Zobacz pełną wersję : FELGI 17" 215/40 R17 czy moge założyc takie na lato?
lukasz1912 20-02-2007, 20:11 witam planuje założyc na lato opony 215 40 r 17
teraz jezdzi na 185 65 14
czy takie oponu beda pasowały i nie beda obcierały?
i czy zniżka komfortu jest duża?
Założyć można wszystko tylko problem pojawia się, gdy jest "wypadek" i policja lub ubezpieczyciel spogląda na wykaz kół jakie mają homologację i czy są przeznaczone do danego modelu auta. Jeśli nie są to jest problem!!! I to niemały!!! :fcp20
Jak widać na wykazie poniżej... to tylko 205/50 R17 lub 225/40 R18
Wybór należy do ciebie :fcp27
lukasz1912 20-02-2007, 21:02 nierozuniem czyli wczesniej musze isc do ubezpieczyciela i skonsultowac to z nim>?>
felgi jakie chce założyc to ogginalne felgi do forda focusa które były montowane do aut na specjalne zamówienie jest pare sztuk takich felg na allegro
Nie zrozumiałeś mnie... musisz sprawdzić, czy felgi i opony, które chcesz założyć spełniają wymagania (homologacja) i są ZALECANE przez producenta auta do danego modelu. Jeżeli nie są to decyzja należy do ciebie.. jak napisałem wyżej --> założyć można wszystko co się chce ale.. musi być bezpiecznie!
Krótko pisząc --> felgi i opony nie przeznaczone do danego modelu auta = na 100% mandat karny i wykpienie się ubezpieczyciela z poniesienia ryzyka związanego z naprawą powypadkową.
lukasz1912 20-02-2007, 21:29 no to te felgi sa napewno z tego mogelu forda i mysle ze nie powinno byc zadnych problemów
aloe na wszelki wypadek przejde sie do PZU i zorientuje sie o co chodzi...
dziwie sie ze nie ma w Twoim wykresie opon 17" skoro takie były montowane
osobiscie nie spodkałem jeszcze focusa na 18':)
i takiego wielkiero rozmiaru fabryka chyba nie wsadzała do tego auta no ale wszystko jest mozliwe :) dzieki
tutaj nie chodzi o ubezpieczyciela - tzn, tak o ile będzie kolizja.
sprawdź jakie felgi i opony są zalecane przez producenta do twojego modelu auta ---> instrukcja obsługi albo książka serwisowa - te dane powinny być podane. Równie dobrze możesz zadzwonić do serwisu :fcp4
Zresztą na słupku drzwi kierowcy jest tabliczka podająca ciśnienie w poszczególnych rozmiarach opon - taka ściąga powinna wystarczyć.
Na wykazie jest jedna taka oponka = 205/50 R17 205szerokość/50wysokość opony a R-średnica felgi.. więc jest 17" :fcp27
lukasz1912 20-02-2007, 22:01 no ale opona 17" z profilem 50 nie bedzie obcierac?
no ale opona 17" z profilem 50 nie bedzie obcierac?
205/50 R17 - taki rozmiar jest podany w tabeli.. źródłem jest instrukcja obsługi dla Focus II pobrana z tej strony (http://www.ford.com.pl/spg/getImage.asp?imageName=SPG_25_44_0_20484.pdf&filename=focus_08_2004.pdf) dokładnie str. 197 :)
Jeżeli chodzi o Focus I to tabela i rozmiary są takie:
lukasz1912 20-02-2007, 22:46 no aj własnie posiadam Foda focusa 1 rocznik 2003 i w tabelce nie ma nic o 17"stakch?
Koledzy, wg instrukcji dla Ford Focus I 2002r jako dopuszczalne są następujące rozmiary felg i związany z nim rozmiar opon:
185/65 R14 (1.6l Duratec 8V --> 185/70 R14)
195/60 R15 (1.4l Zetec SE --> 195/55 R15)
205/50 R16 (ST170 --> 195/55 R16)
215/40 R17 (ST170 --> 215/45 R17)
Jak widać z powyższych danych dla 17" podany jest dokładnie taki rozmiar opon jaki planujesz założyć tzn 215/40 R17.
Nie jestem pewien czy istnieje jakaś różnica w zalecanych rozmiarach opon dla FFI przed i po liftingu, ale myślę, że chyba nie.
