Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] doświetlanie drogi do domu
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=57975&stc=1&d=1419759344
Mam uruchomioną opcję programem ale niestety światła po wyjściu nie świecą .
Można jakąś podpowiedź ja to uruchomić. Potrzebny hjest do tego dodatkowy przekaźnik ? może bezpiecznik? czy powinno dać sie uruchomic tylko programem.
To dobrze, że nie świecą po zatrzymaniu silnika, bo po co rozładowywać akumulator..?
juri2069 28-12-2014, 11:33 Można jakąś podpowiedź ja to uruchomić.
a spróbuj przed zamknięciem drzwi pociągnąć wajche od długich. Wtedy się włączają na 30 sek i normalnie zamykasz auto
a spróbuj przed zamknięciem drzwi pociągnąć wajche od długich. Wtedy się włączają na 30 sek i normalnie zamykasz auto
ta opcja nie działa. jakieś inne propozycje?
Nie działa w GEMach zaczynających się na 3M5T. Trzeba wymienić GEM na późniejszy i będzie działać.
szafarek 28-12-2014, 18:32 Na 7M5T też nie działa ...
No to coś nie tak robisz. Doświetlanie drogi do domu na pociągnięciu dźwigni jak do mignięcia długimi działa wg mojej wiedzy we wszystkich późniejszych GEMach...
szkodnik85 28-12-2014, 21:31 4m5t tez brak tej funkcji
szafarek 29-12-2014, 06:30 No to coś nie tak robisz. Doświetlanie drogi do domu na pociągnięciu dźwigni jak do mignięcia długimi działa wg mojej wiedzy we wszystkich późniejszych GEMach...
Gaszę auto, pociągam za dźwignię, zapalają się światła ?
Jeśli taka jest kolejność ... to niestety nie działa.
arturfom 29-12-2014, 09:03 4m5t tez brak tej funkcji
mam ten sam i działa
Dokładnie taka kolejność. U mnie działa. Szkoda, że nie włączają się jeszcze swiatła po otworzeniu samochodu.
Gaszę auto, pociągam za dźwignię, zapalają się światła ?
Jeśli taka jest kolejność ... to niestety nie działa.
Gaszę auto, wyciągam kluczyk, pociągam za dźwignię - zapalają się światła.
szafarek 29-12-2014, 15:36 Gaszę auto, wyciągam kluczyk, pociągam za dźwignię - zapalają się światła.
To ostatnie nie działa .... nie zapalają się.
A może istotne jest w jakiej pozycji ma być włącznik od świateł ?
Ja przed zgaszeniem wyłączyłem na "0" - nie zapaliły się światła, druga próba z włączonymi światłami (oczywiście po wyjęciu kluczyka zostały tylko postojowe), ale też nie zadziało.
Może musi być na AUTO ? tylko, że ja tej pozycji nie mam.
No to mam 3... I nie będzie działać
. Jeżeli zmienię na wyższy model to wszystko będzie śmigać czy trzeba go programowac pod dany samochód . ( ewentualnie ma ktoś rozeznanie czym różnią się te modele od siebie.
slyboots 29-12-2014, 23:33 No to mam 3... I nie będzie działać
. Jeżeli zmienię na wyższy model to wszystko będzie śmigać czy trzeba go programowac pod dany samochód .
Nie wiem czy będzie działać jak zmienisz na wyższy model bo koledzy mają nowsze wersje GEMa i też nie wszystkim działa.
Jedno jest pewne - zmiana GEMa wiąże się na pewno z programowaniem go pod dany samochód
C-MAX_Member 31-12-2014, 14:40 Wczoraj ten bajer sobie sprawdziłem i u mnie również działa tylko szkoda że za każdym razem trzeba to aktywować poprzez włączenie długich. Rozumiem że podczas otwierania auta z pilota tej funkcji juz nie ma?? To byłaby już klasa wyższa chyba:mrgreen:
wiesiek n67 03-01-2015, 16:57 Cześć. dziś sprawdziłem i u mnie jest ta funkcja mimo że mam gem 3M5T z 2004 r.Działa tak że gasze motor gaszę światła i pociągam za dzwignię jak bym włączał długie zapalają się światła z przodu i świecą 25 sekund mimo że zamykam auto .
Cześć. dziś sprawdziłem i u mnie jest ta funkcja mimo że mam gem 3M5T z 2004 r.Działa tak że gasze motor gaszę światła i pociągam za dzwignię jak bym włączał długie zapalają się światła z przodu i świecą 25 sekund mimo że zamykam auto .
To ciekawe co kolega pisze ! A czy nie trzeba jakiegoś przekaźnika dołożyć ? Może bezpiecznik ? Zrób fotę swojego gem jak możesz . Chętnie porównam ze swoim.
wiesiek n67 03-01-2015, 18:54 Nic nie robiłem taki kupiłem ,oprócz tego nie mam oświetlenia wnętrza podobno to wina GEM. 08 01 oddaje auto do mechanika ma mi załatwić FAP i przy okazji ma coś z tym robić. GEM mam taki 3M5T 14014 CFD może to o to chodzi o wersję wyposażenia ,ja mam podgrzewaną przednią szybę i fotele.
szafarek 03-01-2015, 19:55 To wszystko wydaje się dość ciekawe.
