Zobacz pełną wersję : Akcja Ford Motorcraft Service
tomaszjan31 04-11-2014, 19:49 Witam kolegów, czy ktoś juz korzystał z tej akcji promocyjnej ASO ?
Kwota 279zł brutto R-g z materiałem jak na ASO jest niewiarygodna, przynajmniej tak mnie Pani konsultantka z Ford Polska zapewniała.
http://akcjaserwisowa.pl/
qrczakos 04-11-2014, 19:56 widziałem to w aso, dlaczego nie wiarygodna cena? 280zł w tym olej (koszt okolo 130zł), filtr oleju (30zł), filtr powietrza 35zł - mówię po cenach oryginałów z ford e sklep
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=211967
stingerA6 04-11-2014, 21:50 Ja skorzystałem i wyszło git
tomaszjan31 04-11-2014, 22:07 Ja skorzystałem i wyszło git
I w książeczce serwisowej nic Ci nie wpisali ?
stingerA6 04-11-2014, 22:31 Wpisali, podbili serwis
tomaszjan31 05-11-2014, 10:29 Dzisiaj dzwoniłem do kilku dealerów w śląskim i żaden nie chce potwierdzić tej usługi jako przegląd
slawek-kali 05-11-2014, 11:37 Bo to tylko zwykla wymiana oleju.
Dopiero przy 490zl masz przeglad
Jeśli chodzi o ofertę za 490 zł, to zawarliśmy w niej: 30 czynności przeglądowych, wymianę oleju silnikowego wg specyfikacji 5W30, wymianę filtra oleju, wymianę filtra powietrza oraz 12-miesięczny pakiet pomocy drogowej Assistance 12 - ważny na terenie całej Europy. Przegląd ten zostanie również potwierdzony wpisem do Książki Serwisowej.
Pozdrawiam,
Ekspert Ford Motorcraft Service
endrius33 05-11-2014, 19:06 Witam.
Czytalem co piszecie na temat tej promocji i przegladow. Mam natomiast pytanie.
Kupilem Forda ale niestety bez ksiazki serwisowej. Dlaczego... nie wnikam. Auto sie sprawuje rewelacyjnie ale chcialbym robic przeglady w serwisie.
Nie wiecie moze czy jest dostena w serwisie taka ksiazka lub jak ja zdobyc?! Allegro mnie nie interesuje.
stingerA6 05-11-2014, 20:21 Książkę można zakupic w serwisie. Mi podbili przy przeglądzie za 279 zł
endrius33 10-11-2014, 11:38 Niestety... w serwisie w Bielsku (Auto Boss) powiedzieli ze ksiazke mozna kupic wylacznie w salonie, ktory sprzedal auto!
Krzysztof2507 02-12-2014, 23:53 Występujesz do salonu, który sprzedał samochód o wystawienie duplikatu książki serwisowej / gwarancyjnej.
endrius33 12-12-2014, 10:26 Auto było sprowadzone z Niemiec.
Samuelos 29-01-2015, 18:09 Od niedawna jestem właścicielem Focusa MK2 z 2010 roku. Jako, że właśnie wypada termin przeglądu zalecany przez ASO zdecydowałem się na skorzystanie z "Ford Motorcraft Service". Oto kilka uwag już po:
Wariant za 279 zł - w serwisie w którym byłem wariant ten nie jest rozpatrywany jako przegląd i nie jest wpisywany do książki serwisowej. Ot wymiana materiałów eksploatacyjnych plus pobieżne, wzrokowe sprawdzenie samochodu.
Wariant za 490 zł - przegląd w "promocyjnej cenie", wpisywany do książki serwisowej. Wszystkie czynności jak w powyższym wariancie plus sprawdzenie 30 - to punktowej checklisty. O tym, czy rzeczywiście takie sprawdzenie ma miejsce, wie tylko serwisant. Jak ktoś już pisał tu powyżej to zdarza się im pominąć pewne punkty. Pewnym gratisem jest pakiet rocznego assitance, jednak jeśli ktoś ma AC to już takowe posiada. Co ciekawe wykonanie takiego przeglądu nie pozwala na wykupienie za 130 zł przedłużenia gwarancji na kolejny rok w ramach programu "Gwarancja 12". Otóż żeby móc wykupić ten pakiet, należy wykonać przegląd nie objęty promocja w cenie 790 zł.
Podsumowując - jednorazowo skusiłem się na tego rodzaju usługę. Raczej nie zależy mi, aż tak bardzo na wpisach w książce serwisowej. Tym bardziej, że za jakiekolwiek wykryte nieprawidłowości, a właściwie ich usunięcie płaci się jak na ASO przystało.
michalj1983 30-01-2015, 18:46 Kolego mi przy przegladzie za 490 zl pan powiedzial że jak najbardziej przedłużaja gwarancje na 12 m-cy bylo to jakieś 3 tyg temu. fakt że chciałem gruntowne sprawdzenie samochodu włącznie z podpięciem do komputera plus wymiana płynu chamulcowego i filtra kabinowego. Taki gruntowny przegląd kosztował mnie 2 tys bez 6 zł
Pytanie o szczegóły dotyczące przeglądu Fort Motorcraft Service zdałem jednemu z wrocławskich autoryzowanych serwisów Forda.
Otrzymałem następującą odpowiedź:
Witam,
program Motorcraft Service tak naprawdę jest usługą wymiany oleju wraz z filtrami oraz ogólnego sprawdzenia pojazdu nie daje nam możliwości przedłużenia gwarancji 12 jak i nie jest przewidziana adnotacja w książce serwisowej gdyż nie jest to przegląd.
Natomiast przegląd 4+ umożliwia nam przedłużenie gwarancji (G12) jak najbardziej otrzymujemy naklejkę związaną z odbytym przeglądem , informację w książce serwisowej oraz pakiet pomocy drogowej Assistance 12 działający na terenie całej Europy a ponadto wymiane oleju silnikowego w specyfikacji 5w30 filtra oleju oraz filtra powietrza a ponadto 30 czynności przegądowych wg. karty przeglądu.
boruch13 11-02-2015, 21:14 Za 998 zł. zrobiłem przegląd z wymianą oleju i filtrów (Ford polecił Castrol EDGE5W30) + gwarancja 12 miesięcy.
stingerA6 11-02-2015, 21:19 Mi przy serwisie za 279 podbili książkę serwisową (o dziwo). Co ASO to inny obyczaj
dopawcia 11-02-2015, 21:23 Mi przy serwisie za 279 podbili książkę serwisową (o dziwo). Co ASO to inny obyczaj
Mi w Auto Plaza Warszawa nie podbili w książce po powiedzieli że nie jest to przegląd.
swierku86 12-03-2015, 22:18 A orientujecie sie moze jak wyglada sprawa zakupu pior wycieraczek w reklamowanej cenie 79zl. Mam jechac najzwyczajniej do ASO i po tyle sa dla forumowiczow?
stingerA6 12-03-2015, 22:22 Pióra są w promocji do końca marca dla wszystkich.
MarcinUj 13-03-2015, 22:16 Byłem kupić te pióra.
Zeszło mi godzinę czasu.
Gość wpisał wszystkie dane samochodu i moje do systemu.
Sprawdził płyny, światła.
Potem sam wymienił pióra i skasował 79zł.
Nawet spoko :)
stingerA6 13-03-2015, 22:20 Ja na wtorek umówiłem Motorcrafta za 279 zł - bo według mnie się opłaca (wymiana oleju, filtra oleju, filtra powietrza, mycie wewnętrzne i zewnętrzne autka oraz sprawdzenie stanu tech).
A kij im w oko z tą akcją. Jakby innych wycieraczek nie było...
279 zł... a "sprawdzenie stanu technicznego" wzrokowe? Mycie automatyczne, czyli niszczące lakier?
stingerA6 13-03-2015, 22:26 sprawdzenie stanu technicznego" wzrokowe?
Nie tylko wzrokowe bo ostatnio wykryto w poprzednim autku problem z przegubem wewętrznym, wymieniono bagnet oleju.
Same części wyjdą ok. 200, a robocizna. No ale jak ktoś lubi sam się brudzić to jego sprawa.
A w jakich okolicznościach dochodzi do zepsucia się bagnetu oleju? Bom jeszcze o takim przypadku nie słyszał. To chyba tylko w fordzie się może stać...
stingerA6 13-03-2015, 22:59 Bom jeszcze o takim przypadku nie słyszał.
Więc jesteś najlepszym przykładem że człowiek uczy się całe życie.
Doszło do rozszczelnienia (przez korozję) rurki z bagnetu wchodzącej do miski, przez to był mały wyciek i stwierdzono to właśnie podczas tej akcji z tego wątku.
Tyle OT w tym temacie.
Jak już pisałem, ta akcja nie jest obowiązkowa i ASO do niej zmusić nie może
A orientujecie sie moze jak wyglada sprawa zakupu pior wycieraczek w reklamowanej cenie 79zl. Mam jechac najzwyczajniej do ASO i po tyle sa dla forumowiczow?
Po tyle są dla każdego. jednak to nie takie proste, że idziesz i kupujesz. Zaatakowałem dziś "z marszu" Ford Lipski. Powiedzieli, że zakup wycieraczek odbywa się w połaczeniu z bezpłatnym przeglądem: czas ok. 30 minut. Trzeba się było umówić. Bez przeglądu nie chcieli dać wycieraczek. Zatem : dojazd, przegląd itd. strata przawie 1,5 godziny czasu = 20 zł. oszczędności ( bo za 100 można kupić bez łaski). Zawracanie d...
Więc jesteś najlepszym przykładem że człowiek uczy się całe życie.
Inaczej to ująłbym: nie miałem jeszcze wcześniej pecha posiadać pojazdu tak kiczowatej marki.
Dzisiaj kupilem wycieraczki w cenie 79zl, byłem innym samochodem i nie było problemu. Dostałem w pudeleczku do samodzielnego montażu :)
Wysłane z mojego XT1033
Ja dodam od siebie przygodę z promocyjnymi wycieraczkami.
Podjechałem do Rad Motors we Wsoli koło Radomia w celu zakupienia promocyjnych wycieraczek. Obsługujący mnie Pan po konsultacji z kolegom, zaczął tłumaczyć, że Ford rozsyła informacje do wszystkich użytkowników tej marki, ale pióra nie są w promocji do wszystkich modeli i właśnie do mojego S maxa promocji niet. Ale ma dla mnie propozycję jedyną w swoim rodzaju, mianowicie zejdzie z ceny 180zł i sprzeda mi je za 130zł. Po chwili namysłu zgodziłem się, pióra zostały założone.
W domu wieczorkiem wszedłem na stronę Forda i wyczytałem, że wycieraczki za 79zł są do wszystkich modeli prócz Tranzita. Poczułem się oszukany, zadzwoniłem do Ford Polska na dział reklamacji, wytłumaczyłem miłej Pani co i jak podałem dane, win auta, nr faktury za wycieraczki na kwotę 130zł. Teraz mam grzecznie czekać na telefon jak sprawa zostanie załatwiona.
Teraz mam grzecznie czekać na telefon jak sprawa zostanie załatwiona.
Tylko obyś auta sprzedać nie zdąrzył zanim odpowiedzą i kasę oddadzą. W sumie jak oddadzą to jeszcze pół biedy ... niesmak jednak pozostaje.
Zbyszek.W 31-03-2015, 08:28 A ja wam napiszę o swojej "akcji" z wymianą oleju.
Wypełniłem formularz kontaktowy, w zeszłym tygodniu dzwonił do mnie Pan, aby zapisać się na wymianę oleju. Z racji tego, że mieszkam niedaleko Ursyn Car na Ursynowie, wybrałem ten serwis. Wziąłem nawet dzień wolnego w pracy, żeby nigdzie się nie śpieszyć. Przyjechałem dzisiaj do serwisu, miły Pan zarejestrował moje autko, podpisałem papiery i idziemy "wstępnie" oglądać samochód. Podczas oględzin, Pan odebrał telefon, coś tam po przytakiwał i rozbrajającą szczerością obwieścił, że nie prowadzą już tej akcji i nie wymienią mi oleju wraz z filtrami w tej cenie. No myślałem że wyjdę z siebie i stanę obok. Człowiek się zrywa z samego rana, żeby zdążyć na 7:00 do serwisu, a oni nie raczą nawet zadzwonić dzień wcześniej z taką informacją. Co lepsze, na stronie Forda i na ścianach serwisu wszędzie wiszą plakaty z tą usługą i ceną. Oczywiście Pan nie chciał mi napisać na papierze odmowy realizacji usługi, ani tym bardziej wymienić mi tego oleju. No ręce opadają. Jeżeli tak ma wyglądać serwis to będę omijał ASO szerokim łukiem.
stingerA6 31-03-2015, 08:42 Nic o odwołaniu akcji nie słyszałem. Sam tydzień temu z tego skorzystałem. Przeczuwam przekręt ASO. Musisz to zgłosić na infolinie forda. Na stronie nadal jest distępny ten serwis.
