIX to tandeta, z której wypadają foteliki. System od strony producenta auta jest ok. Ale na filmach ktore podales baza fotelika wpieta jest pasami. Winna jest konstrukcja fotelika a nie ISOFIX. Martinowo 14-04-2012, 16:18 Witam czy a_iverson moglbys wsawic zdjecie swojego isofixu jezeli jest orginalne to bym chcial je obejzec dzieki a_iverson 14-04-2012, 17:03 Nie mogę bo są one pod tapicerką. Martinowo 14-04-2012, 17:44 wedlog maxi cosinie ma takiego uchwytu oto link do strony http://www.maxi-cosi.com/service/car-fitting.aspx i nie wioem co mam myslec o tych uchwytach w oparciach a_iverson 14-04-2012, 18:38 [http://www.motor-talk.de/bilder/isofix-system-im-mondeo-tunier-ghia-g7951934/eingebaut-grossaufnahme-3-i203052150.html a to niby co jest??? i jeszcze tutaj... http://www.google.pl/imgres?q=isofix+mondeo+mk3&hl=pl&sa=X&rls=com.microsoft:pl&biw=1366&bih=677&tbm=isch&prmd=imvnsfd&tbnid=65y2FuRrJDWc1M:&imgrefurl=http://www.talkford.com/topic/84201-isofix/&docid=991gNerSQeg90M&imgurl=http://i8.tinypic.com/8c29hyg.jpg&w=1600&h=1199&ei=AbiJT6fcKK6K4gT-oaTRCQ&zoom=1&iact=hc&vpx=868&vpy=153&dur=7848&hovh=194&hovw=259&tx=150&ty=143&sig=117415159007662636266&page=1&tbnh=142&tbnw=208&start=0&ndsp=17&ved=1t:429,r:3,s:0,i:71 Martinowo 15-04-2012, 00:11 i to na bank mondeo????? a_iverson 15-04-2012, 09:47 tak, to zdjęcia z mk3 BibiDrift 15-04-2012, 13:16 A czy przypadkiem nie powinna być wszywka z napisem "isofix" pytam z ciekawości bo jeżdżę 2 samochodami w których takowy napis się znajduje. mkaminski100 15-04-2012, 19:52 A czy przypadkiem nie powinna być wszywka z napisem "isofix" pytam z ciekawości bo jeżdżę 2 samochodami w których takowy napis się znajduje. Nie, nie musi. To sa zaczepy do systemu Forda, ktory chyba jest podobny, ale nie jest typowym ISOFIX (ale pasuje). Dlatego oficjalnie nie figuruje, ze ma ten system. W Mondku z konca 2005 nie moge np znalezc tych uchwytow. czarny-1977 16-05-2012, 19:29 Koledzy powiem tak : W serwisie Forda "montaż " IZOFIX-a kosztuje 200 zł a robią to tak. Rozcinają szycie tam gdzie on już jest i wstawiają takie plastikowe jakby tuleje i kasują 200 zł aga85 05-06-2012, 17:52 Witam. To ja z podobnym pytaniem o isofix-a. Mam Mondeo Combi Mk3 z 2001 roku. Zaczepów oczywiście na kanapie nie widać i naszywki brak. Ale trochę pomacałam oparcie i "coś" tam czuć po bokach- takie jakby "druciane", prostokątne zaczepy. Są one prawie dokładnie na szwach od tapicerki. Na ile mogę być pewna że to zaczepy do isofix? Mogę prosić o jakieś wskazówki jak i gdzie mniej więcej tego szukać i jak to wygląda przed rozpruciem tapicerki i założeniem tych plastików? Z góry dziękuję i pozdrawiam :) konrad_mielec 12-06-2012, 08:01 witam szanownych forumowiczów, troche odświeżę temat z isofixem. znalazłem z sklepie forda uchwyt isofix ale do focusa. http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Uchwyt-fotelika-dzieciecego-ISOfix-do-FORD-Focus/2750 moje pytanie, czy ktoś próbował zamontowac to w mondeo mk3. mój mondeusz 2001r niestety nie posiada isofixa a chciałbym go zamontować. przerabiał już ktoś ten temat? mam nadzieje, że nie ma przeszkód w nawierceniu otworów pod fotelami żeby przykręcić taki uchwyt. proszę o pomoc. pozdrawiam Konrad steell 12-06-2012, 10:59 Złóż oparcia i pomacaj dobrze, ja mam takie uchwyty w tylnej kanapie pod tapicerką, inna sprawa że powinny chyba być mocowane do podłogi nie oparcia. konrad_mielec 12-06-2012, 12:03 niestety te uchwyty pod tapicerką