Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Regulacja jasności ekranu komputera
mfraczek 07-11-2014, 13:56 Cześć,
mam od niedawna Focusa w wersji podstawowej Ambiente. W nocy jasność ekranu komputera pokładowego jest dość męcząca. Czy można ją obniżyć? W instrukcji jest taki opis, ale po wycinku zdjęcia nie mogę zlokalizować odpowiednich przycisków. Pomóżcie!
_Big_Mac_ 07-11-2014, 14:00 Przy przełączniku świateł powinieneś mieć dwa guzki do zwiększania i zmniejszania jasności całego panelu. Działają tylko wtedy, gdy światła są ustawione na pozycyjne lub mijania. W trybie "kropy", gdy świecą w trybie "dziennym", będzie maksymalna jasność.
Możesz też wcale nie mieć takich przycisków do regulacji. Ja tak miałem. Wystarczyło zmienić ten przełacznik na dokupiony na Allegro (ok 100 zł) i bez dalszych zabiegów zyskujesz ściemnianie. A zamiana to zwykłe przepięcie. Wszystko pasuje.
mfraczek 07-11-2014, 14:12 hmmm, zerknę czy jest taki przycisk. montować z allegro wolałbym nie, bo to nowy samochód na gwarancji.
dzięki za wskazówkę!
Serio nie ma tych przycisków obok pokrętła po prawej?
http://img.automoto.sk/img/20/galleryBig/875372_velky-test-ford-focus-1-6-ti-vct.jpg
Napisałeś, że posiadasz wersję Ambiente, więc raczej nie znajdziesz, w tej wersji to ogólnie mało dodatków się znajduje.
Nie ma co przesadzać z tą gwarancją. Tak naprawdę nie są w stanie stwierdzić bez starań, że zmieniłś sobie włącznik. A sprawa jest naprawdę szybka i bezbolesna. Gdybym ja się przejmował gwarancjami to nadal jeździłbym byle czym, a tak mam zegary z dużym kolorowym wyświetlaczem, radio z nawigą i dotykowym panelem 8" i nawet telewizją, tempomatem, ryglowaniem drzwi automatycznym, lusterkiem fotochromatycznym, asystentem jazdy pod górę, nadzorem ciśnienia w oponach - no na razie tyle. Jestem w fazie montowania kamery wstecznej. Dodam jeszcze, że sporo innowacji to dzięki koledze mayak.
...jeszcze zrób swap na 1.6 EcoBoost i w końcu będziesz miał też silnik. ;-)
Powiem szczerze, że z racji wieku (mojego) moc nie imponuje mi aż tak bardzo. Głównie jeżdżę po Warszawie i mają nieraz chłopaki po 200 KM, a wieki trwa zanim ruszą gdy zapala się zielone światło. Naprawdę, mimo słabej mocy silnika, potrafię dzięki refleksowi odskoczyć nieraz na 50 m.
No to na pewno. Pytanie tylko czy im zależy...
Im może nie zależy. Gorzej z tymi co czekają a spod zielonego odjeżdża 5 samochodów, a mogłoby np 8. To niestety w Warszawie jest nagminne. W Niemczech np kierowcy widząc zielone, ruszają jednocześnie jakgdyby byli powiązani sznurkiem.
Dosyć powszechny problem.
mfraczek 08-11-2014, 11:57 Atlis, dzięki za zdjęcie. Rzeczywiście w wersji ambiente nie ma tego przycisku. Trudno, trzeba z tym jakoś żyć :) Już się przyzwyczaiłem do tej jasności. A może rzeczywiście za jakiś czas zrobię małą przeróbkę.
Na Twoim miejscu bym nie zwlekał z zakupem przełącznika. Ściemnia on nie tylko wyświetlacz między zegarami, ale i same zegary i panel radia. Ogólnie - wszystkie punkty świecące w kokpicie. Zegary są według mnie także podświetlone za jasno. A przeróbka jest, tak jak pisałem banalna. Gdy już masz ten przełącznik to widzisz gdzie ma zaczepy (pazurki), a więc wiesz gdzie trzeba delikatnie podważać plastik aby wyciągnąć ten dotychczasowy. Wypinasz wtyczkę, wpinasz do nowego, wciskasz go na miejsce i gotowe.
Gdybyś kupował, to wybierz taki, jaki pokazał kolega Atlis na zdjęciu, t.zn z pozycją AUTO. Przełacznik może być wtedy stale na tej pozycji, a po odpaleniu silnika Żarówki podświetlenia wskaźników włączą się od razu w trybie ustawionego stopnia przyciemnienia. Światła mijania na zewnątrz także się same zapalą. Jest to także baza wyjściowa do zamontowania sobie czujnika deszczu z elementem światłoczułym, który będzie automatycznie regulował oświetlenie - zależnie od pory dnia (oświetlenia zewnętrznego).
lukas_ko 08-11-2014, 14:57 a tak mam zegary z dużym kolorowym wyświetlaczem, radio z nawigą i dotykowym panelem 8" i nawet telewizją, tempomatem, ryglowaniem drzwi automatycznym, lusterkiem fotochromatycznym, asystentem jazdy pod górę, nadzorem ciśnienia w oponach - no na razie tyle. Jestem w fazie montowania kamery wstecznej. Dodam jeszcze, że sporo innowacji to dzięki koledze mayak.