Zbyszek.W 31-03-2015, 10:46 Sytuacja się wyjaśniła. Niestety, tylko i wyłącznie dzięki Panu z Ford Polska. Zadzwoniłem do działu reklamacji, opisałem całą sprawę - Pan był tak samo zdziwiony jak ja zaistniałym zdarzeniem. W ramach przeprosin i straconego czasu dostałem też kupon rabatowy. To się właśnie nazywa profesjonalne podejście do sprawy.
stingerA6 31-03-2015, 19:31 Warto walczyć o swoje.
przemas10m 31-03-2015, 19:34 zadna mi promocja, za wycieraczki do focusa mk2 oryginal ford motorcraft w zaprzyjaznionym sklepie place 60pln
a montaz w fordzie jest banalnie prosty
stingerA6 31-03-2015, 19:44 zadna mi promocja,
Ja tam to licze tak (dotyczy akcji motocraft 279):
- zakup oleju motocraft - ok. 115 zł
- filtr oleju ok. 30 zł
- filtr powietrza ok. 50 zł
- kompletne mycie ok. 70 zł
Reasumując koszty 265 zł.
W ASO 279 zł wraz z robocizną.
Moim skromnym zdaniem cena dobra, dlatego po raz kolejny skorzystałem.
Cauchy24 31-03-2015, 19:48 Ja tam to licze tak (dotyczy akcji motocraft 279):
- .......
- kompletne mycie ok. 70 zł
.....
Moim skromnym zdaniem cena dobra, dlatego po raz kolejny skorzystałem.
a to mycie to pewne?
i co to za mycie za 70 zł?
przemas10m 31-03-2015, 19:52 prosze tylko nie piszcie ze w ASO Forda to tak umyja jak nigdzie indziej :D
stingerA6 31-03-2015, 19:55 a to mycie to pewne?
i co to za mycie za 70 zł?
Pełne mycie zewnetrzne i wewnętrzne - które pod względem wykonanie dorównuje do myjni która kasuje u mnie za to 70 zł.
slawek-kali 31-03-2015, 19:58 No a jak :D Oryginalna myjka "FORD", do tego gąbki i płyny "FORD".
Oczywiście nie zapominaj, ze myje serwisant "FORD", człowiek z wiedza i wszystko wg. norm. :one:
przemas10m 31-03-2015, 20:03 no wlasnie full servis :D inaczej auta sie nie sprzeda jak sie nie bedzie serwisowac auta w ASO, znam zbyt wielu ludzi tam pracujacych i takie serwisy tylko z pozoru wygladaja tak porzadnie, jak przychodzi zdiagnozowac jakas usterke to czesto nadaja sie tylko do " wymieniania poszczegolnych czesci" az sie uda trafic
stingerA6 31-03-2015, 20:06 Mi chodzi o cene za usługę i części i jak dla mnie jest ok.
Oczywiście przymusu nie ma
ps. zapomniałem o darmowej kawie :one: pachnącej Fordem :diabelek:
Cauchy24 31-03-2015, 20:14 w którym miejscu jest napisane że pojazd ma mycie wewnątrz i na zewnątrz? bo ja chyba już ślepy jestem....
stingerA6 31-03-2015, 20:17 Ja przy każdej wizycie motocraft 279 zł miałem pełne mycie....no i kawę - która też nie jest wpisana do akcji:razz:
Cauchy24 31-03-2015, 20:52 Czyli jak nie będzie umyte to argumentować ze stingerowi myją zawsze ? :-P
stingerA6 31-03-2015, 20:55 Widocznie jakieś przyjazne ASO mi się trafiło
Cauchy24 01-04-2015, 16:29 Dzisiaj dzwonił miły Pan z Forda w celu umówienia się na serwis.
W piątek na godz. 12 jadę do Łodzi na Włókniarzy za 279 zł.
Sprawdzimy czy faktycznie myjnia w cenie czy tylko stinger ma takie bonusy :)
Wczoraj bylem na przegladzie 4+ i moim zdaniem to jedna wielka sciema i na ciągnięcie kasy po co pisac co bedzie sprawdzane jak i tak polowy z tego sie nie sprawdza do wymiany mam tuleje wachaczow tylnych mechanik tego nie stwierdzil zawiasy drzwi nie dotykane akumulator nie ruszony koła nie ściągane bo puzniej bylem wymienić z zimuwek na letnie i kola byly dosc micno zapieczone po odkreceniu śrub trzeba bylo użyć trochę sily zeby je zdjąć wulkanizator stwierdził ze nie mogly byc sciagane 2 godziny temu podejzewam ze wymienili tylko olej i filtry i na tym koniec auta nie moglem miec na oku bo stal na takim stanowisku ze z poczekalni go nie widac jedyny plus to pieczatka w książce serwisowej
juri2069 19-04-2015, 10:42 Wymieniając olej w zwykłym zakładzie zapłacisz tyle samo albo i więcej bo 5 litrow oleju na allegro kosztuje 150 zł plus 1 listra 30 to masz 180 + filtr oleju i powietrza + wymiana.
Oprócz tego olej w takim warsztacie jest sporo droższy niż na internecie.
Także dla samego faktu wymienienia w fordzie pieczątki oraz ceny to się opłaca.
Inna kwestia że oszukują ludzi przereklamowując się i obiecując coś czego nie robią
Jezeli nic nie robia poza olejem filtrem piwietrza i oleju to490 zł to lekka przesada
Jak w tamtym roku byłem na takim przeglądzie 4+ to przy mnie z listą mechanik sprawdzał po kolei wszystkie 30 czynności przeglądowych. Nie wspomnę o nasmarowaniu wszystkich zawiasów. Także nie wszędzie nic nie robią, dodatkowo assistance na całą europe.
stingerA6 19-04-2015, 13:06 Zapłaciłeś jak za 4+ a otrzymałeś niższy wariant.
juri2069 20-04-2015, 16:53 490 zł to lekka przesada
A tak tak myślałem że 279 zł a tyle to kosztuje sama wymiana oleju , natomiast 4+ kosztuje 490 , mój błąd :) Oczywiście że się wtedy nie opłaca
KONTROLA I DEZYNFEKCJA UKŁADU KLIMATYZACJI
• sprawdzenie działania wszystkich podzespołów
• oględziny pod względem wycieków i uszkodzeń
• badanie szczelności za pomocą promieni ultrafioletowych
• próba wydajności – pomiar temperatur wewnątrz pojazdu
• dezynfekcja układu klimatyzacji
za jedyne 99 PLN
FILTR PRZECIWPYŁKOWY Z WYMIANĄ
Dodatkowo jeśli skorzystasz z usługi sprawdzenia i dezynfekcji układu klimatyzacji
za jedyne 56 PLN
Akcja trwa od 4 do 31 maja 2015 roku.
Byłem dzisiaj na "przeglądzie olejowym" jak to nazwał doradca działu serwisu, tak ten za 279zł. Pytam szanownego, co rozumie pod pojęciem "sprawdzenie pojazdu". Odpowiedział, że jest to tylko przegląd olejowy i pojazd nie jest sprawdzany. Dostałem potwierdzenie wpisu do elektronicznego rejestru obsługi pojazdów, który to ford niedawno uruchomił.
Hahmalahma 11-08-2015, 23:18 Niedługo muszę wymienić olej. Stad moje pytanie: wybrać ofertę ford motorcraft za 279zl czy 490zl?
stingerA6 12-08-2015, 05:39 Za 279 zł moim zdaniem, bo droższy wariant mija się zakresem czynności ze sporą ceną.
Za 279 zł moim zdaniem, bo droższy wariant mija się zakresem czynności ze sporą ceną.
Moim zdaniem droższy serwis ma sens tylko jeśli nie ma się AC, bo jest 12-miesięczny Assistance w pakiecie. Z tych 30 czynności serwisowych większość można zrobić sobie samemu (np. pkt 3: "Sprawdzenie działania sygnału dźwiękowego" itp.).
Tańsza opcja to w zasadzie normalna cena za wymianę oleju i filtrów. A niektórym myją też samochód i podają kawę (ale np. w Białymstoku nie) :D
Potwierdzam. Pracownik ASO stwierdził, że ten tańszy wariant wystarczy. Nawet pieczątkę wbiją jak się dobrze zakręcić. Pytałem w związku z koniecznością przeglądu KA, które ma 6 lat i wykulane 23 tys. km. Czyli prawie stoi w garażu :wink: I nijak do przeglądu w związku z przebiegiem się nie kwalifikuje.
he, aso w Tarnobrzegu nawet przeglądu nie chcialo zrobić w tym tanszym pakiecie. Facio powiedzial ze jest to tylko wymiana oleju i wara. To byla moja ostatnia wizyta w aso :)
Wysłane za pomocą tapatalk.
W Auto-Watin mi powiedzieli, że za ten za 279 nie wbiją pieczątki do książki serwisowej.
stingerA6 15-08-2015, 19:02 W Gezet-cie w Gorzowie za 279 zrobili przegląd z wpisem do książki, umyli auto i to dokładnie w środku i na zewnątrz, dali kawę i podziękował i....oraz zaprosili na bezpłatną wymianę emblematu.
Hahmalahma 16-08-2015, 14:33 Kasztan jesteś zadowolony z Auto Watin? Bo mam blisko i nie wiem czy do nich czy do Bemo.
Mi sami w Bemo na Opłotki zaproponowali ten tańszy przegląd i wbicie pieczątki. Przeniosłem się z trzema samochodami z Mogileńskiej. Na Opłotki jest luźniej a poziom usług taki sam. Z Watinu zrezygnowałem kilka lat temu z powodu słabej jakości usług.
Kasztan jesteś zadowolony z Auto Watin? Bo mam blisko i nie wiem czy do nich czy do Bemo.
Nie bardzo mam porównanie bo z Bemo nie korzystałem. Do AutoWatin mam parę uwag, a jeżdżę tam bo mam po drodze do/z pracy.
Dzisiaj kolejnej rewalacji się dowiedziałem. Pytanie do Was, czy ktoś może mi to potwierdzić, albo wskazać miejsce/firmę/przypadek, która może temu zaprzeczyć.
Otóż okazuje się (info od Bemo Motors w Poznaniu), że w celu zachowania Ford Protect (a takowy mam na 5 lat) muszę zrobić normalny pełny przegląd. Czyli nie mogę skorzystać ani z Motorcraft Service za 279 zł, ani z przeglądu 4+ za 490 zł.
stingerA6 19-08-2015, 14:02 Niestety obiło mi się o uszy że musi być standardowy przegląd w celu zachowania gwarancji.
Niedługo muszę wymienić olej. Stad moje pytanie: wybrać ofertę ford motorcraft za 279zl czy 490zl?
A może kupić filtr i olej i zapłacić 79 zeta za samą wymianę?
Tyle płacicłem jakies pół roku temu.
Tyle, że ta oferta za 279zł jest moim zdaniem naprawdę dobra.
Normalnie (wg cen z ford-esklep):
Olej = 106 zł
Filtr oleju = 30,50 zł
Filtr powietrza = 37,50 zł
Do tego przesyłka = 15 zł
Same części = 189 zł.
Nie wiem czy w ASO zrobią samą wymianą za 90 zł (279-189).
Dzisiaj kolejnej rewalacji się dowiedziałem. Pytanie do Was, czy ktoś może mi to potwierdzić, albo wskazać miejsce/firmę/przypadek, która może temu zaprzeczyć.
Otóż okazuje się (info od Bemo Motors w Poznaniu), że w celu zachowania Ford Protect (a takowy mam na 5 lat) muszę zrobić normalny pełny przegląd. Czyli nie mogę skorzystać ani z Motorcraft Service za 279 zł, ani z przeglądu 4+ za 490 zł.
Niestety informacja (z kilku ASO to samo usłyszałem) się potwierdziła.
Jak chcę zachować Ford Protect, to muszę zrobić normalny przegląd.
Po otrzymaniu kosztorysów z 4 ASO okazuje się, że najkorzystniej dla mnie jest pojechać na przegląd do ASO w Pile :) W ten sposób za ten sam zakres w kieszeni zostaje 270 zł (minus koszt paliwa).
Witam, odgrzeję nieco temat - czy miał ktoś z was doświadczenia z serwisem Re-Wo Lubin? Zapisałem się tam na przegląd za 279 zł i zastanawiam się, czy faktycznie wszystkie punkty operacji zostaną zrealizowane łącznie z myciem ;) Jak oceniacie poziom obsługi w tym serwisie?
