Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Skrzypiący fotel kierowcy.

duo21
08-11-2014, 17:36
Witam, mam pytanie, bo zaczął mi skrzypieć fotel kierowcy (Kuga MK2 2013, fotel podgrzewany) tak jakby jakieś sprężyny. Posmarowałem smarem prowadnice fotela na których przesuwa się do przodu i tyłu ale to nic nie dało. Jak się zabrać do smarowania wewnątrz tego fotela? Czy koniecznie trzeba zdjąć tapicerkę ew. cały zdjąć z prowadnic? A może wystarczy gdzieś doprowadzić smar bez demontażu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

radek70
08-11-2014, 18:10
Witam, mam pytanie, bo zaczął mi skrzypieć fotel kierowcy
Nie wiem czy będzie jakieś podobieństwo, ale może się przyda. Link: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=204796

robo007
10-11-2014, 07:16
ponieważ mnie dopadło to samo i problem juz zlokalizowałem to w kudze chodzi o co innego, mianowicie trzeszczy i hałasuje element odpowiedzialny za podnoszenie i opuszczanie siedzenia (dokładnie chodzi o dzwignię która znajduje się z boku fotela) i zwróć jeszcze uwagę czy nie pękła ci pianka (to na czym siedzimy) - objawia się tym że pod fotelem będą drobne okruchy, a i sprawdz czy nie widać już pierwszych oznak deformacji siedziska w porównaniu z siedziskiem pasażera (w moim przypadku pasażera mam cały czas)

duo21
10-11-2014, 17:18
trzeszczy i hałasuje element odpowiedzialny za podnoszenie i opuszczanie siedzenia

Czy da się do niego dostać bez rozkręcania fotela?

robo007
10-11-2014, 19:06
nie miałem jeszcze czasu się tym zająć, postaram się weekend nad tym popracować, a jak nie to serwis i zobaczymy jak do tematu podejdą, bo u mnie dodatkowo objawia się jeszcze samoistnym opuszczaniem fotela a to może być już sprawa uszkodzonego mechanizmu.

sgspeedy
10-11-2014, 21:39
Nie wiem jak jest Kolego w Kudze 2 generacji, ale w jedynce w większości foteli skrzypi inny detal, ja straciłem na to dużo czasu ale warto było- namierzyłem bubla. Nawet serwisy Forda nie wiedzą co skrzypi i smarują kilogramami smaru prowadnice zupełnie niepotrzebnie. Jeśli fotel skrzypi przy ruszaniu i hamowaniu na 100% skrzypi sprężyna dociskająca pałąk regulacji wzdłużnej fotela, warto zrobić test -usiąść na fotelu i lekko unieść dźwignię i pobujać się energicznie w przód oraz tył. Przekonacie się, że przestanie skrzypieć! Sprężyny dociskowe są w zamkniętych profilach górnej szyny po obu stronach fotela, potrzebny smar w płynie lub WD40- ja miałem to drugie i cisza od kilku miesięcy nic nie skrzypi! Jak będziecie z głową pod fotelem (oczywiście z latarką) zauważycie w szynach fotela na pionowej płaszczyźnie otwory jakieś 1cm, w których będzie przesuwać się sprężyna dociskowa przy podnoszeniu dźwigni, trzeba tam wstrzyknąć smarowidło i będzie cisza!
Pozdrawiam, miłego smarowania! Jak widać niedoróbek Forda cd.

magoo
11-11-2014, 15:34
Widzę, że co Kuga to inna przyczyna skrzypienia. W przypadku auta mojej żony skrzypiał element regulacji odcinka lędźwiowego w oparciu fotela kierowcy.

robo007
11-11-2014, 19:42
Widzę, że co Kuga to inna przyczyna skrzypienia. W przypadku auta mojej żony skrzypiał element regulacji odcinka lędźwiowego w oparciu fotela kierowcy.

hehehehe - najwyraźniej tak - w moim przypadku dźwignia regulacji wysokości w pewnym momencie aż podskakiwała

tatarata70
23-03-2016, 14:17
Panowie,mam luz fotela[pełna elektryka],tzn.przy hamowaniu przesuwa się trochę do przodu i na odwrót przy ostrym starcie do tyłu,,miał ktos podobnie,może jakieś rady,,czekam,,

holek01
10-06-2016, 22:26
Mam to samo w mojej Kudze, luz jest na prowadnicy na ślimaku, tak naprawdę nie wiadomo co z tym zrobić :/ trzeba by to jakoś uszczelnić.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

