Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] 1.8 TDCi - Dymi na czarno
Witam!
Od jakiegoś czasu, przy mocniejszym dodawaniu gazu, z układu wydechowego wydostaje się duża chmura czarnego dymu. Wiecie może Panowie co jest tego przyczyną? I jak z tym sobie poradzić?
pozdrawiam,
anastazyy 30-05-2011, 16:28 przyczyn może być wiele. Najprawdopodobniej wtryski.
dzięki :) a jakie inne przyczyny?
DomeloTDCI2.0 31-05-2011, 16:24 A jest słabszy niż wtedy jak nie dymił?
radzio_s 31-05-2011, 16:41 zanim walniemy z grubej rury "wtryski" radzę posprawdzać szczelność przewodów Turbo-intercooler-dolot.
nie jest słabszy, przynajmniej nie jest to odczuwalne
zanim walniemy z grubej rury "wtryski" radzę posprawdzać szczelność przewodów Turbo-intercooler-dolot.
Też najpierw bym, to sprawdził.
Ja i kolega kupiliśmy po sztuce w listopadzie 2010 - przebieg ~7000km. Od miesiąca kopcimy na czarno.
Albo to auto precyzyjnie się po takim samym czasie rozsypuje, albo do Gliwickich stacji przywieźli mazut.
A na moje oko i ucho macie diesla bez DPFu. Nic tylko się radować. :)
Strzeszku 08-06-2011, 16:57 Panowie nie szukajcie wad w swoich autach. U mnie od samego początku (mam już 113tyś km) auto kopciło na czarno. Ojciec się ze mnie śmiał, że coś mam popsute bo dymi jak ruszam spad domu, a ja się*będę śmiał jak jemu przyjdzie wymienić FAP w jego 2.0 HDI.
Ten silnik jak każdy diesel bez filtra cz. stałych, musi kopcić. Czasem ma humor dymić jak stary Ikarus, a czasem wcale nie dymi.
Mój na razie nie dymi, ale mam 17000 tyś. 8)
moj czasami zadymi przy ruszaniu, a jak jade i mu przyloze to nie widac czarnej chmury ;)))
dario6273 09-06-2011, 14:29 Panowie chyba macie coś nie tak jeżeli wam dymi u mnie nawet po czipsie-HEKA nie ma czarnej chmury przy energicznym ruszaniu :one:
Czarnej nie, ale na hamowni trochę kopcił u mnie :D
dario6273 09-06-2011, 14:33 Jak się Heko dopadnie to wszystko na czarno zakopci:619:
O to chodzi, że przy bardzo enegicznym ruszaniu prawie wcale nie kopci. W czasie jazdy też nic nie widać. Najbardziej dymi przy normalnym ruszaniu. Tyle, że pod górę :)
michalkoczur 27-01-2013, 00:25 Witam panowie
Chcialem zapytac o taka rzecz: ostatnio podczas jazdy wieczorem zauwazylem ze auto zaczelo znacznie kopcic. podjechalem pod dom i zrobilem przygazowke kilka razy, za kazdym razem dym z wydechu, na ulicy normalnie czarna plama z sadzy... nie wiem jaka byla przyczyna, ale dodam ze byla juz rezerwa paliwa a wczesniej wrocilem z polski i dolewalem do diesla srodek zimowy. na drugi dzien i do tej pory juz takie kopcenie nie wystapilo.
pytanie- dlaczego tak przykopcil? nie mam dpfa.
pozdro. Michal.
gregor75 27-01-2013, 19:12 może ten dodatek zimowy osadził się na dnie zbiornika,i na rezerwie spalał się wraz z ropą w postaci jakiejś bogatej mieszanki
Sebastekatowice 28-01-2013, 08:19 tak jak pisze kolega gregor całkiem możliwe, że ten dodatek dokłanie się nie wymieszał z paliwem i dlatego przydymiło albo jakieś brudy z baku
albo jakieś brudy z baku
A od czego wg Ciebie jest filtr paliwa?
Wyobrażasz sobie brud we wtryskach paliwa i w listwie CR?
michalkoczur 28-01-2013, 10:00 brudy raczej nie tak jak pisze kolega. dziwne zeby sie nie wymieszalo w baku, wlalem tego moze 100ml albo mniej na 50litrow diesla... ale nic, narazie nic zlego sie nie dzieje.
