Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jaki żarnik kupić do ksenonów?
Nadszedł czas wymiany żarnika w moich lampach, bo prawy juz mocno różem zalatuje ...
No i teraz pytanie co wybrać?
Ma ktos jakieś doswiadczenia?
Wiem oczywiscie że typ żarnika to D1S, ale zastanawiam sie czy kupic orginał (Bosch, Philips, Osram - ceny od ok. 200zł w górę za sztukę) czy jakis zamiennik (tu jest kompletnie zielony, ale ceny zaczynaja się od okolic 70-80zł/szt) :?::?::?:
Zmieniał moze ktos już na cos innego niż ori i ma pozytywne doswiadczenia z tym związane?
Chetnie bym uniknął konieczności wydatku ok.450zł za żarówki :shock: ...
pro-choice 28-11-2014, 10:40 Kupisz zamiennik za 80 zł spali Ci się za chwilę i kupisz drugi, kupując drugi masz już prawie oryginał ... nie obraź się ale Polacy mają to we krwi żeby oszczędzać i kupować tanie zamienniki a potem hmmm no mogłem dołożyć :)
Ja jestem zdania, że nie ma co oszczędzać. Może dobrze trafisz i będą Ci hulać długo zamienniki :) Jak kupisz tańsze to daj znać jak Ci świecą :)
Pozdrówka
ja jeżdżę na tych http://allegro.pl/zarnik-hid-xenon-d1s-35w-palnik-ksenon-zarowka-i4719186739.html
co prawda czytałem na tym forum, że chińskie żarniki jarają przetwornice ale mnie to lotto, ale żeby nie było, że nie ostrzegałem ;)
z tego co się naczytałem tu i ówdzie to polecają jeszcze "markowego chińczyka" czyli Prime, o take http://allegro.pl/d1s-prime-4300k-zarowka-xenon-zamiennik-d1s-osram-i4810511547.html ale osobistych doświadczeń nie mam
Pro-choice - nie kupie pierwszych lepszych zamienników tylko ze względu na cenę.
Dlatego pytam sie tu na forum czy ma ktos pozytywne doswiadczenia z jakimiś, żeby mieć wybór. Jesli nie będzie sensownego, to wybiore oryginały (zapewne Philipsa 4800K).
Podobnie robie z wieloma innymi rzeczami w aucie - jesli moge to kupuje zamienniki które sa lepsze od tego co oferuje Ford (typu tarcze i klocki, oleje itp), a z reguły kosztują mniej niż oryginały kupowane w serwisie ...
MAG, ja kupowałem tu: http://www.xenon-serwis.pl/
Ogólnie przestudiowałem temat ksenonów w zeszłym roku i po kilku dniach przeglądania netu / czytania - zdecydowałem się na nich.
Pooglądaj filmiki z ich kanału - jest kilka naprawdę ciekawych.
P.S. zakupiłem osramowe Xenarc, a przy wymianie zobaczyłem, że oryginalnie były u mnie zamontowane philipsy
Ja osobiście wymieniałem jakiś miesiąc temu na Boscha. W pierwszym momencie szok bo nowy świecił na żółto w stosunku do drugiej lampy która świeciła błękitnym światłem. Jednak po "wypaleniu" Bosch zaczął świecić ładnym białym światłem. I dodatkowo porównując moc światła ten nowy zdecydowanie lepiej świecił. Nie pozostało mi nic innego tylko wymienić i drugi palnik a tamten niebieski wożę jako zapas.
jasne, że nowy świecił lepiej - z "wiekiem" żarniki się wypalają, tracą nawet 50% pierwotnej skuteczności (choć nadal nie dają fioletowej poświaty).
Dlatego właśnie zalecana jest wymiana wyłącznie parami.
pro-choice 28-11-2014, 12:29 Pro-choice - nie kupie pierwszych lepszych zamienników tylko ze względu na cenę.
Dlatego pytam sie tu na forum czy ma ktos pozytywne doswiadczenia z jakimiś, żeby mieć wybór. Jesli nie będzie sensownego, to wybiore oryginały (zapewne Philipsa 4800K).
Nie mam doświadczenia z Philipsem ale wśród naszych klientów najlepiej chodzą Bosch i Osram
Jaka temp najlepiej kupic? Tzn wydaje mi sie ze origo sa zbyt cieple (chyba 4200K). Ale nie chcialbym przesadzic w strone niebieskiego zeby DRLe nie wygladaly przy nich zbyt cieplo.
Phillips wprowadził oprócz standardowego "starego" koloru 4200-4300 nowy 4700K i prawdopodobnie na takie sie skuszę ...
OSRAM też ma chyba w swojej ofercie żarniki o podobnej "ciepłocie"...
A da się w jakiś sposób ocenić czy żarnik stracił już skuteczność?
Teraz w oryginale wsadzają takie.
Philips XenStart, temperatura 4300K. Barwa biała lekko ciepła ale może być.
Kup oryginał OSRAM lub Philips i po sprawie, niestety ponad 400 zł musisz mieć.
Temperatura 4700 powinna być bardzo przyzwoita, lepsza niż oryginał moim zdaniem.
Jakie miałeś do tej pory?
Bump: A da się w jakiś sposób ocenić czy żarnik stracił już skuteczność?
W końcowej fazie, zaczyna świecić na różowo. (lampa wyładowcza , tam żarnika nie ma).
W międzyczasie świeci słabiej, jak włożysz jednego nowego "xenona" to widać różnicę.
No wiadomo, że nie ma żarnika ale taki tytuł tematu. To że się przebarwia to jasne, że już z nim koniec. Zastanawiam się czy warto wymieniać wcześniej. Czy różnica pomiędzy zużytym ale jeszcze nie wypoalonym a nowym jest istotna. No i czy da się jakoś ocenić/oszacować nie mając nowych pod ręką.
MAG, ja również obecnie brałbym te "bielsze" philipsa. Gdy kupowałem swoje, była to nowość, niestety wtedy dużo droższa od standardowych...
Latar, dopóki świeci normalną barwą - nie wymieniaj. Moc xenonu jest tak obliczona, że nawet przy stracie jasności o te kilkadziesiąt % masz zapewniony słup światła na odpowiednim poziomie.
Co do samego zużycia i rozpoznawania go - gdzieś tu na forum (w naszym dziale lub mondeo mk4) wrzuciłem fotki mojego przed wymianą - przebarwił się z sekundy na sekundę, tzn zgasiłem (gasząc też auto) z jeszcze białym, zaświeciłem ponownie (wsiadając do maxa po paru godzinach) już fioletowy :)
Wrzuciłem tam również krótkie "how to", choć każdy sobie poradzi i bez niego.
Przypomnę tylko, że po demontażu lamp należy udać się na regulację świateł.
P.S.
Moje fabryczne wytrzymały ponad 130kkm i 5 lat użytkowania.
Podejrzewam, że u mnie wypalił sie ten oryginalny, bo w papierach jakie dostałem od poprzedniego właściciela jest faktura za wymiane jednej sztuki w 2009-tym chyba.
Zamówiłem żarniki Prime 4800K (razem z wysyłką 224zł/2sztuki) - zdam relacje po wymianie jak sie sprawują i czy nic (odpukać) nie uszkodziły g;)g:P
Przed zakupem ksenonów warto obejrzeć ten film jak sprawują się chińskie philipsy i jak je odróżnić od oryginałów www.youtube.com/watch?v=vhaTJ3XQ--I
Panowie, a odbłyśniki macie ok?
Ja u siebie w ubiegłym roku zrobiłem generalny remont xenonów.
Żarowki już świeciły na fiolet i chciałem je po prostu wymienić.
Przypadkowo trafiłem na gościa w temacie, który wyjaśnił mi, że po kilku latach obłyśnik matowieje i nawet z nową żarówką otrzymam max 60% oryginalnej mocy lamp.
Ponieważ faktycznie, lapmy świeciły gorzej niż H7 w poprzednim aucie, zdecydowałem się na regenerację.
Zostały rozcięte klosze lamp, wyczyszczone, a sam odbłyśnik wymieniony na oryginalny regenerowany i na końcu lampy sklejone.
Miałem też okazję zobaczyć odłyśnik, który został wyciągnięty z moich lamp. Zamiast być błyszczący, był matowy.
Po tej całej operacji światła świecą pięknie, jak nówki i mam spokój na dłuuższy czas. Aha, rok temu za 1 sztukę oryginalnego Philipsa w tym warsztacie dałem 250zł. Całościowy koszt regeneracji wyszedł 1600zł.
Przed zakupem ksenonów warto obejrzeć ten film jak sprawują się chińskie philipsy i jak je odróżnić od oryginałów www.youtube.com/watch?v=vhaTJ3XQ--I
Było juz o tym w tym watku.
To co kupiłem, to nie jest podróbka Phillipsa, tylko zamiennik.
Koleś u którego kupowałem zarzekał sie, że do tej pory nie miał z nimi zadnych problemów, a sprzedaje je już parę lat...
Pożyjemy - zobaczymy
Na wątku już było ,ale warto przypominać.Na pewno nie wszyscy widzieli
MAG zamawiałeś u Wiśniewskiego ? Pytałem ich o Prime i mówili, że są ok. Sporo ludzi to kupuje i nie mają reklamacji. Jedyna ich wada to krótszy czas świecenia ok 50% i ilość światła mniejsza o 20% względem ori osramów.
Mi polecał GE D1S. Jego zdaniem najlepszy stosunek ceny do jakości. Są zakładane na pierwszy montaż do grupy VW.
Problem w tym, że kosztują 200zł za sztukę- 2 razy tyle co Prime i dokładnie tyle samo co Osramy :/
Sam już nie wiem...
cybershot 10-12-2014, 16:00 Ostatnio trafiłem na taką informacje w prasie:
http://i57.tinypic.com/14wr4tt.jpg
Spotkał się już ktoś z tymi żarnikami? Moje obecne zaczynają świecić na fioletowo i rozglądam się za nowymi.
Kordyl, tak, załatwiałem u niego.
Mnie urządzać bedzie jesli wytrzymają 2-3 lata, bo zakładam, ze wtedy przy wymianie nie bede juz miał takiego ciśnienia jak teraz...
Mnie to bardziej zniechęca 80% światła osramów... Żywotność jest mniej istotna, tym bardziej ze mam dzienne.
ratownik27 13-12-2014, 16:15 Zamówiłem żarniki Prime 4800K (razem z wysyłką 224zł/2sztuki) - zdam relacje po wymianie jak sie sprawują i czy nic (odpukać) nie uszkodziły g;)g:P
Bardzo bym Cię prosił o opinie o żarówkach PRIME bo akurat o takich dokładnie myślę w kwestii wymiany .
Będę je montował przed Nowym Rokiem (no chyba, że zdążę przed samymi Świętami, ale z tym może być ciężko...), wiec zdam relacje z efektów wymiany.
Serwus, sparwa tyczy się co pradwa innego samochodu ale reflektorów ksenonowych. Jest tak. Samochód to Citroen C4 2005r, przebieg (autentyczny) 55kkm. Z tego 50kkm w Niemczech gdzie nie ma obowiązku jazdy ze światłami cały rok. Zaczął migać jeden ksenon, tzn świecił parę minut potem przestał, świecił kilkanaście minut potem przestał. Podejrzewałem okablowanie, przetwornice lub samą lampę. Przełożyłem ją więc do drugiego reflektora i tam też miga. Wniosek więc, że w jakiś sposób padła lampa. Kolor jest normalny. Oba świecą identycznie i dobrze. Pytanie jest takie: Kupować jeden czy dwa? Wsadzone są jakieś Osramy.
Wersja "działam - nie działam" to typowe uszkodzenie żarnika. U mnie po zgaszeniu lamp i ich ponownym włączeniu, uszkodzony żarnik zaświecał się i świecił losową długość czasu (minutę, pięć, dziesięć...) po czym gasł. Jedyna różnica, to barwa - u mnie żarnik zrobił się fioletowy i zaczął gasnąć następnego dnia.
Co do pytania: wymienia się wyłącznie parami (barwa nowego różni się trochę od używanego więc jeśli teraz wymienisz tylko jedną, a drugą za np. 10kkm - będzie różnica w barwie.
A u mnie było inaczej, tzn NIE była to WINA żarnika... świecił się , potem po 10 sekundach, lub po kilku minutach gasł, ale zawsze prawy. Na chińczykach, na philipsach też to samo.
Zamiana PRZETWORNICY miejscami pomogła, jest ok.... :)
Tyle, że Latar'owi po przełożeniu do drugiej lampy żarnik w niej również miga (a poprzedni w tej lampie nie migał)...
Dokładnie, chciałem sprawdzić czy to żarnik czy przetwornica. Dlatego zamieniłem żarniki miejscami. Gdyby dalej migał prawy to byłaby to przetwornica ale zaczął migać lewy więc padło na żarnik.
Dzięki za pomoc. Zamawiam dwa.
Kupiłem GE XENSTATION D1S 53630 4300K u Wiśniewskiego. Do tej pory miałem chyba jeszcze fabryczne Osramy, w tym jeden świecił od niedawna na różowo. Po zmianie jest moc, już nawet nie porównuję do tego przepalającego się, tylko do tego, który wydawał się być sprawny: świecił po prostu słabo względem tego co jest teraz.