Parę tygodni temu kupiłem auto serwisowane u nich od nowości. Wszystkie wpisy w książkę obecne. Przy zmianie kół na zimowe zauważyłem, że założyli nowe klocki na stare popękane tarcze hamulcowe :). To powinno Ci coś powiedzieć o tym warsztacie.
Jeśli chcesz dobrego przeglądu swojego auta zapraszam do mojego mechanika w Legnicy. Adres i telefon na PW.
Tapnięte z Szajsunga MkIV
W Gezet-cie w Gorzowie za 279 zrobili przegląd z wpisem do książki, umyli auto i to dokładnie w środku i na zewnątrz, dali kawę i podziękował i....oraz zaprosili na bezpłatną wymianę emblematu.
Niestety to już nieaktualne. Za 279 zł nie kupisz pieczątki.
Natomiast przegląd za 490 zł nie robi dobrego wrażenia poza umyciem i odkurzeniem samochodu.
Czego mi brakuje w tym przeglądzie aby mieć ogląd stanu technicznego samochodu, to chociażby zdjęcia kół, podpięcia pod komputer.
CheckLista to jak stawianie ptaszków na remanencie.
Na pytanie o stan klocków padła odpowiedź, że są. Chyba z szoku nie zadawałem dodatkowych pytań.
Kawa to nie łaska ale jakieś ciasteczka by się zdały ;)
stingerA6 16-12-2015, 22:23 Natomiast przegląd za 490 zł nie robi dobrego wrażenia poza umyciem i odkurzeniem samochodu.
Chyba cię nie polubili bo mi zawsze dokładnie myją auto podczas przeglądu za 279 zł
A jak myją? Automatycznie, szczotkami?
stingerA6 16-12-2015, 23:12 Recznie
Chyba cię nie polubili bo mi zawsze dokładnie myją auto podczas przeglądu za 279 zł
No właśnie napisałem, że z tego byłem zadowolony.
Parę tygodni temu kupiłem auto serwisowane u nich od nowości. Wszystkie wpisy w książkę obecne. Przy zmianie kół na zimowe zauważyłem, że założyli nowe klocki na stare popękane tarcze hamulcowe :). To powinno Ci coś powiedzieć o tym warsztacie.
Jeśli chcesz dobrego przeglądu swojego auta zapraszam do mojego mechanika w Legnicy. Adres i telefon na PW.
Niestety już za późno - zamówiłem sobie już z wyprzedzeniem u nich termin na jutro ;) Zdam relację jak będę już po :D
Jestem po serwisie Motorcraft. Jestem bardzo zadowolony z obsługi. Umyli mi gratis cały samochód a do tego przegląd został zrobiony naprawde rzetelnie. Znaleźli wyciek oleju w dwóch punktach i opisali szczegółowo na rysunku gdzie jest wyciek i jakie części są do wymiany + kosztorys naprawy. A do tego przepyszna kawa :) Za 279 PLN - warto!
tomex1213 30-12-2015, 21:24 Gdzie byłeś w jakim serwisie?
hand-ball 04-01-2016, 09:21 Kolego napisz jaki to serwis??
boruch13 07-01-2016, 19:38 W Kielcach w autoryzowanym serwisie "Auto-Skar" przy wymianie oleju i 2 filtrów za 279 PLN nie wpisują przeglądu do książki, bo... go nie robią. Przegląd wykonują za kwotę 490 PLN (w tym olej i 2 filtry), wtedy wpis w książkę i system Forda, do tego Asistance na 12 miechów. Po takim przeglądzie (usunięciu ewentualnych usterek) w ciągu 7 dni można wykupić gwarancję na rok w cenie ok 500 PLN.
Jestem umówiony na wtorek, co sądzicie o tej gwarancji?
juri2069 07-01-2016, 19:52 A co sądzicie o tym przeglądzie za 490 ? Jest praktycznie to samo co za 279 , tyle że plus asistance? W sumie mając AC to ten asistance się nie przyda , a wpis w książkę za 2 stówy to chyba mija się z celem. No chyba , że jest coś więcej
slawek-kali 07-01-2016, 19:58 no nic wiecej. Masz jednak pieczatke dla przyszlego wl.
stingerA6 07-01-2016, 19:59 Dokładnie. Dokładając tylko asistance a przegląd zbytnio się nie różni. U mnie przy przeglądzie za 279 zł wykryto w poprzednim autku małe uchybienia ( sączący bagnet oleju i pękniętą osłonę przegubu wewnętrznego przy skrzyni)
Więc według mnie ważniejsza nie jest cena tylko sumienność wykonania przeglądu. Widać co ASO to inny obyczaj ( mi wpisali w książkę przegląd za 279)
boruch13 07-01-2016, 20:28 A G12 warto?
p.s.
Serwisant mówił o oleju Castrol 5W20, czy nie powinien być 5W30?
stingerA6 07-01-2016, 20:32 G12 to już coś (tylko dokładnie przeczytaj wyłączenia). Do G12 wymagany jest pełny rozszerzony przegląd, łącznie z płatną naprawą wykrytych usterek. Ale później może się sprawdzić.
Widać co ASO to inny obyczaj ( mi wpisali w książkę przegląd za 279)
Jeżdżę do tego samego ASO już od paru lat i przyjazny kierownik działu obsługi klienta po przeglądzie za 279 w KA-czce też wbił pieczątkę. Ale z pewnością nie jest to powszechne.
BTW. Trochę go zakręciłem, gdy powiedziałem, że w Mondeo MK4 założyłem tempomat za 300 zł. :one: Nie wierzył.
Serwisant mówił o oleju Castrol 5W20
Dobrze mówił......
boruch13 08-01-2016, 18:42 Dobrze mówił......
To dlaczego na poprzednim przeglądzie wlali Castrol 5W30?
Dobrze mówił......
Wojtek - a właśnie, że nie,
Czytałeś temat w dziale Mondeo?
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=221407
Poza silnikiem 1.0 właściwy olej do EB to 5w30.
Powiem tak....podczas mojego przeglądu w ASO przy ustalaniu planu zadań także padło na olej 5W30.....nie sprzeczałem się bo to oni dawali mi gwarancję na swoją usługę, było nawet tak że przyjmujący mnie pan wyświetlił plan wymian i było też podane że ma być ten olej. Podczas odbioru jednak poinformowano mnie że poszperali głębiej w przepisach i ostatecznie zalali 5W20 bo taki gdzieś tam był podany....zaznaczam że sam nie zwracałem uwagi na to jaki olej powinien być.....
zaznaczam że sam nie zwracałem uwagi na to jaki olej powinien być..... o kiedy to było , bo ford 2 razy zmieniał zdanie na ten temat i ostatecznie TYLKO 1.0EB został na 5W20
Kolego Boruch ja byłem w ASO Rzeszów i taka sama promocja była i niestety nie skusiłem sie bo podjechałem do kolegi który ma sklep z częściami i podliczył mi te same częsci które oni mieli wymienić (po rabacie ) tylko jakościowo najlepsze i wyszło mi 350 zł, tak wiec zastanowiłem się sie skoro u nich całość 270 i w tym robocizna około 100 zł to co za części, co za olej oni wleją i czy wogóle to zrobią i zrobiłem to sam z kumplem jeszcze przy tym piwko wypiliśmy tak wiec całkowity koszt 350 zł + 4 piwka (15zł) razem 365 zł i pewność materiałów 100 % ale wybór należy do ciebie tylko pamiętaj ze to twój samochód :razz:
Bump: A najciekawsze :619: to jest to ze cena przeglądu jest taka sama dla wszystkich samochodów bez znaczenia czy diesel czy benzynka a z tego co sprawdzałem to ceny są różne nawet jest to chyba uzależnione od przebiegu jaki ma być olej jak się mylę to proszę o poprawkę
kiedy to było
Mój przegląd.....
ostatnia informacja jaka jest specyfikacja olei
http://fotoo.pl//out.php?i=1067644_oleje.png
boruch13 10-01-2016, 19:47 Potrafię zmienić olej sam, ale co zrobić ze zużytym? Jadę do serwisu bo cena jak dla mnie jest ok i będzie pieczątka dla przyszłego właściciela. Zastanawiałem się tylko nad tym olejem, ale jeszcze wczoraj do serwisu zadzwoniłem i dopytywałem. Okazuje się, że Ford "od jakiegoś czasu" nakazuje wlewać 5W20 do EB 2.0
p.s.
Prywatnie uważam, że nie ma wielkiego znaczenia czy to będzie 5W30 czy 5W20.
stingerA6 10-01-2016, 19:54 Mi wlali pół roku temu 5W30
boruch13 12-01-2016, 16:54 Już jestem po przeglądzie 4+, rzeczywiście wlali Castrola Magnateca 5W20.
Co do zadawanego wcześniej przeze mnie pytania, czy warto wydać 490 zamiast 279... to już każdy musi sobie odpowiedzieć.
W tańszym wariancie tylko wymiana oleju i filtra oleju (podobno w niektórych serwisach wbijają pieczątkę).
W droższym jw. plus wymiana filtra powietrza plus asistance na 12 miesięcy i... sprawdzenie 30 punktów samochodu jak na zdjęciu.
Tu mam kilka uwag do serwisu, bo skoro już mają listę co mają sprawdzić, a są to rzeczy banalne, to mogliby już to zrobić i nie czepiałbym się.
Mam spaloną żarówkę oświetlenia tablicy rej. i spaloną żarówkę w kabinie, może i to bzdura, ale skoro biorą 210 więcej za sprawdzenie, to powinni sprawdzić.
Na dziś wygląda, że 210 zł. zapłaciłem za pieczątkę w książce (asistance mam w pakiecie AC, OC, NNW), bo pewności, że sprawdzili pozostałe 28 punktów nie mam. G12 odpuściłem z ww. powodów, z drugiej strony nie padła żadna propozycja jej zawarcia, a wystarczyło zmienić klocki z tyłu. Za rok pojadę tylko na wymianę oleju, jak będzie w dobrej cenie.
Ten za 279 miał (bo nie wiem czy nadal aktualne) również wymianę filtra powietrza. Swoją drogą wie ktoś czy nadal ceny i usługi bez zmian?
slawek-kali 12-01-2016, 19:30 Na stronach wisza, wiec chyba aktualne..
boruch13 12-01-2016, 21:11 Ceny aktualne, byłem dzisiaj. :568:
Na stronach wisza, wiec chyba aktualne..
Ale wisi też że akcja trwa do 31.12.2015 dlatego pytałem :)
Bump: Ceny aktualne, byłem dzisiaj.
Filtr powietrza też dają ? Jest szansa na wpis do książki ? Jeśli można wiedzieć - to gdzie byłeś ?
Sluchajcie, nie bardzo rozumiem co to za problemy robia z tymi pieczatkami.
Przeciez pieczatka to potwierdzenie wykonania uslugi. W tym wypadku zaznaczaja ze olej, filtry i kiedy nastepna wymiana. Pieczatka nie oznacza ze jest wykonywany serwisowy przeglad. A moze na fakturze tez pieczatki nie daja?
Co za poronione tlumaczenie.
boruch13 14-01-2016, 20:01 Byłem w ASO w Kielcach, a tłumaczenie było takie:
W książkę wbijamy wyłącznie przegląd (za 490,01 zł) z wymianą oleju, bo to jest książka przeglądów, a nie książka wymian oleju. A że jest miejsce na wpisanie jaki olej został wymieniony na przeglądzie to wpisujemy, do tego sprawdzamy 30 różnych rzeczy (macie wyżej w moim poście zdjęcie) i dostaje Pan asistance na 12 miechów. Za 290 wymieniamy olej, filtr oleju i filtr powietrza (choć tego nie jestem pewien). Tyle.
kris_one 29-01-2016, 08:36 Byłem mondkiem w piątek na przeglądzie 4+.
Dostałem gwarancję12 za 139 + 150 PLN weryfikacja stanu auta wraz z pomiarem kompresji.