Sebastekatowice 01-02-2013, 07:31 No z tym brudem lekko przesadziłem miałem na myśli brudne paliwo chemicznie ale jak nic złego się nie dzieje to tylko się cieszyć
Witam.
Lałeś typowy depresator? Jeśli tak to ile go wlałeś?
michalkoczur 01-02-2013, 13:38 witam
tak, firmy k2, butelka jest na 600l diesla wiec wlalem takiego "dobrego łyka" :)
Umnie łyk to min 100:) A tak poważnie to jest zdecydowanie prawdopodobne iż po tym depresatorze na małą ilość paliwa ( z regóły na bak 50ml) tak się stało. Temu iż depresatory zawierają tzw. farkcję aromatyczną ona spalając się emituje b. duże ilości sadzy stąd czarny dym.
michalkoczur 01-02-2013, 20:30 byc moze, nie zaprzeczam tym bardziej ze ewidentnie stalo sie to w czasie kiedy wlalem dodatek. ale tak jak pisalem jest oki.
pozdro.
johndeere5340 02-02-2013, 11:58 moj kolega do Opla Vectry B 1,7 (ISUZU) nalał STP do czyszczenia wtryskiwaczy, to po czyszczeniu zaczał strasznie dymic i dymi do dzisiaj. Może twój dodatek rozpuścił jakąś sadze?
dj_wecker 08-04-2013, 10:44 Mi jak zaczyna kopcić to zmieniam filtr powietrza, nawet jak wygląda na czysty i przestaje tylko ze ja mam troszkę inny silnik diesla, ;)
to moj pierwszy post, pierwszy ford itd. do tej pory jezdzilem renowkami, ostatnie trzy to diesle, jeden bez turbo(laguna 1) puscila dyma jak sie depnelo mocno, scenic tak samo, espace4 2,2 dci potrafil nizla zadyme zrobic, mondeo jeszcze sie nie przyjrzalem, ale jak sie nie ma filtra czastek stalych to bedzie zawsze czarny dym wiekszy lub mniejszy
Witam
Mam pytanie do posiadaczy tego silnika:
Czy wasze też dosyć mocno dymią przy raptownym przyspieszaniu, widziałem inne 1.8 TDCi MK3 i MK4 i też strasznie dymią.
A jak u was się sprawa ma?
Musisz sprecyzować co rozumiesz przez "mocno/strasznie dymią". Bo widać czarny dym z rury, ale nie ma chmury na kilka metrów. Znasz jakieś diesle, które nie dymią przy mocnym przyspieszaniu?
Jasne że znam, mam drugie auto 307SW 2.0HDi no ale z FAP-em i nigdy nie puścił nawet dymka, niepotrafie określić w jak bardzo. Na moje oko to dymi dosyć mocno, w skali od 1 do 10 , gdzie 1 to moja 307-ka , a 10 to T-34 to mój mondek by miał jakieś 4
1,8 tdci nie ma filtra dpf wiec i chmure puscic musi, mozesz sprawdzic szczelnosc rury do intercolera, mi kiedys ta rura spadla-to wstyd bylo jechac - wygladalo to tak jakby sie palila opona za samochodem :D
u mnie tez puszcza dyma ale jak kolega pisze wyrzej nasze silniki nie maja DPFa wiec gdzies to musi ujsc
Podobno po zaślepieniu EGR nie dymi :surprise:
Koledzy,
czarny dym jest wynikiem nadmiaru paliwa w stusunku do powietrza w mieszance paliwowo-powietrznej w komorze spalania. Powody, cóż:
- spadająca wydajność wtrysków, nasze paliwo ich nie oszczędza, wtryski zaczynją "lać"
- mało tlenu (czytaj powietrza) a tutaj : zabrudzony filtr powietrza albo nieszczęsny EGR - jeżeli zawór nie domyka się większa ilośc spalin niż powinna dostaje się do komory spalania, spadająca sprawność turbiny.
Bump: kolega Hyrus pisał o rurze, która spadała z intercoolera. Spowodowało to dwukrotny spadek ilości powietrza w komorze spalania. Turbina podnosi ciśnienie do ok. 180-220 kPa z ciśnienia nas otaczającego ( ok. 100 kPa). Silnika musiał dymic jak cholera.