Dodatkowo dzięki Koledze @nokitel (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=44634) od wiosny mam zamontowane Jego soczewki, wiec w ogóle teraz jest bajer :619:
Panowie chciałem przy okazji tej rozmowy o ksenonach, poruszyć temat oszczędzenia ksenonów przy zapalaniu auta w garażu. W trybie skandynawskim zwłaszcza latem, w garażu i tak zapalają mi się przy starcie (światła w pozycji automat) Xenony by po wyjechaniu zaraz zgasnąć. I myślę że to częste niepotrzebne ich zapalanie się najbardziej je żużywa.
By temu zapobiec chce zamontować mocną lampę z czujnikiem ruchu która oszuka czujnik nasłonecznienia w Smaxie i załatwi temat startujących niepotrzebnie Xenonów.
Czy czujnik ten jest zamontowany w w lusterku?
pawel2m Też to znam :)
czujnik nasłonecznienia
Chyba jednak czujnik zmierzchu na górze szyby za lusterkiem :)
W C4 padł mi xenon a że samochód ten mało jeździ to nowe lampy włożyłem do S-Maxa. Kupiłem Ostram Night Breaker Unlimited 66140XNB. Wcześniejsze xenony miały 135kkm przelotu a mam dzienne bo model po lifcie. Ile godzin przerobiły to ciężko oszacować.
Do Focusa czasem kupowałem H7 Nigth Breaker ale jakiejś przepaści w stosunku do żarówek Narvy nie widziałem. Z tymi xenonami jestem mega zaskoczony. Oryginały były zwykłe Osrramy ale te świecą rewelacyjnie. Różnica w stosunku do tego co wyjąłem jest baaaardzo zauważalna. Przyznam nawet, że zaskakująco spora.
Panowie chciałem przy okazji tej rozmowy o ksenonach, poruszyć temat oszczędzenia ksenonów przy zapalaniu auta w garażu. W trybie skandynawskim zwłaszcza latem, w garażu i tak zapalają mi się przy starcie (światła w pozycji automat) Xenony by po wyjechaniu zaraz zgasnąć. I myślę że to częste niepotrzebne ich zapalanie się najbardziej je żużywa.
Po prostu wyłącz w serwisie tryb skandynawski.
Slartibartfast 29-12-2014, 11:48 Nie wystarczy, musiałby jeszcze wyłączyć automat - co jest trochę głupie...
Sam mam ten sam problem (przy wyjeździe i wjeździe z garażu)
Nie ma co przesadzać. U mnie xenony wytrzymały równe 5 lat i 130kkm. Przez ponad 4 lata w trybie skandynawskim, czyli: zapłon = zaświecenie ksenonów, uruchomienie silnika = zgaszenie ksenonów, aby po sekundzie znów je włączyć...
Wlasciwie jaki jest problem aby wlaczanie xenonow wysterowac dodatkowym sygnalem na podstawie info o uruchomionym silniku?
Nie zglebialem schematow, ale wydaje mi sie ze czytalem iz istnieje jakas linia na ktorej pojawia sie napiecie dopiero po uruchomieniu silnika.
ALe jeszcze nikt tego nie zrobil chyba. A juz w ogole dziwi samo podejscie Forda... Chyba ze to podwojne migniecie xenonami przy odpalaniu ma byc jakims znakiem rozpoznawczym czy jak...
Slartibartfast 30-12-2014, 15:59 Jakie miganie? Po prostu włączasz silnik w garażu, xenony odpalają od razu, wystarczy wyjechać za bramę i gasną. Albo odwrotnie - wjeżdżasz do garażu i po minięciu drzwi xenony startują by po paru sekundach zgasnąć wraz z wyłączeniem silnika. Nawet w dzień, nawet przy oświetlonym garażu (u mnie żarówka 40W u góry w napędzie bramy i 4x18W świetlówki z boku). I o tym chyba pawel2m pisze
Miganie jak ktos ma FordPower swiatla na auto.
W ciemnym garazu jak wciskam przycisk tonna ukamek sek sie zaswieca xenony, po czym zgasna na moment uruchomienia rozrusznika, po czym znowu sie zaswieca.
czyli miganie
Slartibartfast 01-01-2015, 22:30 Nie zauważyłem tego migania u siebie a mam FordPower
Ponizej wideo z uruchamiania mojego MDO
Wlasciwie calkiem przypadkiem starter poczekal na podgrzanie swiec. Dzieki temu bardzo widaznie widac moment samego uruchomienia silnika.
1. Po wcisnieciu FordPower zaswiecaja sie DRL i xenony
2. Ale trwa podgrzewanie swiecami
3. Uruchamia sie rozrusznik - w tym momencie xenony (i radio) gasna
4. po chwili wlaczaja sie xenony i nastepiuje ich poziomowanie
Ale mozliwe ze w SMaxie rozwiazali to bardziej inteligentnie
https://www.youtube.com/watch?v=zOG-b_zmb1k
Ja to chyba bym psychicznie nie wytrzymał jak by mi tak za każdym odpaleniem ksenony mrygały ;-)
W trybie skandynawskim po przekreceniu kluczyka zapalaja sie światła, ale jak tylko zaczyna pracować rozrusznik to wszystkie inne odbiorniki prądu sie wyłączają na chwile - w tym rowniez xenony.
Ale po co mieć światła na "auto"? Przecież sam wiem, kiedy drogi przed autem zaczynam nie widzieć...
Wolałbym tak ksenonów (zresztą, żarówek halogenowych tak samo) nie psuć tym podwójnym odpalaniem zamiast używać trybu "auto".
Nie bardzo rozumiem pytania. To powinno brzmiec czemu Ford zrobil taka kaszane i jak to ewentualnie zmodowac.
Rezygnacja z ficzera jest tylko polowicznym rozwiazaniem
Ale mozliwe ze w SMaxie rozwiazali to bardziej inteligentnie
Ja w swoim S-Maxie widzę to dokładnie tak samo.
Wybaczcie ze odkopuje stary temat, ale akurat jestem w trakcie szukania żarówek do s-max-a. Poczytałem pozytywne opinie o firmie PRIME, sprawdziłem jednak kto jest właścicielem domeny prime-autoparts.com.
Niestety wyszło, że właścicielem jest Pan Wiśniewski, a już myślałem że udało się*znaleźć uczciwego sprzedawce :( Ciężko powiedzieć czy jego pozostałe żarówki np Osram są oryginalne - patrząc na aliexpress na podróbki osram są naprawdę*nie do poznania.
Wysłałem maila do firmy Osram z prośbą o liste dystrybutorów, bo się*okazuje że nie ma nawet żarówki gdzie kupić :)
Wracając do prime być może są to lepszej jakości żarniki, ale na pewno nie mają*nic wspólnego z europejską*produkcją i przed tym chciałem ostrzec potencjalnych nabywców. Poniżej kawałek informacji z whois dla tej domeny:
Registrant Name: Wisniewski Emil
Registrant Street: Jankiela 7
Registrant City: Aleksanrow Lodzki
Registrant Postal Code: 95-070
Registrant Country: PL
Registrant Phone: +48.608045757
Będziesz czekał 2 tygodnie na odpowiedź a odeślą Cię tu:
http://www.35m.pl/appsint/distributors-search/?locale=p2_PL
Niestety nie znalazłem tam sklepu oferującego sprzedaż internetową po cenie innej niż katalogowa. Ostatecznie kupiłem tu:
http://www.exclusivelights.pl/
na allegro:
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=27651563&id=623
Chwalą się "Osram Authorised Reseller" ale Osram temu zaprzeczył.
Zrobiłem listę kilku sklepów internetowych które chwaliły się właśnie tym tytułem. Wysłałem ją do Osram i oni zaprzeczyli każdemu odsyłając mnie właśnie to pierwszego linka:/
U mnie było tak, że żarnik padł w samochodzie żony. A że żona jeździ 3-5 tyś km na rok to wyjąłem i przełożyłem te z Maxia. Nowe kupiłem Night Breaker Unlimited. Świecą lepiej niż poprzednie, które też były Osramami. Mam je od grudnia. Póki co wszystko hula, kolor, jasność, itd. Świetnie radzą sobie na drodze. Zwykle jak dojeżdżam komuś na plecy do mu rozświetlam. Nieźle jest.
Wydaje mi się, że kupienie innego modelu niż Xenarc Original, np CBI albo NBU zmniejsza szansę na podróbkę.
Ja kupilem na ebay'u Osram CBI (http://www.ebay.com/itm/301365375074) u uzytkownika xenoneurope (http://www.ebay.com/usr/xenoneurope?_trksid=p2057872.m2749.l2754)i jestem b zadowolony.
Te same zarowki kupil tez inny uzytkownik z tego forum
widzę, że te też już podrabiaja :) :
http://www.aliexpress.com/af/D1S-OSRAM-COOL-BLUE-INTENSE.html?ltype=wholesale&d=y&origin=n&SearchText=D1S+OSRAM+COOL+BLUE+INTENSE&initiative_id=SB_20150714030851&isViewCP=y&catId=0
osobiście kupiłem GE - z tego co widzę można kupować również Osram, które mają 4 lata gwarancji - one pochodzą z polskiej dystrybucji i kosztują od 220 na allegro. Te za 140zł jak to określiło kilku sprzedawców nie pochodzą z obiegu detalicznego :)
Natomiast GE i osram z 4-o letnią gwarancją mogą okazać się*oryginalne.
Ręce opadają ile czasu człowiek musi poświęcić żeby kupić żarówkę :)
jak by chcial kupic zarowke to idzie do sklepu/serwisu a nie szuka najtanszej ofery od Chinczyka ;)
Ale z ciekaowsci, skad wniosek i link ze sa podrabiane?
hmm nie sądzę*żeby na aliexpress Chińczycy sprzedawali oryginalne żarówki Osram, to prawie jakbyś tam kupił nokie i myślał że będzie oryginalna.
Ja sprawdziłem na ali tylko po to żeby sprawdzić czy już tam takie modele sprzedają.
Nawet Osram kiedyś wysunął komunikat: http://www.osram.pl/osram_pl/dla-prasy/komunikaty-prasowe/_trade_press/2013/uwaga-na-chinskie-podrobki/index.jsp
A z tym czasem potrzebnym na szukanie, nie miałem na myśli szukania najtańszej oferty od Chińczyka, a szukanie sklepu w Polsce, który za cenę*niższą*niż 400zł sprzeda oryginalną żarówkę.
No z linku ktory podalem powyzej wynika ze zakupilem 2 zarowki CBI za cene ok 400PLN. Ale jesli to sa podroby (nie wykluczam) to bardzo dobre. Wszystkie znaki na niebie i ziemi ukazuja ze nie sa to klony. Test z magnesem przeszly, na kazdej zarowce jest inny kod etc
slider2002 15-07-2015, 12:03 jakiks czas temu z kolegą robiliśmy rozeznanie wśród żarników i wyszło nam że ponizej 300 zł za sztukę nie ma porządnych żarników a i te za 300-350 to zazwyczaj dobre podróby. po długim sledztwie wyszło że najtańsze i oryginalne żarniki można kupić w aso skody. cena ok 400-450zl/szt. wszystko tańsze to może być mina. a oi jeszcze jedno, nie ma - poprostu NIE ma przyzwoitych żarników za 200zł.
Ja swoje kupiłem tu: http://www.xenon-serwis.pl/pl/sklep/kategoria/zarowki,44,498,1.html - jeśli dobrze pamiętam jakieś 2 lata temu i nadal jestem bardzo zadowolony. Panowie wzbudzili moje zaufanie profesjonalnym podejściem i znajomością tematu (z resztą, sami "śledzili" podróbki na rynku (nie wiem, czy nadal to robią).
Napewno godni zaufania (tez widzialem ich filmy). Ale maja niekatualizowane strony www. Np. Osram produkuje 3 rodzaje lamp Xenarc: Original, NBU i CBI. Czyzby sprzedawali tylko jeden typ?
Fabryczne lampy świeciły mi przez 5 lat. Dwa lata temu wstałem ponoć "100% oryginały" (180 zł/szt), które mi teraz wyraźnie słabną i żółkną (choć na początku świeciły naprawdę doskonale).
I tak się zastanawiam, czy wywalić 800-900 zł na markowy produkt z pewnej dystrybucji, który starczy na 5 lat (o ile Mondeo tyle wytrzyma), czy kupić jakąś przyzwoitą chińszczyznę (nie silącą się na dołożenie znaczka znanej marki) np. Nssc za 200zł/ komplet i za dwa lata spokojnie nastawić się na wymianę.
Rachunek ekonomiczny wskazuje na drugą opcję.
Co sądzicie?
Napisz do kolegi nokitel
Tapnięte z Szajsunga MkIV
MasterS-MAX 27-08-2015, 08:02 Ja w tamtym roku bądź już w tym na początku zmieniłem na Prime 5000k. Po miesiącu bądź dwóch gdy zapalam lampy jeden czasem sobie pomruga z 5 sekund i jest spokój. A nie było tego. Co może być przyczyną? W trakcie jazdy później jest wszystko ok nic nie mruga
może coś nie łączy w czasie poziomowania lampy ?
