Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] chrobotanie, wycie na biegach 3,4,5

gnybas
13-12-2014, 01:24
Witam,
właśnie zakupiłem FF2 1,6 tdci 109 km
Przyjeździe nabiegach 1,2 jest cicho na 3 biegu zaczyna się jak by chrobotanie/ wycie z pod maski. im wyższy bieg to ten dzwięk się wzmaga.oczywiście najgłośniej jest na 5 biegu.im szybciej jadę to i też amplituda się zwiększa. jak przyśpieszam to jest głośniej, jak wcisnę sprzęgło to cichnie, jak hamuję silnikiem to też hałasuje, ale mniej. Co to może być, łożysko w kole, na podporze pół ośki, a może coś w skrzyni? ktoś już taki problem?

mojmistrz
13-12-2014, 09:28
Obroty mają wpływ na to ? Czy po prostu wycie zaczyna się od biegu 3 w górę, niezależnie od tego, czy masz wtedy 1100 obrotów czy 3000 ? Przy rozpędzaniu auta na kobyłkach też wyje tak samo jak podczas jazdy ? Bo opis, niestety, świadczy o hałasie skrzyni biegów, która chyba jest już złomem.

gnybas
13-12-2014, 19:05
generalnie chrobotanie występuje na obciążonym silniku. Po odjęciu obciążenie dźwięk wyraźnie cichnie. Dźwięk narasta nie zależnie od obrotów silnika, a tylko zależnie od prędkości auta. Im szybciej jadę tym amplituda hałasu narasta. ale jak pisałem wcześniej... występuje to tylko na obciążonej skrzyni biegów.

Andrzej K.
13-12-2014, 19:52
właśnie zakupiłem FF2 1,6 tdci 109 kmNie sprawdzałeś auta przed zakupem,przecież to usterka,którą trudno przeoczyć??występuje to tylko na obciążonej skrzyni biegów. czyli jak "ciągnie"; to ewidentnie skrzynia daje o sobie znać niestety. Albo ktoś ją ostro "katował" lub wręcz jezdził z niewłaściwym poziomem oleju (za niski lub jego brak). Sprawdz jeszcze ile oleju jest w skrzyni, o ile jest...

gnybas
13-12-2014, 20:25
Ciężko było to sprawdzić wykonując jazdę próbną w zakorkowanym mieście. nie widać wycieków oleju...

Czy jest szansa by to było łożysko podpory półosi?

Bump: ps. ile może kosztowaćtakowa skrzynia biegów w używce?

mojmistrz
13-12-2014, 20:44
Wątpię, że to łożysko podpory. Ono wyłoby cały czas i wyło, nie chrobotało.
Chociaż w sumie, warto sprawdzić. Pokręć nim, jak jest posypane do tego stopnia, że podczas jazdy chrobocze i wyje, to wychwycisz to w mig ;)

gnybas
13-12-2014, 21:25
mojmistrz: nie powie... żyję tą nadzieją, ale też w to wątpię.
Znacie przybliżone koszty wymiany skrzyni biegów?

mojmistrz
13-12-2014, 21:34
Jak planujesz tym autem dłużej pojeździć, to nie wiem czy nie lepiej skrzynię wyremontować(o ile to ona). Używka to zawsze kot w worku, może być trupem i znów będą koszty, tyle, że remont może kosztować 2x tyle co używka+przekładka. Jeśli jednak ja miałbym co do auta dalsze plany, chyba bym remontował, przynajmniej wiem co mam.

gnybas
13-12-2014, 21:37
czy w takimprzypadku dolewka lub wymiana oleju może coś pomóc?

mojmistrz
13-12-2014, 21:49
Jak skrzynia złom, to niestety nie. Może się trochę uciszyć, ale nic więcej.