Sdamian6 03-01-2015, 17:10 Ja mam 1.8 tdci 125 km przebieg 300 tys kupiłem go 3 miesiące temu i aż się dziwie nie puszcza dymka ani trochę mam też mondeo mk3 2.0 tdci 115 km i mk3 delikatnie dymi ale tylko przy dużym obciążeniu.
sewenpamp 03-01-2015, 18:09 Witam
Mam pytanie do posiadaczy tego silnika:
Czy wasze też dosyć mocno dymią przy raptownym przyspieszaniu, widziałem inne 1.8 TDCi MK3 i MK4 i też strasznie dymią.
A jak u was się sprawa ma?
Sprawdź temat z linka po niżej, ja dzięki koledze "motorek4612", zamontowałem zaślepkę którą sam zrobiłem (Możesz sprawdzić w moim profilu "Lekkie naprawy") i ten silnik pracuje jak należy i nie puszcza czarnej chmury sprawdź, polecam, warto, nie ma błędu po zamontowaniu zaślepki :diabel2:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=132467
ZeusMazury 10-10-2016, 21:24 Mój Mondeo MK4 1.8TDCi rok temu zaczął kopcić jak smok Wawelski, szczególnie przy powolnym cofaniu potrafił wypuścić chmurę dymu wielkości ciężarówki. W lipcu w trakcie jazdy na wakacje dodatkowo stracił nagle moc oraz silnik nabierał mocy nie przy 1600 obrotach jak wcześniej a przy 2100. Po powrocie zaczęła się batalia "fachowców" z problemem, najpierw wysyłka wtryskiwaczy na diagnostykę, stwierdzono, że wszystkie są do niczego i nastąpiła regeneracja. Problem nie ustąpił. Wymieniono wkład w turbinie (wymieniono cały środek), sytuacja się tylko pogorszyła. Wysłano turbinę do serwisu turbin, gdzie turbinę wyregulowano. Wróciła moc, ale kopcił dalej. Do tego nadal moc pojawiała się dopiero przy 2100 obrotach. Kolejni fachowcy nie wiedzieli już co to może być, serwis forda wyzerował adaptację turbiny w komputerze i stwierdził, że wszystko jest ok, ten typ tak ma i będzie kopcił. Dwa serwisy poradziły mi wizytę w firmie tuningującej i przemapowanie turbiny, by wcześniej zwiększała ciśnienie. W końcu po lekturze postów na tym forum kupiłem na allegro zaślepkę do EGRa wraz z uszczelkami (koszt z przesyłką 39zł) i zaślepiłem go. Efekt? Zero dymu, dynamika jakiej nigdy ten samochód nie miał, zero turbo dziury, przyrost mocy już od 1300 obrotów, na początku po zmianie przyzwyczajony do zerowej mocy przy ruszaniu startowałem z piskiem opon. Okazuje się, że EGR od początku tego auta (mam go z salonu) zwyczajnie dławi wszelką moc do tego stopnia, że mam mocno zużyte sprzęgło, bo ciągle musiałem ruszać na półsprzęgle i przez kilka sekund manewrować gazem i sprzęgłem żeby go nie zgasić. EGR zaczął się zamykać dopiero przy wyższych obrotach i stąd ten skokowy przyrost mocy przy 2100 obrotach. Teraz przy zaślepionym EGRze mam płynny przyrost mocy. Kto ma problem z mocą i kopceniem niech przed wizytą w warsztacie i narażeniem się na duuuże koszty zainwestuje te 39zł w zaślepkę, 5 minut i można zdiagnozować czy problem nie leży w źle działającym EGRze, a najlepiej zaślepić na stałe, bo EGR tak działa jakbym kotwicę ciągnął.