Jeśli problem jest tylko z jedną*żarówką można spróbować zamienić je stronami i sprawdzić
wszyscy wymieniają OSRAM PHILIPS i Bosh A Ja mam od 5 lat założone Firmy Hella dokładnie takie jak na obrazku.
http://olx.pl/oferta/zarowka-ksenon-palnik-hella-d1s-fabrycznie-nowa-CID5-IDa5mjd.html
marceli1000 31-10-2015, 11:47 Witam,
Nie znalazłem nic o podobnym problemie jak mój na forum ,więc piszę prosząc o pomoc a mianowicie:
po wymianie palników na nowe krótko się cieszyłem światłem.Po ok 3 tygodniach lewy palnik zaczął świecić słabiej niż prawy więc złożyłem reklamację.Wymienili bez problemu.Chwilę po założeniu nowego znowu ta sama sytuacja że lewy słabszy od prawego.Zamieniłem stronami palniki ale nadal lewy jest zauważalnie słabszy więc to nie wina palników.Zauważyłem jeszcze taki problem że po włączeniu świateł widać jak się rozjaśniają i nawet ładnie świecą ale po kilku może kilkunastu minutach mam wrażenie że jasność świecenia jest słabsza.Po wyłączeniu świateł na kilka sekund i ponownym włączeniu mam wrażenie że świecą lepiej.To takie wrażenie jakby po krótkim schłodzeniu świecą lepiej ale znowu po krótkim czasie słabną.Może ktoś spotkał się z podobnym problemem lub ktoś podpowie czy to przetwornice do wymiany a może startery?
Dodam że palniki nie oryginalne,ale dobrej jakości.
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
marceli1000 31-10-2015, 13:44 Witam,
Nie znalazłem nic o podobnym problemie jak mój na forum ,więc piszę prosząc o pomoc a mianowicie:
po wymianie palników na nowe krótko się cieszyłem światłem.Po ok 3 tygodniach lewy palnik zaczął świecić słabiej niż prawy więc złożyłem reklamację.Wymienili bez problemu.Chwilę po założeniu nowego znowu ta sama sytuacja że lewy słabszy od prawego.Zamieniłem stronami palniki ale nadal lewy jest zauważalnie słabszy więc to nie wina palników.Zauważyłem jeszcze taki problem że po włączeniu świateł widać jak się rozjaśniają i nawet ładnie świecą ale po kilku może kilkunastu minutach mam wrażenie że jasność świecenia jest słabsza.Po wyłączeniu świateł na kilka sekund i ponownym włączeniu mam wrażenie że świecą lepiej.To takie wrażenie jakby po krótkim schłodzeniu świecą lepiej ale znowu po krótkim czasie słabną.Może ktoś spotkał się z podobnym problemem lub ktoś podpowie czy to przetwornice do wymiany a może startery?
Bump: Witam,
Krotkie pytanie - chinszczyzna czy cos markowego? Mialem podobna sytuacje tak jak u Ciebie przy chinczykach - po wymianie na markowe zero problemow.
marceli1000 01-11-2015, 18:46 Prawdopodobnie chińczyk ale nikt głośno o tym nie powiedział.Napewno nie jest to osram czy philips ani żadna znana marka.Koszt to 75 zł.za sztukę,dobre opinie,ale jednak to prawdopodobnie chińczyk.Kuszące są osram nightbraker czy jakoś tak ale ponad 300zł.szt.Nie mając pewności co się dzieje z moimi to trochę strach wydać 600 zł.na palniki i żeby się okazało że padają przetwornice lub jedna.Trochę mnie uspokoiłeś tą informacją ale zastanawia mnie fakt że dzieje się to z jedna lewą lampą a to słabsze świecenie na obu xenonach po krótkiej chwili od włączenia to coraz bardziej sie do tego przekonuję.
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Kamil_TAXI 08-11-2015, 16:44 Ja kupiłem żarniki BOSMA D1S 6000K, mam już je ponad 1,5 roku i sprawują się świetnie, a do tego mają świetną barwę.
marceli1000 08-11-2015, 19:28 widziałem te bosma na allegro.Cena przystępna.Moje teraz świecą jakby na niebiesko i cały czas ten efekt że po uruchomieniu i włączeniu świecą ok a po chwili wchodzą w delikatny niebieski a barwa 4300k więc powinny być zbliżone do białych.Wyłączając na chwilkę i znowu włączając na chwilę robi się jaśniej.Wcześniej kolega doradził wymianę palników ale czy nie jest to problem ze starterem lub przetwornicą?
Czekam na kolejne podpowiedzi i z góry dzięki za pomoc.
Wczoraj w Maxiu, po polgodzinnym postoju, przy odpalaniu auta otrzymalem na Conversie komunikat "Low beam bulb fault".
Sprawdzilem swiatla, lewe swiatlo mijania nie swieci. Wczesniej dzialaly oba.
Mam ksenony. Czy to oznacza, ze zarowka sie spalila, czy jakas awaria? (nie znalazlem tego komunikatu w instrukcji)
stingerA6 21-11-2015, 10:46 Najprawdopodobniej palnik lub przetwornica. Przełóż palnik z drugiej to będziesz miał odpowiedź.
Pomału przychodzi u mnie czas na wymianę palników, zaczynam się rozglądać i wpadłem na coś takiego...
http://ultraleds.pl/261,zestaw-ksenon-d1s-d3s-d1r-d3r-72w-6400lm-cree-led.html
Ktoś miał okazję widzieć to w warunkach drogowych??
Pejotwroc 16-12-2015, 20:37 Palnik ksenonowy świeci dookólnie. Ta żarówka Led świeci tylko w jedną stronę więc sam sobie odpowiedz czy to się sprawdzi.
Zużycie prądu jak w ksenonie. Barwa światła dobra na dyskotekę pod remizą. Linia odcięcia na przykładowej fotografii jest.......zaraz zaraz, gdzie ta linia? Czyżby to były światła drogowe? :)
Poprawcie mnie jeżeli się mylę, w lampach soczewkowych (ksenonach też) odpowiednie ułożenie przesłony odpowiada za odcięcie, światło/cień?
Pejotwroc 17-12-2015, 15:37 Zgadza się. Tylko źródło światła musi się znaleźć idealnie w odpowiedniej odległości od przesłony oraz odbłyśnika. Każde odchylenie powoduje że linia odcięcia staje się rozmyta.
Ta odległość jest oczywiście wyliczana przez projektanta danego reflektora.
W takim razie, jeżeli źródło światła w tych ledach jest dokładnie w miejscu przewidzianym pod dany reflektor dalej nie ma prawa to działać?
Pytam dość dociekliwie, bo trochę poczytałem i pooglądałem przykładów z ledami w tradycyjnych reflektorach, gdzie położenie źródła światła musi być idealnie, z racji geometrii odbłyśnika i odcięcie było prawidłowe.
Chętnie bym po testował te ledy gdyby były trochę tańsze :)
Pejotwroc 17-12-2015, 17:13 Cena dobrego palnika ksenon jest trochę większa niż tego Leda. Czy warto więc go zmieniać?
Cena ledów i palników jest podobna i to nie ona jest problemem, gdybym miał pewność że ledy są OK.
Różnica polega na tym, że ledy reagują natychmiast i nie są tak wrażliwe na spadek napięcia jak ksenony, opisywałem ten temat w wątku
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=234625
i tu przyznasz mi rację ?:)
Nie ma w tym momencie LEDow bedacymi 100% zamiennikami oryginalnych zarowek. Pomijam kwestie homologacji. Ale wszystko co w tym momencie jest na rynku to kicha.
Jesli chodzi o wrazliwosc xenonow... Rozwiazanie Forda ma wady ale nie powoduje przzepalania palnikow co 3 miesiace. jesli wymienisz palnik raz na 3 lata to sie nic nie stanie.
to nie pozostaje nic innego jak zakupić dobre palniki i czekać, kiedyś w końcu zrobią "dobre" ledy :)
Lord Alien 21-12-2015, 09:26 Jakich firm obecnie są dobre Palniki Philips ?
Nie slyszalem zeby jakies markowe byly zle.
Ale sam polecam Osram Xenarc Cool Blue Intense (CBI). Ma 5500K. Nie robi niebieskiej wiochy ale jest bielszy niz Philips (4300, 4800)
Zakładałem do eSia nowe palniki bo padły mi w C4 więc sprawne z eSia przełożyłem tam a kupiłem Osram Night Breaker Unlimited. Wcześniej założone były zwykłe Osramy. Normalnie różnica praktycznie żadna ale w deszczu zauważyłem istotną poprawę.
Nie slyszalem zeby jakies markowe byly zle.
Ale sam polecam Osram Xenarc Cool Blue Intense (CBI). Ma 5500K. Nie robi niebieskiej wiochy ale jest bielszy niz Philips (4300, 4800)
Używasz takich? Mi w xenon-service odradzano cokolowiek powyżej 5000 K z powodu słabej widoczności na mokrym asfalcie.
Uzywam. To oczywiste ze czym mniej zolte swiatlo tym gorsza widocznosc na mokrym. Ale po wymianie reflektorow u Nokitela mam taki zapas ze moge sobie na to pozwolic ;)
W kazdym razie ja jestem b. zadowolony z tego swiatla.
Panowie, czy ktoś ma bezpośrednie porównanie Philipsa Xtreme Vision 4800 K do Osram Xenarc Night Breaker 4350 K? Na papierze roznica temperatury jest, ale sa tez opinie, ze Osram daje z reguły bardziej zimne swiatlo. Oryginaly w podobnej cenie okolo 300 zl za szt.
W xenon-serwis jest jeszcze Philips Xenstart 4850 K w podobnej cenie, to chyba wczesniejszy produkt, bo nie ma go na stronie Philipsa.
Pozdrawiam
4300K nie moze byc zimniejsze niz 4800K.
Natomiast kiedys Philips robil xenony 4300 (wkladane przez fabryke do MDO). Potem zaczal robic 4800K. Mozliwe ze OSram NBU emituje wiecej swiatla i stad ew zludzenie
IMO 4300 jest zbyt cieply. Ja mam Osram CBI 5500K - swiatlo maja odrobine zimniejsze od DRLi
MasterS-MAX 18-01-2016, 07:31 siema. Jak u Was swieca xenony? rok temu kupilem firmy prime 5000k. I mam dziwne odczucie ze jest to straszny badziew. Lampy ustawione mam dobrze jak powinno byc a nie widze u siebie odcięcia na asfalcie, siweca w góre. u innych uzytkownikow rozswiatlaja pieknie droge przed i widac odciecie, u mnie tego nie ma. Czy jest to przyczyna tych zarnikow? moze ktos wstawi fotke w nocy na oryginalnych zarnikach osram czy philips?
Bump: Patrzac na filmy na you tubie jak swieca oryginaly np osramy 5500k to az mi sie cos robi ze moje tak nie swieca...
Miałem podobnie z D1S NHK. Jeden świecił dobrze, a drugi rozmazany. Reklamacje uznana i dostałem komplet z prawidłową geometrią.
siema. Jak u Was swieca xenony? rok temu kupilem firmy prime 5000k. I mam dziwne odczucie ze jest to straszny badziew. Lampy ustawione mam dobrze jak powinno byc a nie widze u siebie odcięcia na asfalcie, siweca w góre. u innych uzytkownikow rozswiatlaja pieknie droge przed i widac odciecie, u mnie tego nie ma. Czy jest to przyczyna tych zarnikow? moze ktos wstawi fotke w nocy na oryginalnych zarnikach osram czy philips?
Bump: Patrzac na filmy na you tubie jak swieca oryginaly np osramy 5500k to az mi sie cos robi ze moje tak nie swieca...
mam prime 4800 i jestem zadowolony. Linie odcięcia widoczne dobrze.
tu test palników co prawda d2s ale poglądowo można zobaczyć
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/test-12-lamp-ksenonowych-sprawdzamy-czy-drozsze-lampy-lepiej-swieca/l7grkq
MasterS-MAX 18-01-2016, 12:07 ZMieniłem na moje stare żarniki osram chyba oryginały, co prawda są przepalone i siweca na zolto ale sprawdze. a po wyciagnieciu zarnikow prime widac ewidentnie ze jeszcze chwile i nadaja sie w smietnik poniewaz juz jest na bańce taki biały osad jakby. U mnie włąsnie jak jade nie widac lini odcięcia na asfalcie.
Bump: Mozna powiedziec ze swieca gdzies w kosmos:P i napewno nie daja tyle swiatła co powinny. Z kazdym z kim jade mowi co to masz za ch....e światła...
Ostram pomaga namierzyć handlarzy podrobionym towarem
http://www.czyoryginal.pl/
Przesyła się do nich zdjęcie: dowodu zakupu, żarnika, pudełka. Eksperci oceniają oryginalność produktu i odsyłają ocenę.
Godne pochwały posunięcie ze strony Ostrama bo zalew podróbek w internecie jest ogromny.
MasterS-MAX 18-01-2016, 13:31 no tak ale nie do konca o to mi chodzi.
Właśnie jestem po wymianie obu żarników na nowe.
Osobom narzekającym na słabe oświetlenie z ksenonów polecam ten filmik
https://www.youtube.com/watch?v=QIyaaSvfPPg
Teraz wiem, że znowu mam ksenony - stare nie świeciły na żółto, nie miały też innych oznak padających żarników.
Jednak po prostu się wypaliły, a pewnie proces zaszedł szybciej, bo jeździłem na nich jako na światłach dziennych.
Z tego powodu, że jeszcze trochę pojeżdżę S-max'em (ma prawdziwe 118 tys) i chcę ocalić ksenony to jakiś czas temu zamontowałem światła do jazdy dziennej.
Jeżeli ktoś nie ma świateł do jazdy dziennej i chce dłużej jeździć samochodem z dobrymi ksenonami to polecam ten ruch - montaż świateł do jazdy dziennej jest sporo tańszy niż wymiana żarników.