Trzeba poczekać może Tadeusz coś wymyśli i każdy z nas u którego ten bajer nie działa będzie go miał ....
moj gem to http://s5.galerieallegro.pl/zdjecia/z461/4618548/big/2.jpg?screen
i nie ma żadnej reakcji na włączanie świateł.
Zauważyłem również ( jeżeli popełniam jakiś błąd to poprawcie mnie) że po zmianie czasu podświetlenia w lusterkach na 50 sek
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z461/4618548/big/3.jpg?screen
nic sie nie zmieniło całość oświetlenia gaśnie po ok 5 sek bez względu na wartość zapisana w Gem.
Parę razy już tłumaczyłem, że te parametry nie działają.
szafarek 04-01-2015, 19:08 Mam pomysł jak to obejść ...
Podświetlenie "skarpetek" zrobiłem i działa do dziś.
Przyszedł czas na kolejne modyfikacje. "podłącze się" do istniejącej instalacji oświetlenia wewnętrznego. Wystarczy znaleźć tor od świateł postojowych przy GEMie albo od halogenów (w zależności od tego co się chce mieć), spiąć razem i w momencie otwierania samochodu razem w oświetleniem wnętrza będą zapalać się światła na zewnątrz.
Nie wiem jeszcze jak zachowa się oświetlenie wnętrza jak zapalę ręcznie (włącznikiem) światła, ale to też pewnie nie będzie problem by to odseparować.
Realizację zaczynam na końcu stycznia ...
Dodatkowo, dołożę również podświetlanie lusterek zewnętrznych (pod ten sam obwód). Muszę tylko zakupić lampki, ładnie wyciąć w spodzie lusterka, poprowadzić nową instalację i ....
Będzie prawie jak GHIA :-) i mam nadzieję, że GEM nie spłonie ...
Jeżeli będziesz miał namiar na lampki (2 na zbyciu) daj znać
szafarek 04-01-2015, 19:18 ciężko je dostać ..., będą chyba od Mondeo MKIII
Jeżeli będziesz miał namiar na lampki (2 na zbyciu) daj znać
jeżeli o te chodzi to chyba nie problem :) zadzwonic i sie dowiedzieć czy sa dostęne . cena oryginału powala , ale podróba ??
http://www.ford-esklep.pl/pl/c/Oswietlenie/326
szafarek 04-01-2015, 20:47 jeżeli o te chodzi to chyba nie problem :) zadzwonic i sie dowiedzieć czy sa dostęne . cena oryginału powala , ale podróba ??
http://www.ford-esklep.pl/pl/c/Oswietlenie/326
ale Ty piszesz o kierunkach w lusterkach, a ja myślę o podświetlaniu wokół samochodu po otwarciu z pilota. Lampki montowane są od dołu lusterka
Cenę w sklepie i serwisie znam. Szukam tańszej opcji
szafarek 05-01-2015, 12:53 Plan jest by zrobić to poza GEMem. Do dołożenia mam lampki w lusterkach i "odprowadzanie do domu". Znalazłem układ http://allegro.pl/show_item.php?item=4908265825 tylko nie wiem czy uciągnie 120W ... zapytałem, poczekam, zobaczymy.
Podejrzewam, że GEM same podświetlanie lusterek to by uciągnął, ale jeszcze 2x 55W z follow me home to już nie ....
szafarek 05-01-2015, 16:40 Sterownik wytrzyma (info od producenta), oparty jest na układzie BUZ10, muszę tylko dołożyć do niego radiator i będzie ok. Układ do samodzielnego montażu, koszt 25 zł to nie majątek a będzie pewniej, nie obciążę GEMa.
Chyba zamówię i podziałam.
Bump: Lampki już zamówione ...
szafarek 05-01-2015, 18:00 Gdzie zamawiałeś?
Lampki kupiłem od Mondeo MKIV (podobne jak na załączonej fotce) na allegro.
Zmieniła się koncepcja modułu oświetlania drogi .... kupiłem na allegro gotowy moduł.
szafarek 05-01-2015, 20:05 Jak czas pozwoli zrobię dokumentację i foto ... dla potomnych :568:
Może ktoś kiedyś .....
szafarek 06-01-2015, 18:46 Dacie wiarę .... nawet moja meriva ma taką funkcję. Dziś to odkryłem.
W oplu działa to dokładnie tak jak powyżej opisywał tedi_k.
ja mam C-Max z 2005 i mam ta funkcję aktywną, świeci około 15-20 sekund :-)
szkodnik85 08-01-2015, 22:35 A może doświetlanie drogi do domu jest uzależnione od wersji odprogramowania gemu a nie serii. Skoro ja mam 4m5t i mi niestety nie działa a któryś z kolegów pisał ze na tej wersji gemu mu działa. Ja mam wersje softu v7 (25.03.2004)
Cześć. dziś sprawdziłem i u mnie jest ta funkcja mimo że mam gem 3M5T z 2004 r.Działa tak że gasze motor gaszę światła i pociągam za dzwignię jak bym włączał długie zapalają się światła z przodu i świecą 25 sekund mimo że zamykam auto .