Pytałem o przegląd za 290 - to faktycznie nie ma szans na wbicie w książkę.
tomaszjan31 29-01-2016, 11:28 Mi przyłożyli pieczątkę na ostatnich stronach gwarancji, dodatkowo sprawdzali parametry aku, jakość cieszy w chłodnicy i układu hamulcowego i jeszcze kilka mniej istotnych pierdołek
Dodatkowo wpisali wymianę filtra kabinowego i paliwowego za które dodatkowo płaciłem. Jest to co najważniejsze, przebieg i data. Oczywiście o ten wpis musiałem sie upomnieć
Mi przyłożyli pieczątkę na ostatnich stronach gwarancji, dodatkowo sprawdzali parametry aku, jakość cieszy w chłodnicy i układu hamulcowego i jeszcze kilka mniej istotnych pierdołek
Dodatkowo wpisali wymianę filtra kabinowego i paliwowego za które dodatkowo płaciłem. Jest to co najważniejsze, przebieg i data. Oczywiście o ten wpis musiałem sie upomnieć
Dwa tygodnie temu robiłem motorcraft za 279 peelenów w Multeximie w Katowicach, podobnie jak u kolegi - poza wymianą oleju, filtra oleju, filtra powietrza - sprawdzili mi parametry aktu, płynu chłodniczego, itp. jednak pieczątka bez problemów i pytań - serwisant sam przybił do książki gwarancyjnej wraz z wpisaniem przebiegu :)
boruch13 30-01-2016, 19:18 Jakie przepisy?
tomaszjan31 30-01-2016, 20:54 Dwa tygodnie temu robiłem motorcraft za 279 peelenów w Multeximie w Katowicach, podobnie jak u kolegi - poza wymianą oleju, filtra oleju, filtra powietrza - sprawdzili mi parametry aktu, płynu chłodniczego, itp. jednak pieczątka bez problemów i pytań - serwisant sam przybił do książki gwarancyjnej wraz z wpisaniem przebiegu
A Gdzie koledze ten wpis zrobili, na stronie przeglądów, czy możne na stronie napraw itd ?
U mnie w S-Maxie też pasuje teraz zrobić przegląd. W instrukcji mam wpisany 5W-30, o ile Ford nie zmienił na ten temat zdania.
Co ciekawe w Autoklimat jest wyraźnie napisane, że promocja za 279 zł dotyczy wyłącznie tego właśnie oleju, czego nie ma nigdzie napisane na stronie ford.pl
W książkę wbijamy wyłącznie przegląd (za 490,01 zł) z wymianą oleju, bo to jest książka przeglądów, a nie książka wymian oleju. A że jest miejsce na wpisanie jaki olej został wymieniony na przeglądzie to wpisujemy, do tego sprawdzamy 30 różnych rzeczy (macie wyżej w moim poście zdjęcie) i dostaje Pan asistance na 12 miechów. Za 290 wymieniamy olej, filtr oleju i filtr powietrza (choć tego nie jestem pewien). Tyle.
dokładnie te same słowa usłyszałem jak i kolega tak wiec podziękowałem :)
A Gdzie koledze ten wpis zrobili, na stronie przeglądów, czy możne na stronie napraw itd ?
Na stronie napraw, pieczątka i podpis obok przebiegu auta w momencie oddania na serwis
sowik100 06-02-2016, 15:09 Witam!
Jako, że skorzystałem z akcji Ford Motorcraft Service za 279zł w ASO Euro-Car Gdynia to napiszę co otrzymałem: (Mondeo 1,8 TDCI)
- wymiana oleju - Motorcraft 5-W30
- wymiana filtra oleju
- wymiana filtra powietrza
- umycie i odkurzenie auta
- pieczątka w książce serwisowej w rubryce naprawy (info. o wymianie oleju i filtrów oraz przebieg)
- fakture
Także uważam, że warto jesli chodzi o Gdynię. W oczekiwaniu na auto można wytracić czas na obejrzeniu nowego modelu Mondeo - bezcenne.
Kawka tylko z automatu za 2 zl :-)
ramirez75 15-02-2016, 19:13 Orientujecie sie,ze czy jest jeszcze akcja akcja na wymiane emblematów?
stingerA6 15-02-2016, 19:14 Już niestety nie
daniel66 15-02-2016, 19:16 Dokładnie od 1 stycznia br. koniec
No to fajnie. Planowałem podczas przeglądu w przyszłym miesiącu wymianę. A tak za kasę tego nie będę robił. W końcu to wada fabryczna "ich" (czytaj Forda) reklamy na naszych samochodach. Jak nie wymienią za free to będę jeździł z zardzewiałą i mi wcale nie będzie wstyd ale to Ford powinien się wstydzić, że nawet emblematu porządnie nie potrafią zrobić.:wink:
piotrek305 15-02-2016, 23:04 nie wszystkie miały ten problem. u mnie jest ok.
W Jeleniej Górze wymieniono mi olej, filtra oleju i powietrza, ale o myciu, czy odkurzaniu auta, to mogłem sobie pomarzyć ;)
Witam!
Ja również skorzystałem z akcji Ford Motorcraft Service za 279zł
w ASO BIG Autohandel Dealer Ford Olsztyn, poniżej to co otrzymałem:
- wymiana oleju
- wymiana filtra oleju
- pieczątka w książce serwisowej
- kawa free
Dodatkowo znaleźli wyciek z półosi przedniej prawej, naprawę wycenili na 285zł. Pytanie do forumowiczów czy się opłaca w takiej cenie?
Opłacać to się nie może z definicji (bo to aso). Możesz tylko wierzyć w ich jakość pracy i za nią nadpłacić.
Ptr_Mati 22-02-2016, 18:59 Ja również skorzystałem z akcji Ford Motorcraft Service za 279zł
w Aso Pol-Motors Wrocław,
- wymiana oleju
- wymiana filtra oleju
- kawa free
tomex1213 24-02-2016, 00:58 Wpis?
Ptr_Mati 26-02-2016, 19:01 Nie wpisu nie dostałem może dla tego ,że się nie upominałem
actchris 16-03-2016, 10:30 Zima się kończy więc można wymienić wycieraczki:
http://www.ford.pl/Serwis/Programy_promo/Piora_wycieraczek
Cena rekomendowana 79 PLN brutto
Gwarancja dobrej widoczności na drodze.
- Dwie sztuki z czujnikiem zużycia
Promocją objęte są pojazdy starsze niż 2 lata z wyłączeniem:
- Ford Transit prod. od 2014 r.
- Ford Transit Connect prod. od 2013 r.
- Ranger
Promocja trwa od 1 do 31 marca 2016 r.
Koledzy a korzystał już ktoś z serwisu forda w opatówku - jakie opinie ?
piotrek305 23-03-2016, 10:55 pamiętacie Panowie ile kosztowały wycieraczki na przednią szybę do mondeo mk4 jak była akcja w serwisie ?
musze zmienić i nie wiem czy warto czekać bo np. oryginalne na ford e sklep są za 99zł
http://www.ford.pl/Serwis/Programy_promo/Piora_wycieraczek
ok widzę że promocja trwa. chyba podjadę i zmienię.
Koledzy napiszcie, w ktorym servisie Forda w Warszawie zrobia mi serwis motorcraft z wbiciem pieczatki do ksiazki. Mamy kilka fordow na motorcrafta, a w Radomiu w tym roku nie chca wbic pieczatki.
boruch13 30-03-2016, 21:15 Co znaczy "zrobia mi motorcrafta"?
A czego nie rozumiesz?
Zrobić motorcrafta to wykonać przegląd dla samochodów starszych niż 4 lata za cenę 279 zł.:one:
Niestety wbijanie pieczątek zależy tylko od dobrej woli. Mi w tym samym ASO w 2015 roku wbili pieczątkę a w 2016 już nie. I niestety zależało to od humoru doradcy serwisowego. W przyszłym roku zanim przyjadę najpierw zapytam się o wbijanie pieczątki. Jeśli nie potwierdzą to uczciwie powiem, że jadę do innego ASO.:P
boruch13 31-03-2016, 23:19 Dokładnie tego co napisałem.
p.s.
Za 279 zł nie wbijają pieczątki, to tylko dobra wola serwisanta. Za 499 to już obowiązek, bo robią przegląd.
Znalazłam ofertę w serwisie forda na wymianę oleju + filtr oleju i powietrza +sprawdzenie auta za 279 zeta. Uważacie, że jest to opłacalne, a auto zostanie dobrze "obsłużone "😉
Około 100 zł nadpłacisz w stosunku do cen materiałów. Do tego sprawdzą czy są koła i czy nic nie odpada. Jak uważasz - dla mnie to żadna oferta. Obowiązkowe badanie i tak masz co rok.
niby tak, ale obowiązkowe badanie często ogranicza się do kontroli hamulców, regulacji świateł i wytrzepania amorków oraz przednich wachaczy. czyli to co wpływa na bezpieczeństwo ruchu, a nic nie mówi o kondycji samochodu.
weuek nie przesadzaj. Już 2 razy skorzystałem z tego "dobrodziejstwa" i nawet pieczątkę dostałem. Oprócz zmiany oleju i filtrów sprawdzili mi cały samochód (widziałem przez szybę poczekalni) i przy okazji ujawniono mi kilka wycieków i nieszczelności. Ostatnio proponowano mi taki przegląd w niezależnym warsztacie za ca. 300 zł.
Ja uważam, że Motorcraft service jest ok.
stingerA6 25-04-2016, 21:36 Ja uważam że jak za 279 zł i to w ASO to warto. Inne marki chyba nie mają takich cen.
Inne marki chyba nie mają takich cen.
Mają wyższe. :razz:
Nie warto. Żadnych kontroli, których nie mógłbyś wykonać w dowolnym innym serwisie za parędziesiąt zł, nie wykonają. Wleją byle olej HC. A za niecałe 200zł masz 5l prawdziwego syntetyku. Generalnie, 279 to nie majątek - ale i tak można je wydać znacznie lepiej niż na taką "akcję".
A za niecałe 200zł masz 5l prawdziwego syntetyku
5W30? z normą Forda ?
juri2069 25-04-2016, 22:11 Jeśli millers 5w30 nazywa się syntetykiem to dałem za 5 litrów poniżej 200 zyli :)
Za formule F 5W30 dałem 130PLN
stingerA6 26-04-2016, 07:09 Ja jak zliczałem materiał to wychodziło ok 180 zł, więc robocizna wychodzi ok 100 zł. Jeśli wziąć pod uwagę że pan heniu w garażu za taką usługę bierze z 50 zł to różnica wychodzi ok 50 drożej w ASO. Jakby odliczyć kawę i ciastko w poczekalni ASO to......jestem za motocraftem. Mi do tego wbili pieczątkę sprawdzili czy auto podlega akcją serwisowym i przywoławczym (zauważyli uszkodzony emblemat Forda na klapie i go wymienili). Dlatego ja dalej będę z tego korzystał.
sokrates-79 26-04-2016, 07:36 Nawet dla pieczątki warto. Zawsze to jakaś pozytywna historia auta zostaje co może być sporym plusem przy sprzedaży.
Każdy ma prawo wyboru. Ja swoje ostatnie salonowe wozy jak najszybciej zabierałem od aso - po doświadczeniach z pierwszymi samochodami z salonu i aso wszelakiej maści. Przestałem zaglądać do aso nawet przed końcem gwarancji - dlatego mam wszystko zrobione na najlepszych częściach i materiałach, zgodnie z procedurami producenta samochodu, itp - bo sam robię co tylko się da, a jak już muszę jechać do warsztatu to patrze na ręce, i jestem odpowiednio przygotowany merytorycznie.
Co do tajemniczej pieczątki - może i warto, jeżeli mówimy o samochodzie salonowym z jednym właścicielem (w normalnym tego słowa znaczeniu, nie polskiego handlarza złomem - czyli pierwszy właściciel ... ale w Polsce). Chociaż i tak jak jest dociekliwy kupujący, zawsze pofatyguje się na sprawdzenie kompresji silnika - wtedy liczę, że kilkuletnia eksploatacja na dobrym oleju syntetycznym da znacznie więcej niż jakiekolwiek pieczątki...
lucas2208 26-04-2016, 08:23 zapytajcie jeszcze o filtr paliwa i kabinowy i wtedy cena kosmos...ja ostatnio za formułe zapłaciłem 110 zł za 5 l a z w całości 250 zł wszystkie filtry z olejem
Po pierwsze w przeglądzie za 279 zł nie przysługuje pieczątka.
Jeśli zaś chodzi o opłacalność usługi to moim zdaniem zależy jaki olej zostanie zalany.
Dzwoniłem do Lipskiego i twierdzą, że Castrol Ford (czyli moim zdaniem proffesional).
Jeśli tak to + oryginalne filtry (oleju, powietrza) to się opłaca.
Pieczątkę wbijają przy przeglądzie 4+ za 490 zł.
Do niego dodają Assistance na Europę.
Dla kogoś kto tego nie ma oferta jest interesująca.
Robert 68 26-04-2016, 09:00 Po pierwsze w przeglądzie za 279 zł nie przysługuje pieczątka.
To ciekawe bo mi wbijają za każdym razem w książkę serwisową pieczątkę a dodatkowo w FordEtis po wpisaniu nr VIN pojawił się mój numer rejestracyjny, poprzednio był widoczny tylko Holenderski a teraz widnieją dwa z datami ostatnich przeglądów w ASO Ford-a. Coś się zmienia :)
koledzy a jak to dziala wysylaja was do najblizszego salonu czy sami wybieracie bo mam blisko do ford opatowek ale nie wiem jak tam jest z fachowoscia nie ma zadnych opinii
Wysłane z mojego Z9MINI przy użyciu Tapatalka
Robert 68 26-04-2016, 09:11 Sam sobie wybierasz ASO Ford-a do którego chcesz jechać oczywiście po uprzednim umówieniu się na wizytę. Z marszu nie przyjmują, przynajmniej u mnie tak jest.