lamertom
04-07-2016, 19:36
Co prawda mam C-MAX, ale w ramach gwarancji walczyłem z czymś podobnym. U mnie objawiało się to stukaniem podczas ruszania, hamowania oraz naciskania sprzęgła. I też po podciągnięciu rączki blokującej przesuwanie fotela... przestawało.
Walka trwała jakieś 6 - 8 miesięcy i oparła się o Ford Polska... Ogólnie polegała na robieniu ze mnie głupka, debila, upierdliwego buraka itp. Za każdym razem fachamany z pol-motors Wrocław udowadniali mi, że nic nie skrzypi ani nie strzela itp. Wymieniano kilka elementów, ale dopiero wymiana całego wózka spod fotela rozwiązało problem.
Oczywiście jak to w ASO nie spowodowało to, że skończyły się problemy. Podrapane zostały plastiki fotela oraz tunelu środkowego. Ale to nie wszystko... zaczęło trzeszczeć oparcie:-) Tyle razy rozkręcali fotel, że pewnie w końcu coś nie jest już tak spasowane jak powinno... choć w tym aucie chyba nic nie jest porządnie zrobione.

No to tyle z mojej strony ;-)

APeZet
22-12-2016, 16:53
Miałem ten sam problem w Escape 2014. Jak zaczynało skrzypieć wystarczyło przesunąć fotel lekko w przód lub do tyłu. I na jakiś czas był spokój. Przesmarowanie prowadnic fotela WD 40 wyeliminowało jak narazie problem.
Pozdrawiam

r_michal
31-10-2017, 19:57
ponieważ mnie dopadło to samo i problem juz zlokalizowałem to w kudze chodzi o co innego, mianowicie trzeszczy i hałasuje element odpowiedzialny za podnoszenie i opuszczanie siedzenia (dokładnie chodzi o dzwignię która znajduje się z boku fotela) i zwróć jeszcze uwagę czy nie pękła ci pianka (to na czym siedzimy) - objawia się tym że pod fotelem będą drobne okruchy, a i sprawdz czy nie widać już pierwszych oznak deformacji siedziska w porównaniu z siedziskiem pasażera (w moim przypadku pasażera mam cały czas)

Odświeżam temat :)
U mnie skrzypi dokładnie ten sam element + lewy bok siedziska (mam fotele z półskórą).
Czy poradziłeś sobie z tym problemem, u mnie jest to samo i cholery dostaję :619: już z tego powodu.

henke
01-11-2017, 09:09
U mnie był ten problem.
Panowie w ASO (EuroCar Kraków) poradzili sobie z tym.
Podobno trzeba było przesmarować cały spód fotela.

robo007
01-11-2017, 19:36
Odświeżam temat :)
U mnie skrzypi dokładnie ten sam element + lewy bok siedziska (mam fotele z półskórą).
Czy poradziłeś sobie z tym problemem, u mnie jest to samo i cholery dostaję :619: już z tego powodu.

czy poradziłem sobie z tym - myślę że ta tak - po prostu nie opuszczam fotela do samego końca :surprise:

r_michal
01-11-2017, 20:16
Hahaha dzięki ;) Może spróbuję tego patentu na początek. Próbowałem Wd40 na kilku elementach ale jakoś bez sukcesu.

r_michal
05-11-2017, 18:32
Może komuś się to przyda na przyszłość.
Zgodnie z radą "robo007" podniosłem o jeden poziom fotel i skrzypienie ustało jak ręką odjął :one: Dzięki!

weuek
05-11-2017, 20:00
Potwierdzam, że u mnie też to działa na skrzypienie - korzystam z tego już tak ze dwa lata.

robo007
06-11-2017, 18:14
a ja już 4 lata :619:

c-maxic
07-12-2017, 06:38
Ford C-max lift 2007/08
Fotel kierowcy skrzypi co jakiś czas?
regulowałem góra-dół fotel ale to nic nie daje
WD40 też nic nie zdziałał

znacie sprawdzony sposób na pozbycie się tego problemu?

roberts3003
07-12-2017, 13:27
Miałe to w Escapie, pomagało oczywiście podnoszenie góra/dół , przesuwanie tył/przód ale na jakiś czas, potem zasstosowałem smar grafitowy i jest spokój.
W C-maxsie Grand skrzypiało poszycie fotela ocierające o plastik podłokietnika między fotelami, pomogło oklejenie plastiku materiałem

Rob^
04-06-2018, 08:18
Witam w klubie stukających foteli ;) fotel kierowcy zaczął stukać przy przebiegu ~3000km
Zaczyna mnie to coraz bardziej denerwować :D :(