Jak chcesz mieć 100% pewność, czy opony które planujesz założyć są zalecane przez Forda wyślij najlepiej maila do najbliższego ASO na pewno ci pomogą. Ja dokładnie tak zrobiłem wczoraj bo planuję założyć 15"x6" felgi alu i dostałem dokładne potwierdzenie w przeciągu 2 godz. co do zalecanych rozmiarów opon tj. 195/60 R15 oraz ET felgi 42mm.
Adres e-mail do najbliższego ASO znajdziesz na stronie FORD Polska.
Mam nadzieję że pomogłem :)
lukasz1912, nie szukaj w tabelkach . Tak jak wspomnial juz skies to jest normalny i sluszny zamiennik .
Nie jestem pewien czy istnieje jakaś różnica w zalecanych rozmiarach opon dla FFI przed i po liftingu, ale myślę, że chyba nie.
Oczywiscie ze nie , rozmiar kola nie zmienia sie wiec nie ma problemu z przeklamaniem licznika i niby ubezpieczycielem . Ja mam w jedynce zawyzony rozmiar bo 215/45/17 , i tez nie ma i nie bylo problemow ( nawet przy szkodzie ) :fcp2
Pzdr.
Podwozie się nie zmieniło więc na pewno nie.
Założyć można wszystko tylko problem pojawia się, gdy jest "wypadek" i policja lub ubezpieczyciel spogląda na wykaz kół jakie mają homologację i czy są przeznaczone do danego modelu auta. Jeśli nie są to jest problem!!! I to niemały!!! :fcp20
Mam fordowski pakiet w Allianz'ie, napisałem do nich z pytaniem na ten temat, bo babka w infolinii nie była pewna, ale twierdziła że raczej nie powinno to stanowić problemu bo te rozmiary felg są tylko zalecane do tego modelu. Dała mi namiary do kogoś bardziej kompetentnego. Czekam na odpowiedź, oczywiście zdobytą wiedzą się podzielę. Ale mam do Ciebie pytanie Marvis, czy spotkałeś się osobiście z taką sytuacją że ubezpieczyciel robił problemy przy wypłacie odszkodowania w przypadku gdy samochód miał felgi których rozmiar nie odpowiadał zalecanemu? Jeśli tak to proszę napisz coś więcej. Jakie TU, okoliczności wypadku/kolizji (kto był sprawcą), jak się to skończyło, itp.?
Osobiście nie spotkałem bo nie miałem żadnej kolizji (odpukać! oby tak dalej) ale na konciku "fiata" czytałem o takich problemach...
np. do punto2 w wersji Active i ze wspomaganiem opona zalecana to 165/70 R14 opcjonalnie 185/60 R14, równie dobrze wejdzie 175/65 R14 - i ktoś takie właśnie miał... okazało się, że są niezgodne z zaleceniami producenta i to był wystarczający argument aby stwierdzić, że auto było "nieprawidłowo" wyposażone w ogumienie. Generalnie sytuacja dotyczyła sprawcy kolizji.
Wiem, że to pierdoły ale lepiej sotosować to co podają tabele lub producent w specyfikacjach i mieć święty spokój z nieprzewidzianymi sytuacjami.
marivs:
Tabele to zalecane rozmiary opon, można stracić gwarancję na zawieszenie, ale jeśli samochód ma ważne badanie techniczne to nie powinno być problemu z ubezpieczycielem, ew. wątpliwości czy badanie techniczne było wykonane po założeniu opon można rozwiać jadąc na kolejne (jeśli samochód je przejdzie to koszty pokryje ubezpieczyciel). Wiem że każde TU szuka sposobu jak tu uniknąć płacenia, ale ja nie po to beceluję im 3000 PLN co rok żeby się jeszcze denerwować. Rozmawiałem z moim prawnikiem, czytaliśmy warunki ubezpieczenia chyba z 10 razy i nie ma ani słowa o nieoryginalnych częściach lub ich specyfikacji. Jak allianz zacznie coś kręcić to wywalczę na piśmie oświadczenie że to nie ma wpływu na wypłatę odszkodowania i gdyby ktoś potrzebował to służę tym dokumentem. :D
lukasz1912 23-02-2007, 13:00 ok dzieki koledzy w takim razie w na nastepny tydzien kupuje 17"stki POZDRAWIAM WSZYSTKICH
oto link do aukcji z FELGAMI
http://allegro.pl/show_item.php?item=166422344
:fcp4
555,
No widzisz.. a jak chciałem ubezpieczyć w PZU fokę - AC ale tylko od kradzieży (2% wart. auta) to kobieta wysłała mnie do dilera forda o pisemne potwierdzenie, że auto ma sprawny immobiliser i alarm! Zastanawiam się dlaczego? Bo auto sprowadzone i pierwsza polisa ubezp. w PL i brak kontunuacji w kraju? W końcu po coś się robi przegląd techn. takiego auta (sprowadzonego)!?