To ciekawe bo mi wbijają za każdym razem w książkę serwisową pieczątkę a dodatkowo w FordEtis po wpisaniu nr VIN pojawił się mój numer rejestracyjny, poprzednio był widoczny tylko Holenderski a teraz widnieją dwa z datami ostatnich przeglądów w ASO Ford-a. Coś się zmienia :)
No to masz szczęście, albo znajomości, albo dwie rzeczy na raz :)
Oficjalnie nie podbijają.
Sam sobie wybierasz ASO Ford-a do którego chcesz jechać oczywiście po uprzednim umówieniu się na wizytę. Z marszu nie przyjmują, przynajmniej u mnie tak jest.
Czy w takim razie mozecie polecic jakies dobre sprawdzone serwisy na ktore mozna liczyc
najlepiej w wielkopolsce okolice kalisz, ostrow, poznan
juri2069 26-04-2016, 10:04 Kolego wymiana oleju jest taka banalna , że nie wiem po co pytać o polecany warsztat a już na pewno o ASO. Przecież to większość z nas sama zrobi , a co tu mówić o ASO gdzie firmówki każdego dnia przyjeżdzają na wymiany :)
Ogólnie to za 279 zł może i się opłaca , nawet za to że auto umyją , ale gdybyście chcieli pojechać do ASO powymieniac płyny i filtry to byście dostali zawału.
Za SAMĄ ROBOCIZNE ( wymiana wszystkich filtrów i płynów ) powiedzieli mi bodajże 700 zł i to już z rabatem. W moim temacie o samochodzie pisze dokładnie.
Finalnie wszystko wymieniłem z sąsiadem za 50 zł :)
to ze wymiana jest banalna to wiem bo od zawsze sam wymieniam razem z wujem mechanikiem a pytam sie o uczciwy warsztat jakby mi rzeczywiscie trzeba bylo skrzystac
Bo wymiana wszystkich filtrów we współczesnym fordzie to niezła, długotrwała zabawa, zwłaszcza z kabinowym/przeciwpyłkowym. Wcale się nie dziwię, że to musi kosztować, bo przecież jest tak wymyślone, żeby długo trwało. Znam tez osobę, która pojechała na to, bo auto przytykało się w trakcie jazdy (bardziej niż ta standardowa czkawka w fordach) i zdziwiła się, że po "akcji" dalej jest tak samo - bo tego czujne oko fachowców forda nie było w stanie stwierdzić, że filtr paliwa w dieslu tez trzeba było wymienić.
No i ta akcja to nie jest żadna promocja, jak wielu myśli, tylko normalna usługa, która musi się przecież usługodawcy opłacać.
Masz młody pojazd, zależy ci na ewentualnych pieczątkach, kawie, ciastku, myciu czy dobrym słowie i/albo jesteś lewy do zrobienia czegokolwiek przy swoim aucie - ta oferta jest dla ciebie. A że mi logo obłazi, opony, tarcze, klocki się kończą czy coś cieknie albo któraś żarówka nie świeci to sam sobie na bieżąco widzę. Przy wymianie filtra powietrza też mam czas obudowę odkurzyć i na mokro przetrzeć (czekając z montażem filtra aż wyschnie), czego aso z oczywistych względów nie ma szans zrobić.
juri2069 26-04-2016, 10:32 Nie no nie jest tak źle z wymianą tych filtrów. Powietrza banał , paliwa proste ( 15 minut z odpowietrzeniem ) , oleju ( zwinne ręce i 15 minut ), pyłkowy ( odkręcić pedał gazu - łącznie 10-15 minut )
Olej raz dwa , hamulcowy tak z pół godziny , chłodniczy ze 40 minut ( ciężko spuścić wszystko ) kierowniczego nie wymieniałem.
Te czasy są dla mnie przy drugiej wymianie. Pierwszy raz wiadomo dłużej.
To tym bardziej ASO powinno to robić połowe krócej.
Ja myślałem , że mają cennik za godzine pracy , a to jednak jest cena za każdą czynność z osobna. 70 -80 zł i tak się nazbierało. No właśnie 50-70 zł za filtr powietrza? Wymienia się go z prędkością półobrotu chucka norrisa :)
Tak jak wyżej , kto chce posiedzieć , popatrzeć na nowe fordziki , wypić kawę i wyjechać czystym autem to warto :)
Robert 68 26-04-2016, 12:31 ale gdybyście chcieli pojechać do ASO powymieniac płyny i filtry to byście dostali zawału
Bo trzeba korzystać z promocji organizowanych przez Ford-a. Ostatnio przy wymianie kół na letnie wymienili mi płyn hamulcowy za 99 zł a filtr kabinowy wymieniałem w tamtym roku za 79 zł. wraz z filtrem + 99 przegląd klimy. Płyn chłodniczy wymienili mi gratis przy wymianie rozrządu. Z ASO Ford-a też można negocjować ceny i czasem wychodzi taniej n iż u Pana Stasia. Jak ktoś ma przednie klocki do wymiany to proszę: http://www.ford.pl/Serwis/Programy_promo/AkcjaWiosna
juri2069 26-04-2016, 12:33 Bo trzeba korzystać z promocji
Prawda:)
Nooo te klocki nie są znowu takie tanie. ATE lub Boscha można kupić poniżej 200 zł . Tyle , że wymiana odpada.
Ciekawe jakie opony oferują. Jakiej marki i z jakimi parametrami
Jednak marketing to niewyobrażalna siła.g:galy
Robert 68 26-04-2016, 12:45 Nooo te klocki nie są znowu takie tanie
Ale porównaj te klocki z takimi samymi z wymianą w innym warsztacie. Nie rozumiem co to za porównanie oryginalne do zamienników, wiadomo że zamienniki będą tańsze. Przyjmując nawet wersję Motorcraft http://www.ford.ewor.pl/towar/6072/klocki-hamulcowe-o-przednia-ford-mondeo-mk-iv-motorcraft-1566232-oryginal.html to z wymianą jak na ASO to wcale nie tak dużo. Poza tym niektórzy potrzebują faktur a robiąc to samemu to jej nie dostanę.
Opony maja marne a jak zamówisz lepsze to cena z kosmosu.
juri2069 26-04-2016, 12:48 http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-przod-ford-mondeo-mk-4-motorcraft-i6085238966.html
:) stówa na wymiane klocków to dużo. Do tego klocki tył , tarcze przód i tył i 150 jak nic w kieszeni:) A ja wymienie sam to mam kilka stówek w kieszeni:)
Prawda:)
Nooo te klocki nie są znowu takie tanie. ATE lub Boscha można kupić poniżej 200 zł . Tyle , że wymiana odpada.
cyt
Ceny opon przedstawione w tabeli obejmują oponę wraz z wyważeniem i wymianą. Opony objęte promocją dotyczą marek: Barum, Dębica i Seiberling.
Nie rozumiem co to za porównanie oryginalne do zamienników, wiadomo że zamienniki będą tańsze.
A widziałeś napis JURID na tych obecnie sprzedawanych jako klockach "oryginalne"? Porównałeś z takimi samymi pod marką producenta, czyli JURID? Wiesz co to jest marża?
Ford nie produkuje ani oleju, ani tarcz, klocków, filtrów ani żadnych innych materiałów, które używa w serwisach. Kupuje to od producentów i sprzedaje tobie z zyskiem, a czy nazwą to "akcją" czy "promocją" to zależy od inwencji marketingowców. A ci mają za zadanie zrobić tak, żebyś myślał, że niesamowicie zyskałeś na tym zakupie. I tak się ludzie cieszą z "okazji".
Jurid- takie klocki miał mój Mdo jak przyjechał od dziadka z wermachtu.
Robert 68 26-04-2016, 14:07 A widziałeś napis JURID na tych obecnie sprzedawanych jako klockach "oryginalne"?
Nie widziałem ale o czym to świadczy. Przecież ogólnie wiadomo iż rzadko która firma samo produkuje podzespoły do swoich wyrobów. Ameryki nie odkryłeś.
I tak się ludzie cieszą z "okazji"
Okazje to są na Allegro, to nie jest żadna okazja. Normalnie wymiana klocków w ASO jest droższa a czy ktoś skorzysta z tego czy nie jego sprawa. Po co to negowanie wszystkiego. Każdy robi, używa i naprawia swój samochód gdzie i jak chce.
Wiesz co to jest marża?
Jak kupujesz nowy samochód tez płacisz marżę, to może złóż go sobie sam ;) będzie taniej. Nie wspominając już o innych rzeczach.
Każdy robi, używa i naprawia swój samochód gdzie i jak chce.
I to właśnie tutaj robimy. Ty twierdzisz, że skorzystanie z usług aso przy standardowych wymianach okresowych się opłaca, a ja, że nie. Z punktu widzenia posiadacza pojazdu z roku 2008.
Nowego samochodu nie kupuję, bo mnie właśnie na tą marżę nie stać.
Robert 68 26-04-2016, 14:15 A w używanym to myślisz że nie płacisz marży?
A jak ja sprzedaję, to jaką marżę mi kupujący płaci, skoro nawet rachunku na tą sprzedaż nie ma? Jak ja wyliczę? Kupiłem od takiego samego sprzedającego jak ja sam.
Robert 68 26-04-2016, 14:22 Taką jaką sobie wymyślisz.
skoro nawet rachunku na tą sprzedaż nie ma?
A to ciekawe? Na "Niemca" sprzedajesz?
I jeszcze taka mała uwaga: większość kupujących używane samochody pyta czy samochód był serwisowany bo taki by chcieli kupić ale sami już tego nie robią. Cała Polska.
ps. Koniec tego offtop-a
Na siebie. Na umowę. Nie mam uprawnień do wystawienia rachunku.
Kończę, bo rozmowa odeszła od sedna i straciła sens.
O co chodzi z ta pieczatka?
Co to za bzruda ze przy przegladzie za 270 sie pieczatka nie nalezy?
Przeciez nie placi sie za pieczatke tylko za prace. A wpis do ksiazki to dowod ze te prace wykonano. Zaznacza sie tam przy ilu km i za ile km sa sugerowane dalsze czynnosci. Pieczatka w tym wypadku jest tylko podpisem subjektu ktory prace wykonal. A taki wpis ma obowiazek zrobic kazdy serwis wykonujacy usluge.
IMO to jakies bzdury opowiadacie albo faktycznie niektore ASO wykorzystuja naiwnosc klientow. Bo to tak jakby uslugodawca wystawiajacy fakture odmowil jej podpisu (ktory tez jest nieobowiazkowy) bez dodatkowej oplaty.
Psilocke 26-04-2016, 15:45 Tak sobie myślę bo trochę w handlu siedzę.
Ktoś podlicza, że ceny gratow na wolnym rynku niemal pokrywają się z tym co chce ASO. Gdzież więc jest ich zarobek? Ludziom za robotę trzeba zapłacić, więc serwis dokłada do interesu?
O ile wymianę części można zdiagnozować na jakie zostały zmienione to co np z olejem? Po smaku poznać co wlane?
Może i wszystko jest tak jak mówią ale z punktu widzenia ekonomii każdy taki klient to strata.
Nie wiem też czemu w Polsce istnieje przekonanie, że ASO to bogowie i o ho ho. Tam też ludzie robią. Tacy co się mylą, nie chce im się czy cokolwiek innego.
Owszem mają szkolenia ale ja np mogę być serwisantem koparek Cata a bladego pojęcia o tym nie mam. Kwity gdzieś leżą w szafie.
Według mnie to słabo się opłaca zwłaszcza jak nie wbijaja nic do książki. Jakie to serwisowanie? Czym przyszlemu właścicielowi udowodnicie, że był w ASO?
Ja mam inną metodę. Wszystkie naprawy wykonuję sam. W ramach ich udowodnienia biorę faktury imienne na wszystkie graty. Dowód zakupu jest a czy nabywca uwierzy, że było wymieniane to już inna kwestia.
To takie moje prywatne zdanie. Proszę nie bić.
