Zobacz pełną wersję : [Fusion] Mnogość modeli - jakie różnice Calero, Style, Black Magic itp.
tomaszesz 08-11-2014, 17:02 Witam - jestem nowy na forum i mam nadzieję, że nie zostanę od razu zlinczowany :)
Myślę że nie powielam tematu bo nie znalazłem zestawienia w jednym miejscu - zastanawiam się nad zakupem Fusiona (właściwie jestem zdecydowany - coś z rocznika 2010-11, benzyna 1,6l) ale chciałbym poznać szczegółowe różnice w poszczególnych wersjach (edycjach nie tylko na polski rynek) i zestawić to w jednym miejscu.
Wiem że dostępne są modele:
- Ambiente
- Trend
- Elegance w 3 wersjach: FX, FX Silver, FX Gold
- Style i Style+
- Calero
- Fusion+ w tym wersja limitowana Black Magic
- Flex
- Senso+
- Collection
Gdybym mógł prosić o wypunktowanie różnic - plusów, minusów (tu zapewne użytkownicy mogą coś zasugerować). Osobiście na podstawie informacji, które znalazłem i na podstawie zdjęć najpoważniej rozważam wersję Calero lub Black Magic ewentualnie Style - autko planuję sprowadzić z Niemiec bo te edycje przeznaczone były właśnie na rynek naszych zachodnich sąsiadów. Samochód chcę "zagazować", proszę więc o potwierdzenie czy silnik 1,6 benzyna nadaje się pod sekwencję lpg (jak mi to sugerowano).
kubaw20055 08-11-2014, 17:28 Jeśli chodzi o różnice pomiędzy wersjami to wygląda to w ten sposób (po liftingu):
- Ambiente (podstawowa, czarne wykończenie klamek, listew, czarny grill)
- Trend (inne lusterka, kołpaki, lepsze wyposażenie)
- elegance (chromowany grill, lusterka, klamki, listwa klapy bagażnika w kolorze nadwozia)
- wersja "+" - (nakładki wokół nadwozia - progi, zderzaki, błotniki, dodatkowo przyciemnione szyby, klamki lakierowane w kolorze nadwozia, seryjne alufelgi 16", inna tapicerka )
- senso plus (jak wersja "+", ale bez listew wokół nadwozia)
- wszystkie FX to wersje promocyjne na rynek polski różniące się wyposażeniem (amber - totalny golas, silver - również golas, gold - posiadający jakieś wyposażenie)
- o ile się nie mylę wersje style dostępne były w Wielkiej Brytanii (przed liftingiem, Fusion 1/2/3)
Wersja Black Magic to wersja limitowana na rynek niemiecki (500 sztuk), jest to wersja "+", w której wszystko łącznie z felgami jest czarne, zupełnie inna tapicerka niż w pozostałych odmianach - wersja praktycznie nieosiągalna
- Calero to nic innego jak wersja "+" w surowym wydaniu, dodatkowe listwy w kolorze srebrnym na zderzakach, nadwozie jest do połowy "czarne", u nas jest mało tych wersji, ale można na taką trafić
Jeśli chodzi o gaz to na forum jest osobny temat i tam można poczytać nieco na temat montażu i eksploatacji instalacji. Ew. można rozglądać się za dieslem 1.4 lub 1.6 ;)
tomaszesz 16-11-2014, 21:28 Super - wielkie dzięki za rozjaśnienie nieco tematu :) Może jeszcze ktoś zamieści jakieś ciekawe informacje.
Na Niemieckich stronach z używanymi samochodami znalazłem kilka Fusion-ów Black Magic w wypasionych wersjach - skórzana tapicerka, automatyczna klimatyzacja, lepszy zestaw audio, alufelgi 16" czarne itp. ale wszystkie z silnikiem 1,4 i 1,25 - czyżby więc tylko takie były produkowane :( z tego co wyczytałem to najlepszym rozwiązaniem byłby 1,6 silnik... ewentualnie coś o zbliżonym wyposażeniu do Black-a i większym silniku to jedynie coś z "+" jak rozumiem...
A właśnie, na czym polega lepsze audio w Black Magic względem zwykłych wersji? Jak to zostało usprawnione?
kubaw20055 03-02-2021, 17:41 To jest ta różnica:
"Fiestowe":
https://allegro.pl/oferta/ford-fusion-lift-radio-cd-mp3-7m5t-18c939-ae-9582419913
Kuga:
https://www.olx.pl/oferta/radio-sony-mp3-ford-kuga-mondeo-mk4-focus-mk2-CID5-IDIlLSC.html#7f1ef9a961
Aaa, rozumiem. Czyli różnica tylko w radiu, zaś w reszcie nagłośnienia nie. Okej, dzięki!
znalazłem że były też np. takie jak na foto. zwykle ramki na takie płaskie radia
kubaw20055 03-02-2021, 17:57 Takie radio bardzo słabo wygląda, lepiej wstawić sobie Sony 1 lub 2 generacji.
