Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Zimny nawiew na szyby mimo 20 st na klimatron.

C-MAX_Member
24-11-2014, 09:46
Witam.
Nie wiem czy to jest problem czy "Ten typ tak ma" ale jest to drażniące.

U mnie po ustawieniu manualnym w klimatroniku nawiewu na samą szybę leci z kratek chłodne powietrze mimo że temperatura jest ustawiona na 20st. Dopiero przy temperaturze ustawionej na 22st i wyżej leci na szybe ciepłe powietrze. Gdy nawiew ustawię na same nogi lub na wprost mimo ustawionych 17st na klimatroniku temperatura wylatująca z kratek jest o wiele wyższa. Gdy do nawiewu na szyby "dołoże" nawiew na nogi lub na wprost wtedy z kratek na szyby leci ciepłe powietrze nawet przy ustawionych 16 czy 17 st.
Czy ten typ tak ma czy szukać przyczyn w klapach sterujących nawiewami??
Spotkał się ktoś z tym??
Pozdrawiam

Mieto-68
24-11-2014, 10:34
U mnie jest podobnie jak opisałeś. Na szybę "leci" chłodne powietrze z nadmuchu do ustawienia 22 stopni. Dopiero powyżej jest wyraźnie cieplejsze.
Na nogi i środkowymi nawiewami czuć ciepło po ustawieniu już 18 - 19 stopni. TTTM chyba.

c-matix
24-11-2014, 11:48
Wymieńcie sobie szybko filtr kabinowy , będziecie zaskoczeni różnicą...

Mieto-68
25-11-2014, 07:40
Dzięki za cenne spostrzeżenie c-matix. Filtr kabinowy sobie leży nowy w garażu. Będę wymieniał, ponieważ już ponad rok jeżdżę na starym. Pzdr

lotek
25-11-2014, 07:55
Czy filtr znajduje się z tylu tunela środkowego? Tam gdzie widać taką jakby klapkę po lewej stronie nóg pasażera?

Zduniol
25-11-2014, 14:59
Filtr kabinowy znajduje się po stronie kierowcy. Trzeba się schylić i tuż obok pedału gazu po prawej jest taka podłużna pionowa zaślepka. Niestety wymiana nie jest taka prosta, trzeba odkręcić pedał gazu aby się do filtra dostać a i to niewiele usprawnia wymianę. Wymieniałem już trzy razy. Mimo że wiem jak się za to zabrać, to i tak przy każdej wymianie łacina się w głowie kłębi...

lotek
25-11-2014, 16:12
Jak miałem audi a3 to wymiana była dziecinnie prosta a tu widzę, że trzeba się będzie namęczyć. Czyli wystarczy zdjęć pedał gazu? Czy może coś jeszcze?

Zdzich K.
25-11-2014, 17:23

A do tego jeszcze radziłbym sprawdzić poziom/ilość płynu chłodniczego, bo dość często obie te "przyczyny" powodują opisane niedogrzanie nawiewu (uwaga o płynie wynika z własnego doświadczenia tegoż :wink:)

slyboots
26-11-2014, 00:34
Czyli wystarczy zdjęć pedał gazu? Czy może coś jeszcze?

Wystarczy zdjąć pedał gazu i dużo spokoju przy tych operacjach a na pewno sie uda. Masakra że wymyślili to w ten sposób.

C-MAX_Member
26-11-2014, 06:13

Filtr kabinowy był wymieniany a płyn utrzymuje się na stałym poziomie.
Ale jeśli filtr byłby winowajcą to raczej nie byłoby nadmuchu niż temperatury na jednym z kanałów....
C-matix opisz dokładniej swój przypadek jeśli też tak miałeś :)

Bump: Gdy do nawiewu na szyby "dołoże" nawiew na nogi lub na wprost wtedy z kratek na szyby leci ciepłe powietrze nawet przy ustawionych 16 czy 17 st.
Tylko czemu przy włączonych dwóch nawiewach jest tak jak powinno być??

c-matix
26-11-2014, 23:00
ja sie meczyłem zeszłej zimy 3 miechy, słaby nawiew oraz słaba temperatura, jeżdziłem z ustawioną na 28 i nawiew na 4 kreski i dzieci troche marzły o zdjęciu kurtki nie było mowy. Wymieniłem filtr i jak ręką odjoł, mimo wymiany filtra niespełny rok wcześniej. Czasem nazbiera si e tam dużo wilgoći zwłaszcza po jesieni, deszczach, i nawet czyszczeniu klimatyzacji ( zwłaszcza z sprayu) . Teraz niedawno czyściłem klime sprayem, bo robie to raz na 2 lata minimum i filtr kabinowy wymieniłem dopiero po tej operacji. Filtr wymieniany w maju zeszłego roku był biały wyjęty teraz w pażdzierniku był czarny.

C-MAX_Member
29-11-2014, 07:08
Widać że większość C-Maxów jeżdzi z klimą w automacie bo temat staną w miejscu.
Podobny temat był poruszony tylko dotyczył Mondeo ale również i tam nie było odpowiedzi .
Najgorsze jest to że temat zaczęty o "nadmuchu zimnego powietrza na szybę czołową" przerodził się w "wymianę filtra kabinowego w C-Maxie"

c-matix
29-11-2014, 09:56
A sprawdziłeś ten filtr, może któraś klapka w nagrzewnicy pękła lub nie obraca się jak trzeba, takie przypadki często były w Peugeotach 407 al e o fordach nie słyszałem. Ze leci ci to tu to tam cieplejsze tam zimniejsze będzie spowodowane słabym grzaniem i wiadomo że która klapka otwarta bardziej to tam szybciej i mocniej poleci cieplejsze powietrze.
Zacznij od najprostszej rzeczy o której jest mowa w poscie, idz drogą od najprostszego do najtrudniejszego, a możesz się zdziwić na samym początku.