MasterS-MAX 20-01-2016, 20:33 https://www.youtube.com/watch?v=_zMJNyszOpo ja polecam ten. mam zamiar kupic własnie te zarniki. Osram xenarc nightbreaker unlimited. Podobno lepszych nie ma ktore daja jasniejsze swiatło i dalej swieca. moje Prime 5000k nawet w 1/10 tak nie swieca jak te...
Polecam. Miałem wcześniej zwykłe Osramy. Nie były wypalone ani nic z tych rzeczy. Samochód miał 120k przebiegu a ma dzienne. Wymieniłem bo przepalił mi się w samochodzie żony więc przełożyłem tam stare z S-Maxa i włożyłem nowe NBU. TO co się rzuciło w oczy to znacznie lepsza widoczność w czasie deszczu. Znacznie lepsza. W przejrzystą noc chyba jest lepiej ale nie jestem pewien czy sobie nie wmawiam. Co do deszczu za to nie mam wątpliwości.
CBI znacznie lepiej się prezentują na tym filmie. I przez bielszy kolor większy szakunec na drodze gdy nadchodzi się od zadu.
No więc i ja w końcu się zebrałem do wymiany moich starych palników (od nowości Osram Xenarc: 130 kkm), prawy zaczynal sie rozowic a oba generalnie słabo juz swiecily. Wybór padł na Philips X-treme Vision 4.800K. Wymieniem, podłączyłem, odpaliłem i nastała biel:)
Zdjecie ponizej przedstawia swiatla bezposrednio po wymianie. Liczę, ze jeszcze po kilkudziesieciu godzinach nabiora chlodniejszej barwy. Ale i tak jest bialo, maja porownywalna barwe do postojowek LED.
https://lh3.googleusercontent.com/tRmsZ15SM61v5lyRqTkLHKPbuVCYcfohFq6F_1q-gMp7IXogrpwITASiWFFyXT600A5Dgdvd6zsEou0a8yf-cLj1j9m-xL1fcMi3nMGEQ57v5fZ4w3jIW9nsz7VEV4CdFLitj2fbdzAc0C z9HSoJmhf7qSyXGkV9ZkXkAvF36hv15S8WbgmK4qD_njl26VEn AEeiTVXfLFd-ZtpZRh0NtXVZwEKOHrstY4FSbxZQW66x10NEILe46Pt0TaZU4_ 7Ug_M5Z_Z3SS3k3lN52dmxeCfSPA4zzZSvYjP0vwK8UABueXjI PBWTYUFrxkfyoLnkJMkAMwagiwYZpn3UFTHyYy0xMQJgzhKL1q kgTNCTaIioyGcz3FqmB7u-v16UgtkscbPIP2YylB3SCSwdvPHU6Ez6milvC67-d_Y4-aAsBuEGCbxwuyMFyb3Dwl1PuQYWaL_Oa5gtF5K85wmbkAFtMY9 PQe2fPto00OaA-kVb2hkfnQDGSWQ9vb7QF_xkeKLqlqzigdEfFj8DHqQxLchfEiy ZwaFikgKIiOgmCZVBpjUnflSrq02m4l3DusIALB0dpXqj=w890-h667-no
juri2069 20-01-2016, 22:01 To u mnie chyba też czas na wymianę , bo aż tak mocno to nie świecą tylko że co filmik to lepsze :) Trudno się zdecydować
MasterS-MAX 20-01-2016, 22:16 CBI maja juz 5500k wiec jal mowia na deszczu juz nieco gorzej. i mowia ze 5000k to max
juri2069 20-01-2016, 22:25 Oglądałem już kilka filmików na youtube i te CBI świecą na każdym filmie lepiej. Na jednym pruszył śnieg a na jednym chwilke kropił deszcz.
I muszę przyznać , że robi wrażenie a do tego ładny wygląd.
A tu można jeszcze poczytać
http://www.osram.pl/osram_pl/zastosowania/motoryzacja/oswietlenie-samochodu-osobowego/index.jsp
cezarg1410 20-01-2016, 23:38 Panowie ja się tak wypowiem w ramach dygresji:
- jutro złomuję swoją fokę MK1 - auto uległo bardzo poważnemu wypadkowy. Do rzeczy... 2003 rok i 236kkm. No i ksenon. Pomijając to czy te lampy świeciły jak powinny to... w aucie siedziały FABRYCZNE żarniki :P I nie świeciły na różowo. Dość mocno już się przebijał niebieski no i moc świecenia nie była taka jak kiedyś, ale gdybym zdecydował się na wymianę (nie zdążyłem) to TYLKO oryginały :)
U mnie palniki z pierwszego montażu wytrzymały 4 lata, a kolejne padły po zaledwie dwóch :(
MasterS-MAX 21-01-2016, 11:47 Więc co polecacie? CBI czy night breaker unlimited?
Nbu daje większe natężenie swiatla. Parę postów wyżej wkleilem link z testów
Tapniete z LG G4
juri2069 21-01-2016, 12:33 Jeden filmik wkleił Maxym a drugi tu
https://www.youtube.com/watch?v=d7ZE_s08IGU
Wydaje mi się , że te CBI świecą lepiej
Na pewno sa bielsze. Czy sa jasniejsze - nie ma 100% pewnosci, bo nie wiemy jakiego sprzetu uzyto do nagrania i z jakimi ustawieniami. Innymi slowy czy porownanie jest obiektywne.
I oczywista oczywistosc, cieplejsze swiatlo lepiej sie sprawdza na mokrych nawierzchniach niz zimne
Ale ja wybralem CBI
MasterS-MAX 21-01-2016, 12:45 na tym filmiku to srednio własnie widac. a mozesz zrobic fotke jak siwatło pada na asfalt ? jak rozswietla i jak daleko pada?
takich fotek jest w necie bez liku. Tyle ze one nie maja zadnej wartosci bo zalezy od nastawienia aparatu (a zwykle sa to automaty).
Do nowych Merców wsadzają CBI. Widać je z daleka jak nadchodzą. Po filmiku od MaXyMa i tym co widzę na drodze. Wziąłbym CBI.
MasterS-MAX 21-01-2016, 13:59 No napewno 5500k z daleka robi wrazenie. moje 5000k choc nic nie widze to z daleka fajnie wygladaja;) a jak wrazenia na deszczu na mokrym asfalcie z tymi CBI? na allegro jest niby oficjalny sklep osram : http://allegro.pl/osram-d1s-xenon-xenarc-cool-blue-intense-5000k-i5933295924.html . Warto?
mkadlubek 21-01-2016, 14:11 http://dwr.com.pl/p/206/4036/zarowka-ksenonowa-osram-66140cbi-xenarc-cool-blue-intense-d1s-85v-35w-5500k-d1s-zarowki-ksenonowe-oswietlenie-ksenonowe.html
Niby taniej, ale na pudełku 5000k, a w opisie 5500k....
MasterS-MAX 21-01-2016, 14:15 a na allegro oficjalny sprzedawca osram na pudelku pisze up to 5500k. wiec nie wiem o co chodzi. niby 5000k ale do 5500k.
Bump: a i ciekawe jak z gwarancja, niby osram daje 4 lata?
juri2069 21-01-2016, 14:41 Jak się wejdzie na Osram com czy jakoś tak i wejdzie się w oświetlenie i żarówki samochodowe to tam jest opcja dodaj do koszyka. Może bezpośrednio u nich można kupić ? Ciekawe.
Ja wszelkie pytania przed zakupem zadawałem bezpośrednio u ogarniętego sprzedawcy (kiedyś pisałem o nich na forum) - xenon-serwis.pl
Nie jest to reklama, po prostu szukając jakieś 2 lata temu żarników, szukając jak ustrzec się podróbek, trafiłem na ich filmiki na YT. Zadzwoniłem, pogadałem i postanowiłem u nich kupić - nie żałuję. Nie wiem, czy mają w ofercie CBI, jednak na pewno zadzwoniłbym do nich i podpytał przed zakupem o ich zdanie jako speców.
MasterS-MAX 22-01-2016, 16:08 Bardzo dobry sklep. Parę lat wstecz do poprzedniego samochodu zamawiałem philips d2s chyba po 250 zyla. Były super. Aczkolwiek mają mała ofertę. Interesują mnie osram night breaker i ich nie mają. Zamówię chyba na allegro, jest oficjalny sklep osram
juri2069 22-01-2016, 16:57 Podasz linka do tego sklepu allegro?
Patrzyłem po różnych aukcjach i większość d1s są po 280-300 za komplet , ale są i po tyle za sztukę.
Bardzo duża rozbieżność
Bestlook z Warszawy. Sa autoryzowanym dystrybutorem Philipsa i Osram. Kupowalem u nich Xtreme Vision 4.800K przez Allegro.
MasterS-MAX 22-01-2016, 19:07 http://allegro.pl/listing/user/listing.php?id=4140&us_id=11734909 to jest ten sprzedawca, musisz szukać co Ci trzeba
Bump: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?id=4140&us_id=11734909&a_enum%5B127634%5D%5B2%5D=2&a_enum%5B127410%5D%5B6%5D=6&a_enum%5B23910%5D%5B31%5D=31 jeśli osram to d1s wszystkie
Ja w swoim mam zamontowane night breaker http://www.osram.pl/osram_pl/produkty/lampy/oswietlenie-pojazdow-i-rowerow/samochody/reflektorowe-lampy-wyladowcze-do-samochodow/xenarc-night-breaker-unlimited/index.jsp, porównywałem z focusem II na zwykłych d1s, zupełnie inne światło i znaczaco więcej
MasterS-MAX 22-01-2016, 19:12 Ogólnie po prawej masz opcje szukania
Best Look jest na liście certyfikowanych sprzedawców Osram
http://www.35m.pl/auto_osram_info/pl/certyfikowany-sprzedawca/index.jsp
W zeszłym roku na allegro były 4 sklepy szczycące się tym mianem. Napisałem do Osram o powtierdzenie i w przypadku każdego okazało się to nieprawdą.
Exclusive Lights
Stanów Zjednoczonych 32
04-036 Warszawa
www.exclusivelights.pl
allegro: Exclusive_Lights
xenon-hurtownia.pl Wiśniewski
ul. Jankiela 7
Aleksandrów Łódzki
na allegro: emilwis
Cobrizo.pl
ul. Osmańczyka 22, lok. 155
01-494 Warszawa
allegro: cobrizo
AlCar - Części Samochodowe
Al.Jana Pawła II 52
15-703 Białystok
www.czesci-zamienne.com
allegro: zamienne-com
To był stan na grudzien '14. Nie było jeszcze listy "certyfikowany sprzedawca internetowy" na stronie 35m.pl
juri2069 22-01-2016, 19:13 to jest ten sprzedawca,
Zobacz ile ma negatywów i neutralnych. Fakt , że bardzo dużo pozytywów no ale ... Lekko podwyższone ryzyko kupowania :)
MasterS-MAX 22-01-2016, 19:13 Właśnie chcę je kupić. Jak jest w nocy? Dają dużo jasnego światła i daleko jak na filmikach z yt?
Bump: Ale jako że dystrybutor oficjalny to chyba pod tym względem bezpiecznie że oryginaly
Panowie chcecie nie podrabiane osramy czy też innych producentów?? Biorę je bezpośrednio z hurtowni, ceny atrakcyjne dla przykładu d1s osram night breaker 290 zł/szt.
juri2069 22-01-2016, 19:17 Best Look
Tak , raczej pewna firma , ale zobaczcie po ile są u takich pewniaków żarówki - 269 za sztukę ( przecena z 420 zyli !!! ). Różnica jest pomiędzy aledrogo a Best look
A przepraszam , te na allegro też za sztuke :) Więc taniej wychodzi u Best Look
MasterS-MAX 22-01-2016, 19:28 Ale patrząc że ma prawie 40k komentarzy to te 115 negatywnych to mało chyba
Więc Best Look sprzedaje oryginały po normalnej cenie?
juri2069 22-01-2016, 19:32 Nie wiem gdzie jest normalnie a gdzie nie , ale skoro ta sama firma sprzedaje na allegro po 329
http://allegro.pl/osram-d1s-xenon-xenarc-cool-blue-intense-5000k-waw-i5901303724.html
i ta sama firma sprzedaje na swojej stronie po 269
http://www.oswietlenia.com/category/oswietlenie-samochodowe-osram-automotive-xenony-xenarc-cool-blue-intense-5000k
to chyba lepiej kupić nie na allegro a na tej drugiej stronie www ?
Różnica 120 zł na komplecie to chyba nie trzeba się długo zastanawiać co lepsze?
MasterS-MAX 22-01-2016, 19:35 http://www.oswietlenia.com/zarowka-osram-d1s-night-breaker-unlimited-70-waw.html a te już na odwrót na stronie droższe jak na allegro. Dziwne
juri2069 22-01-2016, 19:43 Myślałem , że idzie się zmieścić w 300-350 zł za komplet , jednak chcąc kupić u pewnego sprzedawcy ceny się podwajają :evil:
MasterS-MAX 22-01-2016, 19:46 Bo te za komplet 300 zł to podroby. Lepiej dołożyć i mieć spokój. Ja razem z nowymi palnikami zakładam do jazdy dziennej. Wybiorę chyba osram night breaker 4350k
juri2069 22-01-2016, 19:47 Ja zaczekam na jakąś lewizne od pracodawcy to wtedy zakupie :D
Best Look jest na liście certyfikowanych sprzedawców Osram
http://www.35m.pl/auto_osram_info/pl/certyfikowany-sprzedawca/index.jsp
W zeszłym roku na allegro były 4 sklepy szczycące się tym mianem. Napisałem do Osram o powtierdzenie i w przypadku każdego okazało się to nieprawdą.
