Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Nakrętka antykradzieżowa felgi aluminiowej...
nabuchodonozor 11-01-2015, 16:49 Szanowni Koledzy,
mam w każdej feldze po jednej takowej nakrętce...
https://www.flickr.com/photos/126585955@N03/
i niestety nie posiadam do niej klucza, czy ktoś wie gdzie można to cudeńko odkręcić??? :570:
jedź do jakiegoś większego warsztatu oponiarskiego tam pomogą :)
dariuszk24 11-01-2015, 17:03 jedz do forda,oni maja tzw master socket i powinni ci to zdjac.u mnie byly tak zapieczone ze sobie polamali ten klucz
jezeli nakretka jest zapieczona to czeka cie spawanie takjak mnie.
oczywiscie mozesz sobie zamowic nowy orginal jezeli masz numer tej nasadki za kupe kasy ale jak go uszkodzisz to pieniadze pujda w bloto.
osobiscie to u siebie wywalilem te nakretki i kazalem wstawic normalne,koszt ze spawaniem i 4 nowe zwykle nakretki 130 funtow
u mnie byly tak zapieczone ze sobie polamali ten klucz
Nieprawidłowa obsługa tych nakrętek (jak i normalnych). Pewnie u ciebie tak samo źle je traktują jak (prawie) u każdego gumiarza u nas (udar/przekręcanie).
nabuchodonozor 11-01-2015, 17:13 dzięki za podpowiedzi, musze to jutro załatwić , bo w razie złapania gumy będzie kiszka...
ja rozbijałem metalowa obręcz wokół tej nakrętki a następnie nabijałem nasadkę wielokatowa bodajże 19mm. Mozna tez rozwiercić ale przy 4 sztukach to trochę się trzeba namęczyć. Inna opcja popytać znajomych co maja forda jak masz szczęście to dopasujesz. nie było tak wiele wzorów.
Albo dysponować czymś takim:
http://www.mloteczek.pl/userdata/gfx/9a6f0d09dcc9143b7b894b03de01fe6e.jpg
Ciekawe jak to działa w praktyce..?
do forda raczej nie podejdzie
Nakrętka antykradzieżowa felgi aluminiowej CO?
świeci, skacze, leży, leci?
Popraw temat na taki, który daje chociaż minimalne pojęcie o tym, o co pytasz!
Weź nabij nasadkę i odkręcaj. Ja tak zrobiłem u siebie i pozbyłem się tego, jak mają buchnąć fele to i tak buchną i nic nie pomoże.
piotrali 11-01-2015, 20:18 Miałem podobny problem do twojego. Nie otrzymałem przejściówki do tych nakrętek, ale znalazłem w dokumentach auta karteczkę z numerem. Zamówiłem na stronie producenta http://shop.mcgard.de/customer-key/ . Przesyłka przyszła po ok 2 tygodniach z pasującą przejściówką - koszt (dokładnie nie pamiętam) to ok 15 euro.
juri2069 11-01-2015, 20:21 Jak kolego masz garaż i spawarke to ja tak właśnie robiłem. Przyspawałem klucz do nakrętek i w każdym kole po kolei poszło. Obłożyłem do tego tekturą felgi aby nie popryskać iskrami.
Pomysł niezawodny , łatwy i sybki.
mondeo70235 11-01-2015, 20:21 ja w poprzednim mondeo nabijałem torksa wewnętrznego i odkręciłem wszystkie 4-ry sztuki
dariuszk24 11-01-2015, 21:53 nowe antykradziezowe nakretki forda maja wrednie twardy,spiekany,luzny pierscien wokol srodkowej czesci,i nabijanie czegokolwiek niczego nie zmieni,poza tym ze oprocz pierscienia bedzie na nim sie obracala,nie do zdjecia nabita nasadka.a przy tym mozemy uszkodzic z latwoscia felge.sam na poczatku probowalem zablokowac ten pierscien i nawet go powaznie nie zarysowalem.w fordzie do kazdej nakretki dospawywali tulejki,tak jak kolega juri
wyzej opisal i za pomoca duzej "zaby" odkrecili
Jak kolego masz garaż i spawarke to ja tak właśnie robiłem. Przyspawałem klucz do nakrętek i w każdym kole po kolei poszło. Obłożyłem do tego tekturą felgi aby nie popryskać iskrami.
Pomysł niezawodny , łatwy i sybki.
Nie trzeba spawać. Bierzesz ciut mniejszą nasadkę taką żeby ją było trzeba nabić na chama i normalnie odkręcasz.
Bump: nowe antykradziezowe nakretki forda maja wrednie twardy,spiekany,luzny pierscien wokol srodkowej czesci,i nabijanie czegokolwiek niczego nie zmieni...
Sory tego nie doczytałem.
Dombek w mk3 nie było pierścienia i nasadka 20mm ładnie wchodziła na nakrętkę. Jakieś 5 minut na odkręcenie wszystkich czterech nakrętek zabezpieczających.
W mk4 jest pierścień, idzie go rozbić przecinakiem. Tylko dobrze jest owinąć cienka blachę wokół nasadki żeby felgi nie uszkodzić. Jak już pierścień pęknie to wtedy nasadka wielokątowa 19mm.
Mozna tez nabić nasadkę na nakrętkę z pierścieniem i odkręcać pistoletem tylko trzeba cały czas naprężać góra dół wtedy albo się odkręci albo pęknie pierścień.
potwierdzam, nabicie DOBREJ nasadki na nakrętkę i odkręcenie przez przedłużkę załatwia sprawę.
Dombek w mk3 nie było pierścienia i nasadka 20mm ładnie wchodziła na nakrętkę. Jakieś 5 minut na odkręcenie wszystkich czterech nakrętek zabezpieczających...
Tak wiem wiem napisałem że nie doczytałem. Ale jakby nie było ja się tych nakrętek pozbyłem bo na wulkanizacji nastąpił mały problem roz....li mi klucz a tu furka na podnośniku a na kołach gumki każda z innej parafii.... Co by było gdybym złapał kapcia gdzieś na trasie. Człowiek się męczy kilka dni żeby odkręcić to dziadostwo a złodziej sobie poradzi w kilka sekund no może minut, więc ja nie widzę sensu montażu takowych nakrętek.
nabuchodonozor 12-01-2015, 14:48 Tak wiem wiem napisałem że nie doczytałem. Ale jakby nie było ja się tych nakrętek pozbyłem bo na wulkanizacji nastąpił mały problem roz....li mi klucz a tu furka na podnośniku a na kołach gumki każda z innej parafii.... Co by było gdybym złapał kapcia gdzieś na trasie. Człowiek się męczy kilka dni żeby odkręcić to dziadostwo a złodziej sobie poradzi w kilka sekund no może minut, więc ja nie widzę sensu montażu takowych nakrętek.
ja właśnie też mam zamiar zdjąć je raz na zawsze...
|