Zobacz pełną wersję : Pojazd niezgodny z zamowieniem

terex78
08-11-2014, 09:28
Witam ,jak w temacie czy ktoś się już spotkał z taka sytuacja?,jak z niej wyjść z obronna reka? Poradzcie cos jak rozmawiać z ASO??

Atlis
08-11-2014, 09:51
Podaj szczegóły.

Wyposażenie jest gorsze, lepsze, czego brakuje...

terex78
08-11-2014, 10:01
Nie zgadaza się pojemność silnika na zamówieniu jest 1.5tEB a auto przyjechało na 1,6t EB

Atlis
08-11-2014, 10:29
Powinieneś się cieszyć, bo 1.5EB będzie ciut gorszy. Bierz i już.

RedFord
08-11-2014, 12:48
Też uważam że nie ma się czym martwić. To nie Ty się pomyliłeś.
Reszta auta zgodna?

André Fivehundred
08-11-2014, 13:46
Zawsze można się potargować i uszczknąć troszeczkę :)

terex78
08-11-2014, 14:16
Zawsze można się potargować i uszczknąć troszeczkę :)

Tak ale do jakiego stopnia można z nimi rozmawiać?
,jak daleko się posunąć?,
czy nadaje się to do zerwania umowy z ich powodu?
"uszczknąć troszeczkę "tzn?
ile?
Poradzcie cos bo moim zdaniem jest powazna roznica, nie widoczna dla oka ale jednak cos innego jak w zamowieniu

Atlis
08-11-2014, 14:30
terex78 - ale czego ty oczekujesz? Dostarczyli Ci auto z większym silnikiem, lepszymi parametrami i ty chcesz coś negocjować? Helooooo. No może dywaniki zadarmo. Jeżeli nie chcesz 1.6EB tylko 1.5EB, to poprostu zrywasz umowę i robisz ponowne zamówienie jeżeli nadal Kugę chcesz.

Różnica w cale nie jest to poważna i tak jak napisałem, jeżeli to jest jedyna różnica, to bym brał bez gadania.

JEDYNYM powodem do zerwania z mojego punktu widzenia jest fakt, że 1.5EB mogłaby mieć nową skrzynię biegów. To daj sobie sprawdić. Jeżeli to ta sama skrzynia co z 1.6EB, to i tak wybrałeś ujowo, więc albo bierz albo rezygnuj.

terex78
08-11-2014, 15:28
terex78 - ale czego ty oczekujesz? Dostarczyli Ci auto z większym silnikiem, lepszymi parametrami i ty chcesz coś negocjować? Helooooo. No może dywaniki zadarmo. Jeżeli nie chcesz 1.6EB tylko 1.5EB, to poprostu zrywasz umowę i robisz ponowne zamówienie jeżeli nadal Kugę chcesz.

Różnica w cale nie jest to poważna i tak jak napisałem, jeżeli to jest jedyna różnica, to bym brał bez gadania.

JEDYNYM powodem do zerwania z mojego punktu widzenia jest fakt, że 1.5EB mogłaby mieć nową skrzynię biegów. To daj sobie sprawdić. Jeżeli to ta sama skrzynia co z 1.6EB, to i tak wybrałeś ujowo, więc albo bierz albo rezygnuj.
Kolego tylko 1,5EB i 1,6EB ma dokładnie te same parametry jest tylko zmniejszona pojemność silnika.
a w jaki sposób można sprawdzić czy skrzynia jest inna czy taka sama?
jakie oznaczenia ma skrzynia w 1,6EB a jakie w 1,5EB?
I powiem ci jeszcze jedno ze to nie jest teraz 1974rok i trzeba brac co jest,jest 2014 i każdy by chciał to co zamówił,a twoim tokiem myslenia to jak by przyjechał z silnikiem diesla to co ,to NIC tylko brac bo lepszy silnik

slawek-kali
08-11-2014, 15:32
Warto nadmienic ze ze starym silnikiem, ktory wypada z oferty ;)
Skrzynia jest na bank inna lub przelozenia zmienione, bo maja inne osiagi te motory.

Atlis
08-11-2014, 15:45
Terex - kolego, to, że moc mają taką samą jeszcze nie oznacza, że mają take same parametry.