Andrzej K.
13-12-2014, 22:30
Muszę Cię zmartwić,ale na pewno nie będzie to łożysko podpory - z tego co opisujesz to ewidentny objaw zajechanej skrzyni. Wątpię również czy wymiana oleju uciszy nawet w małym stopniu hałas się z niej wydobywający. Raczej nieuchronnie czeka Cię wymiana/naprawa skrzyni niestety. Faktycznie najlepiej byłoby naprawiać,ale...jest to kosztowna sprawa i musiałby to robić człowiek,który się zna na rzeczy, bo nie jest to prosta operacja i niewłaściwie poskładana może pracować nie lepiej jak obecnie. Wydaje mi się,ze najlepszym rozwiązaniem byłoby wymiana na inną sprawną i najlepiej przez osobę,która skrzynie sprzedaje. W przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości od razu by temat prostował. A co do kosztów samej wymiany, są takie jak przy wymianie sprzęgła, czyli niemałe. Swoją drogą kto tym autem musiał jezdzić,ze tak ją wykończył. Nie wiem jaka skrzynka u Ciebie w aucie siedzi, ale znam fordowskie skrzynie i MTX75 oraz IB5 i złego słowa na nie nie mogę powiedzieć, ważne jest tylko,aby je nie katować i aby posiadały właściwą ilość oleju. Tylko tyle i aż tyle.
P.S. Skąd jesteś?

gnybas
13-12-2014, 23:01
poznań

Bump: jak rozpoznań jaka skrazynia siedzi u mnie? jakie mogą być konsekwencję założenia innej skrzyni niż ta co jest? czy inna skrzynia może w ogóle pasować?

Andrzej K.
13-12-2014, 23:05
Dopisz sobie w profilu, będzie prościej dla innych.
A co do naprawy to musisz sam podjąć decyzję, która będzie dla Ciebie najbardziej odpowiednia i obym się mylił w diagnozie.
Powodzenia.

gnybas
13-12-2014, 23:16
ale dalej pozostaje pytanie "jak rozpoznań jaka skrazynia siedzi u mnie? jakie mogą być konsekwencję założenia innej skrzyni niż ta co jest? czy inna skrzynia może w ogóle pasować?"
Proszę o pomoc :)

waldek1221
13-12-2014, 23:33
Wpisz tu swój numer VIN, a dowiesz się jaką masz skrzynię:
http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do

Basra
14-12-2014, 15:16
ale dalej pozostaje pytanie "jak rozpoznań jaka skrazynia siedzi u mnie? jakie mogą być konsekwencję założenia innej skrzyni niż ta co jest? czy inna skrzynia może w ogóle pasować?"
Proszę o pomoc :)
Witam

Musisz wpierw zlokalizować usterkę.Gdzie i co tak hałasuje.Wymontujesz skrz.biegów.I np.okaże się że huczą łożyska na piastach lub łożysko podpierające prawą półoś.

pozdrawiam

Andrzej K.
14-12-2014, 19:14
Kolega wyraznie napisał,że huczy jak skrzynia "ciągnie", więc winowajcą jest skrzynia. Łożyska kół i podpory hałasują cały czas jak są uszkodzone, a przynajmniej przy określonych prędkościach bardziej lub mniej. W tym konkretnym przypadku założyciel wątku tak tego nie opisuje.
Pzdr.

gnybas
17-02-2015, 22:23
zakończyło się remontem skrzyni

nyzrum
13-06-2015, 19:36
Odkopuję.
Napisz gnybas ile Cię to kosztowało jeśli możesz. Mam zaufanych mechaników, o których już nie raz się przekonałem, że nie naciągają co wychodzi im na dobre bo dzięki temu naprawiam u nich już 3 furki. Do rzeczy, u mnie również występuje ewidentne terkotanie skrzyni ale na biegu jałowym oraz na bardzo niskich obrotach 1000-1800 mniej więcej. Włączona klima sprawia, że czuje jakbym jechał starym dobrym dieselkiem :D Moi mechanicy głównie zajmują się regeneracją skrzyń, ale w passatach, audi, skodach. Twierdzą, że bardzo rzadką sprawą jest zajechana skrzynia w focusie. Polecili mi rozwiązanie z regeneracją skrzyni, a nie podmianką bo gwarantują mi brak problemów. Taka usługa kosztowała by mnie niecałe 800 zł. Jak było u Ciebie? I jak efekty przede wszystkim po naprawie.