Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] akumulator i zielone oko

Bartimus
01-12-2014, 19:59
Witam,
auto postało ostatni weekend nie ruszane - a że poprzednie dni odpalał po góra 2 sekundach pewien byłem, że i dziś rano odpali, a tu psikus słychać jakby raz czy dwa zakręcił, wszystkie kontrolki zaczynały przy tym migać i tyle z odpalenia. Musiałem się więc zaprzyjaźnić z pksem.
Po pracy akumulator do domu ( a oczko czarne ) i do prostownika. Tylko że po 2h oko już się zielone zrobiło. I teraz akumulator do wymiany czy to norma ?
Bo nie wiem czy jutro rano wcześniej wstawać i montować czy też sobie darować i od razu na pks :)

bankarobert
01-12-2014, 20:03
jakie odległości robisz praca <-> dom? ile ma akumulator lat?

wydra
01-12-2014, 20:05
jak zielone oko to pewnie młody nie jest :D

marlon7676
01-12-2014, 20:07
Ja bym raczej poszukał czy nie ma jakiegoś przebicia i to nie rozładowuje akumulatora :619:

Bartimus
01-12-2014, 20:10
Do pracy i z powrotem mam łącznie z 25km, poza tym to autko się trochę nudzi. Akumulator na nówkę nie wygląda a nie wiem ile ma bo razem z samochodem mam go od pół roku.

bankarobert
01-12-2014, 20:29
akumulator forda czy zmieniany? może być tak że masz stary aku i dlatego. Ja na 3 letnie centrze po prawie 24h ładowaniu otrzymywałem zielone oczko.

Bartimus
01-12-2014, 20:36
Akumulator jakiś zamienny. Trudno wstanę w środku nocy ( tak o 5 :)) zamontuje jak ruszy to będę się modlił by po 8 h w pracy też ruszył :) ale i tak należało by pewnie nowy nabyć.,

Fulara
02-12-2014, 08:07
tym zielonym okiem się nie sugeruj, bo nie raz miałem np roczny aku, szarpał jak diabeł a oko przestało być zielone - ściema dla naiwnych

paoloWawa
02-12-2014, 08:15
Fulara
Zgadzam się. Ja mam tak samo, aku 11 miesięcy, zielonego oka nie ma, a przy póki co -5 stopniach pali od strzała zupełnie jakby lato było.

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka

bankarobert
02-12-2014, 19:26
u mnie zielone oko działa, ale wiadomo to tylko taka poglądowa informacja jest.
Jeśli masz miernik to zmierz napięcie przed wyjazdem z domu i przed powrotem do domu. Jak niskie to ew. słabo ładuje alternator lub po prostu zmień aku.

damiasek
03-12-2014, 08:53
Akumulator z czasem traci pojemność i prąd rozruchowy. W takiej sytuacji po naładowaniu będzie miał zielone oczko ( to jest pomiar pH elektrolitu) i napięcie bez obciążenia będzie prawidłowe. O tym czy akumulator stracił pojemność lub prąd rozruchowy to bez pomiarów dowiemy się dopiero jak auto nam nie odpali. Dodatkowo taki akumulator będzie się prawidłowo ładował, oczywiście do swojej ograniczonej pojemności.

Toni999
15-12-2014, 10:26
Witam,
Zielone oko w akumulatorze działa bardziej w sensie negatywnym czyli jeśli jest czarne to wiadomo że jest źle natomiast gdy pali się zielone to wcale nie oznacza że na pewno jest dobrze dlatego że to nie świadczy o 100% sprawności akumulatora lecz znacznie mniej w niektórych akumulatorach już przy naładowaniu 60-70% będzie się palić zielone oko, jedyna miarodajna metoda oceny stanu akumulatora to pojechać do warsztatu który ma odpowiedni miernik który zbada stan akumulatora przy wyłączonym oraz odpalonym silniku, niektóre lepsze mierniki nawet drukują zmierzone parametry z procentowym wskaźnikiem sprawności akumulatora i zazwyczaj warsztaty robią to za darmo więc nie ma co kombinować lecz zbadać akumulator przed podjęciem decyzji.