Po pierwsze 1.5EB ma maksymalny moment obrotowy na poziomie 240Nm, tak samo jak 1.6EB, tylko że 1.6EB ma w overbooscie nie 240, tylko 270Nm. Po drugie zmniejszeniem pojemności mocno zmieniła się charakterystyka tego silnika. Naprzykład osiąga niższej mocy i niższego momentu obrotowego ponieżej 2500 obrotów, co powoduje, że ten silnik jest na codzień poprostu słabszy. I uwierz mi, w tak ciężkiej krowie jaką jest Kuga CHCESZ mieć jak najwięcej momentu i mocy w niskich obrotach.

Co do skrzyni - tego niestety nie wiem, w sumie to tutaj nikt tego nie wie. Wiadomo, że Mondeo i Focus otrzymają nową skrzynię, czy to też dotyczy Kugi z napędem 4x4 nie wiem.

Kalik - 1.5EB, tak jak napisałem wyżej jest tylko przekonstruowaną 1.6EB o gorszych parametrach. Z danych technicznych wcale nie wynika, że jest to nowa skrzynia.

kapode
08-11-2014, 19:06
A kiedy zamawiałeś? Bo 1.6 jest już wycofane z cennika Kugi.

Atlis
09-11-2014, 15:51
Nie ważne kiedy zamawiał. Bardzo możliwe, że zamawiał 1.5EB, ale na placu gdzieś w Niemczach albo Polsce stała Kuga o dokładnie takiej specyfikacji jaką chciał, tylko z silnikiem 1.6EB to ją sciągneli.

artur1970
09-11-2014, 20:11
Wrzuć VIN - sprawdzimy datę produkcji tego egzemplarza oraz wyposażenie.

Umowę możesz zerwać - niezgodność towaru z umową lub dodatkowo możesz negocjować cenę (jak dużo to musisz sam ocenić po rozmowie z doradcą w ASO)

Twój podstawowy argument - czas oczekiwania i złamanie rocznika, jeżeli będziesz chciał czekać na auto zgodne ze specyfikacją unowy.

terex78
09-11-2014, 20:40
VIN-u nie mam jeszcze ale postaram się załatwić na jutro. Z tego co ja wiem auto było wyprodukowane 02.10 14,auto zamawiałem pod koniec sierpnia i już na umowie zamówienia jest ze silnik będzie 1,5tEBpostaram się na jutro ten VIN zalatwic chyba ze będzie salon zamknięty bo długi weekend w Polsce mamy.

terex78
10-11-2014, 14:45
WF0AXXWPMAER70622 ktos da rade rozpakowac moj VIN

slawek-kali
10-11-2014, 14:53
Data produkcji: 03.10.2014
Model pojazdu: Kuga 2013-
Typ nadwozia: Pojazd sportowo-użytkowy (SUV)
Wersja: Titanium Plus
Silnik: 1.6L EcoBoost SCTi 160/182PS-Sigma
Przekładnia: 6-bieg. przekł. autom. 6F Mid-Range
Napęd: LHD 4WD (PTD)
Przełożenie przekładni głównej: Przełożenie przekładni głównej 3,51
Norma emisji spalin: Emisja Etapu V
Klimatyzacja: Klim. dwustref. z aut. kontr. temp.
Obszar: (+)"PL"
Lakier: Biały Platinum
Materiał we wnętrzu: Prada/Torino/ Czarny Charcoal

Atlis
10-11-2014, 15:42
Czyli wszystko się zgadza. Kugi z 1.5EB chyba dopiero będą zjeżdżać z pasa produkcyjnego.

terex78
10-11-2014, 20:31
Czyli wszystko się zgadza. Kugi z 1.5EB chyba dopiero będą zjeżdżać z pasa produkcyjnego. To powiedz mi kolego dlaczego na moim zamówieniu jest 1,5tEB .W momencie gdy zamawiałem(26.08.2014) to sprzedawca powiedział ze już będę miał kuge po poprawkach z silnikiem 1,5tEB i ASS na dzień dzisiejszy tego nie mam,jest 1,6 wiec to trochę dziwne ze zamawiam jedno a dostaje drugie, no ale nic na srode jestem umówiony w aso wiec zobaczymy co będą mowic,zdam relacje jak kogos to interesuje :>

kapode
13-11-2014, 22:32
I jak?