1: https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk2-fiesta-mk6-c-max-radio-sony-6cd-kod-10190969286
A nawet znalazłem z zwykłym radiem 🤷🏻*♂️
Bump: A nawet patrząc po zajęciach to Black Magic miały diody podświetlające miejsce na nogi pasażera i kierowcy.
Taka ciekawostka, której nie widziałem jeszcze na forum. Można coś odkryć jeszcze po tylu latach :D 8)
Bump: Takie radio bardzo słabo wygląda, lepiej wstawić sobie Sony 1 lub 2 generacji.
1: https://allegro.pl/oferta/ford-focus-mk2-fiesta-mk6-c-max-radio-sony-6cd-kod-10190969286
Jasne jasne, pełna zgoda. A miałeś okazję porównać zwykle 6000cd z tymi modelami od Sony? Czy rzeczywiście tak jest jak sprzedawca w tej aukcji napisał, że różnica jest bardzo wyraźna i znacząca?
kubaw20055 03-02-2021, 18:05 Te diody raczej sobie ktoś dołożył, żaden Fusion i Fiesta mk6 nie miały podświetlenia wnęk na nogi. Radio ze zdjęcia to standardowe 6000.
Różnica jest ale gradacja zupełnie inna
6000CD, sony przedlift, sony polift
117637
117638
117640
Również tak myślałem, dopóki nie natrafiłem na dwa różne, niezależne ogłoszenia z wersją Black Magic. I oba miały właśnie identyczne lampeczki w tych samych miejscach.
kubaw20055 03-02-2021, 18:25 Może faktycznie ta akurat wersja miała coś takiego, osobiście nigdy nie spotkałem takich lampek czy to w zwykłym Fusionie czy w Plusie, a i Calero też miałem okazję poznać z bliska.
Może bez zakładania nowego tematu jeszcze dopytam o przyciemnienie szyb, wszak pasuje też do tego wątku bo np Black Magic miał takie szyby właśnie.
Otóż, czy to było jakoś specjalistycznie przyciemniane czy jakąś folią było to robione? ile procent przyciemnienia? Czy da się osiągnąć taki stan w jakimś studiu przyciemniania szyb czy np. wchodzi w grę przełożenie szyb z jakiegoś Fusiona sprzedawanego na części?
kubaw20055 03-02-2021, 19:02 Fabryczne szyby są przyciemniane w piecu, zostaje albo folia, przyciemnienie w piecu (drogie) lub wymiana szyb na używane, ale te w tylnych słupkach i klapie trzeba wycinać:/ Najlepiej będzie dobrać fajną folię - najtaniej i najszybciej;)
Szyby przyciemniane się termicznie w piecu i nie ma różnicy w jakim modelu czy marce auta.
Poszukaj zakładu który to robi,zadzwoń i dopytaj.
slawomirro 05-02-2021, 09:21 A miałeś okazję porównać zwykle 6000cd z tymi modelami od Sony? Czy rzeczywiście tak jest jak sprzedawca w tej aukcji napisał, że różnica jest bardzo wyraźna i znacząca?
Ford 6000CD ma wewnętrzny wzmacniacz 4x15W, a Sony mają 4x22W
Ten pierwszy zawsze odtworzy mp3, Sony w wersji za zmieniarką nie odtworzy.
Nieco lepszy dźwięk wychodzi z Sony niż z 6000CD. Inne właściwości takie same.
Ten pierwszy zawsze odtworzy mp3, Sony w wersji za zmieniarką nie odtworzy.
myląca, niepełna i nieaktualna informacja
poliftowe sony 1CD/6CD odtwarza mp3 i jest dostępne w prostokącie (zdjęcia wstawiłem).
kubaw20055 05-02-2021, 09:27 Ja zmieniłem 6000 na Sony 2 generacji i jest spora różnica nawet na standardowych głośnikach, w Sony jest korektor i można dźwięk dostosować do swoich potrzeb.
Witam.
To moje pierwsze zapytanie na forum.
Czy w radiach Sony jest możliwa zmiana koloru wyświetlacza ?
Których Sony?
I na jaki kolor?
