Zobacz pełną wersję : zacieki na szybie po płynie z Biedronki - czym usunąć
Jak w temacie. Zacieki ewidentnie powstały po tym dziadowskim płynie na 6 PLN. Tam gdzie nie chodzi wycieraczka powierzchnie szyby ma dziwny odcień, dodatkowo prawa wycieraczka zostawiała smugę podczas pracy i w tym miejscu też powstało to dziwne odbarwienie. Najlepsze jest to że nawet w dyszach spryskiwacza ewidentnie zbierał się jakiś biały syf, systematycznie zatykał otwory.
Może ktoś ma z tym problemem doświadczenie. Na razie nie próbowałem żadnych drastycznych środków, wolę najpierw zapytać.
gusiak11 27-11-2014, 12:37 Spróbuj aktywną pianą, na przed ostatnim samochodzie były takie plamy na błotnikach bo mial spryskiwacze swaitel, na szybie tez były. Z błotnika zeszło na 100% a z szyby nie pamiętam...
BTW dla tego właśnie wyleczyłem sie z tanich płynów do spryskiwacza, albo zamarza juz przy -10 (miał być -22) albo śmierdzi że wytrzymać sie nie da, wylać nie takie proste używać nie da rady... kupuje na statoil na całą zimę idzie mi aż dwie bańki i to nie zawsze (w skodzie są bardzo wydajne spryskiwacze mgiełkowe) i mam spokój, zapach ok, nie zamarza, dobry płyn
Dla mnie chodzi o letni z Biedry. Rok temu płyn był ok, nawet na forum ludziska chwalili i cena była jakaś bez szału czyli ok 15 PLN. A w tym roku dziwnym trafem za 5 litrów chcą 5 złotówek.
Ta część szyby zabarwiona jest taka jakby szara z odcieniami tęczy?
Miałem to samo, tylko że jeszcze dodatkowo na masce pełno zacieków, zmieniłem płyn na inny niż biedronka.
A szybę czyściłem, co ciekawe płynem do czyszczenia felg :D O dziwo nawet pomagało :D
juri2069 27-11-2014, 19:23 Biedronka ma dobre i niezbyt tanie płyny i aż dziwne że coś się stało.....
Po 6 zł na pewno nie było płynów przez całe lato , jedyne co to teraz przed samą zimą były wyprzedaże letnich ....
Może taki letni płyn przy temperaturach sięgających 0 stopni żle współgrał z karoserią?
Skoro prawa wycieraczka zostawiała smugę to albo dziadoskie wycieraczki albo płyn z dysz leciał w złym kierunku i w pewnym miejscu wycieraczki chodziły na sucho. Weź również to pod uwagę.
PS pierw piszesz że po 6 zł a potem że po 5.
Jeżeli chodzi o mnie to aż dziwne ale pierwszy raz w życiu zalałem płyn z Orlenu za 25 zł i po kilku km jazdy pojechałem do tesco i kupiłem inny ponieważ ten z Orlenu zostawiał masakryczne ślady i smugi. Popatrz tyle kosztuje a też nie spełnił wymogów.
Zalałem tescowy za 15 zł i po prostu NORMALKA. Są płyny i płyny
gusiak11 27-11-2014, 19:29 Ja po zeszłorocznej zimie zrezygnowałem z płynu z Lidla do tej pory mial zapach OK, nie zamarzał, reszta bez zarzutu a w zeszłym roku jakaś masakra, płyn zamarzał, zapach dalej ok ale przy -10 zapomnij o spryskiwaniu, 0.5 denaturatu nie pomogło tylko zapach sie pogorszył :( od tamtej pory Statoil drogi jest bo 29.99 za 4L ale przy moich przebiegach na całą zime trzeba mi dwa kanistry.... trudno koszty posiadania samochodu musza jakieś byc :( satysfakcja z psikania przy -20 bezcenna :)
Ta część szyby zabarwiona jest taka jakby szara z odcieniami tęczy?
Tak właśnie takie.
Bump: Skoro prawa wycieraczka zostawiała smugę to albo dziadoskie wycieraczki albo płyn z dysz leciał w złym kierunku i w pewnym miejscu wycieraczki chodziły na sucho. Weź również to pod uwagę.