To był stan na grudzien '14. Nie było jeszcze listy "certyfikowany sprzedawca internetowy" na stronie 35m.pl
Bestlook jest na pewno na liscie Philipsa na oficjalnej stronie.
MasterS-MAX 22-01-2016, 20:03 No na osram też jest napewno
Dzisiaj założył osramy nbu do mondeo. Miałem prime 4800. Na ta chwile świecą prawie na biało-zółto więc muszę czekać aż się rozświetla. Na ta chwilę napewno wiecej światła przed autem ale jeśli chodzi o odległość świecenia różnicy póki co nie zauważam. Kupilem na allegro za 308/szt. Od listopda 2015 osram umieszcza nalepki z kodami na opakowaniu i można na ich stronie sprawdzić. Moje przyszły bez nalepek wiec teoretycznie sprzed listopada. Wysłałem więc zapytanie na stronie czyoryginalne.pl ze szczegółowymi zdjęciami i dostałem odp, że są oryginalne
Tapniete z LG G4
Ja kupiłem żarniki w hurtowni którą polecił mi w rozmowie telefonicznej pracownik Philips Polska. Tu zdziwienie bo cena zamiast 150-200 zł sklepowego jest 280 za sztukę. Pewne jest to ze to oryginał nie z paczki jak pączki pakowane w marketach tylko w pojedynczym opakowaniu. U mnie w sklepie znalazłem takie za 120 zł sztuka i znajomy kupił i dalej nic nie widzi :) Za oryginał sie płaci ale potem jest przyjemność.
MasterS-MAX 22-01-2016, 21:15 Zróbcie jakąś fotkę jak światło pada przed auto tak dla porownania
Jak pisałem moje nbu świecą dopiero nieco ponad 2h więc robienie teraz zdjęcia nie ma sensu bo byś się rozczarował barwą
Tapniete z LG G4
http://www.oswietlenia.com/zarowka-osram-d1s-night-breaker-unlimited-70-waw.html a te już na odwrót na stronie droższe jak na allegro. Dziwne
wcale nie jest to dziwne. Normalny zabieg handlowy.
Dzisiaj założył osramy nbu do mondeo. Miałem prime 4800. Na ta chwile świecą prawie na biało-zółto więc muszę czekać aż się rozświetla. Na ta chwilę napewno wiecej światła przed autem ale jeśli chodzi o odległość świecenia różnicy póki co nie zauważam.
NBU Ma tez 4800. A odleglosc swiecenia nawet sie zmienic nie powinna.
MasterS-MAX 22-01-2016, 22:26 A nbu nie ma 4350 wiadomo plus minus. Ale wydaje mi się że jakość swiecenia Jest parę razy lepsza od prime które np u mnie prawie nie świecą
Bump: Myślę że napewno w osramach widać różnice w ilości światła które pada na drogę. A zawsze można ustawić wyżej i będzie dalej
Nbu ma 4350. W oczy napewno rzuca się efekt odcięcia. Widać dobrze i intensywnie do pewnego momentu przed autem, a potem nagła ciemność. Strumień światła pewnie pada dalej ale oczy przyzwyczajaja sie do jasności przed autem i nie dostrzegają juz światła słabszego w dalszej odległości
Tapniete z LG G4
MasterS-MAX 22-01-2016, 23:09 No tak tak źle napisałem bo kolega wcześniej napisał że ma 4800
raczej nie moze padac dalej bo to by znaczylo oslepianie nadjezdzajacych z przeciwka. Albo inaczej: kat opadania wiazki swiatla jest dany (w MDO wydaje mi sie ze -1 stopien) i ustawia go diagnosta na stacji diagnostycznej. Jesli po wymianie zarowki/zarnika lampa swieci dalej, nalezy lampe znowu ustawic.
Natomiast samo zjawisko ze swieci dalej moze byc zludzeniem optycznym. Odbicie NBU podobnie jak CBI na asfalcie sie jest bardziej rownomierne w calym zakresie (czyli sciemnia sie duzo pozniej). Samo koncowe odciencie powinno byc jednak (w przyblizeniu) w tej samej odleglosci od auta
PS. Faktycznie NBU maja 4350K
MasterS-MAX 22-01-2016, 23:42 A wracając do zarnikow prime to po roku bądź 1,5 roku ostatnio wyciągnąłem je i na bance już jest biały osad że tak powiem, i jedna już zmienia kolor na fiolet można powiedzieć, więc jakość światła jest bardzo kiepska. Także jeśli ktoś myśli o zakupie to z mojej strony odradzam. Lepiej odrazu wydać 600 zyli i mieć spokój, bo w sumie teraz muszę tyle wydać + to co zapłaciłem za tamte daje jakby nie patrzył prawie 900 zyli
zyli..
MasterS-MAX 23-01-2016, 02:48 A ktoś się wypowie na temat philips x-treme vision 4800k?
Bump: I czy ktoś wie jaka jest różnica, na allegro są te x treme vision u oficjalnego sprzedawcy philips tylko jedne jest cena 349 a drugich 299. Po zdjęciu widać że droższe mają inne pudełko pakowane w komplecie a tańsze pojedynczo. Czy różnią się tylko pudelkiem no i ceną czy jedne są może oryginalne na 1 montaż a tańsze zamiennik? Nie mogę tego rozszyfrować, a dzwoniąc kazali napisać maila bo nie wiedzą, a na maile nie odpisuje.
A ktoś się wypowie na temat philips x-treme vision 4800k?
Bump: I czy ktoś wie jaka jest różnica, na allegro są te x treme vision u oficjalnego sprzedawcy philips tylko jedne jest cena 349 a drugich 299. Po zdjęciu widać że droższe mają inne pudełko pakowane w komplecie a tańsze pojedynczo. Czy różnią się tylko pudelkiem no i ceną czy jedne są może oryginalne na 1 montaż a tańsze zamiennik? Nie mogę tego rozszyfrować, a dzwoniąc kazali napisać maila bo nie wiedzą, a na maile nie odpisuje.
Ja je montowalem kilka dni temu. Wrazenia bardzo pozytywne, masz zdjecie kilka postow nizej. Swiatlo mocno biale ( a swieca dopiero 2h, wiec powinny sie jeszcze rozswietlic). Pamietajcie, ze to czy swiatlo jest jednorodne zalezy glownie od stanu odblysnikow: jezeli widac ciemne plamy w snopie swiatla to nie wina palnika tylko zmatowialych odblysnikow.
Co do opakowan to sa te same palniki: pakowane w komercyjne blistry (349 zl) i zwykle kartonowe pudelka (299). Wszysko jest opisane na stronie Philipsa wraz z kodami.
MasterS-MAX 23-01-2016, 13:55 czyli 50 zł kosztuje opakowanie?;)
MasterS-MAX 24-01-2016, 11:10 Na xenon-serwis są philipsy Xenstart 2012 4850k. Czy ktoś wie co to za zarnik?
MasterS-MAX 24-01-2016, 18:41 Zamówiłem dziś osram night breaker i do tego drl w miejsce halogenow. Myślę że będzie ok :)
MasterS-MAX 26-01-2016, 15:24 Założyłem dziś osram nbu. Narazie nie jechałem po ciemku ale już chyba widzę różnice. Świecą na bardziej żółto ale chyba tak ma być bo muszę się rozswietlic?
MasterS-MAX 26-01-2016, 15:57 Niż na biało :) oczywiście patrząc na soczewkę
No one beda zoltawe bo 4300 zoltawe jest.
Jak mialem oryginalne zarniki philipsa, tez 4300, to swiatlo mialy bardziej cieple niz DRLe. Za to CBI maja zimniejsze swiatlo niz DRLe. Na tej podstawie zgaduje ze DRLe maja gdzies okolo 5000K
MasterS-MAX 26-01-2016, 16:27 No czaje. Ale myślę też że po czasie się rozświetla i się zrobią trochę białe? Zależało mi właśnie na widoczności w nocy i na mokrym, będę kończył pracę o 23 a jest mokro więc zobaczymy.
czemu wybrales nbu? jeszcze pare dni temu w watku o drl pisales ze kupisz cbi
MasterS-MAX 26-01-2016, 18:35 W cbi odstraszyla mnie trochę barwa 5500 k czy tam 5000. Zależało mi na dobrej widoczności na mokrym. A nbu wyczytałem że są najlepszymi palnikami razem z philips x-treme vision.
No czaje. Ale myślę też że po czasie się rozświetla i się zrobią trochę białe? Zależało mi właśnie na widoczności w nocy i na mokrym, będę kończył pracę o 23 a jest mokro więc zobaczymy.
Spokojnie musisz pojeździć z miesiąc. W nocy lekko się przerazisz bo z początku świecą jak zwykłe halogenowe. U mnie już przejechały 10h i światło zaczyna powoli przypominać xenon choć jeszcze sporo brakuje
MasterS-MAX 27-01-2016, 09:31 Też masz NBU? Czyli po rlzswketleniu jest na plus barwa i moc światła?
tak mam nbu. na razie barwa zrobiła się biała z żółtej. chwile po włączeniu świateł jest barwa typowo xenonowa potem przechodzi w białą. prime też mi tak świeciły z początku więc czekam cierpliwie. skoro zwykłe xenrac mają 4100 i świecą jak powinny to nbu przy 4350 powinny bardziej w niebiesko iść. ilości faktycznie jest więcej szczególnie w odległości do 15m może więcej od auta
MasterS-MAX 27-01-2016, 12:06 no to pozostaje mi czekać i cieszyc sie jasnością która jest zauwazalna.. Wczoraj w ciemnej drodze, mgła i deszcz i coś pięknego:) bo prime to w tych warunkach nie swieciły...
juri2069 01-03-2016, 21:28 Napisałem do firmy Osram aby mi wyjaśnili o co chodzi z ich żarówkami. U ich certyfikowanych sprzedawców są inne ceny , inne nazwy , itd.
Np różnice 5000 lub 5500 K , do tego nazwy
- osram cool blue
- osram xenarc cool blue
- osram xenarc cool blue intence
Zaczekam , wyjaśnią i zakupię :)
Osram cool blue intense tyczy sie zwykłych żarówek np H7, xenarc to palniki xenon, producent w specyfikacji xenarc cool blue intense podaje barwę do 5500K bo jak kazdy xenon z uplywem świecenia zmienia barwę podążając właśnie w górę skali. Cool blue intense to następca cool blue hyper bodajże
Miałem przez miesiąc xenarc night breaker unlimited ale dostałem w spadku cool blue intense wiec nbu odsprzedalem. Nbu światło biało-zółte z perspektywy kierowcy świeciły trochę jaśniej jak zwykle h7. Na suchym asfalcie bez szału, na mokrym bardzo dobrze, cbi na suchym bardzo dobrze, na mokrym dużo gorzej. Uważam jednak, że ani nbu ani cbi nie są warte 600 zł bo 3x lepiej nie świecą niż prime za 200 zł
Tapniete z LG G4
Uważam jednak, że ani nbu ani cbi nie są warte 600 zł bo 3x lepiej nie świecą niż prime za 200 zł
To chyba trochę zła wycena. Powiedzmy, że za komplet świetnych tarcz i klocków na cały samochód dasz 3k i zatrzymają ci mondka ze 100 do 0 na 35m. Tani komplet jest za 1k i zrobi to samo na 40m. Mógłbyś powiedzieć, że dobre są 3x droższe a tylko 14% lepsze. A ja powiem, że są o 5m lepsze. Mondeo jest krótsze niż 5m.
W castoramie żarówka led E27 10w firmy osram lub philips kosztuje około 26 zł, żarówka firmy polux lub innej firmy X o tych samych parametrach kosztuje 12 zł, a obie świecą tak samo. Zarówno w przypadku xenonów jak i zwykłych sporo ceny to niestety marka. CBI i NBU świecą jak najbardziej w porządku ale uważam, że cena jest za bardzo wygórowana.
MasterS-MAX 02-03-2016, 16:43 To nie wiem jakie miałeś te nbu kolego ale u mnie na suchym świecą bardzo dobrze i napewno dużo dużo lepiej niż prime.
juri2069 02-03-2016, 16:47 Po wypowiedzi djremo mam mieszane uczucia co do CBI :D Skoro mają tak fatalnie świecić na mokrym ....
MasterS-MAX 02-03-2016, 16:49 Myślę że jak zależy Ci na jakości co nbu a na wyglądzie to cbi
To nie wiem jakie miałeś te nbu kolego ale u mnie na suchym świecą bardzo dobrze i napewno dużo dużo lepiej niż prime.
Jak najbardziej oryginalne. Może ty miałeś jakies prime dziwne. I na suchym cbi lepiej świeci
Warunki atmosferyczne jakie u nas sa przez cały rok to każdy wiem i jeśli dużo jeździsz nocą to z tych dwóch nbu albo żeby aż tak nie przepłacać to po prostu zwykłe xenrac
Tapniete z LG G4
MasterS-MAX 02-03-2016, 17:05 Nie mam porównania ale ja z nbu jestem zadowolony bardzo, na suchym i mokrym
Po wypowiedzi djremo mam mieszane uczucia co do CBI :D Skoro mają tak fatalnie świecić na mokrym ....