piotrek305 10-10-2016, 22:05 Mój Mondeo MK4 1.8TDCi rok temu zaczął kopcić jak smok Wawelski, szczególnie przy powolnym cofaniu potrafił wypuścić chmurę dymu wielkości ciężarówki. W lipcu w trakcie jazdy na wakacje dodatkowo stracił nagle moc oraz silnik nabierał mocy nie przy 1600 obrotach jak wcześniej a przy 2100. Po powrocie zaczęła się batalia "fachowców" z problemem, najpierw wysyłka wtryskiwaczy na diagnostykę, stwierdzono, że wszystkie są do niczego i nastąpiła regeneracja. Problem nie ustąpił. Wymieniono wkład w turbinie (wymieniono cały środek), sytuacja się tylko pogorszyła. Wysłano turbinę do serwisu turbin, gdzie turbinę wyregulowano. Wróciła moc, ale kopcił dalej. Do tego nadal moc pojawiała się dopiero przy 2100 obrotach. Kolejni fachowcy nie wiedzieli już co to może być, serwis forda wyzerował adaptację turbiny w komputerze i stwierdził, że wszystko jest ok, ten typ tak ma i będzie kopcił. Dwa serwisy poradziły mi wizytę w firmie tuningującej i przemapowanie turbiny, by wcześniej zwiększała ciśnienie. W końcu po lekturze postów na tym forum kupiłem na allegro zaślepkę do EGRa wraz z uszczelkami (koszt z przesyłką 39zł) i zaślepiłem go. Efekt? Zero dymu, dynamika jakiej nigdy ten samochód nie miał, zero turbo dziury, przyrost mocy już od 1300 obrotów, na początku po zmianie przyzwyczajony do zerowej mocy przy ruszaniu startowałem z piskiem opon. Okazuje się, że EGR od początku tego auta (mam go z salonu) zwyczajnie dławi wszelką moc do tego stopnia, że mam mocno zużyte sprzęgło, bo ciągle musiałem ruszać na półsprzęgle i przez kilka sekund manewrować gazem i sprzęgłem żeby go nie zgasić. EGR zaczął się zamykać dopiero przy wyższych obrotach i stąd ten skokowy przyrost mocy przy 2100 obrotach. Teraz przy zaślepionym EGRze mam płynny przyrost mocy. Kto ma problem z mocą i kopceniem niech przed wizytą w warsztacie i narażeniem się na duuuże koszty zainwestuje te 39zł w zaślepkę, 5 minut i można zdiagnozować czy problem nie leży w źle działającym EGRze, a najlepiej zaślepić na stałe, bo EGR tak działa jakbym kotwicę ciągnął.
super, dzięki za ten wpis.. chce właśnie wyczyścić EGR i go zaślepić.. dasz linka do aukcji tej zaślepki ?
jaki masz przebieg ?
ZeusMazury 11-10-2016, 20:02 Zaślepkę kupowałem na tej aukcji:
http://allegro.pl/37-zaslepka-egr-focus-mondeo-c-max-s-max-1-8-tdci-i4978679956.html
Rzetelny sprzedawca, w komplecie uszczelki i instrukcja montażu, w sumie 3 minuty pracy kluczem 10. Mój przebieg to niecałe 95000. Warto wyczyścić EGR przed zaślepieniem, bo generalnie komputer nie sprawdza przepływu spalin tylko położenie zaworu, jeśli przez nagary zawór źle pracuje i nie domyka się całkowicie to wtedy będzie wyświetlał błąd EGR. Nie potrzebna też jest zaślepka z otworami, komputer po założeniu pełnej zaślepki nie wyświetla mi żadnych błędów.
piotrek305 11-10-2016, 21:03 Zaślepkę kupowałem na tej aukcji:
http://allegro.pl/37-zaslepka-egr-focus-mondeo-c-max-s-max-1-8-tdci-i4978679956.html
Rzetelny sprzedawca, w komplecie uszczelki i instrukcja montażu, w sumie 3 minuty pracy kluczem 10. Mój przebieg to niecałe 95000. Warto wyczyścić EGR przed zaślepieniem, bo generalnie komputer nie sprawdza przepływu spalin tylko położenie zaworu, jeśli przez nagary zawór źle pracuje i nie domyka się całkowicie to wtedy będzie wyświetlał błąd EGR. Nie potrzebna też jest zaślepka z otworami, komputer po założeniu pełnej zaślepki nie wyświetla mi żadnych błędów.
dzięki :)
DamianUK 06-06-2018, 12:11 Posiadam mondeo dość nie długo bo 2 miesiące. Na początku wogule nie dymil (albo nie widziałem) ale teraz jak stoje na światłach I ruszę to aż kierowcy trąbia za mna i wielki kłąb dymu zostawiam za sobą.
