Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Nagły wyciek płynu chłodniczego - pompa wody?

lama69
17-11-2014, 17:19
Witam.
Problem następujący, po krótkiej trasie, ok 20km, parkując pod sklepem zauważyłem dym spod maski. Podnoszę maskę, sika płyn na rozgrzane elementy i z tego dymi. W zbiorniku płynu pusto.
Na kanale rozebrałem co się dało, żeby lepiej widzieć, leje wode do zbiornika, po paru sekundach intensywnie kapie z lewej strony (stojąc przed samochodem), jakby z z pompy wody.

1) Czy pompa wody mogła tak nagle ulegnąć uszkodzeniu? Bo nie wiem czy od razu brać się za wymianę czy może tam być coś innego? Dzień wcześniej zrobiłem około 300km i po powrocie wszystkie płyny były w normie.
2) Czy jeżeli to pompa to wymieniać od razu pasek?

Powtarzam, płyn ze zbiornika w kilka sekund znika.

hak64
17-11-2014, 17:48
Najczęstszą usterką jest pęknięcie węża należy znaleźć miejsce wycieku (pęknięcie) i wymienić wąż. Dopiero w dalszej kolejności podejrzewałbym pompę wody, uszczelkę pod głowicą.

lama69
17-11-2014, 17:51
Co do uszczelki pod głowicą ubywało by też raczej oleju tak? Olej w normie, sprawdzany kilka razy.
W okolicach wycieku nie ma żadnych węży, woda sączy się po pasku i kapie pod samochód.

lama69
18-11-2014, 13:58
Nikt nie ma pojęcia czy pompa wody może się w jednej chwili się tak rozszczelnić?

mojmistrz
18-11-2014, 14:14
Oczywiście, że może ;) Jak wszystko, pierdut i nie działa:D I być może to nie jest rozszczelnienie w jednej chwili, tylko efekt powolnego, wielotygodniowego/miesięcznego rozszczelniania się jej, mogła pocić się tak, że nawet nie zauważałeś, coraz więcej i więcej, aż w końcu puściła. Kiedy wymieniałeś pompę i na jaką ?

salom
18-11-2014, 14:21
Pojęcie to pewnie mają, tylko aby to zobaczyć, to tylko może ten, kto stoi przy tym samochodzie, a nie ten co siedzi przy komputerze 500 km od pytającego.
A w kilka sekund, to zniknie płyn wtedy, jak urwany, przeciety, lub pękniety przewód gruby, gumowy układu chłodzenia.
Przez pompę, jak wytarta uszczelka, to pół godziny upłynie, zanim wycieknie.

lama69
18-11-2014, 15:21
Kiedy wymieniałeś pompę i na jaką ?
Nie wymieniałem pompy jeszcze, jeżdżę tym autem parę miesięcy.

A w kilka sekund, to zniknie płyn wtedy, jak urwany, przeciety, lub pękniety przewód gruby, gumowy układu chłodzenia.
Przez pompę, jak wytarta uszczelka, to pół godziny upłynie, zanim wycieknie.
Te kilka sekund to nie tak;) gdy do zbiorniczka leję wodę po około pół minuty słyszę jak do wiaderka w kanale skapuje woda, nie leje się strumieniem, tylko powoli kapie..
W chwili gdy się to stało płyn wyciekał pod dużym ciśnieniem (aż syczało) z lewej strony silnika nie było widoczne dokładnie jedno miejsce wycieku

mojmistrz
18-11-2014, 15:33
A rozrząd wymieniałeś ?

lama69
18-11-2014, 15:38
Nie. Poprzedni właściciel zmieniał po zakupie pasek+napinacz.

mojmistrz
18-11-2014, 15:40
Czyli nie wymieniał pompy, a to może dać Ci odpowiedź, dlaczego (prawdopodobnie) ona zdechła ;) A wiesz, kiedy ona w ogóle była wymieniana ?

lama69
18-11-2014, 15:55
Napewno nie od połowy 2013r gdy miał go poprzedni właściciel, od niego mam spis napraw z rachunkami, jednak na pierwszy rzut oka obudowa nowa nie jest;)
Mam odkręconą łapę, dźwignięty silnik, ściągniętą osłonę rozrządu, dokładnego źródła wycieku nadal nie widać, choć leci właśnie z tych okolic. Jutro będę miał więcej fachowych kluczy i pomocnika i bierzemy się za to.

mojmistrz
18-11-2014, 16:11
Jest opcja, że facet w ogóle nie zmieniał jej od zakupu auta, a co za tym idzie-mogła być nie ruszana od nowości i może faktycznie właśnie zakończyła swój żywot.

lama69
20-11-2014, 19:48
Problem rozwiązany, temat do zamknięcia.
Pompa zatarta totalnie, ciężko było nią obrócić, latała na wszystkie strony,po wymianie narazie wszystko wporządku.

piasecki018
04-02-2015, 19:22
Witam . Mam podobny problem , jutro jadę do mechanika ale może dzisiaj mi ktoś trochę podpowie . Otóż wycieka mi czerwony płyn . Nie wiem czy wspomagania czy chłodzenia bo oba są czerwone ale podejrzewam chłodzenia . Dzisiaj zauważyłem, ze ulane jest centralnie to miejsce nad filtrem oleju , powie mi ktoś orientacyjnie co tam się znajduje i skąd ewentualnie może lecieć ? Pompa wody jest nowa , ma dwa lata ( 18 tys kilometrów) , węże są cale . Chociaż cholera wie co za pompę mechanik mi wsadził przy wymianie rozrządu .

yaarofox
04-02-2015, 19:37
piasecki018 Być może leje z okolic termostatu trudno tak wróżyć na odległośc. w blok silnika wchodzą 2 węże -wytrzyj to miejsce do sucha ,spróbuj dokręcić opaski i sprawdź

Fulara
05-02-2015, 05:47
albo termostat albo pompa - na dole jest osłonka, która zbiera płyn i kapie w jednym miejscu

korek007
05-02-2015, 10:47
Pewnie obudowa termostatu.