Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Swiatla dzienne led - nie dzialaja jako postojowe

bartoos
01-12-2014, 10:28
Witajcie,

Przestalo mi dzialac swiatlo dzienne led ale tylko "polowicznie". Chodzi o orginalne led'y w modelu po lifcie.

Otoz led swieci normalnie gdy ma dzialac jako dzienne ale nie swieci gdy ma dzialac jako postojowe.
Dzieje sie tak niezaleznie czy wlaczam swiatla recznie czy korzystam z automatycznych.

Nie znam sie za bardzo ale wydaje mi sie, ze to nie uszkodzenie samej lampy bo wtedy by nie swiecila w ogole (albo by nie swiecily pojedyncze diody). Dobrze mysle?

Jakis pomysl gdzie szukac zrodla usterki? Mysle o przelaczniku, ktory zmienia funkcje tych lamp z dziennych (pelna moc) na postojowe (przygaszone) ale nie wiem czy kazda lampa ma osobne sterowanie. Druga strona dziala w pelni poprawnie.

I przy okazji - czy moze byc jakikolwiek zwiazek pomiedzy lewa lampa led a prawym migaczem w lusterku? Pytam bo problem z ledem powstal po zamontowaniu zarowki w migaczu (w srodku nie bylo zarowki ale nie ma pojecia jaki byl tego powod bo dopiero kupilem mondka). Moze to czysty zbieg okolicznosci...

Pzdr
Bart

bartoos
02-12-2014, 09:44
Podbijam bo Wasza pomoc potrzebna!

Moze ktos potwierdzic, ze led nie jest uszkodzony jesli dziala w trybie swiatel dziennych?

Czy jest cos co powinienem/moge sprawdzic? Zaczalem od bezpiecznikow ale jedyny jaki znalazlem to F33 w komorze silnika ("modul przelacznika swiatel") i jest ok. W instrukcji widze 3 skrzynki bezpiecznikow ale nie ma tam w ogole bezpiecznikow do swiatel albo slepy jestem :( Jedyne co widze to wspomniany F33 i jeszcze gdzies byl do lampki stop - a gdzie sa bezpieczniki od postojowych/drogowych/mijania??

Z gory dzieki za pomoc!

ccLot
02-12-2014, 10:40
Zamień miejscami lampy i na krótko podepnij i sprawdzisz czy problem leży w lampie czy instalacji.

udy
19-03-2015, 16:37
Witam mam podobny problem tylko u mnie na odwrót. Led działa w połączeniu zę światłami mijania oraz jako postojowe a przestaje działać gdy ma świecić mocniejszym światłem jako światło do jazdy dziennej. Wcześniej jak nie działał wystarczył lekki wstrząs albo pęknięcie w niego delikatnie ręką i zaczynał świecić. Obecnie przestał zupełnie. Wie ktoś coś ??
Pozdrawiam
Michał

udy
21-03-2015, 09:57
Podbijam koledzy
Nikt nie miał jeszcze takiego problemu ??

mienciel2
22-01-2016, 13:10
Witam,

podbijam...niestety u mnie również połowa dziennych nie działa....
Czy kolegom udało się rozwiązać problem?

bartoos
09-02-2016, 18:07
U mnie skończyło się na wymianie lampy. Żałuje, że nie wziąłem starej lampy bo by można spróbować podłączyć w miejsce tej działającej...

Co do kosztów to oryginał coś ok 800-900zł. Kupiłem zamiennik za jakieś 300-400zł (dokładnie nie pamiętam) i działa już kilka miesięcy.

W 4-letnim aucie led wymieniony już 2 razy a żarówki wszystkie oryginalne - wolałbym wymieniać żarówki za kilka zł niż lampy za kilkaset :)

wojciechoslaw
09-08-2016, 15:23
Witajcie,
pozwolę podpiąć się pod powyższy temat choć mój problem jest nieco inny. Nie działają mi lewe tylne pozycyjne i światło stopu (mam kombi, jeśli ma to jakieś znaczenie). Żarówki zostały wymienione, ale problem musi być gdzie indziej, ponieważ w czasie wciskania hamulca zapala się przednie lewe pozycyjne!!! Po puszczeniu hamulca ta lewa przednia pozycja też nie chce działać.
Jakieś pomysły?

moser
13-06-2017, 21:23
Ja mam podobny problem co udy z tym że u mnie ten problem występuje kiedy używam ich wyłącznie jako do jazdy dziennej.

Usterke wykryłem w tym tygodniu.

Oba Ledy działają poprawnie w połączeniu z xenonami (np. w nocy) oraz jako postojowe ale niestety nie świecą się mocniejszym światłem jak powinny kiedy używam ich do jazdy dziennej. Ledy ciągle są przygaszone a dodatkowo nie wiedzieć czemu zaczeła palić się razem z nimi jedna z tylnich pozycji (i zapewne to jest powód przygaszenia). Oczywiście wtedy z tyłu nie powinny się one palić.