Witam
chyba w żadnym fordowskim Sony nie ma fabrycznej opcji wyboru koloru
(poprzez menu)
Sony pierwszej generacji ma zielone podswietlenie
http://www.fordclubpolska.org/audio_img/sony1.jpg
Sony drugiej generacji ma czerwone podświetlenie
http://www.fordclubpolska.org/audio_img/sony26cd.jpg
poniższe Sony ma rózny kolor w róznych modelach
np.Fiesta mk7 przed liftem - czerowne, Fiesta mk7 po lifcie - niebieskie
w wiekszości modeli Forda - niebieskie
http://www.fordclubpolska.org/audio_img/sony_new.jpg
pozdrawiam
Arturek
Ja zmieniłem 6000 na Sony 2 generacji i jest spora różnica nawet na standardowych głośnikach, w Sony jest korektor i można dźwięk dostosować do swoich potrzeb.
Kubaw, zrobisz zdjęcie jak to wygląda?
kubaw20055 07-02-2021, 19:32 Post 175 i 177
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=65328&page=5
zrobisz zdjęcie jak to wygląda?
#10 post w tym temacie...
Dzięki Arturek mam zamiar szukać jakiegoś radia do Fusiona 2009
Więc wiele możliwości nie ma, bo z tego co piszesz, to tylko Sony 1 gen. ma zielony kolor.
Dopiero potem zrobię coś z głośnikami. Chyba że faktycznie poprawi się jakość dźwięku jakoś znacznie.
Dzięki Pozdrawiam.
pl_studi 28-02-2021, 15:11 Dzień dobry,
jestem nowym posiadaczem Fusiona w wersji Calero (model poliftowy ze stycznia 2007) i mam w związku z nim kilka pytań/wątpliwości.
W poście #2 kubaw20055 stwierdził Calero to nic innego jak wersja "+" w surowym wydaniu - co miałeś na myśli pisząc surowe, czy to oznacza, że jest ubogim golasem jak Ambiente, wliczając to brak niektórych instalacji.
Mój egzemplarz jest z mechanicznymi lusterkami, jedno z nich wymieniałem bo miało uszkodzony mechanizm i miałem cichą nadzieję, że skoro to odmiana wersji +, a dodatkowo ma centralny zamek z podwójnym zamykaniem z pilota oraz elektryczne szyby z podwójnym klawiszem otwierania szyby kierowcy, to będzie miało od razu wiązki do elektrycznych lusterek i sobie przerobie dokupując lusterka oraz manipulator - może ma ale schowane do wnętrza boczków, całych drzwi nie rozbierałem
Kolejne "rozczarowanie" to brak wiązki do BT/VC, które chciałem sobie doinstalować, myślałem, że tylko zakup modułu i mikrofonu, a tu trzeba całą wiązkę dokupić (jak rozumiem pasuje ta z Fiesty mk6), wyjąłem schowek i przeszukałem całą przestrzeń pod nim, nigdzie nie ma luźnej wtyczki do modułu, nie wiem jak wygląda sprawa od strony radia bo wyjmaki będę miał dopiero w tygodniu.
W ogóle ten model wyposażenia jest taki właśnie pełen sprzeczności - elektryczne szyby i centralny zamek a mechaniczne lusterka, radio z pilotem przy kierownicy a bez wiązki do BT/VC, ogrzewana przednia szyba, podłokietnik, 6 poduszek (przednie, boczne, kurtyny) a np. nie ma komputera tylko te najprostsze liczniki, brak ESP, ma chromowane dodatki wewnątrz np. obudowa centralnej konsoli, czy skórzana kierownica i gałka zmiany biegów, ale kierownica bez chromowanego paska na dole. No i stoi na 16" alusach
Nie są to oczywiście problemy powodujące niefunkcjonalność auta ale taki trochę "dysonans poznawczy".
Wracając do tematu, czy jest możliwość rozbudowy wiązki drzwiowej samodzielnie o przewody niezbędne do elektrycznych lusterek, czy do BT/VC wystarczy zakupić wiązkę od fiesty mk6 no i oczywiście sam moduł i mikrofon i system będzie działać (zależy mi na zestawie do telefonu, a nie o VC), czy trzeba będzie prowadzić jakieś modyfikacje w konfiguracji GEM czy raczej zadziała wszystko P&P, obecnie w radiu CD6000 (kwadratowe z pojedynczym przyciskiem słuchawki w dolnym rogu) nie widać nawet opcji BT.
Dziękuję za wyrozumiałość.
wersja "+" w surowym wydaniu
fusion + jest bogatą wersją a calero gdzieś pomiędzy
wiązki do elektrycznych lusterek i sobie przerobie dokupując lusterka oraz manipulator
dokładałem elektryczne lusterka, wiązka ma inny numer.
