Zobacz pełną wersję : [Grand C-MAX 2010-2015] Sterowanie głosem - komendy i mozliwości

mateusch
03-12-2014, 19:48
Witajcie.
Ostatnio odebrałem swojego C-maxa. Jeszcze przed odbiorem oglądałem kilka testów tego samochodu na youtube. Na jednym z nich (https://www.youtube.com/watch?v=EFIUmRtNVMc (https://www.youtube.com/watch?v=EFIUmRtNVMc) (przewińcie do 4:50). Na tym filmiku widać jak gościu głosem potrafi włączyć klimę czy zmienić moc dmuchawy.
W moim (wersja titanium) mam tylko możliwość zadzwonienia do kogoś czy sterowanie USB. Jak to wygląda w Waszych autkach? Macie podobny system na tego z filmiku? Da się poszerzyć możliwości sterowania głosem?

Stasiu47
04-12-2014, 14:01
W moim mozna głosem obsługiwać telefon, odtwarzacz cd, radio, klimatyzację i urządzenia zewnętrzne. Tyle w ulotce, którą dostałem z kompletem dokumentów. W instrukcji polecenia są po angielsku i tak chciałem "gadać do radia", a tu slyszę miły kobiecy głos: "proszę?". Korzystam wyłącznie z obsługi telefonu bo niechce mi się uczyć na pamięć wszystkich komend. Wprawdzie po naciśnięciu przycisku voice i podaniu dowolnej komendy np. "Klimatyzacja" można powiedzieć "pomoc" i pani podpowie jakie są komendy. Myślę, że w twoim jest tak samo.

Mariusz
04-12-2014, 14:59
Macie podobny system na tego z filmiku? Da się poszerzyć możliwości sterowania głosem?

Wszystko zależne jest od posiadanego modułu w autku. Można go nie mieć wcale, mieć sam moduł BT lub BT/VC (VC=Voice Command). W przypadku posiadania modułu BT/VC w autku z 2005r. (taki masz w profilu) jest do dyspozycji kilka języków (bez polskiego) w zależności od wersji modułu. Zatem, z językiem (tylko jednym):
- angielskim
- francuskim
- włoskim
- hiszpańskim
- niemieckim
- portugalskim
chyba wszystkie wymieniłem.

ravl1
04-12-2014, 15:47
mateusch - mam tak jak Ty, sterowanie głosem tylko USB i telefon. C-max`a mam z września tego roku - kupiony na Powstańców Śląskich w Krakowie. Patrzyłem do instrukcji i brak jakichkolwiek informacji o możliwości sterowania głosem systemu klimatyzacji, radia czy cd. Chyba taki jest obecnie "standard".
Jaki silnik wybrałeś?

arturek
05-12-2014, 05:29
Witam

Ford stosuje dwa rodzaje systemów:

a) starszy:
bluetooth + Voice Control

b) nowszy
bluetooth + Ford Sync

W wersji Voice Control - steruje się głosem prawie całym samochodem: klima, radio, CD

W Ford Sync: telefon, USB, + obietnice powstania programów na smartfony zgodnych z Ford Sync

Dodatkowo Ford rozróżnia
a) Ford Sync 1.0
b) Ford Sync z AppLink 1.1

Instrukcja radia oraz Ford Sync powinna być w instrukcji obsługi samochodu

pozdrawiam
Arturek

P.S. Instrukcja Ford Sync

http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Focus_3/Ford_Sync_skrocony_przewodnik,4327902971.pdf

http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Focus_3/Ford_SYNC+z+AppLink+prezentacja,4327902292.pdf

Peter_21
05-12-2014, 10:01
Czy da się zmienić język obsługi z włoskiego na angielski? Ewentualnie znajdę gdzieś opisane komendy po włosku?

weuek
05-12-2014, 10:25
Też tego niedawno szukałem. Nie da się, język jest sztywno przypisany do modułu BT/VC. Ja mam francuski i ni czorta nie mogę się z babką dogadać. Z włoskim powinno być łatwiej, bo zbieżność między zapisem a fonetyką jest bardzo duża.

arturek
05-12-2014, 14:29
Czy da się zmienić język obsługi z włoskiego na angielski? Ewentualnie znajdę gdzieś opisane komendy po włosku?

Witam

Wejdź na włoska stronę Forda i pobierz instrukcję obsługi w języku włoskim => będzie opis włoskich komend

Na polskiej stronie Forda - instrukcje są do pobrania w górnym menu, w dziale SERWIS

pozdrawiam
Arturek

mateusch
06-12-2014, 07:56
mateusch - mam tak jak Ty, sterowanie głosem tylko USB i telefon. C-max`a mam z września tego roku - kupiony na Powstańców Śląskich w Krakowie. Patrzyłem do instrukcji i brak jakichkolwiek informacji o możliwości sterowania głosem systemu klimatyzacji, radia czy cd. Chyba taki jest obecnie "standard".
Jaki silnik wybrałeś?
Ja wybrałem wersję 1,6 TDCI 95 KM. A ja naiwnie wierzyłem, że co nowe to lepsze :) Widac Ford spartolił nowy system sterowania głosem. Sam pomysł AppLink jest super, ale na chwilę obecną nie ma jeszcze do tego żadnych aplikacji.