W czasie jazdy nie widać żeby się kopciło.
Sprawdź czy te najgrubsze węże pod maską nie mają pęknięć.
DamianUK 06-06-2018, 13:37 Sprawdź czy te najgrubsze węże pod maską nie mają pęknięć.
Te po obu stronach intercoolera?
Witam mam problem chyba bo to pierwszy mój samochód z silnikiem diesla. Przy przyspieszaniu kopci na czarno przez chwilę. Wtryski wymienione błędów brak jedynie błąd świecy żarowej ale to chyba nie powód. Egr zaslepiony może to jest powód. Pozdrawiam
Sprawdź szczelność układu dolotowego.
A powiesz mi dokładnie które to?
Tak w skrócie to wszystkie "grube rury " idące do i z turbiny. Dodatkowo połączenia intercoolera i jego samego, czy nie puszcza powietrza. To tylko wróżenie z fusów, ale nic nie kosztuje sprawdzenie.
Ok sprawdzę a turbine to mam z tyłu silnika tak za egr?
Oj mocno kopci? Diesel musi dymić -oczywiscie bez przesady, ale raczej w normie jest kiedy dasz mu w palnik że trochę przydymi. Chyba że robi za lokomotywę? Nie szukasz problemu na siłę?
Nie wiem jak powinien dymic bo pierwszy raz mam diesela ale kolega co jechał za mną mówił że dymi przy redukcji na początku jak turbina się załącza
No po redukcji czarny bączek to nic nadzwyczajnego. Auto ma swoje lata, przebieg to i pierdnąc musi.
Egr zaslepiony był jak go kupiłem jest sens coś z nim robić to znaczy wyczyścić czy coś tam jeszcze?
Ja tego Ci kolego nie powiem. Od 15 lat jeżdżę TDI, TDCI i nigdy nie odzywałem się do EGR, więc głupot wymyślać nie będę.
Przy redukcji musi purtnąć, gorzej jak przy przyspieszaniu jednostajnym kopcilby jak parowóz. Zostaw tak jak jest i jezdzij
Jakby tak było to co byłoby powodem?
klocolus 30-06-2018, 01:09 Dokładne sprawdzenie szczelności dolotu szczególnie za turbiną, nawet malutka nieszczelność może powodować kopcenie, przekonałem się na moim 2.0 tdci jak zapomniałem jednej śrubki dokręcić, wyjeżdżam a tu zasłona dymna :D Po dokręceniu działa bez zarzutu. U mnie normalnie czasami zdarza się mały "bączek" ale nic strasznego się nie dzieje po 260kkm. Szczególnie po tym jak długo jadę spokojnie albo w mieście i dam buta (i automat zredukuje oczywiście).
Po zastosowaniu https://www.petrostar.pl/chemia/dodatki-do-paliwa/liqui-moly/liqui-moly-diesel-spulung-plukanka-2666-500ml,p1408505839 trochę lepiej, za jakiś czas powtórzę czyszczenie wtrysków. Wlałem do baku w trochę większym stężeniu niż przewiduje producent, można też wypłukać manualnie wtryski samym preparatem ale mi się nie chciało kombinować.
Ok będę na urlopie to będę się bawił. A powiedzcie turbina jest z tyłu tak?
Turbina jest z tylu silnika, od gory zobaczysz.
Dzięki podziałam na urlopie i dam znać. Jest sens czyścić egr mimo że jest zaslepiony?
klocolus 30-06-2018, 12:15 Dzięki podziałam na urlopie i dam znać. Jest sens czyścić egr mimo że jest zaslepiony?
Możesz przeczyścić, przedłuży mu to życie, zawór mimo zaślepienia się zepsuje i będziesz i tak musiał wymienić. A przede wszystkim sprawdzić szczelność zaślepki, może łapać tam lewe powietrze.
Tak też właśnie zrobię☺️ a zaślepienie egr powoduje mniejsze kopcenie czy większe?
klocolus 30-06-2018, 15:46 a zaślepienie egr powoduje mniejsze kopcenie czy większe?