terex78
14-11-2014, 20:35
Na teraz sprawa wygląda tak ze przezucaja się wina za ta sytuacje ASO i Iporter czyli FORD,zaproponowałem ze wezme ta Kuge ale jak mi dadza kola zimowe i darmowy serwis przez okres gwarancji. Jednak pan kierownik ASO B.CH Hwalinski OPOLE powiedział ze cena już jest tak naciagnieta ze nie mogą nic się ruszyc ale kontaktowali się jeszcze z importerem i czekaja co importer powie ,czy importer ma jakies rozwiązanie tej sytuacji.Na dzień dzisiejszy ASO powołuje się na jeden paragraf w umowie ze"Importer zastrzega sobie ,bez podania przyczyny zmian w parametrach technicznych i wyposazenia ppojazdu",wiec jestem poważnie ZAWIEDZIONY cała ta sytuacja.4 lata temu zamawiałem TOYOTE i co zamówiłem to dostałem nikt się tam nie zasłaniał kruczkami i obstawieniami w umowie ,cała sytuacja już mnie trochę meczy i już jestem zmeczony FORD-em ,4lata jeździłem TOYOTA z uśmiechem na twarzy a teraz się zapowiada ze zFordem tak nie będzie. W poniedziałek powinna być jakas odpowiedz od importera ale nie spodziewam się zadnych cudów.Kazdy kto to czyta a ma zamiar kupic jakiś pojazd w B.CH Hwalinski Opole to ja nie polecam tego sprzedawcy zamiast jakos znaleźć wyjście z sytuacji tak zebysmy kazda ze stron była zadowolona to u nich słysze tylko NIE NIE NIE.

Harisonl
15-11-2014, 07:09
Kolego sprawa w mojej ocenie wygląda tak. Musisz uderzyć do urzędu ochrony konkurencji i konsumentów. Ten zapis mówi jednoznacznie zamawiasz Porshe za miliony a dostarczają ci malucha. Generalnie mówiąc ford leci w kulki sam się już o tym przekonałem kiedy walczyłem o naprawę sprzęgła i koła dwumasowego z gwarancji 12 bez pomocy prawnika nic bym nie wskórał. Każdy odpychał sprawę od siebie, próbowali mi wmówić że usterka była z mojej winy i do tego na każda próbę zawarcia ugody w postaci większej lub mniejszej rekompensaty byli na NIE. Na twoim miejscu udałbym się do jakiegoś mecenasa. Możliwe ze uda się odstąpić od umowy z uwagi na nie zgodność towaru z umowa niech oddadzą kasę a ty kupisz sobie zamiast dziadowskiej KUGI spoko RAVKĘ i będziesz zadowoony.

_Big_Mac_
15-11-2014, 12:15
Kłócisz się z nimi dla zasady, czy naprawdę przeszkadza ci, że dostałeś lepszy silnik?

radex1978
18-11-2014, 18:23
Jest to ewidentnie zapis abuzywny i w sądzie nie mają szans. Na Twoim miejscu domagałbym się albo dostawy w cenie zamówienia (zakładam, że 1.6 jest droższe niż 1.5) albo zwrotu dwukrotności zadatku...

ethernal
23-11-2014, 16:41
Grzegorz, uderzaj do UOKiK i/lub dobrego w tych sprawach prawnika. Fordowi i dealerowi powinna od razu "rura" zmięknąć ;) Wystarczy, że zobaczą pismo od którejś z powyższych instytucji.