Nie fatalnie... po prostu im bardziej niebieskie swiatlo, albo inaczej: im mniej zolte, tym gorzej oswietla mokra nawierzchnie.
Ale nie jest tak ze CBI sa fatalne na mokrym. Po prostu NBU na mokrym mniej traca nic CBI (bo kazde swiatlo traci na mokrym).
Ale oczywiscie kazdy sobie wybierze co mu bardziej pasuje, w zaleznosci od tego w jakim klimacie mieszka etc. mozna tez wybrac kompromis miedzy NBU (cos ok 4300K) a CBI (5500K). CHyba philips teraz standardowo robi 4800K
Co do markowy vs mniej markowy... trzeba podchodzic z glowa a nie tendencyjnie, ze "marka" to zdzierajacy z nas ostatnie szaty kapitalista. jest wiele przykladow kiedy lepiej kupic cos markowego bo ma lepsze parametry czy zywotnosc/wytrzymalosc. Zdarza sie ze oszczednosc w rezultacie przerodzi sie i tak w dodatkowe koszta i w najlepszym przypadku wyjdzie taka sama koncowa. A czasem stracony czas czy nerwy tez trzeba wliczac. Ot, taka ogolna dywagacja, bo nie twierdze ze jakas tansza konkurencja dla Osramu musi byc gorsza. Sugeruje tylko aby do takich wyborow podchodzic z glowa.
No CBI nie mogą być aż takie fatalnie skoro Mercedes pakuje je na pierwszy montaż.
juri2069 03-03-2016, 08:37 Może mercedes ma lepsze przetwornice lub same lampy? Co w rezultacie daje super oświetlenie?
Z pokazanych wcześniej filmików stwierdzam , że CBI świecą lepiej niż NBU na suchym. No kamery nie oszukasz. Co do mokrej nawierzchni to 5500 K nie jest takim tragicznym parametrem jak 6000-7000 , myślę , że dadzą radę. Teraz technika poszła do przodu.
Co do oryginałów to wolę dać 600 zł za oryginały niż 300 zł za żarówki , które nazywają się oryginałami , a nie są sklepem Osrama.
Myślę , że zaryzykuję. Jak przyjdą to zamontuję jedną i porobie zdjęcia jaka jest różnica między CBI a tym co tam teraz mam ( podejrzewam fabryczne)
Robienie zdjęć nowwmu palnikowi nie ma sensu bo potrzebuje okolo 50h na rozpalenie się
Tapniete z LG G4
juri2069 03-03-2016, 09:24 To zrobię starym i za 50 godzin nowym :D
Bump: Dzwoniłem do przedstawiciela Osram który mi na chłopski rozum wszystko wyjaśnił.
Jeżeli chcę mieć 4 lata gwarancji to Xenarc original , jeżeli chcę mieć poświatę biało niebieską to CBI a jeżeli biało żółtą to nbu.
Co do świecenia w nocy to powiedział , że na suchej nawierzchni cbi i nbu świecą podobnie z lekką przewagą cbi ( zresztą widać na filmach ), na mokrej nawierzchni minimalna przewaga NBU aczkolwiek moja żona dobrze podsumowała moje przemyślenia - w nocy w deszczu każde światła świecą ujowo :D
Ogólnie podobno mimo tych 70 % kontra 20 % więcej światła to tylko cyfry a teoretycznie obie świecą podobnie.
Gość powiedział , że cbi montują w mercedesach i te światła dają radę, tylko jest mniej gwarancji ( 1 lub 2 lata - nie pytałem dokładnie)
Aha i jedyny internetowy sklep polecany przez przedstawiciela Osram to nocar.pl , do tego wiele hurtowni w całej Polsce zależnie gdzie mieszkamy , między innymi InterCars
MasterS-MAX 03-03-2016, 11:50 Filmiki nie pokazują prawdy. Sam się przekonałem. Zależy jaka masz kamerę ustawienia itp
juri2069 03-03-2016, 11:57 No ktoś musiał pierwszy zamówić CBI. Jak kilka godzin poświecą to można nagrać przykładowe filmiki w nocy podczas jazdy i porównamy tak mniej więcej
MasterS-MAX 03-03-2016, 12:06 Spróbuję w piątek nagrać swoje nbu. Choć nie wiem czy się już rozswietlily
krycha007 07-07-2016, 16:28 A ja się wypowiem zupełnie inaczej :) Wczoraj zamontowałem nowe żarówki (ŻARNIK PHILIPS 4850K), przy wymianie byłem pewny, że poprzednie mam oryginały, ale okazało się że są to zupełnie zwykłe żarniki, bez naklejek, plastikowe osadzenie nie przyciągające magnesu (czyli test na oryginalność nie zdany) - podejrzewam, że najtańsze jakie mój poprzednik znalazł na necie i temperaturą taką pod ledy, koło 5500/6000K. Jeździłem na nich 3 lata i jakieś 60tyś. km świeciły naprawdę ładnie, pod kolor ledów jakie mam w postojówkach i byłem naprawdę zadowolony, światło było czyste, jasne na mokrych nawierzchniach było ok. Kupiłem teraz niby oryginały z piktogramem i piękną naklejką z logo firmy i średnio jestem zadowolony, barwa okazuje się za żółta w stosunku do ledów i samo światło takie sobie, szału nie ma, ale cóż są oryginały :)
Teraz trzeba by się zastanowić, kupować żarniki zamienniki, które świecą na pewno 3 lata (lub i więcej) i kosztują po 30-70zł, czy bawić się w oryginały bardziej lub mniej oryginalne :) w przedziale od 150 do 600zł, gdzie żywotność tego jest zapewne bardzo zbliżona, moje auto ma 9 lat obliczenia są proste.
juri2069 07-07-2016, 16:47 Zależy ile masz kasy. Kiedyś kupiłem h7 za 15 zł komplet z chin. Świeciły 2 lata ( potem auto sprzedałem ) tak samo jak każda inna żarówka. Pewnie bez atestu, ale kij z tym.
Ja akurat chciałem to dałem 650 zyli , ale gdybym nie chciał to pewnie bym kupił za stówe komplet i też się cieszył.
Tylko nie wiem jak chińszczyzna wpływa na żywotność przetwornic. Pewnie tak jak Kondomium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym. :D
A ja się wypowiem zupełnie inaczej :) Wczoraj zamontowałem nowe żarówki (ŻARNIK PHILIPS 4850K), przy wymianie byłem pewny, że poprzednie mam oryginały, ale okazało się że są to zupełnie zwykłe żarniki, bez naklejek, plastikowe osadzenie nie przyciągające magnesu (czyli test na oryginalność nie zdany) - podejrzewam, że najtańsze jakie mój poprzednik znalazł na necie i temperaturą taką pod ledy, koło 5500/6000K. Jeździłem na nich 3 lata i jakieś 60tyś. km świeciły naprawdę ładnie, pod kolor ledów jakie mam w postojówkach i byłem naprawdę zadowolony, światło było czyste, jasne na mokrych nawierzchniach było ok. Kupiłem teraz niby oryginały z piktogramem i piękną naklejką z logo firmy i średnio jestem zadowolony, barwa okazuje się za żółta w stosunku do ledów i samo światło takie sobie, szału nie ma, ale cóż są oryginały :)
Teraz trzeba by się zastanowić, kupować żarniki zamienniki, które świecą na pewno 3 lata (lub i więcej) i kosztują po 30-70zł, czy bawić się w oryginały bardziej lub mniej oryginalne :) w przedziale od 150 do 600zł, gdzie żywotność tego jest zapewne bardzo zbliżona, moje auto ma 9 lat obliczenia są proste.
Wypalą ci się i światło się ustabilizuje. Będzie świecić ładnie jak ksenon. Ja też wymieniłem niby na lepsze Bosche ale byłem mocno zawiedziony kolorem. Był taki żółtawy jak z halogenu. Poźniej wszystko się wypaliło i świeci ładnym niebieskawym światłem.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
krycha007 07-07-2016, 19:20 Nooo mam nadzieję - światełko nadziei się pojawiło. Ile to godzin trwa??
przede wszystkim kolor nie zalezy od tego czy jest podrobka czy oryginal. Wtopiles nie dlatego, ze kupiles oryginal ale dlatego ze nie pomyslales iz 4800K to zbyt cieply kolor w stosunku do ledow jakie masz. Przy czym nie wszystkie ledy maja taki sam kolor. Np ja w mdo mam Osram CBI (5500K), ktorych kolor mjest minimalnie zimniejszy niz oryginalne DRLe. Dokladane DRLe faktycznie moga miec 5500-6000K
Natomiast prawda jest ze xenony potrzebuja x godzin swiecenia aby sie dostac na optymanlne parametry.
Slartibartfast 11-07-2016, 14:59 czy bawić się w oryginały bardziej lub mniej oryginalne w przedziale od 150 do 600zł, gdzie żywotność tego jest zapewne bardzo zbliżona, moje auto ma 9 lat obliczenia są proste.
Mój ma 6 latek i wciąż ma żarniki z fabryki. A codziennie przynajmniej 2x się odpalają - przy wyjeździe i wjeździe do garażu... Odpukać!...
Moje fabryczne wytrzymały (jak wspominałem) 5 lat i ok. 130kkm. Zapomniałem nadmienić, że cały ten czas i przebieg były eksploatowane do granic możliwości - tryb skandynawski.
Witam,
Czy ktoś montował takie żarniki u siebie?
XENON PHILIPS D1S 35 W XENSTART 85410
dzięki za odpowiedż,
pzdr.
tb
A czy nie są to standardowe żarniki philipsa? Jeśli tak (a tak mi się właśnie wydaje) to miałem takie zamontowane fabrycznie.
Odpowiednik Osrama to Xenarc.
Moim zdaniem, bardziej niż wybór pomiędzy philips xenstart a osram xenarc liczy się miejsce, w którym kupisz żarniki (jest wiele filmików pokazujących poziom perfekcji, który osiągnęli Chińczycy w kopiowaniu wyglądu zewnętrznego oryginalnych żarników).
Niestety, jest też wiele filmów, na których można zobaczyć jarające się przetwornice po włożeniu chińskiej podróby i zaświeceniu świateł...
Jak kupiłem swojego esia to miał w jednej lampie Philips xenstart 005128 a w drugiej Osram xenarc 66144. Philips w tym wydaniu jest żółty a Osram biały. Poszedłem w biel i kupiłem drugiego Osrama.
Nadziubane na Oneplus One przy użyciu Tapatalka
Żarniki powinno się wymieniać parami, inaczej mała szansa, że będą świeciły równomiernie (zużycie, wypalanie się)...
macko135 21-08-2017, 15:56 czy ktoś ma zamontowane i może coś powiedzieć o tych żarnikach: osram night breaker lub osram clasic
albo możecie polecić jakieś inne coby dobrze świeciły, bo te moje to świecą tragicznie chyba nadają się do wymiany
osram night breaker
Mam u siebie od ponad roku i jestem zadowolony. Porównując do tego, jak świeciły poprzednie, jeszcze fabryczne (miały 8 lat) po zmianie różnica była ogromna. Teraz to się już przyzwyczaiłem i tego tak nie odczuwam. Wybrałem je z myślą o dobrej widoczności w nocy i w deszczu (często mi się trafia podróżować w takich warunkach), sugerując się opiniami m.in. w tym temacie. Ważne to określić sobie co jest najważniejsze w trakcie wyboru. Ja dostałem to czego oczekiwałem.
Agamek12 21-08-2017, 21:22 W S-max'ie da się samemu "pod blokiem" wymienić żarniki? Jeszcze się nie bawiłem, ale czy da się je wymienić bez demontażu reflektora lub sam reflektor wyjmę bez demontażu pozostałych elementów przodu?
bez demontazu reflektora nie da rady, reflektor wyjmiesz dysponujac torxem chyba 30 bez odkrecania dodatkowych rzeczy
Agamek12 22-08-2017, 08:50 bez demontazu reflektora nie da rady, reflektor wyjmiesz dysponujac torxem chyba 30 bez odkrecania dodatkowych rzeczy
czyli generalnie łatwo i można atakować samemu?
Generalnie tak. :)
Przy okazji można też porzeźbić w innych żarówkach, patrz moja strona:
żarówy (http://arekmiz.friko.pl/Auto3-lampy.htm)
czyli generalnie łatwo i można atakować samemu?
Atakuj!
Agamek12 22-08-2017, 12:24 Generalnie tak. :)
Przy okazji można też porzeźbić w innych żarówkach, patrz moja strona:
żarówy (http://arekmiz.friko.pl/Auto3-lampy.htm)
Ooo. O takie coś mi chodziło. Powiedz mi jeszcze czy LED-y w S-max'ach mogą być zwykłe, czy muszą być na zasadzie CanBus?
Agamek12 jak nie jesteś po po wymianie to jest łatwizna,przed chwilą skończyłem, reflektor można odkręcić zwykłym płaskim wkrętakiem, tylko takim większym/szerszym, potem odpinasz zasilanie, wyjmujesz reflektor, zdejmujesz gumową zaślepkę, wykręcasz żarnik w lewo, odpinasz kabelek, wymieniasz, montaż oczywiście na odwrót. Tyle
Agamek12 26-08-2017, 20:09 Agamek12 jak nie jesteś po po wymianie to jest łatwizna,przed chwilą skończyłem, reflektor można odkręcić zwykłym płaskim wkrętakiem, tylko takim większym/szerszym, potem odpinasz zasilanie, wyjmujesz reflektor, zdejmujesz gumową zaślepkę, wykręcasz żarnik w lewo, odpinasz kabelek, wymieniasz, montaż oczywiście na odwrót. Tyle
Jeszcze nic nie robiłem. Muszę najpierw po urlopie znaleźć jakąś ścianę i poświecić na nią żeby zobaczyć jakie światło dają mi lampy.