Mało, że wydałem na AC to jeszcze diler wcześniej zainkasował ode mnie za podłączenie (5 min. roboty)do kompa 215zł! :fcp24
A to tylko Polska :fcp20 co przypadek to inne podejście do klienta - po prostu żenada!
lukasz1912,
Felgi ładne - miłego prowadzenia na drogach życzę :)
Witam, tez sie sempie na takie 17stki ale wydaje mi sie
ze na forum nie polecano 17 cali bo ponoc piasty sie wyrabiaja ?
Czy to prawda ?
Nie za szkoda Wam koledzy forsy na te 17tki, przy stanie polskich dróg? Przy profilu 40 wjechanie w wyrwę w drodze, co u nas niestety nie jest większym problemem :), może skończyć się trwałym uszkodzeniem felgi. Nie lepiej zainwestować w 15tki, wtedy wychodzi większy profil opony.
lukasz1912 24-02-2007, 00:14 no ale mi głównie zależy na świetnej prezentacji auta. nie zależy mi na jakiejś szybkiej jezdzie podczas której nawet nie zauważe dziury:)
ja staram sie omijac dziury i jak dotąd jeszcze nie wpadłem w zadną wiekszą :) :fcp2
pozdrawiam
lukasz 1912
Jak juz kupisz i założysz do swojego samochodu to załącz zdjęcie autka jak się prezentują. No i oczywoście podziel się wrażeniami z jazdy.
Witam
Oczywiście ,fele 17" były montowane opcjonalnie w FF, ale w wersji ST, która ma niższe i twardsze zawieszenie (standardowo w FF ST były 16" felgi). Jeżeli do standardowego zawieszenia FF założysz 17, to będzie wyglądał jak CROSS COUNTRY, a nie o to chyba chodzi.
A tak w ogóle co do kółek, można faktycznie założyć każde, pod warunkiem, że:
- kółko nie wystaje poza obrys pojazdu (można założyć nakładki poszerzające)
- rozmiar nie powoduje przekłamań prędkościomierza
- rozmiar który nie wymaga przeróbki konstrukcji nośnej (wymagana powtórna homologacja)
Przerabiałem ten temat kiedyś z Oplem Mata Coupe i wykorzystałem 2 pierwsze pkt. do trzeciego nawet nie próbowałem podchodzić.
Pozdrawiam
Jeżeli do standardowego zawieszenia FF założysz 17, to będzie wyglądał jak CROSS COUNTRY, a nie o to chyba chodzi.
Oczywiscie ze obnizenie auta jest potrzebne by wypelnic felga nadkola .
- kółko nie wystaje poza obrys pojazdu (można założyć nakładki poszerzające)
Przy obnizeniu i zlym ET nakladki nie rozwiaza tematu obcierania o rant nadkola .
- rozmiar nie powoduje przekłamań prędkościomierza
rozmiar 215/40/17 nie spowoduje tego , nawet jezeli to mozna to zmienic w ustawieniach kompa .
Pzdr.
sierrafan 15-01-2008, 21:56 pytanko czy elementy zawieszenia jak amortyzatory i sprezyny w hatback-ach i kombi sa takie same (mocowania)czyli zarazem zamienne???oczywiscie mowa o tych samych typach (mk1 z mk1)i tak dalej
Witam :) Ja planuję założyć na lato 16" i opony 205/55 R 16
myślałem też o 17" ale stwierdziłem że szkoda je zniszczyć...
zależy mi na tym, żebym nie musiał robić żadnych przeróbek jak włożę te 16". co wy myślicie ??
Ja planuję założyć na lato 16" i opony 205/55 R 16
Jak do focusa II to ok, jak do f I to raczej 205/50/16.
Uzupełnij profil, będzie łatwiej.
|