Witam
Do wszystkich którzy twierdzą, że przy przeglądzie pieczątka się należy
ZAcznijmy od tego, że to Ford określa zakres czynności przy przeglądzie okresowym
W książce przeglądów są wpisywane przeglądy okresowe, które są robione w ZAKRESIE określonym przez Forda
Proszę sobie porównać zakres czynności i materiałów eksploatacyjnych
- przy przeglądzie za 279zł
- przy przeglądzie okresowym
PRZEGLĄD PROMOCYJNY - 279zł:
Wprowadzenie pojazdu
Wskaźniki, lampki ostrzegawcze/kontrolne i sygnał dźwiękowy: - Sprawdzenie
Sprzęgło: - Sprawdzenie działania
System grzewczy, wentylator chłodnicy: - Sprawdzenie działania
Spryskiwacze, wycieraczki: Sprawdzenie działania
Przednia szyba: Sprawdzanie pod kątem uszkodzeń
Światła zewnętrzne, lampki kontrolne: Sprawdzenie działania
Hamulec ręczny: Sprawdzenie działania
Pasy bezpieczeństwa: Sprawdzenie działania
Wewnątrz pojazdu
Silnik: Wymiana oleju silnikowego i filtra oleju
Silnik, skrzynia biegów i tylna oś: Sprawdzenie pod kątem uszkodzeń i przecieków
Rury, przewody, przewody doprowadzające olej i paliwo, rura wydechowa: Sprawdzenie pod kątem uszkodzeń
Przewody chłodzące, przewody doprowadzające olej i paliwo, rura wydechowa: Sprawdzenie pod kątem uszkodzeń i przecieków
Opony: Sprawdzenie stanu i głębokości bieżnika
Podwozie: Sprawdzenie stanu zabezpieczenia antykorozyjnego
System hamulcowy: Sprawdzenie hamulców
Pod pokrywą silnika
Filtr powietrza: Wymiana
Silnik, pompa próżniowa, chłodnica: Sprawdzenie pod kątem wycieków i szczelności
Zbiornik chłodnicy, pompa hamulcowa i akumulator: Sprawdzenie stanu płynów oraz stopnia naładowania akumulatora
Pompa spryskiwacza: Sprawdzenie działania
Na zewnątrz pojazdu
Opony: Sprawdzenie ciśnienia
Koło zapasowe: Sprawdzenie ciśnienia oraz stanu bieżnika
Nakrętki koła: Sprawdzenie dokręcenia kół
PRZEGLĄD okresowy => proszę sobie wygenerować kartę przeglądów,
na stronie eTIS => przykładowy wykaz:
Wprowadzenie pojazdu do warsztatu
Wskaźniki, lampki ostrzegawcze/kontrolne i sygnał dźwiękowy: Sprawdzić działanie
Sprzęgło: Sprawdzić działanie / wyregulować
Spryskiwacze, wycieraczki: Sprawdzić działanie / wyregulować
Wnętrze pojazdu
Światła zewnętrzne i odpowiednie lampki kontrolne; oświetlenie tablicy rozdzielczej Sprawdzić działanie / stan
Kontrolka przeglądu technicznego Reset po każdej wymianie oleju
Pod pokrywą silnika
Świece zapłonowe: Wymienić
Filtr powietrza Wymienić (częściej w warunkach zanieczyszczonych)
Pod pojazdem
Silnik Spuścić olej i wymienić filtr oleju
Opony Sprawdzić zużycie i stan, zwłaszcza bocznej ściany opony, zanotować głębokość bieżnika
PP mm, LP mm, LT mm, PT mm
Układ hamulcowy Przy przednich kolach zdjetych, sprawdzic klocki i tarcze hamulcowe pod katem zuzycia. Sprawdzic bebny hamulców tylnych - w przypadku nieprawidlowej utraty plynu wymagane jest oddzielne zlecenie w celu zbadania i skorygowania tego stanu..(Częściejwciężkich warunkach eksploatacji).
Na zewnątrz pojazdu
Silnik Dolać oleju silnikowego
Opony Wyregulować ciśnienie
Koło zapasowe Wyregulować ciśnienie, sprawdzić zużycie - stan (zapisać głębokość bieżnika)
mm
Układ kontroli ciśnienia powietrza w oponach Wyreguluj ciśnienie powietrza w oponach, zresetuj - jeśli dotyczy
Rejestr obsługi pojazdu i naklejka przypominająca Uaktualnij rejestr obsługi pojazd (Książkę serwisową/Elektroniczny rejestr obsługi pojazdu (DSR)) i przylep naklejkę na słupku B po stronie kierowcy
Kontrola Bezpieczeństwa
Kontrola Bezpieczeństwa Układ kierowniczy, zawieszenie, przeguby kulowe, drążki kierownicze, osłony gumowe - Sprawdzić pod kątem uszkodzeń, zużycia, bezpieczeństwa i zużycia części gumowych.
Przedłużony Okres Obsługi
Układ hamulcowy Co 2 lata, wymienić płyn hamulcowy
Układ klimatyzacyjny Co 3 lata - Sprawdzić temperaturę na przewodzie wylotowym parownika. Sprawdzić przewody układu klimatyzacyjnego pod kątem uszkodzenia i nieszczelności (LTS 34 619 1) (TSB 67/2002)
Układ chłodzenia Co 10 lat - Opróżnij, przepłucz i napełnij płynem Super Plus(LTS 24 122 4)
Pasek napędu wałka rozrządu Co 200 000 km/10 lat - Wymienić (LTS 21 304 9)
Dodatkowe paski napędowe Co 200 000 km/10 lat - Wymienić (LTS 21 567 5)
Oględziny nadwozia i powłoki lakierniczej Wykonywane corocznie podczas operacji oznaczonych (+) powyżej - patrz szczegółowa Karta przeglądów, jeśli dotyczy(LTS 54 555 1 +)
Dodatkowe usługi i oferty * (w opcji - na żądanie klienta / opłacane osobno)
Wymiana filtru wewnętrznego Filtr zapachów / filtr zapachów plus.- wymontowanie i zamontowanie. (LTS 34 350 1)
Pakiet czynności obsługowych układu klimatyzacji Sprawdzenie układu klimatyzacji. Zastosowanie środka czyszczącego układ klimatyzacji w układzie rozprowadzania powietrza.(LTS 54 552 4)
Filtr zapachów plus Wymienic filtr zapachów na bardziej zaawansowany filtr zapachów plus. (LTS 34 350 1)
Podstawowa różnica - przy przeglądzie promocyjnym tylko sprawdzają pewne elementy
Natomiast regulacja / naprawa jest już osobno płatna
Najlepiej róznicę widać na przykładzie hamulców
- na przeglądzie promocyjnym - co najwyżej sprawdzą siłę hamowania
- na przeglądzie okresowym, powinni zdjąć koła i sprawdzić stan elementów ciernych
[...] A wpis do ksiazki to dowod ze te prace wykonano. [...].
za wykonaną pracę - należy się faktura
[...]
I jeszcze taka mała uwaga: większość kupujących używane samochody pyta czy samochód był serwisowany bo taki by chcieli kupić ale sami już tego nie robią. Cała Polska.
[...]
Proste rozwiązanie - jeśli nie chcemy przepłacać w ASO, a chcemy mieć wpisy w książce,
to przeglądy robimy w warsztacie niezależnym i tam bierzemy faktury i ew. wbijamy pieczątki przeglądów
pozdrawiam
Arturek
Ale nigdzie nie jest powiedziane ze do ksiazki musisz wpisac kompletny przeglad. Mozesz wpisac "wymiane oleju" jesli tylko wymieniasz olej. Do tego ksiazka sluzy.
Ksiazka serwisowa jest moja wlasnoscia i jesli chce aby w niej zleceniobiorca wpisal ze wymienil olej to ma to zrobic. Ale oczywiscie nie kaze mu wpisywac ze wykonal cala akcje serwisowa.
Witam
1) Bo to jest książka przeglądów okresowych, a nie kołonotatnik,
w którym wpisujemy każdą pracę wykonaną przy aucie
2) Powiedzmy, że dzisaj pojedziesz na przegląd promocyjny i będziesz domagał się wpisu w książce.
A teraz, po miesiącu jedziesz do ASO na wymianę klocków => czy tu też mają wbić pieczątkę o przeglądzie?
Kiedy Twoim zdaniem pieczątka przysługuje a kiedy nie? => bo moim zdaniem, pieczątka jest potwierdzeniem wykonania pełnego zakresu czynności określonego przez Forda.
3) Jeśli chcesz tylko zbierać pieczątki, to jeździj na wymianę oleju do pana Henia => on ma warsztat, to też Ci przybije pieczątkę
4) Proponuję telefon do Ford Polska => to rozwieje wszelkie wątpliwości
A
[...] Ale oczywiscie nie kaze mu wpisywac ze wykonal cala akcje serwisowa.
czy kolega widział na oczy książkę serwisową?
gdzie tam niby wpisywać zakres czynności?
pozdrawiam
Arturek
oczywiscie jest to kwestia dyskusyjna. Ale co innego sa okresowe przeglady/wymiany wynikajace z... czasu/dystansu uzywania a co innego zuzycie elementow.
Podam ci kontr przyklad. Pojedziesz na przeglad okresowy (ten pelny ASO) na ktorym stwierdza ze wszystko jest OK. ale za kolejnych 6 miesiecy skoncza ci sie klocki hamulcowe. Wpisza ci te nieplanowana wymiane klockow ham. do ksiazki? IMO nie.
Natomiast jesli regularnie wymieniam olej i filtry co rok/20 tys, to chce miec wpis w ksiazce o tej wymianie. Zawsze moga tam dopisac ze to tylko wymiana oleju.
jacekcrv 26-04-2016, 16:27 Rozwieje wątpliwości co do pieczątki. Serwis jak najbardziej przybije wam pieczątkę przy wykonaniu pełnego przeglądu ponieważ tylko wtedy poświadczą prawdę - czyli wykonanie pełnego przeglądu, wynikające z przebiegu i wieku. A jeśli w waszej książce jest miejsce na czynność typu wymiana oleju czy tam filtrów to wtedy przybiją pieczątkę w tym miejscu.
Witam
Odnośnie klocków => przy przeglądzie okresowym - mają obowiązek sprawdzić stan
Jeśli klocki są na tyle zużyte, że "nie dotrwają" do kolejnego przeglądu => to powinni mnie o tym poinformować (mnie tak kiedyś powiedzieli, że klocki na 1000km)
I wtedy się umawiam na dodatkową usługę - oczywiście bez wpisu w książce
Tu dobry przykład => znajomy w Toyocie zrobił aferę, bo przy przeglądzie okresowym nie został poinformowany, że klocki do wymiany => więc jeździł i zniszczył też tarcze
Wtedy poszedł z reklamacją aby zapłacili za tarcze, bo to z ich winy => nie pamiętam jak sprawa się skończyła
Generalnie
- przy promocyjnym - tylko sprawdzają stan = OGLĄDAJĄ
- przy okresowym, w wielu wypadkach
a) albo powinni wymienić
b) albo powinni wyregulować
Całkiem inny zakres czynności
pozdrawiam
Arturek
Robert 68 26-04-2016, 17:43 W książce przeglądów są wpisywane przeglądy okresowe, które są robione w ZAKRESIE określonym przez Forda
Nie wiem jakie książki macie ale w mojej (pochodzi z Holandii) serwis Holenderski wbijał każdą wizytę związaną z wymianą oleju, przeglądem karoserii i lakieru oraz wymianą płynu hamulcowego. To było w Holandi, natomiast odkąd ja mam ten samochód Polski serwis (ASO Ford Germaz) wpisywał mi wymianę oleju w ramach Motorcraft Service, wymianę płynu hamulcowego, wymianę rozrządu wraz z osprzętem, serwis klimatyzacji oraz wymianę płynu chłodzącego a na przykład wymiany akumulatora już nie wpisali (nie ma na to miejsca). Na wszystkie te pozycje mam odpowiednie rubryczki, w których zaznacza się co było wymieniane, przy jakim przebiegu oraz czy był to serwis autoryzowany Ford-a. I tak jak pisałem wcześniej teraz wpisując w FordEtis mój nr VIN pokazuje mi kiedy ostatnio mój samochód był w ASO w Holandii oraz ostatnia wizyta (w tym przypadku Motorcraft Service) w Polsce. Widać też oba numery rejestracyjne (Holenderski i Polski)
Odnośnie klocków => przy przeglądzie okresowym - mają obowiązek sprawdzić stan
Nie tylko, mi sprawdzali cały układ hamulcowy przy wymianie kół na letnie.
wizyta olejowa umówiona u Lipskiego razem z corocznym przeglądem perforacyjnym.
W w-wie ciężko znaleźć warsztat na poziomie który przebije cenę akcji ford.
Co mam na myśli na poziomie (auto na czas przeglądu będzie zabezpieczone przez ubrudzeniem samarami całego środka, nikt nie porysuje karoserii w trakcie bo warsztaty ciasne, że ciężko się przecisnąć itp.)
