Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Skrzypiący fotel kierowcy.
Witam, mam pytanie, bo zaczął mi skrzypieć fotel kierowcy (Kuga MK2 2013, fotel podgrzewany) tak jakby jakieś sprężyny. Posmarowałem smarem prowadnice fotela na których przesuwa się do przodu i tyłu ale to nic nie dało. Jak się zabrać do smarowania wewnątrz tego fotela? Czy koniecznie trzeba zdjąć tapicerkę ew. cały zdjąć z prowadnic? A może wystarczy gdzieś doprowadzić smar bez demontażu?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Witam, mam pytanie, bo zaczął mi skrzypieć fotel kierowcy
Nie wiem czy będzie jakieś podobieństwo, ale może się przyda. Link: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=204796
ponieważ mnie dopadło to samo i problem juz zlokalizowałem to w kudze chodzi o co innego, mianowicie trzeszczy i hałasuje element odpowiedzialny za podnoszenie i opuszczanie siedzenia (dokładnie chodzi o dzwignię która znajduje się z boku fotela) i zwróć jeszcze uwagę czy nie pękła ci pianka (to na czym siedzimy) - objawia się tym że pod fotelem będą drobne okruchy, a i sprawdz czy nie widać już pierwszych oznak deformacji siedziska w porównaniu z siedziskiem pasażera (w moim przypadku pasażera mam cały czas)
trzeszczy i hałasuje element odpowiedzialny za podnoszenie i opuszczanie siedzenia
Czy da się do niego dostać bez rozkręcania fotela?
nie miałem jeszcze czasu się tym zająć, postaram się weekend nad tym popracować, a jak nie to serwis i zobaczymy jak do tematu podejdą, bo u mnie dodatkowo objawia się jeszcze samoistnym opuszczaniem fotela a to może być już sprawa uszkodzonego mechanizmu.
sgspeedy 10-11-2014, 21:39 Nie wiem jak jest Kolego w Kudze 2 generacji, ale w jedynce w większości foteli skrzypi inny detal, ja straciłem na to dużo czasu ale warto było- namierzyłem bubla. Nawet serwisy Forda nie wiedzą co skrzypi i smarują kilogramami smaru prowadnice zupełnie niepotrzebnie. Jeśli fotel skrzypi przy ruszaniu i hamowaniu na 100% skrzypi sprężyna dociskająca pałąk regulacji wzdłużnej fotela, warto zrobić test -usiąść na fotelu i lekko unieść dźwignię i pobujać się energicznie w przód oraz tył. Przekonacie się, że przestanie skrzypieć! Sprężyny dociskowe są w zamkniętych profilach górnej szyny po obu stronach fotela, potrzebny smar w płynie lub WD40- ja miałem to drugie i cisza od kilku miesięcy nic nie skrzypi! Jak będziecie z głową pod fotelem (oczywiście z latarką) zauważycie w szynach fotela na pionowej płaszczyźnie otwory jakieś 1cm, w których będzie przesuwać się sprężyna dociskowa przy podnoszeniu dźwigni, trzeba tam wstrzyknąć smarowidło i będzie cisza!
Pozdrawiam, miłego smarowania! Jak widać niedoróbek Forda cd.
Widzę, że co Kuga to inna przyczyna skrzypienia. W przypadku auta mojej żony skrzypiał element regulacji odcinka lędźwiowego w oparciu fotela kierowcy.
Widzę, że co Kuga to inna przyczyna skrzypienia. W przypadku auta mojej żony skrzypiał element regulacji odcinka lędźwiowego w oparciu fotela kierowcy.
hehehehe - najwyraźniej tak - w moim przypadku dźwignia regulacji wysokości w pewnym momencie aż podskakiwała
tatarata70 23-03-2016, 14:17 Panowie,mam luz fotela[pełna elektryka],tzn.przy hamowaniu przesuwa się trochę do przodu i na odwrót przy ostrym starcie do tyłu,,miał ktos podobnie,może jakieś rady,,czekam,,
Mam to samo w mojej Kudze, luz jest na prowadnicy na ślimaku, tak naprawdę nie wiadomo co z tym zrobić :/ trzeba by to jakoś uszczelnić.
