Witam
Przeszukałem cały internet i niestety nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć, schematów regulacji pompy wtryskowej do transita z 98 roku, silnik diesel, auto było na bliźniakach. Pompa ma zdecydowanie zbyt duże obroty na biegu jałowym. Silnik jest zaadoptowany w ciągniku samoróbce. Znalazłem schematy ale do "świnki" starszego transita.
wojtekjanus
17-12-2014, 08:26
Jeżeli jest to pompa Boscha (bo nie piszesz, że silnik jest turbo - czyli pompa Epic Lucas), to podstawowa regulacja wolnych obrotów jest na dźwigni do której podpięta jest linka . Jest kilka wykonań pompy, śruba może być zlokalizowana po przeciwnej stronie od silnika lub też od strony silnika. Ale jest dobrze widoczna.
Pompy Boscha w Transicie miały z początku regulator obrotów i przyspieszania wtrysku zimnego silnika na zewnątrz, potem (w twojej pompie) znalazł się on wewnątrz pompy i mógł ulec uszkodzeniu, zatarciu. Jeżeli jest uszkodzony, to pompa może mieć cały czas za wczesny wtrysk i za dużą dawkę wtrysku. Ale to już raczej wyższa szkoła jazdy, trzeba rozbierać pompę.
CzerwonyFred
17-12-2014, 17:57
Witam.
Silnik ma za duże obroty chwilę po rozruchu czy po 10 minutach pracy? Jeśli po odpaleniu chodzi normalnie a potem zaczyna przyspieszać to ktoś już pompę podkręcił. Możesz wkręcać plastikową śrubę która jest na pancerzu linki przy pompie to zluzujesz linkę. A jeśli tam już nie ma czym kręcić to wykręcaj powoli śrubę o którą opiera się dźwignia dawkowania paliwa,jest na płaski śrubokręt a kontruje ją nakrętka,bodajże 10. Przerobiłem to u siebie,z tym że w drugą stronę-nie miałem obrotów na zimnym,trzeba go było gazować przez kilka minut. A jeśli masz za duże obroty od odpalenia aż do zgaszenia po dniu orki 2 grudziądzką to może coś zostało zmajstrowane podczas adaptacji silnika do SAMa .Kupiłeś go czy sam składałeś? Pozdrawiam.
Czapla89
25-03-2015, 14:42
Podepnę się pod temat. Mam pompe Lucas i poprzedni właściciel podkręcił obroty. Możecie mi powiedzieć gdzie znajdę śrubę od regulacji obrotów w tej pompie ?
wojtekjanus
25-03-2015, 20:43
Masz Lucas Epic (turbo)? Jeżeli tak - to regulacja odbywa się w zakresie 800 - 900 obrotów za pomocą dedykowanych systemowi testerów i pedału gazu.
Tak stoi w instrukcji - więcej nie powiem, bo nie ruszałem tego.
Czapla89
07-04-2015, 16:05
O cholera, mam EPICa, ale obroty jałowe na rozgrzanym silniku to na słuch tak z 1800-2000 ... Obrotomierza nie mam.
No nic, chyba trzeba w końcu kupić serwisówkę.
wojtekjanus
07-04-2015, 17:49
Jest dużo Transitów które miały Epica, a założono im pompę Boscha. Turbina wtedy zostaje.
Nie potrafisz zorientować się co masz? Czy sterowanie gazem jest linką, czy elektryczne?