Krzysztof2507
02-12-2014, 20:50
Witam,

Sprawa jest prosta, przy założeniu, że samochód nie został wydany, a tutaj tak chyba jest. Jeśli jest to zapis w umowie, że silnik ma być 1.5, a samochód będzie dostarczony z 1.6 to Klient pisze pismo, że odstępuje od umowy i prosi o zwrot zaliczki. W umowie jest zapewne zapis, że zaliczka jest zwracana w terminie n- dni, Klient cierpliwie czeka, te n - dni. Jak pieniądze nie pojawiają się na koncie, to wysyła drugie pismo, w którym wyznacza 2-5 dniowy termin zwrotu zaliczki i umieszcza informację, że jest to pismo przed skierowaniem do sądu jeśli jego prośba o zwrot zaliczki nie zostanie pozytywnie "wykonana". Jeśli jakiś sprzedawca w takiej sytuacji będzie miał "opory" przed zwrotem zaliczki, to jego prawnik już nie. Ale jak nie ma prawnika, to trzeba skierować sprawę do sądu, doliczyć odsetki za zwłokę i dalej ciszyć się życiem.

Tutaj dealer może argumentować, że dostarcza mocniejszy silnik w tej samej cenie i pole manewru do negocjacji o dodatkowych rabatach można łatwo zamknąć.

P.S.

Terex78 kupiłeś bardzo fajną wersję Titanium Plus przypuszczam, że Titanium Edition Plus, auto świetnie wygląda i ma max wyposażanie. Czy będzie to silnik 1.5 czy silnik 1.6 nie ma to znaczenia. Takie sytuacje się zdarzają i nie są zależne od dealera. Tutaj przypuszczam, że dealer zamówił silnik 1.5, a system produkcyjny "zgarnął zamówienie" wcześniej do produkcji i ustawił silnik 1.6. Jeśli z tego powodu chcesz odstąpić od umowy , to oceń czy się to Tobie opłaca? Kiedy rezygnujesz i Ty i dealer jesteście "przegrani", Ty nie masz super auta, dealer Klienta. Jak zrezygnujesz to dealer za jakiś czas sprzeda ten samochód innemu Klientowi. Kiedy jednak kupisz ten samochód, to Ty będziesz zadowolony bo auto jest takie jakie chcesz , a dealer być może zyska Klienta, bo z doświadczenia wiem, że jak przy odbiorze są problemy, to w serwisie dealer stara się bardziej. Decyzja należy do Ciebie.

Krzysztof2507
03-12-2014, 09:55
odstąpić od umowy z uwagi na nie zgodność towaru z umowa niech oddadzą kasę a ty kupisz sobie zamiast dziadowskiej KUGI spoko RAVKĘ i będziesz zadowoony.

Co do dziadowskiej Kugi, nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że TOYOTA RAV4 jest lepsza od Forda Kuga?

Moje argumenty, że Ford Kuga jest lepszym samochodem od RAV4 na podstawie wersji Titanium Edition Plus jaką zamówił terex78 są takie, że

1. Kuga oferuje nowocześniejszy i lepszy silnik benzynowy EcoBoost , który nie jest dostępny w RAV4. RAV4 oferuje tylko silnik 2.0 Valvematic 150KM, silnik wolnossący DOHC, którego moc 151 KM osiągana jest przy 6 200 obr./min, czyli bardzo wysoka, co wpływa na hałas i zwiększone zużycie paliwa, dodatkowo maksymalny moment obrotowy 195 Nm przy 4 000 obrotów. 1.5 lub 1.6 EcoBost to nowoczesne silniki z turbodołdowaniem, gdzie moc 150 KM osiągana jest przy ok. 2 850 obrotach , a moment wynosi 240 NM przy ok. 2 900 obrotach. Kuga ma technologicznie lepszy silnik, który jest dynamiczny i ekonomiczny, daje kierowcy frajdę z jazdy już przy niskich obrotach. Dodatkowo EcoBoost występuje w dwóch mocach 150 i 182 KM. Czyli Klient w Fordzie ma możliwość wyboru.
2. Nowe Technologie jakie ma Kuga, które nie występują w RAV4
• System zapobiegający kolizjom przy małych prędkościach ACS (standard dla Titanium Edtion Plus)
• System monitorowania koncentracji kierowcy (standard dla Titanium Edtion Plus)
• System rozpoznawania znaków drogowych (standard dla Titanium Edtion Plus)
• Bezdotykowe otwieranie klapy bagażnika (standard dla Titanium Edtion Plus)
• System zapobiegający wywróceniu pojazdu w zakręcie RCS (standard dla Titanium i Titanium Edtion Plus)
• System Ford SYNC – sterowanie głoswe, odbieranie SMS, inne
• System automatycznego wzywania pomocy Ford SYNC – system sam wybiera numer alarmowy 112 i w języku danego kraju powaidamia o konieczności wysłania ekipy ratunkowej oraz podaje współrzędne GPS gdzie mam miejsce zdarzenie. System skraca o 20% czas przyjechania ekipy ratunkowej do wypadku.
• Podgrzewana przednia szyba
3. Kuga oferuje zdecydowanie lepsze własności jezdne. Przykładowo test porównaczy z http://moto.pl/Testy/1,113513,13748434,Ford_Kuga_vs__Toyota_Rav4___test ___Konfrontacja.html