Były wersje tylko z el. szybami.
Zrobienie tego nie jest trudne ale trochę roboty jest.
brak wiązki do BT/VC,
To akurat było chyba nawet fabrycznie jako wpinka.
Można włożyć leniucha- trójnik w istniejącą wiązkę i dołożyć mikrofon oraz odpowiedni BT.
Przy radio sony II generacji zadziała również BT Audio i obsługa USB
118190
Licznik na wersję z komputerem też można wymienić.
Manetka, licznik, programowanie kluczy i działa.
pl_studi 28-02-2021, 17:29 dokładałem elektryczne lusterka ... Zrobienie tego nie jest trudne ale trochę roboty jest.
Nie obawiam się trudności z dorabianiem kabli, akurat takie umiejętności mam od dziecka
brak wiązki do BT/VC,
To akurat było chyba nawet fabrycznie jako wpinka.
Tak, znalazłem nawet na ford.7zap.com odpowiednią, ale na razie nie namierzyłem ani na portalu na a, ani na o ;)
Można włożyć leniucha
Widziałem archiwalne aukcje na portalu na a, ale nie widziałem aktualnych, muszę się odezwać do sprzedającego
Przy radio sony II generacji zadziała również BT Audio i obsługa USBakurat nie są to opcje, które są dla mnie podstawową potrzebą
Licznik na wersję z komputerem też można wymienić.
Manetka, licznik, programowanie kluczy i działa.
I tu mam pytanie, bo w firmowym Yarisie, czy nawet w posiadanym przeze mnie motocyklu Suzuki stan przebiegu zapisywany jest w komputerze - sterowniku silnika, a tutaj jeśli dobrze zrozumiałem to co przeczytałem na forum fiesty mk6 to stan zapisywany jest w samym liczniku i po jego wymianie należało by skorygować wyświetlany przebieg, dodatkowo oczywiście programowanie i aktywacja funkcji.
Z tego co pamiętam to Fusion miał tylko BT mono
szkoda się w to bawić, chociaż nie pamiętam czy zielone 6000CD radzi sobie z nowszymi modułami
poliftowe owalne tak, ale to historia z innych modeli
nie chce mi się wyciągać wersji mono, 6000CD i łączyć tego na stole, a już na pewno nie czuję potrzeby lepić leniucha mono
Zdjęcie wiązki i BT jest z moich zasobów części
Komercyjny leniuch kosztuje 300zł
Przebieg jest w liczniku, trzeba go zapisać zgodnie ze stanem starego licznika, dlatego wskazany jest zakup licznika z niższym przebiegiem, lub spotkanie z kimś dla kogo stan przywiezionego drogomierza nie ma znaczenia (ważne żeby po montażu oba stany były zgodne).
Czy takie radio, (chyba nazywa się Blaupunkt FX) będzie działało w fusionie? Oraz co zrobić żeby dołączyć do tego radia bluetootha? Czy jest wbudowany w samo radio czy trzeba coś podpiąć czy coś przylutować? Wiem że do rozmów byłby potrzebny mikrofon jeszcze ale to inna sprawa, przede wszystkim chciałbym móc przesłać dźwięk rozmów oraz muzyki czy filmów na głośniki auta
to jest z c-maxa
Z pewnością ktoś będzie w stanie mi pomóc.
Czy nikt nie wie?
slawomirro 24-03-2021, 08:05 Z pewnością ktoś będzie w stanie mi pomóc.
Czy nikt nie wie?
Jak zadajesz pytanie w temacie niezgodnym z wątkiem, to co się dziwisz, że ludzie milczą?
Do takich pytań jest osobne forum:
https://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=98
Natomiast tematycznie, to wg mnie będzie działać, bo wtyczka wygląda zgodnie z tym co jest w Fieście/Fusion. BT w tych radiach nie ma, potrzebny jest zewnętrzny moduł mocowany z prawej strony pod deską rozdzielczą. Na Allegro sporo używek sprzedają. Fabryczny BT Forda z tego okresu nie umożliwi Ci odtwarzanie muzyki z telefonu, tylko i wyłącznie ma funkcję telefoniczną. Potem pewnie wyszły ulepszone moduły BT, ale to już tylko mój domysł.
Kolega robi pusty research nt. co by tu można, oczywiście, w temacie od czapy i z zerowym zainteresowaniem co można znaleźć na forum.
To nie ma się co dziwić że nie chce się "podawać na tacy" to co można znaleźć.
Większość i tak już napisałem w tym temacie, "co można i czym".
|
|