Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Swiatla dzienne led - nie dzialaja jako postojowe
Witajcie,
Przestalo mi dzialac swiatlo dzienne led ale tylko "polowicznie". Chodzi o orginalne led'y w modelu po lifcie.
Otoz led swieci normalnie gdy ma dzialac jako dzienne ale nie swieci gdy ma dzialac jako postojowe.
Dzieje sie tak niezaleznie czy wlaczam swiatla recznie czy korzystam z automatycznych.
Nie znam sie za bardzo ale wydaje mi sie, ze to nie uszkodzenie samej lampy bo wtedy by nie swiecila w ogole (albo by nie swiecily pojedyncze diody). Dobrze mysle?
Jakis pomysl gdzie szukac zrodla usterki? Mysle o przelaczniku, ktory zmienia funkcje tych lamp z dziennych (pelna moc) na postojowe (przygaszone) ale nie wiem czy kazda lampa ma osobne sterowanie. Druga strona dziala w pelni poprawnie.
I przy okazji - czy moze byc jakikolwiek zwiazek pomiedzy lewa lampa led a prawym migaczem w lusterku? Pytam bo problem z ledem powstal po zamontowaniu zarowki w migaczu (w srodku nie bylo zarowki ale nie ma pojecia jaki byl tego powod bo dopiero kupilem mondka). Moze to czysty zbieg okolicznosci...
Pzdr
Bart
Podbijam bo Wasza pomoc potrzebna!
Moze ktos potwierdzic, ze led nie jest uszkodzony jesli dziala w trybie swiatel dziennych?
Czy jest cos co powinienem/moge sprawdzic? Zaczalem od bezpiecznikow ale jedyny jaki znalazlem to F33 w komorze silnika ("modul przelacznika swiatel") i jest ok. W instrukcji widze 3 skrzynki bezpiecznikow ale nie ma tam w ogole bezpiecznikow do swiatel albo slepy jestem :( Jedyne co widze to wspomniany F33 i jeszcze gdzies byl do lampki stop - a gdzie sa bezpieczniki od postojowych/drogowych/mijania??
Z gory dzieki za pomoc!
Zamień miejscami lampy i na krótko podepnij i sprawdzisz czy problem leży w lampie czy instalacji.
Witam mam podobny problem tylko u mnie na odwrót. Led działa w połączeniu zę światłami mijania oraz jako postojowe a przestaje działać gdy ma świecić mocniejszym światłem jako światło do jazdy dziennej. Wcześniej jak nie działał wystarczył lekki wstrząs albo pęknięcie w niego delikatnie ręką i zaczynał świecić. Obecnie przestał zupełnie. Wie ktoś coś ??
Pozdrawiam
Michał
Podbijam koledzy
Nikt nie miał jeszcze takiego problemu ??
mienciel2 22-01-2016, 13:10 Witam,
podbijam...niestety u mnie również połowa dziennych nie działa....
Czy kolegom udało się rozwiązać problem?
U mnie skończyło się na wymianie lampy. Żałuje, że nie wziąłem starej lampy bo by można spróbować podłączyć w miejsce tej działającej...
Co do kosztów to oryginał coś ok 800-900zł. Kupiłem zamiennik za jakieś 300-400zł (dokładnie nie pamiętam) i działa już kilka miesięcy.
W 4-letnim aucie led wymieniony już 2 razy a żarówki wszystkie oryginalne - wolałbym wymieniać żarówki za kilka zł niż lampy za kilkaset :)
wojciechoslaw 09-08-2016, 15:23 Witajcie,
pozwolę podpiąć się pod powyższy temat choć mój problem jest nieco inny. Nie działają mi lewe tylne pozycyjne i światło stopu (mam kombi, jeśli ma to jakieś znaczenie). Żarówki zostały wymienione, ale problem musi być gdzie indziej, ponieważ w czasie wciskania hamulca zapala się przednie lewe pozycyjne!!! Po puszczeniu hamulca ta lewa przednia pozycja też nie chce działać.
Jakieś pomysły?
Ja mam podobny problem co udy z tym że u mnie ten problem występuje kiedy używam ich wyłącznie jako do jazdy dziennej.
Usterke wykryłem w tym tygodniu.
Oba Ledy działają poprawnie w połączeniu z xenonami (np. w nocy) oraz jako postojowe ale niestety nie świecą się mocniejszym światłem jak powinny kiedy używam ich do jazdy dziennej. Ledy ciągle są przygaszone a dodatkowo nie wiedzieć czemu zaczeła palić się razem z nimi jedna z tylnich pozycji (i zapewne to jest powód przygaszenia). Oczywiście wtedy z tyłu nie powinny się one palić.