Cytat „….Nie mogę powiedzieć, że Kuga źle traktuje kierowcę podczas długiej trasy. Sztywne, ale gładko radzące sobie z nierównościami zawieszenie jest bardzo podobnie zestrojone jak w Toyocie. Różnicę poczujemy na krętej drodze. Tu Ford po raz kolejny udowadnia, że precyzja prowadzenia ma dla firmy ogromne znaczenie. Kuga lepiej reaguje na komendy wydawane kierownicą, a podwozie posłusznie wypełnia rozkazy. Dodatkową zaletą, którą docenią zwłaszcza kierowcy lubiący serpentyny, przełęcze i wszystko, co kręte, jest elektronika. Kuga została wyposażona w systemy Curve Control (CC) i Torque Vectoring (TVC). Mówiąc ogólnie, dbają one o odpowiedni rozkład momentu napędowego pomiędzy osie, a w razie przeszarżowania wyhamują auto w zakręcie zapobiegając podsterowności i pomagając utrzymać zadany tor jazdy. Ford pozwala na więcej niż Toyota, więc i spalanie było odrobinę wyższe (9-10 l/100 km)..."

4. To za co w RAV4 trzeba dopłacić w Fordzie Kuga jest najczęściej standardem.

Zaletą RAV4 jest najnowocześniejszy według Toyoty napęd 4x4 i jego główną zaletą jest to, że ponoć szybciej załącza napęd tylny niż konkurencja, ale konkretnych danych porównawczych producent nie podaje. Pytanie czy tą różnicę szybkości odczuje Klient ? Osobiście wątpię.

Podsumowując na podstawie powyższych argumentów uważam, że Kuga jest bardzo dobrym samochodem w atrakcyjnej ofercie cenowej oferującej najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne, które nie są dostępne w RAV4, a czy Kuga jest lepszym samochodem od RAV4 to niech każdy z czytających sam oceni.

wtomeks
03-12-2014, 10:17
Kłócisz się z nimi dla zasady, czy naprawdę przeszkadza ci, że dostałeś lepszy silnik?

Jak już ktoś wcześniej napisał. Raz że mamy inne czasy, dwa jest konkurencja.

Zaraz wyjdzie że modelowo kolega ma 2013r , z starym silnikiem 1.6 , bo nowszy jest 1.5. PRzy wszystkich stłuczkach, rozliczeniach AC będzie dymany. To jest tylko przypuszczenie. Bo tak to działa często.

Dwa to jest ich problem, więc dorzuciliby te zimówki i bon na paliwo 400zł i myślę że kolegi już by tam dawno nie było.

Gdyby zamawiał 1.6 a dostał 1.5 to jeszcze by dopłaty chcieli bo dostał nowszy, ulepszony, zoptymalizowany silnik. Z łaską by go dali w tej samej cenie.

Więc ja się akurat autorowi tematu nie dziwię. Brać ale coś wywalczyć, bo przy 1 okazji lepszego go tak tam wydymają bez mydła.

A gadanie że cena już jest niska, jeszcze najlepiej to mogli powiedzieć że dokładają do tego interesu.

Krzysztof2507
03-12-2014, 10:58
Tak jest konkurencja, ale pytanie czy inny dealer zaoferuje samochód w takiej samej ceni i czy dostawa będzie w tym samym terminie , czy później.

Rozwiązaniem oczekiwanym jest coś "wyrwać", ale również są inne rozwiązania 1. anulować umowę, ale Klient jest najbardziej stratny 2. odebrać samochód z silnikiem o większej pojemności.