Witaj możesz zrobić zdjęcie swojego kokpitu ponieważ jestem ciekaw jak Ci się prezentuje z dotykowym ekranem i mam pytanie czy jak zmienialeś ekran na większy dotykowy to wszystko odbyło się bez problemów? nie musiałeś zmieniać wiązki elektrycznej itp. I czy jak masz wrodzona nawigację to wyświetlają Ci się dodatkowe wskazania na wyświetlaczu między zegarami chodzi mi o to czy wszystko jest kompatybilne.
Pytam ponieważ ja mam już nawigację i duży ekran między zegarami i tez chciałem wstawić duży ekran dotykowy ale nie wiem czy wszystko będzie pasowało
Tu jest zdjęcie mojego urządzenia http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2293865&highlight=jadja#post2293865 (w poście kolegi Atlis).
Natomiast co do nawigacji to rzeczywiście jedyna "strata" jaką poniosłem, to brak strzałek nawigacji na panelu między zegarami. Miałem to gdy była ta zwykła nawigacja 5" forda. Wobec jednak naprawdę paskudnej grafiki tamtej nawigacj i jej masakrycznego kosztu w uaktualnieniach (minimum 300 zł rocznie) - strata ta jest do przebolenia.
Co do przełożenia, to praktycznie nie ma większych problemów. Wszystko jest raczej intuicyjne, to znaczy właściwe gniazda pasują do odpowiednich wtyczek. Dochodzi dodatkowy moduł, mający komunikować się z autem, ale mieści się za radiem i nie ma z nim problemów. Trochę trzeba powalczyć z konfiguracją całości, nie jest taka prosta i po angielsku, choć takie prostsze ustawienia są tak jak w Androidzie normalnie - po polsku. Efekt wynagradza trudy. Kto bardziej lubi windows, może tez kupić urządzenie o windows oparte. Ja ze względu na duże pieniądze włożone na zakup różnego oprogramowania na mój smartfon (także na Androidzie) zdecydowałem się właśnie na Androida, aby i w aucie z tych programów korzystać. Jest to np dożywotnia licencja dobrej navigi "Sygic". Chińczycy natomiast wraz ze sprzętem przysyłają navi IGo.
lukas_ko 08-11-2014, 16:10 Tu jest zdjęcie mojego urządzenia http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2293865&highlight=jadja#post2293865 (w poście kolegi Atlis).
Natomiast co do nawigacji to rzeczywiście jedyna "strata" jaką poniosłem, to brak strzałek nawigacji na panelu między zegarami.
Czy tylko straciłeś strzałki między zegarami?
Bo ja mam jeszcze fabryczne czujniki parkowania przód i tył które wyświetlają się na navi plus mam automatyczne parkowanie Focusa równolegle do innych aut.
Dodatkowo mam fabryczny Bluetooth i wszystko wyświetla się na navi nawet muzyka z smartfona i wszystko jest sterowane z kierownicy.
Jest jeszcze dwustrefowy klimatronik i wszystko wyświetla się na navi (temp. prędkość wiatru, kierunek wiatru) i jeszcze kilka innych komunikatorów.
Czyli pewnie czujników parkowania, auto parkowania i wskazań klimatyzacji nie będzie
Bo generalnie wygląd u Ciebie jest rewelacyjny.
Słuchaj widziałem kiedyś na allegro dużą navi do Focusa mk3 i ponoć była to fabryczna taka jak montują w USA Ciekawe jak to by działało u nas?
Ja takich udogodnień niestety nie mam , ale: telefon będzie się łaczył z tym urządzeniem, z którym go sparujesz po bluetooth, a więc może to być ten w radio a nie fabryczny. Na ekranie masz listę rozmówców z telefonu ,kontakty, wybieranie numeru itp.Na wyswietlaczu radia np pojawia się także wielki kontur samochodu z zaznaczeniem otwartych drzwi,
pojawia mi się przy starcie silnika komunikat z klimatronika, którego nie mam. Węc jeśli Ty go masz, to na pewno będzie z nim współpracował. Komunikaty o pogodzie to można mieć jeszcze lepsze, gdyż radio posiada internet i ja korzystam z przenośnego routerka WiFi na SIMie. A aplikacji pogodowych jest co niemiara. Obsługa wszystkiego z kierownicy oczywiście jest, poza tylko przełączanie programów TV, ale tego w czasie jazdy robić nie warto. Są piekne animacje panelu radia, muzyka MP3 to nie tylko lista tytułów ale także np pokazanie okładki albumu (jeśli jest w pliku z MP3) Odtwarzanie CD to super animacja obracającej się płyty z ramieniem jakby starego gramofonu. Poza tym pasek postępu czasowego nagrania, tytuł, wykonawca. W radiu pełne RDS z wszelkimi innymi informacjami jak telefony do redakcji email, Które normalnie są ukryte. Zapamiętać mogę 30 stacji a nie tak jak dawniej 10. Obecnie 10 to za mało. Chyba i tak nie opisałem jeszcze wszystkiego. Zresztą jak chcesz widzieć więcej to wyszukaj w aliexpress.com takie radio (szukajka Ford focus Android) i tam zobaczysz przykłady tego o czym piszę.