nie są ukrytym isofixem. sa to zwykłe uchwyty montażowe przyspawane do oparcia z cienkiego pręta i samobójstwem było by przymocowanie do tego fotelika. jest to dobrze wyjaśnione w innym temacie. szkoda bo też tak myślałem dopóki nie doczytałem o tych hakach. Kubulsen 12-06-2012, 19:49 Zależy o jakiej kategorii wagowej fotelików mówimy. Bo jeśli mowa o fotelikach +15 kg, to skoro zwykły fotelik (wraz z dzieckiem) przypinam wyłącznie pasem i ma działać, to jeśli przypnę dodatkowo sam fotel do tych uchwytów w tylnej kanapie to mam jeszcze większą gwarancję bezpieczeństwa, a przynajmniej stabilności. Przypinanie natomiast do tych uchwytów fotela którego nie zabezpieczamy dodatkowo pasem bezpieczeństwa może być nieco ryzykowne, choć, osobiście uważam, że szansa na wyrwanie tych uchwytów z oparcia kanapy jest stosunkowo niewielka. Jachul 27-06-2012, 08:30 Dziś oglądałem rozwiązanie isofix w fiacie punto z roku 2008 i wygląda to podobnie, czyli stalowe ucha wystają z konstrukcji fotela. Także zgodnie z poprzednimi wpisami kolegów, mam zamiar ich używać. aga85 - to są właśnie te ucha. U mnie jest tak samo, będę pruł delikatnie tapicerke i dla pewności podjadę do sklepu by zamierzyć jakiś fotelik. weteran bezdroży 22-10-2014, 21:03 Chciałbym zamontowac mocowania do fotelików ISOFIX w kanapie. Czy wiecie jak to zrobic? Gdzie można kupic mocowania, czy jest miejsce do którego można je przykręcic? SRS 22-10-2014, 21:21 jak masz otwory do przykręcenia w podłodze pod kanapą tylną to możesz zastosować , ewentualnie przyspawanie nakrętek pod podłogą i kupno mocowania isofixa w ASO - 85 zł arturek 24-10-2014, 07:16 Witam Wystarczy użyć SZUKAJ http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=108606 pozdrawiam Arturek weteran bezdroży 25-10-2014, 08:43 Wiem, ale tamten temat już wygasł. Mam ostatnie pytanie, czy zestaw mocowania isofix z Focusa 2 pasuje też do Mondeo mk3? arturek 25-10-2014, 10:15 Witam Kolego - odrobina wysiłku, google ... i mamy http://abcford.pl/pl/p/Mocowanie-fotelika-dzieciecego-ISOFIX-1357238-FORD-/77 http://ewcar.pl/pl/p/Mocowanie-fotelika-dzieciecego-ISOFIX-1357238/14388864 http://www.ford-esklep.pl/pl_PL/p/Uchwyt-fotelika-dzieciecego-ISOfix-do-FORD-Focus/2750 pozdrawiam Arturek kjawelan 09-08-2015, 11:46 Pytanie do wątku -- (ciekawe czy ktos odpowie 3 lata pozniej). Mam Mondeo mk3 (2005 rok) - nie ma drutow w oparciach, ktore tutaj byly dyskutowane jako isofix. Zakupielm tez polecany zestaw do montazu isofix, ktory na pewno pasuje do focusa i wg. opisu sklepu miał też pasować do mondeo, ale nie pasuje. W mondeo nie ma otworow pod kanapą, które by pozwalały na wkręcenie isofixa. Zatastanawiam sie teraz na przyspawaniem tego uchwytu, ale nawierceniem otworów dodatkowych. jakieś opinie? mkaminski100 09-08-2015, 12:28 Zatastanawiam sie teraz na przyspawaniem tego uchwytu, ale nawierceniem otworów dodatkowych. jakieś opinie? Jedna strona uchytu pasuje pod otwor uchwytu kanapy lub pasa (niestety nie pamietam). To jest czarny element z 3 srubami. odkrecasz go i jeden otwor uchwytu Isofix mozesz przykrecic razem ze wspomnianym uchwytem uzywajac tej samej sruby. Ja ustawilem Isofix poziomo, przewiercilem blache wiertlem 10mm i przykrecilem do 5mm blachy ktora przewiercilem, nagwintowalem i zalozylem od zewnetrzenej strony. Do tego przykrecilem dodatkowo nakretke i zabezpieczylem antykorozyjnie. Trzeba pamietac, ze ISOfix do starszych fotelikow nie pelni wlasciwie zadnej funkcji