Ostatnio, z pomocą kolegów w forum, robiłem przegląd rynku D1S, ale marek budżetowych:
http://www.alecki.pl/przeglad-rynku-xenonow-budzetowych-bosma-m-tech-hamron-einparts-yeaky-nhk/
macko135 28-08-2017, 17:31 założyłem Osram xenon nightbreaker i jestem bardzo zadowolony :)
Agamek12 29-08-2017, 20:17 Agamek12 jak nie jesteś po po wymianie to jest łatwizna,przed chwilą skończyłem, reflektor można odkręcić zwykłym płaskim wkrętakiem, tylko takim większym/szerszym, potem odpinasz zasilanie, wyjmujesz reflektor, zdejmujesz gumową zaślepkę, wykręcasz żarnik w lewo, odpinasz kabelek, wymieniasz, montaż oczywiście na odwrót. Tyle
Nie wierzyłem, że to tak łatwo się robi (po doświadczeniach z Avensis T25 i Passatem B6, gdzie do wymiany źródła światła trzeba zrzucać do tego zderzak) ale nie wytrzymałem i wyjąłem reflektor i żarnik. Kurdę, banał... :-) Wyjęcie reflektora, wymiana żarnika i włożenie reflektora to jakieś 6-7 minut?
orzel_man 30-08-2017, 08:13 HEHe.
w fordzie można powiedzieć "nie ma tragedii"
banał to był w BMW. Miałem 3 xE39. i e38.
tam nawet lampy nie wyciągałem.
że już nie wspomnę o wymianie żarówek z tyłu.
Co do Avensis. Zgadzam się w 1000% Ale u kumpla wymieniłem jak byliśmy w Chorwacji i zgasł jeden. Ale ćwiczenia było i robienie całej masy zdjęć telefonem żeby zobaczyć jak to dziadostwo jest przypięte...
dałęm rade ;)
Agamek12 30-08-2017, 22:17 Ta tęczowa poświata zapowiada, że żarnik mówi "papa"?
Agamek12 02-09-2017, 23:17 Czy ktoś używa żarników d1s firmy BOSMA?
Poczytałem w necie o tych produktach i dowiedziałem się (tzn. Internet mówi), że to produkt niemiecki, niepodrabiany, z bardzo przyjemną barwą światła 6000K. Prawda to? Komplet żarników w cenie netto poniżej 200zł bardzo mnie kusi.
orzel_man 03-09-2017, 10:00 Zerknij tu.
Kolega raczej zadowolony. Za ta cenę warto sie zastanowić.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=226838&page=98
W Galku mk2 włożyłem Philips-a i też siadły, bo przetwornica był dupnięta.
Tak sprytnie, że kończyła żarniki po 3 dniach.
A okazało się, że to starter, zespolony z lampą jest winowajcą.
W ASO VW 1600 zł. przetwornica, a w ASO forda 1900 zł.
Dobrze, że mam po problemie.
Czy ktoś używa żarników d1s firmy BOSMA?
Jakością wykonania Bosma reprezentuje raczej niski poziom - ręczne luty, elementy zalane masą tabulettae.
Z budżetowych D1S całkiem nieźle rokują Yeaky (obecnie je testuję).
Subiektywny rynku niedrogich palników znajdziesz tu:
http://www.alecki.pl/przeglad-rynku-xenonow-budzetowych-bosma-m-tech-hamron-einparts-yeaky-nhk/
Agamek12 02-02-2018, 18:34 ...ostatecznie kupiłem Bosma D1S 4300k.
Po kupieniu autka, znalazłem w schowku opakowanie po żarniku D1S NEOLUX - to marka OSRAM i pewnie takie mam u siebie, albo tylko jedną.
Wszystko jest po 7 m-cach ok.
No i mi pada xenon...
Zastanawiam się nad takimi opcjami (ceny za komplet 2 szt.):
OSRAM Original Xenarc (4300 K) - 298 zł.
OSRAM Night Breaker Unlimited (4350 K) - 485 zł.
PHILIPS X-Treme Vision Gen2 +150% (4800 K) - 496 zł.
Przeglądnąłem wątek i myślę, że wszystkie te żarniki są OK - pytanie, czy warto dopłacać ok. 200 zł. do tych droższych?
EDIT: A co sądzicie o OSRAM Ultra Life? Cena za komplet: 450 zł.
szmelcmax 26-09-2018, 12:27 Podpowiedzcie koledzy (koleżanki) jak to jest z tymi palnikami? Ja mam na nich założony (chyba zintegrowany) jakiś plastikowy kołnierz. Obejmuje on z zewnątrz metalowa oprawkę w otworze reflektora i w zasadzie dzięki temu kołnierzowi palnik trzyma się w lampie.To jeszcze fabryczne Philipsy. W palnikach oferowanych w sprzedaży jest tylko kołnierz mały wchodzący w środek metalowej oprawki. To jakby tylko element centrujący. Czy ten kołnierz szeroki trzeba zdjąć (ale jak?) i założyć na nowy palnik, czy do S-maxa 2009 r są jakieś specyficzne wersje palników?
Już rozgryzłem, więc pytanie nie aktualne. Ten duży kołnierz ma zapinkę i zawias. U mnie tak ścisłe,że ciężko zauważyć łączenia. Ale wynalazek.
Potrzebujesz żarniki typu D1S. To jest całość razem z tym metalowym prostopadłościanem.
https://v.iparts.pl/000/XD1S6N-OPM/dokumenty/zarowka-xenon-85v-d1s-35w-pk32d-2-6000k-1-szt-optima-optima.jpg
szmelcmax 26-09-2018, 15:08 To jasne. Chodziło mi o ten (jak się okazało) rozpinany kołnierz, który okala ten czarny kołnierz na dole palnika. Nie wiedziałem, że istnieje ten dodatkowy element. Na twoim zdjęciu (i na zdjęciach innych palników) go nie ma. A w lampie jest i pełni rolę łącznika mocującego w oprawce. Bez niego to nie możliwe. Dziwne, że w żadnym opisie dotyczącym wymiany nikt o tym nie wspomina. Lampa, gumowa zaślepka, kabelki, palnik i niby już. A to nie tak.
jak zakladalem ksenony to kupilem lampy używki z kabelkami, przetwornice nowe, palniki d1s składam w kupe i co jest grane, jak to polaczyc, okazalo sie że nie mam tych pierścieni - 45/szt i dodatkowa stówka popłynęła...
szmelcmax 26-09-2018, 22:46 jak zakladalem ksenony to kupilem lampy używki z kabelkami, przetwornice nowe, palniki d1s składam w kupe i co jest grane, jak to polaczyc, okazalo sie że nie mam tych pierścieni Otóż to. W różnych opisach i wypowiedziach cisza na temat tego elementu. A jest on kluczowy. Bez niego można sobie palnik w ... szufladę wsadzić.
Czy ktoś z was może ma u siebie zamontowane żarniki osrama XENARC COOL BLUE INTENSE 6000 k. Wiem wiem że mogą być lipne na mokrym asfalcie. Ale czy ktoś ms z forumowiczów i może się wypowiedzieć na ich temat.
Czy ktoś używa żarników d1s firmy BOSMA?
Poczytałem w necie o tych produktach i dowiedziałem się (tzn. Internet mówi), że to produkt niemiecki, niepodrabiany, z bardzo przyjemną barwą światła 6000K. Prawda to? Komplet żarników w cenie netto poniżej 200zł bardzo mnie kusi.
Obawiam się że internety nie mają wiedzy
BOSMA GROUP EUROPE -> https://mapa.targeo.pl/b-g-e-automotive-solutions-60-734-poznan~14024987/przedsiebiorstwo-firma/adres
http://www.krs-online.com.pl/b-g-e-automotive-solutions-sp-z-o-o-krs-741973.html
Niby jakiś niemiec macza w tym łapki ale żeby zaraz produkcja...
Cena jak średnia półka z P.R.C. więc nie oczekiwałbym cudu.
Szansa może jedynie na to że to testują na żywotność i pilnują żeby Chińczyk bubli nie nawrzucał do zbiorczego kartonu :)
Bump: jak zakladalem ksenony to kupilem lampy używki z kabelkami, przetwornice nowe, palniki d1s składam w kupe i co jest grane, jak to polaczyc, okazalo sie że nie mam tych pierścieni - 45/szt i dodatkowa stówka popłynęła...
Mogę prosić o znalezienie brakującego elementu w necie lub kod części z ASO ?
Nie da się tego odzyskać ze starych palników ?
szmelcmax 30-11-2018, 19:26 Nie da się tego odzyskać ze starych palników ? Jak najbardziej się da. Tylko trzeba umiejętnie zdjąć. W pierwszej chwili myślałem, że są scalone z palnikiem. A to jest bardzo dokładnie spasowane. Ale demontowalne. Trzeba mieć bardzo dobry wzrok lub wspomóc się okularami. Jak się rozezna jak podejść to 99% sukcesu. Przeczytaj mój wcześniejszy post #212.
Bump: Czy ktoś z was może ma u siebie zamontowane żarniki osrama XENARC COOL BLUE INTENSE 6000 k. Wiem wiem że mogą być lipne na mokrym asfalcie. Mam chyba od września. Oryginał. A moje spostrzeżenia są nieco inne jak kolegów. Nie widzę aby światło wpadało w niebieskie. Jest intensywna biel. Na mokrym nie ma problemu. Nie zauważam aby było gorzej jak na Philipsach 4300K. Ogólnie według mnie palnik godny polecenia.
Bump: Mam chyba od września. Oryginał. A moje spostrzeżenia są nieco inne jak kolegów. Nie widzę aby światło wpadało w niebieskie. Jest intensywna biel. Na mokrym nie ma problemu. Nie zauważam aby było gorzej jak na Philipsach 4300K. Ogólnie według mnie palnik godny polecenia.
Dzięki za odpowiedź bo właśnie planuje na takie zmienić. Pozdro:one:
szmelcmax 01-12-2018, 23:04 Informacja , że mają 6000K jest według mnie nie ścisła. No chyba , że dotyczyło poprzedniej serii. Przy zakupie powiedziano mi, że sprzedają mi jakąś nową. I tu jest już temperatura podana "do 6000K". Cyli może to być i 5000K.
Agamek12 03-12-2018, 20:22 Obawiam się że internety nie mają wiedzy
BOSMA GROUP EUROPE -> https://mapa.targeo.pl/b-g-e-automotive-solutions-60-734-poznan~14024987/przedsiebiorstwo-firma/adres
http://www.krs-online.com.pl/b-g-e-automotive-solutions-sp-z-o-o-krs-741973.html
Niby jakiś niemiec macza w tym łapki ale żeby zaraz produkcja...
Cena jak średnia półka z P.R.C. więc nie oczekiwałbym cudu.
Szansa może jedynie na to że to testują na żywotność i pilnują żeby Chińczyk bubli nie nawrzucał do zbiorczego kartonu :)
Zaraz minie rok od kiedy ich używam (ale Bosma d1s 4300K) - wciąż świecą na biało, znacznie lepiej niż poprzednie Philipsy. Jestem zadowolony ze zmiany.
Ale wciąż mam wrażenie, że świecą trochę za słabo - przynajmniej w porównaniu z ksenonem w Superb 3.
Czy palniki/żarniki Osram Xenarc D1S występują w dwóch wersjach: Classic (2 lata gwarancji) i Original (4 lata gwarancji)?
Classic: https://allegro.pl/oferta/osram-d1s-4300k-zarnik-xenon-66140-lampka-usb-7761916022
Original: https://allegro.pl/oferta/osram-d1s-4300k-zarnik-xenon-original-lampka-usb-7972400475
Mój palnik się kończy, albo w ogóle nie świeci albo świeci innym światłem niż drugi (zamieniałem miejscami i jest to samo)
A modele 66140 od 66144 się czymś różnią?
Bo widzę że miałem dwa różne :) (ten z lewej jest zepsuty)
https://photos.app.goo.gl/sdJS3hyTLqHU2VXp6
Ja na pierwszy montaż dostałem chyba Original bo dobrze świecił ze trzy lata.
Jako alternatywę rozważ chińczyki np. Bosma zmieniane co dwa lata. Całkowity budżet podobny, ale przy Bosmie dwa razy doświadczysz maksymalnego strumienia światła nowego palnika.
Te Bosma to wydatek rzędu 200zł. Jeśli rzeczywiście wytrzymują te ok 2 lata (a przetwornicy nie palą?) to chyba jednak zainwestuje w Osram Xenarc za 320. WIdzę też tańsze Osramy, ale to pewnie podróbki.
markiz323 09-12-2019, 21:23 A czy ktoś kupował lub ma zamontowane Osramy D1S night breaker? Cena około 550 zł.
Pytanie czy warto?