Prawdopodobnie problem leży w instalacji bo wszystkie lampy są zdrowe bezpieczniki też. Jakby jakiś przekaźnik albo masa... Ktoś coś gdzie szukać usterki?
dołączam sie do pytania. Nie działa mi prawa lampa dzienna podczas gdy powinny świecić sie dzienne a gdy zapale xenony to zapala mi sie ale wiadomo tym lekkim światłem. No i jeszcze komunikat że "usterka oświetlenia przedniego"
artur1970 23-06-2017, 19:10 Wygląda na awarię lampy. Dla sprawdzenia najlepiej podpiąć inny egzemplarz i będziesz wiedział gdzie jest awaria
Niestety u mnie zakonczylo sie na wymianie obu ledów. Przyczyną była wilgoć zbierająca sie na wiązce przewodów prowadzących do tych że lampek. W wyniku zwarcia uszkodzone zostały moduły sterujące (te płytki) przez co paliły sie już tylko w jednym trybie jako pozycyjne.
Zdecydowałem sie na zamienniki bo są tańsze o połowe od oryginałów + wymiana sparciałej wiązki która jest dostępna wyłącznie w fordzie.
Wizualnie nie widać żadnej różnicy w oświetleniu. Ciekawe tylko na jak długo...
jezeli kupie jeden zamiennik to bede miał roznice pomiedzy światłami ?
SrebnaStrzała 24-06-2017, 18:31 W każdym wypadku padają ledy, nawet jeśli działają jako pozycja. Jeśli chodzi o zamienniki to 99% jest bardziej zimna niż orginały. Orginały są około 5000K zamienniki 6000K.
artur1970 24-06-2017, 18:32 jest taka możliwość - twój sprawny led ma już kilka lat i może świecić na żółto, a nowy na biało
SrebnaStrzała 25-06-2017, 11:42 jest taka możliwość - twój sprawny led ma już kilka lat i może świecić na żółto, a nowy na biało
Raczej nie bardzo, led to nie xenon.
artur1970 25-06-2017, 13:25 Raczej nie bardzo
bardzo - nie chodzi o diody, ale klosz który matowieje
ale klosz który matowieje
Ale on chce samą diodę wymieniać, a nie lampę z kloszem.
SrebnaStrzała 25-06-2017, 18:58 Jeśli chodzi o klosz to się zgadzam, jednakże napisałeś: "twój sprawny led ma już kilka lat i może świecić na żółto, a nowy na biało "
artur1970 25-06-2017, 21:56 Jeśli chodzi o klosz to się zgadzam, jednakże napisałeś: "twój sprawny led ma już kilka lat i może świecić na żółto, a nowy na biało "
naprawdę będziesz teraz rozkładał na czynniki pierwsze :027: napisałem led z lenistwa :P led w sensie lampa DRL oczywistą oczywistością jest że dioda aż do swojej śmierci świeci jedną barwą.
Ale on chce samą diodę wymieniać, a nie lampę z kloszem.
ja zrozumiałem, że on chce wymienić całą lampę - chyba, że piszesz o innym forumowiczu
dołączam sie do pytania. Nie działa mi prawa lampa dzienna podczas gdy powinny świecić sie dzienne a gdy zapale xenony to zapala mi sie ale wiadomo tym lekkim światłem. No i jeszcze komunikat że "usterka oświetlenia przedniego"
jezeli kupie jeden zamiennik to bede miał roznice pomiedzy światłami ?
lampa naprawiona urwał sie środkowy kabelek i lampa chodziła tylko na jednym " biegu" ogólnie wszystkie przewody były do poprawki bo były całe pomurszałe :)
SrebnaStrzała 01-07-2017, 14:51 lampa naprawiona urwał sie środkowy kabelek i lampa chodziła tylko na jednym " biegu" ogólnie wszystkie przewody były do poprawki bo były całe pomurszałe :)
Ten kabelek to na zewnątrz lampy czy wewnątrz?
SrebnaStrzała 06-07-2017, 22:06 Czyli instalacje szlak trafił. Wsumie to ciekawe czemu tak się stało.
willis85 15-07-2017, 12:39 Witam. Ja mam inny problem ze światłami. W pozycji "0" palą się ledy postojowe a po kilku sekundach zapalają sie mijania, a kiedy przełącze na automat lub mijania to ledy przygsszone nadal świecą razem z mijania. Wogóle nie działają jako dzienne... nie wiem gdzie szukać problemu. Coś ze sterowaniem napewno bedzie pokopane...
Wogóle nie działają jako dzienne... nie wiem gdzie szukać problemu
Masz włączony tzw.tryb skandynawski . Trzeba podpiąć pod kompa i zmienić ;) willis85 podeślij VIN na PW sprawdzę :P
|