Prawdopodobnie problem leży w instalacji bo wszystkie lampy są zdrowe bezpieczniki też. Jakby jakiś przekaźnik albo masa... Ktoś coś gdzie szukać usterki?

mefitis
23-06-2017, 19:01
dołączam sie do pytania. Nie działa mi prawa lampa dzienna podczas gdy powinny świecić sie dzienne a gdy zapale xenony to zapala mi sie ale wiadomo tym lekkim światłem. No i jeszcze komunikat że "usterka oświetlenia przedniego"

artur1970
23-06-2017, 19:10
Wygląda na awarię lampy. Dla sprawdzenia najlepiej podpiąć inny egzemplarz i będziesz wiedział gdzie jest awaria

moser
24-06-2017, 09:48
Niestety u mnie zakonczylo sie na wymianie obu ledów. Przyczyną była wilgoć zbierająca sie na wiązce przewodów prowadzących do tych że lampek. W wyniku zwarcia uszkodzone zostały moduły sterujące (te płytki) przez co paliły sie już tylko w jednym trybie jako pozycyjne.

Zdecydowałem sie na zamienniki bo są tańsze o połowe od oryginałów + wymiana sparciałej wiązki która jest dostępna wyłącznie w fordzie.

Wizualnie nie widać żadnej różnicy w oświetleniu. Ciekawe tylko na jak długo...

mefitis
24-06-2017, 15:55
jezeli kupie jeden zamiennik to bede miał roznice pomiedzy światłami ?

SrebnaStrzała
24-06-2017, 18:31
W każdym wypadku padają ledy, nawet jeśli działają jako pozycja. Jeśli chodzi o zamienniki to 99% jest bardziej zimna niż orginały. Orginały są około 5000K zamienniki 6000K.

artur1970
24-06-2017, 18:32
jest taka możliwość - twój sprawny led ma już kilka lat i może świecić na żółto, a nowy na biało

SrebnaStrzała
25-06-2017, 11:42
jest taka możliwość - twój sprawny led ma już kilka lat i może świecić na żółto, a nowy na biało
Raczej nie bardzo, led to nie xenon.

artur1970
25-06-2017, 13:25
Raczej nie bardzo

bardzo - nie chodzi o diody, ale klosz który matowieje

Golson
25-06-2017, 13:35
ale klosz który matowieje

Ale on chce samą diodę wymieniać, a nie lampę z kloszem.

SrebnaStrzała
25-06-2017, 18:58
Jeśli chodzi o klosz to się zgadzam, jednakże napisałeś: "twój sprawny led ma już kilka lat i może świecić na żółto, a nowy na biało "

artur1970
25-06-2017, 21:56
Jeśli chodzi o klosz to się zgadzam, jednakże napisałeś: "twój sprawny led ma już kilka lat i może świecić na żółto, a nowy na biało "

naprawdę będziesz teraz rozkładał na czynniki pierwsze :027: napisałem led z lenistwa :P led w sensie lampa DRL oczywistą oczywistością jest że dioda aż do swojej śmierci świeci jedną barwą.

Ale on chce samą diodę wymieniać, a nie lampę z kloszem.

ja zrozumiałem, że on chce wymienić całą lampę - chyba, że piszesz o innym forumowiczu

dołączam sie do pytania. Nie działa mi prawa lampa dzienna podczas gdy powinny świecić sie dzienne a gdy zapale xenony to zapala mi sie ale wiadomo tym lekkim światłem. No i jeszcze komunikat że "usterka oświetlenia przedniego"
jezeli kupie jeden zamiennik to bede miał roznice pomiedzy światłami ?

mefitis
01-07-2017, 14:05
lampa naprawiona urwał sie środkowy kabelek i lampa chodziła tylko na jednym " biegu" ogólnie wszystkie przewody były do poprawki bo były całe pomurszałe :)

SrebnaStrzała
01-07-2017, 14:51
lampa naprawiona urwał sie środkowy kabelek i lampa chodziła tylko na jednym " biegu" ogólnie wszystkie przewody były do poprawki bo były całe pomurszałe :)

Ten kabelek to na zewnątrz lampy czy wewnątrz?

mefitis
06-07-2017, 18:16
na zewnątrz :)

SrebnaStrzała
06-07-2017, 22:06
Czyli instalacje szlak trafił. Wsumie to ciekawe czemu tak się stało.

willis85
15-07-2017, 12:39
Witam. Ja mam inny problem ze światłami. W pozycji "0" palą się ledy postojowe a po kilku sekundach zapalają sie mijania, a kiedy przełącze na automat lub mijania to ledy przygsszone nadal świecą razem z mijania. Wogóle nie działają jako dzienne... nie wiem gdzie szukać problemu. Coś ze sterowaniem napewno bedzie pokopane...

leszcz
15-07-2017, 13:38
Wogóle nie działają jako dzienne... nie wiem gdzie szukać problemu
Masz włączony tzw.tryb skandynawski . Trzeba podpiąć pod kompa i zmienić ;) willis85 podeślij VIN na PW sprawdzę :P