Cena silnika 1.5 i 1.6 jest taka sama. Nie ma również zastosowania "dymanie" Klienta przy stłuczce, bo liczy się zakres ubezpieczenia.

Harisonl
03-12-2014, 11:26
Dlaczego uważam ze Kuga jest dziadowska. Uważam tak gdyż patrzę na całokształt działania firmy Ford. Dla mnie o jakości firmy nie świadczy tylko samochód ale i całość od sprzedaży po serwis po odpowiedzialność gdy coś się dzieje nietypowego i są sytuacje sprzeczne. Osobiście nigdy więcej nie kupię forda bez względu na to jakie to on super silniki będzie miał i jakich to super nowoczesnych systemów nie wymyślą. W domu mamy dwa fordy focusa z 2010 i fieste z 2003 roku.

Fiesata jest użytkowana przez moja mamę tylko po mieście silnik 1.3 bena przebieg jak na wiek niski 130 tyś km nie było z tym autem żadnych problemów. Jednak niech nie zwiedzie to waszej czujności auto miało dzwona przy prędkości ok 80 km mama wjechała w tył babce która zatrzymała się na przejściu i co auto rozbite w drobny mak ale najlepsze jest to ze nie zadziałały poduszki powietrzne i napinacze pasów cholera wie czemu. Auto było nowe z salonu do 10 lat serwisowane w ASO

Mój focus rok 2010 jeździ dobrze, fajnie się prowadzi w sumie mało pali ale już tyle rzeczy w nim wymieniłem że głowa mała. Przebieg w tej chwili 160 kkm. W niespełna 4 letnim aucie wymieniłem
Dwumas z kompletem sprzęgła
dwa łożyska przód
akumulator tak tak 3 letni aku stracił swoją pojemność o 70 %
Egr musiałem zaślepić bo już nie domaga
alternator dałem do regeneracji bo spaliły sie diody
do tego jeszcze padły uszczelniacze wału korbowego
i dziad pali mi olej coś ok 1,5 l na 20 tys km
Blacharka rdza i odpryski na nadkolach i na klapie bagażnika pod plastikową blendą ruda

Także jak na auto 3- letnie to sporawo

W mojej prywatnej ocenie nigdy więcej forda następnym razem przesiadam sie na Mazde 3 lub 6

wtomeks
03-12-2014, 14:38
Tak jest konkurencja, ale pytanie czy inny dealer zaoferuje samochód w takiej samej ceni i czy dostawa będzie w tym samym terminie , czy później.

Rozwiązaniem oczekiwanym jest coś "wyrwać", ale również są inne rozwiązania 1. anulować umowę, ale Klient jest najbardziej stratny 2. odebrać samochód z silnikiem o większej pojemności.

Cena silnika 1.5 i 1.6 jest taka sama. Nie ma również zastosowania "dymanie" Klienta przy stłuczce, bo liczy się zakres ubezpieczenia.

Może nie w tym konkretnym przypadku ale często w katalogach ubezpieczalni tak jest, że dana konfiguracja nie występuje.

Dla przykładu scorpio mk3 w katalogach jest 95-98 a ja mam z początku produkcji 1994. Przyjeźdza Pan z ubezpieczalni wbija 1994 silnik 2.0 tyle że tam ma moc 115 a tutaj patrzy 136 .. hmm drobnostka. Wpisuje resztę danych w swoim programiku. Oblicza mu że 1600 zł może wypłacić.

Zmienił na 1995r i już wyszło że może wypłacić za te szkody 3490.