@ mfraczek
Zobacz sam jakie to proste z tą wymianą. Wystarczy tylko wyciągnąć ten wyłącznik. Na zdjęciu kabel jest odcięty. Przy wyłączniku zakończony jest wtyczką.
http://http://allegro.pl/przelacznik-swiatel-ford-focus-mk3-2014-r-i4718670054.html
http://allegro.pl/przelacznik-swiatel-ford-focus-mk3-2014-r-i4718670054.html
Hasselblad 13-11-2014, 12:19 Cześć,
mam od niedawna Focusa w wersji podstawowej Ambiente. W nocy jasność ekranu komputera pokładowego jest dość męcząca. Czy można ją obniżyć? W instrukcji jest taki opis, ale po wycinku zdjęcia nie mogę zlokalizować odpowiednich przycisków. Pomóżcie!
Kolego - przyciski na regulację oświetlenia + i - masz w lepszych wersjach lub przy zakupie odpowiednich dodatkowych pakietów oświetlenia.
Możesz zrobić tak jak opisują to koledzy - mechanicznie, grzebiąc we flakach, ale wtedy grzebiesz w aucie i mimo że jest to skromna ingerencja, nie chcesz jak rozumiem cokolwiek tykać na gwarancji.
Piszesz, że masz wersje Ambiente, ale z komputerem pokładowym. Wyświetlacz pomiędzy zegarami masz prawdopodobnie podstawowy.Możesz więc przyciemnić oświetlenie (nie tylko komputera, ale zegarów i wyświetlacza na panelu środkowym a także i chyba podświetlenia wszelkich klawiszy) za pomocą ustawień w komputerze.
Różnica nie jest wielka i zauważalna głównie po zapadnięciu zmroku. Działa tylko w przypadku ustawienia pokrętła oświetlenia na światła mijania.
Różnicę zobaczysz, przełączając sobie pokrętło oświetlenia z ustawienia "światła dzienne" na "światła mijania".
Jak włączyć taki myk, to już chyba opisywano gdzieś na forum, ale pokrótce:
1. klawiszem wielofunkcyjnym na kierownicy wychodzisz z trybu komputera pokładowego (wychodzi się lewym klawiszem, jak jest pokazana dana z informacją o średnim spalaniu),
2. przewijasz menu i wchodzisz bodajże w ustawienia,
3. jest tam tryb "przyciemnienie" automatyczne lub ręczne,
4. musisz pokombinować i wybrać albo jedne, albo drugie - nie pamiętam które - ale chyba na automat należy zapodać OK,
5. najlepiej po ciemku sprawdzisz czy działa przełączając pokrętło świateł z dziennych na mijania,
6. powinna być zauważalna zmiana, nieduża, ale powinno Ci wystarczyć.
:)
mfraczek 13-11-2014, 13:11 Klikałem trochę w ustawieniach komputera, ale nie widziałem takiej opcji. Może ją przegapiłem, sprawdzę raz jeszcze. Dzięki za podpowiedź, rzeczywiście obawiam się ingerencji mechanicznych. Z drugiej strony można się do tego podświetlenia przyzwyczaić, jednak jeśli ten sposób zadziała to tym lepiej :)
A masz może czujnik nasłonecznienia? Taka kwadratowa kopułka po środku deski przy szybie, jeśli tak to automat powinien działać. Bo w FF3 on jest odpowiedzialny za ściemnianie zegarów. Ktoś już tu pisał, że go ma, a nie ma czujnika zmierzchu i podswietlenie płynnie się zmienia.
W menu kompa to jest odpowiednio:
Ustawienia -> światła -> przyciemnienie: i do wyboru są opcje Automat i manualne. Ale skoro nie masz +/- to manualnego być nie może.
mfraczek 17-11-2014, 20:35 Boncio - zadziałało, wyświetlacz komputera się przyciemnia delikatnie.
Tryb manualny jest w ustawieniach, ale z racji braku przycisków, jest bezużyteczny :)
No i super.
Tryb manualny jest w ustawieniachHehe ciekawe po co... Ale to tylko potwierdza, że po zmianie włącznika świateł ściemnianie z przycisków zadziała.
Te przyciski działają także w ustawieniu automat - ustawia się maksymalny poziom jasności (ściemnienia).
|
|