Teraz czekam na akcje klimatyzacja :)
piotrek305 27-04-2016, 13:45 akcja klimatyzacja jest w AUTO PLAZA..
http://www.autoplaza.com.pl/pl/akcja-klimatyzacja-kontrola-klimatyzacji-i.html
akcja klimatyzacja jest w AUTO PLAZA..
http://www.autoplaza.com.pl/pl/akcja-klimatyzacja-kontrola-klimatyzacji-i.html
jakaś indywidualna akcja bez wymiany filtra, za który policzą krocie :( , niestety nie mam dobrych doświadczeń z auto plaza i omijam szerokim łukiem
piotrek305 27-04-2016, 15:54 a jest jakaś inna akcja klimatyzacja ?
Bump: jakaś indywidualna akcja bez wymiany filtra, za który policzą krocie :( , niestety nie mam dobrych doświadczeń z auto plaza i omijam szerokim łukiem
a jest jakaś inna akcja klimatyzacja ?
co tam Ci zepsuli w AUTO - PLAZA ?
Robert 68 27-04-2016, 15:55 akcja klimatyzacja jest w AUTO PLAZA..
W maju ma być akcja z wymianą filtra, lepiej poczekać.
piotrek305 27-04-2016, 15:58 W maju ma być akcja z wymianą filtra, lepiej poczekać.
no to warto poczekać.. chce ją sprawdzić.. przed wyjazdem do Chorwacji..
Psilocke 27-04-2016, 20:03 Ja to nie wiem, że ludzie dają się tak robić.
Wzrokowo to każdy kto ma oczy sprawdzi.
Czy i jak działa to każdy kto ma ręce i umie używać przycisków.
Ozonowanie to można sobie puszkę specyfiku kupić i samemu zrobić.
Co jest warte tych 99 pln?
Robert 68 27-04-2016, 20:14 Co jest warte tych 99 pln?
Faktura VAT.
skorpion1159 27-04-2016, 20:47 Korzystam z rocznych przeglądów ford.Jestem bardzo zadowolony.Przegląd jest potwierdzany w książce serwisowej,a ja przy kawie, przez szklaną ścianę widzę co jest robione przy samochodzie.Mechanik nie siada za kierownicą tylko facet w garniturze,który prowadzi mój przegląd.Podczas pobytu w serwisie mam pełną informację o zauważonych usterkach.Wizyta w serwisie umawiana jest na godzinę i nigdy nie czekam. Oprócz wymiany oleju i filtrów sprawdzany jest cały samochód(zdejmowana jest też osłona pod silnikiem)Nawet sprawdzane było koło zapasowe.Na koniec samochód jest myty i dolany płyn do spryskiwacza...a cena może dużo....ale tak jak ktoś napisał...nie trzeba się martwić,że coś jest brudne czy podrapane.Za poprzedni przegląd płaciłem ponad tysiąc złotych.Poza standardowym przeglądem miałem wymieniany filtr paliwa, pióra wycieraczek,przegląd klimatyzacji(pełen).W porównaniu z inymi markami wydaje mi się,że nie jest tak żle.
Psilocke 27-04-2016, 21:09 No i za takie coś mógłbym zapłacić. Jak ktoś mi zrobi przegląd auta.
Płacić za to żeby pan z aso wzrokowo coś ocenił to dla mnie bezsens.
Ja to nie wiem, że ludzie dają się tak robić.
Wzrokowo to każdy kto ma oczy sprawdzi.
Czy i jak działa to każdy kto ma ręce i umie używać przycisków.
Ozonowanie to można sobie puszkę specyfiku kupić i samemu zrobić.
Co jest warte tych 99 pln?
Samemu nie sprawdzisz czynnika w układzie, ani nie uzupełnisz. Bez tego klima w pewnym momencie nie zadziała. Co kilka lat (wg instrukcji co 3 lata) warto to sprawdzić.
Nie twierdzę, że warte jest to 99 zł.
W innym temacie opisałem moją wizytę w serwisie który namierzyłem na gruponie.
Za 50 zł właśnie sprawdzenie i uzupełnienie (do 250 ml czynnika z olejem), ozonowanie i sprawdzenie skuteczności termometrem (w skodzie fabii temp. 6,7 st C). Czyli OK.
Psilocke 28-04-2016, 07:57 No tak tylko że w tej ofercie jest "wzrokowe sprawdzenie szczelności".
Trochę ciężko samemu nie zauważyć zielonej plamy na silniki czy przewodach.
Jakby podpinali pod maszynkę to inna bajka.
artur1970 28-04-2016, 08:35 Nie jestem specjalistą od klimy, ale ...
wzrokowe spr. szczelności - każdy to zrobi - błąd, nie każdy ma specjalne okulary (nie pytajcie jakie) które pomagają wyłapać wyciek.
Maszyna sama sprawdza ciśnienie w układzie - macie na wydruku wyniki pomiaru
actchris 28-04-2016, 08:58 weuek nie przesadzaj. Już 2 razy skorzystałem z tego "dobrodziejstwa" i nawet pieczątkę dostałem. Oprócz zmiany oleju i filtrów sprawdzili mi cały samochód (widziałem przez szybę poczekalni) i przy okazji ujawniono mi kilka wycieków i nieszczelności. Ostatnio proponowano mi taki przegląd w niezależnym warsztacie za ca. 300 zł.
Ja uważam, że Motorcraft service jest ok.
Ciekawe bo mi też ujawnili parę przecieków ale jak tydzień później pojechałem do swojego warsztatu to po podniesieniu auta było sucho i zero wycieków. A na wycenę z ASO tego co stwierdzili podczas w/w akcji czekam do dziś a minęło już chyba 7-8 miesięcy (miałem dostać na drugi dzień).
Tak więc nie wiem czy warto, auta w czasie przeglądu nie widziałem więc nawet nie wiem co zrobili z czytając opinię o Popularnej to mogli nic nie wymienić oprócz wymiany oleju.
Robert 68 28-04-2016, 09:09 Płacić za to żeby pan z aso wzrokowo coś ocenił to dla mnie bezsens.
Jest jeszcze kwestia historii serwisowej, jeżdżąc do ASO Forda masz takową a to znacznie ułatwia późniejszą sprzedaż samochodu i to w lepszej cenie.
Psilocke 28-04-2016, 11:05 Jeśli dostaniesz wpis w książce.
Czyli zataczamy koło.
Pan z aso spojrzał ale to nie przegląd więc nie ma wpisu czyli nie było zdarzenia.
Nie jestem aż tak przeciwny aso jakby to mogło wychodzić z moich wypowiedzi.
Jeśli rzetelnie wykonają swoją robotę i potwierdzą to wpisem to ok. Jednak jeśli popatrzeć lub nic nie zrobić, nie wpisywać i brać za to kasę to dla mnie czyste walenie w ch...
Niech jednak każdy swoimi pieniędzmi rozporzadza jak uważa.
Pan z aso spojrzał ale to nie przegląd więc nie ma wpisu czyli nie było zdarzenia. i tu jesteś w błędzie , Historia auta pozostaje w ASO , bo taki pan musi Ci przy każdej wizycie otworzyć zlecenie w którym podany jest przebieg i co sobie "pan Franek" życzy aby mu zrobić oraz to co zostało wykonane.
Psilocke 28-04-2016, 11:27 Może i tak.
Przyznam, że nigdy nie sprawdzałem historii auta w ASO więc nie wiem czy prowadzą rejestr wszystkich robót czy tylko tych z książki.
A z innej beczki.
Czy chcąc kupić auto jak udam się do aso to mi ta historię udostępnia.
Jarek_Lodz 28-04-2016, 11:31 Z właścicielem, pewnie tak. Jak bez właściciela, to niby czemu ?
Czy chcąc kupić auto jak udam się do aso to mi ta historię udostępnia. Udostępnią właścicielowi auta.
Maro83mw 28-04-2016, 12:00 Dzisiaj znalazłem ofertę w lokalnym ASO
http://www.resmotors.pl/component/acymailing/archive/view/listid-2-res-motors/mailid-87-serwis-res-motors-przygotuj-swojego-forda-na-wiosne?tmpl=component
Uznałem że 279 zł za wymianę oleju, filtra powietrza i filtra oleju to cena do zaakceptowania, ale chciałem jeszcze wymienić filtr paliwa.
Za samą wymianę filtra paliwa zawołali 379 zł, ale jeśli będę wszystko wymieniał razem to wykonają to za jedyne 490zł (a nie za 658zł).
Jak dla mnie 500zł to za dużo za taka robotę.
i tu jesteś w błędzie , Historia auta pozostaje w ASO , bo taki pan musi Ci przy każdej wizycie otworzyć zlecenie w którym podany jest przebieg i co sobie "pan Franek" życzy aby mu zrobić oraz to co zostało wykonane.
Potwierdzam. Jak zmieniałem pióra wycieraczek to też wklepywali przebieg do systemu.
Robert 68 28-04-2016, 14:30 Za samą wymianę filtra paliwa zawołali 379 zł,
Przy ostatnim Motorcraft Service wymieniali mi również filtr paliwa, który im dostarczyłem. Wymiana miała mnie kosztować 80 zł (sama robocizna) ale finalnie wyszło 1,23 zł. Więc skąd ta cena u Ciebie?
Fragment faktury z ASO Ford-a:http://images76.fotosik.pl/550/5854f390f4e976ccm.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/5854f390f4e976cc) z ostatniego Motorcraft Service.
juri2069 28-04-2016, 17:22 Bo jadąc n samą wymianę filtra paliwa tyle to właśnie kosztuje , a kolega pytał właśnie DODATKOWO o wymianę. Raczej taka cena to wraz z filtrem co nie zmienia faktu , że to bardzo dużo.
490 to wtedy filtr +- 100 zł i wymiana tego filtra 100.
Jak nie masz dostępu do kanału i pojęcia o tym to raczej ta cena jest zjadliwa :)
Bump: jeśli będę wszystko wymieniał razem to wykonają to za jedyne 490zł (a nie za 658zł).
Maro83mw 29-04-2016, 08:48 Jak nie masz dostępu do kanału i pojęcia o tym to raczej ta cena jest zjadliwa :)
Bump:
Mam dostęp do podnośnika w domu i pojęcie jakieś o robocie bo po godzinach dorabiamy sobie przy samochodach.
Chciałem oddać mondka do serwisu bo po prostu mam innych kilka aut w kolejce i nie mam czasu przy nim robić a tak to żonka by go tam podrzuciła i sama załatwiła wymianę oleju i filtrów i miałbym go z głowy ale nie za 500zł.
juri2069 29-04-2016, 15:37 No niestety ASO rządzi się swoimi cenami :)
Co sądzicie o przeglądzie w Aso jeżeli chodzi o ich flagowy program motocraft? Chciałem skorzystać z wymiany oleju oraz filtrów i ponoć "sprawdzają" auto. To wszystko za 279 PLN. WARTO?!
Sto jeden razy o tym było i jest całkiem obszerny temat. Tylko to się nazywa Mororcraft - tak prędzej znajdziesz. Filtry wymieniają tylko 2.
No i nie warto. :-)
A jeszcze lepsze wyniki wyskakują w Google jeśli wpiszesz "Motorcraft".... dziwne, że weuek tego nie wiedział :)
Na przykład tu?
http://www.ford.pgd.pl/p/serwis/serwis-samochodow-osobowych/ford-motocraft-service
Nazwa przepisana z bycurem, a zaraz obok właściwe logo. Ale wiele treści na polskiej stronie forda to kpina z czytelnika. Na przykład to:
"Wyrównany nacisk czyszczenia dzięki regularnie umiejscowionym wibracjom"
Co to znaczy? Od dawna to maja na stronie.
A w przypadku tego "motocrafta" to widać, że stopień niekumacji/bylejakości jest podobnie wysoki jak podczas używania określenia "tylni/tylnie".
Widzę że jest ogólne zadowolenie z akcji serwisowej forda "motocraft".
spróbuje i również dołączę do opisu -CZY WARTO?!
Jednak jak w polityce, każdy ma swoje racje! Jak widać nawet o "R" co niektórzy są w stanie zrobić zamęt :P
Są tacy co uznają że w ogóle oleju nie warto wymieniać, niezależnie czy ASO czy nie ;)
Ja osobiście do ASO raz do roku na przegląd jeżdżę - szerszy pakiet bo jeszcze gwarancję podbijam.
easytouch 17-05-2016, 11:03 Korzystam z rocznych przeglądów ford.Jestem bardzo zadowolony.Przegląd jest potwierdzany w książce serwisowej,a ja przy kawie, przez szklaną ścianę widzę co jest robione przy samochodzie.Mechanik nie siada za kierownicą tylko facet w garniturze,który prowadzi mój przegląd.Podczas pobytu w serwisie mam pełną informację o zauważonych usterkach.Wizyta w serwisie umawiana jest na godzinę i nigdy nie czekam. Oprócz wymiany oleju i filtrów sprawdzany jest cały samochód(zdejmowana jest też osłona pod silnikiem)Nawet sprawdzane było koło zapasowe.Na koniec samochód jest myty i dolany płyn do spryskiwacza...a cena może dużo....ale tak jak ktoś napisał...nie trzeba się martwić,że coś jest brudne czy podrapane.Za poprzedni przegląd płaciłem ponad tysiąc złotych.Poza standardowym przeglądem miałem wymieniany filtr paliwa, pióra wycieraczek,przegląd klimatyzacji(pełen).W porównaniu z inymi markami wydaje mi się,że nie jest tak żle.