PS pierw piszesz że po 6 zł a potem że po 5.
5 czy 6 coś koło tego i nie była to wyprzedaż, cały rok taka cena. A jedna wycieraczka rzeczywiście była zjechana i podałem jako przykład że ta mała strużka płynu pozostawiana na szybie pozostawiła odbarwienie takie same gdzie nie pracuje wycieraczka. A co ma ustawienie dysz? Jest tak jak powinno a płyn wycieraczki i tak zganiają na boki, więc nie widzę zależności.
juri2069 27-11-2014, 19:44 Nie no po prostu jeżeli z dysz leci za wysoko to podczas jazdy płyn nie będzie leciał w dół tylko w górę a dolna część wycieraczki pójdzie na sucho. To tylko taki przykład , przecież nie wiem co u ciebie się działo :)
Dziwne bo biedronka to mój podstawowy sklep a jakoś nie widziałem płynu do spryskiwaczy za 5 zyli cały rok stąd się zdziwiłem.
Moja żona jest kierowniczką i też o tym nie słyszała , więc jak widać sklep sklepowi nie równy :P
A dlaczego nie Fordoski? Jest tani i dobry.
http://ewcar.pl/pl/p/Plyn-zimowy-do-spryskiwaczy-Ford-1388445/364084
Letni jest świetny. Bez zapachu. Bez koloru. Bez smóg. Koncentrat we fiolkach po 75 albo 100ml. Świetna sprawa ale nie mogę znaleźć. W sumie to po sezonie.
A dlaczego nie Fordoski? Jest tani i dobry.
Czy ten zimowy taki tani? ponad 40zł za 5l wychodzi, nie wliczając wody.
http://www.e-papierosy-forum.pl/uwaga-na-plyn-letni-do-spryskiwaczy-z-biedronki-t68897.html
Znalazłem w sieci podobny problem u użytkownika.
sosmpsos 27-11-2014, 21:32 Ja kupowałem aurę zimową z Organiki, płyn ok, żadnych problemów na szybie, na masce zdarzały się zacieki ale to wina spryskiwaczy, wystarczyło na myjnie albo przetrzeć ręcznie gąbka i po zaciekach. Ceny nie pamiętam, wziąłem 2 bańki, jedną zużyłem druga pójdzie tej zimy. Podobno wiele produktów na początku jest lepszej jakości, później jak juz opinia zostala wyrobiona, jakość/ilość ulega pogorszeniu/zmniejszeniu przy zachowaniu tej samej ceny....
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
Zdjęcie tego szajsu:
Juri - Być może u nas na wschodzie ten szajs chcieli opchnąć. Nie było specjalnej promocji, całe lato był dostępny, jeszcze w końcu października stał na palecie.
juri2069 28-11-2014, 15:22 Być może u nas na wschodzie ten szajs chcieli opchnąć.
No kto wie , nie wykluczone....
Jeżeli chodzi o zimowy płyn biedronkowy to narazie zużyłem 2 x5 litrów i jest ok. A przede wszystkim ładniejszy zapach niż te inne troche tańsze.
Zacieków póki co też nie widać .... śledzimy nadal :)
sosmpsos 28-11-2014, 16:16 Hmmmm, ja kojarzę aury w przezroczystych bankach i taką też posiadam, może zmienili producenta - podobno było dwóch.
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
Ja mam coś takiego:
http://forum.kosmetykaaut.pl/files/thumbs/t_aura_128.jpg
Szczerze mówiąc nie pamiętam skąd mi się w piwnicy wzięło - śmierdzi jak denaturat - to jest ten co robi syf czy po prostu tylko śmierdzi ? :)
juri2069 02-12-2014, 15:17 Dziwne. Ja mam biedronkowy ale pachnie jakbym jadł miętusa i wąchał kwiaty - dość ładnie :D
A teraz nie popatrze co mam bo nie mam samochodu akurat . Ale żadnych zacieków AURA zimowa mi nie robi
Dragonfly 02-12-2014, 15:59 Wychodzi na to, że jest dwóch producentów..