Osobiście bym brał z tym 1.6 ale coś urwać sobie i tyle :)

Krzysztof2507
03-12-2014, 15:56
Dlaczego uważam ze Kuga jest dziadowska.

przejściu i co auto rozbite w drobny mak ale najlepsze jest to ze nie zadziałały poduszki powietrzne i napinacze pasów cholera wie czemu. Auto było nowe z salonu do 10 lat serwisowane w ASO

Mój focus rok 2010 jeździ dobrze, fajnie się prowadzi w sumie mało pali ale już tyle rzeczy w nim wymieniłem że głowa mała. Przebieg w tej chwili 160 kkm. W niespełna 4 letnim aucie wymieniłem
Dwumas z kompletem sprzęgła
dwa łożyska przód
akumulator tak tak 3 letni aku stracił swoją pojemność o 70 %
Egr musiałem zaślepić bo już nie domaga
alternator dałem do regeneracji bo spaliły sie diody
do tego jeszcze padły uszczelniacze wału korbowego
i dziad pali mi olej coś ok 1,5 l na 20 tys km
Blacharka rdza i odpryski na nadkolach i na klapie bagażnika pod plastikową blendą ruda

Także jak na auto 3- letnie to sporawo

W mojej prywatnej ocenie nigdy więcej forda następnym razem przesiadam sie na Mazde 3 lub 6

A czy wykonałeś test poduszek w 10 roku eksploatacji? Jest to wymagane w ramach obsługi samochodu.

To , że Twój Focus miał pewne przejścia , to wcale nie znaczy, że Kuga i inne modele Forda są "badziewskie". Skoro podjąłeś decyzję o zmianie marki, to czas pokarze, czy w innej marce jet lepiej. A może jest tak, "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma". Pozdrawiam :wink:

terex78
08-12-2014, 17:39
Witam panowie.Sprawa sie wyjasniła i zakonczyła. Po małych perypetiach Kuga stoi juz w garazu i musze powiedziec ze fura jest zajefajna ,a co do dojscia do porozumienia to na koniec wyszło tak ze dostałem od ASO komplet opon zimowych NOKIAN :razz: na 17' felgach aluminiowych
http://www.alu-centrum.cz/fotky18123/fotos/_vyrn_14058.jpg
oraz dwa pierwsze przeglady gratis.A ze nie mozna wyłaczac czujnikow cisnienia w oponach to musieli mi jeszcze dołozyc czujniki cisnienia do zimówek :lol: . Wiec wydaje mi sie ze warto było poczekac te pare dni.Co do auta to jest normalnie zaje..biaszcze ani przez moment ne żałuje ze wybrałem wlasnie ten model,co do konfiguracji skrzyni z silnikiem moim zdaniem wszystko jest super jakigos drastycznego zamulania nie wyczuwam, moze ten POWRESHIFT jest o pół sekundy szybszy ale mi to nie przeszkadaza.
Za wszystkie wpisy w temacie Bardzo dziekuje były naprawde przydatne.
Pozdrawiam Grzegorz(terex)

P.S
A jezeli ktos uwaza ze Kuga jest dziadowska to cóz ma do tego prawo. Poprostu jeden lubi nocnik a drugi to co w nocniku ;)

M.A.G.
08-12-2014, 19:08
No i super :one:

Najważniejsze, że użytkownik zadowolony :D

Pozdrawiam i bezawaryjności życzę :)

anastazyy
08-12-2014, 19:27
poczytaj na forum mazdy jak to im rdzewieja auta 2 letnie

Harisonl
09-12-2014, 14:14
Najważniejsze że do szedłeś z nimi do porozumienia i jesteś zadowolony

Mazdy rdzewieją Fordy rdzewieją Mercedesy też. Nie mówimy tutaj o starszych modelach tylko o nowych. Podejrzewam że aktualnie Mazda poprawiła się w jakości blach ale nie mam pewności. Mój 3 latek też miał problemy z rdzewieniem bo tylni zderzak był tak osadzony ze drgania w jakie wpadał podczas jazdy powodowały odpryski lakieru. Wada fabryczna która usunęły podkładki robiąc mały dystans między błotnikiem a zderzakiem. Niby prosta rzecz a Inżynierowie forda nie przemyśleli dopiero lakiernik mi to zrobił mówiąc ze to standardowa sprawa w focusie. Podszybie kolejny babol woda się leje wprost na mechanizm wycieraczek. Nowe focusy i mondeo osobiście też bardzo mi się podobają jednak jestem już zrażony do marki ford i stąd moje negatywne opinie. Tak jak pisałem wcześniej moja opinia wzięła się z całokształtu nie tylko z jakości samych samochodów (focus super sie prowadzi) ale tez z obsługi aso i problemami jakie miałem przy egzekwowaniu GW12