Ja też się umówiłem na ford Motorcraft (279zł) i sprawdzenie układu klimatyzacji (99zł). Jeśli chodzi o klimatyzację to polega to tylko na sprawdzeniu układu klimatyzacji? Poprosiłem jeszcze aby wymienili mi filtr kabinowy. Serwisant mówił coś o tym, że w przypadku gdy będzie mało czynnika to podłączenie maszyny do nabijania to koszt 209 zł, a 10 ml czynnika to koszt kolejnych 20zł. Teraz pytanie, dla mnie to uzupełnianie jest mega drogie - czy można zrezygnować z uzupełniania po serwisie klimatyzacji?
Robert 68 18-05-2016, 15:40 Teraz czekam na akcje klimatyzacja
http://www.ford.pl/Serwis/Programy_promo/Akcja_Klimatyzacja :)
juri2069 18-05-2016, 15:49 dla mnie to uzupełnianie jest mega drogie
Bo jest to drogo i żadna to promocja. Gdyby 99 zł kosztowało dodatkowo uzupełnienie czynnika to ok , ale samo sprawdzenie? Żenuła. Do tego filtr kabinowy kupisz za 50 zł i sam wymienisz. Nie zawsze warto korzystać z ich promocji :)
Powiem tak wlasnie mnie czeka wymiana oleju i stwierdzilem ze zrobie to sam z wujkiem mechanikiem zamowilem olej milersa 5w30 zgodny z parametrami forda 6l i caly komplet oryginalnych filtrow czyli powietrza, oleju, paliwa, kabinowy weglowy za kwote 420zl wiec chyba cena dobra i wiem co mam wlane i co wymienione
juri2069 18-05-2016, 20:12 420zl też tyle dałem za całość ( taki sam komplet ) i też wymieniłem sam z sąsiadem. Ale oleju to wejdzie ci 5 litrów :)
Brałem 6L bo w dokumentacji bodajże pisze że wchodzi 5,5L i tak dla świętego spokoju. Zawsze może zostać na kolejny raz lub na dolewkę jak zacznie olej brać ;-)
Wejdzie więcej jak 5 ale tylko trochę więcej a jak się wleje 5 to tez będzie ok tyle że nie do max.
boruch13 19-05-2016, 21:19 Jedni wolą kupić materiały za 420 i z sąsiadem się zabawić w wymianę, inni płacą 499 i wymienia im ASO Forda z podstawowym przeglądem. Wolny wybór.
Ja również podzielę się moimi doświadczeniami z Ford Motorcraft Service, jako, że ostatnio zmieniłem samochód na Focusa mk3 postanowiłem skorzystać z serwisu Ford Motorcraft Service w ASO Ford Frank-Cars w Częstochowie i jestem zachwycony! Zleciłem następujące czyności serwisowe:
-sprawdzenie powłoki lakierniczej w celu utrzymania gwarancji na perforację blach
-Ford Motorcraft Seviece wymiana filtrów i oleju za 279 zł
-sprawdzenie układu klimatyzacji
-wymiana filtra kabinowego
-odklejona uszczelka na lewych tylnych drzwiach
Za wszystko zapłaciłem 518,31 zł. Jestem bardzo zadowolony, na początku doradca przyjął mój samochód w recepcji i przy mojej obecności sprawdzał pojazd: tarcze, klocki, tłumik, zawieszenie, poziom naładowania akumulatora, bieżnik opon i wszystko co było wymienione na stronie Forda (otrzymałem raport z potwierdzeniem), spytano mnie czy mam jakieś uwagi odnośnie pojazdu zgłosiłem odklejoną uszczelkę lewych tylnych drzwi, mimo, że pierwotnie powiedziano mi, że nie zostanie wpisany przegląd w książkę serwisową (papierową, a jedynie elektroniczną w sytemie ETIS) otrzymałem ku mojemu zaskoczeniu wpis od książki, samochód został umyty i wyczyszczony, a wszystkie czynności wykonane bez zastrzeżeń łącznie z podklejeniem uszczelki. Polecam, chyba swój samochód będę teraz serwisował tylko w Ford Motorcraft Service.
Jedni wolą kupić materiały za 420 i z sąsiadem się zabawić w wymianę, inni płacą 499 i wymienia im ASO Forda z podstawowym przeglądem. Wolny wybór.
Filtra paliwa nie wymienią w tej cenie (499) trzeba doliczyć pewnie ze 150 zł.
Robert 68 21-05-2016, 07:16 Wymieniają jeszcze taniej np. za 1, 23 zł. :)
Dowód http://images76.fotosik.pl/550/5854f390f4e976ccm.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/5854f390f4e976cc)
Wymieniają jeszcze taniej np. za 1, 23 zł. :)
Dowód http://images76.fotosik.pl/550/5854f390f4e976ccm.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/5854f390f4e976cc)
przy przeglądzie za 499?
Robert 68 21-05-2016, 11:14 Nie, przy Motorcraft Service za 279 zł. :)
tomaszjan31 08-10-2016, 23:50 Jestem po kolejnym Motorcraft Service w AUTOBOSS Chorzów.
Wszystko jak w broszurze. Wpis w zakładce naprawy i wlany olej castrol 5w30
przynajmniej tak zapewniają
Czy jest może gdzieś wykaz na jakie opony można liczyć w ramach tej akcji?
http://www.ford.pl/Serwis/Motorcraft_Service/Opony/
Pytam w imieniu koleżanki, która chce zimówki do Fiesty kupić.
toomekk6 10-10-2016, 14:02 Jak wół napisane: Dębica i Seiberling :P
Dzięki. Nie kliknąłem "Korzyści".
Jeszcze jak wejdziemy w Serwis-Opony i koła i tam wybieramy "Promocja opon letnich - Poznaj promocyjną ofertę opon letnich >" - to nas przenosi do "Opony zimowe w promocyjnej ofercie Ford Motorcraft":
http://www.ford.pl/Serwis/Programy_promo/promocjaopon
Akurat ta promocja im nie wyszła za bardzo .. za 300 mam nówki tegoroczne z montażem - i coś lepszego niż Dębica :)
To to już jest dla nieformowalnych naiwniaków. Współczuję...
Haymaker 16-10-2016, 08:59 Najtańsze opony są na oponeo, przecież nie kupujcie w ASO... :/
Najtańsze opony są na oponeo
Bynajmniej! Kupowałem około miesiąc temu i płaciłem po 48 zł za sztukę mniej niż w oponeo. Oczywiście, przesyłkę w to wliczyłem (tak samo jak jest wliczona w cenę na oponeo).
Nikt z góry nie skreśla ASO. Niektóre rzeczy faktycznie może się opłacać.
Chodzi tylko o rozsądek.
Tak samo z oponeo - nie wiem co to za moda i krążące opinie ale jak powyżej - wcale nie są najtańsi.
3 minuty mi zajęło znalezienie zimówek w Krakowie 3 km od domu tańszych o kilkadziesiąt złotych na sztuce i od razu w cenie montaż.
Haymaker 16-10-2016, 20:27 Nie przeglądałem sezonu zimowego, jak kupowałem letnie, nie widziałem tańszego sklepu... moje niedopatrzenie..
Nie mam problemu do ASO, bo przy rabatach jakie mi dają kupuję niektóre części taniej niż zamienniki itp..
Dzisiaj w moim ASO (Biacomex Białystok) dowiedziałem się, że do Mororcraft Service już nie leją oleju "Ford by Castrol", tylko Motula.
Ktoś? Coś?
Nie miałem czasu sam drążyć tematu. Najbliższą okazję będę miał na koniec miesiąca, ale może coś wiecie?
U Lipskiego w Wwie w ofercie za 279 zł leją Motorcraft, a w przeglądzie za 490 zł leją Castrol Magnatec Proffesional A5 (do mojego diesla). Dziś sprawdzałem.
Jeden pies. Tak czy srak się nie opłaca.
Stonuj trochę z emocjami bo ci żyłka pęknie. Jak nie chcesz lub cię nie stać to nie korzystaj. Po drugie to nie jest ten sam olej. Ale o tym są inne tematy.
Robert 68 27-10-2016, 15:06 Tak czy srak się nie opłaca
Ale później przy zakupie nowego (używanego) samochodu pierwsze pytanie kupującego to "był serwisowany w ASO?" Każdy by chciał mieć pełną historię serwisową przy zakupie ale sam tego nie robi, bo się nie opłaca. Ot Polska....
Polak uważa się za supergoscia gdy zaoszczędzi 20 zł jeżdżąc i szukając warsztatu przez pół dnia.
Ale później przy zakupie nowego (używanego) samochodu pierwsze pytanie kupującego to "był serwisowany w ASO?"
Bynajmniej! Wtedy wiadomo, że sprzedający "nie kuma czaczy" w temacie swojego pojazdu. Bo jak wyjaśnić kupowanie "oryginalnych" klocków czy tarcz? Albo czystą naiwnością albo niewiedzą. Nie inaczej jest z tą "promocją".
Robert 68 27-10-2016, 22:41 weuek, to że coś jest oryginalne nie znaczy że musi być drogie, 279 zł. za wymianę oleju + filtr oleju + powietrza to cena naprawdę niska biorąc pod uwagę, że robisz to w ASO Ford-a. A co do kupowania "oryginałów" to jest jak ze wszystkim, jedni kupują rzeczy codziennego użytku topowych marek bo ich stać a inni za ostatnie pieniądze kupują "okazję" a potem za wszelką cenę szukają oszczędności na ich utrzymaniu. I proszę nie pisz, że zaoszczędzone pieniądze wydajesz na przyjemniejsze rzeczy niż kupowanie "oryginałów" do samochodu.
robisz to w ASO Ford-a.
Jak pisałem wyżej - takie coś im imponuje. No i "Ford-a". Co to jest? :lol:
Dla przykładu, przy wymianie filtra powietrza to sobie jego obudowę odkurzę porządnie z naciągniętych tam śmieci. Zapomnij, że ci cokolwiek takiego zrobią w tym czczonym przez nich "ASO".
Uparłeś się na to oszczędzanie, a mnie wcale o to nie chodziło, tylko że olej nie jest wart tej ceny. No i ciekawe jak definiujesz "oryginał"...
Robert 68 27-10-2016, 23:39 weuek, a który olej jest wart swojej ceny? Wszystko to marketing mający na celu sprzedaż towaru. A co do odkurzania to możesz sobie to zrobić po wymianie filtra przez ASO nikt Ci nie broni. Nie każdy ma czas na takie zabawy, które dają wątpliwe korzyści, nie raz sprawdzałem obudowę filtra, smieci było "jak na lekarstwo".
Oryginał - rzecz oryginalna, niebędąca kopią, przeróbką etc.
No i "Ford-a". Co to jest?
Zagadka
Teraz prawisz, że marketing, a wcześniej o topowych markach. To się zdecyduj czy jesteś wiedziony tropem tych marek wypromowanych działaniami marketingowymi czy umiesz wybrać produkt na podstawie jego cech fizycznych.
Oryginał - rzecz oryginalna, niebędąca kopią, przeróbką etc.
I jak to odniesiesz do oleju i filtrów objętych tą akcją?
Robert 68 27-10-2016, 23:51 Ford używa w swoich samochodach między innymi części Ford Motorcraft i to należy uznać za "oryginał".
Usługa Motorcraft Service w cenie 279 PLN zawiera:
a) olej silnikowy (specyfikacja Ford Motorcraft 5W30 913C), filtr oleju oraz filtr powietrza
b) wymianę oleju silnikowego
c) wymianę filtra oleju
d) wymianę filtra powietrza sprawdzenie pojazdu zgodnie z procedurą przyjęcia pojazdu
na Recepcji Przejazdowej – szczegółowy wykaz punktów kontrolnych dostępny jest
w każdym serwisie Autoryzowanego Dealera Forda w Polsce.
Wszystkie powyższe czynności zostaną wykonane:
- przy użyciu oryginalnych części Motorcraft
- z zachowaniem technologii napraw/wymiany części stosowanych w serwisach
Autoryzowanych Dealerów Forda w Polsce
- przy zastosowaniu norm czasowych firmy Ford stosowanych w serwisach
Autoryzowanych Dealerów Forda w Polsce.
Czyli pojęcie masz nikłe. Zasłaniasz się bełkotliwym cytatem z obfitującym w "mądre" słowa typu "procedura" i "technologia".
|
|