http://www.wykop.pl/ramka/2268046/uwazaj-na-plyn-do-spryskiwaczy-z-biedronki/
Wygląda że u mnie w piwnicy właśnie ten syf się poniewiera, może lepiej się go pozbędę zanim jeszcze zaznaczy swoją obecność na lakierze ...
gusiak11 11-12-2014, 11:53 Zakupiłem kilka dni temu płyn w Biedronce, zanim doszedłem do kasy specjalnie patrzyłem czy wyprodukowany przez Organic-Car, po wlaniu nic złego nie zaobserwowałem więc chyba rzeczywiście sa dwa produkty podobnie wyglądające o różnej jakości
arturrro 19-09-2017, 18:18 Po tanim płynie do spryskiwaczy na masce i tylniej szybie mam zacieki które nie mogę usunąć normalnie myjąc , szybę w klapie bagażnika potraktowałem woskiem koloryzującym i zeszło, ale czym wyczyścić zacieki na lakierze ? (czarny metalik)
Na przyszłość pamiętać, aby nie kupować auta ze spryskiwaczami na pokrywie silnika. Zdjęcie ich z tejże zajęło fordowi około 20 lat więcej niż konkurencji. ;-)
P.S. W aucie nie ma ani jednej "tylniej" rzeczy.
arturrro 19-09-2017, 18:57 no ok , ale czym usunąć zacieki wiesz ?
slawek-kali 19-09-2017, 19:03 jakis cleaner z meguiare..
gusiak11 19-09-2017, 19:49 no ok , ale czym usunąć zacieki wiesz ?
Masz kolego dostęp do jakiejś kosmetyki profiesionalnej??
potrzebujesz preparatu lekko ściernego będzie to albo ścierny cleaner, albo jakieś mleczko ścierne lub jak masz dostęp to pasty polerskie ale to rozwiązanie raczej bym odradzał bo zacieki zejdą ale pozostaną rysy i z DALEKA od takich wynalazków jak pasta TEMPO i jej pochodne i Farecla G3 bo narobisz bałaganu że ho ho.
Preparaty z tej listy http://shiningcar.pl/pl/c/Usuwanie-rys-Mleczka-scierne/11 napewno sobie poradzą, ja bym proponował Meguiar's Ultimate Compound do tego pad Tricolor i powinno po zaciekach zostać wspomnienie :) oczywiście inne preparaty z też się nadają jedna zasada lepiej dłużej z lekkim naciskiem niż krótko z dużym.
jakis cleaner z meguiare..
nie chce być uszczypliwy ale ale odp. z serii gdzieś dzwonią ale w którym kościele... :)
Z tymi zaciekami to może być tak samo jak z "usuwaniem rys" - taki oksymoron, bo jak usunąć brak? Jeśli wyżarło lakier, to można to jedynie zamaskować, a nie usunąć.
U siebie zapobiegam poprzez (regularne) woskowanie przyzwoitym woskiem. No i szybę czyszczę z owadów ręcznie, a nie wycieraczkami.
gusiak11 20-09-2017, 11:03 Jeśli wyżarło lakier, to można to jedynie zamaskować, a nie usunąć.
A no można.... wytłumaczę to łopatologiczne
http://k2.com.pl/blog/images/usuwanie_rys/grafika_uszkodzonylakier_d.jpg
tak wyglada przektrój lakieru i jak widać na załączonym obrazku my pracujemy na samym wierzchu, owszem sa rysy do podkładu lub nawet do blachy ale 90% z nich da sie wypoleorwać i tak samo jest z ww. plamami po plynie, plyn to nie kwas nie wyżera lakieru a pozosawia odbarwienia
arturrro 20-09-2017, 11:27 czyli tempo może to spolerować , a potem wosk koloryzujący ? (czarny metalik)
gusiak11 20-09-2017, 11:32 czyli tempo może to spolerować
Kolego przeczytaj uważnie moja poprzednią wypowiedź
z DALEKA od takich wynalazków jak pasta TEMPO
dabi1990 20-09-2017, 13:25 Do takich spraw oraz delikatnych zarysowań, zmatowień, używam Menzerna 2500 żółta i wcieram aplikatorem Tri Color, efekty przyzwoite jak na pracę ręką.
|