bezpieczenstwa poza stabilizacja boczna, ktora ten uchwyt zapelnia lepiej niz druty w oparciu. Jezeli mocujemy fotelik maly to i tak nalezy zabezpieczyc go pasem ktory go zabezpieczy podczas wypadku, wiec i tak Isofix nie przejmuje uderzenia. Pisza to tylko dla ludzi ktorzy ktorzy pewnie drza jak slysza o niefabrycznych modyfikacjach. Kazdy ma swoj rozum i wg mnie lepiej jest miec dodatkowe zabezpieczenie moze nie takie jak podaje producent niz nie miec nic. No i pamietajcie, ze Ford oficjalnie nie ma zadnego rozwiazania Isofix do Mondeo III, a w Focusie MKII jest to rozwiazane fabrycznie w ten sam sposob. Jak znajde to wkleje zdjecia kjawelan 11-08-2015, 14:20 Hej - dzieki za odpowiedź. Z tego co opisujesz nie wyglada to na skomplikowana operacje. Jakbys mial zdjecia to bede wdzieczny. Zastanawia mnie tylko czy musiales miec auto na kanale żeby to zrobić (ta nakretka to chyba do nakrecenia od spodu podwozia prawda?). Co do bezpieczenstwa takiego rozwiazania - chce to zastosowac jako dodatkowe zabezpieczenie (czyli ten isofix + pasy). mkaminski100 11-08-2015, 14:39 Jak masz porzadny torx i wietrlo 10mm to sprawa jest prosta. Dostep od spodu jest, wystarczy sie lekko wczolgac pod auto i siegnac za zbiornik z paliwem. Specjalnego scisku tam nie ma. Potrzebna jest druga osoba w srodku ktora bedzie wkrecala srube. Pamietaj jednak, zeby od zewnatrz zalozyc jakis wiekszy kawalek blachy min 3mm gruby i najlepiej min 40x40mm, zeby wzmocnic konstrukcje. Isofix nie jest zabezpieczeniem ktore zastapi pasy, nawet jezeli jest montowane fabrycznie. Ma sluzyc jedynie stabilizacji fotelika, ktorej nie ma wcale w Mondeo bez Isofix. Dlatego uwazam, ze jak najbardziej taki montaz jest bezpieczny. Rico_87 15-03-2017, 17:07 Panowie może to głupie pytanie ale czy w załączonych obrazkach jest system mocowania isofix ? Na obu tylnych fotelach jest metka isofix. Mam bazę do fotelika, którą złapałem do tych uchwytów, tylko, że baza strasznie lata. Jeśli to faktycznie jest stelaż pod isofix to rozumiem, że wystarczy dokupić elementy zakańczające jak w poniższych linkach ? http://allegro.pl/uchwyt-mocowanie-isofix-audi-a3-s3-8v0887233a-i5052951491.html http://www.sklepy24.pl/sklep/ford-esklep_pl/produkt/zestaw-do-uchwytu-fotelika-dzieciecego-isofix-c-max/4136 które bywają droższe od całego stelaża ? bobix 15-03-2017, 18:26 Tak to isofix. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Bielas505 18-03-2017, 12:13 Da sie jeszcze gdzieś dostać plastiki od isofixu chodzi o zakrycie rozprutej tapicerki ew. Od czego bedzie pasować Rico_87 18-03-2017, 12:25 Da sie jeszcze gdzieś dostać plastiki od isofixu chodzi o zakrycie rozprutej tapicerki ew. Od czego bedzie pasować Ja zamówiłem takie: LINK (http://allegro.pl/show_item.php?item=6714553300&snapshot=MjAxNy0wMy0xNlQwNzozMjozMlo7YnV5ZXI7NGVkY jM0ZjFiNDc1YjFiMzI1ZDkwMDZhNjBjMDA3YTk3ZTE3MDUxMzQ yODVkMGY0MGRkNzc5ZGEwMzI1ODlhOQ==). Wyglądają jak te które są dedykowane z stelażem do MK4. Jak przyjdą i zamocuję to zdam relację. Bielas505 18-03-2017, 21:04 Super będę czekać z niecierpliwością ;) Rico_87 20-03-2017, 17:49 Super będę czekać z niecierpliwością ;) Łukaszu dziś otrzymałem w/w plastiki i............ ........jakoś mi się to nie widzi, aby to było na stałe zamontowane :roll: Jak będzie fotelik to myślę, że stelaż nie będzie tak latał po kanapie, ale na stałe nie ma co dawać tych końcówek, głównie chodzi o stronę estetyczną, kanapa jest wtedy podwinięta, nie podoba mi się to. Więc albo to nie są zakończenia do isofixa dla Forda, w co wątpię, bo ori zestawy mają takie same, albo tak to ma być. W załączniku zdjęcie nr.1 z mojego Ford. W linku jest zdjęcie które znalazłem na necie i wygląda podobnie, choć kanapa nie jest tak podwinięta. http://fefk.republika.pl/isofix3.jpg Szkoda, że do MK4 nie ma takich końcówek jak do C-Maxa Zestaw C-Max (http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Zestaw-do-uchwytu-fotelika-dzieciecego-ISOfix-C-max/4136) Chyba, że z C-Maxa pasowały by końcówki :razz: o tym nie pomyślałem. Są jak widać bardziej zaokrąglone. Jeszcze wpadło mi do głowy, aby tył tych plastików troszkę przyciąć (zdjęcie nr.2 w załączniku) Vexator 04-04-2017, 20:07 arturek podał linka do części do Focusa. Z tego co widziałem, to ma on specjalne otwory na to a w mondeo nie ma. Co sądzicie o zrobieniu ich samemu? http://www.ford-esklep.pl/pl_PL/p/Uchwyt-fotelika-dzieciecego-ISOfix-do-FORD-Focus/2750 Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka Yoo! 05-04-2017, 07:20 A jak te specjalne otwory w Focusa wyglądają? moon90 18-03-2018, 17:05 Witam Stanełam przed wyborem zakupu fotelika nastepnego dla syna, wybrałam rewelacyjny Joie Bold, niestety potrzebny jest do niego isofix oraz tt, przejrzałam forum i znalazłam informacje ze można isofix znaleźć ukryty rozcinając tapicerkę niestety mój mąż twierdzi ze tam nic nie ma ( auto jest z konca 2005 roku) . Czy ktoś z was ma auto z tego roku i "odnalazł" tam haki? jezeli nie czy jest możliwość "dołożenia" isofixu gdzieś w serwisie? bardzo proszę o pomoc pike 18-03-2018, 17:17 Hej. Ja mam Mondeo mk3 z 2005. I to była jedna z najbogatszych wersji.. I o dziwo też nie było isofix. Pojechałem na szrot części, kupiłem fotel pojedynczy od starszego modelu, przelozylem tapicerkę z mojego i już mialem isofix. Roboty 20 min. A mąż pewnie ma rację. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka rajman 18-03-2018, 20:16 Niedawno przerabialem temat. Polecam lekturę. http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php?t=163697 Themark74 26-03-2019, 09:59 Panowie. Pozwolę sobie odświeżyć temat. Wy się rozwodzicie nad ISOFIXem, bezpieczeństwem, mocowaniem. Patrzcie jak to za wschodnią granicą robią :shock: :lol: http://dundeebg.snimka.bg/automobiles/isofix-mondeo-mk3.589054.23260223 draker90 20-01-2020, 10:40 Panowie czyli nie będzie problemu wywiercić na wylot i przykręcić śrubą od dołu czyli odstrony baku paliwa? Zestaw z focusa lukiprzy 20-01-2020, 10:49 Ja mam Mondka mk3 z 2004r i są ISOFIXY w tylnych siedzeniach, tylko uktryte w tapicerce. Mam pół skóry i były nacięcia w miejscach mocowań i wystarczyło nozykiem naciąc skóre i mocowania są pod spodem. pozdr Łukasz mkaminski100 20-01-2020, 10:54 Tak, jest dobry dostęp. Jedna strona uchwytu z Focusa może być zamontowana pod uchwyt od zewnętrznego pasa (odkręcasz wkładasz ISOFIX, na to uchwyt od pasa i skręcasz) Jeśli uważasz że śruba jest nieodpowiednia to możesz użyć dłuższej ale ta z zestawu wchodzi na cały gwint. Pamiętaj tylko żeby otwor na drugą stronę uchwytu zabezpieczyc albo dużą podkładka albo płaskownikiem. Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk draker90 20-01-2020, 14:48 O tych prętach pod tapicerka dużo piszą ale nikt nie jest całkiem pewny że to ISOFIX. Dołożenie to koszt 70zl i nie trzeba ciąć tapicerki Bump: Tu zdjęcia instrukcji obsługi https://zapodaj.net/4089ca4430762.jpg.html https://zapodaj.net/74cd273f9f06b.jpg.html |