Zobacz pełną wersję : Aktualizacja modułów podczs przeglądu w ASO czy jest płatna
leszek.tpp 06-01-2015, 22:09 Wybieram się w styczniu na przegląd gwarancyjny i jestem ciekaw czy aktualizacja oprogramowania jest dodatkowo płatna i czy ASO musi ją wykonać? Do mojego samochodu w ETIS dostępne są następujące aktualizacje:
1. Aktualizacje oprogramowania - Moduł układu zapobiegającego blokowaniu kół podczas hamowania (ABS) SC20120313-1430-G1553498 20120417-G1553498-1.2
2. Zestaw wskaźników (IPC) SC20110825-1300 20120405-G1312547-4.1
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Misieksmig 17-01-2015, 22:00 I jak wygląda sprawa aktualizacji? Trzeba płacić czy jest przewidziana w cenie przeglądu?
Np. aktualizacja oprogramowania zegarów z dużym wyświetlaczem w FF3/nowym C-maxie trwa z zegarkiem w ręku 1,5 godziny...
Na prawdę wyobrażasz sobie, że ASO zrobi Ci to "z dobrego serca" za darmo (blokując sobie komputer na czas aktualizacji...)???
Misieksmig 17-01-2015, 23:16 Trwa to 1,5 godziny a co się zyskuje?
Satysfakcję z wyższego numerku :-).
Misieksmig 18-01-2015, 17:54 I nic poza tym?
Misieksmig 25-01-2015, 16:21 Np. aktualizacja oprogramowania zegarów z dużym wyświetlaczem w FF3/nowym C-maxie trwa z zegarkiem w ręku 1,5 godziny...
Na prawdę wyobrażasz sobie, że ASO zrobi Ci to "z dobrego serca" za darmo (blokując sobie komputer na czas aktualizacji...)???
tedi_K a gdzie można sprawdzić czy ASO wykonało aktualizacje? Czy jakaś informacja powinna pojawić się w ETIS?
Zależy czym robią - jeśli FDRSem (system diagnostyczny Forda online) to widać to w etis. Jeśli robią IDSem, to nie widać tego. Wystarczy wybrać "Pojazd" (podać swój VIN) potem wejść na dole w "Oprogramowanie pojazdu", następnie "Streszczenie" i widać daty aktualizacji. Jak się wejdzie obok w zakładkę "Historia" to widać kto i czym robił.
Misieksmig 27-01-2015, 22:23 Dziękuję tedi_k za informację.
Misieksmig 29-01-2015, 21:11 Zależy czym robią - jeśli FDRSem (system diagnostyczny Forda online) to widać to w etis. Jeśli robią IDSem, to nie widać tego. Wystarczy wybrać "Pojazd" (podać swój VIN) potem wejść na dole w "Oprogramowanie pojazdu", następnie "Streszczenie" i widać daty aktualizacji. Jak się wejdzie obok w zakładkę "Historia" to widać kto i czym robił.
tedi_k zainteresowałem się tym co napisałeś odnośnie sprawdzenia co serwis niby zaktualizował i wygląda to trochę dziwnie w mojej historii w etis. Czy mogę podesłać do Ciebie na PW informację odnośnie aktualizacji w moim samochodzie? Mógłbyś rzucić fachowym okiem i napisać czy faktycznie zaktualizowali wszystkie moduły, które mogli zaktualizować?
Wystarczy sam VIN jeśli robili FDRSem (czyli jest historia w etis). Jak nie, to trzeba log z sesji IDSa - a tego nikt nie daje...
Tadziu widać wszystko , to z mojego historia
03-02-14 12:16 ****** NetworkTest pl PL Zakończono FORDETIS IDS
05-08-12 09:59 ****** NetworkTest pl PL Zażądano FDRS
******* - to operator
A na moim aucie jak wiesz IDSa nie widać a był robiny w moim ulubionym warsztacie niezależnym jak najbardziej legalnym i oplaconym IDSem 92... Czyli może z ASO widać a od legalnych niezależnych nie?