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
lamertom 04-07-2016, 19:36 Co prawda mam C-MAX, ale w ramach gwarancji walczyłem z czymś podobnym. U mnie objawiało się to stukaniem podczas ruszania, hamowania oraz naciskania sprzęgła. I też po podciągnięciu rączki blokującej przesuwanie fotela... przestawało.
Walka trwała jakieś 6 - 8 miesięcy i oparła się o Ford Polska... Ogólnie polegała na robieniu ze mnie głupka, debila, upierdliwego buraka itp. Za każdym razem fachamany z pol-motors Wrocław udowadniali mi, że nic nie skrzypi ani nie strzela itp. Wymieniano kilka elementów, ale dopiero wymiana całego wózka spod fotela rozwiązało problem.
Oczywiście jak to w ASO nie spowodowało to, że skończyły się problemy. Podrapane zostały plastiki fotela oraz tunelu środkowego. Ale to nie wszystko... zaczęło trzeszczeć oparcie:-) Tyle razy rozkręcali fotel, że pewnie w końcu coś nie jest już tak spasowane jak powinno... choć w tym aucie chyba nic nie jest porządnie zrobione.
No to tyle z mojej strony ;-)
Miałem ten sam problem w Escape 2014. Jak zaczynało skrzypieć wystarczyło przesunąć fotel lekko w przód lub do tyłu. I na jakiś czas był spokój. Przesmarowanie prowadnic fotela WD 40 wyeliminowało jak narazie problem.
Pozdrawiam
r_michal 31-10-2017, 19:57 ponieważ mnie dopadło to samo i problem juz zlokalizowałem to w kudze chodzi o co innego, mianowicie trzeszczy i hałasuje element odpowiedzialny za podnoszenie i opuszczanie siedzenia (dokładnie chodzi o dzwignię która znajduje się z boku fotela) i zwróć jeszcze uwagę czy nie pękła ci pianka (to na czym siedzimy) - objawia się tym że pod fotelem będą drobne okruchy, a i sprawdz czy nie widać już pierwszych oznak deformacji siedziska w porównaniu z siedziskiem pasażera (w moim przypadku pasażera mam cały czas)
Odświeżam temat :)
U mnie skrzypi dokładnie ten sam element + lewy bok siedziska (mam fotele z półskórą).
Czy poradziłeś sobie z tym problemem, u mnie jest to samo i cholery dostaję :619: już z tego powodu.
U mnie był ten problem.
Panowie w ASO (EuroCar Kraków) poradzili sobie z tym.
Podobno trzeba było przesmarować cały spód fotela.
Odświeżam temat :)
U mnie skrzypi dokładnie ten sam element + lewy bok siedziska (mam fotele z półskórą).
Czy poradziłeś sobie z tym problemem, u mnie jest to samo i cholery dostaję :619: już z tego powodu.
czy poradziłem sobie z tym - myślę że ta tak - po prostu nie opuszczam fotela do samego końca :surprise:
r_michal 01-11-2017, 20:16 Hahaha dzięki ;) Może spróbuję tego patentu na początek. Próbowałem Wd40 na kilku elementach ale jakoś bez sukcesu.
r_michal 05-11-2017, 18:32 Może komuś się to przyda na przyszłość.
Zgodnie z radą "robo007" podniosłem o jeden poziom fotel i skrzypienie ustało jak ręką odjął :one: Dzięki!
Potwierdzam, że u mnie też to działa na skrzypienie - korzystam z tego już tak ze dwa lata.
Ford C-max lift 2007/08
Fotel kierowcy skrzypi co jakiś czas?
regulowałem góra-dół fotel ale to nic nie daje
WD40 też nic nie zdziałał
znacie sprawdzony sposób na pozbycie się tego problemu?
roberts3003 07-12-2017, 13:27 Miałe to w Escapie, pomagało oczywiście podnoszenie góra/dół , przesuwanie tył/przód ale na jakiś czas, potem zasstosowałem smar grafitowy i jest spokój.
W C-maxsie Grand skrzypiało poszycie fotela ocierające o plastik podłokietnika między fotelami, pomogło oklejenie plastiku materiałem
Witam w klubie stukających foteli ;) fotel kierowcy zaczął stukać przy przebiegu ~3000km
Zaczyna mnie to coraz bardziej denerwować :D :(
|
|