Bosma wytrzymują dłużej niż dwa lata... Pytanie jak często je będziesz zapalać i gasić - to ta wartość definiuje żywotność żarnika.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Koledzy odgrzebuję temat, czy to się nadaje do MK4?:
https://eshop.wurth.pl/Kategorie-produktow/Wyadowcza-zarowka-samochodowa/31116501050401.cyid/3111.cgid/pl/PL/PLN/?CatalogCategoryRef=31116501050401%40WuerthGroup-Wuerth-3111&SelectedFilterAttribut=%255B%255D
Koledzy odgrzebuję temat, czy to się nadaje do MK4?:
https://eshop.wurth.pl/Kategorie-pro...but=%255B%255D
Piszesz w podkategorii S-Max więc założę, że chodzi Ci o Mondeo Mk4 :-)
Potrzebujesz D1S.
Na przykład takie:
https://ford.sklep.pl/product-pol-12934-zarowka-ksenonowa-D1S-Bosch-1987302905.html
https://ford.sklep.pl/product-pol-18226-zarowka-ksenonowa-D1S-Hella.html
https://ford.sklep.pl/product-pol-16181-zarowka-ksenonowa-D1S-OSRAM-XENARC-66144.html
woro_woro 21-01-2021, 17:13 U mnie tak zakończył żywot jeden z ori philipsów. Kolega Alecki gdzieś pisał, że możliwe jest wykorzystanie tego aparatu zapłonowego a wymiana samej lampy wyładowczej na chińczyka. Czy dobrze zrozumiałem?
Jeśli nie, to jaki D1S polecacie?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210121/eca36dec2f394d7d703e9586ca97cfad.jpg
szmelcmax 21-01-2021, 22:00 Jeśli nie, to jaki D1S polecacie?Xenarc cool blue intense 6000K Osram. Kilka lat bez problemu. Bielutkie światło. Cena przystępna. W 2018 zapłaciłem za dwie chyba 260 zł. Teraz widzę, że sporo droższe.
pretorian2 21-01-2021, 22:30 właśnie dziś u żony w c-maxie wrzuciłem te https://pl.aliexpress.com/item/32821119826.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.18e45c0fPPJ IB2
barwa jest super, bielusieńka, mocno świecą - ostatnio wrzuciłem nowe projektory i jest lepiej niż dobrze. Cena 55zł za 2 szt. nie widzę powodu aby przepłacać za philipsa czy osrama, nawet jeżeli trzeba będzie za rok wymienić. Poprzednie siedziały Philipsa CBI za jedyne 500zl i powiem szczerze, że żałuję zakupu, bo barwa taka nie wyraźna była i mocowo też średnio.
Miałem je też, szału nie było. Trochę droższe, a świecą dużo lepiej.
US $12.23 23%OFF | 2 sztuk nowy OEM 35W D1S D2S D2R D3S D4S D4R ksenonowe ukrył żarówki 4300K 4500K 5000K 5500K 6000K 8000K ukrył ksenonowe lampy D2S ksenonowe żarówki
https://a.aliexpress.com/_B0R0Ov
US $18.14 67%OFF | TXVSO8 Super jasne reflektory D1S D2S D3S D4S Xenon HID żarówka samochodowa 35W/55W 9000lm reflektory samochodowe 4300k 6000K 8000K zestaw
https://a.aliexpress.com/_B0cjbf
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
pretorian2 22-01-2021, 20:32 dużo też zależy w jakim projektorze będzie siedzieć ...
woro_woro 27-01-2021, 06:59 Ja zdecydowałem się jednak na Bosma 6000K. Póki co świecę na niebiesko jak Seba pod disco. Odczekam te rzekome 100h pracy czy barwa się nie zmieni, ale na razie jestem niezadowolony :|
markiz323 29-01-2021, 20:52 Właśnie założyłem Osram nihgt breaker laser i jestem mega zadowolony.
Barwa 6000K i dużo lepsze oświetlenie drogi niż standardowe Philipsy 4300.
Jedyna wada to cena.
Witam wszystkich, stanąłem właśnie przed zakupem nowych żarników D1S do S maxa, bo na suchym asfalcie, to już ledwo widzę drogę, a na mokrym to jadę po omacku i zastanawiam się nad wyborem
TUNGSRAM Megalight +100% w cenie 310 zł/kpl
Lub
OSRAM XENARC NIGHT BREAKER LASER . W cenie 515 zł/kpl
Po doświadczeniach z żarówkami halogenowymi H4 w moim starym Galaxy, to zdecydowanie wolałem tungsramy od Philipsa, czy Osram, było zdecydowanie lepiej widać co się dzieje na drodze i co istotne dla mnie nie powodowały olśnienia kierowców z przeciwka, a linia odcięcia światła była bardzo wyraźna, stąd zastanawiam się czy przy ksenonach nie będzie podobnie.
Nie interesuje mnie też żaden design, czy jaki kolor ma światło, najistotniejszą sprawą jest to, co ja będę widział na drodze przed autem, a szczególnie w deszczową pogodę.
Osobiście bardziej skłaniam się ku tungsram, nie ze względu na cenę, choć to też jest jakiś atut, ale może miał ktoś już styczność z tymi żarówkami, bo niestety o Tungsram niewiele można znaleźć jeżeli chodzi o ksenony, a w zasadzie, to nic o nich nie ma, choć wydaje mi się że Tungsram, Bosma i GE, to chyba prawie to samo, a opinie o nich są całkiem niezłe i szansa, że tungsram kupię jakąś podróbę też mniejsza.
Hugo_Chavez 22-01-2022, 11:18 Spróbuj żarników Senso
Tungsram klasa sama w sobie, cena niższa niż najlepsze markowe. Senso ciekawe, ale trzeba przetestować.
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
Z tego co patrzyłem, to Senso ma duży rozrzut ilość lumenów 3200lm +- 450 jakbym trafił na te plus to może byłoby super, ale najprawdopodobniej będzie w minusie, trwałość też pewnie mniejsza, a te żarówki, które wymieniłem mają dodatkowo +100% i +200% ( wiem że to nie chodzi o ilość światła, tylko skupienie), które przy halogenowych dawało efekt "więcej światła przed autem, mniej na bokach" ale do jazdy było zdecydowanie lepsze niż standard.
Z kolegą P405 się zgadzam, że tungsram, jest bardzo dobra i niedroga marka, dlatego głównie na te żarówki stawiam, jeżeli chodzi o OSRAM XENARC NIGHT BREAKER LASER mam właśnie trochę obaw, że efekt niekoniecznie będzie lepszy, albo niewiele lepszy pod względem ilości i jakości światła na drodze.
Na razie dziękuję za wypowiedzi, zakupy będę robił koło środy, to poczekam, może ktoś będzie miał jeszcze jakieś doświadczenie w tej kwestii, a jeśli nic się nie zmieni, to wybór padnie najprawdopodobniej na tungsram.
To podziel się wrażeniami, ja dzielnie używam te z linku i nie jest najgorszej chociaż chodzi mi po głowie żeby włożyć ledy.
US $15.62 20%OFF | 2 sztuk nowy D1S D1R D2S D2R D3S D4S D4R żarówka ksenonowa HID 12V 35W 4300K 5500K 8000K dla Audi Volkswagen siedzenie do skody
https://a.aliexpress.com/_mrg0oPK
Kupujmy razem na AliExpress z nowymi kuponami użytkownika.
Twoje US $1.00 w kuponach jest tutaj!
https://a.aliexpress.com/_mKG69Ic
Napewno się podzielę wrażeniami, a szczególnie jeśli będą to tungsramy.
A jaką barwę kupiłeś tych żarników i widzę że też mają tam +% więcej, masz może porównanie jak ten + wpływa na oświetlenie drogi i w jakim zakresie.
Za ledy do tych lamp, to dowód zabrany, z tego co się orientuję, to policja dostanie niedługo sprzęt do kontroli oświetlenia w samochodach, a w razie kolizji w niektórych sytuacjach też można na tym popłynąć, zwłaszcza jak poszkodowany będzie kumaty.
Mam barwę 5500K i jest dobrze przy mokrym asfalcie. Świecą lepiej niż stare oryginalne. Mam je chyba już z rok czasu. Żeby zobaczyć jaka jest żarówka to policja musiałaby ją wyciągnąć z lampy.
Są też żarówki tungsram o barwie 5500 +20% czyli coś w podobnym stylu do Twoich, oczywiście zdecydowanie droższe, ale myślę, że i jakość również zdecydowanie lepsza.
Rozmawiałem nawet z dwoma sprzedawcami, którzy mówili, że klienci bardzo sobie je chwalą, ale na pytanie, czy porównywali je z tungsram megalight plus 100% , to odpowiedź była, że nie.
Chciałem kupić dwa komplety z możliwością zwrotu jednego z nich, tak żebym przez jedną noc mógł je przetestować, które lepsze, to niestety powiedzieli, że nie ma takiej możliwości, a z wypowiedzi przynajmniej kilku osób tutaj na forum wynika, że barwa w okolicach do 4500 jest zdecydowanie lepsza na mokry asfalt niż te o wyższej barwie, no i też z dużego doświadczenia jak na amatora w testowaniu żarówek tungsram halogenowych H4 wiem, że jest naprawdę bardzo duża różnica w oświetleniu pomiędzy Plus 20% i Plus 100% więc mam nadzieję, że podobnie będzie przy ksenonach i po zamontowaniu będę mógł powiedzieć, że mam nie tylko dobre ale wręcz bardzo dobre światło zwłaszcza na mokrym, jednak cały czas jeszcze się łamie nad tymi z Osram Plus 200%.
Żeby zobaczyć jaka jest żarówka to tak, ale żeby stwierdzić, że jest niewłaściwa, która posiada zbyt dużo lumenów, to już raczej nie i tak jak wcześniej wspomniałem w razie wypadku możesz mieć niemałe kłopoty.
Do tego tak mocne światła przy mijaniu mocno oślepiają, że ja jestem często zmuszony włączać długie, bo nie widać drogi przed maską, i pewnie często będą mrugać Tobie długimi, ale zrobisz jak będziesz uważał osobiście odradzam.
mozartinio 12-05-2022, 19:22 Wtrącę się trochę i nie wiem, czy w temacie, bo nie ogarniam tego forum. Padła mi lewa lampa w mondeo mk4. Swieci na fioletowo. Od kiedy pamietam jazda w deszczu w nocy była na oślep. Otworzyłem ta lampa i jest w środku osram xenarc 66142. D1S. 35w. Wszędzie do kupienia są 66140. Nie wiem, o co chodzi, ale wolałbym mocniejsze światło w deszczu, tylko nie wiem, co wybrać. Pozdrawiam
...a takie gupie pytanie - jak się zorientować czy mam bixenon czy nie?
Nie musisz się orientować. Masz.
O ile oczywiście układ jest fabryczny, a nie lepiony przez janusza motoryzacji.
robaczeq 22-05-2022, 20:19 Ja byłbym ostrożny w kwestii ryżowych żarników, jakiś czas temu jak przesiadłem się z chinola D2S (inne auto) na bosmę 4300k (w sumie też chinol, ale powtarzalny) to światłomierz pokazał prawie 2x więcej luxów.
W maxie na razie mam osrama 66140 i jest nieźle.
Od bidy można przejść na D2S i mocniejsze przetwornice od HIDów :D
Od dłuższego czasu jestem już po zakupie i testach żarników TUNGSRAM Plus 100% i w porównaniu z Osram Xenarc na mokrym asfalcie była poprawa, ale tyle co nic prawie nie odczuwalna, więc rozebrałem lampy przetarłem soczewki, odbłyśniki i wtedy już było nawet fajnie widać w deszcz, ale przy mijaniu nadal słabo, więc rozebrałem lampy jeszcze raz i wymieniłem na nowe odbłyśniki i soczewki, które w stosunku do oryginałów mają jakieś 20% większe skupienie, co w efekcie daje efekt tak jakbyśmy włożyli żarówkę plus 20% i po tym zabiegu efekt był dwa razy więcej światła w stosunku do tego co ostatnio, ale nadal przy mijaniu jak dla mnie było słabo, bo w momencie mijania widać było tylko na 15-20m., mało tego jadąc za kimś w odległości mniejszej niż 100m. to był efekt jakbym jechał na długich, tak po lusterkach waliło i to bez różnicy, czy to w deszcz, czy na suchym asfalcie, więc postanowiłem zregenerować klosze i kupiłem K2 wapron do regeneracji, po tym zabiegu wrażenie było, że światła przybyło jeszcze dwa razy więcej, linia odcięcia światła stała się bardzo wyraźna, wręcz bardzo głupio mi się jeździło na początku, bo powyżej odcięcia nic nie było widać, ale przynajmniej przestałem innych oślepiać, a przy mijaniu cały czas mówię o mokrej nawierzchni widoczność w tej chwili mam na poziomie co najmniej 50m jednak taka regeneracja nie jest trwała wystarcza max na jeden rok, bo klosze jakoś szybko się rysują, teraz znowu mam zamiar to powtórzyć, ale po tym zabiegu zabezpieczę klosze lakierem.
Po tych wszystkich modyfikacjach robiłem też porównanie żarników TUNGSRAM i OSRAM i na tych pierwszych wizualnie jest 20-30% więcej światła przed autem i są bielsze, natomiast te drugie dają w zamian trochę więcej światła na boki i wpadają w delikatnie żółtawą barwę, obydwie żarówki mają podobny przebieg około 20t. osobiście z tej Tungsram jestem zadowolony i polecam.
robaczeq 15-03-2024, 21:42 Jak poradziłeś sobie z rozklejaniem lamp maxa? Jakie odbłyśniki i soczewki wsadziłeś?
|
|