Jak układ egr jest sprawny to nie powinno to nic zmieniać ale ogólnie przy jego zabrudzeniu czy zużyciu bedzie się nie domykał i zwiększy kopcenie. Dlatego zaślepienie co najwyżej zmniejszy dymienie
Ok zajmę się nim i tak będę miał sporo czasu więc popatrzę na wszystkie rury itd
U mnie kopci konkretnie przy ostrym przyspieszaniu,mam się zacząć tym martwić ? Dodam że mam wycięty DPF i chipa
slawek-kali 01-07-2018, 15:54 to jak ma nie kopcic? zrobiles brudasa i tak bedzie..
A jak sprawdzić taka nieszczelnośc?
Kwiatek6178 02-07-2018, 18:28 Nieszczelnosc ale czego
Czyscilem egr i okazało się że nie mam zaslepionego jest tylko blaszka z okrągłym otworem tak ma być? Czy powinna być uszczelka papierowa?
Ta blaszka z otworem to właśnie jest zaślepka
Ale otwór jest średnicy rury więc nic nie zaslepia
wiec to pewnie uszczelka aluminiowa :P
Dlatego pytam czy powinna być metalowa czy papierowa
tam sa za wysokie tem na papier albo gume, org (przynajmniej w dw10c ) jest uszczelka ulumniowa
Dolot czasami można szybko zdiagnozować. Jeśli jest nieszczelność to prędzej czy później podróżująca w układzie mgła olejowa zacznie się wydostawać czego owocem będą zapocenia :).
ShuraEx5 24-08-2018, 10:25 Witam od jakiegoś czasu z moim gratem mam problemy z kopceniem na czarno tylko przy odpalaniu (nie za kazdym razem) i przy tym go trzęsie. Byłem już kilka razy u mechanika żadnych błędów nie zostawia. Przy czym jeszcze przy dodawaniu mocniej gazu na 2 i 3 jest szarpniecie. Dodam że miałem już jeden wtrysk wymieniony miał trochę gorsze parametry ale się niby dotarł i ogólnie teraz wszystkie chodzą równo. Nie wiem już co wsadzić ręce. Filtr paliwa wymieniony. Egr wporzadku. Turbina 2 lata temu regenerowane bo zarla olej na dzień dzisiejszy nie bierze oleju ani grama. Jakieś pomysły ktoś coś?
Dziękuję i pozdrawiam
Piotrek305 daj znać czy u Ciebie podziałało mam ten sam problem i chciałbym to naprawić.
Potwierdzam zaślepka pomogła jeżdżę już rok i zero błędów. Pozdrawiam
cobranetii 03-07-2019, 15:07 witam mondeo 2008 rok dymi przy ruszaniu przyspieszaniu oraz jak cofam na czarno co to
Bump: wtryski simens
danio78932 15-05-2021, 16:17 Witam posiadam Forda Mondeo Mk4 1.8Tdci 2007r mam pewien problem.Gdy autem cofam do tylu i ruszam do przodu puszcza lekki czarny dym widoczny w lusterku bocznym. Czy to mogą być obiawy uszkodzonej turbiny czy może wtryski albo egr brudny. Proszę o pomoc dziękuje.
EGR sie zacina, rzadko ale zdarza się to i w moim mondziaku właśnie na wstecznym.
Turbo i wtryski kopca niezależnie od biegu.
wojciech.k 22-07-2022, 12:36 Mój Mondeo (1.8 TDCI) zaczął mocno dymić i przy zimnym silniku muszę wejść na wysokie obroty, żeby nie zgasł mi przy ruszaniu pod górkę. Po czasie zaczyna jechać normalnie, choć turbo wolno się załącza po wciśnięciu gazu. Komputer czasami zgłaszał błąd EGR. Chcę to zaślepić, ale wcześniej przeczyścić. Czy wykręcenie EGR jest mocno skomplikowane? Uda się to zrobić bez kanału? Chodzi mi oczywiście o czyszczenie, bo zaślepkę widziałem na YT, że tylko wkłada się i dokręca śruby na dolocie.
Edycja: Już doczytałem, że EGR połączony jest z kolektorem. Jaki spray użyć do przeczyszczenia tego EGR chociaż minimalnie przed założeniem zaślepki?
|
|