C-MAX_Member
29-11-2014, 11:48
W poście wyżej napisałem że wymieniałem filterek. I nie chodzi mi o szybkość powietrza wychodzącego z nawiewów bo z tym nie ma problemów nawet po ustawieniu jednej kreski na klimatroniku tylko o samą temperaturę.Z samej ciekawości jak znajdę chwilę to muszę zajrzeć do tego nawiewu mimo że przy włączaniu i wyłąnczaniu nawiewu na szyby słychać wyraźnie że klapka pracuje.

Atlis
29-11-2014, 12:03
Bo nawiew nie służy do odmrożenia szyby, tylko by nie parowała. A najlepszym sposobem na usunięcie zaparowanej szyby jest nawiew chłodnego powietrza. Najwyraźniej Panowie inżynierowie z Forda znają się na fizyce lepiej, niż 99% użytkowników ich samochodów. Cóż.

c-matix
29-11-2014, 13:16
A filtr kiedy wymieniałeś, a jęsli przez pomyłke włożyłeś odwrotnie i dostałą się wilgoć to też mogłeś już filtr załatwić.
Jeszcze jak się nie mylę możesz sprawdzić na kompie czujniki temperatury w przewodach.

Atlis
29-11-2014, 15:14
Od kiedy filtr ma wpływ na temperaturę?

c-matix
29-11-2014, 19:21
Od kiedy filtr ma wpływ na temperaturę?

U mnie było i to strasznie bo w zimie przy -15 musiałem mieć nawiew na 5 kresek i temperatura 26 by sie dało spokojnie jechać ale i tak było czuć po nogach zalatujące zimno , a po wymianie ustawiam 3-4 kreski i 19-20 i jest to samo. A wymieniałem 8 miesięcy wcześniej filtr , i sprawdzałem wyloty jak szalony bo leciało znikome ciepło, miałem podejrzenie o padniętą nagrzewnice czy coś a tu tylko filterek zatkany i zawilgocony .

C-MAX_Member
30-11-2014, 08:16
A filtr kiedy wymieniałeś, a jęsli przez pomyłke włożyłeś odwrotnie i dostałą się wilgoć to też mogłeś już filtr załatwić.
Jeszcze jak się nie mylę możesz sprawdzić na kompie czujniki temperatury w przewodach.

Filtr wymieniony z miesiąc temu i włożony dobrze, a z tym sprawdzaniem czujników na kompie to w FORScanie jest to możliwe??
Już podchodził mi pomysł właśnie żeby podmienić czujnik z innego kanału ale nie wiem czy wszystkie są takie same.

Atlis
30-11-2014, 09:28
C-MAX_Member - z filtrem i czujnikami nic nie jest, sprawdzać możesz ile chcesz.
c-matix - to zupełnie inny problem.

C-MAX_Member
30-11-2014, 11:13
Bo nawiew nie służy do odmrożenia szyby, tylko by nie parowała. A najlepszym sposobem na usunięcie zaparowanej szyby jest nawiew chłodnego powietrza. Najwyraźniej Panowie inżynierowie z Forda znają się na fizyce lepiej, niż 99% użytkowników ich samochodów. Cóż.

To czemu nie uwzględnili tego w instrukcji obsługi hmmm? Tam jakoś nie piszą że po ustawieniu manualnym strumienia nadmuchu na szybę będzie lecieć tylko chłodny nawiew .No nic , Atlis tak jak napisałeś będe sprawdzał ile chce a wiadomo, może znajdę wytłumaczenie.
Pozdr

Atlis
30-11-2014, 19:00
A co mieli w instrukcji napisać? Uwaga zimne powietrze? :D

Odpowiedź otrzymałeś i innej nie ma.

gregor75
30-11-2014, 20:42
Atlis jak u mnie przy ustawieniu 20 C na szybę leci już ciepłe powietrze , to znaczy co ? Mam coś popsute ?

kocio66
30-11-2014, 21:32
U mnie jest tak:
na zewnątrz -3st. C
Silnik nagrzany - wskazówka ponad 60st. C
nawiew na szybę włączam i leci ciepłe powietrze.
Klimatronik ustawiony na 19st. C
filtr kabinowy regularnie wymieniam.
Uważam, że tak powinno być.
Pozdrawiam

Atlis
30-11-2014, 22:18
gregor75 - jak masz auto nagrzane, to nie poleci Ci na szybę powietrze o temperaturze -10C...

Chodzi poprostu o to, że na szybę nie pójdzie gorące powietrze, nic więcej.

gregor75
30-11-2014, 22:25
poleci takie same jak z innych nawiewów

Atlis
30-11-2014, 22:28
Weż termometr, wsadż na zimnym, na rozgrzanym, podaj wyniki. Oczywiście interesuje nas też C-max z manualną klimatyzacją. :)

slyboots
01-12-2014, 18:32
poleci takie same jak z innych nawiewów

Tak jest faktycznie po nagrzaniu na szybe leci takie samo ciepłe powietrze jak i na inne nawiewy i to nie ważne czy jest włączony klimatronik czy nie.

c-matix
12-12-2014, 08:23
I jak dalej nic z tym nie zrobiłeś ...

C-MAX_Member
12-12-2014, 16:32
Na tą chwilę biorę się za domontowanie PTC bo u mnie brak. Mozliwe że przy okazji zajrze do silniczków które sterują nawiewami.
A jeszcze jedno czy jak w "manualnym" ustawieniu po wyłączeniu kierunków nawiewów bez wyłączania dmuchawy to automatycznie też u Was dmucha na nogi??