Możesz sprawdzić wersje softu w swoim gem ?
szafarek 09-01-2015, 20:31 Zabawę czas zacząć !
Panowie, poproszę Was o wsparcie ...
Dziś przyszedł moduł do świateł, podłączyłem "na krótko" i wszystko działa dokładnie tak jak chciałem. Mam tylko problem jaką konfigurację wybrać . Poniżej kilka propozycji, pomóżcie mi wybrać sposób podłączenia.
Na szybko podłączyłem tak, że:
- światła zapalają się i świecą 30 sek po otwarciu centralnego pilotem, zgasną po włączeniu zapłonu
- światła zapalają się i świecą 30 sek po otwarciu drzwi (powiedzmy po zakończeniu jazdy, opuszczenie samochodu) i po zamknięciu centralnego pilotem
- światła nie zapalą się jeśli włączony jest zapłon
I teraz prośba do Was :
a/ - podłączę tylko światła przednie przeciwmgłowe, pozostałe nie będą się zapalały
b/ - podłączę światła przednie przeciwmgłowe i tylne światła postojowe (mam polifta więc ledowe słupki
c/ - podłączę światła przednie przeciwmgłowe i tylne światła oświetlenia tablicy rejestracyjnej (mam mocne ledy, świetnie oświetlają tył auta jak jest zupełnie ciemno
Która wg Was opcja a/, b/ czy c/ ?
Może inna konfiguracja ? Dodam, że z przodu chcę mieć w konfiguracji światła przeciwmgłowe i żadne inne, tak naprawdę mam problem co wybrać na tyle auta, czy jakiekolwiek mają się z tyłu zapalać ???
Funkcję COMING/LEAVING HOME zepnę docelowo z lampkami w lusterkach - to następna modyfikacja, na lampki czekam ....
Witam
Mam GEM po wymianie z 3M5T.....DF na 4M5T......DG i opcja doswietlania drogi do domu dziala bez problemu.
Po zgaszeniu silnika, wyjeciu kluczyka ze stacyjki i pociagnieciu dzwigni do swiatel dlugich, swiatla mijania zapalaja sie na ok 20-30sek.
Pozdrawiam
szafarek 11-01-2015, 16:35 Zabawę czas zacząć !
a/ - podłączę tylko światła przednie przeciwmgłowe, pozostałe nie będą się zapalały
b/ - podłączę światła przednie przeciwmgłowe i tylne światła postojowe (mam polifta więc ledowe słupki
c/ - podłączę światła przednie przeciwmgłowe i tylne światła oświetlenia tablicy rejestracyjnej (mam mocne ledy, świetnie oświetlają tył auta jak jest zupełnie ciemno
Z racji, że miałem dziś trochę wolnego czasu, zabrałem się za podłączenie.
Całość zajęła mi 2 godziny z testami.
Moduł podłączyłem jednak nieco inaczej niż propozycje powyżej.
W momencie otwarcia samochodu pilotem lub otwarcia drzwi zapalają się przednie światła przeciwmgłowe i ... tylne też przeciwmgłowe.
Jutro spróbuję zrobić jakiś filmik i wrzucę by pokazać Wam działanie ....
Wyprowadziłem już sobie (by nie rozbierać znów auta) przewód do sterowania podświetleniem lusterek zewnętrznych .... będę je robił pod koniec stycznia .....
garaż ogrzewany :wink:
W momencie otwarcia samochodu pilotem lub otwarcia drzwi zapalają się przednie światła przeciwmgłowe i ... tylne też przeciwmgłowe.
Nie chwal się tym na SKP, bo Ci nie podbiją przeglądu.
szafarek 11-01-2015, 21:10 Nie chwal się tym na SKP, bo Ci nie podbiją przeglądu.
Bo ? Przecież jak zapłon włączony to światła nie zapalają się, a jak auto nie porusza się to co im do tego ... Przecież fabrycznie nowe foki czy mondki tak mają - no może nie halogeny ale postojówki.
Chyba grupa VW ma jako follow/coming home w użyciu halogeny przednie.
szafarek 27-01-2015, 20:47 Nie chwal się tym na SKP, bo Ci nie podbiją przeglądu.
24 stycznia byłem na przeglądzie ... słowem nikt nie zapytał co to ....
Co prawda zmieniłem konfiguracje i mam podpięte teraz postojówki z przodu i tyłu słupki ledowe oraz lampki oświetlające tablicę rejestracyjną.
Identyczną konfigurację mają focusy MKIII.
Montaż lampek w lusterkach niestety umarł. Lampki od mondeo (MKIII i MKIV mają takie same) niestety nie zmieszczą się w lusterkach. C-max ma jednak takie "trójkątne" i tak swoją drogą zastanawiam się jak udało się to tam upchnąć, chyba że te lusterka z oświetlaniem progów mają inną konstrukcję jak te bez.
|