Czyli może z ASO widać a od legalnych niezależnych nie?
I tak właśnie jest bo, gdy aktualizowałeś jest wpis taki :
Zażądano: Zażądano pakietu aplikacji
Zakupiony: *Pakiet aplikacji został zakupiony
Uruchamianie: Pobrano pakiet aplikacji i jest on uruchamiany
Zakończono: Aplikacja została zakończona, a wszelkie transakcje zostały ukończone
*Dotyczy Niezależnych Serwisów
...Czy faktycznie zaktualizowali wszystkie moduły, które mogli zaktualizować?
Moim zdaniem zrobili (FDRSem) dokładnie 1 aktualizację - moduł G1582102. Niestety nazwy aplikacji w FDRS są zupełnie "od czapy" a ja leżę na kadiologii po dzisiejszej koronografii i piszę i działam na tablecie... Wiec sory, ale dziś nie odpowiem co Ci podnieśli...
BTW - nadal do wykonania są 2 aktualizacje: modułu ABS/ESP oraz zegarów(IPC)
Misieksmig 30-01-2015, 19:30 To zdrówka życzę tedi_k. Wydaje mi się, że zrobili 2 aktualizacje: moduł SYNC i Moduł sterujący systemem audio z przodu (ACM) bo w zakładce "Zmiany i aktualizacje" zniknęła opcja "Aktualizacja oprogramowania" a przed oddaniem do serwisu przy tych modułach była taka opcja. Tylko dziwi mnie to, że próbowali chyba coś więcej aktualizować patrząc na zakładkę "Streszczenie" i "historia" ale coś im nie wyszło...Dobrze kombinuję? Jak już wrócisz do formy to daj znać czy dobrze myślę :wink: Jakbyś potwierdził moje przypuszczenia to może bym uderzył do serwisu dlaczego wszystkiego nie zaktualizowali.
Misieksmig 01-02-2015, 15:37 BTW - nadal do wykonania są 2 aktualizacje: modułu ABS/ESP oraz zegarów(IPC)
Ktoś się orientuje co zyskuje się dzięki tym dwóm aktualizacją?
Nowszy soft... Ford nie publikuje change logów!
Do tego nie wiadomo jaką wersję softu Ci zaproponuje. Zegary (IPC) aktualizują się ponad 1.5 godziny, wiec powód "dlaczego" jest w miarę oczywisty...
Co do zakresu aktualizacji w historii etis - aplikacje z końcówką 249 i 265 to aplikacje techniczne (nie robią aktualizacji). Zrobili na pewno aktualizację z końcowką 102 oraz walczyli z aktualizacją z końcówką 977, ale głowy bym nie dał, że ją zrobili... Więcej nic w FDRSie nie widać...
Wracając do pytania w temacie, jak z odpłatnością za aktualizację na gwarancji?
Misieksmig 16-06-2015, 21:36 U mnie była w cenie przeglądu. Ale raczej musisz się upomnieć. Najlepiej jakbyś sprawdził w ETIS jakie aktualizacje są dostępne dla twojego samochodu i podpowiedział ASO ;)
Czy mi się wydaje, czy z ETISa zniknęła możliwość sprawdzania dostępności aktualizacji do poszczególnych modułów?
Właśnie sprawdzałem swój samochód i nigdzie nie ma takiej zakładki jak wcześniej. A może coś przeoczyłem?
Zalogowalem sie do ETIS I wpisalem VIN swojego auta i co do oprogramowania jest taka informacja:
"Oprogramowanie pojazdu
Informacje dotyczące oprogramowania pojazdu nie są dostępne dla wybranego pojazdu. Informacje te są aktualnie dostępne dla pojazdów spełniających normę V oraz wybranych pojazdów spełniających normę IV emisji spalin."
Zapisalem sie na diagnostyke silnika w serwisie podczas ktorej podobno aktualizuja sie moduly silnika i teraz zastanawiam sie czy warto? Przez telefon poinformowali mnie, ze mozliwosc samej aktualizacji wychodzi dopiero w trakcie jej robienia...
|